NOS4A2 ​(angol) 9 csillagozás

Joe Hill: NOS4A2 (angol) Joe Hill: NOS4A2 (angol) Joe Hill: NOS4A2 (angol) Joe Hill: NOS4A2 (angol)

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

NOS4A2 is a spine-tingling novel of supernatural suspense from master of horror Joe Hill, the New York Times bestselling author of Heart-Shaped Box and Horns.

Charlie Manx burned a man to death in his black 1938 Rolls Royce Wraith, but that’s not the worst of it. Rumor has it that he kidnapped dozens of children, taking them to a place he calls “Christmasland.” The only child ever to escape was a very lucky girl named Victoria McQueen.
Vic has a gift – she can ride her bike through the Shorter Way bridge and she’ll come out the other side wherever she needs to be, even if it’s hundreds of miles away. Vic doesn’t tell anyone about her ability; no one would understand.
When Charlie Manx finally dies after years in prison, his body disappears…after the autopsy. The police and media think someone stole it, but Vic knows the truth: Charlie Manx is on the road again…and he has her kid. And this time, Vic McQueen’s going after him…

NOS4R2 címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
HarperCollins, New York, 2013
692 oldal · ISBN: 9780062200587 · Illusztrálta: Jamie Lynn Kerner
>!
HarperCollins, London, 2013
704 oldal · ISBN: 9780062222992 · Illusztrálta: Gabriel Rodriguez
>!
HarperAudio, New York, 2013
ASIN: B00BR25N5W · Felolvasta: Kate Mulgrew

1 további kiadás

Joe Hill: NOS4A2

Fordítások

Joe Hill: NOS4A2


Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Natasha>!
Joe Hill: NOS4A2 (angol)

Az utolso 150 oldalt mar nem birtam vegigolvasni – sehogy sem ertem, miert lett ez ilyen vastag, mert viszonylag egyszeru a tortenet, csak tul van beszelve.
Hillnek valahogy nem otthona a regenyiras; mashol, ahol korlatozva van a terjedelemben, sokkal jobban kifejezi onmagat.

2 hozzászólás
Péter_Szombati>!
Joe Hill: NOS4A2 (angol)

Időrendben olvastam Hill előző két könyvét, a Szív alakú dobozt és a Szarvakat, és a progressziót lineárisnak érzékeltem: a későbbi könyv jobb is volt. Vajon a NOS4A2 lesz a következő adatpont?

Hill prózájának hatása alá lehet kerülni igen könnyen. Ezt állapítottam meg a könyv első 50 oldalából: az előző könyvében, a Horns-ban is azt éreztem, hogy ha még nem is King szintjén, de már igen közel van hozzá az az immerziós szint, amit el tud érni nálam. Képes teljesen abszurd és illogikus környezeteket és szituációkat teljesen kazuálisan, lazán, részletesen és szépen, aprólékosan kidolgozott fogalmazással láttatni. Az első ötven oldal után tehát hipnotizálódva azt gondoltam: „Ebből valami egészen jó is kisülhet!”

És basszuskulcs, megcsinálta. Megcsinálta Hill, végre sikerült levetni a filler-részek átkát, ami oly jellemző volt a Szív alakú dobozra és a Szarvakra, és igen, tényleg ez a könyv a következő adatpont – remekül sikerült mind a 490 oldal, egyszer sem untam, és bizony, voltak benne olyan utalások King-művekre, amiktől fülig szaladt a szám (sőt, még egy Firefly-utalást is találhatunk!!!). Christmasland és Charles Manx beteg kapcsolata Binggel, a Rolls Royce Wraith, a Shorter Way Bridge és egyéb a könyvben felbukkanó urban fantasy elemek ikonikusak lesznek, ebben egészen biztos vagyok, és bizony, szerintem egy szinten vannak a Talizmánból a Territóriumokkal és annak egyes ikonikus helyeivel, objektumaival, karaktereivel. És az egész kötet egyébként is hemzseg a fantasztikus ötletektől – lelkes Scrabble-játékosként minden vágyam egy ilyen varázs Scrabble-zsák végtelen mennyiségű betűvel, és azon a részen pedig borultam, amikor kiderül, hogy hát hiába mágikus, mégsem tud mindenről teljes körű információt adni a felhasználójának, mivel a Scrabble-ben nem megengedettek a tulajdonnevek…

És persze az egésznek a szíve, a gondolat, hogy a gondolatok és a fantázia létezik, valós, és néha erősebb, mint az, amit valóságnak hívunk…
A csodálatos pillanat, ahogy a valóság szövetét átvágja a fantázia…
A momentum, amikor a metafizika találkozik a fizikával…
A vergődés, ahogy a racionális agy próbál megbirkózni a tényekkel, olyan tényekkel, amelyek olyan megoldás felé mutatnak, amit a racionális agy nem képes más szóval illetni, mint „lehetetlen”…

Ezeket persze mind láthattuk már többször Kingnél is, és Hillnél is, mégis itt a narratívát is nagyon eltalálta, a cselekmény sodró, nincs filler, nincs unalom, és egyszerűen nem lehet letenni, nem lehet abbahagyni, az utolsó 100 oldalon pedig hihetetlen magasságokba jut a feszültség, mivel meg kellett azért néha szakítani az olvasást, mégis egyfolytában azon járt az eszem, hogy vajon hogy folytatódik, és mi lesz a vége az egésznek? Hillnek még az is sikerül, hogy úgy alakítsa a dolgokat, hogy még az utolsó 20-30 oldalon járva sem tudtam, hogy fog alakulni az egyes szereplők sorsa. A
végkifejlet után pedig kapunk egy helyre kis epilógust is, bónuszként.

Minden összeáll a végére tehát, minden sokkal jobb, mint az előző két könyvben. Apró dolgok vannak már csak hátra, hogy esetleg a következő könyv megkaphassa az öt csillagot – ebben még volt pár szerencsétlenül kijött mondat, suta fogalmazás, kisebb következetlenség – összességében négy és fél csillag és nagyon-nagyon ajánlom mindenkinek, akit az urban fantasy, a mágikus realizmus vagy a horror kicsit is érdekel.

Samurai84>!
Joe Hill: NOS4A2 (angol)

Nagy elvárásokkal ültem neki olvasni, de sajna csalódnom kellett. Hiába volt felszo*va minden oldalon a könyv, egyszerűen nem tudott rettegést, félelmet, iszonyatot, ilyesmiket kiváltani belőlem, pedig elvileg horror a műfaja. Inkább valami családi drámának nevezném. Hogy ez mennyire jó, azt mindenki eldönti maga.
Amúgy tele volt jó ötletekkel (Charlie, A Wraith, Christmasland, a gyerekek, stb.) de Joe Hill nem tudott ezekkel a nagyszerűen kitalált dolgokkal kezdeni semmit sem.
Megvan a Wraith képregény is, azt is el fogom olvasni, de nem várom a megváltást attól sem. Ma(n)x egy fél csillagot fog tudni felhajtani az eredeti műnek, de nem többet.
Remélem Joe többi könyve jobban fog tetszeni, mert szerintem jó ötletei vannak – Locke & Key-t pl. imádom, zseniális – de ez valahogy nem jött be. Sajnáltam.

Video>!
Joe Hill: NOS4A2 (angol)

Félbehagytam. Túlságosan meseszerű fantáziavilágban játszódott, untam.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

patricia>!

Everyone lives in two worlds, Maggie said, speaking in an absentminded sort of way while she studied her letters. There’s the real world, with all its annoying facts and rules. In the real world, there are things that are true and things that aren’t. Mostly the real world s-s-s-suh-sucks. But everyone also lives in the world inside of their own head. An inscape, a world of thought. In a world made of thought-in an inscape-every idea is a fact. Emotions are as real as gravity. Dreams are as powerful as history. Creative people, like writers, and Henry Rollins, spend a lot of their time hanging out in their thoughtworld. S-s-strong creatives, though, can use a knife to cut the stitches between the two worlds, can bring them together. Your bike. My tiles. Those are our knives.

cassiesdream>!

Vic’s father was badass. Other dads built things. Hers blew shit up and rode away on a Harley, smoking the cigarette he used to light the fuse. Top that.

Kapcsolódó szócikkek: Harley-Davidson
Péter_Szombati>!

I was thinking how every man loves a hot girl with a history of making mistakes. Because it’s always possible she’ll make one with you.

224. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: I Am Not a Serial Killer
J. D. Robb: Holiday in Death
Christopher Moore: The Stupidest Angel
Stephen King – Owen King: Sleeping Beauties
Chuck Wendig: Mockingbird
Neil Gaiman: American Gods
Anne Rice: The Vampire Lestat
Stephen King: Wizard and Glass
Kendare Blake: Anna Dressed in Blood
Victor LaValle: The Changeling