NOS4A2 380 csillagozás

Joe Hill: NOS4A2 Joe Hill: NOS4A2 Joe Hill: NOS4A2

Victoria McQueen sok mindent képes megtalálni: elhányt karkötőt, eltűnt fényképet, megválaszolhatatlan kérdésekre adandó válaszokat. Amikor ugyanis kedvenc biciklijével átteker egy különleges, rozoga hídon, pillanatokon belül ott terem a céljánál, legyen az akár Massachusetts-ben, akár az ország másik felén.
A lány egy nap összeakad a vénember Charles Talent Manxszel, aki 1938-as gyártmányú, NOS4A2 rendszámtáblával ellátott Rolls-Royce Wraith-jével gyerekeket rabol el: kiszakítja őket a hétköznapi valóságból, és rejtett utakon közlekedve elviszi őket az egyszerre lenyűgöző és hátborzongató „Karácsonyország”-ba, hogy ott örökre boldogok legyenek.
Victoria az egyetlen gyerek, akinek sikerült megmenekülnie a szörnyeteg karmaiból, és felnőttként legszívesebben elfelejtené mindazt, ami régen történt. Manx azonban képtelen kiverni a fejéből, és ismét útnak indul, legújabb utasa pedig nem más, mint Victoria kisfia.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
GABO, Budapest, 2019
ISBN: 9789634068501 · Fordította: Uram Tamás
>!
GABO, Budapest, 2019
760 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634067962 · Fordította: Uram Tamás
>!
Európa, Budapest, 2014
904 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630799072 · Fordította: Uram Tamás · Illusztrálta: Gabriel Rodríguez

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Victoria McQueen · Lou Carmody · Bing Partridge · Bruce Wayne Carmody · Charles Talent Manx - Charlie Manx · Margaret Leigh (Maggie) · Tabitha Hutter


Kedvencelte 74

Most olvassa 32

Várólistára tette 329

Kívánságlistára tette 305

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
anglee
Joe Hill: NOS4A2

Tisztelt Stephen King!

Sajnálattal kell közölnünk, hogy a mai napon fia, Joe Hill sikeres trónfosztást követett el Ön ellen. Kérjük törődjön bele sorsába, egyszerűen gyermeke tehetsége felülmúlja az Ön képességeit. Természetesen mi mind hű hívei és rajongói maradunk életünk végéig, de fia, a NOS4A2 megírásával egyértelműen a babérjaira tört, és az első helyre került a Mesterművek között. Reméljük ez nem tántorítja el a továbbiakban a könyvírástól, és támogatni fogja fiát a csúcsra jutásban.

Mélységes tisztelettel:
A Ön rajongótábora

17 hozzászólás
>!
Euthümia_K P
Joe Hill: NOS4A2

A könyv elolvasása után az egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, hogy a könyvet befejeztem, ugyanakkor nevet, hogy egyáltalán kézbe vettem. Ezúton is köszönöm @KeskenyTimi az ajánlást!
Az NOS4A2 első könyvem az írótól, és rögtön meg is győzött. Meggyőzött arról, hogy az alma nem esett messze a fájától. Joe Hill ugyanolyan zseniális fantáziával van megáldva, mint az édesapja. A történet meseszerű, ugyanakkor szinte már beteges és mégis magába szippant. Bár első ránézésre nagyon soknak tűnik a 760 oldal, de olyan lebilincselően izgalmas minden sora, annyira kiváncsi vagyok, hogy mi sül ki ebből az egészből, hogy fel sem tűnik. Hill kiváló leírásának köszönhetően teljesen megelevenedett előttem az egész történet. Hihetetlen élményt nyújtott.

2 hozzászólás
>!
Lanore P
Joe Hill: NOS4A2

Hmm, hmm… 900 oldal hamar elröppent, bár egy picit hosszúnak éreztem, legalábbis a többszáz oldalas „bevezetés” sok volt a végkifejlet rövidségéhez képest. De tetszett! Az alapötlet – „Karácsonyország” és az ott élő gyerekek – hihetetlen, fantáziadús és egyedi, Joe Hill-nek pedig sikerült úgy megírnia, hogy ne unja el magát az ember, végig fenntartotta a figyelmem, mert borzasztóan kíváncsi voltam, mit fog mindebből kihozni, vártam a nagy összecsapást. A hangulat misztikus, magával ragadó, de számomra egyáltalán nem volt félelmetes, vagy horrorisztikus, inkább csak érdekes. A karakterek részletesek, kidolgozottak, remélem soha az életben nem találkozom Charlie Manx -hez, vagy Binghez hasonló figurákkal. És végül, de nem utolsósorban hozzátenném, hogy a könyv egy cseppet sem vitte pozitív irányba az amúgy is minimális Karácsony-szeretetemet.

23 hozzászólás
>!
Dyus33 P
Joe Hill: NOS4A2

Ez a könyv beteg. – De nem úgy beteg, mint a legkedvencebb horror könyvem, a Járvány, amiben elképzelhetetlen dolgok történnek, és tudod, hogy mese, hanem a NOS4A2 úgy beteg, hogy elhiszed, hogy valaki pszichózisában/agymenésében/hallucinációjában megtörténhetnek ilyenek. – És amikor már azt gondolod, hogy ezt nem lehet fokozni – Ho-ho-hóóóó – Joe bácsi fogja a képzelőerődet, és feldugja… még két szinttel magasabbra…. Sőt, még beléd is harap egyet. (Megjegyzem, szvsz ilyet nem lehet tiszta fejjel írni.)
Összegezve, 904+-10 oldal rettegés és izgalom, néhol kisült az agyam. Szerencse, hogy nem álmodtam rosszakat utána, gyenge idegzetűek ne olvassák!
Méééég ilyen beteg könyveket :)

>!
Európa, Budapest, 2014
904 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630799072 · Fordította: Uram Tamás · Illusztrálta: Gabriel Rodríguez
1 hozzászólás
>!
EssentialHencsi MP
Joe Hill: NOS4A2

Tetszett. Nagyon. És a vége… Ilyen megoldást még csak filmen láttam, ti. ha végignézed a stáblistát, még ott a csavar a végén! Szerencse, hogy én mindig elolvasom a köszönetnyilvánítást is, mert jó gyerek vagyok.
Jó könyv volt nagyon, látszik, hogy az alma nem esett messze a fájától. Vagy a tüske a kaktusztól? Most már igazán reménykedem, hogy kiadják magyarul a novelláskötetét is, mert ha az is így hasonlít apuka könyveihez… Garantált a borzongás.

4 hozzászólás
>!
bokrichard
Joe Hill: NOS4A2

Na igen, mostanában kevés könyv volt max. pontos, de ez a könyv kétségtelenül az, félretéve azt a tényt, hogy részrehajló vagyok. Amikor először olvastam, tökéletesen véletlenül bukkantam rá, nem tudva azokról a családi tényekről előtte, amiket majd' mindenki emlegetni szokott. Igen, a genetika nagyon átérződik, mert akkor is, és most is döbbenetes hasonló élményeket éltem át, mint apuci könyveinél. Az a fajta világ, ami megelevenedik, és őrült módon végigszáguld a könyvön, ismerősen nagyszerű. Mindenki a helyén van, mindenki igazán elcseszett ebben a könyvben, ami szintén nagyon klappol, a stílusba tökéletesen beleillik. Vic annyira nem szimpatikus, de elvileg ő a pozitív főhős, míg Manx bármennyire is beteg, néha kiérződik nála is az, hogy régen lehetett jó is. Ott volt a kettősség, a disszonancia, ami nagyon jó. Nem érdekel, hogy lehetne rövidebb, mert igen lehetett volna, JH nagy mesélő, ott van a DNS-ében, hogy ő is időnként nagy kitérőkkel, de egy letehetetlen történetet kreáljon, ami után csak jobban kíváncsi voltam, mit tud még.

2 hozzászólás
>!
Kkatja P
Joe Hill: NOS4A2

Hm, első könyvem a nagy King fiától, de biztosan nem az utolsó. Végig azt éreztem, a kis Joe nagyon figyelt Apuci esti meséire és jól megmaradtak benne egyes Király momentumok, amiket viszont remekül tovább tudott göngyölíteni. (a hasonló részletek is csak élvezhetőbbé tették, amik nekem pl. szemet szúrtak Vic Fedett hídja hasonló a 11/22/63 hídjához/időkapujához, amin Jake jár-kel az időben; az öreg Whaith/Manx és Christine/LeBay párhuzamot sem lehet nem észrevenni egy King-rajongónak, és Manx holdjának másik oldaláról [[http://moly.hu/konyvek/stephen-king-az-1-2|Pennywice]] vi(gy)csorog vissza, Karácsonyország apró lakóinak csipkés, horgas fogai pedig a langolierekre emlékezettet, amik felzabálják a múltat) és persze hullanak a szereplők, ahogy szokás). El is ismeri az Utószóban: „Azt hiszem egész életemben apám kedvenc útjait jártam. És nem bánom egyáltalán.” Ezt mi sem, Joe, sőt! :)
És amit megint csak nagyra értékelhető, hogy a 900 oldalon végig tartani tudja a tempót és a feszültség sem enged a gyomrunkban, sajnos a végét (csekély 70 oldalban) kicsit gyorsan összerittyentettnek éreztem az addig vezető hosszú (830 oldalas) úthoz képest, de csak ennyit mondhatok el negatívumként, a végső lezárás viszont megint remek spoiler!

Az inszképek tényleg jól fel vannak építve, minden gyermek vágyát kivetítve, miszerint sokan szerettünk volna (szeretnénk :) egy időkaput nyitni és eltűnni egy időre, átruccanni egy másik világba, pl. Karácsonyországba, – mondjuk Vérapóhoz talán nem ragaszkodtunk volna, de A kalandokhoz mindenképp.
A karakterek is rendkívül életteliek kívül s belül egyaránt, remekül kidolgozottak, a belső monológok nagyon jól megvilágítják a történtek hátterét, és nagyon drukkoltam Vicnek, hogy sikerüljön elkapni a vén Manx grabancát (aki néha nem is volt olyan nagyon gonosz – csak beleragadt a saját őrültségébe, mint sokan teszik a valós világban is). Egyetértek @Isley-vel, Hill nagyon keményen megdolgozta szegény lányt/nőt, ennyit szenvedni rég láttam könyvbéli karaktert, de derekasan győzte, le a kalappal előtte!

Karácsonyimádók, Ti el ne olvassátok! :))

>!
Európa, Budapest, 2014
904 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630799072 · Fordította: Uram Tamás · Illusztrálta: Gabriel Rodríguez
4 hozzászólás
>!
Balázs_Erőss
Joe Hill: NOS4A2

Túl hosszú, túl csapongó, és annyit még nem tett le az asztalra Hill, hogy ezt elnézzem neki.
A Szarvak zseniális volt, ez a könyv is megállhatott volna max. 500 érdemi oldalnál.
Időnként egészen kellemesen belelendül a mesélésbe, de sokszor csak az üresjárat és a feleslegesen kivágott fák jajaveszékelése hallatszik a könyv lapjairól.
Tényleg ötletes, de abszolúte nem pörgős, és csak módjával kísérteties.
Egynek jó, de súlyzónak kevés, könyvnek sok…

2 hozzászólás
>!
gab001 P
Joe Hill: NOS4A2

Tudtam, hogy Joe Hillel nem foghatok mellé, de még így is sikerült meglepnie. Mondjuk az elején voltak kétségeim, mert nem igazán fogott meg, de aztán persze beszippantott. Utána már egy percig sem unatkoztam, csak úgy pörögtek az események. Mindig lenyűgöz, ha egy író ilyen kimeríthetetlen fantáziával tud alkotni. Szinte élnek a szereplők, az utolsó részletig ki vannak dolgozva, bemásznak az ember bőre alá. Ráadásul az író egy percig sem kíméli őket. A történet pedig annyira visz magával, mintha egy fék nélküli motoron száguldoznánk. Mégis a hasonlataiért vagyok leginkább odáig, annyira képszerűek, annyira szemléletesek. Szerintem ez azon könyvek egyike, amelyet talán kevesebb oldalban is meg lehetett volna írni, de minden kihagyott sorért kár lenne. Még a köszönetnyilvánítás is érdekes, arról nem is beszélve, ami azután van. Akkorát üt, mint egy csontkalapács.

>!
Európa, Budapest, 2014
904 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630799072 · Fordította: Uram Tamás · Illusztrálta: Gabriel Rodríguez
3 hozzászólás
>!
ggizi P
Joe Hill: NOS4A2

Jaj! Úgy látszik sikerült Hillnek néhány agybeteg gént is örökölnie apucitól… :)

Már rögtön az első oldalakon elkezdi adagolni a nyugtalanító történéseket, és később sem adja alább, a még viszonylag nyugisabb részeknél is elég kihegyezett a hangulat. Nagyon érdekes és izgalmas volt az egész, egy perce nem volt unalmas, mintha nem is egy 900 oldalas (meglepően könnyű) monstrumot forgatna az olvasó. A karaktereket imádtam. Hihetetlen volt Vic küzdelme az ép eszéért és a fiáért spoiler, az egyszerű, de biztos-pont-Lou is nagyon szerethető volt, és Charlie Manx a Wraith-szel egy igazi szörnyeteg. De úgy globál az egész történet ezzel az abnormális Karácsonyországgal a közepén, betegesen jó volt. Plusz egy kis Linda nagyi féle túlélő-tanács, ami nekem teljesen új volt és igazán ötletes.

Ezek után nagyon kíváncsi vagyok JH többi történetére is.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Kkatja P

Mitől félsz jobban? Attól, hogy őrült vagy? Vagy attól, hogy nem?

443. oldal Route 3

>!
cintiatekla P

Az ujjával pattintva elővarázsolt egy névjegykártyát a levegőből. Bing elvette, és lepillantott rá.
– Nyald meg, selyemcukorízű – mondta Charlie.
Bing egy pillanatig csak bámult meredten, aztán végighúzta a nyelvét a névjegykártyán. Kartonpapíríze volt.
– Ezt beszoptad! – kiáltotta Charlie, és vállon bokszolta. – Kinek nézel te engem, Willy Wonkának?

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: selyemcukor
3 hozzászólás
>!
Kogoro 

És ami jó, az jó is marad, tudtad?

816. oldal, A Vérapó Háza (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek:
3 hozzászólás
>!
Leliana P

Annyira féltem, hogy rosszat találok csinálni, hogy szinte sosem jutottam el odáig, hogy jót csináljak.

>!
sziszkaa

A könyvtárosokat senki nem nézi meg túl közelről. Az emberek félnek, hogy megvakulnának a rengeteg összehalmozott tudás ragyogásától.

133. oldal

>!
Leliana P

Emlékszem, volt idő, amikor könnyen lenyisszantották az orrodat, ha túlságosan beleártottad magad egy másik ember dolgába. Manapság néhány gombnyomással bárkiről bármi kideríthető. Nincs magánélet, nincs tapintat, és mindenki olyasmiket firtat, amikhez semmi köze. A világhálón valószínűleg még azt is kideríthetnéd, hogy milyen színű alsógatyát vettem fel reggel.

Kapcsolódó szócikkek: internet
>!
kkata76 P

Nahát, anyukám, ez a szerencsenapod! – A lila hajú lány tapsikolt. – Kifogtál magadnak egy könyvtárost! Segíthetek a dolgok tisztázásában, és közben még néhány szép verset is a figyelmedbe ajánlhatok. Ez a szakmám.

126. oldal - A könyvtáros lány

Kapcsolódó szócikkek: könyvtáros
>!
Christine_

Amikor visszajött, két csorba porcelánbögre volt nála. Az egyiken a felirat: KÖNYVTÁR, NEM KOCSMA. A másikon: NE HOZD KI BELŐLEM A PEDAGÓGUST!

>!
Blissenobiarella

Mélyen beszippantotta a málladozó szépirodalom, az oszlásnak indult történelmi könyvek és az elfelejtett verseskötetek illatát, és most először felfigyelt rá, milyen desszertillatuk van a könyvekkel teli helyiségeknek: édes nass, fügéből, vaníliából, enyvből és bölcsességből.

>!
Kkatja P

Thornton nővér kevéssel nyolc előtt lépett be a tartós ápolási osztály ajtaján; egy tasak meleg vért hozott Charlie Manxnak.

(első mondat)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Victor LaValle: Bölcsőrablók
Neil Gaiman: Coraline
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Stephen King: Az
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Christopher Moore: A leghülyébb angyal
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út
Stephen King: Nem jön szememre álom
Benjamin Percy: Vörös hold
Karen Marie Moning: Új nap virrad