6. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján
29. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Kulcs ​a zárját 1. (Locke & Key 1.) 113 csillagozás

Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.

Joe ​Hill – a horrornagymester Stephen King fia – a Locke & Key képregénnyel aratta első kiugró sikerét: két Brit Fantasy-díjat és egy Eisner-díjat köszönhet neki. Népszerűségét jól jelzi, hogy a képregény első száma huszonnégy óra leforgása alatt az utolsó példányig elkelt. 2018 nyarán a Netflix megrendelte a legendássá vált Locke & Key alapján készülő sorozat első, tíz részes évadát, amelynek készítésében Joe Hill személyesen is szerepet vállalt.

A Locke-család egy iszonyatos tragédia után kénytelen hazaköltözni felmenőik ódon birtokára a massachusettsi Lovecraftba. Kulcsház azonban nem egy mindennapi otthon: a kastélyszerű, öreg házban hemzsegnek a különös erővel bíró kulcsok és a hozzájuk tartozó ősi kapuk. A vakmerőt, aki átlép rajtuk, a küszöbön túl a teljesen ismeretlen és egy hétköznapi ésszel felfoghatatlan másfajta valóság várja.

Miközben a három testvér, Bode, Tyler és Kinsey a maga módján próbálja feldolgozni a közelmúlt… (tovább)

>!
Fumax, Budapest, 2018
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700470 · Fordította: Holló-Vaskó Péter · Illusztrálta: Gabriel Rodriguez

Kedvencelte 28

Most olvassa 2

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 115

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.

Luxuskiadás bizony a javából, ez a könyv csudálatos kívül és belül is. Bár a képregényeket sokan nem tartják igazi könyvnek, de a Fumax által eddig kiadottak nagy része nem szégyenkezhet. Sokszor pedig eme olvasmányok többet is adnak, mint egy átlag könyv.
Ez a sorozat is itt jött szembe velem pár éve, terveim közt szerepelt, hogy majd elolvasom angolul. Miután megtudtam, hogy jön magyarul is, e tervem szépen füstbe is ment.
Hill-től eddig csak a NOS4A2-t olvastam, de azt a könyvet nagyon szerettem. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tud művelni képregényes fronton. Azt kell mondanom, hogy elég maradandó élmény volt számomra.

Locke- család szörnyű tragédiájával ismerkedhetünk meg, hogy hogyan is jutottunk el a történtekig. Pedig mint minden halandó család csak boldogan akartak élni, aztán mégiscsak beütött a legrosszabb. Az egyszeri olvasó is talán gyaníthatja, hogy itt valami sötét dolog munkálkodhat a háttérben.
Hamarosan Massachusettben találjuk magunkat, a Kulcsok házában a család régi birtokára. Amelyből csak úgy árad a gótikus hangulat, és a megmagyarázhatatlan gonoszság. Három testvér szemén át ismerjük meg a birtokot és az új várost, ki-ki a maga módján próbálja feldolgozni a történteket. Tyler inkább magába zárkózik, mint bárkivel is megosszon bármit. Nehezen boldogul az új környezetben, és barátokat is nehezen talál magának. Kinsey a lázadó kamaszlány is nehéz eset, de azért ő próbál valamennyire a földön járni. Bode gyaníthatóan a legtöbb olvasó kedvence lesz, korából adódóan minden érdekli, és próbálja a legtöbbet kihozni az új környezetből. Talán ő mindennek a kulcsa a Kulcsházban? De valami szörnyűségre is rábukkan kacifántos útjain, mert valami nincs rendben ezzel a házzal.
A világban több kulcs is lakozik, melyekkel természetfeletti dolgokra leszünk képesek. Ezt a Locke család ősei jól tudták, ezért is rejtették el alaposan őket. Erre hamarosan az utódok is rájönnek.
Néha elég abszurd dolgoknak lehetünk szemtanúi, de ez a minimum attól az írótól, aki elvitt már Karácsonyországba is. Ha lehet azt mondani a történet sötétsége ellenére, de én nagyon jól szórakoztam. Izgultam a srácokért, velük fedeztem fel a kulcsok titkait.
Halovány párhuzamot éreztem az Azzal, ott is srácok szálltak szembe a mélyben lakó gonosszal. De ez a legkevesebb, ha a fiú apjától csen el valamit a könyvébe.
A rajzok nekem tökéletesen megfeleltek, átjött minden, ahogy Péter fordítása is remek volt!
Várom a folytatást de nagyon!
Az pedig egy kis mosolyt is csalt az arcomra, hogy én voltam a tizedik csillagozó, és igen szép százalékkal bukkant ki a nagyközönség elé a könyv.

>!
Fumax, Budapest, 2018
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700470 · Fordította: Holló-Vaskó Péter · Illusztrálta: Gabriel Rodriguez
>!
TiaManta
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.

Ismerkedésem első pontja Joe Hill munkásságával. Gondoltam valami színes, szagos jó lesz erre az alkalomra. Milyen jó, hogy pont kijött ez a kötet magyarul.
Én úgy nagy általánosságban nem igazán szeretem az amerikai átlag képregények képi világát. Mármint, ahol olyan tipikusan szuperhősösen néz ki mindenki. És csak pár kivétel van ahol túltudok ezen lendülni. Inkább a furcsákat keresem. Szerencsére alanyunk különbözik az előbbi sémától így meg kellet vennem, és elolvasnom de izibe. Csudiszép. Nagyon jól össze van pattintva. Más angolul is szimpatikus volt.

Csalódás egyértelműen nem ért. Egy elég rejtélyes, nekem újszerű történet első felét látom kibontakozni, ahol csak sejthetem mi van még a dolgok mögött. A spoilereket kerültem, nehogy elrontsanak nekem bármit is. Így végig néztem ámuló szemekkel mi történik.

Ha még ebben az évben jövőre tényleg mindegyik ki lesz adva, akkor az nagyon jó lesz.

2 hozzászólás
>!
LRn
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.

Joe Hilltől eddig három regényt olvastam, és már egy ideje készültem rá, hogy megismerkedjek a Locke & Key sorozattal is, de valahogy mindig elmaradt – most a Fumax „házhoz” hozta, csiniben és magyarul, így már nem halogathattam tovább.

Nem hiába sikeres a sorozat: az első két könyv, melyeket ez a kötet tartalmaz, érdekes történetbe vezet be bennünket: egy drámába csöppenünk, ahol apránként derülnek ki az információk a meggyilkolt apa múltjáról, és a különös kulcsokról, melyek a család új otthonában sorra előbukkannak. A három gyerek három különböző módon kezeli a tragédiát, külön érdekes, hogy mindhármójuk fejébe bepillantást nyerhetünk. spoiler

Hill történetvezetése és témaválasztása itt is hasonlít apjáéhoz: a kísértetiesség és a misztikum mellett kiemelkedő a hétköznapi emberi pillanatok szerepe. A személyes vágyak, félelmek, a másokkal és önmagukkal való konfliktusok legalább annyira fontosak, mint a nyomozás a gyilkos vagy a természetfeletti jelenségek után. Az alkoholista anya nem sokat segít a három gyereknek, így kénytelenek maguk megbirkózni a helyzettel. A kisfiú a legrugalmasabb: felfedezőútra indul új környezetében, kíváncsisága és fantáziája segítségével eltereli a gondolatait (és közben persze bizarr és kísérteties erőket szabadít fel). A két idősebb gyerek már nehezebben boldogul: a lány épp a legnehezebb kamaszkorát éli, ami elég terhelő és szorongásokkal teli lenne a meggyilkolt apa nélkül is, a fiú pedig csendesen, magába fojtott bűntudattal szenved egy szégyellt titok miatt – süt róla, hogy ennek erőszak lesz a vége. A három testvér igyekszik segíteni, támogatni egymást: a gyengéd közös pillanataik ábrázolása közelebb engedi az olvasót, és felerősíti a durvább jelenetek hatását.

A történetbe nem szeretnék nagyon belemenni, olvassátok el! Van benne minden, ami egy jóféle, lúdbőrözős sztoriba kell: egy bomlott agyú, mániákus gyilkos, egy fura, zöld nő egy kútban, egy titokzatos ház, szétnyíló koponyák és sok-sok kérdés, amelyekre egyre jobban érdekel majd a válasz. A sztori meg van tűzdelve kulturális utalásokkal is, így mi is találhatunk elrejtett kincseket a kulcsok utáni kutakodás közben. Mindez Gabriel Rodriguez rajzaival: a képi világ korrekt munka, de nekem őszintén szólva nem tetszik ez a stílus, és lehetne kicsit kreatívabb is.

Érdekes és hangulatos olvasmány volt, kicsit más képi világ sokat hozzá tudott volna még tenni, de így is élmény volt. Aki szereti Joe Hill (vagy Stephen King) munkáit, az valószínűleg nem fog csalódni.

>!
Dávidmoly 
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.

Mit csináltok ott?
Egy teknőc beleszart Bode kezébe, és most meg akarja tartani felejthetetlen nyarunk emlékére.
Szóval ismerkedik a természettel. És te mit csinálsz?
Ismerkedem az unalommal és a szorongással.
*
A következő gyilkos őrültnek, aki ránk tör, egy másik gyilkos őrülttel kell majd szembenéznie.
*
Tudod, mire vágyom? Bár elfelejteném, hogy kell sírni.

2018-ban jó volt képregényolvasónak lenni spoiler.
A 2018-as évben felpörgő/újjáéledő hazai képregény-kiadás, a második magyar képregényes reneszánsz hozadékaként a fősodorbeli szuperhősös történetek mellett a művészeti ág olyan nagyágyú is eljutnak hozzánk, mint a Sandman spin-off Death, az újrainduló Hellboy, a V mint vérbosszú, a Saga, [[https://moly.hu/konyvek/roy-thomas-conan-kegyetlen-kardja|Conan]], vagy mint a Locke & Key. A bőség ínycsiklandó zavarában úgy tűnik: a kiéhezett rajongó hirtelen beszabadulhatott a popkultúra eddig elérhetetlennek tűnő éléskamrájába. [/képzavar]
Elég komoly HPL rajongóként már azért húztam egy képzeletbeli pozitív strigulát, hogy a Locke család a tragédia után a massachusettsi Lovecraft városába költözik spoiler, de aztán annyi strigula került mellé spoiler, hogy a végén már nem is számoltam őket. A karakterábrázolás, a történetszövés és a világépítés is izgalmas és átgondolt, az ötletei pedig kellően frissek és érdekesek. Nyilván ez még csak az utazás és a három Locke-gyerek történetének kezdte, de nagyon ígéretes kezdet, ami mindenképpen megérdemli a további figyelmet. A rajzstílus nem teljesen kiforrott, de valahogy ez még illik is a történethez.
A magyar kiadás nevében a luxus az nem csak egy marketingfogás, mert ez a kötet is méltó kiállításában a Fumax új, keménytáblás és nagyalakú képregényeihez. spoiler Hosszabban kéne áradoznom róla, de nem fogok, nehogy elbízzák magukat.
Öt kulcs az ötből.

>!
theodora
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.

Nem olvastam utána ennek a történetre, 'csak' levettem a könyvtárból a polcról, mert igyekszem a legtöbb képregényt elolvasni amivel mostanában találkozom.
Hát ez nagyon jó választás volt – a történet kidolgozott, az öreg ház – kulcsok – fantasy vonal abszolút bejött. Másrészt egy elég véres felnövéstörténet is rejlik benne, de hiába kamaszok a főszereplőink, a három testvér – azért 18+-os a történet.
A rajzok stílusa, letisztultsága, és a történet követhetősége mind nagyon rendben volt. A történet izgalmas, gyorsan olvasható – kíváncsi vagyok a folytatásra is!

>!
Kilgores P
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.

Sokat nem tudtam korábban erről a sorozatról, csak annyit, hogy Joe Hill írta és viszonylag felkapott. Ettől függetlenül a magyar kiadás előtt nem biztos, hogy olvastam volna, de in @Fumax we trust alapon ez is a polcomon landolt. (Meg persze minőségi nagyalakú hazai megjelenéseket szívesen támogatom, hátha jobban elmozdul ez irányba a piac.)

Mivel nem voltak előzetes várakozásaim a történetet illetően, kellemesen szórakoztam. Valahogy én nem tudtam borzongani rajta (szerintem képregényen még nem is sikerült), ettől függetlenül a karaktereket megkedveltem, egy kis misztikum meg mindig jöhet. Kellően felkeltette a kíváncsiságom az első kötet, ahhoz, hogy a Locke családdal együtt tovább folytassam a keresést a különféle kulcsok iránt. A rajzokat szokni kell, szépnek nagyon nehezen mondanám, inkább az a klasszikus, felkapott fantasyból adaptált képregény stílus ugrott be, viszont élvezhetetlennek sem nevezném.

Egyetlen hiányom talán, ha már luxuskiadásként van címezve, az extra tartalmat én nem vágtam volna meg ennyire, értem én, hogy plusz ív bekötése és egyebek. Ettől függetlenül a szokásos minőségi kiadvány, várom a következő részt.

>!
Fumax, Budapest, 2018
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700470 · Fordította: Holló-Vaskó Péter · Illusztrálta: Gabriel Rodriguez
>!
RandomSky
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.

Zseniális ötletekkel teli, eszméletlenül jól kitalált és megvalósított, szövevényes horror képregény Stephen King fiacskájától és egy hasonlóképp tehetséges, chilei származású rajzolótól. S mindez fényűző magyar kiadásban. Polcon a helye még King rajongóinál is, s hogy miért, azt itt írtam le: http://ekultura.hu/2019/02/18/joe-hill-locke-key-luxusk…

>!
Nikita88
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.

Nem hiszem, hogy bármi újat vagy olyat tudnék írni, ami eddig nem hangzott volna el az értékelésekben… arohadtéletbe!!! Le vagyok nyűgözve!
Ez a képregény önmagában különleges. Valóban luxuskiadás, mind külsőben mind tartalmilag. A történet egyedi, szépen felépített az utolsó oldalig fent tartja és nem ereszti az olvasó figyelmét. Gyorsan pörgő, mégis megállásra késztet egy-egy rajz ámulatba ejtő részletessége kapcsán. A Kulcsház és a Locke család történetének fantasztikus bevezetője ez a kötet az összes borzalmával és misztikumával együtt. A feszültség garantált. A sztori egyértelműen függővé tesz a zsenialitásával.
Az idei év egyik kiemelkedő olvasási élménye volt számomra!
Alig várom, hogy kezembe kerüljön a folytatás!!!!


Népszerű idézetek

>!
Dávidmoly

– Szerintem Pennsylvania óta meg se mukkantál. Ty?
– Mondtam valamit Pennsylvaniában?
– Jaja. „Pisilnem kell.” Izgalmas, és számomra különösen jóleső betekintés volt ez egy tehetséges fiatalember lelkébe.

>!
Dávidmoly

– Mit csináltok ott?
– Egy teknőc beleszart Bode kezébe, és most meg akarja tartani felejthetetlen nyarunk emlékére.
– Szóval ismerkedik a természettel. És te mit csinálsz?
– Ismerkedem az unalommal és a szorongással.

>!
Dávidmoly

Remek, hogy a nagyi még küldött bort. Különben el kéne lennünk alig háromszáz palackkal. Anyának legalább egy hónap kell majd, hogy legurítsa ezeket.

>!
cyrussmith

A gyerekek mindig azt hiszik, hogy a történet elején lépnek be, pedig általában a végén.

>!
cyrussmith

Nagyon felnőttem az elmúlt egy évben. Rájöttem például, hogy csak akkor mutogatod a politikai nézeteidet a pólódon, ha baromi bizonytalan vagy.

67. oldal

>!
Dávidmoly

– Figyelj, ha bármi történne velem… velünk…
– Igen, igen. Megint ezzel jössz? Hetek óta nem hallottam már.
– Menjenek lakin a Kulcsházba Duncanhez. A világon nincs számukra biztonságosabb hely.
– Biztonságos? Mitől kéne félni?
– Nem tudom. Bármitől. Gyilkos méhek. Sötét erők. Valóságshow-k!

>!
Dávidmoly

– Nyilas vagy, képregényeket olvasol, zöld csíkot festettél a hajadba. Szóval szerintem imádod a pisztáciát.
– Szerintem utálom a pisztáciát.
– Ez volt a legjobb tippem. Nem tetszik? Lőj le.

>!
zsof

Olyan vagyok, mint egy zokni, amelyben nincs láb.

2. fejezet

>!
Dávidmoly

A következő gyilkos őrültnek, aki ránk tör, egy másik gyilkos őrülttel kell majd szembenéznie.


A sorozat következő kötete

Locke & Key sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Victor LaValle: Bölcsőrablók
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés
Robin Furth – Peter David: A Setét Torony – A hosszú hazaút
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Scott Snyder – James Tynion IV: Batman – A Baglyok Városa
J. M. DeMatteis: A csodálatos Pókember: Kraven utolsó vadászata
J. M. DeMatteis: A hihetetlen Pókember – Kraven utolsó vadászata
Sang-Sun Park: Tarot Café 6.
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna