Chocolat (Chocolat 1.) 18 csillagozás

Joanne Harris: Chocolat Joanne Harris: Chocolat Joanne Harris: Chocolat Joanne Harris: Chocolat Joanne Harris: Chocolat Joanne Harris: Chocolat Joanne Harris: Chocolat Joanne Harris: Chocolat Joanne Harris: Chocolat

When an exotic stranger, Vianne Rocher, arrives in the French village of Lansquenet and opens a chocolate boutique directly opposite the church, Father Reynaud identifies her as a serious danger to his flock – especially as it is the beginning of Lent, the traditional season of self-denial. War is declared as the priest denounces the newcomer's wares as the ultimate sin.

Suddenly Vianne's shop-cum-café means that there is somewhere for secrets to be whispered, grievances to be aired, dreams to be tested. But Vianne's plans for an Easter Chocolate Festival divide the whole community in a conflict that escalates into a 'Church not Chocolate' battle. As mouths water in anticipation, can the solemnity of the Church compare with the pagan passion of a chocolate éclair?

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Black Swan, London, 2007
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552998482
>!
Black Swan, 2000
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9980552998931
>!
Black Swan, 2000
336 oldal · ISBN: 9780552998482

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Papusz SP
Joanne Harris: Chocolat

Ó. Hogy ez mennyivel drámaibb, mennyivel mágikusrealistább, mennyivel kevésbé feelgood, mint a film! És mégis, nem tudnám megmondani, melyik a jobb. Mindkettő egyformán jó, csak máshogy.
Külön örültem Reynaud szemszögének és Vianne emlékeinek, sokat mélyítettek a történeten. És a vége – hát attól leesett az állam, nem gondoltam, hogy ennyire más lesz, mint a verzió, amit már ismertem.

Ui. Religieuse-t akarok sütni. Pedig inkább vissza kéne fognom magam, a sok forró csoki után, amit olvasás közben megittam :)

1 hozzászólás
>!
brigi11 P
Joanne Harris: Chocolat

Évekkel ezelőtt láttam a filmet, utánna kezdtem el Harris könyveit olvasni és csak most került sor a Chocolatra. Nagyon sokszor untam és nagyon lassan haladtam vele, mivel ismertem a történetet. Harris nekem még mindig nagyon jól ír, tetszettek az ízek, illatok, de nem ez a legjobb könyve. Azért még végig olvasom a sorozatot.

>!
csvkata
Joanne Harris: Chocolat

Magyarul olvasva, filmben és így angolul is fenomenális.
(Igaz, a könyv más, mint a film, ez zavar is egy kicsit, de Juliette Binoche kárpótol érte.)
Nagyon tetszik a szerkesztése. Nagyon tetszik a kis misztikum. Nagyon tetszenek a sorsok és jellemek, amiket megismerünk. Nagyon tetszik a francia környezet, a nevek. Nagyon tetszik a sok csoki, mindenféle formában.
Nagyon tetszik ez a könyv :) (És a folytatása is…)

>!
Gudmundur P
Joanne Harris: Chocolat

Szerettem a filmet is, és tetszett a könyv is, de a kettő között azért lényeges különbségek vannak. Nagyon érdekes, hogy a film alkotói mennyit tudtak, vagy szerettek volna megőrizni a könyv üzenetéből, s hogyan tálalták azt egy romantikusabb, könnyebben emészthető formában. A regény erős központi motívuma a jó és a rossz küzdelme, s a rossz oldalt a katolikus egyház különböző szereplői képviselik – ez filmen, a történet kellő árnyalása nélkül nagyon „meredek” lett volna, a könyvben viszont ez az elem fontossá válik a két szembenálló fél eltérő világképének bemutatásánál.
A történet egy festői szépségű francia városka díszletei között zajlik, időben azonban nincsenek behatárolva az események. Ez az „időtlenség” csak felerősíti azt az érzést, hogy itt többről, nagyobb jelentőségű dologról van szó, mint a végletesen konzervatív, az új minden formájától rettegő vidéki pap és egy szabad szellemű, babonából és egyszerű mágiából erőt merítő fiatalasszony csatározásából. Az eseményeket a kettejük váltakozó elbeszéléséből ismerhetjük meg, s már az első fejezetekben világossá teszik mind a ketten: a másik félben régi „ellenfelüket” ismerték fel, aki ellen fel fogják, fel kell venniük a kesztyűt. A regény folyamán lassan kibontakozik mindkettejük élettörténete, s érthetővé válik az is, hogy ki is, mi is az az ellenfél, amellyel szemben valójában megpróbálnak harcolni. Ami a küzdelem kimenetelét illeti: talán nem árulok el titkot azzal, hogy a saját démonait senki nem tudja egy másik ember képletes vagy valós elpusztítása árán legyőzni.
Ezt az erős központi szálat – a két narrátor elbeszéléseiből kibontakozó cselekményt és múltjuk fokozatosan adagolt feltárulását – színezik a mellékszereplők történetei, akiket óhatatlanul is megérintenek az események. Apró a település, kevés hát a mellékszál – mégsem válik a regény unalmassá egyetlen pillanatra sem. És hát közben azok az ízek, azok a zamatok…! Vianne csokoládéból készült remekei, a szemközti pékség téren átszálló illata, Armande születésnapi vacsorájának ínycsiklandó fogásai…Az élet szépségeinek, apró örömeinek dicsérete. Azt hiszem, nem is kétséges, hogy én melyik tábort erősítettem volna. :-)

>!
mandris
Joanne Harris: Chocolat

Mint utólag megtudtam, ez volt a második mágikus realistának tekinthető könyv, amit olvastam (az első a Mester és Margarita). Azt hiszem, jó, hogy nem erre alapoztam a későbbiekben azt, milyen is egy mágikus realista könyv.
Nincs vele alapvetően baj, egész olvasmányos – bár nem egy letehetetlen könyv, legalábbis számomra. Könnyed olvasmány, nem kell rajta túl sokat agyalni, van benne konfliktus, ez fokozódik, majd feloldódik, jön a katarzis, az olvasó elégedetten lép tovább. Van benne némi érzékiség, mágia, ami további árnyalatokat ad a színes palettához. És nagyjából ennyi. Nem egy átütő olvasmány, de meg tudom érteni, ha valaki szereti.

>!
Zsuzsanna_Sinka
Joanne Harris: Chocolat

Kicsit féltem az újraolvasástól, hogy esetleg valami megváltozott és már nem akarom majd a kedvencek listáján. De… nem is tudok mit mondani! Elsöprő élmény volt. Egy biztos, nem kezdtem el jobban tolerálni a bigott, korlátolt és kicsinyes embereket ez alkalommal sem.
Továbbra is kedvenc!


Népszerű idézetek

>!
brigi11 P

I believe that being happy is the only important thing.

184. oldal

>!
brigi11 P

Everyone needs a little luxury, a little self-indulgence from time to time.

52. oldal

>!
alam

The smell is like daylight trapped for years until it has gone sour and rancid, of mousedroppings and the ghost of things unremembered and unmourned.

16. oldal (Black Swan, 2000)

>!
brigi11 P

But in this case I suspect the devil is not fooled. Not for a minute.

43. oldal


A sorozat következő kötete

Chocolat sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Strohmeyer: Sweet Love
Alice Hoffman: The Ice Queen
Sarah Addison Allen: The Sugar Queen
Cecelia Ahern: If You Could See Me Now
Carlos Ruiz Zafón: The Angel's Game
Eowyn Ivey: The Snow Child
Sarah Addison Allen: The Peach Keeper
Heather Lyons: A Matter of Heart
Ali Shaw: The Girl with Glass Feet
Alice Hoffman: Second Nature