Before ​They Are Hanged (The First Law 2.) (First Law World 2.) 13 csillagozás

Joe Abercrombie: Before They Are Hanged Joe Abercrombie: Before They Are Hanged Joe Abercrombie: Before They Are Hanged

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Superior ​Glokta has a problem. How do you defend a city surrounded by enemies and riddled with traitors, when your allies can by no means be trusted, and your predecessor vanished without a trace? It's enough to make a torturer want to run – if he could even walk without a stick.

Northmen have spilled over the border of Angland and are spreading fire and death across the frozen country. Crown Prince Ladisla is poised to drive them back and win undying glory. There is only one problem – he commands the worst-armed, worst-trained, worst-led army in the world.

And Bayaz, the First of the Magi, is leading a party of bold adventurers on a perilous mission through the ruins of the past. The most hated woman in the South, the most feared man in the North, and the most selfish boy in the Union make a strange alliance, but a deadly one. They might even stand a chance of saving mankind from the Eaters. If they didn't hate each other quite so much.

Ancient secrets… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Gollancz, London, 2009
644 oldal · ASIN: B002U3CCL0
>!
Pyr, 2008
544 oldal · ISBN: 9781591026419
>!
Gollancz, Great Britain, 2007
584 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575082014

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Joe Abercrombie: Before They Are Hanged

A Blade Itself-et kb. négy nap alatt végigolvastam, és rögtön folytatni akartam a trilógiát – ehhez képest elég sok időbe telt, mire megfelelő hangulatba kerültem a második részhez. Amikor végre igen, akkor már eléggé élveztem ezt is.

Az első rész nagyon kellemesen meglepett – bejött a tiszteletlen, komor, sötéten cinikus & humoros stílusa, tetszettek az érdekes, nevetséges, nyamvadt (de mindig nagyon emberi) szereplők, és bírtam a műfajklisék kiforgatását.
A történet kb. ugyanilyen szellemben folytatódik. Ahogy sejtettem, kicsit több az akció itt, és a tétek is nagyobbak – ami jó. Komolyan, még a csatajeleneteket is megkedveltem, pedig azokért nem voltam oda az első részben – nem azért, mert zavart a belezés, csak simán hidegen hagynak a csataleírások.

S mégis – az első rész váratlanul ért, ez viszont nem. Voltak mindenféle előzetes elképzeléseim, és a könyv nagyjából meg is felelt nekik – kb. ennyi.

Az persze nem kérdés, hogy befejezem a trilógiát – még mindig kíváncsi vagyok, ráadásul mindenféle gyermekded álmokat dédelgetek, és azt remélem, hogy az összes tökéletlen szereplő élete a lehető legkedvezőbb módon alakul.
(Gondolom, kissé naiv vagyok, meg persze nincs sok fogalmam az efféle történetek lehetséges végkifejleteiről. Mégis – Abercrombie furán emberséges írónak tűnik, nem pedig végletesen könyörtelennek, úgyhogy remélem a legjobbakat.)

6 hozzászólás
Noro >!
Joe Abercrombie: Before They Are Hanged

Legyünk realisták (mondaná Logen :), Abercrombie ezzel a trilógiával aligha akarta feltalálni a spanyolviaszt. Ez elsősorban egy karakterközpontú történet, melyben a szerző látható élvezettel alkalmazza, majd jellegzetes szarkazmussal forgatja ki a klasszikus fantasy sablonokat.
Végül, amikor már épp hozászoktunk az egyes szereplők furcsaságaihoz, megint változtat rajtuk, ezúttal az ellenkező irányba.
Mindenképp előny az első könyvhöz képest, hogy itt már valódi történet is van – amelynek végét megint csak eléggé „Hősi küldetés? Ezt nektek!” felfogásban tálalja. Végül kellemes meglepetés, hogy a világot is csinosítgatja kissé, és (ami egy jó fantasy regényben talán nem tűnik olyan fontosnak, nélküle mégis szinte mindig laposkássá válik a végeredmény) a mágiát, a mágusokat is végre a helyükre illeszti.

ujhelyiz P>!
Joe Abercrombie: Before They Are Hanged

Nem tudom, hogy miért vettem meg ezt a könyvet (és a sorozat harmadik részét). Az első könyvben láttam potenciált, de leginkább az volt vele a gondom, hogy leginkább egy prológus. Most, a második kötet után azt látom, hogy valami megkezdődött, de gyanúsan értelmetlen a nagyobb történet szempontjából.

A könyv három fő szálon megy, amiből kettőt lezár, és egy újat elkezd, de összességében nem jutottam előre a világ megértésében: azt látom, hogy van egy rohadék birodalom, akit egy másfajta módon rohadék másik birodalom és egy rohadék barbár törzs próbál meg egyszerre megdönteni. Miért? A könyv elhint néhány utalást, de látszólag semmi nyomós indoka sincsen.

A világ birodalmairól megtudunk dolgokat, megismerjük a mágusok rendjét, valamint azt, hogy miért fontos az első törvény (ehhez képest mégis mindenki meg akarja szegni…), de összességében megint nem értem, hogy mire akar kilyukadni az egésszel.

A karakterekkel is hasonló a problémám: mindegyikük vagy arrogáns, vagy az volt, de megpróbálja kinőni, és ezt többnyire kombinálja valami iszonyú tragikus sorssal. Céljuk az nem igazán van, így nem is tudjuk, hogy merre tartanak. Jellemfejlődés helyenként adagolva lett, de összességében ezen az ágon sem jutottunk sokra.

Ugyanakkor a könyvnek egy pozitív aspektusa, hogy a világ könyörtelen mivolta tényleg nem csak vicc, nem csak beígéri, hogy problémák lesznek, hanem tényleg a lehető leggusztustalanabb dolgok történnek, amik a ritka (nagyjából) pozitív karaktereket elég gyorsan felzabálják. Ez ennek a világnak egy igen szigorú alappillére.

Emellett a fő karaktereinket megismerjük, a motivációikat részben át is látjuk. Ezt a gondolataik ismertetésén és a cselekedeteiken keresztül egyaránt megtehetjük. Csak legalább egy lenne közöttük, akinek a sorsa érdekelne…

Eta IP>!
Joe Abercrombie: Before They Are Hanged

Ugyanolyan jó, mint az első rész. Pedig még mindig nem az én műfajom. (És a fordítás is nagyon jó lesz!)

Lecsós_Kivi>!
Joe Abercrombie: Before They Are Hanged

Szörnyű emberek harca egy szörnyű világgal, amiben időnként szerethetővé válnak.


Népszerű idézetek

hope22>!

Glokta swallowed as he watched, remembering being shown the brand himself. Remembering pleading, begging, blubbering for mercy. Remembering the feeling of the metal pressed into his skin. So searing hot it feels almost cold. The mindless din of his own screams. The stink of his own flesh burning. He could smell it now. First you suffer it yourself then you inflict it on others, then you order it done. Such is the pattern of life.

hope22>!

“We did well today. But tomorrow, and the day after, who can say? Still no chance of reinforcement?” Glokta shook his head and the Styrian took in a sharp breath.
“It’s all the same to me, of course, but you may want to consider a withdrawal while we still hold the bay.” Everyone would like to withdraw. Even me. Glokta snorted.
“The Closed Council hold my leash, and they say no. The King’s honour will not permit it, they inform me, and apparently his honour is more valuable than our lives.” Cosca raised his brows.
“Honour, eh? What the hell is that anyway? Every man thinks it’s something different. You can’t drink it. You can’t fuck it. The more of it you have the less good it does you, and if you’ve got none at all you don’t miss it.” He shook his head. “But some men think it’s the best thing in the world.”

leventesan>!

We should forgive our enemies, but not before they are hanged.

leventesan>!

As for being a good man,’ and Glokta curled his lip, ‘that ship sailed long ago, and I wasn’t even there to wave it off.

leventesan>!

Few indeed are those who get a choice. We do as we are told. We stand or fall beside those who were born near to us, who look as we do, who speak the same words, and all the while we know as little of the reasons why as does the dust we return to.

leventesan>!

All the great heroes of old, you know – the great kings, the great generals – they all faced adversity from time to time.” Jezal looked up. He had almost forgotten that Bayaz was there. “Suffering is what gives a man strength, my boy, just as the steel most hammered turns out the hardest.

leventesan>!

Some would say the best time to cross an obstacle is when one finds oneself on the wrong side of it!

leventesan>!

Crowds rarely cheer too loudly for the defeated, no matter how hard they fought, how great their sacrifices, how long the odds. Maidens might wet themselves over cheap and worthless victories, but they don’t so much as blush for ‘I did my best

hope22>!

“It still seems a strange decision, though, for the tortured to turn torturer.”
“On the contrary, nothing could be more natural. In my experience, people do as they are done to. You were sold by your father and bought by your husband, and yet you choose to buy and sell.” Eider frowned. Something for her to think about, perhaps?
“I would have thought your pain would give you empathy.”
“Empathy? What’s that?” Glokta winced as he rubbed at his aching leg.
“It’s a sad fact, but pain only makes you sorry for yourself.”

hope22>!

I’ve walked too far, and fought too long, and heard enough shit from you to fill a lifetime, and all at an age when I should have my feet up with sons to take care o’ me. So you can see I got bigger problems than that life hasn’t turned out the way you hoped. You can harp on the past all you please, Dow, like some old woman upset cause her tits used to stay up by themselves, or you can shut your fucking hole and help me get on with things.”


A sorozat következő kötete

The First Law sorozat · Összehasonlítás
First Law World sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: A Game of Thrones
Mark Lawrence: Prince of Thorns
Richard Morgan: The Steel Remains
James A. Moore: Fallen Gods
Amy Harmon: The Law of Moses
Miles Cameron: The Red Knight
Robin Hobb: Fool's Errand
George R. R. Martin: Kardok vihara
George R. R. Martin: Kampen om Järntronen
Daniel Abraham: A Shadow in Summer