Ítélet 164 csillagozás

Jodi Picoult: Ítélet

Jóképű idegen érkezik az álmos New England-i kisvárosba, Salem Fallsba, remélve, hogy mindent tiszta lappal kezdhet. Az egykori előkészítős leányiskolai tanárt a múltban súlyos vádak érték, amelyek megpecsételték jövőjét. Aztán egyszer csak egy nyugalmas kisvárosban találja magát, amelynek a kocsmájában mosogat, Addie Peabody irányítása alatt. Ám Salem Fallsban egy tinilányokból álló csapat tagjai sötét titkokat rejtegetnek – és Jack kiváló célpontnak tűnik, hogy megvádolják őt.
A modern boszorkányperek világában Jacknek újra bizonyítania kell az ártatlanságát egy egész város előtt, amely válaszokat vár.
Vajon bízhatunk-e az igazságszolgáltatásban? És a nő, akit mindennél jobban szeret, vajon mindezek fényében megbízik-e még benne?

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
496 oldal · ISBN: 9789632938059 · Fordította: Babits Péter
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632937571 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Jordan McAfee · ügyvéd · Jack St. Bride · Charlie Saxton · Selena Damascus


Kedvencelte 8

Most olvassa 19

Várólistára tette 113

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Jodi Picoult: Ítélet

Jodi Picoult ezt a könyvet 2001-ben írta, bő másfél évtized múlva került nekünk, magyar olvasóknak a kezünkbe, ennek ellenére, témáját tekintve, aktuálisabb nem is lehetne. Mondhatnám azt is, hogy ismét egy darázsfészekbe nyúlt Jodi, egy olyan darázsfészekbe, amely már tíz és húsz évvel ezelőtt is jelen volt és ma sincs ez másképp.

Salem Falls egy olyan hely, ahol sötét titkok lappanganak, hazugságok és titkok, amelyek megülik az ember lelkét. Amelyek egyik pillanatban túlnőnek önmagukon és másik pillanatban már visszafordíthatlan a helyzet. Ilyenkor jön a Jodinál már megszokott bírósági tárgyalás, ami mégsem egyforma sosem.

A kitaszítottság, a megbélyegzés mélységeit mutatja meg ez a könyv, a szerelem és bizalom erejét, és miközben végig bizonytalanságban tart. A végén, az utolsó mondatoknál azt veszed észre, hogy nem veszel levegőt, mert a legutolsó sorával is fejbevág ez a történet.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2018/06/jodi-picoult-ite…

>!
Málnika 
Jodi Picoult: Ítélet

„Azért csinálta, mert tudta, milyen érzés gödörbe kerülni, és hogy olyankor mekkora szükség van valakire, aki segít kimászni belőle. Azért csinálta, mert tudta, hogy a telefonok, e-mailek és faxok világában is lehet valaki végtelenül magányos.”

A tizedik körhöz hasonlóan az Ítéletet sem sikerült rögtön megkedvelnem, nem értettem, hogy áll majd össze a rengeteg szereplő, illetve a boszorkány vonal sem áll hozzám közel. Azonban, ahogy egyre jobban bontakozott ki a történet, és megismertem a szereplőket, majd beindult az izgalmas bírósági per, azon kaptam magam, hogy az írónőnek ez a könyve is alaposan elvarázsolt. A nemi erőszak a regény kulcstémája, amely ezúttal is több szempontból kerül bemutatásra. Emellett megjelenik a börtönök világa, a wicca vallás követése, egy kis közösség erőviszonyai, a sorsdöntő előítélet, hosszú gyászfolyamatok, a bosszú keserűsége, a szeretet ereje és a bizalom kérdése is. Addie és Jack sebzett karaktereit igazán könnyű volt megszeretni, azonban Gillian viselkedése teljesen érthetetlen volt számomra. Megszoktam, hogy Jodi Picoult regényeiben minden szereplő motivációja érthető és logikusan levezethető, így Gillyvel egyáltalán nem tudtam mit kezdeni. Az utolsó mondatok azonban mindenre magyarázatot adtak, én pedig ismét egy páratlan olvasmánnyal lettem gazdagabb.

2 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas
Jodi Picoult: Ítélet

Nemi erőszak, hamis vádak, molesztálás, bántalmazás, boszorkányság, átok. Ezek mind egy könyvbe tömörítve, talán soknak hangzik, mégis Jodi olyan egyszerűséggel tálalja elénk, mintha csak a reggeli limonádénk lenne egy verőfényes tavaszi napon. Csak mikor a végére érsz a könyvnek és onnan tekintesz vissza, akkor jön az az érzés, hogy „Te jó ég!”.
Szóval egy újabb rabul ejtő, tökéletes regény a kikapcsolódáshoz, és hogy leszállítson minket a mindennapok kényelméből, hogy „hahó, ideje, hogy észrevedd, mi folyik a világban körülötted”.
Én imádtam. Mindenkinek szívvel ajánlom.
Továbbiak: https://zsuolvas.blogspot.com/2019/01/jodi-picoult-itelet.html

>!
BreeS
Jodi Picoult: Ítélet

Tanulságos, megdöbbentő és valós. Elgondolkodtat magáról az ítéletről, az emberek elítéléséről. Kell pár nap, hogy átgondolva értelmes mondatba tudjam fogalmazni gondolataimat. Jelenleg csak ülök…és legszívesebben kitörölném a könyv történetét, hogy újra belevágjak. Mindenkinek el kellene olvasnia Jodi könyveit, hiszen ez a nő csak olyan témához tud nyúlni, amivel a világ összes szőnyeg alá söpört dolgait felszínre dobja, óriási porfelhőt képezve.

Drága könyvmoly, kérlek olvasd el ezt a könyvet, mert muszáj! Ha olvastál Joditól azért, ha nem olvastál tőle, akkor meg azért!

3 hozzászólás
>!
Kókuszka 
Jodi Picoult: Ítélet

„Minden hazugsághoz két ember kell – valaki kitalál egy tetszetős mesét, a másik meg van olyan ostoba, hogy elhiggye”
Az írónő megint nehéz témát boncolgat. Van-e kiút a megbélyegzésből, lehet-e új életet kezdeni, ha már valakire rásütötték a kiskorú terhére elkövetett szexuális visszaélés vádját. Játszhatunk-e a másik ember életével saját érdekeink érdekében, meddig mehetünk el? Feszült, drámai történet, miközben a hazugság és igazság között vergődünk. Megismerjük a börtönéletet, a mágiával, boszorkánysággal játszadozó lánybandát, a hallucinogén okozta módosult tudatállapotot, a karakterek jelenét és múltját. Az érzelmek széles skáláját vonultatja fel. Jól felépített, elgondolkodtató történet.

>!
szandrabene 
Jodi Picoult: Ítélet

Nemi erőszak az összes címke közül ez jellemzi a legjobban a könyvet. Nagyon nyomasztó téma, nagyon nyomasztó történet. A végétől paff vagyok. (Bár a DNS vizsgálatnál elkezdtem erre gyanakodni) Örültem, hogy elvarrt minden szálat maga után az írónő.
Mindig felháborodással tölt el, ha nemi erőszakkal kapcsolatos dologról hallok, és a bűnös kevesebbel ússza meg, mint a tisztitótűz, kasztrálás, örökké tartó fajtalankodás a cellatársak részéről, szóval minden esetben elégedetlen vagyok. De mi van akkor, ha a vádlott ártatlannak vallja magát, mi van akkor, ha tényleg nem követett el semmit? Eddig ebbe bele se gondoltam, soha nem gondoltam bele, hogy hány elítélt lézeng ártatlanul úgy, hogy semmit sem követett el, és, hogy hány veszélyes, erőszaktevővel smúzolok a kenyér sorba, vagy a szupermarketben zöldség vásárlás közben.
Előítéletes voltam ez idáig, úgy gondoltam, hogy egy prostituáltat nem lehet megerőszakolni, és, hogy a börtönben csak és kizárólag bűnözők csücsülnek. Ez a könyv egy pofon volt, hogy az élet nem csak fekete és fehér, nem csak jó és rossz van, nem csak igazság és hamisság létezik. Meg értettem egy életre, hogy Addig mindenki ártatlan, míg be nem bizonyosodik a bűnössége.
A világ egy veszélyes hely, mindegy, hogy Amerikában, Ukrajnában, Jemenbe, vagy Skandináviában élsz, mindenütt veszély leselkedik az emberre, de az is előfordulhat, hogy minket magunkat tekintenek a veszély forrásának. Tanulság: ne ítélj első pletykára, mert ítélkezhetnek ám feletted is könyörtelenül.

>!
tonks
Jodi Picoult: Ítélet

Valahol a felénél jártam még csak, amikor eldöntöttem, hogy mindegy, meddig kell a könyv kedvéért fennmaradnom, mert egyszerűen ki kell olvasnom. Jodi Picoult a kevés kedvenc íróm egyike, de még így is meglepett, mennyire magával sodort a történet szinte az első oldaltól és nem eresztett el egy pillanatra sem. Van Picoultnak jobb, nagyobb dilemmákba, gondolatokba taszító regénye, itt viszont a karakterek vittek mindent, érdekesek voltak és lehetett elemezni a közöttük levő kapcsolatokat. (Mindenek ellenére szimpatizáltam Jack-kel, az anyján nagyon kiakadtam…) A befejezés azért nagyon gyorsan eljött, vártam volna még valamit, de attól még igazi Picoult befejezés.

u.i.: szépnek tartom a borítót, de nem illik a könyvhöz, túl rózsaszín.
u.i.2.: nemrég olvastam/néztem az Éles tárgyakat, gyakran eszembe jutott olvasás közben, vannak párhuzamok.

>!
robinson P
Jodi Picoult: Ítélet

A téma elgondolkodtató és a végére készülj fel egy nem mindennapi megoldásra…nagyon jó lett!
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/07/itelet.html

>!
bokrichard
Jodi Picoult: Ítélet

JP egyik legrégebbi, mégis legutóbb megjelent könyve olyan, mint majdnem mindegyik másik alkotása, legalábbis a téma választást tekintve: örökzöld, aktuális minden időben. Nos, ami a kidolgozottságát illeti, ott már nem feltétlenül hasonló: koraiságát nagyon jól tükrözi főként az első felében érzett csapongás, a hirtelen megnövekedett számú szereplők, és a piszkos ügyleteik, az időben való számomra kicsit kaotikus ugrálás. Emiatt, a három fő részre osztott könyv első szekcióját nagyon nehéz volt olvasnom. Kicsit úgyis éreztem magam, mint amikor az Átmeneti üresedést olvastam: nagy felhajtás, ami mögött ott van a zseni, de hogy lehet elviselni addig? Aztán a második részre kapcsolószerűen jött az olvashatóság: elindult a billogozás, a prejudikáció. A könyv sokkal többről szól, mint a nemi erőszakról vagy a szerelmi kapcsolatok hullámzásáról. Ez igazi keresztmetszete a társadalomnak. Igen brutális méreteket ölt az a fajta vádaskodás, a kiközösítés, a köpködés, és még fokozhatóak a szenvedések, amiken Jack keresztülment. A legdurvább az, ami majd minden könyvben is szokott lenni: mindez a való életben is megtörténhet. JP nem köntörfalaz, a könyv utolsó kétharmada pörgős izgalmak közepette taglózza le az olvasót,igaz, a válasz nekem kicsit evidens volt spoiler. Mindenki jól ki lett boncolva, a titkok annyian vannak, mint égen a csillag, de a végére kikerekedik a történet. Eleinte erős közepes lett volna, de a végére igen erőssé vált a könyv.

>!
White13
Jodi Picoult: Ítélet

Ez nagyon odavagott most. Zsenialis regeny, remekmu Joditol. Meg keresem a megfelelo szavakat. Egyszeruen olvasnotok kell ezt a konyvet!

Update :spolier nelkul nagyom nehez lenne elmondani, mitol igazan zsenialis a konyv, de aki majd olvassa, es megvitatna, irjon :)


Népszerű idézetek

>!
Málnika 

A tegnap és a most között melyik átlagosnak tűnő pillanatban változott meg minden?

436. oldal, (Athenaeum, 2018)

2 hozzászólás
>!
wzsuzsanna P

Minden hazugsághoz két ember kell – valaki kitalál egy tetszetős mesét, a másik meg van olyan ostoba, hogy elhiggye.

323. oldal

1 hozzászólás
>!
Málnika 

Tudta, milyen károkat képes okozni néhány meggondolatlan szó.

72. oldal, (Athenaeum, 2018)

>!
Málnika 

Amikor hazudtam, csüngtek minden szavamon. Amikor igazat mondtam, meg se hallgattak.

329. oldal, (Athenaeum, 2018)

>!
Málnika 

Addie lassan kihúzott egy cérnaszálat a szoknyája szegéséből. Arra gondolt, mennyire hasonlít az életre – elég egy felfeslett öltés, s hirtelen a legtartósabb kötés is szétbomlik.

406. oldal, (Athenaeum, 2018)

>!
Málnika 

Jack érezte, ahogy kicsúszik a talaj a lába alól, és nem először gondolt rá, hogy az élet ilyen apró részletekben lakozik.

105. oldal, (Athenaeum, 2018)

>!
Málnika 

Egy bölcs egyszer azt mondta, hogy nem nézhetünk vissza… hogy magunk mögött kell hagynunk a múltat, és keresnünk valami kapaszkodót a jövőnkben.

339-340. oldal, (Athenaeum, 2018)

>!
wzsuzsanna P

Teljes szívéből azt kívánta, bárcsak másként történt volna, de már értette, hogy a szavak olyanok, mint a magasból leejtett tojások – éppúgy nem lehet visszavonni őket, mint elfeledkezni a mocsokról, ami utánuk marad.

131-132. oldal

>!
Kókuszka 

Elveszíteni Chloét olyan volt, mint egy gyönyörű könyvet olvasni, majd hirtelen rádöbbenni, hogy az összes hátralévő lap üres.

353. oldal

>!
Zoe27 P

Az elszalasztott lehetőségek sosem csak a felszínt sebzik meg – mindig csontig hatolnak.

72. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer: A Vegyész
J. D. Robb – Laurell K. Hamilton – Susan Krinard – Maggie Shayne: Szenvedély téren és időn túl
MaryJanice Davidson – Laurell K. Hamilton – Charlaine Harris – Angela Knight – Vickie Taylor: Karó
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Tracy Chevalier: A kék szűz
Kresley Cole: A sötétség démona
Chloe Neill: Ha eljön a péntek
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve