Last ​Argument of Kings (The First Law 3.) (First Law World 3.) 15 csillagozás

Joe Abercrombie: Last Argument of Kings Joe Abercrombie: Last Argument of Kings Joe Abercrombie: Last Argument of Kings Joe Abercrombie: Last Argument of Kings

The ​end is coming. Logen Ninefingers might only have one more fight in him but its going to be a big one. Battle rages across the North, the King of the Northmen still stands firm, and theres only one man who can stop him. His oldest friend, and his oldest enemy. Its past time for the Bloody-Nine to come home. With too many masters and too little time, Superior Glokta is fighting a different kind of war. A secret struggle in which no-one is safe, and no-one can be trusted. His days with a sword are far behind him. Its a good thing blackmail, threats and torture still work well enough. Jezal dan Luthar has decided that winning glory is far too painful, and turned his back on soldiering for a simple life with the woman he loves. But love can be painful too, and glory has a nasty habit of creeping up on a man when he least expects it. While the King of the Union lies on his deathbead, the peasants revolt and the nobles scramble to steal his crown. No-one believes that the shadow of… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Orion, London, 2010
ASIN: B003PCYEES · Felolvasta: Steven Pacey
>!
Gollancz, London, 2009
740 oldal · ASIN: B002U3CC0Q
>!
Gollancz, London, 2008
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575077904

2 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Joe Abercrombie: Last Argument of Kings

A második rész elég lassúdad volt, meg én se voltam a megfelelő hangulatban, meg a második és harmadik rész közé egyebek mellett beiktattam gyorsan a Háború és békét (egyébként azért, mert a Before They Are Hanged olvasása közben valahol elkapott az érzés, hogy csatákról akarok olvasni, de másféle műfajban, és valahogy azt képzeltem, hogy a Háború és béke majd kielégíti az igényeimet – kielégítette, naná, viszont emiatt e trilógia egy időre parkolópályára került).

Na de eljött a királyok végső érve is, és – hah – ezt ismét marhára élveztem. Akció & karakterfejlődés ezerrel, ismét, és vannak dolgok, amik 1500+ oldal után sem unalmasak (mondjuk Glokta belső kommentárjai), bár más dolgok azért unalmasak (pl. Ferro folytonos sziszegése), de a végeredmény mégis olyasmi, amit csupa élvezet volt olvasni. Azt meg pláne nem bánom, hogy kb. semmi sem lett úgy, ahogy én kis naivan & romantikusan elképzeltem.
I have to be realistic about these things.

Noro >!
Joe Abercrombie: Last Argument of Kings

A „hősök” hazatérnek – és otthon sokkal mélyebb trutyiba merülnek, mint a világ túlsó végén bármikor. Abercrombie pedig tovább cseszegeti a heroic fantasy összes létező kliséjét. A karakterek zseniálisak, fordulatai pedig bár többségükben sejthetőek voltak (csak maxra kell tekerni magunkban a cinizmust), remekül vannak tálalva.
Sajnos az előző könyvben kicsit túl jól sikerült a beetetés – azt vártam, hogy a trilógia világteremtés terén is úgy fog fejlődni, mint a többi fronton. Ez szerintem itt elmaradt: hiába látja a vak is, hogy minden a varázslók háborújára megy vissza, ők mégsem kapják meg a kellő hangsúlyt. Bayaz figurája inkább csak a csata után, a lezáró fejezetekben kerekedik ki – ez a rész egyébként külön zseniális. Ha megpróbálok elképzelni egy kvázi-halhatatlan figurát, az valóban leginkább őrá hasonlítana. De a könyv közepe sajna nagyon a harcosok egymást csépelésére ment ki. Pedig lehetett volna akár tökéletes is, a Miután felkötötték őket-ben éreztem a lehetőséget.

ujhelyiz P>!
Joe Abercrombie: Last Argument of Kings

Amikor az ember azt hiszi, hogy egy sorozat nem tud mélyebbre, sötétebbre váltani, és utána meglepődik, az erős. Különösen az Első törvény-sorozatnál, aminek a főszereplői között egyaránt van nyomorék inkvizítor, bosszúszomjas amazon és barbár, aki a fejét elveszítve nem tesz különbséget barát és ember között. De egy dolog biztos: ez a könyv megmutatja, hogy miért utáljuk a varázslókat… :)

leventesan>!
Joe Abercrombie: Last Argument of Kings

Ez nem egy jo konyv. De a trilogia vegere erve elmondhatom azt is hogy ez nem egy jo sorozat. Pedig szerettem volna hogy az legyen. Megadtam neki az osszes eselyt. Az onnallo regenykent elkonyvelhetetlen elso resz utan es a remenyekkel teli masodik resz utan, jott a befejezo kotet…. ami nem fejezett be semmit. Ahoz kepest hogy a trilogianak korulbelul egy 500 oldalas bevezetoje van (lsd. az elso kotet teljes egeszeben), lezarasa semmi nincs neki. A karakterek kozul az egesz sorozat alatt talan ketto fejlodik valamit, az osszes tobbi A-bol B-be nem jut el, csupan tobb szaz oldalon keresztul nyivakol ugyanarrol, ugyanugy. Marpedig nyivakolni tudnak. Itt mindenkinek rosz, itt mindenki szenved ez egy sotet es kegyetlen vilag, ahol nincs jo es rossz csak szurke, amitol eddig szamomra is jol hangzott az egesz, csupan lehet annyi egy tonusu szurke karakter osszehalmozni hogy az mar sok es unalmas. Valojaban senki sem szeretheto, a konyv vegen mar senkinek nem szurkolsz, es semmi nem erdekel veluk kapcsolatban. Ugyanezt a tortenet is eljatsza, ami igy a karakterekkel egyutt nekem mar sok. Mire elerunk a vegso nagy csataig addig mar reg elfelejtettuk hogy miert is kell itt harcolnia barkinek (eleve a mellek szal lezarasa a Northmen-ekkel sokkal jobb es szorakoztatobb mint a vegso nagy torteneti szal), addigra elgondolkodunk hogy kinek is szurkolunk, de valojaban az erdektelenseg addigra mar ezt is felul irja.
Igy legalabb konyebben emeszthetjuk meg azt hogy egy karakter tortenete sincs lezarva. Olyat mar lattunk hogy maradnak elvarratlan szalak, de itt nincsennek elvarrottak. Semmi. Olyan erzese van az embernek mintha hianyozna meg 100 oldal a konyvbol.

Eleg nagy csalodas volt ez az egesz sorozat. Komolyabb, elgondolkotatobb es komplexebb vilagra szamitottam. Egy kis idore azt hiszem ezzel szuneteltem is a fantasy olvasast. Erre ra kell pihenni

Lecsós_Kivi>!
Joe Abercrombie: Last Argument of Kings

A ritka eset, amikor egy trilógia egyenesen felfelé ível, és a befejezése egy nagy jutalomfalat.


Népszerű idézetek

Noro >!

'Do you know what's worse than a villain? A villain who thinks he's a hero. A man like that, there's nothing he won't do, and he'll always find himself an excuse.'

[Black Dow]

Noro >!

And so, it seems, I survive. Again. Glokta raised his eyebrows. Perhaps the trick is not wanting to.

[Glokta]

Noro >!

Losing an enemy can be worse than losing a friend, if you've had him for long enough.

[Logen]

Noro >!

'The only difference between war and murder is the number of the dead.'

[Ferro]

Noro >!

'Once you set your mind on killing, it is hard to choose the number of the dead.'

[Eater]

Noro >!

'Power makes all things right. That is my first law, and my last.'

[Bayaz]

Noro >!

But maybe that's what happens once the fighting stops, to a man who knows nothing but fighting. He fights himself.

[Dogman]

hope22>!

The ruined mansion loomed out of the gloom at the far end of the shattered courtyard. Like a mighty mausoleum. A suitable tomb for all my dead hopes.

hope22>!

When was it exactly that I became… this? By small degrees, I suppose. One act presses hard upon another, on a path we have no choice but to follow, and each time there are reasons. We do what we must, we do what we are told, we do what is easiest. What else can we do but solve one sordid problem at a time? Then one day we look up and find that we are… this.


A sorozat következő kötete

First Law World sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Lynch: The Lies of Locke Lamora
Daniel Polansky: The Straight Razor Cure
Seth Dickinson: The Traitor Baru Cormorant
Victor Milán: The Dinosaur Lords
Greg Keyes: The Born Queen
Simon R. Green: Guard Against Dishonor
Amy Harmon: The Law of Moses
Robin Hobb: Fool's Errand
Ilona Andrews: On the Edge
Brian McClellan: Sins of Empire