A ​walesi királyné (Hódítók asszonyai 1.) 29 csillagozás

Joanna Courtney: A walesi királyné

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Anglia ​egén viharfelhők gyülekeznek, trónörökös híján pedig egyre bizonytalanabbá válik mind az utódlás, mind az ország sorsa. A sorozatos háborúkban ráadásul odavész a kulcsfontosságú pozícióban lévő Northumbria grófja, a királyi tanács ezért összeül, hogy megválasszák az utódját. A nyilvános eseményen részt vesz a szépséges és csupán tizennégy éves Edyth Alfgarsdottir is. A lány heves vérmérsékletű apja, Alfgar gróf azonban elveszíti a fejét, meggondolatlansága pedig nem marad büntetlenül: az uralkodó száműzi őt. A férfi egyedül a híres és rettegett walesi királytól, Griffintől remélhet segítséget, így családjával hozzá menekül. A nálánál jóval idősebb király rögtön szemet vet Edythre, és a lány sem közömbös a férfi iránt, de ha enged a kölcsönös vonzalomnak, nagy árat kell fizetnie a szerelmükért: szeretett Angliáját kell megtagadnia.
Az időközben Wales királynéjává lett fiatal lány nagy hatalmú asszonnyá válik, és a vészterhes időkben, az 1066-os sorsfordító évben neki… (tovább)

Eredeti cím: The Chosen Queen

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regényes történelem

>!
General Press, Budapest, 2016
424 oldal · ISBN: 9789636439323 · Fordította: Tóth Bálint Péter
>!
General Press, Budapest, 2016
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636439002 · Fordította: Tóth Bálint Péter

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Lady Svana


Most olvassa 3

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
felícia97
Joanna Courtney: A walesi királyné

Az élet sokszor nehéz és kegyetlen,a történelem pedig már számtalanszor igazolta ezt.Gondoljunk csak a világháborúkra,az ezt megelőző korok nagy eseményeire,vagy akár jelen esetben itt van a 11.századi Anglia.Engem régóta érdekel már a középkor,és mindig szívesen olvasom az e korban játszódó könyveket,melyekből nincs igazán sok,olyan pedig ami egykor létező személyek történetét dolgozza fel valósághűen még kevesebb.Ezért is különleges ez a könyv,hiszen nem csak hogy valós személyeket állít a középpontba,hanem az írónő történelemnek megfelelően igyekezett megírni azt.Minden elismerésem az övé,hiszen nem kevés kutató munkájába kerülhetett a szükséges információk megtalálása,különösképpen mivel erről a korról nem született túl sok mélyreható feljegyzés.Ugyanakkor Joanna a maga elképzeléseit és ötleteit is beleszőtte a regénybe,ezzel pedig élvezetessé tette a könyvet és a száraz tényeken túl jóval többet kapunk.Nagyon elégedett voltam a szöveggel is,abszolút korhűnek éreztem nem úgy mint más hasonló könyveknél.És persze nem utolsó sorban örülök,hogy valami újat ismerhettem meg Anglia történelméről. Edyth valóban figyelemre méltó asszony lehetett,hiszen ő az egyetlen nő a ki nem csak Wales,hanem egyben Anglia királynéja is volt.Fontos szerepet kap még a történetben Edyth és Lady Svana barátsága is,és bevallom nagyon elgondolkodtatott hogy egy igaz barátság kibírná-e azt ami végül itt bekövetkezett(manapság nem hinném)viszont régen másabb volt a dolgok megítélése.Mindenesetre tetszett a könyv és nem bántam meg hogy elolvastam,még a bennem hagyott keserédes érzések ellenére sem,hiszen ahogy az értékelésem elején már utaltam rá a valóságban az élet nem mindig ad olyan befejezést amire számítunk.Ajánlom a történelmi műfaj kedvelőinek,de ha valaki rózsaszín szerelmi történetre vágyik akkor ez nem az ő könyve.

>!
robinson P
Joanna Courtney: A walesi királyné

Alison Weir vagy Philippa Gregory talán kevesebb cukrot használ, de tény,hogy jó egynek. Erősen romantikusan kezd, majd lendületes és szórakoztató regény lesz történelmi keretben. A regényben sok leírást kapunk estélyekről, ruhákról, de a vikingek megjelenése, majd a végső csataleírás sokat javít a regény valósághoz közelebbivé tud válni. A két nő gondolkodása, levelezése, barátságán át láttatni az akkori életet eredeti ötlet.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/08/a-walesi-kiralyne.html

>!
sztinus P
Joanna Courtney: A walesi királyné

Történelmi, sok romantikàval. Viszont hiàba izgalmas a háttér, szerintem laposan van megírva. A közepétől már untam, pedig igazi csatározások csak onnan jöttek.
Valószínű többre értèkelném, ha angol lennèk, de ebből csak pár csepp infó marad meg.

>!
szindilu
Joanna Courtney: A walesi királyné

Megkaptam azt a hangulatot, amit elvárok egy történelmi regénytől. Edith karaktere szép jellemfejlődésen megy keresztül, egy félénk, visszahúzódó lányból, magabiztos királyné lesz, amit sajnálok, hogy az időbeni ugrálás miatt azért ezt a jellemfejlődést nem lehetett rendesen végig követni. spoiler Sosem szerettem a csataleírásokat, így az utolsó 30-40 oldal már nem igazán tudott lekötni, de ezt leszámítva kellemes kikapcsolódást nyújtott a könyv.

>!
anesz P
Joanna Courtney: A walesi királyné

I. Vilmos hódítását a legtöbb történelmi regényben normann szemszögből látjuk. Mondjuk ez így természetesnek is mondható, hiszen a győztesek írják a történelmet. Így jó volt most az angolszászok szempontjából nézni az eseményeket. Egy csomó új információt megtudtam az akkori életről és viszonyokról. Például, hogy Edyth volt az egyetlen walesi királyné és az egyetlen,aki walesi és angol királyné is lehetett.
Erről a poligámiáról sem nagyon tudtam itt Nyugat-Európában. Nagyon érdekes volt a két nő viszonya. Barátok tudtak maradni még akkor is, amikor a férjük belekényszerítette őket ebbe a faramuci helyzetbe. A bűntudat, a barátság és a szerelem érzése keveredett bennük. Harold is érdekes személyiség: belekeveri a 2 nőt ebbe a helyzetbe, ugyanakkor nagyon jól látja, hogy melyiknek mi való, tiszteli az igényeiket és az akaratukat, ami ritka volt akkoriban.
Mindezek mellett többször is félretettem a regényt, mert valahogy nem magával ragadó az írónő stílusa. A könyv végi jegyzeteket azonban érdeklődéssel olvastam.

>!
estimese24
Joanna Courtney: A walesi királyné

A történelmet imádom, az angolszász meg aztán tényleg a kedvencem.
A korról még nem sok könyvet olvastam, ezért is érdekelt annyira, meg a női sorsok miatt is.
A könyv első fele kicsit hajaz egy Julie Garwood történetre.
Nem kedveltem meg olyannyira Edyth-t mint szerettem volna. Hál isten nem volt ellenszenves, de néha nekem már sok volt a picsogás. („nem vagyok elég jó”)
Bár igaz, hogy egy igazi nő tényleg mindenféle hangulatban van élete során…(én is lehet idegesítő vagyok) és pláne ha még terhes, meg az életéért menekül, küzd, harcol… jóóóó így belegondolva nem is olyan vészes a nő. Előfordult, hogy igazán magabiztosnak mutatta magát és erős volt durva helyzetekben. Nem volt túl egyszerű, könnyű élete, bár szerintem senkinek sem volt akkoriban (se).
Viszont a levelezés a két nő között tényleg tetszett.
Lady Svana szerintem a top karakter a műben. Én inkább az ő szemszögéből olvastam volna többet, mint Edyth-éből.
A könyv végén tetszett a magyarázatos rész.
Sajnálom, hogy átalakította a neveket az írónő, hogy „az olvasónak könnyebb dolga legyen”, gyönyörűek a walesi nevek, nem zavart volna ha nem tudom kimondani, úgyis magamban olvasom.
Aki szereti a történelmi regényeket annak ez is ajánlatos, mert összességében egy jó könyv.

>!
Habók P
Joanna Courtney: A walesi királyné

Érdekes kor, érdekes emberek, nagy ellentétek, nagy fenyegetések, nagy változások, ebből nagyon jó regényt lehetett volna írni. De nem sikerült. Szürke lett. Leírja a ruhákat, a bálokat, próbál némi udvari intrikát és csatajelenetet is beleírni, csak éppen… szóval unalmas lett.

>!
Krumplicsku
Joanna Courtney: A walesi királyné

Ha kiveszem a saját érzelmeimet az értékelésből (amit nem tudok persze ;-) ) kb. annyiban merülne ki a dolog, hogy azoknak ajánlom, akik a történelemnek csak a romantikus oldalát kedvelik.
De persze nem tudom megállni, hogy ne mondjam el, hogy nekem ez egy olyan kicsit se hús, se hal módra megírt történet lett…. talán még csak nem is igazán romantikus, mert a szerelmi jelenetek sem lettek olyan forrón érzelmesek, illetve mert nem üt át az az igazán romantikus elképzelés, hogy mindent a szerelem mozgat (nem az önzés, nem a hatalomvágy, nem a gonoszság, csak a szerelem….) Sajnos nem csak hogy ez nem jött át, de az sem, hogy akkor mi más húzódik a háttérben, ki miért olyan, amilyen, teszi, amit tesz.
Holott az alakok érdekesek (eleve nem mindennapi a könyv végére kialakult felállás Harold és a két nő közt), és abszolút érdekeltek volna a mozgatórugóik is. (bár, nyilvánvaló, hogy ezek nagyon nagy része maximum találgatás lehet, hiszen a korból jóval kevesebb olyan irat maradhatott ránk, ami lehetővé tenné a történelmi alakok gondolkodásának megismerését is) Ehhez sokszor éreztem azt, hogy túl nagyokat ugrunk a történetben, vagy néha mintha nem kapott volna az hangsúlyt, ami érdekes lehetett volna (pl. a Walesből történő menekülés és Griffin halála közti idő).
Történelmi regény kedvelő női olvasóknak érdekes kiegészítés lehet két divatos Tudorkori történet közt egy kis horizont tágítással, de sajnos ennyi.

>!
Trixi
Joanna Courtney: A walesi királyné

Vérzivataros évek a nők szemszögéből. Szeretem az ilyet. Érdekel a korszak, úgyhogy nem volt kérdés, hogy a könyvet el fogom olvasni. A gyerekkorból éppen kilépő lányka hogy lesz Wales királynéja, majd Angliáé, mit történik a háttérben, mi történik vele, stb……. Kevés megbízható dokumentum maradt meg és az írónő az ezekben leírt események köré azaz közé talált ki egy elfogadható történetet, magyarázatot. Akár így is történhetett volna :) Az olvasmányos stílus ellenére is úgy éreztem, hogy néha csak a felszínt karcolgatja, és a párbeszédeket néhol elég sutácskának éreztem. Viszont érdekesnek találtam a magyarhonba szakadt angol hercege(k) emlegetését. Hogy mik derülnek ki? :D :D :D Az írónő a könyv végén helyre rak 1-2 eseményt, történést, személyt. Mégis lezáratlannak éreztem a könyvet. Értem, hogy Edyth életéről nem sokat tudni, de ha már eljutottunk egy bizonyos pontig a történetben, miért ott áll meg? Fejezze be rendesen Edyth életét vele együtt éltük mi is: házasság, koronázás, tanácskozások, menekülés, szülés, háború, stb …… igazán megérdemelt volna, hacsak egy kitalált véget is, de véget. De azért tetszett, hisz egy húzásra „kivégeztem” , zsong is a fejem :D :D :D .


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Hogyan maradhat az ember ártatlan a saját vágyaival szemben?

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ártatlanság · vágy
>!
robinson P

Haroldnak igaza volt. Itt van vele, és időnként bármennyire is megfoghatatlannak tűnt számára, tudta: addig kell őt szeretnie, amíg még teheti.

320. oldal

>!
robinson P

Ez a kötelék a sírig is kitart. A szerelem jobb szereti, ha szabad. És ez valamennyi szerelemre igaz.

401. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
robinson P

– Csak a bolondját járatod velem – mondta elmosolyodva.
– Talán nem szabad? – kérdezte, majd ajkát a nő nyakához érintette. – Elvégre megbolondulok érted.

195. oldal

>!
robinson P

– Tévedtem. Csak egy… vörösbegy volt.
– Összetévesztett egy vörösbegyet egy sólyommal? Ugyan már, Lady Edyth, amennyi sólymot tart az apja, ezt nehezen tudom elképzelni. Mégis mit csinált odafent?

34. oldal

>!
Cheril

– (…) A szerelem jobb szereti, ha szabad.

Kapcsolódó szócikkek: Lady Svana
>!
robinson P

Gwyneth azonban előretolta csontos csípőjét, és sötét tekintetét a királyra szegezte.
– Talán sosem mentem volna hozzád, jó uram.
– Különös, pedig olyan elszántan vetetted magadat az ágyamba.

69. oldal

>!
robinson P

Edyth tudta, hogy üresen és hamiskásan csengett, amit mond, mintha épp egy gyereket akarna meggyőzni, nem pedig Anglia királyát.

365. oldal

>!
Könyveskuckó_reblog

A történelemben mindig is nagyon érdekelt, mi történt a nevezetes események között – hogy mit is csináltak az emberek, beleértve a királyokat és a királynékat is, amikor épp nem történt semmi különleges. A felettébb gazdag és izgalmas angolszász korszakot kutatva gyakran előfordult, hogy több hézagot találtam, mint nevezetes dátumot. Ez a bennem szunnyadó, elkötelezett történésznek ugyan csalódást okoz, a regényíró énem azonban örül, mert a saját elképzeléseim szerint tölthetem ki a foghíjakat.
Az Angolszász krónika, a korszakra vonatkozó legfontosabb elsődleges forrás, jobbára egy évet egyetlen bekezdésben foglal össze. A szerzetesen által gondosan, bár helyenként találomra kiválasztott események között azonban több száz férfi, nő és gyerek kelt fel minden egyes nap, fázott, vagy éppen izzadt a melegben, evett-ivott, intézte ügyes-bajos dolgait, veszekedett, lett szerelmes, és viselkedett ugyanolyan bátortalanul, félénken, izgatottan és idegesen, mint mi szoktunk. Az emberiség történetében ezer év elenyésző idő, és bár a különböző szokások, valamint az emberek mindennapi tapasztalatai minden bizonnyal egészen mások voltak 1055-ben, mégis úgy gondolom, hogy az alapvető érzelmek nem sokat változtak. Regényeimben épp ezt, a múltbeli emberekhez fűződő kapcsolatunkat és a hétköznapi létezésüket kívánom megragadni.
Mindenben igyekeztem a közismert tényekhez ragaszkodni, mégsem akartam történelmet írni, inkább annak egyfajta értelmezését kívántam nyújtani. Végképp nem állítom, hogy Edyth élete így alakult, alapos és körültekintő kutatásaimra hagyatkozva mégis úgy gondolom, akár így is történhetett volna.


A sorozat következő kötete

Hódítók asszonyai sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: Az idők végezetéig
Ken Follett: A megfagyott világ
Ken Follett: Kulcs a Manderley-házhoz
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Alison Weir: Lady Jane
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Charlotte Brontë: Shirley
Jude Morgan: A bánat íze
Bernard Cornwell: Az utolsó királyság
Barbara Kyle: A királynő foglya