Sisu 86 csillagozás

Pozitív életszemlélet finn módra
Joanna Nylund: Sisu

SISU – „Van benne kurázsi”

Aki felfedezi és előhívja magában a sisut, az:

• bátran és eltökélten tud szembenézni az élet kihívásaival
• jobban érzi magát a bőrében és megtalálja a belső középpontját
• magabiztosan kommunikál és hatékonyan oldja meg a konfliktusokat
• kitartóbb és testileg fittebb lehet
• szívélyes és a stresszt jól tűrő, ellenálló gyerekeket nevel
• következetesen cselekszik és kiáll azért, amiben hisz.

Eredeti cím: Sisu: The Finnish Art of Courage

>!
Kossuth, Budapest, 2018
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630991360 · Fordította: Medgyesy Zsófia, Medgyesy-Töreky Flóra

Enciklopédia 5


Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bélabá>!
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Kezdem a lényeggel, sokkal kézzelfoghatóbb tanácsok voltak ezek, mint amit a Lagomról olvastam. Talán érthető is magyar-finn rokonság okán, a két nemzet nehéz sorsa miatt is vagy csak szimplán jobb szerzői eszköztárral találkoztam itt.
A dolog lényege, hogy erőnket, bátorságunkat összeszedve próbáljuk legyűrni az elénk kerülő jelentősebb problémákat. Eddig is rengeteg kihívással találkoztam, de ez a könyv arra hívta fel a figyelmem, érdemes értékelni a tettek, sikerek vagy kudarcok okát. Úgy voltam vele, hogy minél hamarabb továbblépni, ha kudarc ért, nem gondolkodtam rajta. Ez a könyv rövid példákat hoz fel és a megvalósításukra – többször is- kézenfekvő teendőket, mégsem éreztem, hogy szájbarágós lett volna. A finn szerző egyszerű már már rusztikus és kevésbé bőbeszédű ugyanakkor határozott véleménye tükrőzi népe ezen jellemzőit. Ez is tetszett benne, nem akarnak másokat eltiporva, szemtelen módon elnyomva viselkedni, a maguk módján tisztelettel, de határozottan járnak el. Tisztelem őket a rossz időjárás ellenére is természetjáró, kint sportoló jellemük miatt meg azért is, hogy ezt már gyerekkorban elkezdik nevelni. Nincs pardon, nincs sajnálat, ki kell menni a szabadba, amikor csak mód van rá.
Egyszóval olyan szemléletről ír a könyv, amit a világon bárhol el lehet sajátítani, nem kell hozzá sok pénz sem, csak elszántság kérdése mindez.
A sisu kurázsit, elszántságot, bátorságot, merészséget és akaraterőt jelent egyben.
Tetszett a könyv tömörsége, képanyaga és persze a tartalom „ragadós”, átvehető volta, ezért jobbra pontozom a Lagomnál, 5 csillag (4,7 pont).
Még van egy sisuról szóló könyvem, az is érdekel ezután. :)

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Bármennyire is unalmassá válik egy idő után, és általában elég felszínes is egy-egy kötet, mégis szívesen olvasom a skandináv életstílusról szóló könyveket. Ez most abban mondott többet, mint az eddig olvasottak, hogy nem a kényelem, nyugi, bekuckózás volt a középpontban, hanem épp ellenkezőleg, az akaraterő, kitartás, szívósság. Na, erre meg nagy szükségem van sajnos, úgyhogy hasznos és inspiráló volt most erről olvasni. Persze nem lehet nagyon mélyre menni egy ilyen kötet esetében, nem is az a cél, viszont szépek a képek, jó a tipográfia, a szöveg meg nem megy túl egy női magazin írásain, de jó ez így, egy négyesre nekem elég.

4 hozzászólás
Pandalány P>!
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

A Sisu egy olyan könyv, amit érdemes időről időre levenni a polcról, belelapozni és töltekezni belőle.
Ha más népek és kultúrák megismeréséről van szó, engem nagyon nem kell győzködni, hogy olvassam el. Mindig érdekes számomra, hogy mennyire színes a világ, más vidékeken hogyan élnek, hogyan látják a világot.
Öröm volt olvasni arról, hogy a finnek mennyire elfogadóak a zord és hideg időjárással szemben, ami egész évben van náluk. Mi itt, Európa szívében tűkön ülve várjuk minden tavasszal, hogy végre kisüssön a Nap és ne nagykabátban kelljen járunk. Ők pedig? Kiélvezik a hideg minden percét, és egyszerűen hozzászoktak.
A könyv teli van inspirálóbbnál inspirálóbb gondolatokkal arról, hogyan legyünk bátrabbak, elszántabbak és miként tegyünk többet az álmainkért, céljainkért. Ez a könyv rávilágít arra, hogy mennyire felesleges anyagi javakkal körbevenni magunkat, ha egyszerűen nem tudjuk őket értékelni és igazából nem is tesznek minket boldoggá.
A könyvből nekem ezek a részek tetszettek a legjobban egyébként, amikből magam is tudok hasznosítani számos dolgot, ötletet, nézőpontot.
Bővebben: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2018/12/sisu-poziti…

5 hozzászólás
Csoszi>!
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Már a könyv borítója is megfogott. Tetszetős, ránézésre olyan, mintha egy notesz lenne. A belseje is igényes, tele van szép, színes képekkel, illusztrációkkal. Sajnos, a betűk mérete elég apró, és sok esetben ezeket a hangyányi betűket sötét színű hátérre nyomtatták, ami kicsit megerőltetővé tette az olvasást. Amúgy a kötet egész jó. Rengeteg pozitív dololgról olvashattam. Ami a leginkább tetszett, hogy a finneknél milyen fontos az esélyegyenlőség, a nők aktívan részt vesznek a politikában és a gazdasági életben, nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, hiszen ezen múlik a jövő generáció és az egész társadalom sorsa, továbbá a természethez, a mozgáshoz való viszonyuk. Jó néhány tipp, és ötlet található a könyvben, amelynek megvalósításához kedvet kaptam.

>!
Kossuth, Budapest, 2018
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630991360 · Fordította: Medgyesy Zsófia, Medgyesy-Töreky Flóra
K_A_Hikari P>!
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

„Az erős emberek, akár a fák, kettétörhetnek, míg a sisuval rendelkező ember elhajlik ugyan, de mindig képes újra fölegyenesedni.”

Nem csalódtam, sőt ez a könyv szorosan követi a Hygge kedvelés szempontjából. Cirka három óra kellett ahhoz, hogy elolvassam, és bevallom őszintén, kicsit bánkódom is, hogy ennyi volt. Biztos vagyok abban, hogy még sokszor a kezembe fog kerülni a kötet, legalább a képeket átlapozása céljából, vagy egyik-másik rész újraolvasása miatt.
Örömmel tapasztaltam magamon, hogy még ha nem is 100%-ban, de valóban bennem is ott van a sisu.
Az a bizonyos belső erő, amihez mindig fordulhatunk. Csak magunkba kell nézni.
Az a bizonyos belső béke; higgyétek el, ott van bennetek is.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/04/joanna-nylon-…

9 hozzászólás
Deidra_Nicthea IP>!
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Hjaj anyám.
Örülök, hogy végül csak kölcsönbe kértem és nem megvettem – innen is köszi, @M_Annie_99 ! :D

Ezekkel az életmódtanácsadós könyvekkel naaaaaaaaaagyon sok-sok baj van. Mosthaddne, de majd egyszer.

Aki ismer, tudja, hogy rajongok a finnekért, tanultam is valamennyit finnül, meg minden. Épp ezért húztak fel sisuhoz nem méltóan :D a szóközmentes finn mondatok többek között.
A másik pedig az, hogy azért van ebben egy óriási kamufaktor, amit a szerző – mondhatni aranyosan, de inkább álnokul – elhallgat.

Az egyik a jaj de kedves, jaj de cuki, jaj de husibogyó kis nép vagyunk mi, ártatlanok, naivak és jóhiszeműek.
Valaki megkérdezte már a számikat? Nem? Akkor most tessék odamenni hozzájuk és beszélgetni a finn kisebbségpolitikáról. Nyilván nem tisztje a könyvnek erről szólni, de ettől függetlenül merő hazugság ilyen mézes-mázas cukorszirupba önteni magukat. Hogy is volt az a dolog ott a dicsekvéssel…?

A másik az, hogy tök oké, hogy Finnország a világ legboldogabb országa#i közé tartozik#, de ne feledjük azt sem, hogy egyúttal REKORDER az öngyilkosok és az alkoholisták arányával is. Szóval tök jó ez a hujj demilyenboldogokvagyunk csihajja, de közben nézzük már meg pls azt a másik oldalt is.

Tehát, ha eltekintünk a kamutól és a képmutatástól, meg a szerkesztői bakiktól, nem is olyan vészes ez a könyv. A képek önmagukban két csillag, komolyan. A harmadik csillag a sisu körbeírásáért jár, azért az na, szerintem jól összefoglalja, mi a lényeg.

De ennyi. Kár érte.

spoiler

4 hozzászólás
Mariann_Czenema P>!
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Nyilván azoknak, akik ismerik a finn kultúrát, nem sok újdonságot mond ez a könyvecske, de a naiv többségnek, mint nekem, jó kis bevezetõ olvasmány egy új ország megismeréséhez.
Kimi Räikkönen, a Jégember nevét hiányoltam a kötetbõl, ha valakit lehet sisu-val, kitartással, erõvel, eltökéltséggel, nyugalommal párosítani, hát õt biztos.
És fenyõfagyi recept! Lol.

ViveEe P>!
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Tetszett a könyv, jó volt olvasni.
Valahogy sokkal megragadóbb az író stílusa, mint a Lagom írójáé. Pedig mindkét eszmény remek, és bárki magáévá teheti.
Ez a könyv tényleg próbálta úgy leírni a finn életfelfogást, hogy nem tankönyvszagú volt, finn módra nem is dicsekvés volt, hanem tényleg bátorítás. Sisu = kurázsi, kitartás, rugalmasság.
Nagyra becsülöm ezt az életmódot az ottani időjárás mellett, mert tudom, hogy itthon egy átlagos tél mennyire elveszi az ember kedvét mindentől.
Imádtam, hogy itt volt szó a gyereknevelésről is, tetszett az a rész. Bár elsőre bagatellnek tűnhet egy-egy tanács, mint például csak akkor beszélj, ha tényleg mondandód van, mégis jó olvasni, mert azért ezt igen kevesen csináljuk így.
És nem utolsó sorban annyira szép ez a könyv. Öröm ránézni, jó lapozgatni.
Biztos, hogy előkerül még ez a kötet.

Trudiz >!
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Önbizalom, kitartás nagyon meghatározó fogalmak a finnek számára.
A menjünk túrázni felszólítással maximálisan egyetértek, nem csak a mozgás végett, de a tiszta természet szeretete jegyében is.
Sok fontos információt találunk az oldalak -Tudta?- kérdésénél, általuk jobban megismerhetjük a finn életet, szemléletet, gondolkodásmódot.
Nagyon összetartó népnek számítanak (ebből tanulhatnánk, illetve vehetnénk mintát!).
Ételkülönlegességeket is ad: a csalánlevest el fogom készíteni. A lucfenyő csúcshajtásaiból készült fagylalt sem mindennapi! Ajánlom mindenkinek, egy próbát megér! :)
Csoda jó a „babadoboz”, mely minden kismamának jár. Jó minta lehet ez is!
Kis mérete és a szerkesztése tetszetős, de a magyarázó oldalak oly apró betűkkel szedettek, hogy ohh és jajj, pedig még nem hordok szemüveget.

Sister>!
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Őszintén szólva keveset tudtam a finnekről és magáról Finnországról, de e kis útmutató után határozottan állíthatom, hogy nagyon sok kijelentésükkel egyetértek.

Roppant szimpatikus a természethez, gyerekneveléshez, emberi kommunikációhoz fűződő viszonyuk – sok esetben lehet(ne) példát venni tőlük. Már amikor egy egyetemi referátum kapcsán kicsit beleástam magam a KiVa programba, egyértelművé vált számomra, mennyire okosan és tudatosan kezelik a felmerülő kérdéseket. Az oktatási rendszerük pedig vitán felül példamutató és előremutató a jövőt tekintve.

Viszonylag gyorsan ki lehet olvasni, mivel minden oldalra jut legalább egy kép, így nem egy túlzottan megterhelő olvasmányról beszélünk. Én egy repülőút alatt végeztem vele – eközben töltekeztem, inspirációt gyűjtöttem, és még kipróbálásra váró receptet is találtam! :)


Népszerű idézetek

Anita_Takács>!

Az optimizmus lelkesítő erő. Ha elhiszed, hogy semmit sem lehet tenni, meg se fogod próbálni.

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

1 hozzászólás
Pandalány P>!

Merjünk mások lenni!

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Pandalány P>!

A tűrőképesség fejlesztésének kulcskérdése ez: én uralom a körülményeket, vagy azok uralnak engem?

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Pandalány P>!

Mi a boldogság, ha nem az, hogy az általunk választott életet élhetjük?

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Pandalány P>!

A bátorság annyi, mint félni, mégis továbbmenni.

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Trudiz >!

A kutatások kimutatták, hogy a természetben töltött idő remek antidepresszánsnak számít.

50. oldal

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Pandalány P>!

A sisu éppen azokban a helyzetekben segít, amikor minden összeesküdött ellenünk, és nem látunk megoldást vagy kiutat az adott körülményeink közül.

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

neverhood>!

Az erős emberek, akár a fák, kettétörhetnek, míg a sisuval rendelkező ember elhajlik ugyan, de mindig képes újra fölegyenesedni.

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Pandalány P>!

Az igazi változás lassú.

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Pandalány P>!

Ha nem teszünk semmit, semmi sem történik.

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Maurer: Kaizen
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu: Az öröm könyve
Oliver Burkeman: Túladagolt boldogság
Brendon Burchard: Töltődj fel!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete
Michael Acton Smith: Belső csend
Corinne Sweet: Nyugalomnapló
Corinne Sweet: Mindfulness
Louisa Thomsen Brits: Hygge
David Michie: A dorombolás művészete