Szelíd ​vadak (Találj rám! 0.5) 101 csillagozás

Jodi Picoult: Szelíd vadak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Nincs mese: meg fogom szegni a szabályokat. Megint." Alice az egyik utolsó épen maradt édenkertben az elefántok viselkedését kutatja. Botswanában mindennapos rutin a küzdelem az orvvadászokkal, a tragédia azonban nem érintheti meg a kutató lelkét. A feladat: dokumentálni az eseményeket és nem befolyásolni ezeknek a csodálatos állatoknak az életét. Egy nap azonban Alice egy elárvult bébit talál anyja teteme mellett, és a következő napok örökre megváltozatják az életét. Jodi Picoult novellája elemi kérdéseket feszeget. Felülírhatja-e az anyai ösztön a tudós hozzáállását? Lehetséges, hogy egyetlen apró momentum elindíthat egy olyan lavinát, amely emberi sorsokat változtat meg?"

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Athenaeum, Budapest, 2014
62 oldal · ISBN: 9789632933528 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Alice Metcalf


Kedvencelte 7

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Jodi Picoult: Szelíd vadak

Érdekes felvezetés volt, nagyon kíváncsi lettem a folytatásra, tökéletes rövid történet volt ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésemet a következő, teljes részre.
Sosem olvastam még ehhez hasonló, elefántokkal foglalkozó történetet, de az első pillanattól kezdve megfogott a hangulata és a története. Noha csak ízelítőt kaptam egy nagy egészből, alig várom, hogy teljes legyen a kép!

>!
oldmoviegirl01 P
Jodi Picoult: Szelíd vadak

Jodi Picoult már régóta az ’írós várólistámon’ szerepel, de mindig csak tologattam az olvasást tőle, így kapva kaptam ezen a rövid novellán. Alapvetően nem szeretem/ nem olvasok olyan könyveket, amikben hangsúlyos szerephez jutnak az állatok, de kellemesen csalódtam.
Épp annyira szólt Alice tenni akarásáról, hibáiról, a világtól való meneküléséről és végül a világgal való szembenézéséről, mint az elefántok viselkedési mintáiról. Nagyon tetszett, ahogy finoman egy-egy emberi jellemvonást párhuzamba állított az elefántok viselkedésével.
Megható volt, érzelmes volt, de a legfontosabb, hogy azzal a gondolattal olvastam az utolsó mondatokat, hogy szeretnék még olvasni Picoulttól, például az ehhez a novellához kapcsolódó Találj rám!-ot. Abszolút kedvcsinálóként működött nálam.

2 hozzászólás
>!
loveQhuay
Jodi Picoult: Szelíd vadak

Emberek, nem veletlenul Jodi Picoult az egyik kedvenc ironom. Es ezt is bozonyitja, hogy egy ilyen rovid novellaban is kepes volt olyat tenni, amit masok tobb szaz oldalakon keresztul se tudnak.

Nem szamitotram arra, hogy ennyire melyen fog erinteni, pedig de. Nem szamitottam arra, hogy ennyi oldalba belefer ennyi minden, pedig de.
Szamitottam arra, hogy csodalatos lesz, az is. Es szamitottam arra, hogy sirni fogok… es igen.

Nem tudok tobbet mondani, egyszeruen at kell erezni a Jodi Picoult hatast mindenkinek!

7 hozzászólás
>!
Lynn
Jodi Picoult: Szelíd vadak

Szeretem az elefántokról szóló történeteket, így nagyon örültem, amikor megláttam ezt a könyvet. Aztán vonatozás közben kezdtem olvasni – ez nagy hiba volt. Ha otthon lettem volna, sírtam volna.

Több szálon fut a történet. Az egyik az elefántkutató Alice és anyja közötti kapcsolat, a másik az elefántcsorda belső kapcsolatai. Érdekes felváltva olvasni ezekről a viszonyokról, párhuzamot vagy éppen ellentéteket keresni.

Első könyvem az írónőtől, mivel érdekel Alice további sorsa, folytatni fogom.

>!
Lanore P
Jodi Picoult: Szelíd vadak

Ismét bebizonyosodott, hogy egy rövidke novellában is elfér egy egész élet. Pár fejezet alatt többet tudtam meg Alice-ről, mint egy nagyregényben: megismertem a gondolatait, érzéseit, az anyjával való kapcsolatát, Afrikát, az elefántokat, és láttam őt szerelmesen is, boldogan is, szomorúan is. Mindenből kaptam egy keveset, ami tökéletesen elég volt ahhoz, hogy kíváncsi legyek a folytatásra, a Találj rám! -ra. Várom a megjelenést!

>!
MFKata
Jodi Picoult: Szelíd vadak

Még nem olvastam az írónőtől semmit pedig listás pár könyve egy ideje, de ez a kis novella elég volt, hogy a folytatást is akarjam. Ma láttam elefántokat és azonnal eszembe jutott a könyv. Rögtön arra gondoltam, hogy mennyi mindent tudtam meg róluk és mennyire más szemmel nézek most már ezekre az állatokra, Afrikára és az ott élő tudósokra is, akik őket tanulmányozzák.
Nagyon jó kis bevezető volt, kíváncsian várom Alice nagy történetét is!

>!
Manocska0123
Jodi Picoult: Szelíd vadak

Nem tudom, hogyan lehet 62 oldalba ennyi érzelmet és mondanivalót belesűríteni. De Jodi Picoult nagyon tud. Legalább annyira elfáradtam a történettől, mintha egy 300 oldalas regényt olvastam volna. Lesegót többször megsirattam.. Érdemes elolvasni.

>!
Emília5
Jodi Picoult: Szelíd vadak

Hát ez csodálatos volt! Nemhiába imádom Jodi könyveit, ez is méltó gyöngyszeme művei sokaságának. Az elefántokról írt rengeteg ismeretanyag is lenyűgöző, de az emberi érzésekről ilyen fantasztikus tömörséggel és ilyen érzelmekre ható fogalmazással, szókinccsel írni valóban művészet. A Találj rám is a kedvenceim között van, és ez a kis kiegészítő történet is méltán kerül oda.

>!
Anó P
Jodi Picoult: Szelíd vadak

Szerettem Alice-t, aki „ismét megszegi a szabályokat”. Mert ha a szabályok rosszak, nincs más választás, igaz? Még akkor sem, ha másképp, súlyosabban végződnek a dolgok, mint ahogy várjuk és reméljük.
Lesogo… drága kicsi elefánt!
De jó, hogy Alice és az anyja végre egymásra találtak!

>!
BoneB
Jodi Picoult: Szelíd vadak

Amikor a bébi (na ez kicsit túlzás, mert ilyenkor mindig valami kis apró csöpség jut az eszembe, nem egy 150 kilós állat), szóval spoiler, hát az valami írtó cuki rész, hogy miket nem csinál spoiler? :D
A szomorú részek, meg egyszerűen szomorúak… :(


Népszerű idézetek

>!
Lanore P

A most néha annyira elvakít minket, hogy egyszerűen nem látjuk tőle a holnapot.

Kapcsolódó szócikkek: holnap · most
>!
Lanore P

Az anya és gyermeke közötti eltéphetetlen kötelék semmit sem nyom a mérlegen, nem tölti ki a teret a kémcsőben, ép ésszel mégsem jelenthetjük ki, hogy nem létezik.

>!
drea

Nem ok nélkül mondják, hogy az anyaság a legnehezebb meló a világon: itt nincs kávészünet, nem állunk fel az íróasztaltól a munkaidő végén. A szívünk az aktatáskánk és folyton a kezünk ügyében van. A világ az irodánk, a műszakot pedig nem órákban, hanem életekben mérik.

Kapcsolódó szócikkek: anyaság · élet · munka · szív
>!
Lanore P

Íme egy paradoxon, amire maga Darwin sem tudná a magyarázatot: dacára a ténynek, hogy anyám negatív hatása nélkül feltehetően boldogabb, egészségesebb és ezáltal evolúciós szempontból életképesebb lettem volna, nem tudtam kizárni őt az életemből. Mellette talán a mustármagnál is kisebbnek éreztem magam, egyetlen pillantásától megkérdőjeleztem minden tettemet, gondolatomat, és egész életemben küzdhettem, akkor sem érhettem fel azokhoz a várakozásokhoz, amiket irántam táplált, mégis rendelkezett azzal a hatalommal, hogy elhitesse velem: minden működni fog, ha kimondja rá az áldást. A részem volt, s ha megpróbáltam kivágni magamból, halálra véreztem.

Kapcsolódó szócikkek: anya · Charles Darwin · evolúció · hatalom
>!
oldmoviegirl01 P

Meg kellett tanulnom, hogyan legyek anya, mielőtt rájöttem, milyen szerencsés vagyok, hogy gyermek lehetek.

>!
Márkus_Ágota

Kiderül, hogy lehet valakit túlságosan is szeretni.
Annyira, hogy amikor elhagy minket, mintha a szívünket tépné ki.

>!
oldmoviegirl01 P

A borjú bemenekült anyja ölének biztos menedékébe.
Amikor az ember igazán, őszintén megrémül, ez az egyetlen hely, ahová vágyik.

Kapcsolódó szócikkek: anya
>!
Zoe27 

Az a tanulság, hogy ha egy szabályt mindenáron meg akarunk szegni, akkor talán nem jó a szabály.

>!
Zoe27 

Nevet, olyan önfeledten, hogy mindig megcsodálom érte: mintha semmilyen erő nem tarthatná vissza, mintha az örömével megfestené az egész eget.

>!
Zoe27 

Lesego talán kicsi ahhoz, hogy nagy kárt okozzon, de így is 150 kilónyi tiszta kíváncsiság.


A sorozat következő kötete

Találj rám! sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Véber Károly (szerk.): Ébred a dzsungel
Walt Disney – Dumbó kalandjai Afrikában
Fehér Klára: Miből csinálják az elefántot?
Katherine Applegate: Ivan, az egyetlen
Walt Disney – Tarzan és a dzsungelolimpia
24 mese téli estékre
Alexandra Bracken: Világok utazói
Walt Disney – Dumbó új mutatványa
Ernest Hemingway: Karácsony a világ tetején
Ernest Hemingway: A Kilimandzsáró hava