A ​tizedik kör 201 csillagozás

Jodi Picoult: A tizedik kör

A ​lányod azt állítja: megerőszakolták.
Csakhogy a fiú, akit vádol: a saját szerelme.
MIT TESZEL?

Daniel Stone egyedüli fehér gyerekként nőtt fel egy amerikai eszkimó faluban, ahol anyja tanítónőként dolgozott, míg őt kiközösítették és gúnyolták. Nem hagyta magát: rosszabb lett minden rosszfiúnál, ivott, lopott és rabolt, amíg ki nem szabadult Alaszka vadonjából, hogy kövesse művészi ambícióit, beleszeretett egy lányba és családot alapított.
Tizenöt évvel később Daniel sikeres képregényrajzoló. Felesége Dante Isteni színjátékát tanítja a helyi egyetemen; lánya, Trixie pedig a szeme fénye.
Trixie nem tud apja sötét múltjáról – egészen addig, amíg egy randi rémálomba nem torkollik, és Daniel újra azon kapja magát, hogy meg kell küzdenie az indulattal, ami talán nemcsak őt emészti fel, de egész családját és a jövőjét is.
Jodi Picoult ebben a regényében erősebb hangot üt meg, mint valaha. Vajon elég-e az apa és lánya közötti elszakíthatatlan… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632937526 · Fordította: Babits Péter
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
392 oldal · ISBN: 9789632937854

Enciklopédia 4


Kedvencelte 4

Most olvassa 13

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Jodi Picoult: A tizedik kör

Jodi ezúttal is belenyúlt a tűzbe, azaz olyan témáról írt, amely senkit nem hagy, nem hagyhat hidegen. Mikortól zaklatás a zaklatás? Mikortól erőszak az erőszak?

Ha a nő miniszoknyát vesz fel, vagy úgy öltözik, mint egy prostituált, akkor magára vessen, ha megerőszakolják? A prostituáltat nem lehet megerőszakolni, mert neki amúgy is a szex a munkája? Téves elképzelések és hímsoviniszta hozzáállás? Ne áldozatnak, hanem bűnbaknak érezze magát az a nő gyerek, akit megerőszakoltak?

Jodi Picoult regényének központi témája egy szexuális erőszak körül forog. Megtörtént, nem történt meg? Erőszak volt, vagy egy elhagyott, szerelmes lány bosszúja? Hogy a történet ne legyen egyszerű, a megvádolt fiú a lány szerelme volt, majd szakított vele…
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/05/jodi-picoult-tized…

7 hozzászólás
Málnika P>!
Jodi Picoult: A tizedik kör

”Az élet váratlan helyzetek sorozata, amikor az ember újra és újra meglepi magát.”

A regény elején kicsit megijedtem, mert ahhoz képest, hogy milyen nagy reményekkel vágtam bele az olvasásba, számomra nehezen indult be a történet, illetve a képregény és Dante vonallal valahogy nem tudtam mit kezdeni. De aztán hirtelen összeállt az egész, és azon kaptam magam, hogy alig bírom letenni a könyvet. Ugyanolyan elgondolkodtató és mély jelentéssel bíró, akárcsak az általam nemrég olvasott Életszikra, azonban itt igazságot tenni tényleg szinte lehetetlen küldetés. Ugyanúgy lehet azonosulni a nemi erőszak áldozatával és bűntudatos szüleivel, akárcsak az elkövetővel, attól függően, épp kinek a szemszögéből kapunk betekintést a történetbe. Miközben az igazság nézőpont kérdése, a karakterábrázolás kiváló, akárcsak az érzékeny téma bemutatása. Hiszen ”senki sem szolgál rá a nemi erőszakra, bárki legyen és bármit tegyen", ugyanakkor hitelesen bemutatja azt is, milyen érzékeny lehet a határ a kényszerítés és a beleegyezés között. A szereplők a pokol tizedik körébe kerülnek, hiszen mindannyian elkövetik azt a hatalmas bűnt, hogy önmaguknak is hazudnak, miközben mégis értékes önzetlen szeretetről tesznek tanúbizonyságot. Jodi Picoult ezennel bekerült a kedvenc íróim közé, hiszen regényeit olvasva többek, a társadalmi problémák iránt még érzékenyebb emberek lehetünk.

9 hozzászólás
robinson P>!
Jodi Picoult: A tizedik kör

Alapból, ha nem is ez a legjobb Jodi-könyv, simán a jók közt a helye. Tetszett, hogy az apa-lánya kapcsolat került alaposabb bemutatásra. Az is egy fontos kérdése a történetnek: mennyire ismerjük jól a saját gyerekünket? Az én lányom nem olyan… vagy mégis?
Azt kell mondjam, Picoult a lehető legjobb módon foglalkozik ezzel a kényes témával. Jobb, mint a farkasos.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/05/a-tizedik-kor.html

gabiica P>!
Jodi Picoult: A tizedik kör

Ahogyan azt megszokhattuk, megint megosztó témát tár elénk az írónő. A zaklatás egy olyan fogalom, amiről mindenkinek megvan a véleménye.
A könyv előrehaladtával felmerül a kérdés az olvasóban, hogy ki az áldozat? Nehéz kérdést feszeget, hiszen, ahogy azt megszokhattuk, semmi sem az, aminek látszik. Ellentétes kijelentések állnak egymással szemben, kinek hiszünk? Ki tudja az igazat?

A könyv szerkezetét tekintve, nekem nehezen indult be, viszont amikor beindult, akkor teljesen magával ragadott a történet. Bennem is felmerültek a kérdések, mi történt valójában? Megtudjuk egyáltalán? Ki, mit és miért tett? Ez a könyv szerintem bármelyik korban megállja a helyét, napjainkban felettébb aktuális, érdemes elolvasni.

dagikám>!
Jodi Picoult: A tizedik kör

A könyv hàromnegyede tetszett,olvastatta magàt,de az utolsò felvonàs valahogy nekem nem illett oda. Össszecsapottnak tűnt,màs befejezèsre szàmìtottam. Trixie viselkedèse kicsit kiakasztott olvasàs közben,de sajnos tènyleg sokan lesüllyednek bàrmilyen szintre,hogy be-, elfogadjàk a többiek ès csak utòlag derül ki,hogy mennyire is èrte meg ez nekik.

bokrichard>!
Jodi Picoult: A tizedik kör

Semmi sem olyan egyszerű, mint aminek látszik. És Picoult ebben a könyvben is bebizonyította ezt az állítást. Ki az áldozat? Ez a központi kérdés, ami mindenkiben, aki olvassa ezt a könyvet felmerül. Bonyolult családi kapcsolatok, fagyos múlt (nemcsak Alaszka miatt), még fagyosabbnak ígérkező jelen, amiben egy szülő-gyermek kapcsolata emelkedik ki igazán. És persze a nemi erőszak, mint a következő tabudöntögető, de mind a mai napig sarkalatos téma.
Az írónő alkotása nem a legjobb, viszont annál sokkal komorabb, mondhatni a legsötétebbek egyike. Ez a könyv sokban másmilyen, mint a többi. Itt nincs az a felépítés, nincs az a váltott szemszög, amivel minden oldalról tökéletesen kiegyensúlyozva bemutatná a szereplőket, és a miérteket. Trixiről el sem akartam eleinte hinni, hogy 14 éves: ilyeneket ilyen korú gyermekek nem tesznek. Megvan a véleményem a nemi erőszakról, igenis van egyértelmű bűnös, és általában nem a lány az. De itt más a helyzet, talán mert a lány minden háttérben zajló cselekedete annyira ellenszenves, annyira inadekvát, eleve tükröz valamiféle múltbéli pszichiátriai problémát, aminek következtében viselkedik úgy, ahogy nem szabad. Ennélfogva nem tudom sajnálni, sőt irritálónak tartottam inkább. Jasont sajnáltam, szerintem rosszkor volt rossz helyen, és a következmények tették őt tönkre.
Na, és ahol problémáim igazán kezdődtek, az a második fele spoiler volt. Amennyire elnyújtottan bemutatta Laura és Daniel gázos kapcsolatának elejét, és jelenét, annyira összecsapott lett ez a fele, különösen a vége. Nem találtam az összhangot az első-, és a második fele között a könyvnek egész egyszerűen.
Szóval jó-jó, de nem a legjobb, és nem jellemzően JP nem volt annyira árnyalt, mint korábban.

2 hozzászólás
juanito_b192 P>!
Jodi Picoult: A tizedik kör

Első Picoult-regényem, amelynek sikerült akkora hatást gyakorolnia rám, amekkorára nem számítottam. Az egész könyvre elmondható, hogy nagyon erős hangulattal operál. A nemi erőszak, a zaklatás napjainkban különösen érzékeny témák, Picoult-nak mégis sikerült érzékletesen bemutatni, hogy hol húzódik a határ, és hol lépődik túl. Minden tiszteletem az övé, hogy ezt a témát választotta, hiszen sokaknál ez már a darázsfészek kategória. A történet maga kicsit lassan indul, de hamar felpörögnek az események. Ezeken felül, ami nagyon tetszett, az az erős önismereti vonal volt, hogy mennyire ismerjük magunkat, és a családtagjainkat. Kemény, de kiváló kötet.

White13>!
Jodi Picoult: A tizedik kör

Kemeny sztori, es a metoo idejen nagyon aktualis is. Mit erez egy eroszak aldozata? Azt hiszem, el semmit tudjuk kepzelni. Plane, ha nem is olyan egyertelmu minden, ahogyan az elsore latszik.
Hutlenseg – ha leterunk egy utrol, onnantol csak meg tovabb gurulunk a lejton lefele? A hutlensegtol masmilyenne valunk, vagy azert leszunk hutlenek, mert masmilyenek lettunk?

Picoult ismet zsenialisat alkotott (bar az eredeti mu nem most keszult).
A konyv a fesztiválon lesz eloszor kaphato!

Virág_Blogger>!
Jodi Picoult: A tizedik kör

„[…] az eszkimók tudják, hogy mindenki kapcsolatban áll mindenkivel – ember és állat, idegen és idegen, férj és feleség, apa és gyerek. Megvágjuk magunkat és valaki más vérzik. Megmentünk valakit és mi menekülünk meg.”

Mi az a nem? Egy fejrázás, egy eltaszító kar vagy egy konkrét szó? Hol kezdődik az erőszak? Kinek a hibája? És hol találjuk a valóságot, ha az áldozat és az elkövető egyaránt küzd a maga igazáért? Jodi Picoult elmesélt egy történetet, mint előtte már oly sokan – mégis annyi mindent mondott ki, amit mások nem akarnak, vagy akár nem mernek. A tőle megszokott alapossággal járta körül központi témáját – ezúttal a nemi erőszakot –, kétes helyzeteket teremtett, ezeken keresztül pedig a történet legvégéig gondolkodóban tartotta az olvasót jóról és rosszról, igazságról és hazugságról, a szexuális bűncselekmények kissé megfoghatatlan természetéről, valamint a hatásairól – nem csupán az áldozat, de a családja életét is jobban górcső alá véve. Megjelentek egy apa aggodalmai, a házastársi hűtlenség kérdése, tanulhattunk erről a földi pokolról, s arról is, vajon lehetséges-e az embernek elmenekülni saját maga, az önnön múltja elől. Picoult ismét egy fordulatos, érzelemmel és izgalommal teli regényt alkotott, amihez további plusztpontokat varázsolt részemről minden hozzáadott különlegességgel, legyen szó Dante Isteni színjátékának kreatív felhasználásáról vagy akár a történet fontosabb momentumait kísérő képregényekről.

Teljes értékelésem a könyvről a blogon olvashatjátok: http://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/08/a-pok…

2 hozzászólás
BarbyMalik0112 P>!
Jodi Picoult: A tizedik kör

Jodi Picoult neve nálam már kapcsolódik egy sokszor lelkileg nehéz, elgondolkodtató, teljesen egyedi történethez. A tizedik kör az egyik legkeményebb olvasmány volt az eddigiek során. Aki most ismerkedne még az írónővel, nem ajánlom, hogy ezt a regényét vegye először kézbe, ugyanis talán az egyik legfélelmetesebb, ahogy könyörtelenül bemutatja a kendőzetlen igazságot.

Nagyon szerettem, nem csalódtam az írónőben. Sok témát feszeget négyszáz oldal alatt, nem tudnék egy valamit kiemelni, olyan sok mindenről szól ez a regény, de ezt néha azonban kicsit visszásnak éreztem.

Olyan könyvmolyoknak ajánlanám, akiknek erős a szívük, ugyanis ez a könyv sokszor sokkolja az olvasóját ilyen, vagy olyan esetben.

Bővebb értékelés: https://barbyesakonyvek.blogspot.hu/2018/04/jodi-picoul…

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika P>!

Az élet váratlan helyzetek sorozata, amikor az ember újra és újra meglepi magát.

275. oldal, 6. fejezet (Athenaeum, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: váratlan helyzet
Málnika P>!

Nem véletlen, hogy a félelem éppoly szélsőséges tettekre ragadtatja az embert, mint a szeretet. Rokon érzelmek, akár a sziámi ikrek – amíg nem tudjuk, mit veszíthetünk, nincs miért küzdenünk.

383. oldal, 8. fejezet (Athenaeum, 2018)

Málnika P>!

Belegondolt, hogy talán csak egy kiragadott pillanatban ismerhetünk valakit – egy év vagy akár egy nap múlva egészen másvalaki lesz. Belegondolt, hogy talán mindenki újra és újra kitalálja önmagát, ami éppoly természetes folyamat, mint hogy más állatok levedlik elhasznált bőrüket.

345-346. oldal, 7. fejezet (Athenaeum, 2018)

Málnika P>!

Annyira csak arra fókuszált, amit meg akart szerezni, hogy elfelejtette számításba venni, mennyi mindent veszít.

205. oldal, 4. fejezet (Athenaeum, 2018)

Málnika P>!

Daniel tényleg mindenkinél jobban tudta, hogy az ember szemvillanás alatt átdefiniálhatja önmagát. Tudta, hogy holnap már nem feltétlenül leszünk azok, akik most vagyunk.

23. oldal, 1. fejezet (Athenaeum, 2018)

Málnika P>!

Belegondolt, hogyan kövülnek meg a fák – talán ugyanez történik az emberi szívvel is.

382. oldal, 8. fejezet (Athenaeum, 2018)

Málnika P>!

Azt tudom, hogy senki sem szolgál rá a nemi erőszakra, bárki legyen és bármit tegyen.

71. oldal, 2. fejezet (Athenaeum, 2018)

Bea_Könyvutca P>!

Ha szeretünk valakit, mindent elkövetünk, ami szerintünk az érdekeit szolgálja, még ha ez – akkor – helytelennek is tűnik.

378. oldal

Málnika P>!

Igazi 22-es csapdája: ha nem hagyják maguk mögött a traumát, nem tudnak továbblépni, ha viszont mégis maguk mögött hagyják a traumát, önként lemondanak a korábbi énjükről.

189. oldal, 4. fejezet (Athenaeum, 2018)

robinson P>!

Az eszkimók tudták, hogy az a személy, aki éjszaka lefekszik, nem feltétlenül azonos azzal a személlyel, aki másnap reggel felkel.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A búra alatt
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
L. J. Shen: Vagány
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
L. J. Shen: Scandalous – A Néma
Eowyn Ivey: A hóleány
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház
J. K. Rowling: Átmeneti üresedés
Ruby Saw: A rezervátum titka
Ruby Saw: Fordulj a Nap felé!