A ​Farm 203 csillagozás

Joanne Ramos: A Farm

„Az élet jövedelmező biznisz, amíg betartod a szabályokat.”

A New York állambeli Hudson-völgyben egy minden létező kényelemmel felszerelt luxuswellnessközpont bújik meg: bioétrend, személyi edzők, napi masszázs – mindez ingyen. Mi több, komoly pénzt kap, aki itt tölti az idejét – többet, mint amiről valaha is álmodott.
Hogy mi benne a csapda?
A vendég kilenc hónapon át nem hagyhatja el a létesítményt, minden lépését felügyelik, el van zárva a külvilágtól és korábbi életétől erre az időre, amíg ő mindent annak rendel alá, hogy megszülje a tökéletes kisbabát. Valaki másnak.

A Farm sodró lendületű, provokatív, szívszorító olvasmány, a végletekig viszi az anyaságról, pénzről, értékrendekről való gondolkodást, és alapvető kérdéseket tesz fel arról, mekkora áldozatra hajlandók a nők azért, hogy jobb jövőt biztosítsanak maguknak és szeretteiknek.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Park, Budapest, 2020
436 oldal · ISBN: 9789633555965 · Fordította: Csonka Ágnes
>!
Park, Budapest, 2020
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633554975 · Fordította: Csonka Ágnes

Kedvencelte 4

Most olvassa 10

Várólistára tette 225

Kívánságlistára tette 194

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Linszyy P>!
Joanne Ramos: A Farm

Nagyon izgalmas és érdekes könyv volt.
Bár nem egy szolgálólány meséje, de én nem is ezt vártam. Nem is annyira disztópia ez, mint valóság. El tudom képzelni, hogy valóban léteznek ilyen létesítmények, és az, hogy kicsit jobban korlátozzák a béranyákat, nem meglepő.
Voltak hiányérzeteim, érdekeltek volna a szerződés részletei, a szülés, az anyai érzelmekkel való megbírkózás és az ügyfelek háttértörténete. Vajon miért választottak béranyát? Ezekre nem tért ki a könyv, pedig fontos lett volna.
Minden mással viszont elégedett voltam. Én egy percig sem unatkoztam, nagyon tetszettek a különböző karakterek, egyik sem volt jó vagy rossz, nem tudtam teljesen azonosulni velük, de több dologban mégis egyetértettem velük. Főleg Mae volt jól kidolgozva. Szerintem a legtöbben valami hatalmas csattanót várnak, de mivel ez nem egy disztópikus intézmény, ezért nincs is olyan esemény, ami miatt kialakulhatna egy ennél nagyobb probléma. Nekem ez így volt hiteles, az írónő ismerte a felépített történet határait.
Én nagyon élveztem olvasni, szerintem nem csak én leszek ezzel így, csak ne dőljetek be a fülszövegnek, mert az kicsit mást sugall.
Bővebben:
https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
Virág_Blogger>!
Joanne Ramos: A Farm

„Jó kislány, de nagyon erős akaratú.”
Az óvónő ezt fejcsóválva mondta, mintha szégyellni való dolog lenne. Mintha a jó kislány és az erős akaratú ellentmondásban állna egymással.”

[…] A téma tehát csillagos ötös, de ami magát az eseményfolyamot illeti… annak adtam volna még időt kiforrni a publikálás előtt. Joanne Ramos kiváló alapot teremtett, tökéletesen választotta meg a központi karaktereket is, viszont mintha mindezek után megtorpant volna kicsit, nem tudva mit kezdjen velük. Így a cselekmény igencsak lassúra sikeredett, sokszor elég nagyok voltak az időbeli ugrások, és végül sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak a szereplők közti viszonyok, a karakterek motivációinak, belső világuknak feltérképezése (a jellemfejlődésük mondjuk nem, amit kicsit sajnálok) – miközben a cselekmény tyúklépésben araszolt csak előre. Nem mondom, hogy ez feltétlen a regény rovására ment, elvégre így is élvezhető volt és informatív, mi több, magával ragadó – átmenetileg kihúzott az olvasási válságból is, képtelen voltam letenni –, de az így is kétségtelen, hogy ki lehetett volna többet hozni az írónő ötleteiből, ha még ül fölötte egy kicsit. Vagy nem is tudom… felfoghatjuk úgy is, hogy ez kellett az ára legyen annak, hogy Ramos annyi értékes témát felvetett – hiszen meg ne feledkezzünk arról, hogy a béranyaság mellett milyen fontos szerepet kapott a bevándorlók helyzete, a szülőkkel való viszonyok jelentősége, a célok eléréséért való kemény küzdelem, a gazdagok és szegények közti szakadék… és még sorolhatnám. Noha ezek inkább afféle felvetések csak, ösztönöznek a további gondolkodásra, de nem kerülnek olyan mély kibontásra, mint feltétlen érdemelnék.

Akárhogy is, debütregényként A Farm azért mindenképpen hozott egy szintet, ami után kíváncsiak várnám az írónő többi irományát is – nem volt tökéletes, voltak pillanatai mikor megharagított, egy-egy karaktert pedig néha nagyon szerettem volna megcsapkodni… de mindezek ellenére örülök, hogy nem maradt ki ez sem az életemből. […]

Teljes értékelésem a könyvről a blogomon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2020/04/joan…

Sister>!
Joanne Ramos: A Farm

„Amerikában csak annyit kell tudni, hogyan kell pénzt csinálni. A pénzen már minden mást meg lehet venni.”

Azt hiszem, az a szerencsém, hogy abszolút nem ismerem A szolgálólány meséjét, épp ezért nem is volt mihez mérnem a történetet. A kíváncsiság, az érdeklődés hajtott, mivel a témája egyáltalán nem szokatlan: számtalan világhírű híresség hordatta ki leendő gyermekét béranyával, akiket aztán busásan megfizettek a „szolgáltatásért” cserébe. Joanne Ramos is eköré építette a sztorit: olyan bevándorló – elsősorban filippinó származású – nőkről mesél, akik ezzel próbálják támogatni a szeretteiket, kiutat remélve abból a nyomorból, ahonnan származnak.

A Farm kezdetben valódi paradicsomnak tűnik főszereplőnk, Jane számára. Kislányát biztonságban tudva csupán egyetlen feladata van: épségben világra hozni megrendelője kisbabáját. De aztán, ahogy telnek-múlnak a hetek, hónapok, kezdenek kibukni az apróbb turpisságok, aminek először csak a szókimondó Lisa mer hangot adni. Később Jane-ben is felmerül a gyanú: talán a Farm nem is olyan idilli hely, és Miss Yu-t sem a segítő szándék vezérelte, amikor felvette a Hordozók listájára?

Elgondolkodtató és fontos morális kérdéseket feszeget az írónő, melyek nem csak a hatalomról, a szüntelen pénzhajhászásról szólnak, hanem az anya-gyermek kapcsolatot is alaposan körbejárják. Lehet, nem egy tökéletes regényről beszélünk, és nem is teljesen varrja el a szálakat (itt konkrétan Lisára gondolok – vele vajon mi történt?), de olvastatja magát, ráadásul a végén egy egészen meglepő fordulattal ér véget.

A borítója pedig valóban csodaszép! Nem lehet szó nélkül elmenni mellette. :)

4 hozzászólás
Zama>!
Joanne Ramos: A Farm

Számomra a hétköznapisága, az egyszerűsége adta meg azt, hogy jó könyvként tekintsek rá. Lehet elsőre egysíkúnak tűnik, mégis számos problémakört bemutat. Társadalmi különbségek, etikai, morális kérdések, technológia, pénz és hatalom. Vajon a bevándorlóknak tényleg csak a kiszolgáltatottság jut? Mi a helyzet az eleve jómódból származó nővel, aki érdekes döntést hoz annak érdekében, hogy apjával “szembe szálljon”? Aki ezen pénzt keres, csakis gonosz, haszon vezérelt illető lehet? Mennyire erős egy anya-gyerek közötti kötelék? Ha valaki önszántából, mások megsegítésére vállal gyereket, az rossz dolog? http://zama.hu/joanne-ramos-a-farm/

Boglinc P>!
Joanne Ramos: A Farm

Joanne Ramos regényéről úgy gondoltam, ez lesz a 2020-as év egyik nagy durranása, ezért semmiképpen nem akartam lemaradni az olvasásáról. Viszont a beharangozásokra azt hiszem ezentúl tompított szűrőn keresztül kell majd tekintenem, és nem naivan bedőlni nekik.

Köze sincs ugyanis disztópiához, és számomra A szolgálólány meséjével sem vont párhuzamot. Ugyan érdekes és fontos témákat boncolgat, de összességében csalódással zártam.

Ha nem ekkora elvárásokkal futok neki, biztosan jobb élményt adott volna, és magasabb pontszámot ér el nálam, de most szigorú voltam.

Ha kíváncsi vagy a bővebb okfejtésemre is, itt elérheted: https://booktasticboglinc.blogspot.com/2020/03/joanne-r…

>!
Park, Budapest, 2020
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633554975 · Fordította: Csonka Ágnes
cintiatekla P>!
Joanne Ramos: A Farm

A regény első fele viszonylag könnyen csúszott, és egészen jól el tudtam vonatkoztatni Atwood történetétől, aztán a második fele elkezdett döcögni, és még mindig nem tudom eldönteni, hogy azért, mert túlságosan bő lére lett eresztve, vagy azért, mert pont abban az időszakban próbálkoztam zöld ágra vergődni A Farmmal, amikor beütött a krach a világban, így nálam is.

A könyv vége csalódás volt számomra – megint csak az elvárások –, bíztam egy boldogabb jövőképben a szereplőkkel kapcsolatosan, bíztam benne, hogy végül mindenki szabad lehet azon a módon, ahogy én értelmezem a szabadságot, bár ez is csalóka, hiszen ez is relatív.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2020/06/joanne-ramos-farm.html

buzavirág>!
Joanne Ramos: A Farm

Elégedetlen vagyok a könyvvel, nem hozta azt, ami elvártam volna, sci-fi címkét pedig le lehetne venni, hiszen nem az.
A téma báranyaságról szól, sok nő választja a karrierjét, és így kifut az időből, de egy béranya segítségével, aki többnyire egy fejlődő országból származik még van esélye gyerekre, családra. Persze van néhány nő, akiknek egyszerűen nem jön össze, de nem ők a regény szereplői ezek a nők milliókat hajlandók fizetni azért, hogy egy világtól elzárt helyen egy Hordózó, a legjobb körülmények között életet adjon gyermekének.
Nagy üzlet ez, iszonyat pénzek cserélnek gazdák, de a Hordozók alávetett helyzetbe kerülnek, szigorú jog védi az intézményt, mit sem számít egy ilyen nő lelke, kinti élete. Későbbiekben ebből származik a bonyodalom.
A legfőbb bajom nem a történettel van, hanem a szereplők jellemével, több negatív karakter is feltűnik, akiket kezdettől fogva elítéltem, és a végére, hirtelen, az író csupa pozitív tulajdonságokkal látja el őket, így az, amit egész könyv alatt felépített, kártyavárként omlik össze a legvégére.

seeeszti>!
Joanne Ramos: A Farm

Az eleje nagyon megfogott, aztán egy kicsit visszavett a lendületből a könyv, vagy az írónő.

A több szemszögből íródott könyvek mindig a zsánereim, úgyhogy már ezért a kezembe vettem: jól kigondolt karaktereket kaptunk, mind teljesen más személyiség, mindnek kicsit belekukkanthatunk a múltjába is.
Maga a történet végül nem nyűgözött le annyira, pedig volt benne bőven fordulat, amikre egyáltalán nem számítottam. Egy nem olyan durva Szolgálólány meséje és nem olyan elvetemült Sziget keveréke adódott össze a fejemben olvasás közben.

Jól megírt könyv egyébként, olvastatja magát, de világot nem vált meg.

Junes P>!
Joanne Ramos: A Farm

Ezt a könyvet úgy olvasni, mint ami méltó folytatása, vagy esetleg közeli „rokona” lenne Atwood Szolgálólányának, teljesen hibás hozzáállás. Ez a könyv egyáltalán nem hasonlít ahhoz a történethez, még csak nem is disztópia. Sokkal inkább egy mai történet, mely az USA keleti partján játszódik, s a béranyaságról szól.
Négy nő összefonódó, egymást átszövő története, mely mélyebbre nézve a nőkről, a női létről, az anyaságról szól. Egyik oldalon adott az, aki gyermeket szeretne, de már kifutott az időből, ám van pénze arra, hogy megfizessen egy béranyát. A másik oldalon ott vannak a béranyaságot vállalók, akik többnyire ázsiai vagy kelet-európai bevándorlók, és a gyors meggazdagodás reményében vállalják a béranyaságot. A harmadik oldal a béranyaságot szervező szervezeté, mely a nyugodt légkört, ellátást és az összeköttetést biztosítja a béranyák és a megbízók között. És persze a negyedik oldalon ott figyel az a hölgy, illetve mindazok, akik a béranyaságra alkalmas alanyokat felkutatják és beszervezik.
Személyes tragédiák, kétségek, kérdések, ki-kit használ ki, mi mindenre képes egy nő azért, hogy gyermeke legyen, és sok egyéb kérdés, mely felmerülhet bennünk a könyv olvasásakor.

szofisztikáltmacska>!
Joanne Ramos: A Farm

Úgy a negyvenedik-ötvenedik oldalig vártam a csodát – ergo a disztópikus elemeket –, aztán be kellett látnom, hogy rossz nyomon járok, és ez a könyv ugyan egy élvezetesen megírt történet, ami rengeteg fontos témát érint, csak éppen nem úgy, ahogy elképzeltem. Szóval az első és legfontosabb tanácsom a könyvvel kapcsolatban, hogy felejtsétek el a címkéket!
Annyi remek ötlet volt ebben a történetben, amit Joanne Ramos nem tudott teljesen mértékben kihasználni. Kár érte, mert mint író, igazán ügyes; képes magával ragadni az olvasóját és nagyon gördülékeny a stílusa, mégsem ponyvaszerű. Azt is értem, hogy milyen problémákra akarta felhívni a figyelmet, de a téma ellenére nem tudott belőlem mély érzelmeket kiváltani, és ez volt vele a legnagyobb bajom: valamiért nem sikerült nálam az a gyomorszorítós, fejbekólintós érzést elérnie, amiben mondjuk a fülszövegben emlegetett könyv írója, Atwood zseniális. Érdekes olvasmány, ami végig lekötött, de nem igazán hagyott mély nyomot bennem, viszont Ramos nevét érdemes megjegyezni, mert ígéretes író.
Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2020/03/17/joanne_r…


Népszerű idézetek

Virág_Blogger>!

Jobb csúnyácskának lenni és szorgalmasnak, mint gyönyörűnek, tele ábrándokkal.

167. oldal

csak_olvass P>!

Talán szerethetsz valakit úgy is, hogy nem mindent szeretsz benne –

136. oldal (Park, 2019)

Virág_Blogger>!

Egy döntés csak annyit ér, amennyit az információ, amin alapul.

157. oldal

Flora_The_Sweaterist>!

„Jó kislány, de nagyon erős akaratú.”
Az óvónő ezt fejcsóválva mondta, mintha szégyellni való dolog lenne. Mintha a jó kislány és az erős akaratúellentmondásban állna egymással.

416. oldal

Junes P>!

– Sokat elmond az emberről, mi az, amire felfigyel. Hogy törődik másokkal. Sokan nem is látják azt, ami körülveszi őket – a pincérnőt, aki az ebédjüket hozza, vagy az ajtónállót, aki a csomagjukat viszi.

241. oldal (Park, 2019)

Flora_The_Sweaterist>!

A petesejt csak azért növekszik benned, hogy minden hónapban kilökődjön, ez olyan, mint a levágott lábujjköröm vagy a lenyesett haj a fodrászüzlet padlóján. Minek hagyni pocsékba menni, ha más fel tudja használni?

109. oldal

Boglinc P>!

Amerikában csak annyit kell tudni, hogyan kell pénzt csinálni. A pénzen már minden mást meg lehet venni.

177. oldal

Gubbooks >!

[…] az életben a hozzáállás a legfontosabb.

Nordlicht>!

[…] talán néha akkor tesz igazán jót az ember, amikor úgy tűnik, nem igazán csinál semmit.

250. oldal

R_Kingaa>!

… nagyon jó dolog tud lenni, amikor az ember számíthat valakire…

317. oldal, Mae


Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Robb: Halálos születés
S. K. Vaughn: Közöttünk a végtelen
Harry Harrison: Vissza az Édenbe
Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Octavia E. Butler: A magvető példázata
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Marie Lu: Champion – Bajnok
Jussi Valtonen: Nem tudják, mit cselekszenek
Robert Merle: Védett férfiak
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége