Magányos ​farkas 156 csillagozás

Jodi Picoult: Magányos farkas

Az igazi kérdés nem is az, miért vonultam ki a világból.
Sokkal inkább az, hogy mi vett rá a visszatérésre.

A tizenhét éves Cara és neves farkasszakértő édesapja autóbalesetet szenved. A férfi kómába esik, a család élete örökre megváltozik. A fekete bárányként kezelt Edward is kénytelen hazatérni önkéntes száműzetéséből, hogy egyedüli nagykorú családtagként rendezze apja hátrahagyott ügyeit. A volt feleség időközben új családot alapított, de most neki is szembe kell néznie a múlt elvarratlan szálaival.
Hármuknak kell meghozni a végső döntést, de van-e joguk istent játszani egy olyan időben, amit hosszú évek sérelmei árnyékolnak be? Hűtlenség, hazugságok, magány és kirekesztettség, ezekkel kell szembesülniük Jodi Picoult hőseinek, mielőtt határoznak életről és halálról…

Eredeti mű: Jodi Picoult: Lone Wolf

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
480 oldal · ISBN: 9789632936666 · Fordította: Babits Péter
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936413 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 5


Kedvencelte 11

Most olvassa 12

Várólistára tette 121

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Jodi Picoult: Magányos farkas

Kedvenc íróim között ott van Jodi Picoult is, így teljesen természetes, hogy mindig kíváncsian várom az új írásait.

Szeretem a témaválasztásait, amelyek egyszerre megindítóak, nagyon fájdalmasak, mégis ott van bennük az a csöppnyi humor is, ami feloldja helyenként a történet keménységét, és mindeközben pedig nagyon elgondolkodtatóak.

Regényeiben hol az egyik szereplőnek helyezkedem a helyébe, hol a másiknak és próbálom megérteni az adott szituációt, elképzelni, hogy ha én lennék hasonló helyzetben, milyen döntést tudnék hozni.
A Magányos farkas is ilyen komoly, fájdalmas és nagyon nehéz témát boncolgat.

Tőlem megkapja a maximális csillagot ez a Picoult könyv is, mert egyszerűen nem tudtam letenni, amíg a végére nem értem. Egyrészt feszült és nyomasztó, másrészt egy szép, megrendítő és nagyon elgondolkodtató történet. A vége is rendben van.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2017/02/jodi-picoult-magan…

6 hozzászólás
>!
Niitaa P
Jodi Picoult: Magányos farkas

„Mert a gyűlölet a szeretet másik oldala, mint az érméken a fej és az írás. Ha nem tudod, milyen szeretni valakit, honnan tudhatnád, milyen gyűlölni? Egyik sem létezhet a másik nélkül.”

Már elég régóta terveztem, hogy kézbe veszek egy Jodi Picoult könyvet. Mikor a könyvesboltban dolgoztam, első na kiszúrtam 3 kötetét, melynek gyönyörű, mégis egyszerű borítótervei illetve a címek is megfogtak. Azóta többször is felmerült a legkülönbözőbb párbeszédek és témák során, így mikor lehetőségem nyílt a legújabb regény elolvasására, nem haboztam.
Több, az írónőt szerető olvasótól is hallottam, hogy ez a regénye is jó lett, de meg sem közelít néhány másikat, így ne várjak akkora katarzis érzést tőle, mint amire a többinél készülni kell. Ezek után úgy gondoltam, hogy a lehető legoptimálisabban kezdek neki az ismeretségünknek: a parton, ahol éppen a bokámat csiklandozza csak a tenger, ott lépkedek, nem a mély vízbe csobbanok bele egyből.
(…)
Tehát összességében egy olyan regényt tarthattam a kezemben, ami egy nagyon nehéz témát boncolgat., s nem hiszem, hogy bárkit is hidegen hagyna, mert akármennyire is küzdünk ellene, beszippant és elkezdünk rajta gondolkodni, vajon mi hogyan döntenénk.
Emellett rengeteg információt megtudhatunk a farkasokról, erről a vegetatív állapotról és a lehetséges felépülési módokról.
Tökéletesen felépített történetvezetés jellemzi, sehol nem bicsaklik meg, még a perek alatt is teljesen követhető és logikus.
Ugyanakkor hiába gyakorol mély hatást az olvasóra, nem fogja darabokra cincálni, tehát bátran ajánlom mindenkinek, aki egy komolyabb témájú kikapcsolódásra vágyik.

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/04/jodi-picoult-maga…

5 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas
Jodi Picoult: Magányos farkas

„Bevallom őszintén, mikor nekiláttam a könyvnek, egyáltalán nem erre számítottam. Valójában magam sem tudom mire, de nagyon meglepett, hogy egy ilyen különleges témával örvendeztetett meg minket az írónő, ismét bizonyítva, hogy időt, és fáradtságot nem sajnálva, emberfeletti kutatómunkára képes azért, hogy könyveivel örömet szerezzen olvasóinak.”
További értékelésem itt olvashatod a könyvről:
https://zsuolvas.blogspot.hu/2018/02/jodi-picoult-magan…

2 hozzászólás
>!
gabiica P
Jodi Picoult: Magányos farkas

Noha az elejét kicsit vontatottnak is éreztem, és talán nem is volt meg hozzá a megfelelő hangulatom, a végére mégiscsak megszerettem.
Kissé vontatottnak hatott, de maga a történet a Joditól megszokott különlegességet hozta számomra. Nem volt egyszerű ez sem, nem lehet könnyű megélni egy hasonló szituációt. Sejtettem, hogy nem mindennapi könyvről lesz szó, és ez be is bizonyosodott.
Az eutanázia napjainkban nagyon fontos és nagyon megosztó kérdés, ezzel kapcsolatban még nem is igazán olvastam hasonlót. Az írónő ismét egy olyan kérdést feszeget, ami mellett nem tud szó nélkül elmenni az ember. Mindenkinek megvan róla a véleménye, de fontos, hogy a körülmények tudatában legyünk.
Nagyon érdekes volt ismét a váltogatott nézőpont, ahogy megismerhettük a család összes tagját, betekintést nyerhettünk a gondolataikba és a véleményükbe.
Azon kívül, hogy nekem kicsit nehezen indult be, más rosszat nem tudok róla mondani, ugyanis ismét nagyon jól megírt könyvet vehettem a kezembe.

>!
robinson P
Jodi Picoult: Magányos farkas

A farkasos részek jók, sőt, azok viszik el a könyvet! A többi a szokásos panelek, most különösen papírízű karakterekkel, műbalhékkal, kiszámítható „fordulattal” . Ha olvastad az írónő 2-3-4 könyvét… mindet olvastad.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/03/maganyos-farkas.html

46 hozzászólás
>!
Milli88 P
Jodi Picoult: Magányos farkas

„Egy igazi család talán nem attól működik, hogy mindenki mindig mindent tökéletesen csinál. Talán attól működik, hogy adunk egy második esélyt a szeretteinknek, ha elszúrnak valamit.”

Ez az első Jodi Picoult könyv, amit olvastam. Nagyon jól ír az írónő, gördülékenyen, minden percben történik valami, vagy az egyik szereplő tesz egy olyan kijelentést, aminek a későbbiekben lesz egy fontos jelentősége.
Mindenek előtt viszont egy nagyon fontos témát boncolgat. Tudat alatt felteszi az olvasóban a kérdést, hogy TE vajon hasonló helyzetben Cara lennél, vagy Edward?

Furcsa dolog a sors, a karma, vagy akárminek nevezzük is. Furcsa, amiért épp most kerítette az utamba ezt a könyvet. Furcsa, hogy én is pontosan ilyen heteket élek át, mint a könyvben szereplő Cara és Edward.

Az emberi élet sérülékeny, és nagyon könnyű mindent természetesnek venni. spoiler
A mi családunkban is volt Cara és volt Edward is.

3 hozzászólás
>!
loveQhuay
Jodi Picoult: Magányos farkas

Jodi Picoult lábai előtt már évekkel ezelőtt leborultam, és azóta is ott vagyok. Ez a nő egy csoda.

Elérte már, hogy megszeressem az imádatig az elefántokat (Szelíd vadak, Taláj rám), most meg úgy érzem a végtelenségig beleőrültem a farkasokba. Annyira szépen és valóságosan írta le a farkasokat, és olyan jól vonta a párhuzamot az emberi kapcsolatok és a farkasfalka között. Imádtam!

Kedvenc részeim Luke részei és a farkasokkal töltött idők voltak, de ugyanúgy szerettem a testvérpárbajt Luke gyámsága felett.
Szokásos séma szerint írodott ez a könyv is, és most se hagytuk el a bírósági részt, amit szintén szerettem. Meg a végén megkaptuk a szokásos sokkot, amire egész könyv alatt vártunk. Edward részéről és Cara részéről is voltak titkok, bár én személy szerint nagyobb botrányra számítottam a baleset körülményeivel kapcsolatban. Ettől még megrázó volt, és el is bőgtem magam nem is egyszer.

Nem mondom, hogy csodálatos volt, meg a végkifejletet tekintve ez morbid lenne, de imádtam minden percét. A gyönyörű mondatok és a tanítása, és az egész farkas élet. Egybként a farkasok miatt is bőgtem nem egyszer…

Szerettem. Kedvenc. Nem kellett csalódnom JP-ban.

>!
Csoszi P
Jodi Picoult: Magányos farkas

Jodi Picoult könyvei nagy népszerűségnek örvendenek. Eddig még csak a lányával közösen írt regényét olvastam, ami nem igazán győzött meg. Sajnos, ez a műve sem nyerte el a tetszésemet. Nekem túl vontatott volt. Voltak részek, amelyek felkeltették az érdeklődésemet, de pl. a farkasos részeket untam. A szereplőket sem tudtam megkedvelni. Elsősorban Luke-ot és Cara-t utáltam. A többiek inkább semlegesek maradtak. Nagyon vártam, hogy a végére érjek.

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936413 · Fordította: Babits Péter
>!
bokrichard
Jodi Picoult: Magányos farkas

Jóindulatú vagyok, és a tizenx-edik könyvénél tartva azt kell, hogy mondjam, hogy magához képest ugyan sablonos, és paneles, de nálam a jó szintet simán megüti (lehet én vagyok jóindulatú). És most akkor a témáról: a passzív eutanázia. Ódzkodok ettől a témától így meglehetősen közel a tűzhöz, mivel én értem, és megértem, hogy milyen biokémiai folyamatok zajlanak le bennünk halálunk közeledtével, a klinikai halál szélén. Könnyű külsősként dönteni, de vajon mit tennék én, vagy más, ha az egyik szerettemmel, szerettükkel történik meg mindez? Örök kérdés, filmek, könyvek állandó, elmaradhatatlan eleme, mely minden alkalommal hátborzongató érzéseket vált ki bennem.
És hogy jön ide a farkas, azon túl, hogy a legelevenebb karakter az egész könyvben pont az, aki passzív állapotban fekve „várja” a döntést az életéről, pont velük éli az életét? Mi is állatok vagyunk, emlősök, mint a farkas. Eleven szülők vagyunk, testünket szőr borítja, saját tejünkkel etetjük kicsinyeinket stb. De mi önkényesen feljebb emeltük magunkat az ökológiai létrán, aminek egyik „hátulütője” az, hogy elkezdtünk többek között moralizálni. Ami lássuk be olyan helyzetekhez vezet, ami itt is fennáll. Luke az emlékein és a tapasztalatain keresztül próbálja mindezt megtanítani, felnyitni mindezekre a szemünket. Valljuk be, hogy ezek a részek a legjobbak, a legegyedibbek a könyvben. Olyan érzés, mint amikor Jack London könyveit olvassa az ember, ott van, érzi, okul. Ami viszont a másik oldalon ment a családnál, az egész egyszerűen vérlázító. Felesleges sárdobálózás mindaddig, amíg minden szereplő a feje búbjáig iszapos lesz, és ez senkinek nem jó, különösen annak nem, akiről és aki helyett döntenek. Pedig egyértelmű az elejétől kezdve mi lesz a végkimenetel spoiler. Az ex feleség egyáltalán nem kellene bele, felesleges 5. kerék, JP csak a családi kapcsolatok sokadik bőrét akarja lehúzni. Az egész Cara vs. Edward párharc igazából, de csak annyi maradt meg, hogy nagyon idegesítő mindkettő. És akkor jön a szokásos bíróságos herce-hurca (esküszöm, több itt a jogi jelenet, mint egy Grisham könyvben), ami a sebek tépkedésével, sőt egymás élve kibelezésével kritikán aluli szintet ér el.
Nem a legjobb, messze nem, de ahogy korábbi könyveinél írtam, ha annyira rossz, hogyhogy elgondolkodtat, és dilemma elé állít? Felháborít, de nem úgy mint az a bizonyos 50-es kezdetű… :)

10 hozzászólás
>!
mrsp
Jodi Picoult: Magányos farkas

Azt hiszem, számomra minden évben az a legizgalmasabb pillanat, amikor kiderül, melyik Jodi Picoult regény jelenik meg Magyarországon az adott évben. Így nagyon örültem, mikor kiderült, hogy a Magányos farkas jelenik meg, pedig egyáltalán nem vonz a farkasok témaköre… na de az elefántoké sem, mégis nagyon szerettem a Találj rám!-ot is. Szóval belevágtam.

A regényt két részre tudnám bontani igazából: ott van egyrészt a farkasos téma, ami az édesapa, Luke életéről és farkasokkal való barátkozásáról szól. Ettől a résztől nem vártam sokat, de mégis lenyűgözött, talán jobban is, mint gondoltam elsőre. Nem titkolom, hogy imádom az állatokat, a szabadidőmben mentorként sokat foglalkozok kutyákkal, igyekszem megérteni a viselkedésüket, a jeleiket, így nálam nagyon betalált ez a történet. Luke szála által Jodi szerintem nagyon közel hozta hozzánk, olvasókhoz a farkasok világát, és egy kicsit „emberibbé” is tette őket számunkra. Rávilágított, hogy a farkasokról évtizedek, sőt, évszázadok óta élő, kegyetlen lényként számon tartó nézetek mennyire helytelenek és ideje múltak. Én nagyon megdöbbentem, amikor leírta, hogyan épül fel egy farkasfalka hierarchiája, és hogy mik lehetnek azok az okok, amik miatt emberre támadnak, mert eddig abban a hitben éltem, hogy nem kellenek ehhez okok, csak szimplán megtörténik. Szóval amellett, hogy tökéletesen lefestette azt, hogy milyen az állatok közelségében, vagy akár a vadonban lenni, minden színnel, minden hanggal, minden szellővel kitűnően bánva, anélkül is rengeteget tanított nekem, olvasónak, hogy tanulási célból ütöttem volna fel a könyvet.

Emellett ott volt a regény másik, fő szála, Luke családja és annak tragédiája. A megszokottól eltérően most az események nagyon gyorsan bontakoztak ki, és a bírósági rész sem volt olyan túlzottan hangsúlyos. De nagyon tetszett a család felépítése – az elhanyagolt feleségé, aki új életet kezdett; az elmenekülő fiúé, akinek menekülése mögött több áll, mint hinnénk; a magának való farkaskutatóé, aki a szenvedélyét a családja elé helyezte, és a tinilányé, aki eközött a három szereplő között igyekszik megtalálni a helyét a világban és a „falkában”.

A regény mindemellett bonyolult etikai kérdéseket is boncolgat, például hogy kinek van joga dönteni arról, hogy ha nincs esély egy hozzátartozó felépülésére, tartsák-e életben, vagy sem. Jodi nagyon jól csavarta a szálakat addig a pontig, hogy míg azt hitted, az egyik félnek adsz igazat, szép lassan elkezded megérteni a másik fél álláspontját is, és a végére már nem tudnál te sem dönteni. Ismét egy fantasztikus Picoult-regény, ismét egy újabb csoda. Alig várom a következőt.


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Egy igazi család talán nem attól működik, hogy mindenki mindig mindent tökéletesen csinál. Talán attól működik, hogy adunk egy második esélyt a szeretteinknek, ha elszúrnak valamit.

323. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Kölyökkoromban annyira rettegtem a szekrényemben lakó szörnytől, hogy alig kaptam levegőt és borsódzott a bőröm. Apám mondta, hogy ilyenkor csak keljek fel és nyissam ki azt a rohadt szekrényajtót. Valamit nem ismerni ezerszer rosszabb, mint szembenézni a félelmünkkel.

54. oldal

>!
Mentavirág

Az igazi kérdés nem is az, miért vonultam ki a világból.
Sokkal inkább az, hogy mi vett rá a visszatérésre.

21. oldal

>!
Niitaa P

Mit mondtam volna neki?
Mit mondott volna nekem?
S mit számít egy beszélgetés, amit sosem folytattunk le, még ha ezerszer le is pörgettük magunkban?

346. oldal

2 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P

— Mi az, piros és fáj, ha belemegy a szemedbe? – mormolom. Semmi válasz.
— Traktor.

139. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Piroska megérdemelne egy alapos fenekelést.
Annak a kislánynak és a nagymamájának sikerült annyi hazugságot összehordania a farkasokról, hogy a kihalás szélére sodorta őket.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: farkas · Piroska
>!
Könyveskuckó_reblog

Tudod, mi a különbség az álom és a cél között?, kérdezte mindig. A terv.

371. oldal

>!
robinson P

Apám megtanított rá, hogy a farkasok úgy olvasnak az érzelmeinkben és gyengeségeinkben, ahogy mi az újságban.

159. oldal

Kapcsolódó szócikkek: farkas
>!
loveQhuay

Nem az a legmagasabb rangú farkas, aki él az erejével. Az a farkas az, aki élhetne, mégsem teszi.

249. oldal

>!
Niitaa P

Tényleg lehet haragudni valakire, amiért hülyeséget csinált, ha közben igazán, tiszta szívvel azt gondolta, hogy így helyes?

324. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Ben H. Winters: Gyilkosság világvége előtt
Madeleine Roux: Asylum – A bolyongó lélek
Priscille Sibley: Csillagpor
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Linn Ullmann: Kegyelem
Michela Murgia: Accabadora – A lélekanya
Sumner Locke Elliott: Elmenőben
Nemere István: Amíg köztünk voltál
N. M. Kelby: Végtelen csillagtér