Spóra 203 csillagozás

Joe Hill: Spóra

Mint ​Cormac McCarthy „Az út”-ja és a „The Walking Dead” tévésorozat, a „Spóra” is arra emlékeztet bennünket, hogy az emberre leselkedő legnagyobb veszély mindig a többi ember.
Los Angeles Times

„A spóra egy bolygószintű T-limfocita. Megtámad bármilyen fertőzést, ami felborítja a természet egyensúlyát. És az aktuális fertőzés most éppen: az emberiség.”

Amerikában ismeretlen eredetű járvány tör ki: egy spóra hatására a betegeket aranyszínű és fekete foltok, tetoválásszerű „sárkánypikkelyek” kezdik ellepni, majd egyszer csak, hosszú idő után, felgyulladnak. A spontán öngyulladásra nincs ellenszer, akin megjelennek a foltok, az el fog égni.
A regény főhőse Harper, egy kórházi ápolónő, aki betegek százait látta elpusztulni, ezért megállapodnak a férjével, hogy ha megbetegszik, öngyilkos lesz. De amikor kiderül, hogy ő is megfertőződött, már terhes, és mindenképpen ki akarja hordani a magzatot, még mielőtt elégne, hiszen tudja, hogy sok esetben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Európa, Budapest, 2018
982 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634057031 · Fordította: Uram Tamás
>!
Európa, Budapest, 2017
982 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634057031 · Fordította: Uram Tamás
>!
Európa, Budapest, 2017
984 oldal · ISBN: 9789634058465 · Fordította: Uram Tamás

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

John Rookwood - A Tűzoltó · Harper Willowes


Kedvencelte 20

Most olvassa 22

Várólistára tette 167

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
EssentialHencsi P
Joe Hill: Spóra

Fúj, de utállak, Joe Hill! Most miattad olvasói válságba zuhantam, mert a hat nap alatt, amíg olvastam a hülye könyved, annyira hozzámnőttek a szereplőid, hogy nem fogok tudni más könyvet elkezdeni. Pedig bevallom, hogy az elején egy kicsit untam a sztorit. Meg azért egy ilyen hosszúságú könyvben azért vannak üresjáratok, de simán belefért még az is, tudom, hogy csak azért írtad bele, hogy még jobban megszeressem a hülye szereplőidet, te hülye. Sőt, John-ba még sikerült is belezúgnom, most örülsz? Gondolom, ez volt a terv, és ezért is utállak. Azt a csóri Harpert meg ilyen kalandokba vinni, amikor már nagyon terhes, most komolyan, ember, jól vagy te?
Ja, egyébként meg nagyon ügyesen lopkodsz apucitól, de lebuktál, rájöttem mindjárt, mik a kedvenc könyveid a fatertól! spoiler Azt hitted, nem jövök rá, de az anyukák mindig rájönnek mindenre. Ezt mondtam a lányomnak is, mikor csóringelt a cigimből és azt hitte, nem veszem észre.
Meg bátor is vagy, Joe, simán kinyírtad George Clooney-t meg J. K. Rowlingot, hát most ezért az egyik nem fog szerepelni a filmben, a másik meg nem száll be a forgatókönybe. Nem baj.
Meg szemét is vagy, mint a kedves papa, ugyanolyan élvezettel nyírod ki azokat a szereplőket, akiket előbb megszerettetsz velem, mint ő.
Szóval kedves Joe, ez a legjobb könyved. Írjál még jó sokat. És egyébként nem is utállak. Csak egy kicsit. De azt nagyon.

5 hozzászólás
>!
mate55
Joe Hill: Spóra

Szent xar befejeztem! Ez a könyv számomra egy teljes kudarc, nem is tudom, mi az, ami a leginkább piszkál. Egy dagadt rendetlenség.spoiler. Ez a regény tele van hihetetlen karakterekkel, véget nem érő szörnyű párbeszédekkel, nulla előremutató lendülettel, logikátlan döntésekkel, és túl sok popkultúra-referenciával (33 dal, 45 rock zenekar / popsztár, 36 híresség, 83 tv-műsor / filmek / könyvek / karakterek, Mary Poppins 22-szer). Az egyik dolog, hogy egy szerző pop-kultúra hivatkozásokat dobjon be, de amikor betölti regényét kedvenc zenészeivel, íróival, filmjeivel és szénsavas üdítőivel!!!!!, akkor…… Zavart, érdektelen és végső soron nagyon kiábrándító erőfeszítés. spoiler Vadul nem eredeti; nagy része más könyvekből és tévés műsorokból származó rajzok és karakterek visszhangja. Irritáló volt, ahogy egy meta fikciós pillanatban a karakterei megmagyarázzák, Cormac McCarthy: Az út című regényét, összehasonlítva saját túrájukkal egy égett pusztaságon keresztül egy szellemileg elképzelt szentély felé. Ha valaki csak egy kicsit ismeri a Stephen King regényeit, és a poszt-apokaliptikus műfajt, fel fogja ismerni Hill „húsvéti tojásait”. Ez közel sem teljesen Hill teremtése. Azt hiszem, nagyobb törekvései vannak, mint egy szimpla horror író, és ennek a könyvnek a sikere valószínűleg tovább fogja vinni ebbe az irányba. Olvasva (a könyv végén) Hill köszönetét a barátoknak a kézirat elolvasásáért és dicséretéért, ki fogja elmondani neki, hogy ez a könyv rettenetes? Egy kicsit úgy érzem magam, mint a karakter, aki nem tartozik a kultusz varázslatába. Drága Joe, én inkább megmaradok apánál:)

28 hozzászólás
>!
gazibla IP
Joe Hill: Spóra

Joe Hill ezzel a könyvvel Stephen Kingi magasságokba emelkedettspoiler, sokszor olyan érzésem volt, mintha ez a történt az apaja tollából származott volna. Néhol vannak kisebb üresjáratok, de végig izgalmas és lethetetlen. Nagyon hozzám nőttek a karakterek, főleg Harper, John és Nick karaktere, olvastam volna még róluk. Kár, hogy vége.

8 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Joe Hill: Spóra

Első olvasmányom az írótól, és mindjárt egy majdnem 1000 oldalas könyvvel indítok. Nem tudom, hogy lehetett volna-e rövidebb, de a táborban játszódó részek sokszor idegesítettek. Harper nővér nagyobb elhivatottságot és empátiát mutatott fel ápoló létére, mint sok orvos együttvéve. Rajta kívül nem sokan maradtak ki a fanatikus tömeghisztériából, ami a legtöbb apokaliptikus regény sajátossága. Kedvenc szereplőim Nick és Renée voltak, Johnt is bírtam, bár sokszor nem értettem, Harper pedig időnként lehetett volna önzőbb. Persze egy ilyen lángoló spórafertőzésre kb. annyi az esély, mint zombivá válni, de az emberi természetet remekül bemutatta a szerző. A Marlboro Man és bandája végre legálisan élhette ki gyilkos indulatait, Carol pedig a megmentő szerepében tündökölhetett. Izgalmas történet, nem teljesen lezárt befejezéssel, ami cseppet sem ment át rózsaszín ködbe. Egy kis fantasy, egy kis sci-fi, és pont annyira horror, amit még szeretek olvasni.
Összefoglalva, nekem tetszett.

>!
kvzs P
Joe Hill: Spóra

Joe Hill úgy mutatja be nekünk a világunk végét, hogy személyes, közösségi és társadalmi szinten is mindent el tudok neki hinni.
Én régóta azt gondolom, hogy nem a vízhiány, a háború vagy az olaj utáni hajsza lesz a következő nagy csapás ránk, emberiségre, hanem egy betegség, amit nem tudunk semmilyen módon kontrollálni. A regényben jól adagolva kapjuk az információt a spóra terjedéséről, hatásairól és a vele kapcsolatos félreértésekről. Volt ugyan egy-két mozzanata, amiről még szívesen olvastam volna többet, az emberi hozzáállás leírása azonban tökéletesen kárpótolt ezekért a hiányosságokért. A fertőzés ugyanis lecsupaszít minden felvett szerepet, és megmutatja a szereplők valódi énjét. Van akit elpusztít fertőzés nélkül, van akinek cél ad. Van, aki csak rombol a hatására, van aki pont ezért kezd építkezni.
A kis csoport dinamikája, a benne élők kapcsolatai, és a kényes egyensúly bemutatása, illetve a társadalom „egészséges” részének viselkedésére adott válaszuk szerintem a regény nagy erősségei. Mert olvasás közben az ember felteszi magának a kérdést, hogy ő mit tenne bizonyos helyzetekben, és nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog a válasz, amit kap. Mert lehet magunkat jó embernek hinni, ha a saját, vagy a szeretteink élete a tét, akkor bizony nem olyan egyértelmű, hogy mi a „helyes”.

>!
NewL P
Joe Hill: Spóra

Nem volt rossz könyv, olvastatta magát, és a maga módján izgalmas is volt, viszonylag jól megalkotott karakterekkel. Sajnos azonban végig azon járt a fejem, hogy mennyi helyről vett át az író dolgokat, és mennyire inkább filmnek írta meg, és nem könyvnek. Szerintem túl is lett írva, egy nagyobb húzás feszesebbé, és ezért izgalmasabbá is tehette volna a történetet.

3 hozzászólás
>!
Anarchia_Könyvblog P
Joe Hill: Spóra

Nem tudok egy olyan dolgot se írni róla, ami negatív lenne. Imádtam!

1000 oldal tökéletes olvasmány.
Olvastam már nem egy- nem kettő, olyan könyvet, ami közelítette az ezer oldalt, de olyat még nagyon keveset, ahol ennyi oldalon keresztül nincs egyetlen unalmas rész sem! Mindig is sejtettem, hogy Stephen King nem egészen normális, és ezt teljes mértékben pozitívan értelmezhető, de annak rettentően örülök, hogy a fia, Joe Hill is örökölte ezt az “elmebajt”!
Remélem, hogy az írótól még sok-sok könyvet olvashatok életem során! Ennél fantasztikusabb és katartikusabb élményt régen éltem át, egy könyv miatt.
A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!
https://goo.gl/ZEAoBE

Ajánló folytatása a honlapon:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/06/04/joe-hil…

>!
Roszka
Joe Hill: Spóra

Hűűhaaa!
Egy igazi világvége sztori, ami talán nem is az.
Emberek, akik lángra lobbannak, de nem biztos, hogy elégnek.
Fertőzöttek, akik talán nem is fertőznek.
Egy boldog házasság, ami nem is olyan örömteli.
Egy tűzoltó, aki nem is olt tűzet.
Egy vezető, aki sosem volt igaz.
És egy nagyon remek, izgalmas történet, ami megfog, és jó sokáig nem ereszt.
Emberi félelmek, kapcsolatok, szerelmek.
És egy – két dolog apucitól, hogy ő is benne legyen!
Engem tuti, hogy meg vett!

>!
smetalin
Joe Hill: Spóra

Úgy érzem ennek a történetnek se füle se farka nem volt. Kiragadott egy terhes nőt a tömegből, mikor kitört egy járvány és bemutatta a kilenc hónapját ebben a földi pokolban. Hogyan élte át, meg, kivel, kikkel, miként ezt az egészet. De hogyan alakult ki a járvány, és miért és s hogyan védekeznek ellene, és miért nem lesz valaki fertőzött mikor szépen levezeti hogy hogyan kapják el, ezekre nem tér ki, szépen átugorja. Kilenc hónap egy táborban ahol csupa fertőzött él, zendülés készülődik és persze egy kis románc is.
Horror, thriller? Akkor már inkább egy családregény…….szerintem.
Az a szerencséje, hogy jól ír, ezért elolvastam, de négy évet erre áldozni az életéből? Biztos lesz még jobb könyve is.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Riszperidon P

Halálos járványhoz milyen bor megy?

23. oldal (Európa Könyvkiadó, 2017)

2 hozzászólás
>!
Véda MP

Arra tanítanak bennünket, hogy a magántulajdonunkként gondoljunk a személyiségünkre. A neveltetésünknél fogva azt hisszük, hogy az összes gondolat és elképzelés és viszonyulás, ami azzá tesz, ami vagy, mind ott van elzárva az agyadban. Pedig a személyiséged nem csak abból áll amit önmagadról tudsz, hanem abból is, amit a többi ember tud rólad. Egy bizonyos személy vagy az anyáddal, és egy másik a szerelmeddel, és megint másik a gyermekeddel. Amennyire magadat megalkotod, ugyanúgy a többi ember is részt vesz a megalkotásodban – a készre csiszolásodban. És amikor elmégy, akiket itt hagysz, megtarthatják ugyanazt a részedet, ami mindig is az övék volt.

431. oldal

Kapcsolódó szócikkek: személyiség
>!
CsiPe_z

Magának se volna kedve belekezdeni a Trónok harcá-ba, ha bármelyik pillanatban lángra lobbanhatna. Van abban valami szörnyűségesen igazságtalan, hogy az ember meghal egy jó történet kellős közepén, és lemarad a végkifejletről. Persze azt hiszem, tulajdonképpen mind egy jó történet kellős közepén halunk meg. A saját történetünk közepén. Vagy a gyermekeink történetének közepén. Vagy az unokáinkénak a közepén. A halál nagy kitolás a sztorifüggőkkel.

45. oldal

>!
mate55

Amikor az ember megtesz valamit valaki másnak, azt mindig a saját személyes lélektani motivációja miatt teszi.

105. oldal

>!
mate55

– Hogyan kellene élnünk az életünket, amikor minden nap egy újabb szeptember tizenegyedike?

55. oldal

>!
manabooks

– Isteni teafüvet hoztam magá…
– Teát! Azt hiszi, hogy teázni akarok?
– Miért ne? Maga angol.
– És akkor már rögtön teáznom kellene? Mit képzel maga rólam, hogy serdülőként füles szarvasvadászsapkában kóvályogtam a londoni ködben, és jambikus pentameterben társalogtam a cimboráimmal? Nálunk is van Starbucks, ember.

407. oldal

>!
mate55

Együtt vagyunk, most, és amíg világ a világ. Benned minden megvan, ami a boldogságomhoz kell.

61. oldal

>!
manabooks

A halál és a romlás az emberi faj kedvenc ökoszisztémája. Sosem olvasott a baktériumról, ami vulkánokban tenyészik, a fortyogó magma peremén? Az vagyunk mi. Az emberiség egy kórokozó, amely a maga okozta katasztrófa peremén tenyészik.

433. oldal

Kapcsolódó szócikkek: baktérium
>!
bokrichard

Harper Grayson a tévében már egy csomó embert látott elégni, ahogy mindenki más is, de az első eset, hogy a saját szemével látott elégni valakit,az iskola mögötti játszótéren történt.

(első mondat)

>!
Jucko84 P

A vezetőinknek mindig ott a közjóra való hivatkozás, hogy igazolják az elkövetett szörnyűségeket. Ezt a mészárlást itt, azt a kis kínvallatást ott. Erkölcsileg elfogadhatóvá válik az, ami, ha átlagember teszi, elfogadhatatlan.

494. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Végítélet
Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: 11/22/63
Stephen King: 11.22.63
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Stephen King: Az
Stephen King: Állattemető
Stephen King: A ragyogás
Dan Simmons: Terror
George R. R. Martin: Lázálom