Furcsa ​időjárás 19 csillagozás

Joe Hill: Furcsa időjárás

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​a Szilícium Völgyben élő kamaszfiú megismerkedik egy Föníciai nevű tetovált férfival, aki Polaroid fényképezőgépével képes ellopni mások emlékeit.

Egy biztonsági őr hősiesen megakadályoz egy lövöldözést, amivel a fegyverviselést pártoló amerikaiak példaképe lesz, a férfit elvakító reflektorfényben azonban elkezd szétesni a sztorija, és vele együtt ő maga is.

Egy fiatalember nekiveselkedik élete első ejtőernyős ugrásának, és egy lehetetlenül szilárd felhőn köt ki, páragomolyagok prosperói szigetén, amelynek mintha saját akarata lenne.

A coloradói Boulder utcái felett megnyílnak a felhők, majd kristályszögek kezdenek belőlük záporozni, és egy huszonéves lány a rengeteg áldozattal járó felfordulás közepette útnak indul, hogy értesítse szerelme édesapját lánya tragikus haláláról.

Az 1972-ben született Joe Hill népszerű, többszörös díjnyertes író, A szív alakú doboz, a Szarvak, a NOS4A2 és a Spóra című regények,… (tovább)

Eredeti mű: Joe Hill: Strange Weather

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2018
520 oldal · ISBN: 9789634067429 · Fordította: Uram Tamás
>!
GABO, Budapest, 2018
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634067115 · Fordította: Uram Tamás

Kedvencelte 2

Most olvassa 21

Várólistára tette 83

Kívánságlistára tette 103

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
Joe Hill: Furcsa időjárás

A novellák és a kisregények mindig is a gyengéim voltak, nincs laca-faca, bele a közepébe. Ugyanígy gondolja Joe Hill is, meg is emíti az utószóban. Nagyon örülök, hogy találtam az életünkben legalább egy közös pontot.
Négy tökéletes kisregény, a zseniális apuci nyomdokain haladva. A Pillanatfelvétel a tartalma miatt hasonlíthat A napkutyára, de csak annyi a közös benne, hogy van benne Polaroid fényképezőgép és tinédzser.
A Csőre töltve fricska a fegyvertartást pártolóknak, nagyon izgalmas, feszes tempójú, és hát a vége… :O
Az Ég és föld között az egyetlen, ami számomra kilóg a sorból, nem, nem volt rossz, de valamiért nem volt az igazi. Attól függetlenül ha minden novelláskötetben ilyen lenne a leggyengébb láncszem, szebb lenne a világ.
És hát itt a végén az Eső. Csodálatos. Joe Hill saját bevallása szerint a Spóra kifigurázásaként írta, mielőtt valaki más megteszi előtte. És mivel tudom, sokaknak az nem tetszett, tessék ezt elolvasni.
Összességében remek könyv, és remélem, hogy a monstre regényei közt szakít majd időt még több ilyen kisebb lélegzetvételű írásokra is.

>!
bokrichard
Joe Hill: Furcsa időjárás

Most kicsit frusztrált vagyok, talán mostanában csúcsosodik ki bennem a meló és a jogsi szerzés párhuzamosságát nehézségei. Nem könnyen hozom össze az olvasással, de hát ez az élet…

Lamentáló szekciómat csak azért emlegetem fel újra és újra, mert fontos szűrőrendszere az életem a könyveknek, amiket a kezembe veszek. Sok az elvárás, felém is, és nekem a könyvek felé is. Ezért az egyik kedvenc írómmá avanzsált King fia, a kiskirály újdonsült novelláskötete nagy várakozással kezdtem bele. És…

Jön a klasszikus semmi extra érzés. Nem találom benne azt, amit keresek. Természetesen jó kis történetek, de nincs semmi különleges bennük.Könnyen olvastatja magát, lehet haladni, de számomra eleve a műfaj miatt nem kiteljesedettek a sztorik. Próbálom jobban szeretni az olvasottakat, de most nem annyira megy. Attól függetlenül töretlen híve maradok a családnak!

>!
Static P
Joe Hill: Furcsa időjárás

Te jó ég… Az első történet olyan volt, mintha régi Kinget olvastam volna. Az Ég és föld között pedig a második kedvencem lett. Teljesen beszippantott a könyv.
Jöhet a következő…

>!
tominho68
Joe Hill: Furcsa időjárás

Rezgett a léc, hogy ott legyen az ötödik csillag is – de a könyv harmadik kisregénye (Ég és föld között) nálam egy picit kilógott a többi közül. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a korábban olvasott, féltéglányi méretű és terjedelmű könyvek után mit tesz elém Hill, csalódnom szerencsére nem kellett. Színvonalas, pörgős, izgalmas egy délutános kalandokat kaptam, nem is nagyon lehet vacakolni a történetekkel, pillanatok alatt beszippantottak. Jó szívvel ajánlom mindenkinek! (Megjegyzem: karácsonyi ajándéknak is remek választás – csak én nem tudtam-akartam addig várni.)

>!
kivimango
Joe Hill: Furcsa időjárás

A könyv borítója fergetegesen gyönyörű, viszont semmi köze az egész könyvhöz. Kötése kellemetlen, képtelenség normálisan kinyitni. Bár egészen más tartalomra számítottam, a könyv szépen lassan megszerettette magát velem. Még teljesen nem érzem az összhangot az író stílusával, de biztató volt, majd egyszer biztos újra fogom olvasni.
Részletesebben: https://mizuvelem.blog.hu/2018/11/25/joehill_furcsaidojaras

>!
Praetorianus P
Joe Hill: Furcsa időjárás

Nem csak az időjárás furcsa, de ez a gyűjtemény is…
Stephen King rajongójának vallom magam, de többször több helyen is hangot adtam már a véleményemnek, miszerint King nem tud normális novellát írni. A kisregényei javarészt elmennek, de neki jobban áll a 6-700 oldal, mint a 60-70. Fogalmam sem volt, hogy Joe fia is foglalkozik kisprózával, és mivel a tőle olvasott könyvek (a Spóra kivételével mind) nagyrészt tetszettek, nem volt kérdéses, hogy ez a kötet is kap egy esélyt.
Mit is mondjak…? Vegyes érzésekkel ültem neki ennek az értékelésnek. Az mindenesetre szerencse, hogy nem lett az egész gyűjtemény olyan, mint az „Ég és föld között”, az ugyanis valami rettenet. Igyekeztem benne értelmet találni, de őszintén szólva nem érdemelte volna meg, hogy a rendkívül nyögvenyelős olvasáson kívül akár csak egyetlen percet is rászánjak. Aztán ott van az „Eső”, ami legalább fél tucat világvégés sztorira emlékeztet (legalábbis nyomokban…). A Fater Végítélete is visszaköszön, meg (az idegenkezűség miatt) William R. Forstchen is. Jó volt olvasni, de nem estem hanyatt tőle.
És szerencsére itt elértünk a két valóban jó kisregényhez, ami a kötet első 300 oldalán nyújtózik, legalább olyan elégedetten, ahogy én tettem olvasás közben. A „Csőre töltve” afféle társadalomkritika, ami egy ember gyors lejtmenetét mutatja be a lejtőn. Egy hősies, ám kissé agresszív biztonsági őr a főszereplő, aki meg szeretne akadályozni egy rablást, de a dolog kissé kicsúszik a kezéből, az élete pedig ugyanezt teszi. Hill talán ezzel a történettel szeretne kampányolni a fegyvertartás szigorításáért… Kidolgozottságban talán ez a sztori a legjobb a kötetben, a karakterek szinte King-i részletességgel vannak megalkotva, ami a történet rövidsége miatt dícséretes. Túl nagy meglepetést senki se várjon, a végkifejlet elég kiszámítható, de az út, ami odáig vezet, rendkívül élvezetes.
És akkor még ott a kedvencem, a kötetet indító „Pillanatfelvétel”. Itt erősen jelen van a misztikum, a főszereplő egy érdekes, félelmetes pasas, kicsit talán emlékeztet Charlie Manxra a Nos4a2-ból. Ellenfele pedig, az egyszerű „kissrác a szomszédból” ugyanolyan jól megírt karakter, mint King gyermekszereplői. Véleményem szerint a hozzá hasonlók King igazi erősségei, és a jelek szerint Joe is örökölte tőle a dolgot. Itt van misztikum, van egy kis szorongás, a hangulat pedig messze itt a legjobb.
Mit is írhatnék? Nem szeretném egyesével értékelni a négy sztorit, mert az átlagolás alapján adott csillag méltatlanul lehúzná a kötetet. Ezt kb reálisnak érzem. Többet főleg az „Ég és föld között” miatt nem adnék rá, arra személy szerint sajnálom az egy teljes feláldozott napot.

10 hozzászólás
>!
Marcsi P
Joe Hill: Furcsa időjárás

VOlt ami nagyon tetszett, de összességében, hát, hát. És bár egyáltalán nem horror, mint ahogy hittem miért van rajta ez a címke?!, ez a része nem is hiányzott annyira.
A Pillanatfelvétel-ben és a Csőre töltveben is igazán meg tudjuk ismerni a karaktereket. A Csőre töltve a fegyvertartás ellen hoz fel példát egy biztonsági őr történetén keresztül és én is csak azt tudom mondani, szigorítani, szigorítani, szigorítani… :( A Pillanatfelvételnél majdhogynem születésétől megismerhetjük Michael-t a sok elejtett mondatból emlékből, ez tetszett a legjobban. Volt egy szürkés, nyomott hangulata, végig vártam valamit és jöttek is a meglepetések. Igazán kíváncsi voltam spoiler.
Az Ég és Föld között szerintem egy nagy b*romság volt, nem tetszett a stílusa és az egész felhődolog totál abszurd volt és minek is?! o.O
Az Eső sem igazán vett meg magának, eleve nem szeretem a mindjárt itt a világvége sztorikat, szinte már az egyik horrorra akadva jutott róla eszembe.

>!
fledermaus
Joe Hill: Furcsa időjárás

Az első történet kifejezetten tetszett. A többi….borzalmas és unalmas volt.

>!
moordavid
Joe Hill: Furcsa időjárás

Vajon hányszor adatik meg az, hogy nemcsak az apa nyomdokaiba lép a fiú, hanem egyenesen az általa kitaposott ösvényen halad? Sőt! Ennek az ösvénynek a további hajtásait Ő maga alakítja, gondozva, folyamatosan a válla mögé lesve, hogy ne feledje honnan is jött? Hányszor? Nem tudom. De azt igen, hogy Stephen King maga ott van ezeknek a rövidebb történeteknek a sorai mögött. Mintha kinyitnánk egy időkapszulát amely SK legtermékenyebb időszakából tartogat nekünk kiadatlan történeteket. Ha esetleg úgy éreznénk, hogy a történetek közül egy kettő esetleg nem illik bele a többibe, vagy a kötet tematikájának sodrába… nos. SK esős évszakaiban sem esett ugyanúgy az eső :)
ABC sorrend ide vagy oda, a házi könyvtáramban King után Hill következik :)

>!
Marion_Ginger
Joe Hill: Furcsa időjárás

Hát eddig még csak a Spórát olvastam tőle,imádtam….
Ez a furcsa időjárás viszont egy nagy rakás….!!!


Népszerű idézetek

>!
Lénaanyukája P

– Mindig fan falami fálsághelyzet. Ety örökös tűzoltás az életem. Az összes izomatyú, aki nekem dolgozik, meg tud emelni százhúsz kilót, de etyik sem tud elszámolni tíznél tovább. Elfotynak az ujjak, megáll a tudomány.

Pillanatfelvétel

>!
Lénaanyukája P

Az elnököt biztonságos helyszínre menekítették, onnan üzent Twitter-jelenlétének teljes súlyával. A következőt posztolta: „ELLENSÉGEINK NEM TUDJÁK, MEKKORA POFONBA FOGNAK BELESZALADNI EZÉRT! JÖN MÉG KUTYÁRA KAMION!!!#Denver Colorado America!!”
Az alelnök megígérte, hogy minden erejéből imádkozik a gyászolókért és a halottakért; egész nap és egész éjjel fel sem kel majd térdepeltéből, fogadkozott.
Megnyugtató volt a tudat, hogy nemzetünk vezetői az összes rendelkezésükre álló erőforrást bevetik, hogy segítsenek a bajba jutottakon, úgymint: közösségi média és Jézus Krisztus.

Eső

>!
kivimango

Azt mondják, néha mindannyiunk fölött beborul az ég – de csak hogy utána annál szebben süssön ránk a nap.

515. oldal

>!
SH4D0W

– Találd fel az öregedés ellenszerét – mondta. – Szörnyű ety kitolás esz az emberekkel. Megöregedni piszkosul nem csak annyit jelent, hoty nem faty többé fiatal.

23. oldal

>!
Kitti_K 

Ennél közelebb úgysem juthatok a mennyországhoz! Nem mintha még mindig hinnék az Úrban. Ennek az idióta könyvnek egyetlen szava sem igaz. Nincs Isten, és az égbolt az Ördög birodalma.

Ég és föld között (365. oldal)


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A halálsoron
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Susan Ee: World After – Túlélők világa
Stephen King: 11/22/63
Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: 11.22.63
Jack Ketchum: A szomszéd lány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Stephen King: Az