Egyszerű ​igazság 406 csillagozás

Jodi Picoult: Egyszerű igazság Jodi Picoult: Egyszerű igazság

Egy ​békés Pennsylvania állambeli amis kisvárosban halott csecsemőre bukkannak egy elhagyatott istállóban. A rendőrségi nyomozás során egyéb szörnyű titkokra is fény derül, és a közösség élete pillanatok alatt pokollá változik. A bizonyítékok a tizennyolc éves és hajadon Katie Fisher ellen szólnak, aki látszólag titokban szülte meg gyermekét, majd megölte az ártatlant. A nagyvárosi életből kiábrándult Ellie Hathaway ügyvéd elvállalja Katie védelmét, megpróbál utat találni az idegen kisváros lakóinak szívéhez, miközben nem is sejti, hogy olyan területre téved, ahol semmi sem az, aminek látszik, ahol nem csak egy igazság létezik, és ahol a bűnhődés és a feloldozás nem az ítélőszék kezében van. Ellie egyre jobban belegabalyodik a szövevényes ügy hálójába, miközben saját félelmeivel is szembe kell néznie, mikor egy férfi tűnik fel a múltból, rég eltemetett érzéseket, vágyat és szenvedést hozva magával…
Az Egyszerű igazság torokszorító lélektani dráma és rejtélyekben gazdag krimi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
484 oldal · ISBN: 9789632932644 · Fordította: Bihari György
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
484 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632937144 · Fordította: Bihari György
>!
Athenaeum, Budapest, 2013
482 oldal · ISBN: 9789632932644 · Fordította: Bihari György

1 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

lovag


Kedvencelte 42

Most olvassa 13

Várólistára tette 187

Kívánságlistára tette 149

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

gumicukor>!
Jodi Picoult: Egyszerű igazság

Csak faltam az oldalakat, ahogy az Picoult-nál lenni szokott… Imádtam ezt a történetet, a karaktereket, a cselekményt, mindent. Szeretem, hogy mindig érdekes, nem mindennapi témákat feszeget az írónő, és ezt jól is valósítja meg, viszont már a könyv felénél tudtam, hogy mi lesz a nagy csattanó. Ettől függetlenül ugyanúgy izgultam a szereplőkért. :)

A fél csillagot azért vonom le, mert ebben a könyvben is a korábban elolvasottakhoz hasonlóan felfedeztem azt a hibát, hogy érzésem szerint a könyv vége össze lett csapva. Valahogy olyan érzésem támadt megint, hogy ugyan gyönyörűen felépítette Picoult a történetet, de a végét nem gondolta át, és nem is dolgozta ki megfelelően.

1 hozzászólás
Kikiriki>!
Jodi Picoult: Egyszerű igazság

Jodi ismét lenyűgözött. Hihetetlen ez a nő! Nekem nagyon tetszett, másokkal ellentétben, engem nagyon ledöbbentett a vége, nem is számítottam erre a befejezésre. Bár a végére egy picit tényleg össze lett csapva, engem kárpótolt az, hogy ennyire ki volt dolgozva maga a könyv. Megismerhettem általa az amisokat, aminek nagyon örülök. Nagyon szerettem Elliet és Coopert, a többi szereplővel kissé szkeptikus voltam, de a könyv befejeztével elég sok szereplőre emlékezek vissza boldogan.

„A szerelem nem egy pillanat, amikor belenézel egy fiú szemébe, és a föld elmozdul a lábad alatt, amikor meglátod lelkében mindazt, ami hiányzik a tiédből. A szerelem lassú, biztos léptekkel jön, és ugyanannyi benne az öröm, mint a tisztelet.”

„– Egyformák vagyunk. Egyformán imádkozunk. Egyformán élünk – mondta. – De mindez nem jelenti azt, hogy egyformán is gondolkodunk.”

„– Örülhetünk a más szerencséjének, de ez nem jelenti azt, hogy megfeledkezünk a saját balsorsunkról.”

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
484 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632937144 · Fordította: Bihari György
AniTiger P>!
Jodi Picoult: Egyszerű igazság

Letehetetlen volt a regény, nagyon izgalmasnak tartom a zárt közösségek életét belülről megismerni – ráadásul a kívülről jött, nagyvárosi, kicsit fiús Ellie csodás főszereplő! Nem érdekelt, hogy tényleg Katie ölte-e meg a babát, csak izgultam, hogy el ne ítéljék és Ellie megnyerje a pert. De nem csupán a bűnügyre van kiélezve a sztori, hanem több izgalmas mellékszálat is kaptam. Van itt titkolózás, kitagadástól való félelem, olthatatlan tudásvágy miatti kibannolás, de foglalkozik az amis fiatalok életstílusával és a megkeresztelkedettek kötelezettségeivel is.

Tetszett, hogy nem kaptunk gyorstalpalót az amisok életviteléből, hanem lassacskán adagolta az írónő az információt! Imádtam a karakterek egyenességét, a szeretetük és a vallásuk közti vergődésüket. A történet csattanója (még úgy is, hogy sejtettem) megrázó volt, pofán csapott. Nem a legjobb Jodi Picoult könyv, amit valaha olvastam, de épp olyan fantasztikus és egyedi, mint a többi regénye. Bármiről is ír – akár az én stílusom, akár nem – falom az oldalakat.

Kedvenc részek: spoiler

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/09/jp-egyszer…

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
484 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632937144 · Fordította: Bihari György
saribo>!
Jodi Picoult: Egyszerű igazság

Érdekes volt bepillantást nyerni az USA északi részén, Pennsylvania és Ohio államban élő amish közösség életébe egy lélektani regény keretei között.
Az amishok a tiroli német nyelv dialektusát beszélő kis konzervatív, keresztény közösség, akik tradicionális ruhákban járnak, a nők a hajukat sose vágatják le, nem használnak elektromosságot, gépeket, autót, telefont, nem hisznek a világi igazságszolgáltatásban, a gyerekek továbbtanulását nem támogatják, békés, nyugodt életüket kis zárt közösségükben élik, ahonnan kitörni nagyon nehéz.
Ebbe a közösségbe csöppen bele Ellie a nagyvárosi életet élő, éppen lelki válságban levő ügyvédnő aki hirtelen ötlettől vezérelve, ezt a cselekedetét maga sem értve elvállalja az újszülött csecsemője meggyilkolásával vádolt fiatal amish lány védelmét, beköltözik az amishok közé, vállalja a puritán életet, annak reményében, hogy ha megismeri Katie indítékait, akkor hatékonyabban tudja védeni védencét. A történet végére – még magán is meglepődve – teljesen beilleszkedik, átértékeli addig életét, megtanulja megbecsülni az élet apró örömeit és meg is szereti ezt a világot. Jodie Picoult-ra jellemző módon a végén az a csavar sem marad el, ami az addig (nem kevés, 482 oldalon ) történteket teljesen más megvilágításba helyezi és újragondolásra ösztönöz.

ziara>!
Jodi Picoult: Egyszerű igazság

Ez volt az első olvasásom az írónőtől. Nagyon érdekelt, hogy mit szeretnek benne annyira az emberek, a könyvtárunkban is a legkeresettebb szerzők közé tartozik. Gondoltam egyet kiválasztok, de a többi könyv sztorija már a fülszöveg alapján is annyira drámai, hogy gondoltam inkább egy krimis hangvételűt olvasok, de drámát kaptam. Fordulatos, érdekes, olvasmányos, de nekem nem lesz a kedvencem. Az amish-ok élete mindig is érdekelt, legalább abba is betekintést nyertem, szóval nem sajnálom a könyvvel töltött időt.

buzavirág P>!
Jodi Picoult: Egyszerű igazság

Az egyszerű igazság, egy hosszú procedúrát eredményezett, és bár szeretem az írónő stílusát és ezt a történetet is, mégis nagyon nehezen sikerült a végére érnem.
Ebben a könyvben az amisok életébe kapunk betekintést, sok mindent tanulhatunk ezektől az emberektől, a béke, a szeretet szigete ahol élnek, még akkor is ha nem értettem egyet minden tettükkel és Ellie, az ügyvédnő is pozitív változásokon esett át.
Maga az ügy, bosszantóan nehezen bontakozott ki, de az egész könyv ilyen, talán ezzel akarta érzékeltetni az írónő, hogy az amisoknál szinte megállt az idő.

angelmanna>!
Jodi Picoult: Egyszerű igazság

Picoult regényei sohasem hagynak hidegen, hiszen mindig megosztó témákhoz nyúl, és remekül ért a feszültség keltéshez. Ezt a könyvet mégsem éreztem maradéktalanul hibátlannak, mert nehezemre esett elhinni, hogy a legfontosabb bizonyítékot senki sem kereste. Mindenki leragadt annál a feltételezésnél, hogy Katie megölte a saját gyermekét, és az oly briliáns ügyvédnőnek, ügyésznek, és nyomozónak nem tűnt fel, egy perdöntő bizonyíték hiánya.

Itt már eleve egy szokatlan környezetbe helyezte a cselekményt Picoult. Az amis kultúra bemutatása, mindennapi életükbe való bevezetés mind arra összpontosul, hogy egy kicsit közelebb hozza az amerikaiakat, ehhez számukra furcsa, és érhetetlen kívülállókhoz. Igyekszik megértetni az amisok által választott életmódot, és hitbéli meggyőződésüket. Ám azzal, hogy a halott csecsemőt az ő istállójukba teszi, ezzel leemeli őket arról a magasztos piedesztálról, amire sokan helyezték őket, mert a nyomozás, és a per kibontakozása során kiderül, hogy bár egy kicsit mégis felettünk állnak, mégsem hibátlanok, és mentesek az emberi önzéstől. Ők is hibáznak, és vétkeznek.

Nekem a vége sokkoló volt. Az általam oly odaadónak vélt, lányát annyira imádó anyáról kiderült, hogy nagyon messze van van attól a képtől, ami őróla kialakult bennem. Sokkoló volt a reakció is, ahogyan Ellie reagált a kapott információra. Még most is emésztem, mert nem tetszett.

2 hozzászólás
White13>!
Jodi Picoult: Egyszerű igazság

Mindig első felindulásból írom az értékelést, a könyv utolsó lapjának elolvasása után, ez nem biztos, hogy minden esetben jó ötlet. (és általában hulla vagyok, mert vagy nagyon késő, vagy nagyon korán van, és egy rakás szóismétlés stb. ejtek) de!
csak azért leírom most, amit gondolok. Max. holnapra megbánom. :) (nem fogom)
Egy amis faluban vagyunk, ahol egy lánykát megvádolnak azzal, hogy megölte újszülött gyermekét, a történetben ezt a szálat göngyölíti fel Picoult, magyarázza, fejtegeti, és bevezet minket az amisok világába.
Én végig hőbörögtem. Mindenen. Hogy micsoda idióták mind. Hogy nincs áram. Hogy hajnalban fejik a tehenet. Hogy bricskán járnak. Hogy kollektív tudat meg a satöbbi…
Aztán persze rájöttem, hogy mi az, ami zavar. A saját rohanó, sokszor semmi észre nem vevő (de szép magyar kifejezés) életem, környezetem, a felgyorsult világ, amiben élünk, élek. Hogy nem veszünk észre dolgokat, hogy elfelejtjük a hitünket (már akinek van, volt, lesz). Elfelejtünk megállni, és csak úgy élvezni egy pillanatot. Ami lehet egy zöldellő fa, a madarak csicsergése, a csodaszép napsütés (mostanában éppen nem volt mondjuk). És rájöttem, hogy magamra vagyok kicsikét mérges, nem a történetre, nem az amisokra, nem az ő életükre.
Szóval a könyv tetszett, mert elgondolkodtatott olyan dolgokon, amik ott vannak bennem (is) csak néha elfelejtek ránézni. :)
Felhívás „kihívásra”! Álljunk meg többször, és élvezzük a pillanatot! ;)

6 hozzászólás
Bur3sz>!
Jodi Picoult: Egyszerű igazság

Az egyik legjobb JP könyv. Aki ismerkedni akar az íróval, ez a regény tökéletes hozzá. Nagyon tettszett.

2 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Jodi Picoult: Egyszerű igazság

Mint Jodi Picoult legtöbb könyvében, itt is szerephez jut egy kis misztika, /amit nagyon kis diszkrét mellékszálon csempészett bele a történetbe/, az elmaradhatatlan bírósági tárgyalás, és a történet több szereplő szemszögéből történő megvilágítása.
Nagyon tetszett a könyv, és ami leginkább megfogott amellett, hogy betekintést engedett eme zárt közösségek életébe, hogy mindvégig fenntartotta a két világot megtestesítő főszereplő közti feszültséget, a két életforma, és felfogás egymásnak ütközését.
Átfogó és részletes képet rajzolt az amis kultúráról, ebből a szempontból bánom, hogy már vége is lett, szívesen olvastam volna még róluk.
http://zsuolvas.blogspot.hu/2016/03/jodi-picoult-egysze…


Népszerű idézetek

K_Maria P>!

A szerelem nem egy pillanat, amikor belenézel egy fiú szemébe, és a föld elmozdul a lábad alatt, amikor meglátod lelkében mindazt, ami hiányzik a tiédből. A szerelem lassú, biztos léptekkel jön, és ugyanannyi benne az öröm, mint a tisztelet.

107. oldal, 5. fejezet (Athenaeum, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
robinson P>!

Az egyszerű ember azt az igazságot tanulja meg elsőnek, hogy a tettek hangosabban beszélnek, mint a szavak.

472. oldal

K_Maria P>!

… a szenvedés éppúgy megerősíthet egy házasságot, mint a boldogság.

51. oldal, 3. fejezet (Athenaeum, 2013)

madárka>!

A dolgok akkor végződnek a legjobban, ha engedjük, hogy kifussák magukat.

336. oldal

ZsúésKrisz_Olvas>!

Az egyszerű embereket ostobának tartják, mert hagyják, hogy fát vágjanak a hátukon. Pedig az egyszerű emberek okosak, csak nem tudják, hogyan legyenek önzők.

211. oldal

madárka>!

– Csak mert szeretünk valakit, az még nem jelenti azt, hogy az Úr is egymásnak szánt bennünket.

1 hozzászólás
Milli>!

Mi haszna az egyéni győzelemből, olyasvalakinek, akinek abból áll az élete, hogy feláldozza magát a közösség javáért?

290. oldal

Milli>!

– Téged ez sosem zavar? Hogy ha átléped a vonalat, nem léphetsz többé vissza?

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Karen M. McManus: Lehull a lepel
E. K. Blair: Hush
Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje
Joël Dicker: A Baltimore fiúk
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég