Sorsfordítók 330 csillagozás

Jodi Picoult: Sorsfordítók Jodi Picoult: Sorsfordítók

Egy volt a végzetük, más lett a sorsuk

Tizennyolc éven át egymás mellett laktak. Mindent tudtak egymás viselt dolgairól. A Hart és a Gold család élete elválaszthatatlanul összefonódott. A gyermekeik is együtt nőttek fel, nem csoda, ha Chris és Emily barátsága a középiskola évei alatt szerelemmé érett. Valódi lélektársak voltak de egy nap szörnyű hír érkezik a helyi kórházból. Emily öngyilkos lett. A halálos lövés Chris édesapjának fegyveréből származik. A fegyverben maradt még egy golyó, ezt Chris elmondása alapján neki szánták. Ugyanis a két kamasz titkos egyezséget kötött. A különös tragédia széttépi a két család közti szoros köteléket. Chris az egyetlen, aki tudja a titkot az egyezségről, de vajon az igazság megmentheti-e a barátságot, és van-e feloldozás? Megrendítő és elgondolkodtató regény a családi kötelékekről, és a legnagyobb áldozatról, amit a szerelemért hozhatunk.

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
560 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632939513 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
Athenaeum, Budapest, 2014
560 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933191 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
Athenaeum, Budapest, 2014
560 oldal · ISBN: 9789632933436 · Fordította: Szieberth Ádám

Enciklopédia 41

Szereplők népszerűség szerint

Jordan McAfee · Augusta Harte (Gus) · Melanie Gold · Barrie Delaney · Christopher Harte (Chris) · Dr. Freinstein · dr. Jubal Lumbano · Dr. Karpagian · Emily Gold · Heather Burns · James Harte · Kate Harte · Michael Gold · Randi Underwood · Selena Damascus · Simon Favre · Steve Vernon · Thomas McAfee


Kedvencelte 40

Most olvassa 12

Várólistára tette 199

Kívánságlistára tette 157

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

ZsúésKrisz_Olvas>!
Jodi Picoult: Sorsfordítók

„Remek olvasmány. De készüljön mindenki, nem lesz könnyed. Olykor gombóc keletkezik az ember torkában tőle, vagy nem tudsz elaludni, mert az olvasottakon agyalsz. Szeretem, hogy az írónő, mindig ilyen változatos karaktereket teremt a regényeibe, akik mind más és más szemszögből látják/láttatják velünk az eseményeket. Ráadásul ebben a kötetben én még egy kicsit abban is reménykedtem, (bár nem is értem miért, hiszen a holtak csak a fantasy regényekben szoktak feltámadni) hogy a végén minden megoldódik, és újra úgy lesz, mint régen. Azt hiszem pont ezért olyan nyomasztóak, és egyben nagyon maradandóak Picoult regényei, mert még, ha a végén jóra is fordulnak a dolgok, már semmi nem lesz olyan mint azelőtt.”
Bővebben itt olvashatsz:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/03/jodi-picoult-sorsfo…

mate55>!
Jodi Picoult: Sorsfordítók

Bűn vagy megváltás? Biztos, hogy az ember életének fordulata ilyen sorsfordítókon múlik? „Jobbak leszünk”, ha tartjuk magunkat egy ki sem mondott sebzett valósághoz, egy szörnyű tettel, és biztos, hogy meglépjük a kezdetben megléphetetlent? Szerelemnek, titkoknak, alternatív sorsoknak ered (a szokásos „félmondatokkal”) nyomába, miközben határozott kézzel veri szét a „mi lett volna, ha” örök illúzióhalmát. Nem tökéletes az „egyszerű” szereplőkkel megtöltött két szálon futó regény, amely nemcsak a társadalmi problémák: a szülő-gyerek kapcsolatok, a tizenévesek érzései és a gondok kezelésével foglalkozik, hanem a gyilkosság, család, szerelem háromszögével is. A sztoriban elég nagy a potenciál a didaktikus erkölcsi kinyilatkoztatásra, Picoult azonban sokkal okosabb író ennél. Nem tör pálcát hősei felett, nincsenek jó és rossz sorsok (csak pokol), hiszen minden döntésünkben, és ezek következményeiben is vannak jó és rossz dolgok. Rajtad múlik, hiszen dönthetsz így is – úgy is, eközben üzeni, a „mi lett volna, ha” valószínűleg mindig kísérteni fog. A történetszövésében ugyanis az egyik sors, még ha csak időről – időre ugyanúgy fájdalommal van kibélelve, de érzelmileg mégis csak értékesebbnek találtatik. Csodás a regény nyelvezete, szerencsére nem is húzta túl, de amit vártam élményt mégis valahogy „kifolyt a tenyeremből”. Pedig jó témához nyúlt, (majdnem) eredeti a gondolkodása, de hiába árnyalja okosan, valamint érteti meg a motivációkat, nem tudja elterelni a figyelmemet arról, hogy a helyzetnek nem megfelelő, meggyőző a viselkedés és párbeszéd (… az a tény, hogy a szülők nem vitatják meg a kulcsfontosságú témákat) soha nem érintik a gyász lényegét. Elégedetten, de mégsem lenyűgözve…

WindStorm>!
Jodi Picoult: Sorsfordítók

– Tudod, milyen az – folytatta –, amikor szőröstül-bőröstül odaadod magad valakinek, meg még a szívedet is hozzácsapod, úgyhogy a végén már nem marad semmid, amit adhatnál – és aztán rádöbbensz, hogy a másik még mindig nem kapta meg, ami kell neki?

Kicsit elfogult leszek, hiszen imádom Jodi-t.
Nagyon nehéz összeszednem a gondolataimat, ugyanis még mindig a könyv hatalma alatt vagyok.
Adott két tinédzser, akik születésüktől kezdve sülve-főve együtt töltik az idejüket. Az egyik öngyilkosságot tervel, majd megkéri a másikat, hogy legyen mellette, amikor kihúny a fény a szeméből. És mit tesz az ember, ha maga sem tudja mit tegyen, mert annyira-annyira szereti a másik személyt? Természetesen megfogja a kezét, és el nem engedi az utolsó pillanatig.
Csakhogy Chris-t azzal gyanusítják, hogy ő ölte meg élete nagy szerelmét. igaz -e, vagy nem? Mi történhetett azon a végzetes estén? Egyáltalán mi vezetett el odáig, hogy Emily öngyilkosságra szánja el magát? Mi volt az a végzetes dolog, az a titok?

Picoult lassan és ügyesen tárja elénk a történetet, mindenki szemszögéből, minden időből egy kicsit. Miközben helyrekerülnek a kirakós darabjai, mi magunk kezdünk széthullni. Ebben a történetben mindenkit sajnálni kell, és talán nem Emily-t a legjobban. Ha az ember születése óta együtt van valakivel, el sem tudja képzelni, hogy olyan világban éljen, ahol a másik nincs jelen.

Ajánlom azoknak akik szeretik a nyomozós, tárgyalásos történeteket (normálisan van leírva, mintha tényleg igaz lenne) és egy kis romantikát.

És szerintem ez a szerelem – mondta halkan Chris. – Amikor az ember utólag hajszálpontosan látja, milyen a másik, mégsem változtatna rajta semmit.

>!
Athenaeum, Budapest, 2014
560 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933191 · Fordította: Szieberth Ádám
LittleStar >!
Jodi Picoult: Sorsfordítók

Imádtam. Egyszeruen annyira megerintett, hogy meg most sincsenek épkézláb mondataim es gondolataim. Nehéz téma, borzasztó nehéz. Ráadásul ebben a konyvben mindenkinek iszonyatosan nehéz volt. Egyszeruen magam alatt vagyok,hogy vege. Nem értem meg, olvastam volna meg, hogy hogyan alakul tovabb a történet. A kedvencem egyértelműen Chris volt. Akit viszont gyuloltem az Melanie Gold, es ugy erzem jogosan. Egyszeruen ez a történet volt számomra az ev konyve. Nem tudok betelni vele meg mindig, megrikatott, megnevettetett. Egyszerre volt jo es rossz, vidám es szomoru, igazságos es igazságtalan, hazug es igazi. Egy világ omlott ossze bennem a konyvvel, nem tudom konkretan mi hozta ezt ki, hogy konkrét cselekmény vagy az egész, de a hatása alatt vagyok es leszek is még egy darabig. (ezenkívül pedig kell egy sajat példány ebbol a polcomra, kérdés nélkül.)
5* de legszivesebben meg vagy 100at adnék ra!!!!

10 hozzászólás
Violet_Finch_PMónika P>!
Jodi Picoult: Sorsfordítók

Elkezdtem olvasni. Olvastam és olvastam…..aztán beugrott
Ismerem ezt a történetet,én tudom, hogy mi a vége……tudom mi a titok.
Mégis, hogy lehetséges ez, hisz a könyvet nem olvastam. Nem ismerős a szöveg.
Aztán rájöttem, hogy a filmet láttam évekkel ezelőtt.
Ettől függetlenül elolvastam és nagyon tetszett.
Emily számomra önző volt és nem tudom sajnálni. Soha nem tudtam volna megtenni ezt egy szerettemmel se.
Nem gondolt arra mi lesz a következménye és ez merő önzőség.
Picoult egy igazán tehetséges írónő és biztos vagyok benne, hogy több könyvét is el fogom olvasni.

BoneB>!
Jodi Picoult: Sorsfordítók

spoiler
Még mindig marad kedvenc írom Picoult. Bár nem értem, hogy miért tette ezt Chris, mert ha velem ilyen történik én egyből rohanok valakihez, aki talán segíthet. És meg se fordul az a fejembe, ami neki.
spoiler
A tárgyalótermi részeket még mindig nagyon bírom, de csak így könyvben élőben nem szeretnék ott lenni. Ezek a jogászok, ügyvédek mindig behúzzák az embert a kérdéseikkel.

7 hozzászólás
Doreen>!
Jodi Picoult: Sorsfordítók

Az igazság olykor fájdalmas és megrendítő. És nem lehetünk benne biztosak, hogy tényleg igaz e. Ahogy ebben a könyvben is. Még maga Chris sem emlékezett tisztán, így elég nehéz döntést hozni.
Emily és Chris története megrendítő és igen tanulságos. Fel kell készülni, hogy nagy hatással lesz rád és mély nyomot fog hagyni. Elgondolkodtat.
Emilyt nem igazán értettem, hogy miért így döntött, de legalább az ő szemén keresztül is láthattuk egy picit a dolgokat. Nagyon szeretik egymást Chrissel és tényleg bármit megtennének egymásért, de ez.. Egy szerettemmel biztos nem tettem volna meg ezt, pláne egy ilyen fontos személlyel.

Fantasztikus könyv, nekem hatalmas kedvenc lett, biztos újra fogom olvasni. Sokat gondolkodtam rajta, a hatalmába kerített.

cintiatekla P>!
Jodi Picoult: Sorsfordítók

Talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy egy modern kori Rómeó és Júlia-történet ez, némi „extrával”, vagy inkább sokkal több borzalommal. Spoilerezni ezúttal sem szeretnék, így pont ezért ne is írok konkrétumokat a könyv második feléből. Nem akarom senki előtt „lelőni a poént”, mert azt hiszem, az is hozzátartozik a könyv katartikus élményéhez, hogy az álladat keresgéled valahol jó mélyen. Csodálatosan megírt könyv ez, és azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy eddig talán az egyik legmegrázóbb olvasmányom, és tavaly nyáron ez vitt mindent, szó szerint mindent. Nagyon sok érzelmet kavart fel bennem, nagyon sok kérdés született meg a könyv miatt a fejemben, és egyszerűen tényleg olyan élményt adott, mint még eddig nagyon kevés regény. Legszívesebben azonnal nekiülnék az összes Picoultnak, de érzelmileg ez egyszerűen lehetetlen. Egy könyvvel napokra kicsinált, hát még mi lenne, ha nagy dózisban kapnám az összeset. Egy kis szünet kell, de a cél immáron nem más, mint hogy az összes megjelent művét elolvassam.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2015/08/jodi-picoult-so…

Vadapple>!
Jodi Picoult: Sorsfordítók

Jodi Picoult könyveiben mindig egy-egy nagyobb lélegzetvételű, társadalmunkat érintő, komoly témákat dolgoz fel. A könyvei mindig ugyanúgy épülnek fel, az írónő stílusa nem változik. Már több könyvét olvastam, így nagyjából már mindig tudtam, hogy mire számíthatok. Most sem volt másként.

A Sorsfordítók központi témája a tinédzserkori öngyilkosság, amely nagyon elgondolkodtató.

Az írónő 2014-ben magyarul megjelent legújabb könyve ismét egy olyan nehéz témát dolgozz fel, ami egyre több áldozatot követel és ami ellen tenni szükséges.

Nem hiába Amerika első számú kedvence Jodi Picoult. Ez a könyve is nagyon tetszett nekem.

Bővebben:
https://vadalmablogja.blogspot.com/2019/03/jodi-picoult…


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

– És szerintem ez a szerelem – mondta halkan Chris. – Amikor az ember utólag hajszálpontosan látja, milyen a másik, és mégsem változtatna rajta semmit.

155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Christopher Harte (Chris) · szerelem
cassiesdream>!

Melanie szemében a könyvtáros bizonyos fokig Istennel volt egy szinten, hiszen ugyan ki mást nyaggathatna az ember ennyiféle kérdéssel, arról nem is beszélve, hogy ki más tudna rájuk válaszolni? A tudás hatalom, de jó könyvtáros nem halmozza a tudást, hanem megtanít másokat arra, hogy mit hol keressenek, és miben mit lássanak meg.

31-32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten · könyvtáros · tudás
3 hozzászólás
cassiesdream>!

– Tudod, milyen az – folytatta –, amikor szőröstül-bőröstül odaadod magad valakinek, meg még a szívedet is hozzácsapod, úgyhogy a végén már nem marad semmid, amit adhatnál – és aztán rádöbbensz, hogy a másik még mindig nem kapta meg, ami kell neki?

392. oldal

Belle_Maundrell >!

– (…) Az, hogy nem látod a sebet, nem jelenti azt, hogy nem is fáj.

144. oldal

Belle_Maundrell >!

Egy gyermek halála nem veszteség, hanem katasztrófa, pusztulás, pokol.

50. oldal

robinson P>!

Megvető, utálkozó pillantásra számított, de rá kellett döbbennie, hogy a közöny fájóbb sebet tud ejteni.

196. oldal

tamii>!

(…) Emily és Chris állt előtte anyaszült meztelenül.
– Tudni akarjuk, hogy miért van Emilynek vagonja – jelentette be Chris.
A hátuk mögött felbukkant az eldobott fürdőruhákat hozó Melanie is.
– Vagonja?
Chris a fütyijére mutatott.
– Igen. Nekem penészem van, neki meg vagonja.

60. oldal

BoneB>!

– Te kereket cseréltél? – kérdezte James, mintha Melanie ott se lenne. – Le vagyok nyűgözve.
– Én is. De azért este inkább a te kocsiddal mennék be a belvárosba, hátha fordítva tettem fel a pótkereket.

I. rész - A szomszéd fiú (Athenaeum, 2014)

Belle_Maundrell >!

Hiszen ha az ember szeret valakit, akkor nem az az első, amit ő akar, hanem az, amit a másik.

469. oldal

Bleeding_Bride IP>!

…mintha a serdülőkor is olyan lenne mint a bárányhimlő, amire utólag mindenki csak apró kellemetlenséglént emlékszik vissza, elfeledve, hogy milyen fájdalmas volt akkor.

397. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Mario Puzo: A Keresztapa
Mario Puzo: A szicíliai
Mario Puzo: Az utolsó keresztapa
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Dennis Lehane: A Mystic River rejtélye
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Mary Kubica: A jó kislány
Stephen King: Dolores