A ​szív alakú doboz 420 csillagozás

Joe Hill: A szív alakú doboz Joe Hill: A szív alakú doboz

Judas ​Coyne-nak volt egy spéci gyűjteménye: egy régi akasztófakötél… egy boszorkány beismerő vallomása… egy mexikói halálpornó-video… Számtalan rajongója éppúgy ismerte a korosodó death-metal rocksztár hátborzongató ízlését, mint hírhedett ifjúkori ballépéseit. Ám a legrémületesebb, legvalószínűtlenebb darabra éppen most tesz szert, jóformán a szemünk előtt – egy internetes árverésen olyasmit kínálnak, aminek képtelenség ellenállni:

Árverésre bocsátom nevelőapám kísértetét…

Egy szó, mint száz: Jude ezer dollár fejében büszke tulajdonosa lesz egy halott ember öltönyének, melyben állítólag egy nyughatatlan szellem kísért. Jude-nak persze semmi oka félni ettől. Kísérti őt sok minden a múltból is – anya- és gyermekverő apa, kíméletlenül eldobott szeretők, elárult, cserbenhagyott muzsikustársak. Eggyel több mit számít?
Csakhogy amit a UPS egy szív alakú fekete dobozban leszállít neki, az nem közönséges, képzeletbeli szellem. Az a legvéresebb valóság.… (tovább)

Eredeti mű: Joe Hill: Heart-Shaped Box

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
GABO, Budapest, 2018
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066439 · Fordította: Uram Tamás
>!
GABO, Budapest, 2018
404 oldal · ISBN: 9789634066644 · Fordította: Uram Tamás
>!
Európa, Budapest, 2008
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630786485 · Fordította: Uram Tamás

Enciklopédia 4


Kedvencelte 61

Most olvassa 21

Várólistára tette 190

Kívánságlistára tette 155

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Anarchia_Könyvblog P
Joe Hill: A szív alakú doboz

Joe Hilltől a második könyvem volt, amit olvastam, és nem okozott csalódást. Van egy bizonyos “feelingje” a történetnek. Az az igazi bevackolom magam az olvasósarokba, és egyszerűen hagyom, hogy magába szippantson érzés. Néha enged ellazulni, de éppen csak annyira, hogy egy erősebb lökéssel újból taszítson rajtam. A témaválasztás eléggé meglepett, hisz nagyon sok olyan könyv íródott már, mely szellemekkel foglalkozik, mégis azt kell mondanom, hogy Hillnek sikerült egy másik oldalról megfognia ezt, és addig gyúrta, dagasztotta, amíg egy teljesen egyedi történet hozott ki belőle.
Teljes ajánlót itt olvashatjátok:
https://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/09/16/joe-hi…

>!
marcipáncica
Joe Hill: A szív alakú doboz

Joe Hill debütáló regénye érdekes jószág, mert hiába van tele fájdalmasan nagy hibákkal, valahogy mégis szórakoztató élményt nyújt, és könnyű vele elnézőnek lenni.
Hill tagadhatatlanul örökölt egy jókora adagot King papa írói vénájából, mert a cselekmény nagyon lendületes, talán sosem ül le a 400 oldal alatt, annak ellenére (vagy pont azért?), hogy jóformán a zsáner összes elképzelhető kliséjét sikerült beleszuszakolni, és talán egyetlen egyedi ötlet sem jutott bele. Ez így mondjuk elég rosszul hangzik, de valahogy azért egész szépen sikerült ezt a rengeteg unásig járatott fordulatot összegyúrni egy élvezhető és izgalmas egyveleggé, bennem felmerült a gondolat, hogy Hill egy idő után már direkt rájátszott erre a vonalra, és egyfajta tiszteletadás volt ez a ponyva horror nagyjai előtt. Ami nagy bánatom, hogy hiába próbálkozott ennyire, számomra a regény mint horror teljes mértékben megbukott, még az én gyenge idegeimet sem sikerült egy kicsit sem megborzongatnia, egész egyszerűen nem félelmetes, nincs meg benne az ismeretlentől való hátborzongató félelem, vagy az egyre növekvő rettegéssel teli feszültség, ezen a frontot a történet kifejezetten súlytalan és lapos. Kísértethistóriával átszőtt kalandregénynek azért egész jó, de az igazi sötétség és iszony messze elkerüli.
A regény bár tényleg nagyon olvasmányos, csak úgy pörögnek az oldalak, és valahogy mindig úgy ér véget egy fejezet, hogy csak még egyet, na meg még egyet el akarjunk olvasni, azért a stílus is kicsit döcögős volt. Kifejezetten a párbeszédeket éreztem bénának, sokszor olyan, mintha a karakterek nem is egymással beszélgetnének (és nem csak akkor, amikor tényleg nem egymással beszélgetnek), és pár ritka szerencsétlen megfogalmazás is megtöri néha a történet sodrását – persze ez lehet a fordítás hibája is. A szereplők is végtelenül banális személyiségek – a vénülő rocksztár és a 30 évvel fiatalabb macája barátnője, akiknek kemény külseje megtört belsőt takar – és nem különösebben szerethetőek, számomra leginkább azért, mert Hillnek nem sikerült őket közel hoznia hozzám, így sajnos egyáltalán nem is érdekelt a sorsuk. Pontosan attól, hogy ennyire közhelyes figurákkal töltötte meg a könyvet, sajnos sok fordulat teljesen kiszámítható, és súlyát is veszti minden múltbeli tragédia is, egyáltalán nem éreztem egyedinek a főszereplők jellemvonásait vagy múltját. Érdekes, hogy a mellékszereplők között azért már sikerült kicsit kiszakadni a skatulyákból, ezek a karakterek sokkal jobbra is sikerültek, kár, hogy nem ezt a vonalat erősítette inkább.
Az egész regényt átszövő zenei utalások egy egész egyedi ízt adnak a történetnek, amivel jól felkavarja az állóvizet, egy külön mini piros pontot érdemel.
Picit spoileresen a befejezésre is ki kell térnem: spoiler
Mégis 4 csillag, de miért is? Mert nagyon jól elszórakoztam rajta, tökéletes nyári, kikapcsolódós olvasmány két komolyabb mű közé, ami nem igényelt különösebb agymunkát, és azért fájóan rossz pontjai sem voltak. Hillnek van még hova tepernie, de kíváncsi vagyok a későbbi munkáira is, hogy azokban mennyire sikerült ezeket a gyerekbetegségeket maga mögött hagynia.

>!
Felixa P
Joe Hill: A szív alakú doboz

Elérte azt, amit vártam tőle: nem tudtam letenni. Viszont nem volt olyan hátborzongató, hogy libabőrös lettem volna tőle. Egy kicsit sem kiszámítható, és ez volt az, ami miatt magával ragadott. A könyv javára írható továbbá, hogy nem volt elnyújtva, mint a rétestészta, jött minden már az elején, nehogy az unalom kerülgesse az olvasót. A fokozatos fényre derülés pedig tovább emeli a történet színvonalát. Izgalmas és fordulatos, az alapötlete pedig rendkívül kreatív. El is gondolkodtatott, nem is kicsit, hogy ilyen létezhet-e a valóságban? …és igen, érdemes volt beszerezni, és a polcomon tudni.

>!
ggizi P
Joe Hill: A szív alakú doboz

Már rögtön az elején enyhén nyomasztó és kellemetlen hangulattal indult a történet, ami aztán eléggé izgalmassá és pörgőssé változott. Tetszettek a lassan kibontakozó karakterek, a bonyolult és beteges hátterek. Félelmetes inkább az elején volt, mikor még körbelengte az ismeretlenség érzése a halott embert és ominózus öltönyét, később az egész inkább érdekessé vált. De úgy igazán érdekessé.

>!
Thorpapa
Joe Hill: A szív alakú doboz

Szeretném megköszönni Stephen Kingnek, és feleségének, hogy a gyerekvállalás mellett döntöttek:) ÉS hogy Joe fiúk apuka írói vénáit örökölte.
Nagyon élveztem a könyvet, mint valami régi old school SK lett volna.
Pörgős a történet, és vannak benne csavarok is, és nagyon jól lefesti az embereket, a helyzeteket. Szerencsére nem vette át aputól az oldalakon tartó tájleírást,inkább rögtön belevág a lecsóba. Tetszett, hogy nem fantáziavilágban játszódik, hanem a valóságban, és az általunk ismert zenészek, közszereplők a könyvben is léteznek. A vége is tetszik, bár én még egy jó nagy fricskát beleraktam volna, és simán írtam volna folytatást is:) remélem az EK fog még kiadni Joe Hill-t.
a wikipediás linken sok érdekességre fény derül a könyv szereplőivel kapcsolatban.
Összefoglalva nekem nagyon bejött, ezt vártam tőle, nem kellett csalódnom, és még remélem ír hasonlókat:)

>!
Blissenobiarella
Joe Hill: A szív alakú doboz

Nem tudnék választani, melyiket szerettem jobban, ezt vagy a Szarvakat. Ez a könyv jobban emlékeztet apuka munkásságára amúgy. Joe Hill bitang jól ír, ez most már vitathatatlan.
Szemtelenül kizárólag szórakoztatni akar, itt ne keressetek mély mondanivalót a húzós téma ellenére se. Volt egy-két rész, amikor szó szerint tátott szájjal, elkerekedett szemekkel olvastam, szóval hatásos, na.

>!
Hencsulátor
Joe Hill: A szív alakú doboz

Nagyon vártam, hogy olvashassam ezt a könyvet, és nagyon megörültem, hogy sikerült kivennem a könyvtárból.
Már az elején kiderült, hogy lehet majd rendesen félni és szorongani olvasás közben, teljesen magával ragadott, de sajnos a könyv közepétől kicsit elvesztettem az érdeklődésemet.
Ettől függetlenül tetszett, és kaptunk azért fordulatokat spoiler.
Talán azt hiányoltam még nagyon, hogy nem szerethetőek a karakterek, főleg Judas nem volt az számomra.
Ez volt az első könyvem az írótól, de biztos, hogy találkozunk még. :D

>!
AniTiger MP
Joe Hill: A szív alakú doboz

Egy könyv akkor fog meg magának igazán, amikor elkezdek drukkolni.
Drukkolok valakiért, valakikért. A győzelemért, az együtt maradásért, a cikesz elkapásáért, a vérszipolyok elpusztulásáért, a sikeres révülésért és néha az életben maradásért…
Nem fogom azt mondani, hogy zseniális alkotás: vannak mélypontjai! Viszont amint rájöttem, hogy szeretném, ha Jude és Marybeth életben (és együtt) maradnának, onnantól könnyen és gyorsan haladtam a könyvvel.
Mindenesetre nem kiszámítható olvasmány, néhány nagyobb csavarnál meredtem döbbenten.

//Bővebben + borítószemle: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/05/joe-hill-sz… //

>!
Mrs_Bateman
Joe Hill: A szív alakú doboz

Megint csak azt tudom mondani, hogy Hill remek író, méltó „ellenfele” lett zseniális édesapjának. Nagyon élveztem ezt a könyvet. Végig fenntartotta az érdeklődésemet, pörgős volt, néhol borzongató. A vége előtt kb 15 oldallal irtózatosan zabos voltam spoiler. Viszont levonok egy fél csillagot, mert spoiler.

2 hozzászólás
>!
Jeffi SP
Joe Hill: A szív alakú doboz

Nem rossz, határozottan nem rossz. Nem nagyon szoktam ilyen stílusú könyveket olvasni, és féltem is tőle, hogy majd a felénél sikítva félrerakom a könyvet, hogy „na ezt ugyan nem”. Annyira nem volt félelmetes, bár bevallom őszintén azért tartott ennyi ideig, mert sötétben nem mertem olvasni, tehát melóba még hagyján, még a buszon hazafelé is, de itthon, sötétedés után már inkább próbáltam nem is gondolni rá. Borzongató, kicsit ijesztő, de nagyon jól megírt könyv. Ha nem is szokok rá az ilyen könyvekre, de egyszer-egyszer jöhetnek ;)
Köszönet @bozs –nak, hogy kölcsönadta, hónapokig nálam nyaralt a könyv. Köszönet @rebel –nek aki ajánlotta, hogy ezt el kell olvasnom. Az ő közreműködésük nélkül valószínű sosem fogtam volna bele.

14 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ppayter

– Kivel beszélgetett? – kérdezte a nővér.
– Egy régi barátommal. Nem láttam, amióta meghalt.

358. oldal

2 hozzászólás
>!
Almost_Zed

Az egész világ zenéből van. Mi pedig húrok vagyunk egy hárfán. Megpendülünk. Együtt énekelünk.

350. oldal

2 hozzászólás
>!
Szédültnapraforgó

Ez a legjobb dolog, amit pénzen megvehet az ember: a távolság.

33. oldal (Európa, 2008)

>!
Nita_Könyvgalaxis

Megírta, hogy egész hónapban álláshirdetésekre jelentkezett, aztán költői kérdésként felvetette: lehet, hogy hiba volt feketére rúzsozott ajakkal és motoroscsizmában megjelenni egy óvodai állásinterjún?

79. oldal

1 hozzászólás
>!
hypedne

Ne kérdezz olyat, amire nem akarod tudni a választ.

152. oldal

>!
Almost_Zed

Egyszer fejtegetni kezdte Dannynek, mit gondol a kényszeres viselkedésről és a túlzottan felgyorsult időről, az internetről meg a kábítószerekről. (…) Danny nem gondolta, hogy a kokain és a számítógépek hasonlítanának egymásra. Jude viszont látta, hogyan kattogtatnak a „frissítés” gombra számítógép fölé görnyedő emberek létfontosságú, ugyanakkor teljességgel érdektelen napi információadagjukért, és úgy gondolta, hogy a két dolog szinte egy az egyben ugyanaz.

172. oldal

1 hozzászólás
>!
Carun

Danny nem gondolta, hogy a kokain és a számítógépek hasonlítanának egymásra. Jude viszont látta, hogyan kattogtatnak a „frissítés” gombra számítógép fölé görnyedő emberek létfontosságú, ugyanakkor teljességgel érdektelen napi információadagjukért, és úgy gondolta, hogy a két dolog szinte egy az egyben ugyanaz.

Kapcsolódó szócikkek: függőség · számítógép
>!
Szédültnapraforgó

– Én attól fosok, hogy szülök egy gyereket, aztán beégek előtte. A gyerekek mindenre rájönnek. Én is mindenre rájöttem a családtagjaimmal kapcsolatban.
– Mért égnél be a gyereked előtt?
– Mert kicsaptak a gimiből. Mert tizenhárom évesen pénzért dugtam apám haverjával. Életemben egyetlen munkát csináltam tisztességesen, amikor Mötley Crüe-re sztripeltem abban a bárban egy rakat részeg pasinak. Megpróbáltam kinyírni magamat. Háromszor bevittek a zsaruk. Elloptam a nagyanyám pénzét, sírt is szegény miatta. Nem mostam fogat két évig. Kihagytam valamit?
– Vagyis a gyereked rájönne, hogy akármibe mászott is bele, neked elmondhatja, mert te is átmentél mindenen. Akármilyen szarság történt vele, túl fogja élni, mert neked rosszabb is kijutott, és mégis itt vagy.

184-185. oldal

>!
Almost_Zed

Az iszony végső soron az együttérzésben gyökerezik, annak megértésében, hogy milyen lenne a legrosszabbat elszenvedni.

322. oldal

>!
anglee

A kísértetek végül mindig utolérik az embert, és hiába zárod kettőre az ajtót. Simán átsétálnak rajta.

195. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Tóparti kísértetek
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Paul Tremblay: Szellemek a fejben
Stephen King: A halálsoron
Stephen King: Tortúra
Stephen King: Lisey története
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol
Stephen King: Napnyugta után
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Stephen King: Duma Key