Második ​esély (St. Mary-krónikák 3.) 19 csillagozás

Jodi Taylor: Második esély

A ​St. Mary-sek visszatérnek, és Max számára semmi sem alakul jól. Egyik átkozott dolog a másik után – már megint.

A történet a tükörtolvaj Isaac Newtonnal kezdődik, majd Azincourt véres csatamezejére ugrunk. Megtudhatjuk, hogy egy egyszerű adatgyűjtő küldetés, ami az ősi és gyilkos gloucesteri sajtgurító verseny eredetét hivatott feltárni, hogyan végződik LEKS-szindrómával – természetesen egy száguldó sajt miatt. Egy régóta várt ugrás a bronzkori Trójába személyes katasztrófával végződik Max számára, és amikor úgy érzi, a helyzet már nem lehet rosszabb, a krétakorban találja magát. Szembe kell néznie egy régi ellenséggel, akinek nincs mit vesztenie.

Főzzenek tehát maguknak egy teát, húzzák közelebb a csokis sütivel teli tálat, dőljenek hátra, és tudják meg, hogy miért festette kékre magát a történettudományi szekció valamennyi tagja…

Az angol írónő fenomenálisan sikeres sorozatának harmadik darabja is garantáltan függőséget okoz… legalábbis azok számára,… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Metropolis Media, Budapest, 2018
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155628894 · Fordította: Szente Mihály
>!
Metropolis Media, Budapest, 2018
336 oldal · ISBN: 9786155859175 · Fordította: Szente Mihály

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
NewL P
Jodi Taylor: Második esély

Szeretem ezt a sorozatot. Valahogy a humora, a karakterek és az időutazó intézetnek nevezett katasztrófa sújtotta övezet hozzám nőtt.
Nem kerestem a történésekben értelmet, mert fölöslegesnek tűnt. Ez a kötet viszont az első felében annyira zűrzavaros volt, hogy nehezen rágtam át magam rajta, bár szerencsére a második fele újra szórakoztatóvá vált számomra. Nem ez a sorozat lesz az évszázad scifi-je, de szórakoztatásnak megfelel, ha az ember nem akarja túlzottan megérteni az eseményeket. Ami viszont roppantul zavart, hogy a szokásosnál is több hibát találtam a kiadásban (epub), amit persze kijavíthatok magam is ha akarok, de a magyartalan mondatok rendszeresen kizökkentettek az olvasásból.

2 hozzászólás
>!
Sai_home
Jodi Taylor: Második esély

Ebben a részben határozottan javulást véltem felfedezni, sokkal kevesebb volt az idegesítő rész és ráadásul az első fele még érdekes is.
Számomra a legrosszabb ebben a sorozatban az átívelő szál (a főgonosszal) illetve a szerelmi szál, ami egy érthetetlen vergődés. Ebben a könyvben az előbbi alig szerepel az utóbbiból meg lényegesen kevesebb van, mint szokott, ráadásul a felénél felvillan a remény, hogy nem is lesz belőle több, de meg kell majd elégednünk azzal, hogy kicsit más lesz.
A legfőbb visszaugrás Trójába történik, ezt határozottan élveztem, az Ílion és a Trója című film után persze az volt a kérdésem, hogy vajon hogyan fog újat mondani. De sikerült neki és nagyjából elfogadható volt az eredmény (már "történelmileg").
Azt, hogy mit szabad a múltban s mit nem, az továbbra sem tisztázza, sőt, de most talán kicsivel kevesebbszer kellett fognom a fejem emiatt.
A vége viszont kifejezetten rossz, az időutazás eleve nagyon sok lehetőséget rejtene magában, erre történik az, ami. (ráadásul egy sci-fi-be ez már nagyon nehezen fér bele).
Összességében aki olvasta és szerette az első kettőt, annak érdemes ezt is elolvasnia.

>!
WerWolf
Jodi Taylor: Második esély

Ahogy azt már megszokhattuk a sorozatnál, a borító sokat elárul a történet fő színhelyeiről, így nem is kérdéses, hogy múltjáró csapatunk Trójában fog majd kikötni. De mi látható pontosan a kép alsó részében? Milyen kerek dolgok gurulnak le a hegyről? Első tippem Sziszüphosz és az ő sziklája lett volna, de mivel emberalakot nem látok a képen, de “sziklából” hármat is, így tipp nélkül maradtam. Trója pusztulását követően megkaptam a megfejtést.
A központi színhely és esemény maga Trója és annak bukása. Végigkövethetjük a St. Mary múltjáróinak munkáját, hogy hogyan is készülnek fel egy efféle küldetésre. Jodi Taylor lépésről-lépésre ismerteti az olvasóval, hogy hogyan lesz a tervből megvalósulás, és milyen szempontok alapján vizsgálják az akkori közösséget, politikai és vallási szokásaikat, illetve a mindennapjaikat. Annyira valóságosak a leírások, hogy az olvasó úgy érzi, hogy ha valóban létezne egy múltjáró csapat, az hasonlóan készülne fel egy küldetésre.
Ebben a kötetben minden a helyén van. A központi eseményt Trója jelenti, de azért mellette kapunk még egy pár ugrást a múltba. Ezen ugrásoknak is megvan a szerepük a történetben, és egy cseppet sincs olyan érzésünk, mint az előző kötetben, azaz, eltűnt a darabosság. Ráadásul időrendben is helyén vannak a dolgok, azaz minden akkor történik, amikor annak eljön az ideje. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek benne váratlan és megdöbbentő fordulatok, hanem azt, hogy az olvasó egy pillanatra sem esik ki a történetből.

Bővebben: http://www.letya.hu/2018/11/jodi-taylor-masodik-esely/

>!
theodora
Jodi Taylor: Második esély

Ez a rész valahogy kevésbé volt vicces – emlékszem az első kettőnél többször hangosan felnevettem, most nem volt ilyen. A hupikék csapaton jót mosolyogtam a könyv elején, volt néhány jó beszólás. Viszont a cselekmény, az akciók, egyéb események kárpótoltak mindezért. Max idősebb, kicsit érettebb (normálisabb, mint mondjuk a 2. részben) – elgondolkozott többször, hogyan folytassa az életét – voltak részek ahol nem értettem vele egyet, de biztos megvolt rá az oka.

>!
Stephanie_Ford_és_Városi_Emese I
Jodi Taylor: Második esély

Jááj, a redves nyavalyába, hogy pont ott hagyta abba! És persze sehol a folytatás…
Imádom ez a sorozatot, mert szellemes, meg persze megint pont akkor ért utol, amikor a legnagyobb szükségem volt a kikapcsolódásra. Valaki azt írta Jodi Taylor-ról, hogy ő az angol, női Rejtő. Hát, van benne valami. Ugyanakkor nagyszerűen bánik a karakterekkel, nem kíméli őket spoiler
Ebben a részben nemcsak a szokásos időutazás szerepelt, hanem a végén az a húzás a spoiler, no ez megint nagyon a kedvemre való volt.
Eszelős, agyament, a vége meglepő volt, bár nem teljesen váratlan, szóval nálam megint minden a Maxon volt :-)

>!
Chriss P
Jodi Taylor: Második esély

Ez a rész is nagyon tetszett, már hiányzott Max a kalandjaival. Ugyanolyan mozgalmas és vicces volt, mint a két korábbi kötet, viszont a végével annyira nem voltam kibékülve. Kíváncsi vagyok, ebből mi fog kisülni. Külön plusz pont, hogy ismét láthattuk kicsit a kréta kort :) Max nem tud onnan elszakadni. Talán ideje lenne írnom néhány sort erről a regényről a blogomra. :)

>!
Boglárka_Tóth
Jodi Taylor: Második esély

Erősen gondolkodnom kellett, hogy meg tudjam fogalmazni, mi a legnagyobb bajom a könyvvel. (Ahogy az előzőkkel is volt tulajdonképpen.) Hogy miért nem adtam már azokra is többet a négy csillagnál. Végül arra jutottam, hogy műfaj szempontjából ez a sorozat igazából egy habkönnyű,humoros, csajos, akciódús, időutazásos izé (vagy annak kellene lennie), és ennek a zsánernek nem áll jól, ha „mélyebb” ábrázolásra törekszik a szerző érzelmileg. Az egyszerűen egy másik kategória, másik minőség, másik pálya, Jodi Taylor lasztija nem ott pattog, Nekem nem hiányzik, hogy Max „felnőttebb” legyen, ha az ilyen (szoft) szenvedéspornóval jár együtt, mint ebben a kötetben.
Ráadásul függővég, eh! Kimondhatatlanul utálom, de annyira, hogy az előző kötethez képest muszáj volt további fél csillag levonással büntetnem..
Szimpla szórakozásnak viszont megteszi, a korábbi kötetekhez hasonlóan helyenként tényleg humoros a történet (hupikék törpikék! :) , úgyhogy valószínűleg a kilátásba helyezett 9 (és + ?) kötetszám sem tántorít el a folytatásoktól.
Egyedül Max rohamos öregedése aggaszt.Tíz évet fog át az első három rész, úgyhogy hősnőnk jelenleg negyven körül járhat. Remélem, a kilencedik részben nem a járókeretével ruccan át a kréta korba a gaz Ronant megállítani valami újabb gazság elkövetésében.
És csak én érzem úgy, hogy Ronan elég súlytalan átívelő főgonosznak?

>!
levai
Jodi Taylor: Második esély

Nagyon jó könyv. Érdekes, tartalmas és az ember azt hiszi, hogy résztvevője a történelemnek.


Népszerű idézetek

>!
Bibi_️3 P

Az idegösszeroppanás határán álló nő vagyok. Majdnem egy hónapja érkeztünk. Az összes csoki elfogyott, és naponta csak egy teát ihatok. Mit gondolnak, meddig bírom még?

88. oldal

2 hozzászólás
>!
theodora

Figyelmeztetés: a termék marhaságokat tartalmaz, és nem csak nyomokban.

(első mondat)

>!
Bibi_️3 P

Ez az, ahová a Történelem iránti szenvedélye ragadja az embert. Egyenesen a frontvonalba. Közvetlen közelről, személyesen tapasztalhatja meg, milyen az, amikor körülötte zajlik a Történelem.

10. oldal

>!
Audrey07

Az irodámban van egy tábla, a következő felirattal: „Vészhelyzet esetén ide verd a fejed!” Peterson réges-régen rámutatott, túl magasan van ahhoz, hogy elérjem a fejemmel, mire én azt válaszoltam, hogy nem az én hülye fejemet kell odaverni.

244. oldal 17. fejezet

>!
Audrey07

Tudja, amikor nehéz döntést kell meghoznom, általában hasznosnak találom, ha fordítva is megvizsgálom a helyzetet.

63. oldal 4. fejezet


A sorozat következő kötete

St. Mary-krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Harrison Fawcett: Hosszú út a trónig, bébi
Jasper Fforde: A Jane Eyre eset
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Neal Stephenson – Nicole Galland: A D.O.D.O. felemelkedése és bukása
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény
Harry Harrison: A technicolor® időgép
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet