Testvérek 10 csillagozás

Joanna Trollope: Testvérek

Nathalie és David szüleik jó és kötelességtudó gyermekei. Gyermekként és immár felnőtt, családos emberként is közel állnak egymáshoz. Fivér és nővér, csakhogy nem testvérek. Amikor szerető szüleik ráébredtek, hogy nem lehet saját gyermekük, mindkettőjüket örökbe fogadták, ami mindeddig nem számított. Ám Nathalie-ben hirtelen mélységes vágy támad, hogy felkutassa vér szerinti szüleit, és ragaszkodik hozzá, hogy David is megtegye ugyanezt. A tanulságig így ketten jutnak el: néha a válasz arra, hogy kik vagyunk, és honnan jöttünk, bonyolultabb, mint maga a kérdés.
Az időnként humoros, másutt szívszorító regényben Trollope azt a kérdést feszegeti, hogy az életet megváltoztató döntések előre nem látható körülményei hogyan boríthatják fel a családi élet kényes egyensúlyát.

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Kossuth, Budapest, 2017
316 oldal · ISBN: 9789630990622
>!
Kossuth, Budapest, 2017
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630990202 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Bleeding_Bride IP>!
Joanna Trollope: Testvérek

Adott egy testvérpár, felnőttek, külön családjuk is van, de a közös „múlt” miatt mégis van egy szelet a lelkükből ami összezárja őket. Adott egy regény, ami lineáris cselekményszállal, egyszerűen, simán elmeséli ennek a családnak az életének egy szeletkéjét. Nincs túl sok drámai fordulat, semmi arcon-csapós leleplezés, sötét titkok, nem hétköznapi események. A testvérek örökbe vannak fogadva, viszont ez sem volt soha elrejtve előlük.
Aztán mégis az egész történet, a maga egyszerűségében, laza elmesélésmódjával, felkavar. Nem egy romantikus ködbe burkolt mese, nem szakítja ki a szíved, nem sirat meg, nincs tűzijáték, még azt sem mondhatom, hogy a világ cudar, kegyetlen arca van kidomborítva. Semmi. Csak hús- vér emberek, racionális érzelmek, normális reakciók. Én meg napok óta emésztem. Haragszom, haragszom rájuk, főleg, mert ilyen emberek vannak mindenhol, önzőek, fikarcnyi józan ítélőképesség és empátia nélkül. A testvérpár környezete valós, nincs eltúlozva, nincsenek a jellemvonásaik sarkítva, hogy okuljunk belőlük, én mégis sikerült meggyűlöljem őket, pedig megértem a miérteket, csak nem sikerült azonosulni velük. Lehetett volna másik sétányon is elindulni, ha 5 percig megengedték volna, hogy okkal kicsit a társaik legyenek önzőek, és hagyni, hogy megharcoljanak a démonaikkal, ahelyett hogy egybe lenyelték volna Desdemona-t.
Van amikor indokolt, hogy bezárkózunk, és olyan jó lenne, ha az egész világ nem vitatná el, hogy a mi fájdalmunk, harcunk, az a mienk, a mi lelkünké, és nem mindenki másé és főként nem mindig valaki ellen irányul.

Csoszi>!
Joanna Trollope: Testvérek

Már több könyvet is olvastam az írónőtől, és eddig még nem csalódtam benne. Ebben a regényben, csakúgy mint a korábbiakban is, a családon belüli kapcsolatokon van a hangsúly. Nathalie-t és David-et kisgyermekként örökbe fogadták. Felnőttként pedig elhatározzák, hogy megkeresik a vér szerinti anyjukat. Ezzel elindítanak egyfajta lavinát, amely nemcsak a saját életükre van hatással, hanem az őket felnevelő szüleikére, házastársaikéra, és gyermekeikére, valamint a szülőanyákéra is. Érdekes volt olvasni, ki hogyan reagál az újonnan kialakult helyzetre, mit gondol róla, vagy éppen mit hallgat el. Furcsa volt a társak viselkedése spoiler A végén már sikerült elérni, hogy az örökbefogadó szülőkön kívül, mindenkire haragudtam.

pappb12>!
Joanna Trollope: Testvérek

Ez volt a második Trollope könyvem. Az elsőt a könyvtáros ajánlására vettem ki, azt mondta ez most nagyon felkapott, és dícsérik. Kíváncsi voltam, aztán olyan langyos víznek éreztem, de gondoltam adok egy második esélyt, és kivettem még egyet.
Sajnos ugyanaz lett a véleményem.
Valahogy az egész olyan félkésznek tűnik nekem. A témaválasztás nagyon jó, és érdekes is lehetne. De nekem túl sok a szereplő, akinek igazán nincs köze a cselekményhez, és ráadásul csak lógnak a levegőben,nincs igazából kidolgozva a karakterük. Néha feltűnnek egy-egy párbeszédben, de ott sem igazán értem, hogy miért került oda. Ráadásul a párbeszédeknek is sokszor se füle-se farka, sokszor nem tudtam azt sem, hogy ki beszélget kivel, és ki mit mond. Lehet, hogy ez csak fordítási hiba, nem tudom…
Összességében a feléig tudta kb. fenntartani az érdeklődésemet, aztán már csak azt vártam, hogy vége legyen. Pedig jó is lehetett volna.
Plusz rengeteg szerkesztési hiba van a könyvben, vesszők hiánya, vagy pont felesleges léte, ami nagyon zavaró volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tóth Krisztina: Akvárium
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Sinéad Moriarty: Született szülők
Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?
Tereza Boučková: A kakas éve
Julie Lawson Timmer: Öt nap
Saroo Brierley: Oroszlán
Jeanette Winterson: Miért lennél boldog, ha lehetsz normális?
Paul Griffin: Ahol a barátom, ott az otthonom
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál