Bársony ​és keserű mandula 187 csillagozás

Joanne Harris: Bársony és keserű mandula

Ezt az elragadó gyűjteményt olvasni olyan, akár a legfinomabb bonbonosdobozban válogatni a krémes, keserű, kávés vagy nugátos édességek között. Nem is csoda, hiszen a Csokoládé világhírű írónője ismét meglepetést és örömet akart szerezni rajongóinak. Történetei hol torokszorítóan érzelmesek, hol mesésen varázslatosak, hol pedig hátborzongatóak; farkasemberek, delfinnők, dacos, öreg hölgyek és erotikus bőrholmik – a Bársony és keserű mandulában a csoda szinte mindennapi, a savanyú sokszor édes, szép a rút és rút a szép, még a csábító és a meghökkentő sincs egy lépésnél távolabb egymástól. Az „édes élet” legnagyobb szakértője ismét bebizonyítja, hogy akár a szépség mítoszát, akár a hűtlenség fájdalmát, akár az időskori szerelem csodáját járja körbe, mestere a történetmesélésnek.

Eredeti mű: Joanne Harris: Jigs & Reels

Eredeti megjelenés éve: 2004

Tartalomjegyzék

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2008
336 oldal · ISBN: 9789632541976 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Enciklopédia 8


Kedvencelte 11

Most olvassa 9

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Gyöngyi0309 P
Joanne Harris: Bársony és keserű mandula

Ritkán olvasok novellásköteteket, de ha néha napján a kezembe akad egy, mindig konstatálom, hogy gyakrabban kellene.
A novellák többsége tetszett, kicsit néha Roald Dahl Meghökkentő meséi jutottak eszembe egy-egy történetről. Volt néhány bizarr, volt olyan, ami elvont volt, volt olyan, ami hétköznapiasan szórakoztató volt.
Nagyon szerettem az írónő néhány soros magyarázó szövegeit az alkotások előtt. Kedvencem nem lesz a könyv, de utazás közben tökéletes választás volt. Az idősek otthonából szökött öreglányokat nagyon bírtam.

>!
Roszka 
Joanne Harris: Bársony és keserű mandula

Szeretem a novellákat, ezt is szerettem…. Néha.
Vannak benne kifejezetten jók és vannak kevésbé… Sőt olyan is van, aminél ellenőriztem az oldalszámokat, majd miután stimmelt, újra olvastam a történetet, mert nagyon kis rövidke volt, viszont nagyon nem ért semmit.
22 novella van benne, de néha úgy éreztem, a kevesebb, több lehetett volna…

>!
Anó P
Joanne Harris: Bársony és keserű mandula

Sok novella- lehet ízlelgetni őket, egyik fanyar,másik nosztalgikus, a harmadik keserű vagy éppen mosolyra késztet vagy meghat – attól függően, milyen hatások érték az írónőt, mielőtt megírta őket. Volt, amelyik teljesen idegen maradt tőlem, de volt, amelyik komolyan megérintett – pl. az öreg hölgyek felszabadult kirándulása Londonba, a vágyva vágyott piros cipő nyomában, vagy Uszony története (A kis hableány)aki feladta egyetlen boldogságát egy arra érdemtelenért,s a férfié, aki tanár volt valaha, s nem tudott megszabadulni vesztére az „iskolaszagtól”, látni szerette volna újra az iskolát, a gyerekeket…:( Az utolsó novella pedig igazi csattanó, hiszen csak az utolsó mondatban derül ki, ki is mesél tulajdonképpen, s miért is találta fel világszerte híressé vált illatszerét:)
Megint megállapítottam, hogy Joanne Harris hangvétele egyedi és különleges, nem véletlenül szeretjük őt…!

>!
Nita_Könyvgalaxis P
Joanne Harris: Bársony és keserű mandula

Olyan ez a novellagyűjtemény, mint egy zacskó bonbon, amelynek pontosan nem ismered a tartalmát. Sosem tudhatod, éppen milyen ízre számíthatsz, hogy keserű vagy édes, vagy keserűen édes szólamokat kapsz majd.

Az én abszolút kedvencem az első novella lett, amely jól megfogja azt, hogy vannak olyanok, akik lélekben sosem öregednek meg, még hogyha a társadalom vénekként is bánik velük.

Kiemelkedő még szerint A Csúnya Nővér, mely a senki által sem szeretett mesehősök sorsáról ír; a Szia, viszlát!, amely remélem sose fog valóssággá válni; az Autodafé, amely a hétköznapi frusztrációk remek leképezése; Az utolsó vonat Kutyafalvára, amely az írók rémálmát festi meg remekül; az Álom Tesco-kivitelben, mely a legegyszerűbb vágyainkról mesél; és a Gandalfra várva, amely egészen új értelmet ad a szerepjátékoknak.

Bár több gyengébb novella is helyet kapott a kötetben, összességében mégis érződik a válogatáson a Harris-zamat, amely számomra semmivel sem összetéveszthető.

>!
Batus
Joanne Harris: Bársony és keserű mandula

Minden novella olvasásakor újabb és újabb Joanne Harris-t ismerhetünk meg. Ez a kötet döbbentett rá, hogy mennyire szeretem a novellákat :)

1 hozzászólás
>!
mdmselle IP
Joanne Harris: Bársony és keserű mandula

Akadt benne néhány közepes darab, de volt amelyik annyira jó volt és meghökkentő, hogy mindenképp viszi az öt csillagot.
A kedvenceim:

Faith és Hope vásárolni indulnak
Szia, viszlát!
Hely a nap alatt
Uzsonna, madarakkal
Bárki lehet Nyalókalány!
Kölnivíz

>!
sassenach
Joanne Harris: Bársony és keserű mandula

Nagyon-nagyon tetszett!!!! Imádom, ahogy Joanne Harris mesél. Ahogy leírja az illatokat és az ízeket, szinte én is érzem. A hasonlatai különlegesek, pl.: „AZ angol őszre oly ritkán jellemző tökéletes idő volt, naptól átmelegedett, mint egy sárgabarack, szedertől körülfont, ropogós, mint a talp alá került kukoricapehely.” …és szinte látom, érzem, ott vagyok vele én is.
Nagyon tetszettek azok a novellái, ahol egy-egy ismert történetet mesélt el más szemszögből (pl. a Hamupipőkét a csúnya nővérek szemszögéből). Szeretem ezt a fajta humort. :)
Szóval, nagyon-nagyon jó, csak ajánlani tudom! :)

>!
Belle_Maundrell 
Joanne Harris: Bársony és keserű mandula

Ha ez a könyv egy doboz bonbon lenne, akkor úgy öt-hat fincsi nugátosat örömmel befalnék, a maradékot meg kidobnám a szemétbe, annyira nem ízlene. Azt hittem, Joanne Harris nem tud olyat írni, ami ennyire nem tetszik nekem, mint némelyik novella. Ha nem a cukorfalat lázadó öreganyókkal kezdődik, hanem egy ilyen elborult darabbal, valószínűleg meg sem veszem. Jézus, és én ezt adtam anyámnak! Majd utólag mellékelek hozzá egy tájékoztatót, hogy mit érdemes belőle elolvasni. :P
Szóval az én finom csokiim ebben a nem túl bizalomgerjesztő dobozban: Faith és Hope vásárolni indulnak, A Csúnya Nővér, Gastronomicon, A ’81-es osztály, Uzsonna, madarakkal és az Álom Tesco-kivitelben. A többi meg vagy túl száraz, vagy karamelles, mert azt utálom a legjobban.

>!
lamucat
Joanne Harris: Bársony és keserű mandula

Eddig azt hittem, szeretem a novellát mint műfajt. Elolvastam itt az első darabot, a tüneményes „Faith és Hope vásárolni indulnak” címűt, és még mindig élt a hitem. Aztán kezdtem elbizonytalanodni, majd négy vagy öt cím után feladtam.
Igaz, a fülszöveg is említi, hogy van a bonbonos dobozban krémes, keserű, kávés vagy nugátos édesség is. De én nem akarom végigkóstolgatni a rossz, ragacsos vagy éppen fűrészporos ízűre sikeredett/vagy inkább sikeredetlen novellákat, hogy megleljem a köztük rejtőző egy-két finomságot. A nugátos olcsóságot pedig egyenesen ki nem állhatom!

>!
Miamona
Joanne Harris: Bársony és keserű mandula

Egy percig sem volt kétségem afelől, hogy Joanne Harrisnek ez a műfaj is fekszik. Persze, hogy nem, hiszen ő a hangulatteremtések nagy asszonya. Úgy kapja el az érzelmeket, hogy észre sem veszed, s közben már téged is elkapott. Hopp, a „kelepce” zárva, s te már nem is vágyódsz ki belőle. Itt azonban többször volt, hogy bizony kivágyódtam…
Meglepő volt, néhol mulatságos, sokszor sokkoló, amire nem igazán voltam felkészülve. De semmiképp nem bánom, hogy elolvastam!

Bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.com/2012/02/barsony-…


Népszerű idézetek

>!
Miamona

Mert néha a valóság egyszerűen nem elég.

239. oldal (Gandalfra várva)

>!
Miamona

A tea pontosan olyan, amilyennek szeretem. Gyermekkor- és otthon íze van, teába mártott kekszé és megbocsátásé.

218. oldal (Álom Tesco-kivitelben)

Kapcsolódó szócikkek: gyerekkor · tea
>!
Miamona

A legrosszabb titoktartó ugyanis a szerelmes nő (…)

282. oldal (A kis hableány)

>!
ÁrnyékVirág

Olyan íze volt, mint a frissen nyírt fű illata: meleg és füstös zöld.

192.

>!
rlb_32557241

Mr. Fisher még emlékezett egy – egészen biztosan nem olyan régvolt – időre, amikor a könyvek értékesek voltak, a képzelet szárnyalt, a világ tele volt történetekkel, amelyek úgy futottak, mint a gazellák, úgy csaptak le, mint a tigrisek, úgy robbantak, mint a rakéták. Szívet és elmét borítottak fénybe. Tanúja volt: látta, ahogy a könyvek egész osztályokat hoznak izgalomba. Akkoriban még voltak hősök, sárkányok és dinoszauruszok, űrbéli kalandok, szerencselovagok és óriásmajmok.

54. oldal, Bolondok aranya

>!
Miamona

A részletek sokat számítanak, ha a valóságot célozzuk meg.

172. oldal (A J-ZUS gén)

>!
Miamona

Eleinte rettenetesen tudatlan volt. Két éve még nem látott egyetlen fekete-fehér filmet sem. Hepburnt egy zenekarnak hitte. Sosem hallott Luis Buñuelről vagy Jean Cocteau-tól vagy akár Blake Edwardsról. Kedvenc filmje a Micsoda nő! volt.

199. oldal (Álom Tesco-kivitelben)

Kapcsolódó szócikkek: Micsoda nő!
8 hozzászólás
>!
Miamona

Amikor az első regényemet, A gonosz magot írtam, belém hasított, hogy a vámpírbirodalom kifejezetten elitista. Romantikus környezet, a vérszívók arisztokratikus, vonzó, elegáns lények. Szinte magától adódik a kérdés: hol a többi vámpír? Az egyszerűek, a munkásosztálybeliek, azok, akik rossz píárt kapnak?

307. oldal (Soha ne adj egy balfék vérszívónak...)


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Cecelia Ahern: Üvöltés
Komor Zoltán: Néhány reggel, néhány éj és minden tárgy magánya
Neil Gaiman: Északi mitológia
Jorge Luis Borges: A halál és az iránytű
Halász Margit: Forgószél
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek
Lázár Ervin: Buddha szomorú
Murakami Haruki: Köddé vált elefánt
Lázár Ervin: A Masoko Köztársaság