A ​tizedik kör 82 csillagozás

Jodi Picoult: A tizedik kör

A ​lányod azt állítja: megerőszakolták.
Csakhogy a fiú, akit vádol: a saját szerelme.
MIT TESZEL?

Daniel Stone egyedüli fehér gyerekként nőtt fel egy amerikai eszkimó faluban, ahol anyja tanítónőként dolgozott, míg őt kiközösítették és gúnyolták. Nem hagyta magát: rosszabb lett minden rosszfiúnál, ivott, lopott és rabolt, amíg ki nem szabadult Alaszka vadonjából, hogy kövesse művészi ambícióit, beleszeretett egy lányba és családot alapított.
Tizenöt évvel később Daniel sikeres képregényrajzoló. Felesége Dante Isteni színjátékát tanítja a helyi egyetemen; lánya, Trixie pedig a szeme fénye.
Trixie nem tud apja sötét múltjáról – egészen addig, amíg egy randi rémálomba nem torkollik, és Daniel újra azon kapja magát, hogy meg kell küzdenie az indulattal, ami talán nemcsak őt emészti fel, de egész családját és a jövőjét is.
Jodi Picoult ebben a regényében erősebb hangot üt meg, mint valaha. Vajon elég-e az apa és lánya közötti elszakíthatatlan… (tovább)

Eredeti mű: Jodi Picoult: The Tenth Circle

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
400 oldal · ISBN: 9789632937526 · Fordította: Babits Péter
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
400 oldal · ISBN: 9789632937854

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 8

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 88


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Jodi Picoult: A tizedik kör

Jodi ezúttal is belenyúlt a tűzbe, azaz olyan témáról írt, amely senkit nem hagy, nem hagyhat hidegen. Mikortól zaklatás a zaklatás? Mikortól erőszak az erőszak?

Ha a nő miniszoknyát vesz fel, vagy úgy öltözik, mint egy prostituált, akkor magára vessen, ha megerőszakolják? A prostituáltat nem lehet megerőszakolni, mert neki amúgy is a szex a munkája? Téves elképzelések és hímsoviniszta hozzáállás? Ne áldozatnak, hanem bűnbaknak érezze magát az a nő gyerek, akit megerőszakoltak?

Jodi Picoult regényének központi témája egy szexuális erőszak körül forog. Megtörtént, nem történt meg? Erőszak volt, vagy egy elhagyott, szerelmes lány bosszúja? Hogy a történet ne legyen egyszerű, a megvádolt fiú a lány szerelme volt, majd szakított vele…
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/05/jodi-picoult-tized…

7 hozzászólás
>!
robinson P
Jodi Picoult: A tizedik kör

Alapból, ha nem is ez a legjobb Jodi-könyv, simán a jók közt a helye. Tetszett, hogy az apa-lánya kapcsolat került alaposabb bemutatásra. Az is egy fontos kérdése a történetnek: mennyire ismerjük jól a saját gyerekünket? Az én lányom nem olyan… vagy mégis?

Azt kell mondjam, Picoult a lehető legjobb módon foglalkozik ezzel a kényes témával.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/05/a-tizedik-kor.html

>!
bokrichard
Jodi Picoult: A tizedik kör

Semmi sem olyan egyszerű, mint aminek látszik. És Picoult ebben a könyvben is bebizonyította ezt az állítást. Ki az áldozat? Ez a központi kérdés, ami mindenkiben, aki olvassa ezt a könyvet felmerül. Bonyolult családi kapcsolatok, fagyos múlt (nemcsak Alaszka miatt), még fagyosabbnak ígérkező jelen, amiben egy szülő-gyermek kapcsolata emelkedik ki igazán. És persze a nemi erőszak, mint a következő tabudöntögető, de mind a mai napig sarkalatos téma.
Az írónő alkotása nem a legjobb, viszont annál sokkal komorabb, mondhatni a legsötétebbek egyike. Ez a könyv sokban másmilyen, mint a többi. Itt nincs az a felépítés, nincs az a váltott szemszög, amivel minden oldalról tökéletesen kiegyensúlyozva bemutatná a szereplőket, és a miérteket. Trixiről el sem akartam eleinte hinni, hogy 14 éves: ilyeneket ilyen korú gyermekek nem tesznek. Megvan a véleményem a nemi erőszakról, igenis van egyértelmű bűnös, és általában nem a lány az. De itt más a helyzet, talán mert a lány minden háttérben zajló cselekedete annyira ellenszenves, annyira inadekvát, eleve tükröz valamiféle múltbéli pszichiátriai problémát, aminek következtében viselkedik úgy, ahogy nem szabad. Ennélfogva nem tudom sajnálni, sőt irritálónak tartottam inkább. Jasont sajnáltam, szerintem rosszkor volt rossz helyen, és a következmények tették őt tönkre.
Na, és ahol problémáim igazán kezdődtek, az a második fele spoiler volt. Amennyire elnyújtottan bemutatta Laura és Daniel gázos kapcsolatának elejét, és jelenét, annyira összecsapott lett ez a fele, különösen a vége. Nem találtam az összhangot az első-, és a második fele között a könyvnek egész egyszerűen.
Szóval jó-jó, de nem a legjobb, és nem jellemzően JP nem volt annyira árnyalt, mint korábban.

2 hozzászólás
>!
White13 P
Jodi Picoult: A tizedik kör

Kemeny sztori, es a metoo idejen nagyon aktualis is. Mit erez egy eroszak aldozata? Azt hiszem, el semmit tudjuk kepzelni. Plane, ha nem is olyan egyertelmu minden, ahogyan az elsore latszik.
Hutlenseg – ha leterunk egy utrol, onnantol csak meg tovabb gurulunk a lejton lefele? A hutlensegtol masmilyenne valunk, vagy azert leszunk hutlenek, mert masmilyenek lettunk?

Picoult ismet zsenialisat alkotott (bar az eredeti mu nem most keszult).
A konyv a fesztiválon lesz eloszor kaphato!

>!
Virág_Blogger P
Jodi Picoult: A tizedik kör

„[…] az eszkimók tudják, hogy mindenki kapcsolatban áll mindenkivel – ember és állat, idegen és idegen, férj és feleség, apa és gyerek. Megvágjuk magunkat és valaki más vérzik. Megmentünk valakit és mi menekülünk meg.”

Mi az a nem? Egy fejrázás, egy eltaszító kar vagy egy konkrét szó? Hol kezdődik az erőszak? Kinek a hibája? És hol találjuk a valóságot, ha az áldozat és az elkövető egyaránt küzd a maga igazáért? Jodi Picoult elmesélt egy történetet, mint előtte már oly sokan – mégis annyi mindent mondott ki, amit mások nem akarnak, vagy akár nem mernek. A tőle megszokott alapossággal járta körül központi témáját – ezúttal a nemi erőszakot –, kétes helyzeteket teremtett, ezeken keresztül pedig a történet legvégéig gondolkodóban tartotta az olvasót jóról és rosszról, igazságról és hazugságról, a szexuális bűncselekmények kissé megfoghatatlan természetéről, valamint a hatásairól – nem csupán az áldozat, de a családja életét is jobban górcső alá véve. Megjelentek egy apa aggodalmai, a házastársi hűtlenség kérdése, tanulhattunk erről a földi pokolról, s arról is, vajon lehetséges-e az embernek elmenekülni saját maga, az önnön múltja elől. Picoult ismét egy fordulatos, érzelemmel és izgalommal teli regényt alkotott, amihez további plusztpontokat varázsolt részemről minden hozzáadott különlegességgel, legyen szó Dante Isteni színjátékának kreatív felhasználásáról vagy akár a történet fontosabb momentumait kísérő képregényekről.

Teljes értékelésem a könyvről a blogon olvashatjátok: http://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/08/a-pok…

2 hozzászólás
>!
BarbyMalik0112 P
Jodi Picoult: A tizedik kör

Jodi Picoult neve nálam már kapcsolódik egy sokszor lelkileg nehéz, elgondolkodtató, teljesen egyedi történethez. A tizedik kör az egyik legkeményebb olvasmány volt az eddigiek során. Aki most ismerkedne még az írónővel, nem ajánlom, hogy ezt a regényét vegye először kézbe, ugyanis talán az egyik legfélelmetesebb, ahogy könyörtelenül bemutatja a kendőzetlen igazságot.

Nagyon szerettem, nem csalódtam az írónőben. Sok témát feszeget négyszáz oldal alatt, nem tudnék egy valamit kiemelni, olyan sok mindenről szól ez a regény, de ezt néha azonban kicsit visszásnak éreztem.

Olyan könyvmolyoknak ajánlanám, akiknek erős a szívük, ugyanis ez a könyv sokszor sokkolja az olvasóját ilyen, vagy olyan esetben.

Bővebb értékelés: https://barbyesakonyvek.blogspot.hu/2018/04/jodi-picoul…

4 hozzászólás
>!
Kókuszka
Jodi Picoult: A tizedik kör

Központi témája Trixie (14) és élete nagy szerelmének a tizenhét éves tehetséges hoki játékos, Jason visszahódításának drámába hajló kudarca. A tinédzser lány erőszakként éli meg a történteket. A feljelentés alapján megindul a nyomozás. Közben megismerjük, körbejárjuk az apa különleges múltját, az anya vívódását, félrelépését. Jason, aki a maga nemében szintén áldozat háttérbe szorul. Felnőni ijesztő, megbirkózni a testi érés, az elvárások különböző meglétének sokaságával nem is könnyű. Dante poklának kilenc köre van, de elkelne egy tízedik, az önmaguknak hazudók köre, akik igyekeznek az igazságot elkendőzni, úgy tenni mintha minden rendben lenne. Jodi Picoult ezt boncolgatja, túl bő lére eresztve, még egy más kultúra bemutatására is sort kerít. Jól indult, de a végén nem sikerült elvarázsolnia.

>!
Dia21
Jodi Picoult: A tizedik kör

Jodi Picoult egy újabb gyöngyszeméhez volt szerencsém, hihetetlen mennyi érzelmet tud belesűríteni egyetlen regényébe, mindig elámulok, hogy mennyire realisztikus és élő karaktereket alkot, akik a szomszédságunkban is élhetnének. Minden egyes regényével újabb és újabb sorsokat mutat be, és tesz minket is részesévé ezeknek a sorsoknak. Szinte minden regénye egy meredek hullámvasút, ami játszadozik az érzelmeinkkel, az empátiánkkal, a toleranciánkkal és az igazságérzetünkkel.

Teljes értékelésem: http://konyvek-regenyek-vilaga.blogspot.com/2018/06/jod…

>!
BoneB
Jodi Picoult: A tizedik kör

Ismét komoly témát boncolgat JP, de aki ismeri az tudja, hogy itt nem számíthat könnyed nyári regényre. Nekem most ez valahogy nem volt olyan ütős, nem volt a végén a nagy pofára esés, hogy 'Jajj erre nem is számítottam', vagy 'Ó, mekkora csavart csinált a végére'. A fő vonal kiszámítható volt, persze apróbb momentumok talán okozhattak meglepetést. Azt hittem, hogy az spoiler, de én úgy éreztem, hogy ezt spoiler. És hiányoztak JP-től megszokott jó kis tárgyalásos részek is.

>!
moonchristal P
Jodi Picoult: A tizedik kör

Igazi meglepetés volt számomra ennek a könyvnek a stílusa. Valahogy annyira más volt, mint amiket eddig olvastam az írónőtől, és eleinte nem is igazán tudtam megbarátkozni vele. Egészen a könyv utolsó fejezetéig azt gondoltam, három-három és fél csillagnál nem fogok rá többet adni, annyira nehezen rázódtam bele a témába, és olyan nehézkesek voltak a szereplők is, a történet is.
Közben is tele volt jó gondolatokkal, elgondolkodtató részekkel, az olvasmányosságával sem volt gondom, kivéve talán a képregényes betétekkel, azokkal valahogy nem lettem komfortos, de a vége mindent megértetett velem.
Nagyon tetszett Trixie és Daniel kapcsolata, Laurát kevésbé értettem meg, viszont az ő részei is tanulságosak és érdekesek voltak. Főleg a végén, nagyon tetszett, hová jutott a történet, és spoiler, örültem annak, hogy minden a helyére került. Trixie személye is érdekes volt számomra, én minden rossz döntése ellenére kedveltem, és igyekeztem megérteni, hogy mit, miért tett.
Nehéz kérdéseket boncolgat a regény, és olyan határokat feszeget, amelyekről sokszor nem akarunk tudomást venni. A végére teljesen beleéltem magam a történetbe, tetszett a felépítése, a lelki gondolatok, a családról, életről, halálról írt gondolatok.


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Ha szeretünk valakit, mindent elkövetünk, ami szerintünk az érdekeit szolgálja, még ha ez – akkor – helytelennek is tűnik.

378. oldal

>!
robinson P

Az eszkimók tudták, hogy az a személy, aki éjszaka lefekszik, nem feltétlenül azonos azzal a személlyel, aki másnap reggel felkel.

1 hozzászólás
>!
bokrichard

Sokan azt nem értik meg – hacsak nem valami hasonló területen dolgoznak –, hogy a nemi erőszak és a halálos autóbaleset áldozata egyformán megszűnik létezni. A különbség csupán annyi, hogy a nemi erőszak áldozatának tovább kell folytatnia a mindennapos rutint, mintha még élne.

90. oldal

>!
Virág_Blogger P

Amikor szerelmesek leszünk és kinyitunk egy titkos ajtót, hogy beengedjük a lelki társunkat, eszünkbe sem jut, hogy egy napon talán betolakodóként fogunk rá tekinteni.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
Zsófi_és_Bea P

Talán a felismerés, hogy tényleg meghalhatunk, mindennél hatékonyabban visszatart minket attól, hogy ezt akarjuk.

324. oldal

>!
KönyvekkelSuttogó P

El lehet csípni azt a pillanatot, amikor az életünk elkezd darabjaira hullni?

188. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Ahogy visszasietett a kórházba, eszébe jutott a játék, amit Trixie-vel játszottak a fizetőkapuknál, amikor próbáltak szuperképességet találni az ábécé minden betűjéhez. Agykontroll, biológiai manipuláció, csontnövesztés, dimenziók közti ugrás, elektromágnesesség, falmászás, golyóállóság, hőlátás. Időjárás befolyásolása, jövőbe látás, kifinomult érzékek, lézerszem, mágia, nyúlékonyság, örök élet, pszichikai csapás. Repülés, sebezhetetlenség, telepátia, újjászületés, víz alatt lélegzés. Zéró gravitáció. Sehol egy szuperképesség, ami megállítaná a gyerekek felnőtté válását. Ha pedig egy szuperhős se tud ilyet, hogyan lenne rá képes egy átlagember?

80. oldal

>!
robinson P

A legjobb kapcsolatok azok, amelyekben mindkét fél kínosan ügyel rá, hogy ne okozzon csalódást a másiknak.

>!
Zsófi_és_Bea P

Ha elhagyunk egy helyet, attól még nem ússzuk meg, hogy magunkkal kelljen vinnünk. Ha elég hosszú ideig élünk valakivel, addig cserélgetjük a jellemvonásainkat, amíg magunkra ismerünk a másikban. Csak elhagyunk egy személyiségjegyet, és legközelebb abban látjuk viszont, akit a legjob-ban szeretünk.

385. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Eowyn Ivey: A hóleány
Cormac McCarthy: Az út
Marilynne Robinson: Gilead
Stephen King: A búra alatt
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
William Wharton: Apa
Chaim Potok: A kiválasztott
Joseph Heller: Valami történt
Saul Bellow: Napjaid gyümölcse
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett