Gyerekek ​érzelmi intelligenciája 7 csillagozás

Nevelés szívvel-lélekkel
Joan DeClaire – John M. Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája

Nem is olyan rég vagyunk tudatában, hogy intelligencia mellett mekkora jelentőséggel bír az érzelmi intelligencia. E képesség segítségével tudunk megfelelő szociális kapcsolatokat kialakítani, megfelelően eligazodni a világban, jobb teljesítményt nyújtani az élet különböző területein, sőt testben és lélekben egyaránt egészségesebb embernek lenni.
Igen fontos tehát, hogy át tudjuk adni az érzelmi intelligencia képességét a gyerekeinknek. A neves pszichológus Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyve lépésről lépésre mutatja be, hogyan, milyen technikák segítségével plántálhatjuk ezt a képességet az gyerekeinkbe.
Gottman kitér arra is, hogyan alkalmazhatjuk az érzelmi intelligencia eszköztárát a házasságunkban, vagy az elvált házastársunkkal szemben, illetve hogy mennyire kiemelten fontos az apák szerepe ebben a folyamatban.

Eredeti cím: The heart of parenting

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szülők könyvtára Jaffa

>!
Jaffa, Budapest, 2016
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155609138 · Fordította: Illés Róbert
>!
Jaffa, Budapest, 2016
310 oldal · ISBN: 9789634750154 · Fordította: Illés Róbert

Enciklopédia 3


Most olvassa 5

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

Koki>!
Joan DeClaire – John M. Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája

Csak ajánlani tudom, mindenkinek, ha gyereket nevelsz, ha nem. A saját érzéseidről is sok dolgot megtudhatsz, hogy miben szenvedsz hiányt, vagy mik az erősségeid az érzelemkezelés terén. Nekem ez a könyv inkább volt az „Örökölt sors”, mint maga az említett másik könyv. Azóta próbálom gyakorlatban alkalmazni az olvasottakat és be kell látnom nagyon nehéz. Gyerekkel minden nap adódik legalább egy szituáció, ahol végig kell gondolnom, hogy az azonnali reakcióm a legalkalmasabb, vagy csupán egy magammal hozott rossz/nem a legcélravezetőbb megoldás. Azzal nyugtatom magam, hogy az már félsiker, ha felismerem a rossz mintáimat és próbálom elkerülni.


Népszerű idézetek

annina>!

… érdemes észben tartani Haim Ginott két alapelvét: (1) minden érzés megengedhető, de nem minden viselkedés. (2) A szülő-gyerek kapcsolat nem demokrácia. A szülő dönti el, mi megengedhető, és mi nem.

180. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szülő
annina>!

Csak azok tudnak együtt érezni a gyerekükkel, akik maguknak is engedélyezik az érzéseket.

246. oldal

annina>!

A munkahelyi stressz miatt a vizsgálatban szereplő apák hajlamosabbak voltak dühösen reagálni a gyerekeikre, amikor hazaértek. Ezzel szemben a munkahelyi sikerélmények jó hatással lehetnek a szülők hozzáállására, még annak ellenére is, hogy az apák így szintén kevesebb időt tölthetnek a gyerekeikkel.
Fontos szempont az is, hogy az apák mekkora autonómiát kapnak a munkahelyükön. Egy kutatás szerint minél nagyobb függetlenséget élvez egy apa a munkájában, annál nagyobb függetlenséget biztosít a saját gyermekének. De akit a munkahelyén szigorúan szabályoznak, az általában a gyerekétől is nagyobb engedelmességet vár el, és hajlamosabb a fizikai fenyítés alkalmazására.

257. oldal

annina>!

Ha a gyerekek soha életükben nem látnak egymásra dühös felnőtteket, akik aztán elsimítják ezeket a nézeteltéréseket, fontos leckéről maradnak le, amely hozzájárulhatna az érzelmi intelligenciájuk fejlesztéséhez.

210. oldal

annina>!

A kooperatív játék és a játékszereken osztozás sokszor problémás, a kisgyerekeknek ugyanis megvan a saját szabályzatuk a tulajdonjogra, amely így fest: (1) ha meglátom, akkor az enyém, (2) ha a tiéd, és akarom, akkor az enyém, (3) ha az enyém, akkor az örökre az enyém.

280. oldal, Kisgyerekkor (egytől hároméves korig)

annina>!

Arra is figyeljünk oda, ha a gyerek esetleg közvetve próbál beszámolni a félelmeiről. Amikor egy fiú azt kérdezi, léteznek-e még árvaházak, valószínűleg nem kiselőadásra vágyik a gyermekjóléti intézményekről, hanem a saját cserbenhagyással kapcsolatos félelmeit fejezi ki. Éppen ezért mindig próbáljuk megfejteni a kérdés mögött rejlő érzelmet, különösen amikor a gyerek olyan ijesztő témákat érint, mint a cserbenhagyás vagy a halál.

292. oldal, Óvodáskor (négytől hétéves korig)

Kapcsolódó szócikkek: félelem · gyermeknevelés
annina>!

A legtöbb gyerek rendelkezik egyfajta hatodik érzékkel azzal kapcsolatban, hogy a szüleik – különösen az apjuk – mikor mondanak igazat.

175. oldal

annina>!

Az apák olyan módon tudják motiválni gyerekeiket, ahogy az anyák képtelenek, különösen a kortársi kapcsolatokat és az iskolai előmenetelt illetően.

237. oldal

annina>!

Félelem a cserbenhagyástól. Ez az oka annak, hogy a gyerekeket miért ragadják meg annyira az olyan könyvek, mint a Hófehérke, ahol az apa meghal, és lánya sorsa a gonosz mostoha kezébe kerül, vagy a Twist Olivér, amelyben egy gyereknek saját magáról kell gondoskodnia árvaként, koldusként és tolvajként. Ezek a történetek kifejezik a minden hasonló életkorú gyerekben meglévő félelmet attól, hogy magukra hagyják őket.
Mivel ez a félelem nagyon is valóságos és rendkívül erős a gyerekekben, óva intem a szülőket attól, hogy ezzel próbálják fenyegetni vagy fegyelmezni őket, sőt még viccelődni sem ajánlatos vele.

288. oldal, Óvodáskor (négytől hétéves korig)

annina>!

Bármitől fél is a gyerek, ne feledjük, hogy a félelem teljesen természetes érzés, és egészséges funkciót tölt be az ember életében. Nem szerencsés, ha egy gyereket a félelem akadályoz meg abban, hogy felfedezze a világot, ugyanakkor azzal is tisztában kell lennie, hogy a világ néha veszélyes hely. Ilyen értelemben a félelemnek az a szerepe, hogy a gyerek óvatos legyen.

291. oldal, Óvodáskor (négytől hétéves korig)

Kapcsolódó szócikkek: félelem · gyermeknevelés

Hasonló könyvek címkék alapján

Vekerdy Tamás: Jól szeretni
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Daniel Siegel – Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét ereje
Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek
Máté Gábor: Szétszórt elmék
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor
Lorena V. Pajalunga: Dinó meditáció
Deliága Éva – Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk a szorongással?
Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés