Half ​a King – Az uralkodó (Szilánkos-tenger 1.) 179 csillagozás

Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

„Gyors, sodró történet tele árulással és bosszúval. Már az első oldalon magával ragadott, és nem is eresztett többé.”
George R. R. Martin
A Trónok Harca írója

Régen, mikor a világot Nap Anya és Hold Atya irányította, amikor a nomádok Tenger Anyához és Föld Atyához imádkoztak, Uthrikot, Gettföld nagyhatalmú királyát és trónörökösét, nagyobb fiát saját alattvalóinak cselszövése terítette le.
Yarvi, a kisebb fiú, a „félember”, aki úgy született, hogy jobb kezén egyetlen, görcsös ujj van, egy nap arra ébred, hogy király lett. A vékony fiú fejére azonban nagy a Királyi Fejpánt, s bár teljesen alkalmatlan a feladatra, mégis csatába indul, melyre halott apja helyett vezeti népét.
De hiába nyomorék, hiába kerül rabszolgasorsra, éles elméjével kitűnik társai közül, s a számkivetettek furcsa seregének élére áll. Yarvi útja talán éppen oda vezet vissza, ahonnan indult: cselszövők, árulók és királygyilkosok közé…

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
384 oldal · ISBN: 9789632934174 · Fordította: Bottka Sándor Mátyás
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934075 · Fordította: Bottka Sándor Mátyás

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Yarvi · Rulf · Ankran · Ebdel Arik Sadiksirram · Gundring anya · Jaud · Laithlin · Odem · Semmi · Szumael · Trigg


Kedvencelte 23

Most olvassa 4

Várólistára tette 197

Kívánságlistára tette 164

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Rodwin>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

Abercrombie megfogott az első könyvével magának, és azóta meg is tartott. Persze az Első törvény világában játszódó könyvek nagyon másak, mint ez a kis young adult, kölyök grimdark mese volt.
Wells után, Abercrombie ilyen jellegű könyveire is vevő leszek, mert nagyon tetszett. Mondhatni kiszámítható, klisés, de akkor is jó volt.
Elmesélése egy esti tábortűzi összejövetelnek is beillett volna, ahol mindenki nagy szemekkel figyeli a karakteres hangú mesélőnket, csapra verünk egy nagy hordó mézsört, és pipadohányt szívunk, és közösen énekeljük a kocsmadalokat…

Szép lassan belerázódunk, ebbe a szép új, szilánkos világba. Az író lassan bevezet mindenbe, és már csak azt vesszük észre, hogy együtt lélegzünk Yarvi-vel.
Eleinte kicsit hiányzott, az a bizonyos abercrombiei hangulat, de Semmi feltűnésével, már ebben sem szenvedtem hiányt.
Nem meglepő, hogy ő lett az egyik kedvenc szereplőm. Grom-Gil-Gorm pedig a kedvenc mellékszereplőm, aki indokolatlanul keveset szerepelt. Azért fordulatok is akadtak, amin még én is meglepődtem, és a csatajelenetek is nagyon frankók voltak.
Összességében egy jó könyv volt, én remekül szórakoztam olvasás közben. Hamarosan folytatni is fogom. Annak meg külön örülök, hogy a trilógia harmadik része is megjelenik kis hazánkban.
Abercrombie rajongóknak persze kötelező!

8 hozzászólás
Riszperidon P>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

De hiányzott már egy ilyen könyv, ami csak visz magával, aminek a felét elolvasom egy fél, ráérős délután alatt!
Hiányzott már Abercrombie is, tavaly nem is olvastam tőle semmit. Be kell valljam, most az is jól esett, hogy nem annyira komor, nem annyira féltégla, és nem annyira „csakazértismindenrosszrafordulavégén” típusú könyv volt.
Szóval annak ellenére, hogy a vér és a dráma nem köbméterszámra folyt, azért folyt. Voltak meglepő fordulatok, volt izgalom, kattant és mocskos lelkű szereplő is. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, mert van még ebben a történetben potenciál, sőt, az írót ismerve, még csak most jön a java! :)
Ami viszont nagyon sajnálatos, hogy a gyönyörű borítóról olvasás közben szinte az összes kék szín lekopott. Rettentően dühít, mert hiába a kemény borító, a könyv egy szimpla olvasástól sérül. :/ Nem tudom, hogy csak nekem nem volt szerencsém vele, vagy másnak is lekopott?

4 hozzászólás
Lanore P>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

Tőlem szokatlan módon 2 hétig olvastam ezt a könyvet, de nem azért, mert akár egy percig is untatott volna… egyszerűen csak meg akartam adni a módját az olvasásának, csak akkor vágtam bele, amikor volt legalább félórányi zavartalan időm, hogy elmerüljek Abercrombie fantasztikus világában, egyetlen sort, egyetlen betűt sem akartam elszalasztani. Első könyvem volt az írótól, és engem teljesen lenyűgözött! Egyébként is szeretem ezt a műfajt, amit manapság „high fantasy”-nek hívunk, és tényleg minden megvolt benne, amitől új kedvenc könyvvé vált számomra: jól kidolgozott világ, még jobban kidolgozott karakterek, rengeteg csalódás, meglepetés, titkok, emberség és embertelenség, háború és vérontás rózsaszín megoldások nélkül, és egy hosszú út, amit együtt tettem meg a főszereplő Yarvi-val. Tényleg imádtam minden sorát, és a legjobb, hogy bár egy kerek egész történetet kaptam a végére, mégis lesz folytatás, és én nagyon, de nagyon kíváncsi vagyok rá, mit mutat még nekem az író az agytekervényeiből. Eddig minden várakozásomat felülmúlta.

3 hozzászólás
TiaManta>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

De jó kis izgalmas regény volt. Tele fordulatokkal, amikre, vagy számítottam, vagy nem. De még ha tudtam is mi jön, attól még ugyanolyan izgalmas, és érdekes volt végig olvasni. Még a hóban gyalogolós „uncsi” rész is baromira le tudott kötni. Mert építette a szereplőket, a jellemfejlődést szolgálták a jelenetek, a beszélgetések.
A karrakterekre jár a maximális csillag. Nagyon bele tudtam élni magam, olyan emberiek voltak, tele rossz, és jó tulajdonságokkal. Hihető volt a történet, tele ármánnyal, kapzsisággal. Jól illeszkedtek bele a szereplők.
Volt egy dolog amit annyira sejtettem, a végére, és úgy örültem, mondogattam jó hangosan és hadonásztam is hogy: „Úgy tudtam! Úgy tudtam!" Abból ahogy viselkednek, ahogy a történetben megemlítenek dolgokat, felmerült bennem a lehetősége. És ahogy a szemem láttára be is teljesült, az euforikus volt.
Rendkívül jó élmény volt olvasni. Pedig eleinte úgy álltam hozzá, hogy biztos egy vontatottabb regény lesz sok politikával amit unni fogok. Nem így lett. És én örülök a legjobban ennek.

Szirmocska>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

Abercrombie az az író, akitől elég volt egyetlen regényt elolvasnom és már tudtam, hogy ettől kezdve mindig vevő leszek a történeteire. Egyértelmű volt, hogy Az uralkodó esetében sem fogok sokáig tétovázni. :)
Egyrészt már most látom előre, hogy miként fanyaloghatnak az igazi rajongók, hogy hol marad az Első törvény trilógia hidegvérű, ám mégsem céltalan brutalitása, hogy az igazi morbid, szarkasztikus humorból is kevesebb van és, hogy ráadásul a történet is lerágott csontnak számít (megpróbáltam felsorolni, hogy hányszor és hol, de egy tucatnál abbahagytam). És a cím? Hát milyen fordítás ez? :)
Másrészt direkt feltételes módot használtam, mert ennek ellenére remélem, hogy a helyén kezelik és megtalálják benne azokat az értékeket, amelyek számomra az elmúlt hónapok egyik legjobb élményévé tették a regényt.

Ennek oka pedig nagyon egyszerű. Imádom a meséket! Az uralkodó pedig nem más, mint egy ízig-vérig klasszikus mese a legkisebb fiúról, árulásról, cselszövésről, no nem olyan felszínes „waltdisneys” módra a „jó elnyeri a jutalmát”-féle, hanem sokkal emberibb, olyan, amilyet a tábortűz mellett mesélve mondtak el az ifjak okulására, ha nem is a sarkkörnél, de mindenképp egy kicsit vikinges hangulatban. És ebben a kategóriában már nagyon is jó történet, csupa kaland és fordulat. Ezekre ugyan mondhatod, hogy na persze… ha kicsit is gondolkodsz, már tudtad volna előre, mikor mi következik, de amikor a történet elkap, a kutyát se érdekli, csak a Mese számít, így nagybetűvel. Azt hiszem ez a legkisebb fiú története is egyike azoknak a toposzoknak, amelyek mindig más köntösben bukkannak elő, de mindig lenyűgözik az olvasót, mintha először olvasná, ha igazi mesélő tolmácsolja felénk. Abercrombie pedig pont ilyen. :)

Ezért az első oldaltól az utolsóig, szinte megbűvölve pörgettem a lapokat, izgultam, féltettem a szereplőket és szurkoltam, hogy Yarvi, a félkirály, felnőjön a feladathoz, amit az élet állított elé. Nekem ez most úgy ahogy volt, tökéletes élményt jelentett! :)

Noro>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

A könyv jól példázza, hogy ma sem adja meg magát minden író a felnőttkönyv/gyerekkönyv mániának. De ebben az esetben talán jobb lett volna, ha Joe bácsi közelebbről is belövi a célközönséget. Eleinte rendkívül egyszerű történettel és naiv karakterekkel dolgozik, majd fokozatosan hoz be olyan elemeket, amelyeket elég nehéz összeegyeztetni a bevezető fejezetekkel. A regényt lezáró fordulatok már szinte zseniálisak, az összkép nálam mégis nagyon felemás maradt. A világban pedig sajnos egyáltalán nem látok fantáziát, semmiben sem lép túl a kvázi történelmi elemeken és egy-két sajátos mítoszon. (Az megvan, hogy az „elfek” spoiler hagytak az utókorra?)

Dyus33 P>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

Ez egy olyan beszippantós könyv. Mintha végig ott álltam volna Yarvi mellett a történetben, mint egy láthatatlan szemlélő. A végkifejlet az utolsó 10 oldalon vált számomra is világossá. A fantasy címke ebben a könyvben semmilyen mágikus szerepet nem kapott, amit sajnálok, mert lett volna rá tér és idő. Ifjúságinak sem mondanám, gyilkolásztunk és vért ontottunk bőven. A hiányosságok ellenére nekem nagyon tetszett. Első könyvem volt az írótól, de nagyon jól ír Joe Abercrombie, úgyhogy biztos, hogy olvasok még tőle.

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934075 · Fordította: Bottka Sándor Mátyás
wzsuzsanna P>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

Ezt a könyvet nagyon régóta tologattam már a könyvespolcomon, és igazából nem is nagyon tudnék értelmes magyarázatot adni rá, hogy miért. Egy csomó figyelőm dicséri, ráadásul a fülszöveg alapján is úgy tűnt, hogy nekem való-nem véletlenül vettem meg annak idején. Lehet, hogy tudat alatt úgy voltam vele, hogy amíg nem biztos, hogy kijön az utolsó rész, addig inkább halogatom, nehogy a végén hoppon maradjak. Amikor viszont biztossá vált, hogy az Athenaeum Kiadó hozza a várva várt harmadik kötetet, úgy döntöttem, én is közelebbi ismeretséget kötök Mr. Abercrombie-val.
Azt az elején érdemes leszögezni, hogy annak ellenére, hogy ez egy fantasy regény, nem kifejezetten bővelkedik a természetfeletti elemekben. A felépített világ és társadalom persze kitalált, és említés szintjén szóba kerülnek elfek és istenek is, de a hangsúly sokkal inkább a cselszövéseken, kalandokon és karaktereken van. Én ezt egy cseppet sem bántam, mert ugyan komfortosan érzem magam varázslók és varázslények között is, de most kifejezetten valami hasonlóra vágytam…
…Yarvi szerintem egy abszolút szerethető főhős, akivel könnyű azonosulni. Már a történet elején szimpatikusnak találtam, hogy valahogy mindig igyekszik előnyt kovácsolni a helyzetéből. Mivel a keze miatt alkalmatlan a kardforgatásra, inkább belső tulajdonságainak vette mindig is hasznát, és a tudományok felé fordult az érdeklődése. Okos és szellemes fiú, ugyanakkor nagyon is emberi, ahogyan az önmagával kapcsolatos kétségeit és félelmeit megfogalmazza. A történet során szépen lehet látni a jellemfejlődését, ahogyan egyre magabiztosabbá és ravaszabbá válik. Tényleg sikerült őt megkedvelnem, és kíváncsi vagyok, mi minden vár még rá a folytatásban…
bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2018/01/half-king-az-ura…

bokrichard>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

Első találkozásom az íróval. Nagy reményeket fűztem ehhez a könyvhöz, mert a híres neves Első törvény sorozat nagy sikert aratott, és ez a trilógia is viszonylag jónak ígérkezett ránézésre.
Azt kell, hogy mondjam, egyáltalán nem okoz csalódást, még úgyis, hogy magának az efféle kalandos, fiatalos lendületes fantasztikus stílusnak nem vagyok éppen a nagy szakértője, mondhatni, idegen terepre kerültem, amikor a Szilánkos-tengerre tévedtem. Az egésznek a kulcsszava a fiatal. Olyan, mintha táborozáskor elmesélünk egy abszolút „tini-kompatibilis” történetet. Az egész nagyon egyszerű, mondhatni snassz, de ebben rejlik a szépsége. Mert ahhoz, hogy tetszetős legyen ez a klisésnek is mondható sztori, ahhoz erős elemek kellenek. És a világ, ami köré épül (gondolom a skandináv mitológia ihlette, mert érzésben ezt hozta), a karakterek, a vonalvezetés nagyon jó. Imádtam Yarvit, nagyon szerethető, minden testi hibájával együtt. Furfangos, leleményes- tiszta Odüsszeusz, még a megpróbáltatások is ezt idézik-, ezzel az intellektuális fölénnyel tökéletesen kompenzálja a testi hiányosságokat. De a többi szereplő is tökéletesen jól illik a képbe.
Pörgős, izgalmas, tökéletes kezdés, jöhet a folytatás!


Népszerű idézetek

Roni_olvas>!

A bolond azonnal üt, mondta akkor Laithlin. A bölcs mosolyog, figyel és tanul.
Aztán üt.

121. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Laithlin
Mhysa>!

– Ha cipekedned kell, jobb, ha nem siránkozol, hanem emelsz.

318. oldal

2 hozzászólás
Riszperidon P>!

Ne feledd: az okos gyerekek éppen úgy merülnek el a vízben, mint a buták.

145. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Trigg
3 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

– Az ellenségeidet jobban válogasd meg, mint a barátaidat! (…) Azok hosszabb ideig veled lesznek.

263. oldal, Halotti máglyák

Kapcsolódó szócikkek: barát · ellenség · Semmi
Riszperidon P>!

Soha ne feledd: erős férfiból sok van, bölcsből csak kevés.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gundring anya
10 hozzászólás
Roni_olvas>!

A bölcs kivárja a megfelelő pillanatot, de nem mulasztja el soha.

129. oldal

Roni_olvas>!

– A pokolban – szólt Yarvi – csak az ördög tudja megmutatni, merre van a kijárat.

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Yarvi
Miamona>!

– Egy dolgot megtanultam az életben: azt, hogy nincsenek igazi gonoszok, csak emberek, akik megpróbálják tenni a tőlük telhetőt.

368. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rulf
Carun P>!

Két kéz kell a harchoz, de csak egy ahhoz, hogy hátba szúrj valakit, igaz-e?

Riszperidon P>!

(…) ne azzal törődj, ami már megtörtént, inkább azzal, ami történni fog!

68. oldal


A sorozat következő kötete

Szilánkos-tenger sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne
Erika Johansen: Tear ostroma
Sara Raasch: Hó mint hamu
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Mark Lawrence: Az Osheimi Kerék
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Stephanie Garber: Legendary
Alwyn Hamilton: A szultán foglya