Magányos ​farkas 121 csillagozás

Jodi Picoult: Magányos farkas

Az igazi kérdés nem is az, miért vonultam ki a világból.
Sokkal inkább az, hogy mi vett rá a visszatérésre.

A tizenhét éves Cara és neves farkasszakértő édesapja autóbalesetet szenved. A férfi kómába esik, a család élete örökre megváltozik. A fekete bárányként kezelt Edward is kénytelen hazatérni önkéntes száműzetéséből, hogy egyedüli nagykorú családtagként rendezze apja hátrahagyott ügyeit. A volt feleség időközben új családot alapított, de most neki is szembe kell néznie a múlt elvarratlan szálaival.
Hármuknak kell meghozni a végső döntést, de van-e joguk istent játszani egy olyan időben, amit hosszú évek sérelmei árnyékolnak be? Hűtlenség, hazugságok, magány és kirekesztettség, ezekkel kell szembesülniük Jodi Picoult hőseinek, mielőtt határoznak életről és halálról…

Eredeti mű: Jodi Picoult: Lone Wolf

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
480 oldal · ISBN: 9789632936666 · Fordította: Babits Péter
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936413 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 4


Kedvencelte 7

Most olvassa 8

Várólistára tette 121

Kívánságlistára tette 110

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Jodi Picoult: Magányos farkas

Kedvenc íróim között ott van Jodi Picoult is, így teljesen természetes, hogy mindig kíváncsian várom az új írásait.

Szeretem a témaválasztásait, amelyek egyszerre megindítóak, nagyon fájdalmasak, mégis ott van bennük az a csöppnyi humor is, ami feloldja helyenként a történet keménységét, és mindeközben pedig nagyon elgondolkodtatóak.

Regényeiben hol az egyik szereplőnek helyezkedem a helyébe, hol a másiknak és próbálom megérteni az adott szituációt, elképzelni, hogy ha én lennék hasonló helyzetben, milyen döntést tudnék hozni.
A Magányos farkas is ilyen komoly, fájdalmas és nagyon nehéz témát boncolgat.

Tőlem megkapja a maximális csillagot ez a Picoult könyv is, mert egyszerűen nem tudtam letenni, amíg a végére nem értem. Egyrészt feszült és nyomasztó, másrészt egy szép, megrendítő és nagyon elgondolkodtató történet. A vége is rendben van.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2017/02/jodi-picoult-magan…

6 hozzászólás
>!
Niitaa P
Jodi Picoult: Magányos farkas

„Mert a gyűlölet a szeretet másik oldala, mint az érméken a fej és az írás. Ha nem tudod, milyen szeretni valakit, honnan tudhatnád, milyen gyűlölni? Egyik sem létezhet a másik nélkül.”

Már elég régóta terveztem, hogy kézbe veszek egy Jodi Picoult könyvet. Mikor a könyvesboltban dolgoztam, első na kiszúrtam 3 kötetét, melynek gyönyörű, mégis egyszerű borítótervei illetve a címek is megfogtak. Azóta többször is felmerült a legkülönbözőbb párbeszédek és témák során, így mikor lehetőségem nyílt a legújabb regény elolvasására, nem haboztam.
Több, az írónőt szerető olvasótól is hallottam, hogy ez a regénye is jó lett, de meg sem közelít néhány másikat, így ne várjak akkora katarzis érzést tőle, mint amire a többinél készülni kell. Ezek után úgy gondoltam, hogy a lehető legoptimálisabban kezdek neki az ismeretségünknek: a parton, ahol éppen a bokámat csiklandozza csak a tenger, ott lépkedek, nem a mély vízbe csobbanok bele egyből.
(…)
Tehát összességében egy olyan regényt tarthattam a kezemben, ami egy nagyon nehéz témát boncolgat., s nem hiszem, hogy bárkit is hidegen hagyna, mert akármennyire is küzdünk ellene, beszippant és elkezdünk rajta gondolkodni, vajon mi hogyan döntenénk.
Emellett rengeteg információt megtudhatunk a farkasokról, erről a vegetatív állapotról és a lehetséges felépülési módokról.
Tökéletesen felépített történetvezetés jellemzi, sehol nem bicsaklik meg, még a perek alatt is teljesen követhető és logikus.
Ugyanakkor hiába gyakorol mély hatást az olvasóra, nem fogja darabokra cincálni, tehát bátran ajánlom mindenkinek, aki egy komolyabb témájú kikapcsolódásra vágyik.

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/04/jodi-picoult-maga…

5 hozzászólás
>!
gabiica P
Jodi Picoult: Magányos farkas

Noha az elejét kicsit vontatottnak is éreztem, és talán nem is volt meg hozzá a megfelelő hangulatom, a végére mégiscsak megszerettem.
Kissé vontatottnak hatott, de maga a történet a Joditól megszokott különlegességet hozta számomra. Nem volt egyszerű ez sem, nem lehet könnyű megélni egy hasonló szituációt. Sejtettem, hogy nem mindennapi könyvről lesz szó, és ez be is bizonyosodott.
Az eutanázia napjainkban nagyon fontos és nagyon megosztó kérdés, ezzel kapcsolatban még nem is igazán olvastam hasonlót. Az írónő ismét egy olyan kérdést feszeget, ami mellett nem tud szó nélkül elmenni az ember. Mindenkinek megvan róla a véleménye, de fontos, hogy a körülmények tudatában legyünk.
Nagyon érdekes volt ismét a váltogatott nézőpont, ahogy megismerhettük a család összes tagját, betekintést nyerhettünk a gondolataikba és a véleményükbe.
Azon kívül, hogy nekem kicsit nehezen indult be, más rosszat nem tudok róla mondani, ugyanis ismét nagyon jól megírt könyvet vehettem a kezembe.

>!
Milli88 P
Jodi Picoult: Magányos farkas

„Egy igazi család talán nem attól működik, hogy mindenki mindig mindent tökéletesen csinál. Talán attól működik, hogy adunk egy második esélyt a szeretteinknek, ha elszúrnak valamit.”

Ez az első Jodi Picoult könyv, amit olvastam. Nagyon jól ír az írónő, gördülékenyen, minden percben történik valami, vagy az egyik szereplő tesz egy olyan kijelentést, aminek a későbbiekben lesz egy fontos jelentősége.
Mindenek előtt viszont egy nagyon fontos témát boncolgat. Tudat alatt felteszi az olvasóban a kérdést, hogy TE vajon hasonló helyzetben Cara lennél, vagy Edward?

Furcsa dolog a sors, a karma, vagy akárminek nevezzük is. Furcsa, amiért épp most kerítette az utamba ezt a könyvet. Furcsa, hogy én is pontosan ilyen heteket élek át, mint a könyvben szereplő Cara és Edward.

Az emberi élet sérülékeny, és nagyon könnyű mindent természetesnek venni. spoiler
A mi családunkban is volt Cara és volt Edward is.

3 hozzászólás
>!
robinson MP
Jodi Picoult: Magányos farkas

A farkasos részek jók, sőt, azok viszik el a könyvet! A többi a szokásos panelek, most különösen papírízű karakterekkel, műbalhékkal, kiszámítható „fordulattal” . Ha olvastad az írónő 2-3-4 könyvét… mindet olvastad.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/03/maganyos-farkas.html

39 hozzászólás
>!
loveQhuay P
Jodi Picoult: Magányos farkas

Jodi Picoult lábai előtt már évekkel ezelőtt leborultam, és azóta is ott vagyok. Ez a nő egy csoda.

Elérte már, hogy megszeressem az imádatig az elefántokat (Szelíd vadak, Taláj rám), most meg úgy érzem a végtelenségig beleőrültem a farkasokba. Annyira szépen és valóságosan írta le a farkasokat, és olyan jól vonta a párhuzamot az emberi kapcsolatok és a farkasfalka között. Imádtam!

Kedvenc részeim Luke részei és a farkasokkal töltött idők voltak, de ugyanúgy szerettem a testvérpárbajt Luke gyámsága felett.
Szokásos séma szerint írodott ez a könyv is, és most se hagytuk el a bírósági részt, amit szintén szerettem. Meg a végén megkaptuk a szokásos sokkot, amire egész könyv alatt vártunk. Edward részéről és Cara részéről is voltak titkok, bár én személy szerint nagyobb botrányra számítottam a baleset körülményeivel kapcsolatban. Ettől még megrázó volt, és el is bőgtem magam nem is egyszer.

Nem mondom, hogy csodálatos volt, meg a végkifejletet tekintve ez morbid lenne, de imádtam minden percét. A gyönyörű mondatok és a tanítása, és az egész farkas élet. Egybként a farkasok miatt is bőgtem nem egyszer…

Szerettem. Kedvenc. Nem kellett csalódnom JP-ban.

>!
mrsp P
Jodi Picoult: Magányos farkas

Azt hiszem, számomra minden évben az a legizgalmasabb pillanat, amikor kiderül, melyik Jodi Picoult regény jelenik meg Magyarországon az adott évben. Így nagyon örültem, mikor kiderült, hogy a Magányos farkas jelenik meg, pedig egyáltalán nem vonz a farkasok témaköre… na de az elefántoké sem, mégis nagyon szerettem a Találj rám!-ot is. Szóval belevágtam.

A regényt két részre tudnám bontani igazából: ott van egyrészt a farkasos téma, ami az édesapa, Luke életéről és farkasokkal való barátkozásáról szól. Ettől a résztől nem vártam sokat, de mégis lenyűgözött, talán jobban is, mint gondoltam elsőre. Nem titkolom, hogy imádom az állatokat, a szabadidőmben mentorként sokat foglalkozok kutyákkal, igyekszem megérteni a viselkedésüket, a jeleiket, így nálam nagyon betalált ez a történet. Luke szála által Jodi szerintem nagyon közel hozta hozzánk, olvasókhoz a farkasok világát, és egy kicsit „emberibbé” is tette őket számunkra. Rávilágított, hogy a farkasokról évtizedek, sőt, évszázadok óta élő, kegyetlen lényként számon tartó nézetek mennyire helytelenek és ideje múltak. Én nagyon megdöbbentem, amikor leírta, hogyan épül fel egy farkasfalka hierarchiája, és hogy mik lehetnek azok az okok, amik miatt emberre támadnak, mert eddig abban a hitben éltem, hogy nem kellenek ehhez okok, csak szimplán megtörténik. Szóval amellett, hogy tökéletesen lefestette azt, hogy milyen az állatok közelségében, vagy akár a vadonban lenni, minden színnel, minden hanggal, minden szellővel kitűnően bánva, anélkül is rengeteget tanított nekem, olvasónak, hogy tanulási célból ütöttem volna fel a könyvet.

Emellett ott volt a regény másik, fő szála, Luke családja és annak tragédiája. A megszokottól eltérően most az események nagyon gyorsan bontakoztak ki, és a bírósági rész sem volt olyan túlzottan hangsúlyos. De nagyon tetszett a család felépítése – az elhanyagolt feleségé, aki új életet kezdett; az elmenekülő fiúé, akinek menekülése mögött több áll, mint hinnénk; a magának való farkaskutatóé, aki a szenvedélyét a családja elé helyezte, és a tinilányé, aki eközött a három szereplő között igyekszik megtalálni a helyét a világban és a „falkában”.

A regény mindemellett bonyolult etikai kérdéseket is boncolgat, például hogy kinek van joga dönteni arról, hogy ha nincs esély egy hozzátartozó felépülésére, tartsák-e életben, vagy sem. Jodi nagyon jól csavarta a szálakat addig a pontig, hogy míg azt hitted, az egyik félnek adsz igazat, szép lassan elkezded megérteni a másik fél álláspontját is, és a végére már nem tudnál te sem dönteni. Ismét egy fantasztikus Picoult-regény, ismét egy újabb csoda. Alig várom a következőt.

>!
Dia21
Jodi Picoult: Magányos farkas

Minden olvasónak vannak kedvenc írói. Minden olvasónak vannak olyan kedvenc írói, akikben olyannyira megbízik, hogy tudja, mindig olyan könyvet adnak ki a kezeik közül, ami csak magával ragadó és kedvenc lehet. Számomra ilyen író Jodi Picoult. Akiben sosem csalódtam még azelőtt, akinek a regényeiről tudom, hogy mind egy csodát rejtenek magukban, egyedi és mély gondolatokkal és célokkal rendelkező szereplőkkel és nagyon komoly mondandókkal.

Teljes értékelésemet itt találod: http://konyvek-regenyek-vilaga.blogspot.hu/2017/03/jodi…

>!
Tigrincs
Jodi Picoult: Magányos farkas

Farkasok, emberek, falka, család, köztük párhuzamok. Bárcsak több olyan ember lenne, mint Luke Warren (vagy Shaun Ellis ugyebár). A világnak nagy hatású, pozitív, aktív emberekre lenne szüksége.
Amúgy a szokásos Picoult színvonal: többszempontú, több narrátoros elbeszélőmód,- ami már tekinthető szerzői védjegyének is – kedvelhető, megérthető karakterek, információgazdagság és mögötte a lelkiismeretes kutatómunka, megérintős témaválasztás. És még jól is ír.

>!
Kókuszka
Jodi Picoult: Magányos farkas

Rengeteget megtudunk a farkasok viselkedéséről, a szervadományozásról, eutanáziáról, de valahogy itt meg is reked a történet. Luke zoológus, két gyermek édesapja, kiköltözik a kanadai vadonba, hogy egy farkasfalka tagja lehessen. Családja széthullik. Luke igazi magányos farkas. Mikor egy baleset folytán kómába kerül családjának dönteni kell. Szó esik felelősségvállalásról, szülő-gyerek, testvér-testvér, sértettség, ragaszkodás, elengedés, élet-halál kérdéseiről. A történet kiszámítható, eljutunk oda, ahonnan elindultunk. /Vagy csak én reménykedtem valami másban./


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Egy igazi család talán nem attól működik, hogy mindenki mindig mindent tökéletesen csinál. Talán attól működik, hogy adunk egy második esélyt a szeretteinknek, ha elszúrnak valamit.

323. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Kölyökkoromban annyira rettegtem a szekrényemben lakó szörnytől, hogy alig kaptam levegőt és borsódzott a bőröm. Apám mondta, hogy ilyenkor csak keljek fel és nyissam ki azt a rohadt szekrényajtót. Valamit nem ismerni ezerszer rosszabb, mint szembenézni a félelmünkkel.

54. oldal

>!
Niitaa P

Mit mondtam volna neki?
Mit mondott volna nekem?
S mit számít egy beszélgetés, amit sosem folytattunk le, még ha ezerszer le is pörgettük magunkban?

346. oldal

2 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P

— Mi az, piros és fáj, ha belemegy a szemedbe? – mormolom. Semmi válasz.
— Traktor.

139. oldal

>!
robinson MP

Az igazi kérdés nem is az, miért vonultam ki a világból.
Sokkal inkább az, mi vett rá a visszatérésre.

21. oldal

>!
Könyveskuckó_reblog 

Tudod, mi a különbség az álom és a cél között?, kérdezte mindig. A terv.

371. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Piroska megérdemelne egy alapos fenekelést.
Annak a kislánynak és a nagymamájának sikerült annyi hazugságot összehordania a farkasokról, hogy a kihalás szélére sodorta őket.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: farkas · Piroska
>!
Niitaa P

A távollét olyan, mint a foghíj – a hiány észrevehetőbb, mint a jelenlét.

240. oldal

>!
Niitaa P

Tényleg lehet haragudni valakire, amiért hülyeséget csinált, ha közben igazán, tiszta szívvel azt gondolta, hogy így helyes?

324. oldal

>!
robinson MP

A farkasok nem gyászolnak. A természetnek megvan a maga hatékony módszere, hogy szembesítsen a realitással.

376. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Ben H. Winters: Gyilkosság világvége előtt
Madeleine Roux: Asylum – A bolyongó lélek
Priscille Sibley: Csillagpor
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Linn Ullmann: Kegyelem
Michela Murgia: Accabadora – A lélekanya
Sumner Locke Elliott: Elmenőben
Nemere István: Amíg köztünk voltál
N. M. Kelby: Végtelen csillagtér