Leó, ​a cselkirály (A Vad Focibanda 1.) 42 csillagozás

Joachim Masannek: Leó, a cselkirály

Te még nem hallottál a Vad Bandáról? Ez meg hogy lehet? Ha érdekel a foci, és vagány vagy, akkor itt az ideje, hogy összeismerkedjünk. A Vad Banda első részében tanúja lehetsz csapatunk születésének, és az első sorsdöntő mérkőzésnek a Legyőzhetetlenekkel. Vajon sikerül visszaszereznünk a pályát a környék rettegett csapatától? Találunk-e edzőt, aki segít minket? És a szüleink mellénk állnak a harcban? Mindezt megtudhatod, ha elolvasod ezt a könyvet.
De csak akkor vedd a kezedbe, ha bírod az izgalmakat. Nem mimózáknak való, hanem Vadaknak, mint mi. Remélem, Te is nemsokára közénk tartozol!

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Fabula, Budapest, 2004
132 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638639083 · Illusztrálta: Jan Brick

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

krlany I>!
Joachim Masannek: Leó, a cselkirály

A Vad Banda egy kb. 10 évesekből álló kölyök focicsapat a grundról. A srácok meg vannak őrülve a fociért, kikészíti őket a tél, a hideg, a hó, a jég, alig várják a tavaszt, hogy mehessenek a pályára játszani, ám akkor megjelennek a behemót 15 évesek és le akarják nyúlni a pályájukat… Így kezdődik ez a kötet, és még majd jönnek a kalandok a további 12 kötetben.
Ez a könyv Leóról szól, aki önző, fafejű, feltűnősködő, magának akarja a dicsőséget, rosszul bánik a barátaival, hamarabb jár a szája, mint ahogy gondolkodna, nem hisz a barátaiban és önmagában sem, a mindenki lecserélhető egy jobbra filozófiáját meg hagyjuk, de a legnagyobb baja talán az, hogy a jellemfejlődés nem az erőssége. Igaz, hogy a kötet végén van pár jó szava, de inkább csak elfogadja a helyzetet, mint megváltozott. Pl. bocsánatot sem kér a bántó szavaiért. Szóval Leó nekem nem szimpatikus… Viszont a csapat, az nagyon rendben van. A kollektív szobafogság a kedvencem, és a kitalálója Raban. Sok mindent megtanulnak a srácok, míg csapattá érnek, Vili bá csapatépítője/edzésterve pedig zseniális. Mondjuk, kár hogy a gonoszok klisések, egybitesek. Illetve a vége olyan, mintha nem lenne vége a kötetnek, csak abba maradt volna. Nincsenek meg az epizódszál-lezárások.
Mindenesetre látom benne, hogy miért vannak érte sokan oda, és el is hiszem, hogy tetszik a gyerkőcöknek…

Titina>!
Joachim Masannek: Leó, a cselkirály

Az ifjúság számára igazán jó kis történet ez a fociról, barátságról, kitartásról. Tetszett, hogy a fiúk annyira szeretik a focit, hogy még otthonról is meglógnak és megszegik a szabályokat. :D Nagyon jókat mosolyogtam rajta.

1 hozzászólás
anesz P>!
Joachim Masannek: Leó, a cselkirály

Tetszett, gondolom a focirajongó ifjúság is szívesen olvassa. Én is szeretem a labdarúgást (most is épp meccset nézek, miközben molyolok). Van itt küzdelem, közösségépítés, a fiatalok kegyetlensége, megbocsátás és persze foci, foci, foci…
Kicsit zavaró volt számomra a sok név, nagyon kellett figyelni, ki kicsoda.

Uzsonna>!
Joachim Masannek: Leó, a cselkirály

Már régóta szemeztem a könyvvel, illetve a sorozattal: vajon milyen lehet ez a vagány című könyv? A végső lökést egyik olvasónk anyukája adta, aki mesélte, hogy náluk, a családban mindenkinek nagy kedvenc a könyv, még neki is! És kiemelte, hogy a szülők is tanulhatnának belőle, hogyan viszonyuljanak csimotájukhoz. Várólistára került a könyv, és végül az elolvasását a Könyvkirály játékunk gyorsította meg, ugyanis most indul majd az újabb évad, ilyenkor újdonságokkal bővül a lista.
Miért kerül be a Könyvkirályba?
1. Sikerélménye van annak, aki elolvassa, ugyanis nagyon haladós a könyv. Egyrészt a tipográfia is elég szellős, illetve a történet úgy van felfűzve, hogy egyik fejezet vége után már rögtön ugrik is az olvasó a következőre, hogy kielégítse kíváncsiságát. Haladós a könyv, mert nem kell túl sokat gondolkozni rajta, csak követni az eseményeit. Ha idegen szó kerül bele, arra ott a szómagyarázat.
2. Élvezetesen ír a focizásról, látványosan írja le a játékokat, meccseket, focibarátoknak ez külön élmény lehet. A sztori a Pál utcai fiúkéhoz hasonló: a Vad Foci Banda focipályáját el akarja foglalni a Legyőzhetetlenek bandája (csupa félelmetes figurával), és egy mindent eldöntő focimeccsel dől el, kié is lesz a „használati jog”.
3. A szereplőkkel is könnyen azonosulhat a célközönség, nem ciki könyvet olvasni ilyen vagány, „vad” fiúkról. Így bátran ajánlható az olvasástól vonakodó fiúknak: ha bejön nekik, rögtön készen áll egy 13 kötetes sorozat, ennek végigolvasásával bele is „rázódhat” az olvasásba.
4. Ami a gyereket nem érdekli, de a játékunkhoz egy szempont: a történetnek van egy kis tanulsága. A főhősök vagány fiúk, de nem szuperhősök, hús-vér emberek, hibákkal, gyengeségekkel. De ezeket le lehet győzni. Hisz a jó játékhoz nemcsak a fizikai erőnlét, technikai bravúr, hanem a csapatszellem is hozzátartozik. Erre kell ráébrednie Leónak is még az utolsó pillanatban, különben késő… Ehhez viszont kell egy jó edző és jó barátok, valamint a bizalom és a megbocsátás.

Nem fecsegek tovább, megírom a kérdéseimet a feladatlaphoz.

(Fél csillag levonás egy-két logikai következetlenségért jár, de elnézhető a fősztori mellett.)

A kötetet Jan Birck rajzai illusztrálják. A linkekhez felteszem a honlapcímét, érdemes megnézni a műveit.

Gelso>!
Joachim Masannek: Leó, a cselkirály

Sajnálom, hogy hangosan felolvasva az egész eheti munka és lótás-futás miatt már félig-meddig aludtam, és oda nem illő szavakat is sikerült belecsempésznem (pl. 3-as iskola, Samsung, számlázás stb.) a szövegbe, de holnap könyvtárba szeretnénk menni és muszáj volt befejezni…
Amúgy nagyon jó, élvezetes, izgalmakkal teli kis írás – igazi fiúknak készült írás, hisz foci, csapat, csapatszellem, foci, edző – nekem is tetszett, de a fiúknak még inkább – 4*-ot ajánlottak, és én azt közvetítem is…
Számomra leginkább Leo-alakja volt érdekes – és Raban alakja a felemelő.
Leo túlságosan önző, de a könyv végére megjavul…ill. sikerül neki megváltoznia – más kérdés, hogy a jövőben legközelebb képes lesz-e megbízni csapattársaiban, a feltűnősködés helyett…ő áll a csapat középpontjában, de a csapat fennmaradásának szempontjából az lenne a legjobb, ha a csapat szellemi élére Raban kerülhetne. Leonak még sok mindent meg kell tanulnia, pl. mit is jelent a csapat az egyénnel szemben? Egy csapat élén állni, nem minden esetben jelenti azt, hogy megmondja a csapatnak, hogy te ide, te haza, te meg lőj, vagy ne lőj…

Furcsának tartottam, pl. még azt is, hogy a „rossz”-gyerekek egyszerűen fognak egy baltát, és összeverik a büfét… én azért a kiskamaszokat józanabbnak gondolom, bár tudom, hogy sokféle van…

Összességében tetszett a könyv.

Kúnó>!
Joachim Masannek: Leó, a cselkirály

Nagyon jó olvasmány.Ajánlom a 6,7 éves gyerekeknek.

Annnnnna>!
Joachim Masannek: Leó, a cselkirály

Nagyon izgalmas könyv volt! Viszonylag hamar elolvastam, mert a történet olvasatatta magát. Merem állítani, hogy ha nem értesz semmit a focihoz, és például lány vagy, mint én akkor is tetszeni fog. Bátran ajánlom mindenkinek, egy rövidke kikapcsolódásra.

Cs_N_Kinga P>!
Joachim Masannek: Leó, a cselkirály

Aranyos történet, de nem tudom, hogy túl hamar olvastam el a focista fiamnak és még nem érett meg rá, de ez sem kötötte le annyira 6-7 évesen. Még a következő részt megvettem elolvastam neki, de ennyi volt. Úgy látszik nem az Ő ízlése. Szerintem egy kicsit vontatott és unalmas néhol, máskor felpörög. Nálunk egyszer olvasós volt.

rajgabi>!
Joachim Masannek: Leó, a cselkirály

A fiaimmal olvastuk el ezt a könyvet, akik nagy foci rajongok. Talán ezzel felkeltettem egy kicsit az olvasás iránti kedvüket.


Népszerű idézetek

gkmarcsi>!

Raban, pontosabban Raban, a „hős”! Atyagatya! Egy vaknak sosem jutna eszébe, hogy fényképész legyen. Akkor Raban miért gondolja, hogy neki focizni kéne?

10. oldal


A sorozat következő kötete

A Vad Focibanda sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Adam Bahdaj: Félidő 0:1
Mikael Engström: A végzetes tizenegyes
Ecsédi Orsolya: Sárkányugatás
Kemény Gabi: A konkrét hiúz
Ruff Orsolya: Volt egy ház
Wéber Anikó: Örökszerda
Jamie Littler: Menekülés Aurórából
Böszörményi Gyula: A Gutenberg Lovagrend
Timothée de Fombelle: Ágrólszakadt Tóbiás
Ecsédi Orsolya: A baj nem jár egyedül