Fekete ​lobogók 8 csillagozás

Az Iszlám Állam felemelkedése
Joby Warrick: Fekete lobogók

A ​Pulitzer-díjas riporter, Joby Warwick briliáns könyvében nyomon követi, hogyan született meg az ISIS közvetlen elődje egy távoli jordániai börtönben, hogy két amerikai elnök akaratlan segítségével lángba borítsa a Közel-Keletet. Amikor Jordánia kormánya 1999-ben politikai menedékjogot adott politikai menekültek egy csoportjának, nem volt tudatában annak, hogy befogadta velük Abu Muszab al-Zarkavit, akinek vezetésével megalakul az a szervezet, amely az egész Közel-Keletet magáénak követeli majd. A Fekete lobogók szokatlan módon különböző karakterek szemszögéből mutatja meg, hogy egyetlen ember fanatizmusa, valamint Bush és Obama elnökök ballépései hogyan vezethettek odáig, hogy az ISIS Irak és Szíria nagy részére vethette árnyékát. Zarkavi kezdetben egy Irak északi részén fekvő bázisról koordinálta a terrorcselekmények végrehajtását, de a felkelés vezetőjévé csak a 2003-as amerikai beavatkozás után került. Az Egyesült Államok tévedett, amikor Bin Laden és Szaddam Husszein… (tovább)

>!
Twister Media, Budapest, 2016
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155631269 · Fordította: Makai Péter Kristóf, Marczali Ferenc, Márton Róza Krisztina, Sellei György
>!
Twister Media, Budapest, 2016
416 oldal · ISBN: 9786155631276 · Fordította: Makai Péter Kristóf, Marczali Ferenc, Márton Róza Krisztina, Sellei György

Most olvassa 4

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Csabi P
Joby Warrick: Fekete lobogók

Joby Warrick: Fekete lobogók Az Iszlám Állam felemelkedése

Felüdülés volt a sok fikció után egy kis tényirodalmat olvasni. Talán többször is tenném, de a hazai megjelenések nem a legcsábítóbbak, viszont ez a Pulitzer-díj mégis csak garancia, no meg a téma is felettébb aktuális, ideje volt képbe helyeznem magam, hogy ki kit miért lő éppen a Közel-Keleten.
Warrick könyve tényleg remek, és nem csak azért, mert kimerítően és hitelesen tárgyalja témáját, de olyan módon tálalja, mintha egy kalandregényt olvasnánk, hús-vér szereplőkkel, valós helyszíneken. Meglepne, ha nem lenne belőle film hamarosan.
A könyv három fejezetben 1998-tól 2015-ig mutatja be az eseményeket, némi visszatekintéssel az előzményekre. Az első fejezet Zarkávi felemelkedését mutatja be, a piti, erőszakos bűnözőét, aki idővel rátalál a vallásra, és fanatizmusban mindenki fölé nő. Persze ez mind kevés lett volna a sikerhez, de szerencsére az amerikai kormányhivatalok totojázása és rossz taktikai húzása a kezére játszott. Warrick ír a későbbi terrorista vezér gyerekkoráról is, mintha csak róla mintázta volna Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája című új kötetében A kutya kölyke című novellája gyermek főhősét.
A második fejezet az iraki eseményeket mutatja be, amikor a 2003-as amerikai támadás, majd a hamarosan kialakuló ellenszenv és zűrzavar Zarkávi kezére játszik, hogy kibővítse terrorszervezetét, és káoszba döntse az országot. Olyannyira sikeres lett, hogy még Bin Láden is kénytelen volt elismerni és társulni vele. 2006-ban aztán végre az amerikaiaknak sikerült likvidálni Zarkávit. Ezzel sajnos nem ért véget a történet, erről szól a harmadik fejezet, az ISIS megalakulásáról, a szíriai háborúról.
Warrick részletesen bemutatja a konfliktus összes fontos szereplőjét, mintha csak egy regény szereplői lennének, és nagyon világosan rajzolja fel az eseményeket, annak ellenére, hogy nem egyenes időrendben halad mindig a szöveg. És egy pillanatig sem kíméli saját kormányát és a különböző szervezeteket (CIA, NSA, etc), döbbenet, milyen balfácánok tetszelegnek a világ ura szerepében. Profi munka.
Én egyetlen dolgot hiányoltam, jó lett volna részleteiben bemutatni a terrorszervezetek finanszírozását, mert, habár többször is szó van az anyagi forrásokról, az azért nem volt világos, hogy Zarkávi a kezdetekben, amikor még nem volt sztár terrorista, miből finanszírozta a költséges akcióit.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Joby Warrick: Fekete lobogók

Joby Warrick: Fekete lobogók Az Iszlám Állam felemelkedése

ISIS. Mindannyian ismerjük és rettegjük ezt a szót, hiszen az Iszlám Állam terroristái folyamatosan feltűnnek a hírekben, ahol borzadva nézzük újabb rémtetteiket. Sokat tudunk ezekről a vallási fanatikusokról, de közel sem eleget. Joby Warrick Pulitzer-díjas könyve arra tesz kísérletet, hogy teljes képet adjon nekünk arról, hogyan történhetett meg, hogy egy ismeretlen kis csoportból ilyen veszélyes szervezetté nőtte ki magát az ISIS. Nem könnyű olvasmány, habár az író eléggé közérthetően fogalmazza meg a fájó tényeket, de csak erős idegzetűeknek ajánlom, mert egy olyan pokoli világba visz el bennünket a szerző, amelyet nem biztos, hogy meg akarunk ismerni ilyen mélységben. Ahhoz azonban, hogy megértsük az összefüggéseket, kiváló választás, ha voltak valaha illúziónk, azt biztosan el fogjuk veszíteni, de legalább tisztában leszünk azzal, hogy kik ezek a fekete lobogó alá gyűlt vérengző fenevadak, honnan jöttek, milyen céljaik vannak és milyen rendkívül bonyolult politikai összefüggések és hibás döntések miatt kerülhettek olyan helyzetbe, hogy ilyen pusztító erővé tudtak válni. Csak felnőtt olvasóknak ajánlom a könyvet, de ezen túl mindenkinek, akit érdekel a téma, abszolút hiánypótló, jól, alaposan megírt, és fontos könyvről van szó.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2016/12/05/konyvkritika_j…

>!
Mariann_Czenema P
Joby Warrick: Fekete lobogók

Joby Warrick: Fekete lobogók Az Iszlám Állam felemelkedése

Warrick könyve viszonylag messze kezdi az események felsorolását, de mint az utószóban leírta azért, mert Zarkávi személyisége érdekes volt számára, és mert jó néhány titkos ügynök, névtelenségbe burkolózó tisztviselő, iszlám szakértő szerint valami olyat kezdett el még 2012-ben, ami az al-Káida teljes radikalizációjához vezetett. Ő volt az, aki először fejezett le úgy egy embert, hogy a kivégzést videón rögzítette és azt a youtube-ra feltöltötte. Zarkávi volt az, aki a szülőhazája, Jordánia fővárosa ellen pokolgépes merényletet szervezett egy esküvő kellős közepére. Warrick közzé tette azt a hátborzongató tényt, hogy csak a jordán titkosszolgálatnak köszönhető, hogy Zarkávi embereit elfogták, mielőtt még a készülő biológiai szuperbombájukat Ammánban felrobbantották volna.

Azt mondanám, hogy mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, nem egyszerű elolvasni a számtalan név-, hely- és időegyeztetés miatt, de mindenképpen tudni KELL arról, hogy mi és miért folyik körülöttünk a világban. Még azon se csodálkoznék, ha előbb-utóbb ajánlott egyetemi tananyag lenne, mert alapos, mélyreható, a lehető legmagasabb szintű újságírói munka volt.
Vitán felül csillagos ötös.

(bővebben:
http://czenema.blogspot.hu/2016/12/joby-warrick-fekete-… )

>!
Szilvia_Varga_Fogarasi
Joby Warrick: Fekete lobogók

Joby Warrick: Fekete lobogók Az Iszlám Állam felemelkedése

Vegyesek az érzelmeim a könyvvel kapcsolatban. Összességében megérte elolvasni, érdekes végigkövetni Zarkávi történetét, sok mindent megért az ember belőle, de az utolsó rész, ami már az ISIS-re fókuszál szerintem eléggé kapkodósra sikerült. Minden oldalra jut pár új név és helyszín, utóbbiak a mellékelt térképen nem szerepelnek, ezt európai nevekkel is nehéz követni, nem hogy számunkra idegen hangzásúakkal. A könyv emellett nagyon amcsi. Ismered biztosan azt a dokumentumfilmes stílust, amikor a szereplők valahogy sosem mondanak semmi érdekeset, amikor végre megszólalnak.
Ilyesmivel van tele:
Az ufók az esti órákban érkeztek, nagy robajjal landoltak a kert végében. John nagyon megijedt.
– Nagyon megijedtem, mikor jöttek az ufók. Féltem. – mondta John.

Meg a fordításon is lehetne csiszolni, néhol a központozások környékén találunk ilyen iszonyú suta megoldásokat, a „mondta” szót próbálta lecserélni, csak hát nem mindegy, mivel cseréljük le. Most nem találok hirtelen példát, de párszor megráztam a fejem olvasás közben zavaromban, hogy jó, akkor most sejtem, mi lehetett az eredeti kifejezés, csak magyarul ezt nem így mondjuk.


Népszerű idézetek

>!
[névtelen]

Zarkávi kihasználta az internetben rejlő lehetőségeket, hogy ádáz harcosnak mutassa be magát, aki könyörtelenül ritkítja Allah ellenségeit. Habár az általa közzétett képek a legtöbb ember számára visszataszítóak voltak, sok ezer fiatal férfi szemében ikonná tették, mert benne látták a hőst, aki bosszút áll a vereségekért és a muszlimokat ért több évszázados megaláztatásokért.

Joby Warrick: Fekete lobogók Az Iszlám Állam felemelkedése

>!
[névtelen]

Néhány szélsőséges képes barbár tetteivel magára irányítani a figyelmet, ezért még nagyobb felelősség hárul a vallások mérsékelt erőire, hogy felemeljék szavukat. Ha a többség hallgatásba burkolózik, a fanatikusok hangja lesz az egyetlen hallható hang.

Joby Warrick: Fekete lobogók Az Iszlám Állam felemelkedése


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie Mallowan: Így éltünk Mezopotámiában
Franz Werfel: A Musza Dagh negyven napja
Helene Wecker: A gólem és a dzsinn
Christian Jacq: A kadesi csata
Sebestyén Gábor: Akcióban a Moszad
Nacsinák Gergely András – Xeravits Géza (szerk.): Oszlop a hegyen
Horst Klengel: Az ókori Szíria története és kultúrája
Farída Khalaf – C. Andrea Hoffmann: Az Iszlám Állam rabszolgája voltam
Jeremy Scahill: Blackwater