Testvérek 5 csillagozás

Joanna Trollope: Testvérek

Nathalie és David szüleik jó és kötelességtudó gyermekei. Gyermekként és immár felnőtt, családos emberként is közel állnak egymáshoz. Fivér és nővér, csakhogy nem testvérek. Amikor szerető szüleik ráébredtek, hogy nem lehet saját gyermekük, mindkettőjüket örökbe fogadták, ami mindeddig nem számított. Ám Nathalie-ben hirtelen mélységes vágy támad, hogy felkutassa vér szerinti szüleit, és ragaszkodik hozzá, hogy David is megtegye ugyanezt. A tanulságig így ketten jutnak el: néha a válasz arra, hogy kik vagyunk, és honnan jöttünk, bonyolultabb, mint maga a kérdés.
Az időnként humoros, másutt szívszorító regényben Trollope azt a kérdést feszegeti, hogy az életet megváltoztató döntések előre nem látható körülményei hogyan boríthatják fel a családi élet kényes egyensúlyát.

Eredeti mű: Joanna Trollope: Brother & Sister

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Kossuth, Budapest, 2017
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630990202 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Kossuth, Budapest, 2017
316 oldal · ISBN: 9789630990622

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Bleeding_Bride IMP
Joanna Trollope: Testvérek

Adott egy testvérpár, felnőttek, külön családjuk is van, de a közös „múlt” miatt mégis van egy szelet a lelkükből ami összezárja őket. Adott egy regény, ami lineáris cselekményszállal, egyszerűen, simán elmeséli ennek a családnak az életének egy szeletkéjét. Nincs túl sok drámai fordulat, semmi arcon-csapós leleplezés, sötét titkok, nem hétköznapi események. A testvérek örökbe vannak fogadva, viszont ez sem volt soha elrejtve előlük.
Aztán mégis az egész történet, a maga egyszerűségében, laza elmesélésmódjával, felkavar. Nem egy romantikus ködbe burkolt mese, nem szakítja ki a szíved, nem sirat meg, nincs tűzijáték, még azt sem mondhatom, hogy a világ cudar, kegyetlen arca van kidomborítva. Semmi. Csak hús- vér emberek, racionális érzelmek, normális reakciók. Én meg napok óta emésztem. Haragszom, haragszom rájuk, főleg, mert ilyen emberek vannak mindenhol, önzőek, fikarcnyi józan ítélőképesség és empátia nélkül. A testvérpár környezete valós, nincs eltúlozva, nincsenek a jellemvonásaik sarkítva, hogy okuljunk belőlük, én mégis sikerült meggyűlöljem őket, pedig megértem a miérteket, csak nem sikerült azonosulni velük. Lehetett volna másik sétányon is elindulni, ha 5 percig megengedték volna, hogy okkal kicsit a társaik legyenek önzőek, és hagyni, hogy megharcoljanak a démonaikkal, ahelyett hogy egybe lenyelték volna Desdemona-t.
Van amikor indokolt, hogy bezárkózunk, és olyan jó lenne, ha az egész világ nem vitatná el, hogy a mi fájdalmunk, harcunk, az a mienk, a mi lelkünké, és nem mindenki másé és főként nem mindig valaki ellen irányul.


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?
Holly Goldberg Sloan: 7esével
Karen Kingsbury: Mint pitypang a szélben
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Tóth Krisztina: Akvárium
Sinéad Moriarty: Született szülők
Julie Lawson Timmer: Öt nap
Jeanette Winterson: Miért lennél boldog, ha lehetsz normális?
Paul Griffin: Ahol a barátom, ott az otthonom
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál