NOS4A2 582 csillagozás

Joe Hill: NOS4A2 Joe Hill: NOS4A2

Victoria McQueen sok mindent képes megtalálni: elhányt karkötőt, eltűnt fényképet, megválaszolhatatlan kérdésekre adandó válaszokat. Amikor ugyanis kedvenc biciklijével átteker egy különleges, rozoga hídon, pillanatokon belül ott terem a céljánál, legyen az akár Massachusetts-ben, akár az ország másik felén.
A lány egy nap összeakad a vénember Charles Talent Manxszel, aki 1938-as gyártmányú, NOS4A2 rendszámtáblával ellátott Rolls-Royce Wraith-jével gyerekeket rabol el: kiszakítja őket a hétköznapi valóságból, és rejtett utakon közlekedve elviszi őket az egyszerre lenyűgöző és hátborzongató „Karácsonyország”-ba, hogy ott örökre boldogok legyenek.
Victoria az egyetlen gyerek, akinek sikerült megmenekülnie a szörnyeteg karmaiból, és felnőttként legszívesebben elfelejtené mindazt, ami régen történt. Manx azonban képtelen kiverni a fejéből, és ismét útnak indul, legújabb utasa pedig nem más, mint Victoria kisfia.

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2019
750 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634067962 · Fordította: Uram Tamás
>!
GABO, Budapest, 2019
750 oldal · ISBN: 9789634068501 · Fordította: Uram Tamás
>!
Európa, Budapest, 2014
904 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630799072 · Fordította: Uram Tamás · Illusztrálta: Gabriel Rodríguez

Enciklopédia 33

Szereplők népszerűség szerint

Victoria McQueen · Lou Carmody · Charles Talent Manx - Charlie Manx · Margaret Leigh (Maggie) · Bing Partridge · Bruce Wayne Carmody · Tabitha Hutter


Kedvencelte 95

Most olvassa 31

Várólistára tette 396

Kívánságlistára tette 357

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

anglee>!
Joe Hill: NOS4A2

Tisztelt Stephen King!

Sajnálattal kell közölnünk, hogy a mai napon fia, Joe Hill sikeres trónfosztást követett el Ön ellen. Kérjük törődjön bele sorsába, egyszerűen gyermeke tehetsége felülmúlja az Ön képességeit. Természetesen mi mind hű hívei és rajongói maradunk életünk végéig, de fia, a NOS4A2 megírásával egyértelműen a babérjaira tört, és az első helyre került a Mesterművek között. Reméljük ez nem tántorítja el a továbbiakban a könyvírástól, és támogatni fogja fiát a csúcsra jutásban.

Mélységes tisztelettel:
A Ön rajongótábora

21 hozzászólás
mate55>!
Joe Hill: NOS4A2

Bár nem Stephen King-nek hívják, hanem Joe Hill-nek, a NOS4A2 méltó az apai örökségre. spoiler Mély lélektani drámával kikövezett út, amely lényegében egyetlen alapvető koncepcióról szól: a szerető kapcsolatok fontosságáról, (akkor is, ha nem sok boldogság van ezeken az oldalakon). Még spoiler, de oly gyönyörűen van megírva, hogy soha nem válik lehangolóvá. Többnyire az idő és a tér kellemesen naiv buborékjában létezik, aminek középpontjában a szórakozás nagy motorja található. Varázslatos útra tereli az olvasót, tele a rémület és a csodálkozás lehetőségeivel, megragadva a gonosz „Karácsonyországát”. Azért ebben a sötétségben fényt is találunk, mert a romlottság, a terror és a hősiesség kanyargós labirintusában, az ördögök „feketesége” csak a hősök fényének kontrasztját szolgálja. Elmélyíti a pokol mélységeit, de megvilágítja azt a jót is, amely még a reménytelenségnek kitett embereken keresztül is eljöhet. Összesző számos különböző karaktert és cselekedeteiket anélkül, hogy szem elől tévesztené magát az átfogó képet. Játékba állítja a szereplőket, és hagyja, hogy a történet átvegye a „hatalmat”. Noha, magában foglalja a természetfelettit, mégis arra kényszerít bennünket, hogy hosszú, kemény pillantást vessünk a hétköznapi világunkban előforduló szörnyűségekre. Olyan tükröt mutat be, amelyben visszaverődéseket láthatunk, bár borzasztóan torzított tükröződéseket azokról a rosszakról, amelyekkel nap, mint nap szembesülhetünk. A sztori eredetisége elég biztosíték arra, hogy a legkeményebb horror-rajongók is megérezhessék a terror folyamatos felépítését.

2 hozzászólás
Euthümia_K P>!
Joe Hill: NOS4A2

A könyv elolvasása után az egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, hogy a könyvet befejeztem, ugyanakkor nevet, hogy egyáltalán kézbe vettem. Ezúton is köszönöm @KeskenyTimi az ajánlást!
Az NOS4A2 első könyvem az írótól, és rögtön meg is győzött. Meggyőzött arról, hogy az alma nem esett messze a fájától. Joe Hill ugyanolyan zseniális fantáziával van megáldva, mint az édesapja. A történet meseszerű, ugyanakkor szinte már beteges és mégis magába szippant. Bár első ránézésre nagyon soknak tűnik a 760 oldal, de olyan lebilincselően izgalmas minden sora, annyira kiváncsi vagyok, hogy mi sül ki ebből az egészből, hogy fel sem tűnik. Hill kiváló leírásának köszönhetően teljesen megelevenedett előttem az egész történet. Hihetetlen élményt nyújtott.

2 hozzászólás
Riszperidon>!
Joe Hill: NOS4A2

A kis King hatalmasat hozott számomra a Spóra után, minden elismerésem! :D Pedig félve, nagyon félve kezdtem neki. A tavaly év elejéhez kísértetiesen hasonlóan egy Hill féltéglát vettem kézbe, és olvasni kezdtem, és olvastam, olvastam, és rájöttem, hogy basszus, ez a könyv tetszik, tényleg tetszik, nem 100%-ban, de a Spórához képest üstökösként száguldott a tetszési indexem „jobbik” iránya felé, én pedig a könyvben száguldottam a hosszához képest, és azt kell mondjam, nem éreztem a 900 oldalt. Oké, volt benne pár hosszabb, érdektelenebb leíró rész, de a 900 oldalhoz viszonyítva bőven elenyésző volt.
Vic karakterével finoman szólva is változó volt a viszonyom, de az elejétől kezdve várható volt, hogy a végén piedesztálra helyezik, és a végére én is meg tudtam szeretni.
Ami a végén az írót rendkívül szimpatikussá tette számomra, az a köszönetnyilvánítás volt! Jó volt ennyi személyes dolgot olvasni tőle.
Viszont ennek ellenére úgy gondolom, Hill mégsem lesz soha a kedvenc írom, mert egy bizonyos mértékű retardáltság ezt a művét is átszőtte pár szereplőn keresztül. Ilyen volt Manx segédje (jó, ő ténylegesen egy max 50-es IQ-val rendelkező debil volt), egy idő után át kellett ugranom a betegesen perverz és visszataszító versikéit, mert a hajam téptem tőle. A másik, aki számomra idegesítő volt, az Vic párja. Valahogy a bárgyú melákokat sosem tudtam a szívembe zárni.
Összességében viszont azt kell mondjam, szerettem a könyvet, és kellemes emlékekkel válunk el egymástól.

Ui.: Külön kedvenceim voltak a rajzok, és az egymásba átfolyó fejezetek!

>!
Európa, Budapest, 2014
904 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630799072 · Fordította: Uram Tamás · Illusztrálta: Gabriel Rodríguez
7 hozzászólás
Lanore P>!
Joe Hill: NOS4A2

Hmm, hmm… 900 oldal hamar elröppent, bár egy picit hosszúnak éreztem, legalábbis a többszáz oldalas „bevezetés” sok volt a végkifejlet rövidségéhez képest. De tetszett! Az alapötlet – „Karácsonyország” és az ott élő gyerekek – hihetetlen, fantáziadús és egyedi, Joe Hill-nek pedig sikerült úgy megírnia, hogy ne unja el magát az ember, végig fenntartotta a figyelmem, mert borzasztóan kíváncsi voltam, mit fog mindebből kihozni, vártam a nagy összecsapást. A hangulat misztikus, magával ragadó, de számomra egyáltalán nem volt félelmetes, vagy horrorisztikus, inkább csak érdekes. A karakterek részletesek, kidolgozottak, remélem soha az életben nem találkozom Charlie Manx -hez, vagy Binghez hasonló figurákkal. És végül, de nem utolsósorban hozzátenném, hogy a könyv egy cseppet sem vitte pozitív irányba az amúgy is minimális Karácsony-szeretetemet.

23 hozzászólás
Rituga P>!
Joe Hill: NOS4A2

Most vettem először kézbe Joe Hill könyvet. Kissé hosszúra nyúlt a könyv is, az olvasás is, de nagyon tetszett. Az első néhány tíz oldal után olyan érzésem volt, mintha egy King regénybe csöppentem volna. Az ötlet klassz volt, a kivitelezés pedig tetszetős és izgalmas. A szereplők szerethetők és utálatosak voltak, jól kidolgozott karakterekkel. Az utolsó oldalon kifejezetten jól szórakoztam. A bizarrsága miatt :))

5 hozzászólás
Dyus33>!
Joe Hill: NOS4A2

Ez a könyv beteg. – De nem úgy beteg, mint a legkedvencebb horror könyvem, a Járvány, amiben elképzelhetetlen dolgok történnek, és tudod, hogy mese, hanem a NOS4A2 úgy beteg, hogy elhiszed, hogy valaki pszichózisában/agymenésében/hallucinációjában megtörténhetnek ilyenek. – És amikor már azt gondolod, hogy ezt nem lehet fokozni – Ho-ho-hóóóó – Joe bácsi fogja a képzelőerődet, és feldugja… még két szinttel magasabbra…. Sőt, még beléd is harap egyet. (Megjegyzem, szvsz ilyet nem lehet tiszta fejjel írni.)
Összegezve, 904+-10 oldal rettegés és izgalom, néhol kisült az agyam. Szerencse, hogy nem álmodtam rosszakat utána, gyenge idegzetűek ne olvassák!
Méééég ilyen beteg könyveket :)

>!
Európa, Budapest, 2014
904 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630799072 · Fordította: Uram Tamás · Illusztrálta: Gabriel Rodríguez
1 hozzászólás
Aoimomo P>!
Joe Hill: NOS4A2

El kell ismernem, hogy átgondolt, összetett, kerek történetet kaptam. A közeg is otthonosan ismerős volt, én is szeretek apuka útjain motorozni, Joe is szeret, jól van ez így.
Az is biztos, hogy azokért a kis poénbombákért, amiknek úgy örültem, mint kisgyerek a szaloncukornak, tenni is kellett, és ha nem lenne így előkészítve a terep, akkor közel nem muzsikálnának úgy, ahogy.
Nem rágtam le a körmöm az izgalomtól, néha napokig nem éreztem készítetést, hogy kézbe vegyem, ez is tény. A legjobb (?) karaktert addig ütöttem volna, amíg mozog – mivel ő egy erősen negatív szereplő és undorítóbb, mint a valaha volt legnagyobb meztelencsiga, ez azt hiszem a pozitívumok közé sorolandó. A többiek meg csak voltak. nem izgultam értük, nem sajnáltam őket, a főszereplőket legalábbis nem, ez nem biztos, hogy oké így.
Nem bánom, hogy ezt választottam év végére, egyszer rendben volt, túl vagyok rajta, ilyet is láttam, még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy 2021-ben tovább ismerkedek az íróval off, de most azt gondolom, hogy nem ezt a könyvet fogom 10 év múlva is emlegetni. Aztán ki tudja, lehet, hogy üllepednie kell… Az biztos, hogy ezt nem csak úgy átengedi magán az ember, ízlelgetni kell.

bokrichard>!
Joe Hill: NOS4A2

Na igen, mostanában kevés könyv volt max. pontos, de ez a könyv kétségtelenül az, félretéve azt a tényt, hogy részrehajló vagyok. Amikor először olvastam, tökéletesen véletlenül bukkantam rá, nem tudva azokról a családi tényekről előtte, amiket majd' mindenki emlegetni szokott. Igen, a genetika nagyon átérződik, mert akkor is, és most is döbbenetes hasonló élményeket éltem át, mint apuci könyveinél. Az a fajta világ, ami megelevenedik, és őrült módon végigszáguld a könyvön, ismerősen nagyszerű. Mindenki a helyén van, mindenki igazán elcseszett ebben a könyvben, ami szintén nagyon klappol, a stílusba tökéletesen beleillik. Vic annyira nem szimpatikus, de elvileg ő a pozitív főhős, míg Manx bármennyire is beteg, néha kiérződik nála is az, hogy régen lehetett jó is. Ott volt a kettősség, a disszonancia, ami nagyon jó. Nem érdekel, hogy lehetne rövidebb, mert igen lehetett volna, JH nagy mesélő, ott van a DNS-ében, hogy ő is időnként nagy kitérőkkel, de egy letehetetlen történetet kreáljon, ami után csak jobban kíváncsi voltam, mit tud még.

2 hozzászólás
Kkatja>!
Joe Hill: NOS4A2

Hm, első könyvem a nagy King fiától, de biztosan nem az utolsó. Végig azt éreztem, a kis Joe nagyon figyelt Apuci esti meséire és jól megmaradtak benne egyes Király momentumok, amiket viszont remekül tovább tudott göngyölíteni. (a hasonló részletek is csak élvezhetőbbé tették, amik nekem pl. szemet szúrtak Vic Fedett hídja hasonló a 11/22/63 hídjához/időkapujához, amin Jake jár-kel az időben; az öreg Whaith/Manx és Christine/LeBay párhuzamot sem lehet nem észrevenni egy King-rajongónak, és Manx holdjának másik oldaláról [[http://moly.hu/konyvek/stephen-king-az-1-2|Pennywice]] vi(gy)csorog vissza, Karácsonyország apró lakóinak csipkés, horgas fogai pedig a langolierekre emlékezettet, amik felzabálják a múltat) és persze hullanak a szereplők, ahogy szokás). El is ismeri az Utószóban: „Azt hiszem egész életemben apám kedvenc útjait jártam. És nem bánom egyáltalán.” Ezt mi sem, Joe, sőt! :)
És amit megint csak nagyra értékelhető, hogy a 900 oldalon végig tartani tudja a tempót és a feszültség sem enged a gyomrunkban, sajnos a végét (csekély 70 oldalban) kicsit gyorsan összerittyentettnek éreztem az addig vezető hosszú (830 oldalas) úthoz képest, de csak ennyit mondhatok el negatívumként, a végső lezárás viszont megint remek spoiler!

Az inszképek tényleg jól fel vannak építve, minden gyermek vágyát kivetítve, miszerint sokan szerettünk volna (szeretnénk :) egy időkaput nyitni és eltűnni egy időre, átruccanni egy másik világba, pl. Karácsonyországba, – mondjuk Vérapóhoz talán nem ragaszkodtunk volna, de A kalandokhoz mindenképp.
A karakterek is rendkívül életteliek kívül s belül egyaránt, remekül kidolgozottak, a belső monológok nagyon jól megvilágítják a történtek hátterét, és nagyon drukkoltam Vicnek, hogy sikerüljön elkapni a vén Manx grabancát (aki néha nem is volt olyan nagyon gonosz – csak beleragadt a saját őrültségébe, mint sokan teszik a valós világban is). Egyetértek @Isley-vel, Hill nagyon keményen megdolgozta szegény lányt/nőt, ennyit szenvedni rég láttam könyvbéli karaktert, de derekasan győzte, le a kalappal előtte!

Karácsonyimádók, Ti el ne olvassátok! :))

>!
Európa, Budapest, 2014
904 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630799072 · Fordította: Uram Tamás · Illusztrálta: Gabriel Rodríguez
4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Kkatja>!

Mitől félsz jobban? Attól, hogy őrült vagy? Vagy attól, hogy nem?

443. oldal Route 3

Kogoro P>!

És ami jó, az jó is marad, tudtad?

816. oldal, A Vérapó Háza (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek:
5 hozzászólás
cintiatekla P>!

Az ujjával pattintva elővarázsolt egy névjegykártyát a levegőből. Bing elvette, és lepillantott rá.
– Nyald meg, selyemcukorízű – mondta Charlie.
Bing egy pillanatig csak bámult meredten, aztán végighúzta a nyelvét a névjegykártyán. Kartonpapíríze volt.
– Ezt beszoptad! – kiáltotta Charlie, és vállon bokszolta. – Kinek nézel te engem, Willy Wonkának?

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: selyemcukor
3 hozzászólás
Leliana>!

Annyira féltem, hogy rosszat találok csinálni, hogy szinte sosem jutottam el odáig, hogy jót csináljak.

sziszkaa>!

A könyvtárosokat senki nem nézi meg túl közelről. Az emberek félnek, hogy megvakulnának a rengeteg összehalmozott tudás ragyogásától.

133. oldal

Blissenobiarella>!

Mélyen beszippantotta a málladozó szépirodalom, az oszlásnak indult történelmi könyvek és az elfelejtett verseskötetek illatát, és most először felfigyelt rá, milyen desszertillatuk van a könyvekkel teli helyiségeknek: édes nass, fügéből, vaníliából, enyvből és bölcsességből.

kkata76>!

Nahát, anyukám, ez a szerencsenapod! – A lila hajú lány tapsikolt. – Kifogtál magadnak egy könyvtárost! Segíthetek a dolgok tisztázásában, és közben még néhány szép verset is a figyelmedbe ajánlhatok. Ez a szakmám.

126. oldal - A könyvtáros lány

Kapcsolódó szócikkek: könyvtáros
sziszkaa>!

A boldogság inkább hasznodra lehet, mint bármilyen elixír, amit a patikusok kikutyulnak.

574. oldal

Riszperidon>!

Merthogy most az iowai kukoricavölgyben vagy. Ahol minden lapos, kivéve a hölgyeket.

124. oldal (Európa, 2014)

>!

A képzelgés mindig is egyfajta – életbe léptetése váró – valóság volt

669. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház
Stephen King: Álom doktor
Szergej Lukjanyenko: Kvázi
Meiszner Krisztina: MásValaki problémája
Stephen King: Borzalmak városa
Anne Rice: A farkasok ajándéka
Philip José Farmer: A bestia képmása
Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból
Christopher Moore: A leghülyébb angyal
Laurell K. Hamilton: Telihold kávézó