3. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján
23. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Kulcs ​a zárját 2. (Locke & Key 2.) 147 csillagozás

Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Miután egy tragédia miatt a Locke család élete fenekestül felfordult, a massachusettsi Lovecraftba kellett költözniük, őseik hatalmas, ódon birtokára, a Kulcsházba. Itt azonban megpróbáltatásaik tovább folytatódnak: Nina, az anya egyre mélyebbre süllyed alkoholizmusába, a gyerekeknek pedig nemcsak a kamaszkor és az iskola nehézségeivel kell megbirkózniuk, hanem egy könyörtelen és fáradhatatlan szörnyeteggel is, ami semmitől nem riad vissza, hogy legyőzhesse őket, és szélesre tárhassa a ind közül legősibb és leggonoszabb kapu szárnyait.

Katasztrófák lánca követi a Locke-okat, és csak idő kérdése, mikor éri utol egyiküket a végtelen sötétség…

Joe Hill, a horrormester Stephen King fia a Locke & Key képregénnyel aratta első kiugró sikerét, hamarosan érkezik belőle a Netflix nagyszabású adaptációja.

>!
Fumax, Budapest, 2019
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700739 · Fordította: Holló-Vaskó Péter · Illusztrálta: Gabriel Rodriguez

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Bode Locke

Helyszínek népszerűség szerint

Georgia (állam)


Kedvencelte 19

Most olvassa 6

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Solymár_András IP>!
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.

Lévén, hogy közvetlenül az első könyv után olvastam, nehéz elkülönítenem a két részt, a befejezés után újra is lapoztam gyorsan, hogy akkor mi is volt, ami itt történt. Valahogy ez az érzésem a sorozattal kapcsolatban, hogy ezt nem is lehet külön értékelni, ez egy nagy egész és kész, úgyhogy ebben az értékelésben nem fogom elmondani ugyanazt, mint az elsőben, pedig ellehetne. Ezzel szemben megpróbálok kiemelni néhány erősséget, amit itt tapasztaltam, az elsőhöz képest.

A legelső dolog, ami szembeötlik, az a rajz. Természetesen a Rodrigez stílusa nem változott, ugyanaz az a pengeéles, gyönyörű, egyszerre rajzfilmszerű, de ugyanakkor fotórealisztikus ábrázolásmód a jellemző, de valahogy mégis fejlődést érzek. Vannak pillanatok, amik megragadtak az elmémben. Ilyen Zach arca, miközben fojtogatják, ilyen Nina zuhanyzás közben, ilyen Kinsey halálnyugodt ábrázata a halál torkában. Egyszerűen annyira élnek a rajzok, hogy pofátlanul beégnek. Mágia, színtiszta mágia.

A másik kiemelkedő pont, ami már nem vagyok meggyőződve, hogy az író, vagy a rajzoló érdeme, esetleg a közös munkájuk eredménye, hogy a jelenetek elképesztő dinamikával követik egymást. Ez járul hozzá szerintem a letehetetlenségéhez, hogy visszaemlékezve sokszor az az érzésem, hogy filmet néztem, mozgóképeket figyeltem a lapokon. Tiszta Harry Potter. Olyan mesterien használják a paneleket, hogy elámultam. A pörgős, beszélgetős jeleneteknél apró, ámbár részletes képek követik egymást, míg az óriások csatájánál teljes oldalas, monumentális képek ábrázolják a gigantikus mozdulatokat. Annyira precízen nyúlnak az alkotói eszközökhöz, hogy az emberileg nem tűnik természetesnek.

Egy újabb erőssége ennek a kötetnek a precíz pszichológiai jellemrajzok. Kinget olvasva is mindig csodáltam azt a tipikusan irodalmi, laikus, de tűpontos pszichológiát, amiben például az orosz írók kiemelkedők, vagy a magyarok közül Mikszáth. Nina alkoholizmusa és vívódásai, a gyerekek feléje tanúsított hozzáállása, a négyük dinamikája, Kinsey megváltozott személyisége, mind, mind elképesztő jellemrajzok, amik talán pontosabbak és élőbbek nem is lehetnének. De hát valamelyest ez egyértelmű, hisz ahhoz hogy valaki horrort, thrillert írjon, mint Hill, elengedhetetlen az emberi elme és annak töréspontjainak beható ismerete.

Mit mondhatnék ezen kívül? Továbbra is csodálatos. Továbbra is fontos. Nem érzek egyetlen gyenge pillanatot sem. Holott ennyi helyen elcsúszhatna… vannak gagyi ötletek, de olyan mesterien kivitelezve, hogy az egyszerűen feltesszük a kérdést, hogy gagyi-e az ötlet egyáltalán?

Mindenekelőtt a Locke and Key két pillére támaszkodik, ami úgy látom, hogy a Fumax képregények nagy halmazára érvényes. Az egyik az elképesztő minőségű kivitelezés, úgy a történet, mint a rajz terén. A másik pedig az egyediség/egyéniség. Egyszerűen van benne valami, amit sehol máshol nem lehet megtalálni.

Minden joggal és tagadhatatlan zászlóshajója a, ahogy nemrégiben hallottam, az „új magyar képregényreneszánsznak”.

2 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.

Csak ismételni tudom magamat: zseniális történet, zseniális grafika! Alig várom hogy olvashassam a harmadik részt!

Razor P>!
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.

Sok újat nem tudok mondani az előző részhez képest. A történet tovább bonyolódik, egyre újabb és újabb kulcsok bukkannak fel, amikkel a Locke-gyerekek Susogó újabb és újabb támadásait verik vissza, aki továbbra is az Ómega-kulcsot próbálja megtalálni. Persze fordulatokban ezúttal sincs hiány. Az én két kedvenc fejezetem itt a 4. rész első fejezete volt, ahol többször is Bode szemszögéből láttuk az eseményeket, és ezt Rodriguez a Kázmér és Hubát idéző rajzstílussal érzékeltette, ill. szintén a 4. részből a harmadik fejezet, mely a Locke-gyerekek igen mozgalmas februárját követte végig. Ugyan a legtöbb napra csak egy-egy oldal jutott, de mégsem érződött elkapkodottnak a fejezet – felesleges lett volna ezt jobban ragozni.
A kötet vége felé a sztori rendesen rákapcsolt, hogy egy igen erős cliffhangerrel érjen véget. Még jó, hogy kéznél a harmadik kötet.

>!
Fumax, Budapest, 2019
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700739 · Fordította: Holló-Vaskó Péter · Illusztrálta: Gabriel Rodriguez
Deidra_Nicthea IP>!
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.

Ezúton szeretném jelezni, hogy ez a képregény még mindig félelmetesen csodálatos.

LRn>!
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.

A második kötet ismét két részt fog össze a sorozatból, s ismét gyönyörűen tálalja fel számunkra. Szeretem ezt a szép, keménytáblás, nagyalakú, minőségi papírra nyomott formátumot (bár sajnos emiatt a mutatós, igényes kiadás miatt csak még zavaróbbak a szövegben maradt hibák…)

A Locke-család – érthető módon – még mindig nem heverte ki a tragédiát, sőt egyre mélyebbre merülnek a személyes poklukba: az anya alkoholizmusa kezd eldurvulni, Tyler egy parttalan, érzelmileg kiszipolyozó kapcsolatban vezekel, Kinsey egyre veszélyesebb helyzetekbe kerül üvegbe zárt érzései miatt, Bode pedig, mint egy kis kulcsmágnes, folytatja a misztikus tér felfedezését – különböző menekülőutakon, de mind egyre távolabb kerülnek a valóságtól. Ez bizonyos szempontból nem is hátrány, hiszen a valóság maga is többszörösen meghasad – a ház, amelyben mozognak, folyamatosan változó, álomszerű térré válik, amelyben point-and-click játékokhoz hasonlóan kerülnek elő az újabb és újabb kulcsok és rejtélyek. A normális világ külső szereplőivel létesített kapcsolatokat egyre nehezebb kezelniük, összeegyeztetniük a kulcsok világával, pedig hőseinknek nagy szüksége van ezekre a kapcsolatokra…

A képi világgal továbbra is vannak fenntartásaim, de már jobban elfogadtam, mint az előző kötetben – ebben segítségemre volt az is, hogy egy kicsit kreatívabbak voltak az alkotók. A második rész elején például Bill Watterson előtt tisztelegtek, és ez egészen különös humorú atmoszférát teremtett az amúgy nyomasztó, véres eseményekhez. Végre egy kis merészség!

Emellett persze továbbra is jelen vannak a popkult-utalások, a misztikus horrorok kliséi, King papa hatása – és ez még mindig jól működik. Várom a következőt.

kvzs P>!
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.

Még mindig zseniális, ahogy ez a képregény bemutatja a gyászba belerokkanást, és azt, ahogy a fiatalok emellett kezdik felismerni, hogy a tetteiknek következményeik vannak. Furcsa a kettősség, ahogy egyrészt élik a tinédzserek szokásos életét, másrészt minden hétvégén küzdnek az életükért. Aki pedig közel kerl a titkukhoz, az biztosan sérül.
Nehéz úgy írni a kötetről, hogy egy irtózatos függővéggel zárult, szóval szaladok is a harmadik részért.

Judyt IP>!
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.

Első és legfontosabb kinyilatkoztatásom, hogy igaza volt @Deidra_Nicthea-nak, miszerint azonnal kérem a harmadik kötetet. :D Viszont mivel a helyzet nem a legrózsásabb, ezért ez csak később kerül az olvasmányaim listájára. :(

Szóval a kötet kívül és belül is pazar látványilag. A három védőborító közül pedig ez a kedvencem.

A történet folytatódott, nem is akárhogy, sokkal-sokkal részletesebben, mint a sorozat. És bár a könyveknek még nem értem a végére, de azt már most meg tudom állapítani, hogy a sorozat olyan, mintha egy kivonata lenne a könyveknek, ráadásul egy olyan valakinek a tollából, aki összekeveri a dolgokat, mert nem emlékszik pontosan a történtekre… De most ez itt nem a sorozat taglalására van, szóval a könyv tök jó.

Tetszett ahogy elhúzták a hónapokat. Mondjuk a karakterek kinézete nem minden esetben nyerte el az ízlésemet magának, de végül is nem feltétlenül kell, hogy minden tessen. :) A sztori jó és ez a lényeg. :)

>!
Fumax, Budapest, 2019
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700739 · Fordította: Holló-Vaskó Péter · Illusztrálta: Gabriel Rodriguez
2 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly >!
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.

A három kötet eléggé egybefügg, és stílusban, tartalmában egyre tökéletesedik a már eleve remekül vezényelt cselekmény. Kedvencem Bode gyerekszemléletét tükröző váltások a rajzolásban (Kázmér & Huba főhajtás, meg volt egy Bone említés is). Új kulcsok, új lények mellett a személyes, lélektani horror fokozása és a varázslat hatásos megjelenítésével felülmúlja az első könyvet. Végig erős jeleneteket hoz, és a nagyképeken lehet ámuldozni. Még az egyszerűbb drámával is komoly hatást vált ki, és ennek nem csak az olvasóban, de a szereplők fejlődésében is nyoma marad. Egyedül a felvillantgatott ötletek kihasználatlansága zavart, amikor végigrohant az új kulcsok és küzdelmek fél/egy oldalas képein, ahelyett, hogy kibontotta volna legalább 2-4 oldalba a helyzeteket. Itt túl sokat bíztak az olvasóra, hogy kitöltsék a hézagokat – de lehet, hogy épp ezzel fokozták a rajongást, hisz így mindenki kedvére színezgetheti, találgathat az ötletben rejlő lehetőségek kapcsán.

Aliko P>!
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.

Az első résznél már kifejtettem a véleményemet és egyszerűen nem tudok többet mondani erről a könyvről se. Továbbra is imádom az egészet, csodálatosnak tartom az ötletet és lenyűgözőnek a kivitelezést. A történet érdekes és izgalmas, a karakterek nagyszerűek, a konfliktus jól felépített és most körömrágva várhatom a folytatást… Remélem tényleg igazak a pletykák, hogy év végén hozzák!

theodora>!
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.

Szuper folytatás, ami tovább építi az első kötetben megismert világot. A rajzok még mindig nagyon tetszenek, kevesebb a véres jelenet ami az én naiv lelkemnek jól esett, de azért voltak itt is 18+-os képckokák.
Külön tetszett, amikor Tyler óriásira nőtt, akkor teljes oldalas panelek követték egymást! :)
Várom a folytatásokat – a @Fumax ismét nagyon szép kiadást hozott el nekünk!


Népszerű idézetek

Deidra_Nicthea IP>!

Asszem, ha etikaórán is csalsz, akkor végképp reménytelen eset vagy.

Deidra_Nicthea IP>!

A tanároknak is kijárna az olyan temetés, mint a zsaruknak, nem gondolja? Valami látványos. Mi fegyveres tisztelgést kapunk, ugye? A tanárok is megérdemelnenek valamit. Kioszthatnának egy feleletválasztós dolgozatot a temetésen. Ki kéne tölteni egy 2B-s ceruzával. Ki emlékszik a legtöbbre az elhunyttal kapcsolatban. Ehelyett a pasasnak nyolc béna mécsessel meg egy depressziós edzővel kell beérnie. Én mondom, a tanárok szarul jártak.

Deidra_Nicthea IP>!

– Ne menekülj, csak rontasz a helyzeten!
– Nem adom vissza a sapkád, amíg nem kapom vissza a fej kulcsot!
– Ha nem hagyod abba, akkor a hagyományos módon nyitom fel a fejed! Koponyatöréssel!

1 hozzászólás
Deidra_Nicthea IP>!

– Ez a karom és az agyar törvénye. Csak azért létezel, hogy a magasabb rendű állatoknak, mint mi, rágcsául szolgálj a főétkezések között. Ez van, ha a természet nem ad fegyvert, hogy védd magad. Fogadd el: semmid sincs!
– Nagyon tévedsz!
– Ó igen? Miért, mid van?
– Barátaim!

5 hozzászólás
Deidra_Nicthea IP>!

Döbbenetes, mennyire nem érzed magad viharvert, magányos hősnek, ha telemegy a csőröd valaki popótollával!

Dávidmoly P>!

Tudom, hogy az ember magasabb rendű élőlény. Csak nem rémlik pontosan, miért.

Negyedik könyv: Az ország kulcsai – Veréb

SchizoVampire P>!

– Mrs. Locke, tavaly megtámadott egy ember. Vécépumpából és alufóliából eszkábált halálsugárral. Olyan országban nőttem fel, ahol a gyerekek géppuskával mennek iskolába.
Anyám azért íratott be vívásra, mert azt álmodta, hogy egy nap karddal kell megvédenem magam. Akkor se ismerném fel az őrültséget…
… ha képen vágnak vele.

3 hozzászólás
SchizoVampire P>!

– Mert azt akarja, hogy mindenki legyen egy vidám és mosolygós csapat tagja! De mi van, ha én nem akarok belépni a vidám fiúkhoz? Mi van, ha valaki szeret egyedül lenni a furcsa gondolataival?
Nem kell beilleszkednem! Nem kell a nyáj részévé válnom!

Kapcsolódó szócikkek: Bode Locke
BBetti86 >!

– Francot csinálsz, ember? Nagy hibát követsz el.
– Nem halok meg egy kis hidegtől.
– Nem az életedről beszélek, hanem a gyászos alsógatyádról. Meg arról a döntésről, hogy megvillantod két totál jó csaj előtt.
– Tartsd a frontot, Jamal. Ha nem jönnék vissza, mondd el anyámnak, hogy szerettem.
– Ne parázz, haver. Itt maradok, és páholyból nézem végig, ahogy megfulladsz. Akkor se mennék le oda, ha cserébe nekem ígérnéd az X-Men legelső számát.

Árnyak koronája - A barlang mélyén

zn0>!

Brian: Tudod, ez a csajdolog a gimi után jobb lesz ám.
Tyler: Komolyan?
Brian: Hát, legalábbis feltételezem. Nekem nem lett, mert kiderült, hogy meleg vagyok, de neked biztos jobb lesz.


A sorozat következő kötete

Locke & Key sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Rachel Caine: Az üvegház
Stephen King: Az
Amanda Stevens: A birodalom
Stephen King: A halálsoron
Dean Koontz – Kevin J. Anderson: A tékozló fiú
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Benjamin Percy: Vörös hold
Pádár Ádám – Szebeni Péter: Céltalan