Kapd ​el a pillanatot 14 csillagozás

Joe McNally: Kapd el a pillanatot

Szakmai ​titkok a világ egyik leghíresebb fotósától.
Egy könyv, amely megállja a helyét a könyvespolcon és a tanteremben is!
Joe McNally, a világ egyik elsőszámú profi digitális fotósa, akinek az elismert munkái többek között a Sports Illustrated, a Time és a National Geographic magazinok oldalain díszelegtek, új terepre merészkedik. Olyan fotós könyvet hozott létre, amilyet előtte még senki: vegyíti egy fotóalbum gazdag, magával ragadó képanyagát és elegáns tördelését olyan felbecsülhetetlen értékű oktatóanyaggal, lényegre törő meglátásokkal és fotós titkokkal, amelyek rendszerint csak a legjobb oktatókönyvekben találhatók meg.
Amikor Joe nem a leghíresebb magazinoknak vagy a világ legkiemelkedőbb cégeinek fotózik, akkor a tanteremben van, és világszerte műhelyfoglalkozásokon tanítja a helyszíni világítást és a környezeti portrézást. Ezeken a foglalkozásokon általában csak egy tucatnyi fotós vehet részt évente, de most ugyanezeket a technikákat Te is… (tovább)

>!
Perfact-Pro, Budapest, 2009
256 oldal · ISBN: 9789639929012 · Fordította: Magócsi Márton

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Joe McNally: Kapd el a pillanatot

Imádok fotózni, ezért elég gyakran kölcsönzök a könyvtárból fotózással kapcsolatos könyvet, mert mindenből lehet valamit tanulni.

Ez egy nagyon érdekes és hasznos könyv a fotózás szerelmeseinek, azaz nekem is. Nagyon élvezhető, olvasmányos, humoros formában kaphatunk pár órát Joe McNally nemzetközileg elismert amerikai fényképésztől és fotóriportertől.

Csodálatos képek, fantasztikus történetek sorozata a könyv, Joe nemcsak jó fotós, hanem jó mesélő is. Nagyon tetszett, hogy minden oldalon kiemelt egy megfontolandó idézetet, amelyek akár mantraként szolgálhatnak nekem, amatőr fotósnak.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2017/09/joe-mcnally-kapd-…

Goofry>!
Joe McNally: Kapd el a pillanatot

„Tudjátok, a digitális fotózás gyönyörű.”

Joe McNelly megélhetési fotóművész, magazinfotós és fényírótanonc-oktató néhány tanórát nekem is adott a fotózás műhelytitkaiból. Számomra rendkívül élvezetesen, szellemesen, populáris formában ugyan, mégis lakonikusan, a gombostűfejemre-koppintó pontossággal. Hasznos ismereteket nyertem a megvilágítások tárgykörében és eszközeiben.
Szépek voltak a fotók, és jók az azokhoz párosított, a szövegelésekből kiemelt idézetek, amelyek az egyes esettanulmányok és technikai sztorik vázát, hogynemondjam jól megtámasztott állványzatát nyújtották.
Ide süssetek a villantóitokkal! – a Mágus beszél hozzátok a fényről:

„Úgy gondolom, a fénynek is megvannak mindazon tulajdonságai, amelyek általában a kimondott vagy a leírt szónak tulajdonítunk. A fénynek van színe, árnyalata, terjedelme, érzelmi töltete, hangszíne és hanglejtése. Megváltoztathatja egy fénykép értelmét vagy értelmezését. A nyelvhez hasonlóan, ha ügyesen használják, képes az emberekben zsigeri és érzelmi reakciókat kiváltani, képes információt átadni. Az, hogy a fényt használunk a képeinkhez, visszautal a képek készítésének oly szeretett folyamatának eredeti nevére: fotográfia, avagy görögül photographos: fénnyel való írás. Írás a fénnyel!
Szuper!”

Alapvető fölismerésem a könyv kapcsán az, hogy nem kizárólag műteremben celebrálható varázslat a „fénycsinálás” művészete. (mer' eleddig én aszittem!) Szabadtéren való fotózásnál is – művészi szinten mindenképpen – elengedhetetlen az ügyesen kreált mesterséges fényt játszatni, így teremtve különleges atmoszférát egy kép témájának, hátterének…, ide is meg oda is… Hopp, jut eszembe! Annyi kütymürüty és cubehör kell ehhez a magasiskolájú képalkotáshoz, hogy a mai naptól a sporthorgászok nálam visszaszorultak a II. helyre! :-)

Ám Joe legfontosabb hozzájavallója ( még üzletszerű ténykedés mellett is) a jó karban tartott szív:

„Mindig szakíts időt arra, hogy azt fotózd, amit szeretsz. Csak így tarthatod életben a szívedet is fotósként.”

1 hozzászólás
presszócska P>!
Joe McNally: Kapd el a pillanatot

Kezdő fotósként vettem a kezembe, így ameddig nem lesz legalább 3 fajta vakum és pár objektívem a 18-55ös mellett, addig a benne lévő anyag inkább érdekes történet volt, mint használható tudás. Viszont nagyon jól megerősíti azt az elvet, hogy a fotózás nem más, mint festés a fénnyel és a fényekre legalább akkora hangsúlyt kell fektetni, mint a jól időzített pillanatra. A könyv olvasása után valami olyasmi érzés lett úrrá rajtam, mint amikor egy tudományos könyvet veszek a kezembe és olvasgatom mások sikereit és úúúúristen, mekkora tudásanyaggal bír egy tökéletes kép elkészítése. Főleg hogy nem is biztos hogy van 1-2 óránk előkészíteni, hogy minden tökéletes legyen. :)

Nixyke>!
Joe McNally: Kapd el a pillanatot

Bírom az ilyen könyveket. Nem száraz anyag, szakszavakkal tele tűzdelt unalmas szöveg. Sok-sok képpel, hozzájuk kapcsolódó kis szösszenettel, történettel és persze a „hogyan készült?” kérdésre se felejt el választ adni. Akit kicsit is érdekel a fotózás, annak erősen ajánlott! :)

Péter_Guj>!
Joe McNally: Kapd el a pillanatot

Remek oktatókönyv! Ajánlom minden kezdő fotósnak!

juice>!
Joe McNally: Kapd el a pillanatot

Alkalmazott fotográfusoknak kötelezően ajánlott! Legalább annyira olvasmányos és szórakoztató, mintha nem szakmai könyv lenne, hanem bármi más.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Egy este összebújtunk, és ránézve azt mondtam: „ Tudod, kicsim, apa annyira fáradt, hogy szerintem egyetlen mesét se tudok végigmondani.” Lehetett talán kettő. A pöttöm kezével megpaskolta a vállamat, és azt mondta: „Apa, ne aggódj, csak próbáld meg, ami tőled telik.”

210. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Fotósként inkább kérj utólag bocsánatot, mint előre hozzájárulást.

74. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Próbáld ki, a végén még megtetszik. Sose tudhatod.

50. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Egy rossz nap terepen jobb, mint egy jó nap az irodában.

188. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Néha tökéletesek a körülmények, mégsem sikerül a kép.
Máskor minden szörnyű, mégis összejön. Sosem tudhatod.
Csak az a biztos, hogy ha bele sem nézel a keresőbe, elszalasztod a képet.

26. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Néha akkor van a legjobb fény, ha már nincs.

128. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Ha jobb fotós akarsz lenni, keress érdekes dolgokat!

150. oldal

Nixyke>!

Nem számít, ha csak öt perced van, ha az a megfelelő öt perc.

10. oldal

Goofry>!

Néha, amikor a kezedben van a fényképezőgép, meg tudod magad győzni, hogy te vagy a pókember.

60. oldal

Nixyke>!

Sose leszel egy helyen azokkal, akik megnézik a képeidet. A kép önmagáért kell,hogy beszéljen.

164. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Desmond Morris: Testközelben
Valérie Peronnet – Sylvie Degré – Alain Degré: Tippi Afrikában
Susie Hodge – David Taylor: Művészet
Robert Capa: Kissé elmosódva
Harle Tamás (szerk.): Csodaszép Magyarország
Brian Moynahan: Az orosz évszázad
Sas Péter: Kós Károly képeskönyv
Steve Bloom: Elefántkönyv
Kapocsy György: Állatkölykök