Magányos ​farkas 223 csillagozás

Jodi Picoult: Magányos farkas

Az igazi kérdés nem is az, miért vonultam ki a világból.
Sokkal inkább az, hogy mi vett rá a visszatérésre.

A tizenhét éves Cara és neves farkasszakértő édesapja autóbalesetet szenved. A férfi kómába esik, a család élete örökre megváltozik. A fekete bárányként kezelt Edward is kénytelen hazatérni önkéntes száműzetéséből, hogy egyedüli nagykorú családtagként rendezze apja hátrahagyott ügyeit. A volt feleség időközben új családot alapított, de most neki is szembe kell néznie a múlt elvarratlan szálaival.
Hármuknak kell meghozni a végső döntést, de van-e joguk istent játszani egy olyan időben, amit hosszú évek sérelmei árnyékolnak be? Hűtlenség, hazugságok, magány és kirekesztettség, ezekkel kell szembesülniük Jodi Picoult hőseinek, mielőtt határoznak életről és halálról…

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
480 oldal · ISBN: 9789632936666 · Fordította: Babits Péter
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936413 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 5


Kedvencelte 18

Most olvassa 11

Várólistára tette 146

Kívánságlistára tette 98


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Jodi Picoult: Magányos farkas

Kedvenc íróim között ott van Jodi Picoult is, így teljesen természetes, hogy mindig kíváncsian várom az új írásait.

Szeretem a témaválasztásait, amelyek egyszerre megindítóak, nagyon fájdalmasak, mégis ott van bennük az a csöppnyi humor is, ami feloldja helyenként a történet keménységét, és mindeközben pedig nagyon elgondolkodtatóak.

Regényeiben hol az egyik szereplőnek helyezkedem a helyébe, hol a másiknak és próbálom megérteni az adott szituációt, elképzelni, hogy ha én lennék hasonló helyzetben, milyen döntést tudnék hozni.
A Magányos farkas is ilyen komoly, fájdalmas és nagyon nehéz témát boncolgat.

Tőlem megkapja a maximális csillagot ez a Picoult könyv is, mert egyszerűen nem tudtam letenni, amíg a végére nem értem. Egyrészt feszült és nyomasztó, másrészt egy szép, megrendítő és nagyon elgondolkodtató történet. A vége is rendben van.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2017/02/jodi-picoult-magan…

6 hozzászólás
Csilla‿ P>!
Jodi Picoult: Magányos farkas

A farkasok világában mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy betöltse a megüresedett helyet.

Nagyon röviden a cselekmény: Luke és a lánya autóbalesetet szenvednek, amelynek következtében mindketten súlyosan megsérülnek. Míg Cara a műtét után lassan gyógyulgat, apja a súlyos agykárosodás következtében kómába esik és állapota nem ad okot a reménykedésre. A törvény szerint Luke sorsáról a legközelebbi nagykorú hozzátartozónak – jelen eseben Edwardnak, a fiának kell dönie.
A főbb szereplők:
A felsorolást a farkasokkal kezdem, majd pedig következzen Luke az apa, Cara a lánya, Edward a fia és Georgia, Cara és Edward anyja, Luke exfelesége.
Farkasok:
A róluk leírt minden mondat nagyon érdekes. Luke „elbeszélése“ alapján én is köztük, a vadonban éreztem magam. Érdekes volt megismerkedni a falka életével, a falkán belüli hierarchiával. Szembesülni azzal, hogy egy sokkal jobban felépített és irányított közösségben élnek, mint azt mi emberek gondolnánk. Jó volt megfigyelni, hogy szavak nélkül mennyire pontosan megértik egymást – mondhatnám azt is, hogy kommunikálnak egymással.
És nincs kibúvó: szigorú törvényeik vannak, amelyek minden falkatagra egyaránt érvényesek. Aki megszegi a szabályokat tudja, hogy milyen következményekkel kell számolnia.
Miközben nagy csodálattal olvastam a farkasokról az jutott eszembe, hogy mi emberek mennyire keveset tudunk róluk illetve nemcsak róluk, hanem általában az állatok életéről.
Luke:
Főszereplője a könyvnek úgy, hogy végig a kórház intenzív osztályán fekszik öntudatlanul!
Egy kissé meglepő, hogy a farkasok között él, pontosabban mondva farkasként él, de ha nem teszi, akkor ezekről a csodálatos teremtményekről sok érdekes dolgot nem tudunk meg. Ezért őt kicsit csodabogárnak tartom aki hatalmas elismerést érdemel mindazért amit tett – ez az elismerés a farkasokra vonatkozik. Ugyanakkor homlok egyenesen szembe megy önmagával.
Végig arról „beszél“, hogy azért érzi otthon magát a farkasok között, mert őszinték, bíznak egymásban, odafigyelnek egymásra és segítik egymást. Mindenki pontosan tudja, hogy mi a dolga stb.., stb… . Na, és látjuk mindeközben a viszonyát az emberi családjához . Látjuk, a családja tudtával és tudta nélkül mit csinál. Ezért vált el és ezért romlott meg végleg a kapcsolata Edwardal.
Edward:
Hat évvel ezelőtt elhagyta a családját – leginkább az apja miatt. Húga és az anyja a fiú távozását illetően teljesen tévhitben élnek. Ennek köszönhetően Cara csillapíthatatlanul haragszik fivérére. A srác csak a bíróságon vallja be távozásának igazi okát.
Megítélésem szerint szereti az anyját, de a kapcsolatuk soha nem volt igazán szoros. Apja figyelmére és szeretetére vágyott, de azt teljesen soha nem kapta meg. Aztán történt ami történt, ami miatt meggyűlölte az apját és végleg elhagyta a családot.
Carat mindig szerette, óvta. De talán a korkülömbség miatt ez a testvéri szeretet nem tud elmélyülni.
A törvény szerint Edward az, aki jogosult meghozni a végső döntést .
Cara:
Fiatal kora miatt neki sem könnyű megélni/ átélni mindazt, ami a családjában történik. Nagyon igyekszem őt megérteni és megszeretni. Megértem, hogy haragszik a testvérére. A fiú távozása miatt Cara úgy érzi, hogy minden nehézséggel egyedül kell szembenéznie. Értem a dühét! Azt is értem, hogy imádja az apját, akivel nagyon jól kijönnek egymással. Mégis idegesítő a konoksága. Számára csak a saját igazsága létezik, más nem érdekli. Haragszik a bátyjára, de közben szereti is és vágyik továbbra is a szeretetére. Ennek ellenére nem ad lehetőséget Edwardnak, hogy megbeszéljék a dolgokat. Ráadásul önmagát vádolja a balesetért. A viselkedése miatt lelassulnak az események.
Georgia:
Edward és Cara az első házasságából született gyermekei, akikkel nincs szoros kapcsolata. Szép tőle, hogy ott van Cara mellett a kórházban, de végül is minek? Megértem, hogy nem akarja Edwardot befolyásolni a döntése meghozatalában, de azt nagyon furcsálom, hogy egy anya nem próbálja meg a gyerekeit kibékíteni egymással. Meglátásom szerint a jelenlétének nincs nagy szerepe a cselekményre.
Megrázó ez a könyv!
Nagyon érdekes a J.P. témaválasztása. Észrevehetően nagyon alapos kutatómunkát végzett a regény megírása előtt. A fő szál az eutanázia kérdését feszegeti, ami napjaink nagyon fontos erkölcsi kérdése. Ugyanakkor a mellékszálként felvetett szerv adományozás kérdése sem egyszerű.
Zseniális a karakterek ábrázolása ! A szereplők életre kelnek még az is, aki egyébként gépekre kötve öntudatlanul fekszik a kórházban. :)
A gondolataik, tetteik erős érzelmeket váltanak ki a célközönségből.
Ám egy logikai bukfencet érzek a cselekményben. Spoiler nélkül: hivatalosan Luke bejegyzett szervdonor. Erről a szándékáról még jóval a balesete előtt írásban nyilatkozott. Kinek van joga ezt felülbírálni? Ezzel a kis hozzásegítéssel kapott a cselekmény új lendületre és így sodródhattunk tovább az eseményekkel.
Persze ettől vagy emiatt J.P. végig fenntartja olvasója figyelmét. Sőt!
Lehet-e jobb ismérve egy könyvnek annál, ha olvasó hosszabb idővel az olvasás befejezése után még mindig agyal a könyvben felvetett témákon és a szereplők reagálásain. :)

Tudod, mi a különbség az álom és a cél között?, kérdezte mindig. A terv.

Niitaa P>!
Jodi Picoult: Magányos farkas

„Mert a gyűlölet a szeretet másik oldala, mint az érméken a fej és az írás. Ha nem tudod, milyen szeretni valakit, honnan tudhatnád, milyen gyűlölni? Egyik sem létezhet a másik nélkül.”

Már elég régóta terveztem, hogy kézbe veszek egy Jodi Picoult könyvet. Mikor a könyvesboltban dolgoztam, első na kiszúrtam 3 kötetét, melynek gyönyörű, mégis egyszerű borítótervei illetve a címek is megfogtak. Azóta többször is felmerült a legkülönbözőbb párbeszédek és témák során, így mikor lehetőségem nyílt a legújabb regény elolvasására, nem haboztam.
Több, az írónőt szerető olvasótól is hallottam, hogy ez a regénye is jó lett, de meg sem közelít néhány másikat, így ne várjak akkora katarzis érzést tőle, mint amire a többinél készülni kell. Ezek után úgy gondoltam, hogy a lehető legoptimálisabban kezdek neki az ismeretségünknek: a parton, ahol éppen a bokámat csiklandozza csak a tenger, ott lépkedek, nem a mély vízbe csobbanok bele egyből.
(…)
Tehát összességében egy olyan regényt tarthattam a kezemben, ami egy nagyon nehéz témát boncolgat., s nem hiszem, hogy bárkit is hidegen hagyna, mert akármennyire is küzdünk ellene, beszippant és elkezdünk rajta gondolkodni, vajon mi hogyan döntenénk.
Emellett rengeteg információt megtudhatunk a farkasokról, erről a vegetatív állapotról és a lehetséges felépülési módokról.
Tökéletesen felépített történetvezetés jellemzi, sehol nem bicsaklik meg, még a perek alatt is teljesen követhető és logikus.
Ugyanakkor hiába gyakorol mély hatást az olvasóra, nem fogja darabokra cincálni, tehát bátran ajánlom mindenkinek, aki egy komolyabb témájú kikapcsolódásra vágyik.

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/04/jodi-picoult-maga…

5 hozzászólás
robinson P>!
Jodi Picoult: Magányos farkas

A farkasos részek jók, sőt, azok viszik el a könyvet! A többi a szokásos panelek, most különösen papírízű karakterekkel, műbalhékkal, kiszámítható „fordulattal” . Ha olvastad az írónő 2-3-4 könyvét… mindet olvastad.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/03/maganyos-farkas.html

47 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Jodi Picoult: Magányos farkas

„Bevallom őszintén, mikor nekiláttam a könyvnek, egyáltalán nem erre számítottam. Valójában magam sem tudom mire, de nagyon meglepett, hogy egy ilyen különleges témával örvendeztetett meg minket az írónő, ismét bizonyítva, hogy időt, és fáradtságot nem sajnálva, emberfeletti kutatómunkára képes azért, hogy könyveivel örömet szerezzen olvasóinak.”
További értékelésem itt olvashatod a könyvről:
https://zsuolvas.blogspot.hu/2018/02/jodi-picoult-magan…

2 hozzászólás
gabiica>!
Jodi Picoult: Magányos farkas

Noha az elejét kicsit vontatottnak is éreztem, és talán nem is volt meg hozzá a megfelelő hangulatom, a végére mégiscsak megszerettem.
Kissé vontatottnak hatott, de maga a történet a Joditól megszokott különlegességet hozta számomra. Nem volt egyszerű ez sem, nem lehet könnyű megélni egy hasonló szituációt. Sejtettem, hogy nem mindennapi könyvről lesz szó, és ez be is bizonyosodott.
Az eutanázia napjainkban nagyon fontos és nagyon megosztó kérdés, ezzel kapcsolatban még nem is igazán olvastam hasonlót. Az írónő ismét egy olyan kérdést feszeget, ami mellett nem tud szó nélkül elmenni az ember. Mindenkinek megvan róla a véleménye, de fontos, hogy a körülmények tudatában legyünk.
Nagyon érdekes volt ismét a váltogatott nézőpont, ahogy megismerhettük a család összes tagját, betekintést nyerhettünk a gondolataikba és a véleményükbe.
Azon kívül, hogy nekem kicsit nehezen indult be, más rosszat nem tudok róla mondani, ugyanis ismét nagyon jól megírt könyvet vehettem a kezembe.

Bla IP>!
Jodi Picoult: Magányos farkas

Első könyvem a szerzőtől. Egy jó írás, amely befogadható, olvasmányos egy érdekes témáról. Igazi kikapcsolódást nyújt : nem akar világot megváltani, egyszerűen, könnyedén, de tartalmasan kíván szórakoztatni, s közben megismertetni a farkasok világával. Számomra ez volt igazán érdekes. Mélyen megértem az indián törzseket, hogy tanítóiknak tekintik a farkasokat megfigyelt viselkedésük alapján. Szerintem magyar mezőgazdálkodásra is ráférne, hogy a túlszaporodott vadállományt egy-egy farkasfalka tartsa rendben, mint az amerikai nemzeti parkokban…

cicus61 P>!
Jodi Picoult: Magányos farkas

Az írónő minden eddig elolvasott könyve a pontozás sokféle verzióját megélte. Ez most csak három, mert ugyan nagyon sokszor megérinti az embert és imádom a farkasokat is, de nagyon unalmas és lagymatag is volt. Az érdekes volt, ahogy megmutatta a család életét az apa kómában töltött ideje alatt és ahogy változott a családban a szereplők egymáshoz viszonyított kapcsolata, az is nagyon tetszett, de aki egy pörgős sztorit szeretne, annak nem ajánlom. Azt szeretem az írónőben, hogy akár 360 fokot is tud fordítani a könyveivel, a teljes izgalomtól, az abszolút unalomig :)

loveQhuay>!
Jodi Picoult: Magányos farkas

Jodi Picoult lábai előtt már évekkel ezelőtt leborultam, és azóta is ott vagyok. Ez a nő egy csoda.

Elérte már, hogy megszeressem az imádatig az elefántokat (Szelíd vadak, Taláj rám), most meg úgy érzem a végtelenségig beleőrültem a farkasokba. Annyira szépen és valóságosan írta le a farkasokat, és olyan jól vonta a párhuzamot az emberi kapcsolatok és a farkasfalka között. Imádtam!

Kedvenc részeim Luke részei és a farkasokkal töltött idők voltak, de ugyanúgy szerettem a testvérpárbajt Luke gyámsága felett.
Szokásos séma szerint írodott ez a könyv is, és most se hagytuk el a bírósági részt, amit szintén szerettem. Meg a végén megkaptuk a szokásos sokkot, amire egész könyv alatt vártunk. Edward részéről és Cara részéről is voltak titkok, bár én személy szerint nagyobb botrányra számítottam a baleset körülményeivel kapcsolatban. Ettől még megrázó volt, és el is bőgtem magam nem is egyszer.

Nem mondom, hogy csodálatos volt, meg a végkifejletet tekintve ez morbid lenne, de imádtam minden percét. A gyönyörű mondatok és a tanítása, és az egész farkas élet. Egybként a farkasok miatt is bőgtem nem egyszer… Szerettem. Kedvenc. Nem kellett csalódnom JP-ban.

Milli88 P>!
Jodi Picoult: Magányos farkas

„Egy igazi család talán nem attól működik, hogy mindenki mindig mindent tökéletesen csinál. Talán attól működik, hogy adunk egy második esélyt a szeretteinknek, ha elszúrnak valamit.”

Ez az első Jodi Picoult könyv, amit olvastam. Nagyon jól ír az írónő, gördülékenyen, minden percben történik valami, vagy az egyik szereplő tesz egy olyan kijelentést, aminek a későbbiekben lesz egy fontos jelentősége.
Mindenek előtt viszont egy nagyon fontos témát boncolgat. Tudat alatt felteszi az olvasóban a kérdést, hogy TE vajon hasonló helyzetben Cara lennél, vagy Edward?

Furcsa dolog a sors, a karma, vagy akárminek nevezzük is. Furcsa, amiért épp most kerítette az utamba ezt a könyvet. Furcsa, hogy én is pontosan ilyen heteket élek át, mint a könyvben szereplő Cara és Edward.

Az emberi élet sérülékeny, és nagyon könnyű mindent természetesnek venni. spoiler
A mi családunkban is volt Cara és volt Edward is.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Egy igazi család talán nem attól működik, hogy mindenki mindig mindent tökéletesen csinál. Talán attól működik, hogy adunk egy második esélyt a szeretteinknek, ha elszúrnak valamit.

323. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Kölyökkoromban annyira rettegtem a szekrényemben lakó szörnytől, hogy alig kaptam levegőt és borsódzott a bőröm. Apám mondta, hogy ilyenkor csak keljek fel és nyissam ki azt a rohadt szekrényajtót. Valamit nem ismerni ezerszer rosszabb, mint szembenézni a félelmünkkel.

54. oldal

Mentavirág>!

Az igazi kérdés nem is az, miért vonultam ki a világból.
Sokkal inkább az, hogy mi vett rá a visszatérésre.

21. oldal

Niitaa P>!

Mit mondtam volna neki?
Mit mondott volna nekem?
S mit számít egy beszélgetés, amit sosem folytattunk le, még ha ezerszer le is pörgettük magunkban?

346. oldal

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

— Mi az, piros és fáj, ha belemegy a szemedbe? – mormolom. Semmi válasz.
— Traktor.

139. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Piroska megérdemelne egy alapos fenekelést.
Annak a kislánynak és a nagymamájának sikerült annyi hazugságot összehordania a farkasokról, hogy a kihalás szélére sodorta őket.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: farkas · Piroska
Prof_Hicks>!

Tudod, mi a különbség az álom és a cél között?, kérdezte mindig. A terv.

371. oldal

robinson P>!

Apám megtanított rá, hogy a farkasok úgy olvasnak az érzelmeinkben és gyengeségeinkben, ahogy mi az újságban.

159. oldal

Kapcsolódó szócikkek: farkas
Niitaa P>!

A távollét olyan, mint a foghíj – a hiány észrevehetőbb, mint a jelenlét.

240. oldal

loveQhuay>!

Nem az a legmagasabb rangú farkas, aki él az erejével. Az a farkas az, aki élhetne, mégsem teszi.

249. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rachael Lippincott – Mikki Daughtry – Tobias Iaconis: Két lépés távolság
Abby Jimenez: Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne merj szeretni
Elif Shafak: Az eltűnt fák szigete
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Karin Slaughter: Apja lánya
Shea Ernshaw: Winterwood – Télerdő
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Rick Riordan: Hádész Háza
Sienna Cole: Elmejáték