I ​Kill Giants 15 csillagozás

Joe Kelly: I Kill Giants Joe Kelly: I Kill Giants Joe Kelly: I Kill Giants Joe Kelly: I Kill Giants

Barbara Thorson, a girl battling monsters both real and imagined, kicks butt, takes names, and faces her greatest fear in this bittersweet, coming-of-age story called „Best Indy Book of 2008” by IGN.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Image Comics, Portland, 2018
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781607069850 · Illusztrálta: J. M. Ken Niimura
>!
Image Comics, Portland, 2014
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781607069850 · Illusztrálta: J. M. Ken Niimura
>!
Image Comics, Portland, 2014
240 oldal · ISBN: 9781632150875 · Illusztrálta: J. M. Ken Niimura

4 további kiadás


Kedvencelte 3

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Joe Kelly: I Kill Giants

I already have a „career”, thank you (…)
I find giants.
I hunt giants.
I kill giants.

Számos véletlen vezetett* ehhez az olvasáshoz. A saját elvárásaimat meg jóóóól félrevezettem. Mert mit láttam…? Mit vártam…? Általános iskolás kislány, aki vélt és/vagy valós óriásokra vadászik, olyan grafikával, mintha egy rpg-manga frontálisan ütközött volna némi irkafirkával. Rajta a címkék: „young adult” meg „coming of age”, és hát az a helyzet, hogy egyik sem az én zsánerem… de… Oké, őszinte leszek: csak és kizárólag a grafika miatt érdekelt! Vizuális típus vagyok, nekem időről időre kellenek a látvány dolgok. Filmben is, képregényben is. Gondoltam, könnyed lesz, meg valami vicces kis marhaság…

Ahhhaaa…
Meg ahogy azt én elképzeltem…

Az I Kill Giants Barbarája egy kicsit én vagyok. Meg te, meg a szomszédod, meg mindenki. Lehet, hogy téged nem maceráltak a suliban, a szomszédnak nem voltak képzelt pixi-barátai, én meg nem vizionáltam magamnak óriásokat, de mindegy is, mert nem ez számít. Szörnyek, óriások, mindig és mindenhol vannak, voltak, lesznek, akkor is, ha más alakot öltenek. Mert minden életben eljön az a pillanat, amikor egy problémát nem lehet megkerülni. Sejtem, ez most valószínűleg nagyon erőltetetten hangzik, de aki nem hiszi, járjon utána. Menjetek szépen, és olvassátok el.
Szóval Barbara. A furcsa lány az iskolában, akit a többség kerül, vagy macerál, aki lökött sapkákat meg nyúlfület hord, és el nem szakadna a szívecskés szütyőjétől. Barbara, aki szabad idejében D&D kalandmester, az öccse hülye megjegyzéseire is D20-at ránt, vacsora közben a nővére agyára megy, és ha nem lenne elég különc, fennen hangoztatja, hogy ő bizony óriásokra vadászik. Van hozzá fegyvere is! El is keresztelte! spoiler
Aztán, ahogy a történet halad, és akadnak, akik nem hagyják lerázni magukat, szépen lassan kiderül, hogy mi rejlik Barbara pajzsa mögött. Apránként megismerhetjük a félelmeit és a fájdalmát, és van egy pont, ahol minden, de minden kristálytisztává és érthetővé válik, és ha addig kicsit lököttnek is tartottam Barbarát, hirtelen már nem tudtam kárhoztatni semmiért. spoiler

Az I Kill Giants megrázóan szép és erőteljes történet, fájdalomról, veszteségről, elfogadásról, kitartásról és barátokról. A képi világ engem megvet kilóra, remekül kiegészítik egymást a sztorival. Egyik-másik oldallal simán kitapétáznám a lakást. Nem ezt vártam, talán pont ezért ért egy elszabadult tehervonat erejével, de örülök annak, amit kaptam.
És függetlenül attól, hogy jó eséllyel ez a legkuszább értékelésem a hónapban – de az is lehet, hogy az évben – higgyétek el nekem: ezt érdemes elolvasni!

*szerepel köztük egy orosz nyelvű trailer gyűjtemény a képregényből készült film orosz szinkronos előzetesévvel, a február-márciusi humblebundle képregény pakk, amit egészen más képregények miatt húztam be, ez meg jött a többivel, egy szórakozott pillanat, amikor félálomban snitt keresőjébe másoltam be a képregény címét, meg hasonló vicességek…

5 hozzászólás
Linszyy P>!
Joe Kelly: I Kill Giants

Végre egy időre bepótoltam minden lemaradásom a graphic novelek terén, és elolvastam ezt a sokat emlegetett képregényt is.

Hogy egy gimis csaj óriásokat öl-e benne, közben meg éli az átlagos életét, mikor épp jut rá ideje?
DEHOGYIS. X"D

Persze én is azt hittem. :D Mert hát totál fantasynak néz ki ez a kötet. Én azt is elhittem, hogy Barbarának tényleg nyúlfülei vannak. xD Velem bármit meg lehet etetni. :D De hamar rá kellett jönnöm, hogy itt egy kicsit furcsa, kocka lány középiskolai életét látjuk. Ebből jött a következtetésem, hogy az óriásölés az iskolai zaklatás metafórája. Mert ez valós és fontos probléma. De arra nem számítottam, ami a legvégén kiderült.

Szóval ez a történet arról szól, hogy mindenkinek vannak problémái az élete során. És el lehet előlük bújni vagy meg lehet velük küzdeni, ahogyan az óriásokkal. Egy idő után szembe kell néznünk a félelmeinkkel, és ebben sokat tudnak segíteni a barátaink meg a családunk. Klisésen hangozhat, de a történet szerintem nagyon jól tálalja mindezt.

Szerintem érdemes elolvasni ezt a képregényt is, én élveztem. A végén pedig a hogyan készült oldalak nagyon viccesek voltak, imádtam őket olvasni. xD

Deidra_Nicthea I>!
Joe Kelly: I Kill Giants

Az óriásölő Barbarák száma megduplázódott az életemben. Zsír.

2 hozzászólás
Zsoofia>!
Joe Kelly: I Kill Giants

Egy szépen összerakott történetről van szó, amiben érezhetően valami nagyon, nagyon fura történik, és csak a végén jönnek tálcán az érzések. De két kritikát meg tudok fogalmazni ezzel a könyvvel kapcsolatban: a rajzstílus, bár hiába lenyűgöző, nem vezeti annyira a szemet, mint amihez szokva vagyok, sok esetben nem tudtam, mit kéne egyáltalán nézni. Illetve a fő témája számomra nem volt elég rétegelt, de biztos csak a személyes tapasztalat hiánya beszél belőlem.

Babó_Buca P>!
Joe Kelly: I Kill Giants

Ugyan nem szerettem az elején lévő durvaságát, de a későbbi történet mindenért kárpótolt, és a vége… Nagyon hatott az érzelmeimre már az olvasás közben is, de a végén elfacsarodott a szívem. Annyira szomorú volt, de egyben szép is.
A nyelvezete nehezebb, mint az általam korábban olvasott graphic novelek, de egyáltalán nem az a kiszótározhatatlan fajta, és igazából ez is mutatja, hogy milyen igényes a történet. A képi világával már meggyűlt a bajom, mert a szövegbuborékok sorrendje nem mindig volt egyértelmű a számomra.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2021/07/fantasztik…

Lahara IP>!
Joe Kelly: I Kill Giants

Igen, a filmet láttam először, és ha pár éve találok rá a képregényre, nem biztos, hogy elolvasom. Mármint nálam maga a rajzstílus még mindig számít, és ha olyan, ami nem jö be, akkor a képregényt vagy mangát sem olvasom el. De ennek a stílusa érdekes volt. A mondanivalója meg komoly. Főleg, hogy Taylor hasonlít egy volt iskolatársamra kinézetben, akit nem igazán komáltam. Bár Barbara menekül (a valóság elől), mégis erős. Tényleg az.
Az egész óriásosdi Barbara szemszögéből van, kíváncsi lennék, hogyan látták ezt mások. Hogyan látták mások a vihart?

esztokam P>!
Joe Kelly: I Kill Giants

Elhanyagolhatóan ritkán esik meg ez velem, de megkönnyeztem ezt a képregényt.
Ha tetszett a Szólít a szörny, ezt is szeretni fogod.

pistika>!
Joe Kelly: I Kill Giants

A cím félrevezető kicsit. De csak egy kicsit.
Ha azt hiszed, hogy egy nyuszifüles általános iskolás lány epic harcok közepette szörnyeket öldögél, több száz oldalon át, akkor csalódni fogsz. Mert ez nem arról szól. Legalább is, nem teljesen.

Barbara Thorson (érted, Thor fia aki nagy kalapáccsal öl szörnyeket) szereti a D&D-t. Barátai nincsenek, mert furcsán viselkedik, öltözködik és azt állítja Ő szörnyeket öl. Bátyjával és nővérével él együtt ,állandóan bajba kerül az iskolában, visszaszól a tanároknak és a kötözködő nagyobb diákoknak is. spoiler

De csak azok a szörnyek léteznek, amiket te hozol létre.
Csupán egyetlen ilyen van, fenn a lakás emeletén. Amivel nem mer szembenézni. Nem akar.

Készül, készül a küzdelemre, csapdát állít, hogyha majd eljön az ideje, szembe tudjon szállni a szörnnyel. De ez egy olyan harc amit nem nyerhet meg.

Kifejezetten tudom ajánlani minden kb 15+ évesnek.
Míg egy ötödikes lányról szól, a legkönnyebben korabeli vagy a kicsit fiatalabbak tudnának azonosulni vele, azért a téma és néhány megnyilvánulása Barbarának (főhősünk) nem teljesen megfelelőek kisiskolásoknak.

Ha érdekel egy erős, kirekesztett női/lány főhős története ahogy megbirkózik külső és belső démonjaival és nem zavar a minőségi, manga szerű rajz és a torokgombócokat keltő titkolódzó szöveg, megéri megnézni.

Ha tetszett Bryan Lee O'malley Seconds vagy Lost at sea műve, akkor szerintem ez is fog.


Népszerű idézetek

Deidra_Nicthea I>!

Because most kids my age care more about who's divorcing who on TV or if they have cool sneakers than talking to me…
And I'm freaky. I like skulls.
And I'm a little mean to people who are dumb.
And most people are dumb.

67. oldal

Moyandra>!

– At my house, my mom bought me the new Mary Kate and Ashley movie.. You wanna come over? I think it's gonna be funny, even though Mary Kate is sick…
– That sounds nice, but I don't watch movies with twins. They all remind me of the Shining.

Deidra_Nicthea I>!

– Too crowded downstairs?
– Three „relatives” have called me „Barbie.”.
It would be rude to puke on them at a wake.

195. oldal

Moyandra>!

– YOU HIT A FREAKING TEACHER?!? ARE YOU COMPLETELY MENTAL?
– … I'd never hit a teacher. They don't get paid enough for that abuse. She's a psychologist.


Hasonló könyvek címkék alapján

Richelle Mead – Leigh Dragoon: Frostbite – A Graphic Novel
Neil Gaiman – P. Craig Russell: The Graveyard Book Graphic Novel 2.
Ransom Riggs – Cassandra Jean: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Rick Riordan – Robert Venditti: Percy Jackson & the Olympians 1. – The Lightning Thief
Becca Fitzpatrick: Hush, Hush: The Graphic Novel 1.
Emily Carroll: Through the Woods
Bill Willingham: Peter & Max
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Stranger And Stranger
Brian K. Vaughan: Runaways (vol. 1-3) 1. – Pride & Joy
Benjamin Read: Porcelain – A Gothic Fairy Tale