Descendant ​of the Crane 5 csillagozás

Joan He: Descendant of the Crane

„Tyrants cut out hearts. Rulers sacrifice their own.”

Princess Hesina of Yan has always been eager to shirk the responsibilities of the crown, but when her beloved father is murdered, she’s thrust into power, suddenly the queen of an unstable kingdom. Determined to find her father’s killer, Hesina does something desperate: she engages the aid of a soothsayer—a treasonous act, punishable by death… because in Yan, magic was outlawed centuries ago.

Using the information illicitly provided by the sooth, and uncertain if she can trust even her family, Hesina turns to Akira—a brilliant and alluring investigator who’s also a convicted criminal with secrets of his own. With the future of her kingdom at stake, can Hesina find justice for her father? Or will the cost be too high?

In this shimmering Chinese-inspired fantasy, debut author Joan He introduces a determined and vulnerable young heroine struggling to do right in a world brimming with deception.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780807515495
>!
416 oldal · ASIN: B07LHHBHLD
>!
402 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780807515518

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Akira · Yan Caiyan · Yan Hesina · Yan Lilian · Yan Sanjing


Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

vgabi >!
Joan He: Descendant of the Crane

3,5-4 – Még gondolkodom, melyikhez húzok jobban.

Először is, bárhogy standalone-nak lett ez beállítva: nem az. Kiderül pár dolog, ami felmerült kérdésként a kötet elején, de lényegében úgy hagyjuk ott a szereplőket a végén, ami egyértelműen folytatásra utal. spoiler

Ez volt az egyik leginkább várt 2019-es megjelenésem, szóval elég nagy elvárásaim voltak, valószínűleg ez is befolyásolt abban, hogy végül nem tudtam annyira megszeretni, mint reméltem. Voltak érdekes részek, volt, amikor nem annyira kötött le – jó példa erre, hogy az utolsó ~15% előtt aludtam egy keveset, aztán a maradék 10% végképp felébresztett, mikor már azt hittem, hogy mégsem tudom ma befejezni.

Szereplők terén is ilyen felemás érzésem volt. Volt, aki elég jól ki lett dolgozva és érdekesre sikeredett, de voltak, akik már kevésbé keltették ezt a hatást, és néha a döntéseiket, tetteiket is nehéz volt megérteni.

Mindenesetre ha lesz folytatás, engem mindenképp érdekel. :)

heysunny P>!
Joan He: Descendant of the Crane

Nagyon vacilláltam a 3.5 és a 4 csillag között, mert az előbbit túl kevésnek érzem, az utóbbit meg túl soknak, de jófej vagyok és megelőlegeztem egy 4-est a folytatásokra való tekintettel. (Szóval úgy igazából 3.75*-ot érdemelne nálam.)

Ez a könyv tele van hibákkal és furcsaságokkal, irtózatosan rossz a pacingje és a karakterek nem elég kidolgozottak, de ugyanakkor tele van kiugróan jó ötletekkel, néhány remek csavarral és egy nagyon szép, színes világba van betakargatva mindez. Nagyon érződik, hogy debütáló író regénye, úgy érzem, ráfért volna még több szerkesztés, de a potenciál megvan és ezért is nagyon várom a folytatást (pláne, mert elég csúnya vége lett).

Tetszett, hogy a főhősnőnk nem a mostanában divatos badass female-t testesíti meg, hanem egy saját morállal, ideálokkal és célokkal rendelkező, de naiv és az elején kissé tanácstalan fiatal lányt, aki elég sokat nő a könyv végére. Szuper volt, ahogy az ideáljai fokozatosan összetörtek, míg a végére mind romokban hevert körülötte és rá kellett jönnie, hogy nem ragaszkodhat többé hozzájuk, de mindvégig megvolt benne az a nyitottság, ami nagyon jó királynővé tudja őt tenni.

Gazdag leírásokkal tarkított a regény és gyönyörű kínai ihletésű környezetben játszódik, de az író nem esik át a ló túloldalára és nem purple prose-t kapunk végtelen hosszú oldalakon keresztül. A soothsayer-szál annyira nem kötött le, őszintén, viszont maga a faj érdekes és a birodalom történelme is, nagyon tetszettek a fejezetek elején fellelhető rövid bölcsességeket a legendás Eleven tagjaitól. Nagyon sok csavar van a történetben, ami tök jó, viszont a nagy részük teljesen kiszámítható (és esetenként nem megalapozott) és zavaró, hogy a főhősünk nem vonja le a helyes következtetéseket, ami már nem annyira jó, de ettől függetlenül is lehet látni, hogy a potenciál megvan, csak kis finomításra szorul.

A kedvenc részeim egyértelműen a trialek voltak, mindig is szerettem a jogi sorozatokat és azokon belül is a tárgyalások lefolyását, nagyon izgalmasak tudnak lenni és itt is remekül voltak megírva. Akira pedig egy isten, lehetne, ha kapna elég szerepet, és ez bosszantott kb. a legjobban az egészben. Itt van nekünk egy nagyon vonzó, rejtélyes, de szarkasztikus, okos love interestünk, és nincs kidolgozva, sőt, a megjelenései is néha annyira véletlenszerűek, hogy nem is értettem, hogy lehet egy LI-tel így bánni. Tény, hogy ez még mindig jobb, mintha az egész sztori a románcra épült volna, de végig olyan érzésem volt, mintha Akira nem is lenne a történet velős része, hanem csak egy mellékszereplő, akit néha elő kell húzni a batyuból, amikor a jelenléte hasznos a sztori tekintetében. Nem ő volt az egyetlen kidolgozatlan karakter, de nála zavart ez a legjobban. Mindemellett pedig ebből kifolyólag a románc se volt kidolgozva, elég légbőlkapott volt, pedig nagyon drukkoltam nekik, mert érzem én a kémiát, csak egyszerűen nem elég.

Ezeken, mint már említettem, több problémám volt a pacinggel, illetve úgy éreztem, nem elég kidolgozott a cselekmény folyása, sokszor az egymás után következő jelenetek nem függtek össze, néha meg olyan dolgokat nem írt le az írónő, ami szerintem fontos lett volna, csak szimplán megemlítette, hogy „ja, amúgy ez történt közben”. Szóval egyértelmű, hogy nagyon kiforratlan az egész, de remélem, He talál magának egy jobb szerkesztőt és fejlődik is egy kicsit, meg tanul a hibáival a következő könyvig, mert nagyon érdekel, hova futnak ki a szálak és ebből az egészből egy nagyon szuper történetet is ki lehet kerekíteni.

rumpelstiltskin>!
Joan He: Descendant of the Crane

-nagyon vegyes érzelmeim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban, mert mikor jól működött, akkor nagyon jó volt, de mellette sok hibája volt, gyengébb szálak, kicsit úgy éreztem, túl sok mindent akart belezsúfolni.
-ezt főleg az elején éreztem, az első felében úgy éreztem, még az írónő se tudta, hogy mire akar fókuszálni-szerelmi szál? a tárgyalás? családi kapcsolatok? a küszöbön álló háború a szomszédos államokkal? a soothsayerek helyzete? a második felére már kezdte megtalálni a hangját és az mindenképp sokkal kiforrottabb, erősebb lett.
-pacing? never heard of it. néhány dolog szinte teljesen random jött az elején, és csak pislogtam, hogy mi van, máskor meg egész lassú volt minden.
-viszont, a történet tetszett, élveztem a csavarokat is, a politikából is szívesen láttam volna még többet, valamint a soothsayeres szálnak is örültem volna, ha jobban ki van dolgozva, de összességében bőven volt benne potenciál, és sok részét nagyon szerettem.
-szép a prózája is, bár néha már egy kicsit túlzásba vitte, volt egyszer valami csókjelenet, aminél csak így pislogtam, hogy amúgy mi történt, de összességében tetszett és illett a regény hangulatához.
-a szerelmi szál teljesen felesleges, és ugyan nem kap annyi szerepet, hogy zavaró legyen, teljesen alaptalannak éreztem, tekintve, hogy a love interestről alig tudunk meg valami érdemlegeset, és alig pár közös jelenetük van.
-na, hát ugye Akira. a tipikus bad boy aki amúgy annyira nem is rossz, de azt hiszi magáról, hogy szörnyeteg. tekintve, hogy ő maga is alig szerepel, nem nagyon volt vele bajom, de érdekelni se tudott. tulajdonképpen, ha nem lett volna benne, nem változott volna sok minden. ráadásul nem is értem, mi volt a jelentősége annak, hogy ő most ott volt.
-jók voltak a komplex családi kapcsolatok, talán ez volt az egyik fénypontja a könyvnek.
-Hesina naivitása eleinte nagyon irritált, mert mégis ki nevel fel egy leendő uralkodót ilyennek? viszont érdekes volt olvasni, ahogy az ideái egyre inkább összetörnek és minden amiben eddig hitt, más perspektívába kerül.
-a vége az így?? folytatást?? most?? értem én, hogy valószínűleg nem akart a kiadó rögtön több kötetre szerződni, de remélem sikeres lett eléggé, hogy jöjjenek a folytatások, mert egyrészt tudni akarom mi történik, másrészt sok kihasználatlan potenciál van ebben a világban még.

1 hozzászólás
Zsufie>!
Joan He: Descendant of the Crane

Ez a könyv a borítójával fogott meg. Csak ezért került fel az elolvasandó könyveim közé; még a leírását sem olvastam el, csak annyit tudtam róla, hogy egy egykötetetes fantasy könyv.
Az az igazság, hogy csak háttérként ment, míg dolgoztam a minap, és hogy őszinte legyek, az eleje nem kötött le. Aztán valahol a könyv felénél már érdekes lett a cselekmény, mert onnan már oda tudtam figyelni az eseményekre – a nyomozásra és a bíróságra. Érdekes volt, hogy ki és miért spoiler. De hogy ezen kívül volt-e valami a könyvben, azt ne tőlem kérdezzétek. :D
Nem hagyott valami hatalmas mély nyomot a könyv eleje bennem, de a vége tetszett. Azonban nem lett lezárva, így akár még folytatás is előkerülhet a jövőben.


Népszerű idézetek

>!

“You should bring a party of your strongest warriors to them and make them reply at sword point.”
“I wonder why I haven’t thought of this before.”
“Because you have that stone-head as your advisor, not me. If I were your courtier, we’d make all the kingdoms cower in fear.”
“You hate court.”
Lilian raised a finger. “But I like muscular warriors and threatening people.”

Kapcsolódó szócikkek: Yan Caiyan · Yan Hesina · Yan Lilian
heysunny P>!

What is truth? Scholars seek it. Poets write it. Good kings pay gold to hear it. But in trying times, truth is the first thing we betray. – One of the Eleven on Truth

Truth? Why, it's a lie in disguise. – Two of the Eleven on Truth

heysunny P>!

Downward unbridled water flows;
Upward unrealized dreams float.

heysunny P>!

“He’s a swordsman, through and through. Did you see the way he was positioned?”
“Positioned?”
“Yes. He angled himself toward my dominant side immediately.”
“Jing,” said Hesina carefully, “you were both sitting.”
“All the more impressive, for him to be able to sense it.”
“Jing, you don’t have a dominant side.”
“Exactly. He sensed my ambidexterity, Sina.”

Kapcsolódó szócikkek: Akira · Yan Hesina · Yan Sanjing

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Cashore: Bitterblue
Sara Raasch: Ice Like Fire
Renée Ahdieh: The Wrath & the Dawn
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Erika Johansen: The Queen of the Tearling
Naomi Novik: Uprooted
Claire Legrand: Furyborn
Rebecca Ross: The Queen's Rising
Maria V. Snyder: Poison Study
Leigh Bardugo: Siege and Storm