Sisu 64 csillagozás

Pozitív életszemlélet finn módra
Joanna Nylund: Sisu

SISU – „Van benne kurázsi”

Aki felfedezi és előhívja magában a sisut, az:

• bátran és eltökélten tud szembenézni az élet kihívásaival
• jobban érzi magát a bőrében és megtalálja a belső középpontját
• magabiztosan kommunikál és hatékonyan oldja meg a konfliktusokat
• kitartóbb és testileg fittebb lehet
• szívélyes és a stresszt jól tűrő, ellenálló gyerekeket nevel
• következetesen cselekszik és kiáll azért, amiben hisz.

Eredeti cím: Sisu: The Finnish Art of Courage

>!
Kossuth, Budapest, 2018
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630991360 · Fordította: Medgyesy Zsófia, Medgyesy-Töreky Flóra

Enciklopédia 5


Kedvencelte 1

Most olvassa 9

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bélabá P
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Kezdem a lényeggel, sokkal kézzelfoghatóbb tanácsok voltak ezek, mint amit a Lagomról olvastam. Talán érthető is magyar-finn rokonság okán, a két nemzet nehéz sorsa miatt is vagy csak szimplán jobb szerzői eszköztárral találkoztam itt.
A dolog lényege, hogy erőnket, bátorságunkat összeszedve próbáljuk legyűrni az elénk kerülő jelentősebb problémákat. Eddig is rengeteg kihívással találkoztam, de ez a könyv arra hívta fel a figyelmem, érdemes értékelni a tettek, sikerek vagy kudarcok okát. Úgy voltam vele, hogy minél hamarabb továbblépni, ha kudarc ért, nem gondolkodtam rajta. Ez a könyv rövid példákat hoz fel és a megvalósításukra – többször is- kézenfekvő teendőket, mégsem éreztem, hogy szájbarágós lett volna. A finn szerző egyszerű már már rusztikus és kevésbé bőbeszédű ugyanakkor határozott véleménye tükrőzi népe ezen jellemzőit. Ez is tetszett benne, nem akarnak másokat eltiporva, szemtelen módon elnyomva viselkedni, a maguk módján tisztelettel, de határozottan járnak el. Tisztelem őket a rossz időjárás ellenére is természetjáró, kint sportoló jellemük miatt meg azért is, hogy ezt már gyerekkorban elkezdik nevelni. Nincs pardon, nincs sajnálat, ki kell menni a szabadba, amikor csak mód van rá.
Egyszóval olyan szemléletről ír a könyv, amit a világon bárhol el lehet sajátítani, nem kell hozzá sok pénz sem, csak elszántság kérdése mindez.
A sisu kurázsit, elszántságot, bátorságot, merészséget és akaraterőt jelent egyben.
Tetszett a könyv tömörsége, képanyaga és persze a tartalom „ragadós”, átvehető volta, ezért jobbra pontozom a Lagomnál, 5 csillag (4,7 pont).
Még van egy sisuról szóló könyvem, az is érdekel ezután. :)

2 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Bármennyire is unalmassá válik egy idő után, és általában elég felszínes is egy-egy kötet, mégis szívesen olvasom a skandináv életstílusról szóló könyveket. Ez most abban mondott többet, mint az eddig olvasottak, hogy nem a kényelem, nyugi, bekuckózás volt a középpontban, hanem épp ellenkezőleg, az akaraterő, kitartás, szívósság. Na, erre meg nagy szükségem van sajnos, úgyhogy hasznos és inspiráló volt most erről olvasni. Persze nem lehet nagyon mélyre menni egy ilyen kötet esetében, nem is az a cél, viszont szépek a képek, jó a tipográfia, a szöveg meg nem megy túl egy női magazin írásain, de jó ez így, egy négyesre nekem elég.

4 hozzászólás
>!
Pandalány
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

A Sisu egy olyan könyv, amit érdemes időről időre levenni a polcról, belelapozni és töltekezni belőle.
Ha más népek és kultúrák megismeréséről van szó, engem nagyon nem kell győzködni, hogy olvassam el. Mindig érdekes számomra, hogy mennyire színes a világ, más vidékeken hogyan élnek, hogyan látják a világot.
Öröm volt olvasni arról, hogy a finnek mennyire elfogadóak a zord és hideg időjárással szemben, ami egész évben van náluk. Mi itt, Európa szívében tűkön ülve várjuk minden tavasszal, hogy végre kisüssön a Nap és ne nagykabátban kelljen járunk. Ők pedig? Kiélvezik a hideg minden percét, és egyszerűen hozzászoktak.
A könyv teli van inspirálóbbnál inspirálóbb gondolatokkal arról, hogyan legyünk bátrabbak, elszántabbak és miként tegyünk többet az álmainkért, céljainkért. Ez a könyv rávilágít arra, hogy mennyire felesleges anyagi javakkal körbevenni magunkat, ha egyszerűen nem tudjuk őket értékelni és igazából nem is tesznek minket boldoggá.
A könyvből nekem ezek a részek tetszettek a legjobban egyébként, amikből magam is tudok hasznosítani számos dolgot, ötletet, nézőpontot.
Bővebben: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2018/12/sisu-poziti…

5 hozzászólás
>!
Csoszi
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Már a könyv borítója is megfogott. Tetszetős, ránézésre olyan, mintha egy notesz lenne. A belseje is igényes, tele van szép, színes képekkel, illusztrációkkal. Sajnos, a betűk mérete elég apró, és sok esetben ezeket a hangyányi betűket sötét színű hátérre nyomtatták, ami kicsit megerőltetővé tette az olvasást. Amúgy a kötet egész jó. Rengeteg pozitív dololgról olvashattam. Ami a leginkább tetszett, hogy a finneknél milyen fontos az esélyegyenlőség, a nők aktívan részt vesznek a politikában és a gazdasági életben, nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, hiszen ezen múlik a jövő generáció és az egész társadalom sorsa, továbbá a természethez, a mozgáshoz való viszonyuk. Jó néhány tipp, és ötlet található a könyvben, amelynek megvalósításához kedvet kaptam.

>!
Kossuth, Budapest, 2018
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630991360 · Fordította: Medgyesy Zsófia, Medgyesy-Töreky Flóra
>!
K_A_Hikari P
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

„Az erős emberek, akár a fák, kettétörhetnek, míg a sisuval rendelkező ember elhajlik ugyan, de mindig képes újra fölegyenesedni.”

Nem csalódtam, sőt ez a könyv szorosan követi a Hygge kedvelés szempontjából. Cirka három óra kellett ahhoz, hogy elolvassam, és bevallom őszintén, kicsit bánkódom is, hogy ennyi volt. Biztos vagyok abban, hogy még sokszor a kezembe fog kerülni a kötet, legalább a képeket átlapozása céljából, vagy egyik-másik rész újraolvasása miatt.
Örömmel tapasztaltam magamon, hogy még ha nem is 100%-ban, de valóban bennem is ott van a sisu.
Az a bizonyos belső erő, amihez mindig fordulhatunk. Csak magunkba kell nézni.
Az a bizonyos belső béke; higgyétek el, ott van bennetek is.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/04/joanna-nylon-…

9 hozzászólás
>!
Deidra_Nicthea IP
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Hjaj anyám.
Örülök, hogy végül csak kölcsönbe kértem és nem megvettem – innen is köszi, @M_Annie_99 ! :D

Ezekkel az életmódtanácsadós könyvekkel naaaaaaaaaagyon sok-sok baj van. Mosthaddne, de majd egyszer.

Aki ismer, tudja, hogy rajongok a finnekért, tanultam is valamennyit finnül, meg minden. Épp ezért húztak fel sisuhoz nem méltóan :D a szóközmentes finn mondatok többek között.
A másik pedig az, hogy azért van ebben egy óriási kamufaktor, amit a szerző – mondhatni aranyosan, de inkább álnokul – elhallgat.

Az egyik a jaj de kedves, jaj de cuki, jaj de husibogyó kis nép vagyunk mi, ártatlanok, naivak és jóhiszeműek.
Valaki megkérdezte már a számikat? Nem? Akkor most tessék odamenni hozzájuk és beszélgetni a finn kisebbségpolitikáról. Nyilván nem tisztje a könyvnek erről szólni, de ettől függetlenül merő hazugság ilyen mézes-mázas cukorszirupba önteni magukat. Hogy is volt az a dolog ott a dicsekvéssel…?

A másik az, hogy tök oké, hogy Finnország a világ legboldogabb országa#i közé tartozik#, de ne feledjük azt sem, hogy egyúttal REKORDER az öngyilkosok és az alkoholisták arányával is. Szóval tök jó ez a hujj demilyenboldogokvagyunk csihajja, de közben nézzük már meg pls azt a másik oldalt is.

Tehát, ha eltekintünk a kamutól és a képmutatástól, meg a szerkesztői bakiktól, nem is olyan vészes ez a könyv. A képek önmagukban két csillag, komolyan. A harmadik csillag a sisu körbeírásáért jár, azért az na, szerintem jól összefoglalja, mi a lényeg.

De ennyi. Kár érte.

spoiler

4 hozzászólás
>!
cintiatekla P
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Sokan biztosan legyintenek, hogy á, minek még egy ilyen könyv, ám szerintem pontosan ez alapján lehet egy kicsit jobban megismerni, és megérteni egy népet. Ezzel a kis könyvecskével nálam eloszlott az a misztikus köd, ami eddig a finnek gondolatára mindig jelen volt. Szimpatikusak, gyönyörű országuk van, remek ételeket készítenek, és becsülendően kitartóak. A Sisu című könyv pedig nem csak a misztikus ködöt oszlatja el, hanem felmelegíti a jeges távolságtartásukat is.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2018/08/joanna-nylund-sisu.html

>!
theodora
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Nem volt kérdéses, hogy a Hygge és a Lagom után ezt a könyvet is elolvasom – azokhoz hasonlóan a Sisu is gyönyörű kiadás, már emiatt élvezet volt kézbe venni.
Az egész könyv nem csak a sisuról szól, ami kurázsi, egy nehéz helyzettel való megbirkózást jelent röviden, hanem megismerhetjük a finn nemzet főbb jellemvonásait, a hétköznapjaikat.
Több elem persze ismerős volt mondjuk a Lagomból, a skandináv nemzetek hasonlítanak egymásra több dologban (pl.: természetjárás, szabadidő eltöltése a természetben).
Nagyon tetszett a párkapcsolati rész (teljes egyenlőség, feladatmegosztás stb), ill. a gyereknevelés amiben egyáltalán nem jellemző a túlféltés, ami sok szülő hibája.
Összességében vonzó képet festett az országról – a pozitív életszemléletet és több jellemzőjük követendő példa lehet bármelyik nemzetnek :)

>!
Filippino
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Végre egy olyan praktikus és gyönyörű könyv, ahol nem csillámpónik repkednek a maximális pozitivizmustól, hanem ahol az élet nehézségei ellenére és konkrétan az élet nehézségeiben találjuk meg a boldogságunkat.
A Hygge és a Lagom során megismerhettük milyen élvezetes a meghitt lazítás, milyen a mértékletesség, most pedig a bennünk levő küzdést, energiát hozhatjuk fel, hogy ez legyen a löket, a hajtóerő az életünkhöz.
Praktikus könyv, mert rövid és konkrét tanácsokat ad több területen is, legyen az a tiszta kommunikáció, gyereknevelés, párkapcsolat, sport, szabadidő. Eszembe juttatta a gyerekkori cserkésztáborokat, ahol arra voltunk mérhetetlenül büszkék, hogy minden nap hosszú kilómétereket kellett túráznunk nehéz kannákkal az első vízforrásig, nem volt sem áram, sem kényelem, és mégis adott egy olyan felpörgetett érzést, amit máig vissza tudok idézni. Tetszett az az elképzelt szituáció, mikor egy pár egymás mellett ül, nem beszélnek, és ez nem kellemetlen, hanem ellenkezőleg. A csend beszél, és átitatja az egymás iránti tisztelet. Arra gondoltam, hogy milyen szuper érzés volt esőben, szélben gyerekestől kirándulni a hegyekben. Nincs rossz időjárás, csak rossz öltözet. :) És milyen igaz! Többször kéne így kilépni a komfortzónából. Ennek ellenére érdekes, hogy nap, mint nap azért küzdök, hogy komfortosabbá tegyem az életem.
Büszkék lehetnek magukra a finnek, hogy így nevén tudták nevezni ezt a valamit, ami minden egyes emberben ott van. Nagyon pezsdítő erre rájönni!

>!
Saille P
Joanna Nylund: Sisu

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

Skandinávia tarol – csak most nem az Ikeával, a Spotify-jal, a finn tőrrel és a lappföldi rénszarvasokkal, hanem a Lagommal és a Sisuval (na és persze a Hyggével,de az már dán). Már várom mikor jelenik meg a norvégok életvezetési tanácsadója!
Míg a svéd Lagom a mértékletes élet erényét dícsérte, a finn Sisu a minden körülménnyel való szívós megbirkózást isteníti. Nekem egy fokkal jobban tetszett mint a Lagom-filozófia (bár a dán hygge bekuckózós élményét úgysem übereli semmi!).
A sisu a szívósságot, a kitartást, az elemekkel való megbirkózást jelenti. Tetszettek a történelmi visszatekintések, a természettel való szoros és bensőséges kapcsolat (azta olyan országban élni, ami többszöröse a miénknek és csak 5 millióan lakják és tele van érintetlen vadonnal!), ahogy a gyerekeket is „ridegtartásban” nevelik ( -20 fokig nincs olyan hogy bent ücsörögjenek mert kint hideg van!), a nyári elvonulásokat a non-civilizált fakunyhókba, és az interjúk is érdekesek voltak a finn hírességekkel, köztük Paavo Nurmival is, a világ egyik legjobb futójával.
Bár kapunk életvezetési tanácsokat is, mégis az egészből a mostoha körülmények (és ellenséges szomszéd népek) ellenére erős és kitartó nép képzete maradt meg a legjobban. Bár, ahogy mondják a finnek nagyrészt szótlanok és nem szeretik dícsérni magukat, az, hogy így fennmaradtak és elégedett társadalomban élnek sokat elmond róluk. Ahogy a szólásuk tartja, nem az a lényeg, hogy egy lendülettel felfuss a hegyre, hanem hogy egyik lépést a másik után téve akkor is feljuss rá, ha úgy érzed már nem bírod tovább.

Borító 4*


Népszerű idézetek

>!
Pandalány

Merjünk mások lenni!

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

>!
Pandalány

Mi a boldogság, ha nem az, hogy az általunk választott életet élhetjük?

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

>!
Pandalány

A tűrőképesség fejlesztésének kulcskérdése ez: én uralom a körülményeket, vagy azok uralnak engem?

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

>!
Pandalány

A bátorság annyi, mint félni, mégis továbbmenni.

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

>!
Pandalány

A finnek titkon szeretik a kényelmetlenséget.

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

>!
Pandalány

Az igazi változás lassú.

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

>!
Pandalány

A sisu nem az a fajta állóképesség, amelynek köszönhetően valaki képes fölszaladni egy hegyre, hanem állhatatosság, amellyel egyik lánunkat a másik elé tesszük.

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

>!
Pandalány

A sisu éppen azokban a helyzetekben segít, amikor minden összeesküdött ellenünk, és nem látunk megoldást vagy kiutat az adott körülményeink közül.

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

>!
Pandalány

Ha társas kapcsolatainkban bizonytalanok vagyunk, ne akarjuk rögtön randira hívni azt, aki tetszik, csak köszönjünk neki, aztán majd kialakul!

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra

>!
Pandalány

Ha nem teszünk semmit, semmi sem történik.

Joanna Nylund: Sisu Pozitív életszemlélet finn módra


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Charlish – Angela Robertshaw: Reiki
Linnea Dunne: Lagom
Anne Berest – Audrey Diwan – Caroline de Maigret – Sophie Mas: Legyél te is párizsi nő
Anna Brones: Lagom
Louisa Thomsen Brits: Hygge
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Szent-Györgyi Albert: Az őrült majom
C. S. Lewis: Csűrcsavar levelei
Dale Carnegie: Hogyan fejezzük be az aggódást és kezdjünk el élni
Robert Maurer: Kaizen