Új ​Galaxis 23. 2 csillagozás

Jobbágy Tibor (szerk.): Új Galaxis 23.

Kötetünk a „Preyer Hugo emlékére” novellapályázat díjazott és kiemelt műveit tartalmazza. A feltörekvő hazai írók 2014-es novellatermésének legjavával ismertetjük meg az olvasót.
Tizenhárom novella segít beindítani a képzeletünket, eljuthatunk a távoli vagy nem is annyira távoli jövőbe, kalandozhatunk a földön, de elhagyhatjuk a planétánkat is, hogy körülnézzünk a Naprendszerben.
A bátrabbak pedig gondolatban beutazhatják a világegyetemet, hogy felkutassák az emberiség által jövőben meghódítandó, ma még ismeretlen bolygókat. Szerzőink pontosan azt nyújtják az olvasónak, amiért szeretjük a sci-fit. Egy lehetséges jövő határtalan fantáziavilágát.

A művek szerzői: Holden Rose, Orosz Adél, Czövek Andrea, Bukros Zsolt, Juhász Roland, Juhász Péter, Varga Balázs, Bakti Viktor

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Új Galaxis

>!
Kódex, Pécs, 2015
186 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Létai Márton

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

gyuszi64>!
Jobbágy Tibor (szerk.): Új Galaxis 23.

2023/169, otthoni polc, 0/1 eddigi értékelés

Egyelőre a szavakat keresgélem, elnémultam az ámulattól, attól, hogy mennyire erős ez a válogatás…
Mind a 13 novella tetszett. Tartalmas, fordulatos és szórakoztató, de elsősorban elgondolkodtató írások, olvasmányos stílusban és remekül összeválogatva, ez igen. A gyűjtemény elképesztően színes, katonai, bölcseleti, hangulati, lírai művek, hard SF és társadalmi-lélektani sci-fik, van itt minden kérem. És az arányok!… A novellák többsége 10-20 oldal közötti hosszúságú (ez a legjobb terjedelem), bennük a történetek, jellemzések, párbeszédek, leírások aránya szinte tökéletesen illeszkedik a választott stílushoz. Nem is kell több dicséret, talán még azt ideírom, hogy az antológiát feltettem a különleges sci-fik polcomra (145 kötet), és itt csak kb. huszadmagával szerepel novelláskötetként (és akkor ide számítottam a novellafüzérekből álló regényeket is).

Konkrétumok:
– Érdekes, hogy mennyire jók az egyszerű szerkezetű írások, közöttük több 6*-os is volt, pl. a Preyer Hugó novellapályázat díjnyertese: Köcsky Rudolf: Kontaktus.
– Ragyogó hard SF-eket olvastam, pl. Török Dávid: A Hodgson-sejtés (az egyik legrégebbi SF tematikával, az extraképességű emberrel) vagy Varga Balázs: A nagy bumm egy remek marsi világépítéssel.
– Feltűnő megjelenítő erővel bírt több elbeszélés, pl. Szilágyi Zoltán: A vevő.
– Külön bekezdést érdemelnek a vallásos-bölcseleti művek, pl. Köcsky Rudolf: Egyensúly vagy a többolvasatú Bakti Viktor: Közel az istenekhez.

Itt vannak még a társadalmi problémák kivetítései vagy a krimik, de abbahagyom, mielőtt minden novellát felsorolok. Egy összefoglaló megjegyzés: ha olvasnivaló kortárs kisprózát ajánlunk pl. egy középiskolában vagy egy külföldinek, akkor nyugodtan lehet ez a válogatás az ajánlat. Az SF tartalom csak hab a tortán.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ripp Gábor (szerk.): Ember és gép
Sziládi János (szerk.): Galaktika 76.
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018
Szélesi Sándor (szerk.): 2045
Ripp Gábor (szerk.): Utazók
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Kuczka Péter (szerk.): UFO-k és elsüllyedt világok
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók 2.
Félel-mesék