A ​St. Oswald fiúiskola (St. Oswald fiúiskola) 147 csillagozás

Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola

Sötét, ​felkavaró pszichothriller a lenyűgözően sokoldalú Joanne Harristől.

Roy Stratley latint tanít az észak-angliai St. Oswald fiúiskolában, ebben a hagyományaihoz ragaszkodó, rejtett feszültségektől terhes, zárt világban. Az itt töltött harminc év alatt Stratley sokféle diákkal találkozott, hiszen minden osztálynak megvannak a maga bohócai és hangadói, vannak visszahúzódók és nyitott gondolkodású lázadók. S mindig van legalább egy olyan fiú is, aki kilóg a sorból, aki nem tud beilleszkedni. Valaki, akit baljós árnyak vesznek körül. Egy fiú, aki szörnyű dolgokra képes…
A kérdés csak az, meg tudjuk-e ítélni, kivel van dolgunk, s el tudjuk-e dönteni, melyik fiú küzd átlagos tinédzserkori nehézségekkel, és ki az, akinek komoly segítségre lenne szüksége. Stratley helyzetét megnehezíti, hogy új igazgató érkezik az iskola élére: egy hajdani tanítvány, aki húsz éve kísérti Stratley-t az álmaiban…

A Kékszemű fiú és az Urak és játékosok után ezúttal is a nagy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Libri, Budapest, 2017
524 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634330516 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Libri, Budapest, 2017
524 oldal · ISBN: 9789634332749 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

maják


Kedvencelte 10

Most olvassa 16

Várólistára tette 185

Kívánságlistára tette 141

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola

A történet sötét, kemény, lassan szippant magába, akkor viszont már nem ereszt, bekúszik a bőr alá, finom részletekkel kényeztet és kiváló fordulatokkal lep meg.

http://konyvutca.blogspot.hu/2017/11/joanne-harris-st-o…

Naiva P>!
Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola

Szerintem ez egy jól megírt krimi regény volt, amiben a cselekmény jól illeszkedett a több évtizeddel ezelőtti fiú előkészítő internátus környezetéhez. A történet egy bentlakásos gimnáziumban zajlik. A hangulat meggyőzően baljós és ez a baljós érzés a kezdettől fogva velem volt. A könyv második felében kicsit megváltozott a hangulat, mert megváltozott a nézőpont is. Kicsit nehezebb volt olvasni, mert nehezebb volt követni az eseményeket. Itt gyakran fonalat vesztettem, mert sok esetben a szereplők nevét, kilétét kevertem. De megérte, mert a könyv vége tartogatott váratlan fordulatokat. Elgondolkodtató és eléggé felkavaró könyv volt, de a végén nagyon hiányoltam valamit.

Amadea>!
Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola

Nem olyan rossz ez, de kezdjük az elején.

Amióta az Ulpius-ház kiadó jobblétre szenderült, Joanne Harris a magyar kiadói pokol valamelyik bugyrába süllyedt, és sokan értetlenkedtünk afelett, hogy jó pár fosch Ulpius-szerző mellett a Libri miért nem folytatja Harris kiadását, holott viszonylag ismert szerző még A felszín [azon emberek gyűjtőneve, akik csak azokat a könyveket ismerik, amelyeket a hirdetések és a filmek az arcukba tolnak] körében is*. Aztán megtört a jég a Csokoládéval, a rajongók kicsit tépték a hajukat, de legalább már felcsillant a remény, és meg is érkezett a Different Class magyar kiadása képében.

Nem akarok sopánkodni a címen, a borító tetején díszelgő, szerintem kissé félrevezető mondaton (bár a könyvből van), örülök, hogy megjelent és Szűr-Szabó Katalin fordította, egyebet nem is kívántam a kiadótól, tehát nézzük a könyvet.

A könyv a Malbry városkájában játszódó Kékszeműfiú és Urak és játékosok című regénnyel egy halmazt alkot – igen, tulajdonképpen sorozatot, de egymástól függetlenül is lehet őket olvasni, és Harris van olyan jó fej, hogy a könyv felét nem a másik kettő rezüméje teszi ki és nem spoilerez, vagyis nem hülyének, hanem gondolkodó lénynek tekinti az olvasóit.

A cselekmény egy évvel az Urak és játékosok galibái után játszódik, a helyszín ismét a patinás, büszke és merev hagyományaihoz makacsul ragaszkodó, ötszáz éves fiúiskola, az egyik nézőpontkarakter Roy Straitley, a koros, zsémbes latintanár, a másik ismét egy Idegen, Aki Tönkre Akarja Tenni az Iskolát – a személyét nem ismerjük, de az biztos, hogy pszichopata, aki titkolja beteges hajlamait.

Sok olvasónak csalódást okozott ez a regény, a hosszas várakozás is feljebb tornázta az elvárásokat. Abban egyetértek a többiekkel, hogy nem annyira kirobbanóan jó, mint az Urak és játékosok, de nekem azért nem okozott csalódást. Az egész könyvet Straitley uralja, szerintem a lassú felvezetés is az ő számlájára írható, mintha Harris direkt hozzá igazította volna a regény stílusát. Ez az ő utolsó főszerepe; sok a nosztalgia, a kesergés, a félelem a felejtéstől, a magánytól – néhány öreg Ozzie-nak az élete az iskola, nem házasodtak meg, nincsenek gyerekeik, hobbijaik, de még egy macskájuk se. Straitley nem akar szánandó, öreg bácsi lenni – egy olyan fiatalember (ez az öregek kedvenc degradáló szava minden, náluk fiatalabb férfira) figyelmezteti a sajt és a sütemény veszélyeire, akit annak idején ő tanított meg az első deklinációra! Hová tűnt az a 20-25 év? Hová tűnünk mi? Retteg attól, hogy már nem ér semmit, hogy megfakul és semmivé válik – ki az, aki nem fél? Az öregségtől, ami olyan, mint egy szégyenbélyeg, miközben a tükörből egy tizenéves csillogó tekintete néz vissza?

Straitley erőteljes szerepe mellett a rejtély, ami összefonódik a múlttal, a St. Oswald súlyával, Malbryval, lassan bontakozik ki, de a végére felgyorsul a tempó és minden összeáll, és azért Joanne Harris még tud meglepetést okozni és matekolnivalót adni a téli estékre. Nincs itt semmi baj, csak várni kell egy kicsit. Mindenki olvassa el, vagy olvassa újra a másik két kötetet, többet nem mondok.:)

Sok mindent érint ezen felül a St. Oswald fiúiskola; a mieink kontra többiek kérdését, mennyit számít, ha egy nem közülünk való hal meg, akinek nem bőrtáskája, hanem hátizsákja és steppelt kabátja van és a Sunnybankbe jár; hogyan kell lépést tartani a mai kor elvárásaival; meddig tanár a tanár, és mikor válik csillogó mosolyú marketingessé; meddig terjed a felelőssége; helyes-e gondokat iskolán belül megoldani; ki kell-e állni az igazgatónak a tanárai mellett, vagy mindent áldozzon fel egy gyerek szeszélyeiért, mert már attól túlélő lesz, ha összeszidják? A megoldás valahol középen van, de nem univerzális és sohasem tökéletes – de csak így van mód arra, hogy elkerüljük a bennünk élő sötétség és a mindent elnyelő mélység vonzását.

* Utálok lábjegyzetelni, de szerintem a Csokoládé filmváltozata többet ártott az író imázsának, mint használt. A film cuki, kedves, fogyasztásbarát, Joanne Harris azonban minden, csak nem tündibündi.

kratas P>!
Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola

A pszicho rész időnként rendben volt, de thrillernek nekem lapos. És mindkét főszereplőnket utáltam, a tanárt azért, mert vaskalapos, a diákot, mert gonosz (bár ezt gondolom otthonról hozta leginkább) nem volt senki, akivel együtt lehetett volna érezni.
Az eleje nagyon nehezen csúszott, Stratley ott lett nagyon ellenszenves számomra, aztán a könyv második felében már csinálhatott bármit, állhatott ki a jó mellett, már nem segített rajta semmi. Sajnos a könyvön sem.

Tigrincs>!
Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola

Sajnos vagy nem sajnos (esete válogatja), de hajlamos lettem a molyos értékelések, legfőképpen a százalékok alapján olvasmányt választani és ezzel a könyvvel ezért előítéletes is voltam kissé, mivel a molyok véleményét eléggé megosztotta.
Viszont ez egy nagyon jó könyv!
Egy stílusos és igazán jól megírt történetet hagytam volna ki, ha vállat vonva (csak 79%..?) visszateszem a polcra a könyvtárban, mivel olvasmányos, bár lassan csordogáló, de rejtett szépségeket mutató regény. Írópalánták számára okulásra szolgálhat, jól megvalósított E/1. szövegek jönnek szembe fejezetről fejezetre, változó szemszögből, váltott idősíkokon; a szereplők tökéletesen egyedivé, beazonosíthatóvá – és néha kényelmetlenül valóságosakká is váltak gondolataimban.
Roy Straitley tökéletesen megvalósított példája az angliai (sőt, észak-angliai), klasszikus módszertani hagyományokat követő, idős agglegény tanárnak, aki merevebb nem is lehetne, gondolhatnánk, de finom, cinikus humora újra meg újra átviláglik a sorok között, ízelítőt adva abból, amit talán úgy nevezhetnénk, hogy bátor ötvözete a szigorú fegyelemnek és a megfelelő helyeken mutatott emberségnek – felerősítve ezzel rejte(gete)tt, mégis leglényegibb jellemvonásait.
Rengeteget lehetne beszélni erről a könyvről, komoly témákat vet fel és ért pár meglepetés is a történet előrehaladtával. Régen olvastam ennyire szépen megírt pszicho-thrillert, ha egyáltalán valaha – már-már túlzásnak is hatott ez a stílusos, szépirodalmi jegyeket mutató, könnyed megvalósítás ebben a műfajban.
5 csillag, mert engem, az olvasót érezhetően komolyan vettek.

1 hozzászólás
ibelieveinmyshelf P>!
Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola

Különleges történet, különleges szereplőkkel, néhol meglepő fordulatokkal. Az írónő szokásos stílusa köszön vissza, ami egyedi, kissé nyomasztó és közben mégis lenyűgöző. Bonyolult lelki problémákat boncolgat, a cselekmény lassan bontakozik ki, ami nekem azért tetszett, mert volt időm megemészteni a történteket, végiggondolni a felvetett témákat, és megérteni a miérteket. Nagyon tetszik, ahogy az írónőnél összefonódnak a történetek, visszaköszönnek szereplők más regényeiből is. A műfajában remekmű, nekem végig fenntartotta az érdeklődésemet, kedveltem benne a leírásokat, az írásmód végig kifogástalan, az írónő továbbra is marad a kedvencek között.

pappb12>!
Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola

Kár, hogy az Urak és játékosokat már olyan nagyon régen olvastam, mert többször is utaltak a könyvben egy spoiler amire ennyire idő után már nem pontosan emlékszem. Sajnos könyvtári példányt olvastam akkor, úgyhogy most esélyem sem volt belelapozni.
De ezek az utalások nem voltak szoros összefüggésben a történettel, nem volt zavaró, hogy nem voltam teljesen képben.
A történetben egy idős tanár szemén keresztül látjuk a fiúiskola múltját és jelenét. Az új igazgató, egy egykori diák megjelenése felkavarja az állóvizet, és előhoz régi emlékeket, generál új eseményeket. Érdekes és izgalmas módon fonódik össze végül a múlt és a jelen, kiderülnek régvolt csínyek, és fény derül arra is, hogy nem mindenki az, aminek látszik, vagy aminek gondoljuk.
Nem mondom, hogy nagyon körömrágós volt, de érdekes volt.

Zoe27>!
Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola

Nagyon nehezen indult ez a történet, így volt alkalom amikor félretettem, majd némi segítséggel túljutottam a nehezén, így utána már letenni volt nehéz.
Joanne Harris igazi hátborzongató thrillert alkotott. Itt tényleg minden apró mozdulatra, gondolatra oda kellett figyelni, hogy el ne veszítsük a fonalat. Ebben a könyvben egy betű sem került feleslegesen, csupán ki kell várni míg értelmet nyer! :)
Megéri türelmesnek lenni! :)))

Angyalkaa>!
Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola

Ez az első könyvem Harris-től…de hiába akartam olvasni..csak nem ment.. :( az eleje teljes mértékben untatott..igen-igen a vége volt a lényeg..de nem ilyen áron hogy a felénél azon tanakodtam folytassam-e tovább.. :( Maga a történet a St.Oswaldról a benne dolgozó tanárokról, az akkor és most ott tanuló diákokról..tetszett..De csak egyszer olvasós könyv volt.. Kár, pedig akartam hogy annyira tetszen hogy többször olvasós legyen.. :/

Gyöngyi0309>!
Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola

Még mindig érdekes a különleges iskolák zárt világa. Ebben a részben is Mr. Straitley a főszereplő. Hasonló sémát követ, mint az előző kötetek, több idősíkon haladunk, most főgonoszunk naplóbejegyzései is hozzásegítenek minket a múlt megismeréséhez. Itt már rutinosabb voltam, nem hittem a látszatnak, bár gyilkosunk kilétét mellélőttem, volt azért olyan, amit kitaláltam. Ez a rész jobb volt, mint az Urak és játékosok. Elgondolkodtam azon, hogy mennyi ereje van a kimondott szónak, mennyire félrevezető lehet a pletyka, emberi sorsok, életek múlhatnak a hamis szavakon alapuló bizonyosságon. spoiler Furcsa számomra az is, hogy mennyit, mennyien foglalkoznak a szexuális beállítottsággal, számomra sosem az volt az emberség, a normalitás mércéje. Az mindig megdöbbent, amikor elvileg tanult, szélesebb látókörrel rendelkező emberek esenek az ítélkezés csapdájába. Az állítkínzós részket nehezen bírtam, ezt a fajta „pervetziót” viszont sosem fogom megérteni.
A könyv szokásosan lassan indul, de szórakoztató az írónő stílusa, nem vártam gyors lefolyást, így nem untatot, csak vártam azt a mozzanatot, amikor felgyorsulnak az események.
Ez is iskolapéldája annak, hogy egy embert, noha szinte életünk végéig szinte minden nap látunk, nem ismerhetünk meg teljesen.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

[…] a halál felborítja azok lelki egyensúlyát, akik halhatatlannak képzelik magukat.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · lelki egyensúly
Szelén >!

– Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a normálisnak – jegyeztem meg.

124. oldal

Habók P>!

Az utólagos éleslátás kegyetlen adomány.

293. oldal

ibelieveinmyshelf P>!

– Mégis aggasztja a lezárás.
Lezárás. Micsoda utálatos szó, a szánalom és a pszichoduma tengerentúli mesterkéltségével! Nem, engem nem a lezárás aggaszt, hanem az igazság. Az, ami Harryvel történt, igazságtalan volt, és ahogy öregszünk, és az emlékezetünk elhomályosul és helyet változtat, és az idő múlásával hanyatlik, úgy az igazságtalanság az egyetlen, ami elevenbe vágó marad. Az igazságtalanság túléli a törött végtagot, a szülő elvesztését, a szívinfarktust. Az igazságtalanság annak egy kis szilánkja, ami beletört a lelkünkbe, és amit sosem lehet meggyógyítani.

198. oldal

Szelén >!

Az étel közös elfogyasztása mindig megalapozza a kapcsolatot.

86. oldal

Angele >!

A lelke mélyén egyetlen szülő sem hiszi, hogy a gyereke hazudik, másokat terrorizál, csal vagy lop, vagy ami még rosszabb, hogy átlagos, és semmiben sem tűnik ki.

Kókuszka>!

A múlt olyan kényelmes, akárcsak egy kedvenc karosszék, ami az ember alakjához idomult.

518. oldal

Kókuszka>!

Ez van, amikor az ember megöregszik. Elkalandozik a tárgytól. Megfeledkezik az idő múlásáról. A régi dolgok hirtelen sokkal közelibbnek tűnnek, mint az, ami egy napja történt. És az, amiről azt hittük, elfelejtettük, váratlanul eszünkbe jut abban a pillanatban, amikor lecsukódna a szemünk, és megakadályoz az alvásban.

87. oldal

Kókuszka>!

Az igazságtalanság túléli a törött végtagot, a szülő elvesztését, a szívinfarktust. Az igazságtalanság annak egy kis szilánkja, ami beletört a lelkünkbe, és amit sosem lehet meggyógyítani.

198. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka
John Marrs: A jó szamaritánus
Ittzés Laura: Nyolc perc
Stephen King: Kedvencek temetője
Lisa Jewell: A fenti lakók
Linwood Barclay: Búcsú nélkül
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
J.D. Barker: A negyedik majom
Guillaume Musso: Holnap
M. W. Craven: A bábuk tánca