Egy ​év a tengerparton 34 csillagozás

Joan Anderson: Egy év a tengerparton

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy asszony őszinte vallomása a belső megújulás útjáról. Bár látszatra jól mennek a dolgok, két sikeres felnőtt gyerek, akik már kirepültek a családi fészekből, jól kereső férj, saját karrier, Joan Anderson mégis úgy érzi, élete elszürkült, zsákutcába jutott. Egy évre tengerparti nyaralójukba költözik, hogy magára találjon. A kiszakadás a feleségszerepből, a hétköznapokból, hozzásegíti egyfajta újrakezdéshez. Az otthoni tennivalók több évtizedes rutinja helyett végre csak maga lehet, együtt él az apály és a dagály ősi ritmusával, felfedezi teste és lelke szunnyadó energiáit, s mindez felszabadító erővel hat rá. Megtanul hinni önmagában, erőt meríteni a természetből, az egyszerű emberi örömökből.

Eredeti cím: A year by the sea

>!
Animus, Budapest, 2007
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639715189 · Fordította: Mátrai Edit

Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

KBCsilla P>!
Joan Anderson: Egy év a tengerparton

Milyen jó is lenne, ha válságba került életünkben elbújhatnánk a világ elől elmélkedni, átgondolni, újrakezdeni mindent.
Először úgy terveztem, hogy szokásom szerint kijegyzetelem a nekem tetsző gondolatokat. Aztán rájöttem, hogy akkor kimásolhatnám majdnem az egész könyvet.
A gondom az egésszel csak annyi, hogy mindig mindenkinek van egy nyaralója, egy másik háza, lakása, és bőven-bőven elég megtakarított pénze ahhoz, hogy mindezt véghezvigye.
Na most vagy én nem élek megfelelő környezetben – amit erősen kétségbe vonok –, vagy nem is tudom, de a környezetemben még nem láttam élő embert, aki mindezt megengedhette volna magának.
De álomnak, tervnek, elgondolásnak tökéletes.
Persze a könyvek arról szólnak, arról a világról, ami csak álom, amit mi soha nem fogunk tudni megvalósítani.
De jó álmodni.
Mellesleg, ennek valóban így kellene lennie, hogy tudjunk újrakezdeni, hogy ne csak akaratunk legyen hozzá, hanem lehetőségünk is.

klaratakacs P>!
Joan Anderson: Egy év a tengerparton

Ez egy olyan könyv, amire meg kell érni és akkor már nagyon élvezhető. Egy „rendes” családanya, aki a gyereknevelés és sok-sok év házasság után kivesz az életből egy év szabadságot, hogy visszakapja saját magát. Mert képes rá! Képes egyedül lenni, hallani a saját hangját, önálló egésszé lenni, magát a családtagok hálózatában elhelyezni. Képes ledobni az elvárásokat! Tisztelem érte.
Meg az olyan mondatokért, hogy a viszonyunk ment tönkre, nem a házasságunk. Hiszen ott a két szuper felnőtt gyerek, tehát a házasság elérte a célját.
Negven fölött már kötelező olvasmánnyá tenném, még akkor is, ha a vége miatt levontam egy fél csillagot. Én biztosan nem így csinálnám.

P_Eni>!
Joan Anderson: Egy év a tengerparton

Azt hiszem, ezt nevezik úgy, hogy jókor, jó helyen. Nekem most nagyon betalált ez a könyv, az életem egy olyan szakaszában vagyok, amikor nagy változások után az embernek újra össze kell raknia magát, és egyáltalán megismerni önmagamat, elfogadni, hogy olyan vagyok, amilyen. Szinte minden olvasásomkor találok olyan sorokat, mondatokat, amiket „ki kell írnom magamnak”, de innen önmagamhoz képest is jó sokat sikerült.
Tetszett, ahogy az ember bele tudott simulni a természet működésébe, jó lenne ezt kicsit a mindennapokban is megvalósítani. Nincs mindenkinek tengerparti háza, egy év elvonulásra lehetősége, de egy-egy séta, kirándulás, elmélázás valahogy bele kell, hogy férjen.
A befejezéssel nem tudok teljes mértékben egyetérteni, és a helyesírási, szerkesztési hibák is megakasztottak néha, de olyan sokat kaptam az írónőtől, hogy csak emiatt egyszerűen nem tudok még fél csillagot sem levonni. Ennyi most nálam belefért.

Áfonya74 P>!
Joan Anderson: Egy év a tengerparton

Bármi gondom, bajom van, csak előkapom ezt a csodálatos könyvet, beleolvasok, és minden helyreáll. Hányszor belegondoltam én is, milyen jó lenne egy elhagyott tengerparton, egyedül egy kis házban, helyretenni magamban a dolgokat. ) Persze, ez itthon is sikerül, de abban a környezetben, ahol eggyé válsz a természettel, ahol a természet ritmusa szerint élsz, felemelő érzés lehet. :)
Ez a könyv megmutatja, hogy hinni kell önmagadban. És akkor bármit véghez tudsz vinni.
Csodálatos.

bozs>!
Joan Anderson: Egy év a tengerparton

Nőnek való lelkizős könyvet olvashattam, ami magával sodort. Magamhoz képest gyorsan kiolvastam. Irigyeltem az írót, aki 1 évig magában lehetett, felfedezte lelkét, a testében lévő kihasználatlan erőket, az ötletességeit, a hirtelenségét. Sok emberrel ismerkedett meg és átformálta tudatát. Pár hasonlóságot fedeztem fel magamban, majd ha lesz 1 évem egyedül a tengerparton, mindent megteszek hogy én is jobban megismerjem lelkemet.

4 hozzászólás
MollyArcher>!
Joan Anderson: Egy év a tengerparton

Nagyon tetszett ez a történet. Végtelenül finom, „nőies” könyv, amiben a lélek rezdülései nagyobb szerepet kapnak a tényleges, amúgy lassan csordogáló cselekménynél. Az embert önkéntelenül is elfogja a vágy, hogy visszavonuljon egy békés kis zugba, és végiggondolja saját életét is.

KrenczNóra I>!
Joan Anderson: Egy év a tengerparton

Egy könyv a változásról, s hogy miként éli meg egy nő, hogy x idejű házasság után más életre vágyik. Nálam iszonyú aktuális a téma. Hiába, hogy egy 50-es nő a főszereplő, abszolút átéreztem a helyzetét, és értettem a gondolatait. Nagyon szép hasonlatokat használ, gördülékenyen fogalmaz. Nyilván, ha az ember önmagából merít, a szenvedély viszi magával, miközben mesél.
Nem tudtam letenni, és szinte folyamatosan bólogattam, mert minden szava igaz. Abban a helyzetben kell léteznünk, amiben könnyű a lelkünk, és nem képzelgünk benne valami egészen más életről. Ha ez megvan, akkor valóban a helyünkön vagyunk. Ha nincs, haladnunk kell tovább.

picurka13>!
Joan Anderson: Egy év a tengerparton

Az írónő saját tapasztalatait meséli el nekünk. Menekülését, pihenését a házasságából. Jó lenne, ha csak így menne mindenkinél, hogy elvonulva élni egy évet csak úgy. Ezért az egyért irigyeltem. Biztosan nehéz érzéseket közvetíteni egy regényen keresztül úgy, hogy legyen benne azért némi olvashatóság, de itt én néhol nagyon szenvedtem. Voltak olyan részek, ahol meg csak úgy pörögtek az események. Egyszer el lehetett olvasni, többször nem szeretném.

utazó>!
Joan Anderson: Egy év a tengerparton

Címe alapján gondoltam, Peter Kerr Mallorcás sorozata, vagy a népszerű toszkánás, provanszos írások 174 oldalas kicsi testvére lesz, de nem. Szerencsére gyorsan fogyasztható, mégis elgondolkodtató, picit irigykedésre késztető. Bár én ne panaszkodjak, épp túl vagyok másfél nap távolléten családtól, háztartástól, feladatoktól, munkahelytől. Ha nem is az egy éves elvonulást, de a tenger közelében való életet kipróbálnám szívesen.

1 hozzászólás
Németh_Andrea_Delfike>!
Joan Anderson: Egy év a tengerparton

Gyorsan a végére értem,néhány gondolata találó,néhány nagyon fárasztó. Egyszer érdemes elolvasni.


Népszerű idézetek

zsofigirl>!

Azt hiszem, Picasso mondta, hogy élete első felét a felnőtté válással töltötte, a másodikat pedig azzal, hogy megtanuljon újra gyermek lenni.

36. oldal

ritusss>!

A változásnak vajon nem az a feltétele, hogy ne éljünk tovább az elvárások szerint?
Mert az biztos, hogy a házasság, bármely más intézményhez hasonlóan, nem töltheti ki egy ember teljes életét, s nem szabad korlátoznia sem az egyént. A fenébe is, minden házasságnak szükséges a társasági élet felmentő ereje. Hogyan lehetne egyetlen ember – mindegy milyen csodás lény – minden a másik számára?

1 hozzászólás
zsofigirl>!

Aztán feláll a férjem, hogy tósztot mondjon:
'Igyunk a feleségeinkre és a kedveseinkre! Arra,
hogy a kedveseink legyenek hamarosan a feleségeink,
a feleségeink pedig örökké a kedveseink.'

143. oldal

zsofigirl>!

Minden nap üdvözölni kell a napot, és elmerülni a nyugtában, meztelenül úszni, kávét és bort kortyolgatni a parton, új ötleteket kitalálni, csodálni magamat, beszélni az állatokhoz, meditálni, nevetni, kalandokat megkockáztatni. Lágynak lenni, nem keménynek; folyékonynak, nem merevnek; gyengédnek, nem hidegnek; inkább találni, mint keresni.

165-166. oldal

ritusss>!

Ámulattal jövök rá, hogy a vágyaim tulajdonképpen elérhetőek. Sőt mi több, nem kell hozzájuk pénz vagy hatalom, csak egy kis gondolkodásmód-váltás. Akkor meg miért nem vagyok képes megragadni őket?

Németh_Andrea_Delfike>!

A tökéletesség hajszolása borzasztó, elrabolja tőlünk az igazságot.

139. oldal

P_Eni>!

Nem írhatunk a vízre… nem faraghatunk szobrot belőle. A víz természete, hogy folyik, s nekünk is így kellene kezelnünk az életet… az érzést, jót-rosszat egyaránt. Ne tagadd a létüket, hanem engedd, hogy eltöltsenek, majd átfolyjanak rajtad.

Ismeretlen

53. oldal

P_Eni>!

… minden az enyém lesz, de a maga idejében és évszakában. Amikor erőltetjük a dolgokat, az ösztöneink és atermészeti elemek ellen harcolunk.

129. oldal

Hóvirág72>!

Az állatok segíthetnek minket a hétköznapjainkban, az álmainkban és a meditációnkban. Mivel az emberek előtt teremtettek, közelebb vannak A FORRÁSHOZ, és szövetségeseink, vezetőink, barátaink lehetnek a teljességhez vezető úton.
-Inuit eszkimó asszony

31. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nalini Singh: Szabadulás
Nalini Singh: Angyalháború
Graeme Simsion: A Rosie projekt
Nicky Pellegrino: Az olasz vakáció
Shannon Mayer – Kelly St. Clare: Toll és csont trónja
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló
Kelly St. Clare: Szövetség a vámpírokkal
Nicky Pellegrino: Bella Italia
Nicky Pellegrino: Villa Rosa
Soraya M. Lane: A háború jegyesei