A ​szív alakú doboz 397 csillagozás

Joe Hill: A szív alakú doboz Joe Hill: A szív alakú doboz

Judas ​Coyne-nak volt egy spéci gyűjteménye: egy régi akasztófakötél… egy boszorkány beismerő vallomása… egy mexikói halálpornó-video… Számtalan rajongója éppúgy ismerte a korosodó death-metal rocksztár hátborzongató ízlését, mint hírhedett ifjúkori ballépéseit. Ám a legrémületesebb, legvalószínűtlenebb darabra éppen most tesz szert, jóformán a szemünk előtt – egy internetes árverésen olyasmit kínálnak, aminek képtelenség ellenállni:

Árverésre bocsátom nevelőapám kísértetét…

Egy szó, mint száz: Jude ezer dollár fejében büszke tulajdonosa lesz egy halott ember öltönyének, melyben állítólag egy nyughatatlan szellem kísért. Jude-nak persze semmi oka félni ettől. Kísérti őt sok minden a múltból is – anya- és gyermekverő apa, kíméletlenül eldobott szeretők, elárult, cserbenhagyott muzsikustársak. Eggyel több mit számít?
Csakhogy amit a UPS egy szív alakú fekete dobozban leszállít neki, az nem közönséges, képzeletbeli szellem. Az a legvéresebb valóság.… (tovább)

Eredeti mű: Joe Hill: Heart-Shaped Box

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
GABO, Budapest, 2018
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066439 · Fordította: Uram Tamás
>!
Európa, Budapest, 2008
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630786485 · Fordította: Uram Tamás

Kedvencelte 55

Most olvassa 22

Várólistára tette 181

Kívánságlistára tette 160

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Felixa P
Joe Hill: A szív alakú doboz

Elérte azt, amit vártam tőle: nem tudtam letenni. Viszont nem volt olyan hátborzongató, hogy libabőrös lettem volna tőle. Egy kicsit sem kiszámítható, és ez volt az, ami miatt magával ragadott. A könyv javára írható továbbá, hogy nem volt elnyújtva, mint a rétestészta, jött minden már az elején, nehogy az unalom kerülgesse az olvasót. A fokozatos fényre derülés pedig tovább emeli a történet színvonalát. Izgalmas és fordulatos, az alapötlete pedig rendkívül kreatív. El is gondolkodtatott, nem is kicsit, hogy ilyen létezhet-e a valóságban? …és igen, érdemes volt beszerezni, és a polcomon tudni.

>!
ggizi P
Joe Hill: A szív alakú doboz

Már rögtön az elején enyhén nyomasztó és kellemetlen hangulattal indult a történet, ami aztán eléggé izgalmassá és pörgőssé változott. Tetszettek a lassan kibontakozó karakterek, a bonyolult és beteges hátterek. Félelmetes inkább az elején volt, mikor még körbelengte az ismeretlenség érzése a halott embert és ominózus öltönyét, később az egész inkább érdekessé vált. De úgy igazán érdekessé.

>!
Thorpapa
Joe Hill: A szív alakú doboz

Szeretném megköszönni Stephen Kingnek, és feleségének, hogy a gyerekvállalás mellett döntöttek:) ÉS hogy Joe fiúk apuka írói vénáit örökölte.
Nagyon élveztem a könyvet, mint valami régi old school SK lett volna.
Pörgős a történet, és vannak benne csavarok is, és nagyon jól lefesti az embereket, a helyzeteket. Szerencsére nem vette át aputól az oldalakon tartó tájleírást,inkább rögtön belevág a lecsóba. Tetszett, hogy nem fantáziavilágban játszódik, hanem a valóságban, és az általunk ismert zenészek, közszereplők a könyvben is léteznek. A vége is tetszik, bár én még egy jó nagy fricskát beleraktam volna, és simán írtam volna folytatást is:) remélem az EK fog még kiadni Joe Hill-t.
a wikipediás linken sok érdekességre fény derül a könyv szereplőivel kapcsolatban.
Összefoglalva nekem nagyon bejött, ezt vártam tőle, nem kellett csalódnom, és még remélem ír hasonlókat:)

>!
Blissenobiarella 
Joe Hill: A szív alakú doboz

Nem tudnék választani, melyiket szerettem jobban, ezt vagy a Szarvakat. Ez a könyv jobban emlékeztet apuka munkásságára amúgy. Joe Hill bitang jól ír, ez most már vitathatatlan.
Szemtelenül kizárólag szórakoztatni akar, itt ne keressetek mély mondanivalót a húzós téma ellenére se. Volt egy-két rész, amikor szó szerint tátott szájjal, elkerekedett szemekkel olvastam, szóval hatásos, na.

>!
Hencsulátor
Joe Hill: A szív alakú doboz

Nagyon vártam, hogy olvashassam ezt a könyvet, és nagyon megörültem, hogy sikerült kivennem a könyvtárból.
Már az elején kiderült, hogy lehet majd rendesen félni és szorongani olvasás közben, teljesen magával ragadott, de sajnos a könyv közepétől kicsit elvesztettem az érdeklődésemet.
Ettől függetlenül tetszett, és kaptunk azért fordulatokat spoiler.
Talán azt hiányoltam még nagyon, hogy nem szerethetőek a karakterek, főleg Judas nem volt az számomra.
Ez volt az első könyvem az írótól, de biztos, hogy találkozunk még. :D

>!
AniTiger MP
Joe Hill: A szív alakú doboz

Egy könyv akkor fog meg magának igazán, amikor elkezdek drukkolni.
Drukkolok valakiért, valakikért. A győzelemért, az együtt maradásért, a cikesz elkapásáért, a vérszipolyok elpusztulásáért, a sikeres révülésért és néha az életben maradásért…
Nem fogom azt mondani, hogy zseniális alkotás: vannak mélypontjai! Viszont amint rájöttem, hogy szeretném, ha Jude és Marybeth életben (és együtt) maradnának, onnantól könnyen és gyorsan haladtam a könyvvel.
Mindenesetre nem kiszámítható olvasmány, néhány nagyobb csavarnál meredtem döbbenten.

//Bővebben + borítószemle: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/05/joe-hill-sz… //

>!
Mrs_Bateman
Joe Hill: A szív alakú doboz

Megint csak azt tudom mondani, hogy Hill remek író, méltó „ellenfele” lett zseniális édesapjának. Nagyon élveztem ezt a könyvet. Végig fenntartotta az érdeklődésemet, pörgős volt, néhol borzongató. A vége előtt kb 15 oldallal irtózatosan zabos voltam spoiler. Viszont levonok egy fél csillagot, mert spoiler.

2 hozzászólás
>!
Jeffi SP
Joe Hill: A szív alakú doboz

Nem rossz, határozottan nem rossz. Nem nagyon szoktam ilyen stílusú könyveket olvasni, és féltem is tőle, hogy majd a felénél sikítva félrerakom a könyvet, hogy „na ezt ugyan nem”. Annyira nem volt félelmetes, bár bevallom őszintén azért tartott ennyi ideig, mert sötétben nem mertem olvasni, tehát melóba még hagyján, még a buszon hazafelé is, de itthon, sötétedés után már inkább próbáltam nem is gondolni rá. Borzongató, kicsit ijesztő, de nagyon jól megírt könyv. Ha nem is szokok rá az ilyen könyvekre, de egyszer-egyszer jöhetnek ;)
Köszönet @bozs –nak, hogy kölcsönadta, hónapokig nálam nyaralt a könyv. Köszönet @rebel –nek aki ajánlotta, hogy ezt el kell olvasnom. Az ő közreműködésük nélkül valószínű sosem fogtam volna bele.

14 hozzászólás
>!
Valcsa 
Joe Hill: A szív alakú doboz

Ettől a könyvtől olyan érzésem volt, mintha fenn kuporognék egy fülledt, poros padláson, körülvéve magam Jude anyjának sárga szív alakú bonbonos dobozaival, amiből pontosan 57 darab van, ahány fejezet van a könyvben is (egyébként a fejezetek sorszáma mellett a könyvben egy-egy szívecske található, nekem ettől tényleg az a gondolat ugrott be, hogy ezek a fejezetek egy-egy szív alakú dobozkát jelölnek) és ezeket bontogatnám szépen sorban, és olvasnám a benne található kéziratokat egy nagyon nyomasztó rémtörténetről………..
Emlékszem, évekkel ezelőtt került hozzám a könyv egy nyári Alexandra-akció keretein belül, és ezidáig úgy éltem, hogy fogalmam sem volt, miféle kincs lapul a könyvespolcomon. Kár, hogy nem olvastam el már korábban.
Én ezt imádtam: a stílusát, a cselekményt, a borzongató részleteket, Jude vad/emberségét, azt, hogy egy vérbeli rocksztár került a középpontba [ritkán jelenik meg könyvekben ez a zenei műfaj, szóval ilyenkor örülök], vállalva minden hibáját, a züllöttségét, az elcs*szett gyerekkort, és imádott német juhászkutyáit, Angust és Bont (nekünk is ilyen fajtájú kutyáink voltak/vannak, rajongok értük)… Ez egyszerűen így tökéletes, ahogy van, menthetetlenül kedvencem lett.
Egyedüli szívfájdalmam, hogy szerintem Marybeth (Georgia) és Anna (Florida) karaktere iszonyúan hasonló, ha eszembe jutott egy-egy részlet menet közben, nem mindig tudtam pontosan visszaemlékezni, hogy ez most Georgiával vagy Floridával történt… Elismerem, hogy a történet szempontjából is jó oka van ennek, hogy ők ennyire hasonlítanak, csak hát akkor is.. :/
Dicséretes, hogy az író, Joe törekedett arra, hogy kilépjen az apja, „a horror nagymesterének” árnyékából (igen, bizony, ő Stephen King fia), és regényei alapján válni ismertté, nem pedig apja hírnevén felkapaszkodni. Erre viszont nem is lenne szüksége, számomra már ezzel a könyvével is bizonyította, hogy érdemes odafigyelni rá. Remekül ír, és mestere annak, hogy humorával hogyan hozza zavarba az olvasóit: már komolyan én restelltem magam, hogy sokszor olyankor is megnevettetett, mikor a helyzet egyébként nem indokolta volna… :D spoiler
A „Szarvak”-at már nagyon meg akartam venni, csak nem mertem, előbb ezt a könyvét akartam kivégezni, de most már nem kérdéses, hogy amint lehetőségem lesz rá, az is kelleni fog. Aztán meg persze a NOS4A2. :)

2 hozzászólás
>!
Ivenn P
Joe Hill: A szív alakú doboz

Joe Hill ezennel felkerült a kedvelt íróim listájára, mert sikerült másodjára is megfognia a történetével. Ugyan ez a kötet kissé gyengébbre sikeredett, mint a Szarvak (csak első könyvről beszélünk, na!), de még így is egy nagyon jól megírt és felépített regényt tarthatunk a kezünkben.
A történet főszereplője Jude Coyne, egy kiégett rocksztár, aki épp élete legelcseszettebb üzletét köti meg azzal, hogy vásárol magának egy szellemet az internetről. Mert hát tök buli, igaz? Persze a kísértetünkről hamar kiderül, hogy nem pusztán spanolni akar emberünkkel, sőt mi több, személyes sérelmek is szélesítik a főszereplőnk iránti ellenszenvet, amely érzésben nem kicsit bővelkedik. Jude-nak pedig nem valami fényesek a kilátásai: vagy félredob mindent és menekül amerre lát, vagy hagyja, hogy a kísértet végezzen vele.

Nos, magát a cselekményt nézve az ötlet elég középkategóriás horrorfilmszagú, viszont a megvalósítás szerintem elég profi, főleg ahhoz képest, hogy első könyvről beszélünk. Néhol igazán hátborzongató volt és beteg, és habár elég edzett vagyok már a gyomorforgató dolgok terén, de voltak részek, amiktől szabályosan kirázott a hideg vagy rosszul lettem. És nem azért, mert kifejezetten félelmetes lett volna a jelenet, hanem mert ilyen létezik a valóságban is és maga a létezés ténye teszi visszataszítóvá és hátborzongatóvá. spoiler
Én pedig pont ezt szeretem Joe Hill írásaiban. Képes úgy tálalni egy elborult és sötét fantasy-t, hogy közben ott burjánzik a háttérben a valóság csírája. Ettől pedig viszolyogtató és hihetetlen, ugyanakkor mégis valóságszagú lesz az egész.
Szóval tetszett. :) Számomra van benne ugyan egy-két plothole, a végével sem vagyok igazán kibékülve, de nagyon jól lekötött engem az utóbbi napok buszozásai és villamosozásai során. :D Sőt, ez az első könyv, amit 90%-ban csak tömegközlekedési eszközön olvastam, szóval biztos különleges marad az olvasmányaim között. De azért reménykedek benne, hogy a későbbi kötetei többet tartogatnak majd számomra.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ppayter

– Kivel beszélgetett? – kérdezte a nővér.
– Egy régi barátommal. Nem láttam, amióta meghalt.

358. oldal

2 hozzászólás
>!
Almost_Zed

Az egész világ zenéből van. Mi pedig húrok vagyunk egy hárfán. Megpendülünk. Együtt énekelünk.

350. oldal

2 hozzászólás
>!
Szédültnapraforgó

Ez a legjobb dolog, amit pénzen megvehet az ember: a távolság.

33. oldal (Európa, 2008)

>!
Nita_Könyvgalaxis

Megírta, hogy egész hónapban álláshirdetésekre jelentkezett, aztán költői kérdésként felvetette: lehet, hogy hiba volt feketére rúzsozott ajakkal és motoroscsizmában megjelenni egy óvodai állásinterjún?

79. oldal

1 hozzászólás
>!
Dodor

Ne kérdezz olyat, amire nem akarod tudni a választ.

152. oldal

1 hozzászólás
>!
Almost_Zed

Egyszer fejtegetni kezdte Dannynek, mit gondol a kényszeres viselkedésről és a túlzottan felgyorsult időről, az internetről meg a kábítószerekről. (…) Danny nem gondolta, hogy a kokain és a számítógépek hasonlítanának egymásra. Jude viszont látta, hogyan kattogtatnak a „frissítés” gombra számítógép fölé görnyedő emberek létfontosságú, ugyanakkor teljességgel érdektelen napi információadagjukért, és úgy gondolta, hogy a két dolog szinte egy az egyben ugyanaz.

172. oldal

1 hozzászólás
>!
Carun

Danny nem gondolta, hogy a kokain és a számítógépek hasonlítanának egymásra. Jude viszont látta, hogyan kattogtatnak a „frissítés” gombra számítógép fölé görnyedő emberek létfontosságú, ugyanakkor teljességgel érdektelen napi információadagjukért, és úgy gondolta, hogy a két dolog szinte egy az egyben ugyanaz.

Kapcsolódó szócikkek: függőség · számítógép
>!
Almost_Zed

Az iszony végső soron az együttérzésben gyökerezik, annak megértésében, hogy milyen lenne a legrosszabbat elszenvedni.

322. oldal

>!
Szédültnapraforgó

– Én attól fosok, hogy szülök egy gyereket, aztán beégek előtte. A gyerekek mindenre rájönnek. Én is mindenre rájöttem a családtagjaimmal kapcsolatban.
– Mért égnél be a gyereked előtt?
– Mert kicsaptak a gimiből. Mert tizenhárom évesen pénzért dugtam apám haverjával. Életemben egyetlen munkát csináltam tisztességesen, amikor Mötley Crüe-re sztripeltem abban a bárban egy rakat részeg pasinak. Megpróbáltam kinyírni magamat. Háromszor bevittek a zsaruk. Elloptam a nagyanyám pénzét, sírt is szegény miatta. Nem mostam fogat két évig. Kihagytam valamit?
– Vagyis a gyereked rájönne, hogy akármibe mászott is bele, neked elmondhatja, mert te is átmentél mindenen. Akármilyen szarság történt vele, túl fogja élni, mert neked rosszabb is kijutott, és mégis itt vagy.

184-185. oldal

>!
anglee

A kísértetek végül mindig utolérik az embert, és hiába zárod kettőre az ajtót. Simán átsétálnak rajta.

195. oldal


Enciklopédia 4


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Tóparti kísértetek
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Paul Tremblay: Szellemek a fejben
Stephen King: A halálsoron
Stephen King: Tortúra
Stephen King: Lisey története
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol
Stephen King: Napnyugta után
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Stephen King: Duma Key