Szívtől ​szívig 371 csillagozás

Jodi Picoult: Szívtől szívig Jodi Picoult: Szívtől szívig

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

E bravúros fordulatokkal tarkított, megindító regény egy gyilkosságért halálra ítélt férfi történetét dolgozza fel, aki azért küzd, hogy felajánlhassa szívét egykori áldozata szívbeteg kislányának. A kisvárosias New Hampshire államban e szándéka, és a személye körül kialakuló legendák alaposan felborzolják a kedélyeket. Egy talpraesett jogásznő és egy fiatal katolikus pap mégis a férfi ügye mellé áll – miközben az események hatására mindkettejük élete gyökeresen megváltozik.

A népszerű írónő, a Nővérem húga és a Tizenkilenc perc szerzője, e kötetében is rendkívüli érzékenységgel foglalkozik olyan kényes témákkal, mint a szervadományozás, a halálbüntetés és a vallásos meggyőződés. A könyv több héten keresztül vezette a New York Times bestseller-listáját.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632934563 · Fordította: Hussami Péter
>!
Athenaeum, Budapest, 2012
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639797390 · Fordította: Hussami Péter
>!
Athenaeum 2000, Budapest, 2009
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639797390 · Fordította: Hussami Péter

Enciklopédia 32

Szereplők népszerűség szerint

Claire Nealon · Isaiah Matthew Bourne (Shay) · June Nealon · Lucius DuFresne · Maggie Bloom · Michael Wright atya


Kedvencelte 47

Most olvassa 14

Várólistára tette 174

Kívánságlistára tette 131

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

ZsúésKrisz_Olvas>!
Jodi Picoult: Szívtől szívig

„Az írónő minden kötete szélsőséges érzéseket vált ki belőlem. Legtöbbször lassan haladok a műveivel, egyrészt, mert szeretném, ha minél tovább tartana, másrészt, mert mindig van bennük valami, amit fel kell dolgoznom, meg kell emésztenem, el kell rágódnom rajta, mint a csonton, és ez egy nagyon jó dolog. Kevés könyv váltja ki ezt nálam, de Jodi-nak szinte minden könyve.”
További értékelést itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/11/jodi-picoult-szivto…

gabiica P>!
Jodi Picoult: Szívtől szívig

Jodi Picoult ismét egy nagyon megrázó, mély, és nehezen feldolgozható tartalommal bíró könyvet írt. A téma mindenképp elgondolkodtató, nagyon erős köntöst kapott ebben a könyvben.
Számomra elég sok, néha már túlzóan sok volt a vallás témája, ezért sem tudtam maradéktalanul 5 csillagot adni rá, sokszor elnyomta az igazi jelentőségét az eseményeknek.
A történet lezárása nem lepett meg – szinte végig számítani lehetett rá, de ettől még nem csökkent a cselekmény felfokozottsága. Ismételten nem kellett csalódnom Jodi Picoultban!

2 hozzászólás
h_orsi P>!
Jodi Picoult: Szívtől szívig

Ez volt az első könyvem az írónőtől, de biztosan nem az utolsó. Nagyon tetszett az írásmódja és a témaválasztással sem volt gondom. Viszont kicsit csalódtam. Ugyanis a komoly témát nagyon szárazon dolgozta fel. Másrészt pedig…tudom, hogy ezt mindenki elmondta már előttem, de borzasztóan hasonlít egy Stephen King könyvre, amiből filmet is készítettek. Ez pedig a Halálsoron.
Pozitívum viszont, hogy olyan témákat is érint, amik érdekelnek vagy csak egyszerűen az átlag embert is érintik. Ami tetszett, hogy kellőképpen komolyan dolgozta fel ezeket.
Sajnos a végével nem igazán tudtam mit kezdeni, de erről bővebben itt olvashattok:
http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/05/jodi-picoult-szi…

KATARYNA>!
Jodi Picoult: Szívtől szívig

Az életet kétféleképpen lehet élni.
Úgy, hogy semmiben nem fedezzük fel a csodát.
És úgy, ha mindenben felfedezzük a csodát.

@loveQhuay sajnos még egy Kinget sem olvasott… főleg nem a Halálsoron-t!
Innen üzenem neked 5 és fél nap félrepakolgatás… 1,5 nap alatti végigolvasás, 1 hét vacillálás után, hogy mi a jó eget írjak az értékeléshez… és az ismét visszatérő 39 fokos láz homályában :D, hogy olvasd el vagy nézd meg a filmet, mert szinte az első 100 oldal tisztára le lett másolva róla.

Majdnem félbehagytam, nem akartam még egy King utánzatot olvasni… de utána a folytatásban… és a végén… hát igen… elsírtam magam. A sok vallási bizb.sz és a hasonlóságok ellenére is szerettem.
Shay <3 Olyan volt nekem, mint John Coffey.
És June férje…. spoiler

Szerettem, olvassátok… és a vége. <3

Ez az én egyszerű vallásom.
Nem kellenek templomok;
nem kell bonyolult filozófia.
A saját eszünk, a saját szívünk a mi templomunk…(…)

2 hozzászólás
bokrichard>!
Jodi Picoult: Szívtől szívig

Ez volt a sokadik JP könyvem, és azt kell, hogy mondjam, hogy van ennél jobb is, igaz, még mindig kiemelkedő. Máskor is előkerült már a vallás, mint téma, igaz, ott nem a központi szerepben. Én és a vallás távol állunk egymástól, és azt hiszem ezzel eleget mondok. Nem szeretem alapból sem, pláne könyvekben, mert nagyon szirupossá tudja tenni a cselekményt. Itt ez nem történik meg. Arról, hogy mennyire hasonlít a Halálsoronra, sokan írtak, én nem is kívánok ezzel foglalkozni, egyfelől, mert mindkét könyv nagyon jó, másfelől meg a hasonlóságok-különbségek megítélése nehezen megy, hisz King remekművét még a gimi elején olvastam (de hamarosan megpróbálok sort keríteni az újraolvasásra, már csak ezért is…). Shay Bourne-t nem nagyon tudom hova tenni, így, hogy ennyit gondolkodtam rajta. Maggie humorossága kellően kiegyensúlyozza azt a drámát, azokat a szívfacsaró részeket, amikben a könyv tobzódik. A szokásos séma a felépítésben megvan, amit egy JP rajongó észrevesz. És ami az elgondolkodtató részét illeti a vallásról: elég, ha annyit mondok, hogy bizonyos szereplők hozzáállása, és gondolatai közel megegyeznek azzal, ahogy én vélekedek.

Bur3sz>!
Jodi Picoult: Szívtől szívig

Többen írtak a Halálsoron plágiumáról. Ebben nem tudok pálcát törni, mert Kinget szégyen szemre nem olvastam. JP viszont megint hozta a formáját. Számomra elgondolkodtató volt a regény, a témavezetés és a megoldás. Mondjuk Maggie szerelmi epizódja haanyagolható is lehetne, de talán ez a kis kitérő oldja az amúgy feszült légkört.

mrsp>!
Jodi Picoult: Szívtől szívig

Hát én most annyira csalódott vagyok, hogy azt nehéz szavakba önteni! Eddig számomra Jodi összes könyve 10 csillagos, megkérdőjelezhetetlen kedvenc lett (talán csak a Találj rám! volt az, amiért nem lelkesedtem annyira), én meg megyek szépen sorban az életművön, már csak ezt, és a Gyere haza c. könyvet kell elolvasnom, és elolvastam az összes magyarul megjelent könyvét, erre kapok egy ekkora pofont, egy ekkora csalódást. Pedig számomra Jodi az az író, akihez fordulok, ha olvasási válsággal küzdök, de talán ez a könyv még jobban beletaszított a válságba ahelyett, hogy kihúzott volna abból.

Az alapsztorival nem lenne gond, nagyon érdekes felvetés mind a szívtranszplantáció, mind az, hogy egy olyan donortól származzon a szív, aki még életben van, és tudja, hogy kihez és milyen úton jut el a szíve, nem egy balesetben tragikusan elhunyt ember szervei kerülnek kipakolásra. Ami szintén tetszett, az a főszereplő család története, a sorozatos tragédiák és June küzdelme. De ezek sajnos ahelyett, hogy domináltak volna a cselekményben, csak nyomokban jelentek meg, és elenyésztek a rengeteg vallási maszlag között.

Félreértés ne essék, habár nem szeretem a vallási témájú könyveket, elolvasom őket, mikor érdekes sztorival, emészthető mennyiségben párosulnak – lásd Csodalány. De itt az érdekes, egyedi sztori volt 15%, a többi 85% pedig valami abszurd, a Messiás köztünk jár egy bűnöző képében ömlengés volt, végeláthatatlan párbeszédek arról, hogy ez hogy lehetséges, hogy miért tette ezt vagy azt Isten, hogy mi a létezésünk értelme, BLA, BLA, BLA. Ha érdekelne, akkor önsegítő és nonfiction könyveket olvasnék. De nem érdekel!

Aztán bejött a képbe Maggie, aki értem, hogy tökre body positive, duci lány akit az anyja sem fogad el ezért a nyulával eszegeti a kekszet a kanapén, míg nem jön a szőke herceg, aki a kilóktól függetlenül is őrülten szerelmes belé. Hát, oké, ez is érdekes sztori, de megvan a maga helye és ideje, egy chick-litben vagy romcomban, nem pedig egy olyan szerző könyvében, akinek már faragtam a házi oltárt, annyira istenítek. Nem.

És még ezt is meg tudtam volna bocsájtani! Elviseltem volna Maggie és Michael végtelen kínlódását, mindenféle vallási szereplő felvonultatását, hogy 63 fejezeten át a vallásról töprengjenek, ha mellett van egy érdekes sztori, ami nyomokban is kapcsolódik a fent elmeséltekhez. De mintha a történet két külön úton haladt volna, és az utak sosem találkoztak volna. Oké, összeköti őket Shay személye, de a szervdonációhoz nem feltétlenül volt szükséges a vallási töltet, anélkül is bőven eléggé drámai lehetett volna.

És most töredelmesen bevallom, hogy én bizony átlapoztam úgy ~100 oldalt, és mikor újra olvasni kezdtem, azt láttam, hogy semmiről nem maradtam le. Hát ennyire pörgött a cselekmény… Rettenetesen örülök, hogy nem ez az első könyvem Joditól, mert többet a közelébe sem mennék.

Emília5 >!
Jodi Picoult: Szívtől szívig

Imádom Jodi Picoult könyveit, ha tőle olvasok, garancia, hogy nem fogok csalódni. Most sem történt máshogy. Tetszett a történet, örömmel üdvözöltem a Csodalányban megismert szereplőket is, az újakat is nagyon megkedveltem. A csavar a végén számomra már az elején nyilvánvaló volt kivételesen, talán mert már jól ismerem Jodi stílusát, de ez semmit nem vont le az értékéből. A fél pont levonása azért van, mert egy kicsit itt sok volt nekem a valláselemzés, bár megszoktam az írónőtől a téma alapos kivesézését. Nem a kedvencem tőle, de mindenképpen szerettem ezt is.

Kincses_Nóra I>!
Jodi Picoult: Szívtől szívig

Tudom, hogy többen ezt a könyvet nem szeretik tőle, de én imádtam. Valószínű közrejátszhatott, hogy a Halálsoront csak a könyv után láttam jóval, szóval az áthallásokat én nem láttam. Szintén az fontos faktor volt, hogy minden karaktert kedveltem, nekem ilyenkor működik igazán Picoult. (Nagy felfedezés…:D de tény) És a történések alakulása végére egészen megfogott… még most is belegondolva kiráz a hideg. Hihetetlen milyen komplex jelemrajzokat tud adni olykor az írónő, és még a karaktereit teszteli, bőven nekem is ad feladatot… Ez Picoult, és én még mindig nagyon szeressem a könyveit.


Népszerű idézetek

spoiler>!

A gyertya megvilágítja a sötétet, de a sötét nem sötétíti el a gyertyát.

2 hozzászólás
tataijucc>!

Azt mondják, az Isten csak annyi terhet rak egy ember vállára, amennyit az elbír. Ez rögtön felvet egy nagyon fontos kérdést: egyáltalán miért akarná az Isten, hogy terheket cipeljünk?

111. oldal

annepage>!

Ha más vagy, néha észre sem veszed a milliókat, akik elfogadnak olyannak, amilyen vagy. Csak azt az egyvalakit látod meg, aki nem fogad el.

48. oldal

tataijucc>!

Mindenkinek könnyebb a kitaposott ösvényt járni, mint elismerni, hogy esetleg már régóta rossz úton halad.

BoneB P>!

– Na nem, nem küldök egyszerre egy papot és egy rabbit tanúnak. A bíró végig azt várná, mi lesz a poén.

Kapcsolódó szócikkek: Maggie Bloom
Bur3sz>!

Tudom, hogy Isten nem tesz olyan terhet a vállamra, amelyet nem tudok elviselni. Bár ne bízna bennem ennyire!
Teréz anya

183. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Teréz anya
bmgrapes I>!

Ritka kincs a világban a szeretet. Nagyon nehéz olyan szeretetet találni, ami értelmet ad a létednek. Ha jól sejtem, a gyerek pontosan erről szól, a legtisztább formában. A gyerek a szeretetnek egy feltétel nélküli formája : semmit sem kell előtte bizonyítanod, nem kell félned, hogy elveszíted.
Talán ezért fáj annyira, ha mégis elveszíted.

281. oldal

HalaszEszter>!

Elképzelem, milyen érzés lehet, ha olyasvalaki érint meg, aki annyira szeret, hogy nem bírja nézni, hogy elaludtál. Hozzád ér, te pedig arra ébredsz, hogy keze a szíveden van.

63. oldal

Farby>!

Az ember néha csak azt látja meg, amit látni akar, nem pedig azt, ami a szeme előtt van. Néha pedig egyáltalán nem lát tisztán.

436

rita_66>!

– Jó a dumád, Yoda.
– Ki az a Yoda?

109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Yoda

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Katja Millay: The Sea of Tranquility – Nyugalom tengere
John Green: Csillagainkban a hiba
Nicola Yoon: Minden, minden
John Green: Alaska nyomában
Cassia Leo: Fekete doboz
Helen Hoang: A szerelem egyenlete
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Anne Eliot: Toplistás szerelem
William R. Forstchen: Az utolsó nap