Elveszett ​lelkek otthona 66 csillagozás

Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona

Jóváteheti-e ​a szeretet a jóvátehetetlent?
Az 1950-es években járunk a kanadai Québecben, ahol az angol és francia közösségek együttélése csak látszólag harmonikus, a mélyben súlyos feszültségek húzódnak.
A tizenöt éves Maggie Hughes angol apja sem szíveli a franciákat, s mindenáron meg akarja akadályozni, hogy Maggie a szomszédos farmon élő francia fiúhoz menjen feleségül. Így amikor Maggie teherbe esik, a szülei ráveszik, hogy mondjon le a kislányról, s az újszülött Elodie árvaházba kerül.
A kislány amúgy sem könnyű sorsa újabb tragikus fordulatot vesz, amikor a nagyobb állami támogatás miatt a gyermekotthont, ahol él, elmegyógyintézetté, a több ezer állami gondozott gyermeket pedig értelmi fogyatékossá nyilvánítják.
Van-e szabadulás ebből a kilátástalan helyzetből? Túl lehet-e élni egy léleknyomorító intézmény megaláztatásait, és létezhet-e feloldozás és megnyugvás egy anya számára, aki ilyen helyzetbe taszította gyermekét?
Joanna Goodman valós… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Libri, Budapest, 2019
460 oldal · ISBN: 9789634336693 · Fordította: Getto Katalin
>!
Libri, Budapest, 2019
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634335597 · Fordította: Getto Katalin

Kedvencelte 9

Most olvassa 6

Várólistára tette 136

Kívánságlistára tette 153

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Málnika 
Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona

”Muszáj továbblépned … Nem élhetsz örökké a múltban.”

Az Elveszett lelkek otthona egy szívfacsaró, ám nagyon olvasmányos stílusban megírt, igaz történeten alapuló regény. Mindig meg tud döbbenteni, hogy mikre nem képes az emberiség, az, hogy a gyermekotthonokat elmegyógyintézetté nyilvánították csupán azért, hogy több állami támogatást kapjanak, egy újabb felfoghatatlan szörnyűség történelmünkből. A Duplessis-árvák sanyarú sorsát az édesanya, Maggie és árvaházba kerülő lánya, Elodie váltott szemszögű történetén keresztül ismerhetjük meg. A nehéz téma ellenére szinte az első oldalaktól kezdve letehetetlenné vált számomra a könyv, miközben izgulhattam azon, hogy a rossz társadalmi és egyéni döntés vajon hova is vezet. A fő karakterek nagyon élők és szerethetőek, különösen tetszett, hogy megismerhetjük a negatív tetteik mögött rejlő, sokszor jóindulatból fakadó motivációikat is. Említésre méltó még az erős feminista vonal, amely újabb súlyt ad a könyvnek. Lebilincselő, szívet szaggató, magával sodró olvasmány, amely garantáltan telitalálat lesz a lélektani regények kedvelőinek.

2 hozzászólás
>!
Kókuszka 
Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona

A Duplessy árvák története a kanadai történelem sokáig titkolt kegyetlen, embertelen időszaka. Maurice Duplessis, kanadai Québec tartomány miniszterelnöke rendeletet fogadott el az árvaházak pszichiátriai kórházakká való átképzéséről, hogy háromszoros finanszírozást vehessenek igénybe. Az állam a katolikus egyházzal karöltve az alapvető szabadságuktól fosztja meg az árva, vagy „bűnben fogant”, lelencházba került gyermekeket, fizikailag, szellemileg bántalmazva őket. Joanna Goodman ezt a sötét, szégyenteljes időszakot állítja regénye középpontjába, Maggie és Elodie, egy anya és lánya fiktív történetén keresztül. Nehezen feldolgozható, szívhez szóló, figyelemfelhívó élettörténet.

5 hozzászólás
>!
Anarchia_Könyvblog P
Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona

Ami elsőként eszembe jut a regény kapcsán: szívet tépő. Több szempontból is reálisnak érzem ezt az érzést, illetve állapotot a könyvet tekintve, mert a fülszöveg alapján pont ilyennek várjuk a történetet. Fájdalmasnak, kegyetlennek és torkot szorongatónak. Azonban olvasás közben rádöbbenünk arra, hogy ebben a műben sokkal több van, és még inkább valódivá válik számunkra ez az érzelem. Miközben az oldalakba mélyedünk, hasogatni fog a szívünk, keserűség, csalódottság fog úrrá lenni rajtunk.

Joanna Goodmantől ez az első regény, amit olvasok, de biztos vagyok abban, hogy nem az utolsó. Az Elveszett lelkek otthona című alkotást annyira jól megformálta, az a stílus és fogalmazás, amit ő képvisel egyszerűen lenyűgözött.

Ez a történet az igaz szeretetről, a kor kegyetlenkedéséről szól. Szembe állít a család-gyermek közötti kapcsolat mibenlétével. Felhívja a figyelmünket az apró dolgokra, amik az életünkre jellemzőek.

Egyszerre szerettem és gyűlöltem a történetet. Szerettem, mert önmagában fantasztikus mű. Gyűlöltem, mert olyan érzéseket és cselekedeteket közvetített számomra, amik megszorongatták a szívem, a lelkem.

Egy rossz szót sem tudok mondani. Mert ez a könyv úgy tökéletes, ahogy volt. A maga kegyetlenségével. A maga tanulságával.

Teljes értékelés: https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/10/12/joanna_goo…

>!
fukszia
Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona

Letehetetlen gyönyörű könyv a szerelem és a szeretet végtelenbe nyúló erősségéről.

>!
Egyhétköznapilány P
Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona

"… Megfoglak keresni, gondolja, és hagyja, hogy az álom lehúzza a mélybe.
„ Az ígéret legalább annyira önmagának szól, mint a csecsemő kislányának. Visszaszerezlek, és minden rendbe jön.”

A regény az 1950-es években játszódik, pontosabban 1948-ban és azt megelőző évekre is kapunk visszatekintést, a kanadai Québecben, ahol az angol és francia közösségek együttélése csak látszólag harmonikus, a mélyben nagyon súlyos feszültségek húzódnak, még szomszéd-szomszéd között is, a nagyobb városokat nem is tekintve. Bár a fülszöveg azt ígéri, hogy magáról a gyermekotthonról és az egész helyzet megéléséről fog szólni, sokkal inkább egy fejlődésregény, illetve családregény. Én kellemesen csalódtam, tökéletesen tükrözte azt a világot a szereplők személyiségjegye, amit kellett és amiről szó esett.

A történet főszereplője Maggie, aki angol és francia szülőktől származik. A két nemzet feszültsége előjön a szülei jellemén is és nagyon jól érzékelhető az ellenszenv kettejük között. Maggie édesapja angol, édesanyja francia, apja mégis nem szívlelve a franciákat megakarja akadályozni, hogy Maggie egy franciával viszonyt vagy kapcsolatot kezdjen. A család egy gazdaboltot vezet, amelynek leginkább az édesapjuk a feje, édesanyjuk otthon vezeti a háztartást és igen kevés szeretetet vagy érzelmet mutat a gyerekei, illetve a férje iránt egyaránt. Az ő ridegsége, édesapja zárkózottsága igen sok feszültséget kelt a gyermekekben is, jól látszik, hogy egy családban nem minden a pénz. Maggieék szomszédjában viszont egy francia, szegényebb család él, ahol a legidősebb fiú, Gabriel segíti fenntartani a családot. Nyáron a földjükön dolgozik a kukoricásban, télen viszont a nagyobb városban egy gyárban dolgozik, hogy legyen mit enniük.

Az értékelésemet tovább is olvashatjátok ezen a linken: https://bookofdream2.blogspot.com/2019/09/joanna-goodma…

>!
BarbyMalik0112 P
Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona

Ez a regény a keserű sorsok könyve, egy anyáé, akinek egy életen át cipelnie kell egy döntés súlyát, egy lánygyermeké, aki szeretetlenségben nőtt fel és az örök kérdésé: vajon a történelem ismétli-e önmagát.
Azoknak ajánlom az Elveszett lelkek otthonát, akik képesek megbirkózni ekkora fájdalommal, ami ebben a könyvben lakozik, és azoknak, akik szeretnének sajátos, egyedi időgéppel az elmúlt évszázad eseményeibe úgy belecsöppenni, ahogyan azt a történelem órák nem tanítják.

Bővebb értékelés a blogomon » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2019/10/joanna-goo…

>!
Zanit
Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona

Hónapok óta várólistás volt. Ha tudtam volna, hogy ennyire tetszik majd, nem vártam volna vele ilyen sokat. Már az elején, Maggie gyerekkoránál beszippantott a történet. Elodie kis élete pedig… Inkább nem is írok semmit, el kell olvasni.
A borítót imádom, legelőször ez fogott meg.

>!
Zoe27
Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona

Goodman írói stílusa nagyon tetszett, mert hihetetlenül olvasmányosan ír. (Mintha filmet néznék vagy mintha ténylegesen ott lett volna és most nekem mesélné el. )
Fájdalmas belegondolni, hogy az amitől (egyház) az ember a legjobbat várná, így visszaélnek a megelőlegzett bizalommal. Biztosan nem csak számomra volt fájdalmas belegondolni, hogy ezt a valóságban is átélték…. :(
Bennem a katolikus egyházzal kapcsolatban, de annak viszont örülök, hogy nem került eltusolásra.
Azonban , hogy ne ilyen negatív hangvételű legyen az értékelésem megjegyzem, hogy számomra a könyv főszereplői a kitartás és az elszántság példaképei lettek a szememben.

>!
cintiatekla P
Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona

Nagyon tetszett, hogy egy pillanatra sem ült le a történet, éppen ezért olyan érzésem volt, hogy tényleg egy család krónikáját eleveníti meg, ahol rengeteg küzdelem és vihar után kibontakozik az a befejezés, amire az olvasó helyeslően tud bólintani. Személy szerint kifacsarta a szívem az Elveszett lelkek otthona, és tényleg nem tudtam letenni, annyira vonzott. Annyi érzés kavargott bennem olvasás közben is, utána pedig egyszerűen csak azt tudtam mondani, hogy hú, wow! Hasonló, ám mégis erőteljesebb érzéseim voltak, mint az Ahol a folyami rákok énekelnek, így mindenképp kiemelném az Elveszett lelkek otthonát, mint must have olvasmányt, nemcsak a nyárra, hanem bizony a 2019-es esztendőre, mert olyan erővel taglózott le.

Tény, hogy nem egy könnyed nyári olvasmány, de pontosan emiatt éri meg kézbe venni: ciklikusan szüksége van az olvasónak arra, hogy olyat kapjon, ami több, ami elgondolkodtat, ami a szívre hat. Az Elveszett lelkek otthona ilyen regény, ezért mindenképpen ajánlom, csalódni szerintem nem fogtok.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2019/08/joanna-goodman-elves…


Népszerű idézetek

>!
Málnika 

Unom, hogy mindenki meg akarja mondani, mire vagyok képes és mire nem. Elegem van ebből.

389. oldal, 50. fejezet

>!
Málnika 

– Muszáj továbblépned – mondja. – Nem élhetsz örökké a múltban.

396. oldal, 50. fejezet

>!
Málnika 

Persze szomorúság is keveredik az érzésbe, amit magától értődő dologként fogad el, olyasmiként, ami hozzátartozik az élethez.

457. oldal, 56. fejezet

>!
mate55 

Az embereket láthatóan rendkívüli módon foglalkoztatja az a kérdés, hogy egy férjes asszony elfogadható időhatárokon belül teherbe esik-e vagy sem. Ha ez nem történik meg, az roppantul zavarja őket, mintha egyenesen a világrendet sértené meg az illető.

221. oldal

>!
Lobelin

Régebben szerette az őszt, de ez még akkor volt, amikor volt jelentősége annak, hogy milyen évszak van. Többé nem játszhatnak a szabadban, énekelni és rajzolni sem lehet. A bőrét nem éri többé napfény, nem kergetheti a hulló leveleket, nincsenek könyvek, nincsenek színes ceruzák, nincs remény.

>!
Lobelin

Olykor olykor, amikor úgy érzi beleőrül ebbe a sivár várakozásba, imádkozik. Alkudozik Istennel; arról faggatja, miért engedi, hogy így bánjanak vele. De nincs válasz; nincs más, csak érzéketlen, kőszívű némaság, végtelen üresség ott, ahonnan vigasztalást várna. Már már annyira gyűlöli most Istent, mint Iganatia nővért.

>!
Lobelin

– Ez a legnehezebb ebben a szolgálatban – mondja szomorúan Camille. – Látni, ahogy gyerekek szeretet nélkül nőnek fel. Ez nem természetes. Szörnyű érzés, hogy nem ölelhetem meg a kicsiket, nem vehetem ölbe őket, ha sírnak.
– Mert akkor kirúgnának, ugye? – kérdi Eloide. – Vagy ki tudja, még annál is rosszabb történne veled.

>!
Lobelin

Ahhoz nem tud elég jól írni, hogy maga vesse papírra a visszaemlékezéseit, de megfogadta, hogy egyszer elmondja valakinek, aki hajlandó lesz feltárni az igazságot: persze nem azt a cukormázas változatot, ami továbbra is leplezetlenül az egyház érdekeit védi, hanem a nyers valóságot azokról a borzalmakról, amelyeket az árváknak el kellett szenvedniük. Csak azt reméli Ignatia nővér életben lesz még, amikor az egész világ megtudja, mit művelt.

>!
Lobelin

– Itt mindenki olyan borzasztó, mint Ignatia nővér? – kérdi Emmeline a holdvilágképű lányt.
– A B osztály felügyelőjét most rúgták ki, mert nem volt elég utálatos. Ha még nem jöttél volna rá, a pokolba érkeztél – hangzik a válasz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lisa Wingate: Elrabolt életek
Palotai Boris: Kegyetlen ifjúság / Keserű mandula
Margaret Atwood: Alias Grace
Robert Franklin Leslie: A medvék – és én
Farkas Jánosné: Az én utam…
Emma Donoghue: A szoba
Kien Nguyen: Amerika hazavár!
Móricz Zsigmond: Árvácska
L. M. Montgomery: A kék kastély
Janette Oke: Ha eljő a tavasz