Értékelések 75

Hellgirl>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

Ez az első könyvem Abercrombie-től, ami annyira megfogott, hogy biztosan fogom olvasni a többi könyvét is. Imádtam benne a cselszövéseket és Yarvi-t, akiből hirtelen lett király. Kalandos és élvezhető volt végigkísérni Yarvi rabszolgasorsát, aki mindig megoldotta a nehéz helyzeteket éles eszével. Minden percét élveztem!

Voorhees>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

Ha Abercrombie ezt a könyvet írja meg és publikálja először „A penge maga” helyett, valószínűleg nem lett volna olyan felkapott író, mint így.

Nem mintha hiányzott volna ebből a könyvből bármi is. Van itt árulás, elnyomás, kínzás, menekülés, bosszú, vérontás, és egységes, lineáris cselekményvezetés, mégsem áll össze annyira, mint az Első törvény világa.

Mondanám, hogy a szerzőtől megszokott cinizmus hiánya okozza ezt, de ez nem lenne teljesen igaz. Ebben a könyvben is volt néhány megmosolyogtató poén, de egyszer sem röhögtem fel olyan harsányan, mint tettem azt korábban, az író más könyvei esetében. Ez egy izgalmas, pörgős olvasmány, de az előző művekkel összehasonlítva mégis hagyott maga után egy leheletnyi hiányérzetet.

Valószínűleg úgysem tudnék olyat leírni, amit ne tettek volna már meg az előttem szólók, ezért itt eltekintek a karakterek és a cselekmény értékelésétől. Mindettől függetlenül ajánlom a grimdark műfaj kedvelőinek, bár, ha újra kezdeném Abercrombie műveinek olvasását, inkább ezzel a darabbal kezdenék, úgy töretlenül ívelne fel a színvonal. Azért sokat elmond, hogy ez a könyv így is erős négy csillag. Sok szerző szeretne így írni egy kevésbé erős regényt.

Hirdetés
Trillian>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

Ifjúsági mivolta ellenére (vagy éppen ezért) nagyon élveztem. Tetszett Jorg, elég nagy fejlődésen ment keresztül. Mindemellett a társait is megkedveltem. Voltak sablonos és kiszámítható történések, de azért akadtak meglepetések is. Tetszett a világ is, kíváncsian várom hogy alakul Jorgék sorsa a jövőben (már a kiszámíthatón túl). eddig megnyert a szerző a könyveivel, reméle a továbbiakban sem okoz csalódást.