A ​szív alakú doboz 445 csillagozás

Joe Hill: A szív alakú doboz Joe Hill: A szív alakú doboz

Judas ​Coyne-nak volt egy spéci gyűjteménye: egy régi akasztófakötél… egy boszorkány beismerő vallomása… egy mexikói halálpornó-video… Számtalan rajongója éppúgy ismerte a korosodó death-metal rocksztár hátborzongató ízlését, mint hírhedett ifjúkori ballépéseit. Ám a legrémületesebb, legvalószínűtlenebb darabra éppen most tesz szert, jóformán a szemünk előtt – egy internetes árverésen olyasmit kínálnak, aminek képtelenség ellenállni:

Árverésre bocsátom nevelőapám kísértetét…

Egy szó, mint száz: Jude ezer dollár fejében büszke tulajdonosa lesz egy halott ember öltönyének, melyben állítólag egy nyughatatlan szellem kísért. Jude-nak persze semmi oka félni ettől. Kísérti őt sok minden a múltból is – anya- és gyermekverő apa, kíméletlenül eldobott szeretők, elárult, cserbenhagyott muzsikustársak. Eggyel több mit számít?
Csakhogy amit a UPS egy szív alakú fekete dobozban leszállít neki, az nem közönséges, képzeletbeli szellem. Az a legvéresebb valóság.… (tovább)

Eredeti mű: Joe Hill: Heart-Shaped Box

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek

>!
GABO, Budapest, 2018
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066439 · Fordította: Uram Tamás
>!
GABO, Budapest, 2018
404 oldal · ISBN: 9789634066644 · Fordította: Uram Tamás
>!
Európa, Budapest, 2008
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630786485 · Fordította: Uram Tamás

Enciklopédia 4


Kedvencelte 67

Most olvassa 28

Várólistára tette 201

Kívánságlistára tette 179

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin
Joe Hill: A szív alakú doboz

Második olvasásom az írótól, ha a képregénysorozatát nem számoljuk. A NOS4A2-t nagyon szerettem. Persze ízlések és pofonok, de az annyira jó kis olvasmányélmény volt, hogy még így évekkel később is emlékszem a nagy részére. Vannak könyvek amik huss elillannak a fejemből. Nos a Szív alakú doboz nem tudom, hogy milyen lesz, de ennek az olvasása közben is remekül szórakoztam.
Nem akar apja árnyékában élni, persze minden könyvét próbáljuk Kinghez hasonlítani, így elég nehéz lehet szegény Hillnek. Első regénye lévén nincs annyira kiforrva, mint akár az általam említett. A cselekmény sincs túlbonyolítva.
Judas Coyne lezüllött idősödő rocksztár, meg tud mindent venni a pénzén, falja a húsz, harminc évnél fiatalabb nőket. Spéci gyűjteménye van, így kerül a birtokába a szív alakú doboz, amit úgy reklámoznak, hogy kísértet lakja. Le is csap rá az aktuális barátnője unszolására, így kezdődik minden, mint kiderül a dobozban tényleg egy kísértet lakik spoiler.
Nincsenek több szálon futó események végig Jude, és Georgia mellett lehetünk. Lassan építkezik a cselekmény, és egy igazán izgalmas, pörgős kísértethistóriává alakul a végére. Semmi sem az aminek látszik, és erre szépen lassan rá is jönnek. Craddock pedig egy szintén remekül kitalált főgonosz. A végkifejlet pedig igazán jól sikerült, nagyon izgulhatunk a párosunkért.
Könnyed kis olvasmány, ha valakinek a zsánere a horror, persze a King rajongóknak is ajánlott. Hamarosan a Szarvak is sorra kerül, mert arról is sok jót hallottam.

>!
Európa, Budapest, 2008
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630786485 · Fordította: Uram Tamás
2 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Joe Hill: A szív alakú doboz

„Az egész világ zenéből van. Mi pedig húrok vagyunk egy hárfán. Megpendülünk. Együtt énekelünk.”

Nem mondanám, hogy csalódott vagyok, inkább csak sikeresen meglepett.
Hisz nem első olvasásom az írótól (és persze nem is az utolsó) mégis, valahogy másra számítottam.
Nem volt rossz, sőt kimondottan tetszett.

Tudom jól milyen, mikor híres és sikeres felmenőd árnyékából kell kikukkantani, hogy „héé én is itt vagyok”. Úgy gondolom az írónak, evvel az írásával inkább egy szárny próbálgatás érződik, még nem annyira kiforrott, mint az előző tőle olvasott történet.
Mégis, ha csak abból indulok ki mit kaptam, akkor simán rávágom az öt csillagot és bár nem kedvenc, de nem is egyszer olvasós kategória.

Maga a történet szerencsére nem egy több szálon futó és nem is rohanó.
Szép, aprólékosan csordogáló, néhol időt adó az emésztésre, de ez senkit se tévesszen meg, nem „gyerekmese”, ez horror a javából.

Főhősünk és aktuális kedvese van előtérben és egy doboz, melyből elindul a történet lényege.
A karakterek érdekesek, bár eszményi fejlődést nem produkálnak, mégis magával ragadónak éreztem és kíváncsi voltam miképpen záródik a kötet.
A fő gonosz nekem itt is „szerelem”, mert látványos és érdekes, mégis „beteg” ahogy már az lenni szokott.

Tehát összességében egy nagyon szépen csordogáló, kellemesen borzongató könyvet volt szerencsém olvasni Joe Hill író tollából.

Aki szereti ezt a műfajt bátran álljon neki, megéri! Egy élmény volt.

>!
Anarchia_Könyvblog P
Joe Hill: A szív alakú doboz

Joe Hilltől a második könyvem volt, amit olvastam, és nem okozott csalódást. Van egy bizonyos “feelingje” a történetnek. Az az igazi bevackolom magam az olvasósarokba, és egyszerűen hagyom, hogy magába szippantson érzés. Néha enged ellazulni, de éppen csak annyira, hogy egy erősebb lökéssel újból taszítson rajtam. A témaválasztás eléggé meglepett, hisz nagyon sok olyan könyv íródott már, mely szellemekkel foglalkozik, mégis azt kell mondanom, hogy Hillnek sikerült egy másik oldalról megfognia ezt, és addig gyúrta, dagasztotta, amíg egy teljesen egyedi történet hozott ki belőle.
Teljes ajánlót itt olvashatjátok:
https://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/09/16/joe-hi…

>!
marcipáncica
Joe Hill: A szív alakú doboz

Joe Hill debütáló regénye érdekes jószág, mert hiába van tele fájdalmasan nagy hibákkal, valahogy mégis szórakoztató élményt nyújt, és könnyű vele elnézőnek lenni.
Hill tagadhatatlanul örökölt egy jókora adagot King papa írói vénájából, mert a cselekmény nagyon lendületes, talán sosem ül le a 400 oldal alatt, annak ellenére (vagy pont azért?), hogy jóformán a zsáner összes elképzelhető kliséjét sikerült beleszuszakolni, és talán egyetlen egyedi ötlet sem jutott bele. Ez így mondjuk elég rosszul hangzik, de valahogy azért egész szépen sikerült ezt a rengeteg unásig járatott fordulatot összegyúrni egy élvezhető és izgalmas egyveleggé, bennem felmerült a gondolat, hogy Hill egy idő után már direkt rájátszott erre a vonalra, és egyfajta tiszteletadás volt ez a ponyva horror nagyjai előtt. Ami nagy bánatom, hogy hiába próbálkozott ennyire, számomra a regény mint horror teljes mértékben megbukott, még az én gyenge idegeimet sem sikerült egy kicsit sem megborzongatnia, egész egyszerűen nem félelmetes, nincs meg benne az ismeretlentől való hátborzongató félelem, vagy az egyre növekvő rettegéssel teli feszültség, ezen a frontot a történet kifejezetten súlytalan és lapos. Kísértethistóriával átszőtt kalandregénynek azért egész jó, de az igazi sötétség és iszony messze elkerüli.
A regény bár tényleg nagyon olvasmányos, csak úgy pörögnek az oldalak, és valahogy mindig úgy ér véget egy fejezet, hogy csak még egyet, na meg még egyet el akarjunk olvasni, azért a stílus is kicsit döcögős volt. Kifejezetten a párbeszédeket éreztem bénának, sokszor olyan, mintha a karakterek nem is egymással beszélgetnének (és nem csak akkor, amikor tényleg nem egymással beszélgetnek), és pár ritka szerencsétlen megfogalmazás is megtöri néha a történet sodrását – persze ez lehet a fordítás hibája is. A szereplők is végtelenül banális személyiségek – a vénülő rocksztár és a 30 évvel fiatalabb macája barátnője, akiknek kemény külseje megtört belsőt takar – és nem különösebben szerethetőek, számomra leginkább azért, mert Hillnek nem sikerült őket közel hoznia hozzám, így sajnos egyáltalán nem is érdekelt a sorsuk. Pontosan attól, hogy ennyire közhelyes figurákkal töltötte meg a könyvet, sajnos sok fordulat teljesen kiszámítható, és súlyát is veszti minden múltbeli tragédia is, egyáltalán nem éreztem egyedinek a főszereplők jellemvonásait vagy múltját. Érdekes, hogy a mellékszereplők között azért már sikerült kicsit kiszakadni a skatulyákból, ezek a karakterek sokkal jobbra is sikerültek, kár, hogy nem ezt a vonalat erősítette inkább.
Az egész regényt átszövő zenei utalások egy egész egyedi ízt adnak a történetnek, amivel jól felkavarja az állóvizet, egy külön mini piros pontot érdemel.
Picit spoileresen a befejezésre is ki kell térnem: spoiler
Mégis 4 csillag, de miért is? Mert nagyon jól elszórakoztam rajta, tökéletes nyári, kikapcsolódós olvasmány két komolyabb mű közé, ami nem igényelt különösebb agymunkát, és azért fájóan rossz pontjai sem voltak. Hillnek van még hova tepernie, de kíváncsi vagyok a későbbi munkáira is, hogy azokban mennyire sikerült ezeket a gyerekbetegségeket maga mögött hagynia.

>!
Valcsa
Joe Hill: A szív alakú doboz

Ettől a könyvtől olyan érzésem volt, mintha fenn kuporognék egy fülledt, poros padláson, körülvéve magam Jude anyjának sárga szív alakú bonbonos dobozaival, amiből pontosan 57 darab van, ahány fejezet van a könyvben is (egyébként a fejezetek sorszáma mellett a könyvben egy-egy szívecske található, nekem ettől tényleg az a gondolat ugrott be, hogy ezek a fejezetek egy-egy szív alakú dobozkát jelölnek) és ezeket bontogatnám szépen sorban, és olvasnám a benne található kéziratokat egy nagyon nyomasztó rémtörténetről………..
Emlékszem, évekkel ezelőtt került hozzám a könyv egy nyári Alexandra-akció keretein belül, és ezidáig úgy éltem, hogy fogalmam sem volt, miféle kincs lapul a könyvespolcomon. Kár, hogy nem olvastam el már korábban.
Én ezt imádtam: a stílusát, a cselekményt, a borzongató részleteket, Jude vad/emberségét, azt, hogy egy vérbeli rocksztár került a középpontba [ritkán jelenik meg könyvekben ez a zenei műfaj, szóval ilyenkor örülök], vállalva minden hibáját, a züllöttségét, az elcs*szett gyerekkort, és imádott német juhászkutyáit, Angust és Bont (nekünk is ilyen fajtájú kutyáink voltak/vannak, rajongok értük)… Ez egyszerűen így tökéletes, ahogy van, menthetetlenül kedvencem lett.
Egyedüli szívfájdalmam, hogy szerintem Marybeth (Georgia) és Anna (Florida) karaktere iszonyúan hasonló, ha eszembe jutott egy-egy részlet menet közben, nem mindig tudtam pontosan visszaemlékezni, hogy ez most Georgiával vagy Floridával történt… Elismerem, hogy a történet szempontjából is jó oka van ennek, hogy ők ennyire hasonlítanak, csak hát akkor is.. :/
Dicséretes, hogy az író, Joe törekedett arra, hogy kilépjen az apja, „a horror nagymesterének” árnyékából (igen, bizony, ő Stephen King fia), és regényei alapján válni ismertté, nem pedig apja hírnevén felkapaszkodni. Erre viszont nem is lenne szüksége, számomra már ezzel a könyvével is bizonyította, hogy érdemes odafigyelni rá. Remekül ír, és mestere annak, hogy humorával hogyan hozza zavarba az olvasóit: már komolyan én restelltem magam, hogy sokszor olyankor is megnevettetett, mikor a helyzet egyébként nem indokolta volna… :D spoiler
A „Szarvak”-at már nagyon meg akartam venni, csak nem mertem, előbb ezt a könyvét akartam kivégezni, de most már nem kérdéses, hogy amint lehetőségem lesz rá, az is kelleni fog. Aztán meg persze a NOS4A2. :)

4 hozzászólás
>!
Felixa P
Joe Hill: A szív alakú doboz

Elérte azt, amit vártam tőle: nem tudtam letenni. Viszont nem volt olyan hátborzongató, hogy libabőrös lettem volna tőle. Egy kicsit sem kiszámítható, és ez volt az, ami miatt magával ragadott. A könyv javára írható továbbá, hogy nem volt elnyújtva, mint a rétestészta, jött minden már az elején, nehogy az unalom kerülgesse az olvasót. A fokozatos fényre derülés pedig tovább emeli a történet színvonalát. Izgalmas és fordulatos, az alapötlete pedig rendkívül kreatív. El is gondolkodtatott, nem is kicsit, hogy ilyen létezhet-e a valóságban? …és igen, érdemes volt beszerezni, és a polcomon tudni.

>!
Thorpapa
Joe Hill: A szív alakú doboz

Szeretném megköszönni Stephen Kingnek, és feleségének, hogy a gyerekvállalás mellett döntöttek:) ÉS hogy Joe fiúk apuka írói vénáit örökölte.
Nagyon élveztem a könyvet, mint valami régi old school SK lett volna.
Pörgős a történet, és vannak benne csavarok is, és nagyon jól lefesti az embereket, a helyzeteket. Szerencsére nem vette át aputól az oldalakon tartó tájleírást,inkább rögtön belevág a lecsóba. Tetszett, hogy nem fantáziavilágban játszódik, hanem a valóságban, és az általunk ismert zenészek, közszereplők a könyvben is léteznek. A vége is tetszik, bár én még egy jó nagy fricskát beleraktam volna, és simán írtam volna folytatást is:) remélem az EK fog még kiadni Joe Hill-t.
a wikipediás linken sok érdekességre fény derül a könyv szereplőivel kapcsolatban.
Összefoglalva nekem nagyon bejött, ezt vártam tőle, nem kellett csalódnom, és még remélem ír hasonlókat:)

>!
Blissenobiarella
Joe Hill: A szív alakú doboz

Nem tudnék választani, melyiket szerettem jobban, ezt vagy a Szarvakat. Ez a könyv jobban emlékeztet apuka munkásságára amúgy. Joe Hill bitang jól ír, ez most már vitathatatlan.
Szemtelenül kizárólag szórakoztatni akar, itt ne keressetek mély mondanivalót a húzós téma ellenére se. Volt egy-két rész, amikor szó szerint tátott szájjal, elkerekedett szemekkel olvastam, szóval hatásos, na.

>!
ggizi P
Joe Hill: A szív alakú doboz

Már rögtön az elején enyhén nyomasztó és kellemetlen hangulattal indult a történet, ami aztán eléggé izgalmassá és pörgőssé változott. Tetszettek a lassan kibontakozó karakterek, a bonyolult és beteges hátterek. Félelmetes inkább az elején volt, mikor még körbelengte az ismeretlenség érzése a halott embert és ominózus öltönyét, később az egész inkább érdekessé vált. De úgy igazán érdekessé.

>!
AniTiger MP
Joe Hill: A szív alakú doboz

Egy könyv akkor fog meg magának igazán, amikor elkezdek drukkolni.
Drukkolok valakiért, valakikért. A győzelemért, az együtt maradásért, a cikesz elkapásáért, a vérszipolyok elpusztulásáért, a sikeres révülésért és néha az életben maradásért…
Nem fogom azt mondani, hogy zseniális alkotás: vannak mélypontjai! Viszont amint rájöttem, hogy szeretném, ha Jude és Marybeth életben (és együtt) maradnának, onnantól könnyen és gyorsan haladtam a könyvvel.
Mindenesetre nem kiszámítható olvasmány, néhány nagyobb csavarnál meredtem döbbenten.

//Bővebben + borítószemle: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/05/joe-hill-sz… //


Népszerű idézetek

>!
ppayter

– Kivel beszélgetett? – kérdezte a nővér.
– Egy régi barátommal. Nem láttam, amióta meghalt.

358. oldal

2 hozzászólás
>!
Almost_Zed

Az egész világ zenéből van. Mi pedig húrok vagyunk egy hárfán. Megpendülünk. Együtt énekelünk.

350. oldal

2 hozzászólás
>!
Szédültnapraforgó

Ez a legjobb dolog, amit pénzen megvehet az ember: a távolság.

33. oldal (Európa, 2008)

>!
Nita_Könyvgalaxis P

Megírta, hogy egész hónapban álláshirdetésekre jelentkezett, aztán költői kérdésként felvetette: lehet, hogy hiba volt feketére rúzsozott ajakkal és motoroscsizmában megjelenni egy óvodai állásinterjún?

79. oldal

1 hozzászólás
>!
hypedne

– Ne kérdezz olyat, amire nem akarod tudni a választ.

152. oldal

>!
Almost_Zed

Egyszer fejtegetni kezdte Dannynek, mit gondol a kényszeres viselkedésről és a túlzottan felgyorsult időről, az internetről meg a kábítószerekről. (…) Danny nem gondolta, hogy a kokain és a számítógépek hasonlítanának egymásra. Jude viszont látta, hogyan kattogtatnak a „frissítés” gombra számítógép fölé görnyedő emberek létfontosságú, ugyanakkor teljességgel érdektelen napi információadagjukért, és úgy gondolta, hogy a két dolog szinte egy az egyben ugyanaz.

172. oldal

1 hozzászólás
>!
Carun P

Danny nem gondolta, hogy a kokain és a számítógépek hasonlítanának egymásra. Jude viszont látta, hogyan kattogtatnak a „frissítés” gombra számítógép fölé görnyedő emberek létfontosságú, ugyanakkor teljességgel érdektelen napi információadagjukért, és úgy gondolta, hogy a két dolog szinte egy az egyben ugyanaz.

Kapcsolódó szócikkek: függőség · számítógép
>!
Szédültnapraforgó

– Én attól fosok, hogy szülök egy gyereket, aztán beégek előtte. A gyerekek mindenre rájönnek. Én is mindenre rájöttem a családtagjaimmal kapcsolatban.
– Mért égnél be a gyereked előtt?
– Mert kicsaptak a gimiből. Mert tizenhárom évesen pénzért dugtam apám haverjával. Életemben egyetlen munkát csináltam tisztességesen, amikor Mötley Crüe-re sztripeltem abban a bárban egy rakat részeg pasinak. Megpróbáltam kinyírni magamat. Háromszor bevittek a zsaruk. Elloptam a nagyanyám pénzét, sírt is szegény miatta. Nem mostam fogat két évig. Kihagytam valamit?
– Vagyis a gyereked rájönne, hogy akármibe mászott is bele, neked elmondhatja, mert te is átmentél mindenen. Akármilyen szarság történt vele, túl fogja élni, mert neked rosszabb is kijutott, és mégis itt vagy.

184-185. oldal

>!
Almost_Zed

Az iszony végső soron az együttérzésben gyökerezik, annak megértésében, hogy milyen lenne a legrosszabbat elszenvedni.

322. oldal

>!
anglee

A kísértetek végül mindig utolérik az embert, és hiába zárod kettőre az ajtót. Simán átsétálnak rajta.

195. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Amerikai istenek
Stephen King: Lisey története
Victor LaValle: Bölcsőrablók
Neil Gaiman: Coraline
Stephen King: Állattemető
Stephen King: Kedvencek temetője
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat
Stephen King: Carrie
Stephen King: A boszorkánylány
Dean R. Koontz: Az ősellenség