Ítélet 195 csillagozás

Jodi Picoult: Ítélet

Jóképű idegen érkezik az álmos New England-i kisvárosba, Salem Fallsba, remélve, hogy mindent tiszta lappal kezdhet. Az egykori előkészítős leányiskolai tanárt a múltban súlyos vádak érték, amelyek megpecsételték jövőjét. Aztán egyszer csak egy nyugalmas kisvárosban találja magát, amelynek a kocsmájában mosogat, Addie Peabody irányítása alatt. Ám Salem Fallsban egy tinilányokból álló csapat tagjai sötét titkokat rejtegetnek – és Jack kiváló célpontnak tűnik, hogy megvádolják őt.
A modern boszorkányperek világában Jacknek újra bizonyítania kell az ártatlanságát egy egész város előtt, amely válaszokat vár.
Vajon bízhatunk-e az igazságszolgáltatásban? És a nő, akit mindennél jobban szeret, vajon mindezek fényében megbízik-e még benne?

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
496 oldal · ISBN: 9789632938059 · Fordította: Babits Péter
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632937571 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Jordan McAfee · Jack St. Bride · ügyvéd · Charlie Saxton · Selena Damascus


Kedvencelte 10

Most olvassa 15

Várólistára tette 125

Kívánságlistára tette 100

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Jodi Picoult: Ítélet

Jodi Picoult ezt a könyvet 2001-ben írta, bő másfél évtized múlva került nekünk, magyar olvasóknak a kezünkbe, ennek ellenére, témáját tekintve, aktuálisabb nem is lehetne. Mondhatnám azt is, hogy ismét egy darázsfészekbe nyúlt Jodi, egy olyan darázsfészekbe, amely már tíz és húsz évvel ezelőtt is jelen volt és ma sincs ez másképp.

Salem Falls egy olyan hely, ahol sötét titkok lappanganak, hazugságok és titkok, amelyek megülik az ember lelkét. Amelyek egyik pillanatban túlnőnek önmagukon és másik pillanatban már visszafordíthatlan a helyzet. Ilyenkor jön a Jodinál már megszokott bírósági tárgyalás, ami mégsem egyforma sosem.

A kitaszítottság, a megbélyegzés mélységeit mutatja meg ez a könyv, a szerelem és bizalom erejét, és miközben végig bizonytalanságban tart. A végén, az utolsó mondatoknál azt veszed észre, hogy nem veszel levegőt, mert a legutolsó sorával is fejbevág ez a történet.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2018/06/jodi-picoult-ite…

Málnika P>!
Jodi Picoult: Ítélet

„Azért csinálta, mert tudta, milyen érzés gödörbe kerülni, és hogy olyankor mekkora szükség van valakire, aki segít kimászni belőle. Azért csinálta, mert tudta, hogy a telefonok, e-mailek és faxok világában is lehet valaki végtelenül magányos.”

A tizedik körhöz hasonlóan az Ítéletet sem sikerült rögtön megkedvelnem, nem értettem, hogy áll majd össze a rengeteg szereplő, illetve a boszorkány vonal sem áll hozzám közel. Azonban, ahogy egyre jobban bontakozott ki a történet, és megismertem a szereplőket, majd beindult az izgalmas bírósági per, azon kaptam magam, hogy az írónőnek ez a könyve is alaposan elvarázsolt. A nemi erőszak a regény kulcstémája, amely ezúttal is több szempontból kerül bemutatásra. Emellett megjelenik a börtönök világa, a wicca vallás követése, egy kis közösség erőviszonyai, a sorsdöntő előítélet, hosszú gyászfolyamatok, a bosszú keserűsége, a szeretet ereje és a bizalom kérdése is. Addie és Jack sebzett karaktereit igazán könnyű volt megszeretni, azonban Gillian viselkedése teljesen érthetetlen volt számomra. Megszoktam, hogy Jodi Picoult regényeiben minden szereplő motivációja érthető és logikusan levezethető, így Gillyvel egyáltalán nem tudtam mit kezdeni. Az utolsó mondatok azonban mindenre magyarázatot adtak, én pedig ismét egy páratlan olvasmánnyal lettem gazdagabb.

2 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Jodi Picoult: Ítélet

Nemi erőszak, hamis vádak, molesztálás, bántalmazás, boszorkányság, átok. Ezek mind egy könyvbe tömörítve, talán soknak hangzik, mégis Jodi olyan egyszerűséggel tálalja elénk, mintha csak a reggeli limonádénk lenne egy verőfényes tavaszi napon. Csak mikor a végére érsz a könyvnek és onnan tekintesz vissza, akkor jön az az érzés, hogy „Te jó ég!”.
Szóval egy újabb rabul ejtő, tökéletes regény a kikapcsolódáshoz, és hogy leszállítson minket a mindennapok kényelméből, hogy „hahó, ideje, hogy észrevedd, mi folyik a világban körülötted”.
Én imádtam. Mindenkinek szívvel ajánlom.
Továbbiak: https://zsuolvas.blogspot.com/2019/01/jodi-picoult-itelet.html

Bree_olvas>!
Jodi Picoult: Ítélet

Tanulságos, megdöbbentő és valós. Elgondolkodtat magáról az ítéletről, az emberek elítéléséről. Kell pár nap, hogy átgondolva értelmes mondatba tudjam fogalmazni gondolataimat. Jelenleg csak ülök…és legszívesebben kitörölném a könyv történetét, hogy újra belevágjak. Mindenkinek el kellene olvasnia Jodi könyveit, hiszen ez a nő csak olyan témához tud nyúlni, amivel a világ összes szőnyeg alá söpört dolgait felszínre dobja, óriási porfelhőt képezve.

Drága könyvmoly, kérlek olvasd el ezt a könyvet, mert muszáj! Ha olvastál Joditól azért, ha nem olvastál tőle, akkor meg azért!

3 hozzászólás
Kókuszka>!
Jodi Picoult: Ítélet

„Minden hazugsághoz két ember kell – valaki kitalál egy tetszetős mesét, a másik meg van olyan ostoba, hogy elhiggye”
Az írónő megint nehéz témát boncolgat. Van-e kiút a megbélyegzésből, lehet-e új életet kezdeni, ha már valakire rásütötték a kiskorú terhére elkövetett szexuális visszaélés vádját. Játszhatunk-e a másik ember életével saját érdekeink érdekében, meddig mehetünk el? Feszült, drámai történet, miközben a hazugság és igazság között vergődünk. Megismerjük a börtönéletet, a mágiával, boszorkánysággal játszadozó lánybandát, a hallucinogén okozta módosult tudatállapotot, a karakterek jelenét és múltját. Az érzelmek széles skáláját vonultatja fel. Jól felépített, elgondolkodtató történet.

tonks>!
Jodi Picoult: Ítélet

Valahol a felénél jártam még csak, amikor eldöntöttem, hogy mindegy, meddig kell a könyv kedvéért fennmaradnom, mert egyszerűen ki kell olvasnom. Jodi Picoult a kevés kedvenc íróm egyike, de még így is meglepett, mennyire magával sodort a történet szinte az első oldaltól és nem eresztett el egy pillanatra sem. Van Picoultnak jobb, nagyobb dilemmákba, gondolatokba taszító regénye, itt viszont a karakterek vittek mindent, érdekesek voltak és lehetett elemezni a közöttük levő kapcsolatokat. (Mindenek ellenére szimpatizáltam Jack-kel, az anyján nagyon kiakadtam…) A befejezés azért nagyon gyorsan eljött, vártam volna még valamit, de attól még igazi Picoult befejezés.

u.i.: szépnek tartom a borítót, de nem illik a könyvhöz, túl rózsaszín.
u.i.2.: nemrég olvastam/néztem az Éles tárgyakat, gyakran eszembe jutott olvasás közben, vannak párhuzamok.

1 hozzászólás
Márk_2011 P>!
Jodi Picoult: Ítélet

Hihetetlenül izgalmas történt volt számomra.
Olvasás közben több érzés is kavarodott bennem! Dühös, voltam, a lányokra, Addie iránt együttérzést, megértést, sajnálatot éreztem! Jack pedig… Végig izgultam, hogy derüljön már ki, jöjjön már a vége, és nem azért, mert untam, egy percét sem lehet unni a történetnek!
Picoult könyvei, nem tartoznak a kedvenceim közé, több kötete is hagyott bennem űrt maga után, de ezzel a könyvel megvett, az biztos! Kedvenc lett! Számomra a kedvenc fogalma, az, amikor egy könyvet bármikor újra olvasnék! Ezt a könyvet, akár azonnal is!

2 hozzászólás
szandrabene>!
Jodi Picoult: Ítélet

Nemi erőszak az összes címke közül ez jellemzi a legjobban a könyvet. Nagyon nyomasztó téma, nagyon nyomasztó történet. A végétől paff vagyok. (Bár a DNS vizsgálatnál elkezdtem erre gyanakodni) Örültem, hogy elvarrt minden szálat maga után az írónő.
Mindig felháborodással tölt el, ha nemi erőszakkal kapcsolatos dologról hallok, és a bűnös kevesebbel ússza meg, mint a tisztitótűz, kasztrálás, örökké tartó fajtalankodás a cellatársak részéről, szóval minden esetben elégedetlen vagyok. De mi van akkor, ha a vádlott ártatlannak vallja magát, mi van akkor, ha tényleg nem követett el semmit? Eddig ebbe bele se gondoltam, soha nem gondoltam bele, hogy hány elítélt lézeng ártatlanul úgy, hogy semmit sem követett el, és, hogy hány veszélyes, erőszaktevővel smúzolok a kenyér sorba, vagy a szupermarketben zöldség vásárlás közben.
Előítéletes voltam ez idáig, úgy gondoltam, hogy egy prostituáltat nem lehet megerőszakolni, és, hogy a börtönben csak és kizárólag bűnözők csücsülnek. Ez a könyv egy pofon volt, hogy az élet nem csak fekete és fehér, nem csak jó és rossz van, nem csak igazság és hamisság létezik. Meg értettem egy életre, hogy Addig mindenki ártatlan, míg be nem bizonyosodik a bűnössége.
A világ egy veszélyes hely, mindegy, hogy Amerikában, Ukrajnában, Jemenbe, vagy Skandináviában élsz, mindenütt veszély leselkedik az emberre, de az is előfordulhat, hogy minket magunkat tekintenek a veszély forrásának. Tanulság: ne ítélj első pletykára, mert ítélkezhetnek ám feletted is könyörtelenül.

Kovaxka P>!
Jodi Picoult: Ítélet

Az első regény, amit a szerzőtől olvastam, de nem lesz az utolsó. Nagyon kellemesen csalódtam, nem volt számomra elviselhetetlenül romantikus, viszont rendkívül aktuális és jól megírt történet. Nem mondom, hogy sosem olvastam hasonló sztorit, de wiccával megspékelve, tárgyalótermi drámává kihegyezve talán még nem került elém ilyen. Jól felépített, végig feszült cselekmény, kidolgozott jellemek, motivációk, és még humora is van! Mivel 500 oldalon át fenn tudta tartani az érdeklődésem, Jodi tudhat valamit – az életről és az írásról is.

robinson P>!
Jodi Picoult: Ítélet

A téma elgondolkodtató és a végére készülj fel egy nem mindennapi megoldásra…nagyon jó lett!
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/07/itelet.html


Népszerű idézetek

wzsuzsanna P>!

Minden hazugsághoz két ember kell – valaki kitalál egy tetszetős mesét, a másik meg van olyan ostoba, hogy elhiggye.

323. oldal

1 hozzászólás
Málnika P>!

Amikor hazudtam, csüngtek minden szavamon. Amikor igazat mondtam, meg se hallgattak.

329. oldal, (Athenaeum, 2018)

Málnika P>!

A tegnap és a most között melyik átlagosnak tűnő pillanatban változott meg minden?

436. oldal, (Athenaeum, 2018)

2 hozzászólás
Málnika P>!

Tudta, milyen károkat képes okozni néhány meggondolatlan szó.

72. oldal, (Athenaeum, 2018)

Málnika P>!

Addie lassan kihúzott egy cérnaszálat a szoknyája szegéséből. Arra gondolt, mennyire hasonlít az életre – elég egy felfeslett öltés, s hirtelen a legtartósabb kötés is szétbomlik.

406. oldal, (Athenaeum, 2018)

Málnika P>!

Jack érezte, ahogy kicsúszik a talaj a lába alól, és nem először gondolt rá, hogy az élet ilyen apró részletekben lakozik.

105. oldal, (Athenaeum, 2018)

Kókuszka>!

Elveszíteni Chloét olyan volt, mint egy gyönyörű könyvet olvasni, majd hirtelen rádöbbenni, hogy az összes hátralévő lap üres.

353. oldal

Málnika P>!

Egy bölcs egyszer azt mondta, hogy nem nézhetünk vissza… hogy magunk mögött kell hagynunk a múltat, és keresnünk valami kapaszkodót a jövőnkben.

339-340. oldal, (Athenaeum, 2018)

Zoe27>!

Az elszalasztott lehetőségek sosem csak a felszínt sebzik meg – mindig csontig hatolnak.

72. oldal

wzsuzsanna P>!

Teljes szívéből azt kívánta, bárcsak másként történt volna, de már értette, hogy a szavak olyanok, mint a magasból leejtett tojások – éppúgy nem lehet visszavonni őket, mint elfeledkezni a mocsokról, ami utánuk marad.

131-132. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kresley Cole: A sötétség démona
Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa
Laurell K. Hamilton: Égő áldozatok
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Nora Roberts: Bűbájosok
Tracy Chevalier: A kék szűz
Alice Hoffman: A tizenharmadik boszorkány
Chloe Neill: Ha eljön a péntek