Mások ​között 59 csillagozás

Jo Walton: Mások között

Mori ​menekül az anyja elől. Az anyja elől, aki boszorkány. Aki fekete mágiájával rontást hoz mindenkire, és Mori szerint világ fölötti uralomra tör. Egyszer már megvívtak, mert ő is örökölte anyja képességeit, de sajnos még túl gyenge volt: abban a csatában elvesztette ikernővérét és maga is belerokkant a vereségbe.

Pedig a frontvonalak mindenki más számára láthatatlanok. Mori családja széthullásának traumáját próbálja feldolgozni, azt, hogy szülei bentlakásos középiskolába adták be, mert addig sincs senkinek láb alatt.

Most kétségbeesetten igyekszik beilleszkedni, megtalálni azokat, akik ugyanúgy rajonganak a könyvekért, és főleg a fantasztikus könyvekért, mint ő, megismerni a barátságot és a szerelmet, amíg még lehet. Mert viharfelhők gyülekeznek a walesi táj felett, s a tündérek és más természetfölötti lények már helyüket keresik a közelgő végső összecsapásban.

Az ismert fantasyszerző ezúttal nem hagyja el a mi világunkat, de itt is megtalálja a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155508400 · Fordította: Németh Attila
>!
306 oldal · ISBN: 9786155508479 · Fordította: Németh Attila

Enciklopédia 24


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Noro>!
Jo Walton: Mások között

Bár egy tizenöt éves lány naplójának álcázza magát, ez a könyv kortól és nemtől függetlenül mindenkihez szól, aki képes elmerülni a kitalált világokban, és aki szerint egy jó fantasztikus regény mandínerből többet tud mondani a való világról, mint a realizmus direktből. Hőse nem csak menekül e könyvekbe – amire van is oka –, de tanul is belőlük, elgondolkozik rajtuk, és segítségükkel messzebbre lát, mint közhelyekbe és hagyományokba burkolózó környezete. Na persze pozitív előítélet azért van benne rendesen, de ezúttal helyénvaló, ha elővesszük rajongói énünket és lubickolunk benne.

A fülszöveg erősen túloz, nincs ebben a könyvben semmiféle nagy összecsapás. Az már megvolt, még a regény eseményei előtt. Ez tulajdonképpen az utószó: a túlélő története, aki nagy áldozatot hozott a győzelemért. (Amelyről nem tudhatjuk biztosan, hogy megtörtént-e, vagy Mori csak utólag alkotta meg a fejében, hogy értelmet adjon a tragédiának.) A történet pedig pontosan az, amit a cím ígér: küzdelem a beilleszkedésért. Ennek pedig az a szépsége, hogy egyaránt vonatkozhat egy csatából hazatérő fantasy hősre vagy egy okos, de visszahúzódó gyerekre. Az egész csupán kontextus kérdése.

A hétköznapi értelmezésen túl nagyon érdekes, ahogy a könyv a mágiát megközelíti, lényegében a káoszelmélet etikai továbbfejlesztésével. Ha egy apró varázslat is átírja a valóságot, akkor emberek sorsát változtatja meg, akár visszamenőleg is az időben, aminek felfoghatatlan erkölcsi vonzatai lehetnek. És ezzel tulajdonképpen kilyukadunk a regényt látszólag átható eszképizmus totális ellentétéhez. Mert lehet, hogy varázslat nem is létezik (vagy legalábbis nem bizonyítható), de ha mégis, akkor a gyakorlásával, a világ önkényes megváltoztatásával hatalmas terhet veszünk magunkra.

Bár a legfontosabb persze az, hogy átérezzük Morinak a világról alkotott képét, a könyv teljes körű megértéséhez elég komoly lexikális műveltségre is szükség van. Sokat formálja a főhős gondolkodását például Tiptree, le Guin és Delany munkássága, de hogy ez pontosan mit is jelent, azt a regény nem részletezi. Helyenként szinte ijesztő, hogy Mori milyen racionálisan gondolkodik olyan kérdésekről, amelyek az SF világán kívül még tabukkal vannak körülbástyázva. (Szexuális önfelvilágosítás Delany műveiből: ez sokkal durvább, mint ahogy azt önmagában Mori előadásából gondolhatnánk, az írónál ugyanis kevés ellentmondásosabb szerző van az SF berkeiben.)

Oriente>!
Jo Walton: Mások között

A Mások között hommage a fantasztikus irodalom olvasójához. Nem az írókhoz, hanem az olvasókhoz, ez egyértelmű. Valószínűleg ez marad meg majd legmarkánsabb emlékképként a könyvből.
Szerintem nem vagyok egyedül azzal az élménnyel, hogy egy eseményt néha úgy tudok elhelyezni az életemben, hogy mit olvastam éppen előtte/közben/alatta. Mori életét pedig valami egészen végletes módon a könyvek szakaszolják, rendszerezik, keretezik.

Magának a történetnek erősen ifjúsági íze van, hiszen egyértelműen egy felnövés- és fejlődésregény. Mégis úgy éreztem, sokkal átfogóbb változási problémákat dolgoz fel, amolyan korfüggetleneket: keresés, önazonosság, lehatárolódás… elengedés és kötés, nyitás és beilleszkedés… hiú ábránd hogy ezeknek a problémáknak a dinamikus ismétlődése a kamaszkorral véget ér – legfeljebb nem olyan ijesztő, mert már nagyon is ismerős. (És hát Mori feje tele van ilyen gyönyörű, elrévedő élet-metaforákkal: https://moly.hu/idezetek/957513)

Leginkább az fogott meg egyébként, ahogy Jo Walton felhasználta a mágikus elemeket bizonyos fontos dilemmák ábrázolására. Elsősorban a varázslat-mint-beavatkozás dilemmára gondolok, mert ez remekül parafrazálja azt az általános emberi vágyat, hogy érzelmi kontrollt gyakoroljunk a környezetünk felett, párhuzamosan azzal a zavarba ejtő kérdéssel, hogy vajon milyen értéket képvisel, ha egy vágyott helyzet manipuláltan áll elő, nem tőlünk függetlenül, nem értünk jön létre. De hasonlóan szép megoldás az egész regényen végighúzódó ki-látja-a-tündéreket problematika: ki látja a dolgokat pont úgy ahogy én, ha vége a gyermekkornak, ha az éntudat megerősödött és lehatárolódott. Lehetséges egyáltalán bármit ugyanúgy látni ezután, mint mások? Lehet valós gondolati közösséget alkotni bárkivel, vagy látásmódunkban végérvényesen elszigetelődünk?
Szerintem tele van ez a könyv ilyen fantasy elemekbe burkolt filozofálgatásokkal, legalábbis én ezzel szórakoztattam magam – a magyarul meg nem jelent többtucatnyi SF könyv kikeresése mellett! –, mert ezt leszámítva Morival valójában nem igazán történik semmi. Élete meghatározó, tragikus fordulatán már túl van a regény kezdete előtt, magában a regényben pont hogy hétköznapjait próbálja ép ésszel felépíteni. Úgyhogy ez egy nyugodt könyv, lassú és kicsit melankolikus, de egyáltalán nem sötét hangvételű.

És hát ott az a sci-fi olvasókör.
Most mit mondjak: ki ne akarna ilyenbe járni?? :)

1 hozzászólás
pat P>!
Jo Walton: Mások között

Mit is lehet kezdeni egy olyan könyvvel, ami egyrészt egy tökéletes, a műfaj legnemesebb hagyományait követő lányos ifjúsági regény, másrészt egyértelműen megcélzott célcsoportja a 40+ fehér, férfi science fiction rajongók tábora? És közben még (kis jóindulattal, egye fene) fantasy is?
Például lehet neki adni egy Hugo-díjat, mert a nosztalgia egy igen komoly dolog ám. Meg persze igazán imponáló Mori az írónő tudása az 1979 előtti SFF irodalomról.
Aztán azok a 40+ fehér, férfi SF rajongók (miután titokban elolvasták, elérzékenyültek, sóhajtoztak, és hiányolták a lábjegyzeteket minden említett könyvhöz) odaajándékozhatják vonatkozó életkorú gyermekeiknek.
Az ifjak pedig elolvashatják, talán még tetszeni is fog nekik (van benne szerelmi szál, kaland, tündérek), és még az is elképzelhető, hogy a sci-fi iránti érdeklődésük is feltámad, ami külön öröm, ugyebár.

Én pedig komolyan gondolkoztam rajta, hogy mit is akart itt az írónő? Mi a valódi koncepciója ennek a könyvnek? Mitől is jó ez tulajdonképpen? Miért is hasonlít ennyire a nagyon klasszikus ifjúsági regényekre (mint pl. A titkos kert, vagy a Mostohatestvérek), amiket az írónő / Mori egyébként boldogan ekéz, mint nyálas-didaktikus irományokat? Most akkor ez egy tündéres fantasy, vagy csak Mori nem egészen van rendben odafönt? Van-e valami értelme annak, hogy én itt főállásban csodálom a főhős olvasási sebességét és olvasottságát, miközben a falat kaparom a kiadatlan Delany könyvekért?

Aztán rájöttem, hogy nekem ez a könyv leginkább a beágyazottságról szól. Arról, ahogy egy magát kívülállónak, másnak, végtelenül magányosnak érző tizenéves szép lassan megtalálja a helyét az élet szövetében – a családon, a kortárs kapcsolatokon, a szerelmen, a néphagyományokon, az irodalmon, az akármin, illetve mindezek tetszőleges kombinációján keresztül. És ezért érvényes olvasmány lehet serdülőknek is; érettebb idősebb fejjel meg különösen érdekes ismét végigkövetni, tudatosítani ezt az utat.

Szóval tetszett nagyon. Ha cselekmény is lett volna benne, tán még az öt csillagot is megkapta volna…

4 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
Jo Walton: Mások között

Leginkább azt imádtam benne, hogy olyan magától értetődő, természetes módon meg- és visszahozza a kedvet az olvasáshoz. Ráadásul régi dolgok olvasásához!
Persze tömény nosztalgia ez a könyv, meg valahol végtelenül vágyteljesítő és olvasókiszolgáló, és tulajdonképpen még kötekednék is azzal, hogy Walton nem maradt meg az allegóriánál, de, nem tagadom, nagyon szerettem olvasni a Mások közöttet. Azért az olvasó-rajongó lelkéért, ami szerintem mindenkiben benne van, aki erre téved; azért a beburkolózós hangulatáért, ahogy annyira jó volt kicsit beköltözni Mori fejébe és újra- vagy legalábbis megélni mindezt. Azért, mert ráébreszt arra, mi is bújik meg az olvasás csodálatos tevékenysége mögött, hogy miért is csináljuk ezt, hogy honnan is eredünk mindannyian. Azért, mert megmutatja, kik is voltunk – és hozzá óhatatlanul is hozzánézzük: kik vagyunk most.
Szóval szerintem tényleg nagyon szerethető könyv.

Spaceman_Spiff IP>!
Jo Walton: Mások között

Érdekes ez a könyv. Szögezzük le, hogy a díjesőhöz nagyban hozzájárult az SF közösségben tapasztalható nosztalgiafaktor. Hogy mondhatja valaki azt, hogy A fenevad száma nem is olyan rossz?
Ezt a könyvet érdemes több aspektus felől is megvizsgálni.
Ott van mindjárt az, amiért egyáltalán elolvastam kezembe vettem: egy olyan lányról szól, aki falja a sci-fi és fantasy könyveket. Viszont nem csak arról van szó, hogy Mori olvas – Mori gondolkodik a könyvekről, és lelkesedik az olvasás iránt. Eszembe juttatta, milyen is voltam én ennyi idősen. Azt az időszakot, amikor egyszerűen az olvasási élmény maga számított. Nyitott elmével, a világ újdonságaira fogékonyan szinte éheztem az újabb és újabb könyvélményekre, és egy-egy szerző egész életművét hajlamos voltam felhajtani, ha valamiért érdemesnek, érdekesnek találtam. És hogy milyen jó is volt megvitatni az olvasmányokat – és jó érzés most is. (Megj.: kedvet is kaptam sok kölyökkori olvasmányomat újra elővenni.)
De emellett ott van egy felnövéstörténet – de talán nem is ez a jó szó. Mori új közegbe kerül, és lassan beilleszkedik. Megtanulja a világ szabályait, kapcsolatba kerül emberekkel, barátai, sőt, párkapcsolata lesz. Lényegében tipikus kamaszutat jár végig. És nekem ez tetszett igazából a könyvben. Mások között, ez a címe, de kik a mások? Hát mi. Mindannyian. Pontosabban a saját szemünkben a többiek. Mori különbözik a többiektől – mert sánta, mert SF-et olvas, és mert tud varázsolni. De ennyi idősen nem mind azt hisszük, hogy teljesen különbözünk a többiektől? Aztán szépen lassan rájövünk, hogy a többiek sem különböznek olyan nagyon tőlünk. És igazából erről szól a könyv, nagyon is jól ragadja meg, milyen volt kamasznak lenni, függetlenül attól, hogy nem a nyolcvanas évek Angliájában voltunk azok. Az ember eltöpreng azon, ő hogyan látta a világot 14 évesen, és kicsit talán elgondolkodik azon is, most hogyan szemléli azt.
Mi nem látunk tündéreket. De mi is olyanok vagyunk, mint Mori. Mások, mégis alapvetően ugyanolyanok. És ez egyáltalán nem baj.
http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-08-30+…

Chöpp >!
Jo Walton: Mások között

Édes, bűbájos, mondhatni – szó szerint – varázslatos, de leginkább minden ízében KÖNYVMOLYOS történet, így nem lehet nem szeretni. Minden lapjáról süt a könyvek (főleg a fantasy és science-fiction) szeretete. Ezzel én csakis egyet érteni és érezni tudok. Egy olyan könyv mellett, amiben olyan sok méltató szó esik azokról a szerzőkről és könyvekről, akikért/amikért én is rajongok, tényleg nem lehet fapofával elmenni. Még akkor sem, ha főhőse 15 éves lány, aki páriának érzi magát tudásra és könyvekre szomjazó – számunkra, molyok számára egyáltalán nem ismeretlen – lelkével. Nincs is más hátra, mint szeretetteli ajánlásom azok számára, akik szeretnek elmerülni egy varázslatos és könyvekkel teli világban.

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Jo Walton: Mások között

Remek könyv. Alapvetően én eszem az ilyen „nosztalgiaflash” meg „easter egg” motívumoktól hemzsegő cuccokat, mint a Ready Player One, Armada, vagy akár a Stranger Things.
Mondjuk a South Parkosokat is respektálom, pont amiért direkt nem hódolnak be ennek a manapság felkapottnak mondható jelenségnek, és csak azért is a saját útjukat járják.
Fogalmazhatnék úgy is, hogy ezt a témakört akárhogy használja ki valaki, engem érdekel.
https://moly.hu/idezetek/971082
https://moly.hu/idezetek/979761

Ez a könyv emiatt vonzott. Hozta is amit vártam tőle, rengeteg SFF könyv kerül benne említésre, hiszen főhősnőnk egy amolyan kockának mondható könyvmoly. Rengeteget olvas, nehezen érti meg a többi embert (másokat), a saját világában él (? ;-) ), és szeret sokat gondolkozni a történetek mellett azok mondandóján is, amit szívesen vet össze saját életével, tapasztalataival. Az SFF rajngók, molyok, kockák amolyan lelki társa a leányzó.
https://moly.hu/idezetek/979454
https://moly.hu/idezetek/979459

A könyv értelmezhető fejlődésregénynek is, már ha van ilyen. Kezelhető YA-nak, amit sem negatív sem pozitív jelzőnek nem érzek jelen esetben. Úgy értem aki alapjáraton megijedne eme címkétől, ne tegye. Talán felesleges is megemlíteni. Főhősünk egy 15 éves leány, aki tündérekkel bandázik a gangon, miközben elmerül a gondolataiba, és megpróbál beilleszkedni egy közössége. Kapunk sok okos, mókás, érett gondolatot is különböző élethelyzetekről, könyvekről, vagy éppen szexualitásról.
https://moly.hu/idezetek/956037
https://moly.hu/idezetek/979258

Úgy gondolom nehéz nem szeretni a könyvet. Nem akar túl sok lenni, nincs túlbonyolítva a történet, csak úgy van, önmagáért. Nincs óriási csattanó, epikus lezárás.
Viszont van egy karakterünk, aki kedvelni fogunk. Főleg azért, mert ennyit olvas.
https://moly.hu/idezetek/999610
https://moly.hu/idezetek/1004757

1 hozzászólás
Bori_L MP>!
Jo Walton: Mások között

Én ehhez a könyvhöz kevés voltam. Az utalások nagy része ellebegett mellettem, így azt hiszem sokkal kevésbé tudtam értékelni magát a történetet, mintha mindent értettem volna. Viszont azt kívánom, hogy bár tinikoromban olvashattam volna ezt a könyvet (tudom, tudom, akkor még nem jelent meg angolul se, basszus, most érzem először, hogy én is öregszem). Kezébe nyomnám mai tizenéveseknek. Vannak dolgok, amiket könnyebb a varázslat metaforizálásával átadni, mint a valódi életből vett példákon keresztül elmagyarázni. Vannak helyzetek, amik elől egy darabig tényleg csak menekülni lehet. Sci-fi olvasókört meg én is akarok. :))

Gerof>!
Jo Walton: Mások között

Ez a könyv meglepett, nem számítottam rá, hogy ennyire fog tetszeni. Kihíváshoz olvastam, mint utolsó szükséges darabot, de a fülszöveg és egyéb benyomások alapján úgy voltam vele, hogy valószínűleg nem fog tetszést aratni.
Aztán mégis! Ráadásul rögtön az elejétől magával ragadott, semmi belerázódás az első 50 oldalon vagy hasonló. Ennek elsősorban a nézőpont és szerkesztés az oka. Szórakoztatott egy cserfes (legalábbis a naplója irányában) tizenéves lány naplóját olvasnom. Lehetséges, hogy pont a hasonló nézőpontja miatt tudta nálam Scalzi eladni még egyszer ugyanazt a történetét, amit korábban már megírt. Valamelyik értékelésemben már írtam, hogy nagyon szeretem a bentlakásos iskolákban játszódó történeteket. Talán pont azért, mert én magam sosem szerettem volna ilyen helyre járni. :) Na mindegy, ez is biztos dobott az olvasmányélményemen.

Van egy igencsak érdekes mágia-magyarázata a könyvnek, amin picit töprengtem magamban.. Merthogy vannak boszorkányok, akik tudnak is varázsolni. Ami persze egyszerre bizonyíthatatlan és cáfolhatatlan. Egy egyszerű példánál maradva varázsoljunk magunknak egy jó barátot. Lám másnap a buszon eddig csak látásból ismert személy leszólít, összehaverkodunk stb. a varázslat sikerült. Vagy nem is varázslat volt az oka? Ráadásul a varázslatok valahogy a múltra is visszahatnak. Tehát ha már a múlt héten is rokonszenves voltam, az lehet az egy perccel előbb véghez vitt varázslat oka. Elég nehéz ezt elképzelni. Ráadásul egy bármilyen piciny varázslatnak óriási hatása lehet (kb. pillangó-effektus), úgyhogy nagyjából képtelenség felmérni a következményeket. És ott van mellette, hogy sosem lehet igazából eldönteni, mi ténylegesen varázslat következménye (előzménye) és mi nem. Vagyis nem lehet igazán különbséget tenni egy varázslatot magába foglaló és egy varázslatot nélkülöző valóság között.

Aztán van a regénynek egy aspektusa is, miszerint könyvajánló az SF regényekhez a 1980-ig bezárólag. Ha pl. Morinak ennyire tetszettek Zelazny Amber-könyvei, akkor lehet én is próbát teszek majd velük.

Joshua182>!
Jo Walton: Mások között

Egyedi könyvön vagyok túl, ami meglepő módon vegyít egy tini-naplót, egy bevezetőt a varázslás rejtelmeibe, és közben a történetbe épít egy terjedelmes, minőségi SFF irodalomjegyzéket, vagy inkább olvasólistát… vagy inkább ajánlott irodalmat a műfaj kedvelőinek… Mit ajánlottat? Ezek inkább egyértelműen kötelezők!
Nyomasztó volt olvasni a történetben felbukkanó rengeteg címet és szerzőt, mert bár jelentős hányaduk ismerősen csengett, elfogott bizonyos fokú szégyenérzet, hogy csak töredékét olvastam a felhasznált korszakalkotó műveknek, egyúttal hasznos is volt a jövőbeli olvasólistám összeállítása szempontjából. Ilyen szempontból a könyv egy őszinte tisztelgés a sci-fi és fantasy előtt. Az teszi kimondottan őszintévé, hogy az író mezítelen önmagát, saját emlékeit és érdeklődését gyúrja össze Mori karakterével, hiszen az utószóból megtudhatjuk, hogy a történet részben önéletrajzi ihletésű. Ennek is köszönhető, hogy sokkal szívhez szólóbb, mint egy „mezei”, a fenti műfajokat tanulmányozó hasonszőrű írás, olvasás közben csalhatatlanul éreztem, hogy a szerző valóban imádja ezeket a műfajokat.
Maga a történet egyébként nem hiszem, hogy áthatolt volna az ingerküszöbömön, annak ellenére sem, hogy eddig általam nem tapasztalt módon definiálja a varázslást. Nem olyasmiként, amivel valaki csak úgy kénye-kedve szerint rendelkezik, hanem olyan rejtélyes, képlékeny jelenségként, amit a delikvensnek élete végéig tanulnia, kutatnia, és tökéletesítenie kell, és még ekkor sem garantált, hogy teljesen átlátja a következményeket, és nem fog rá negatívan visszahatni valamilyen módon. Ez a bizonytalansági faktor nagyon tetszett, sosem kedveltem a csettintésre történő, öncélú mágiát.
Mori élete a bentlakásos iskolában számomra nem volt túl érdekfeszítő, még a naplószerű elbeszélésmód mellett is unalmasnak éreztem. A varázslatok és a tündérek szerepeltetése viszont ravasz és egyúttal kézenfekvő húzás is az írónőtől, másképp nehezen lenne magyarázható például a „könyvmoly-kocka”, bicegő (ennek ellenére szimpatikus) főszereplő kivételes „szerencséje” a magánéletben, ami a való életben például teljesen irreális lenne. A tündérek és a mágia világában tett kalandozásai kellőképpen ellensúlyozták a kissé statikus, nem igazán eseménydús cselekményt, fejlődéstörténet-karaktert kölcsönöznek a könyvnek, és Mori is alapvető, megszívlelendő igazságokra világít rá, ahogy egyre bölcsebb lesz. A walesi tájleírások és „kultúrmorzsák” kimondottan tetszettek, egyszer szívesen megnézném ezt a hegyes-dombos vidéket.
Ajánlom ezt a könyvet minden SFF kedvelő könyvmolynak, de mindenképp készítsetek oda tollat-papírt, és készüljetek fel arra, hogy a várólistátok mérete minimum a duplájára duzzad majd a könyv végére! :)


Népszerű idézetek

csartak MP>!

– Bibliotrópia – vágta rá Hugh. – Mint a napraforgóknál a heliotrópia, amitől ösztönösen a nap felé fordulnak. Mi természetszerűleg a könyvesbolt felé.

158. oldal

2 hozzászólás
theodora>!

– Ezen a héten olvastad ki mind az öt könyvet? – hitetlenkedett, és rándított egyet a fején, hogy a haja kirázódjon a szeméből. – Akkor rengeteg szabadidőd lehet.
– Van – válaszoltam meglehetősen ridegen.
– Ne haragudj! – mondta – Én is utálom, amikor mások úgy beszélnek, mintha olvasni csak akkor lehetne, ha nincs semmi jobb dolgunk, erre tessék, én is ezt csinálom.

168. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
2 hozzászólás
Lobo P>!

A könyvtárközi kölcsönzés a világ egyik csodája, és civilizációnk dicsősége.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
Oriente>!

Mire jó egy olyan könyvtár, ami szombatonként délben zár?

39. oldal

1 hozzászólás
Oriente>!

Imádom a vonatot. Itt ülök, és érzem a kapcsolatot azzal az énemmel, aki legutóbb itt ült, vagy akkor, amikor London felé utaztam. Köztes állapot, felfüggesztett; egyszerre van gyors mozgásban valahonnan valahová, és lebeg egy helyben két pont között.

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vonat
8 hozzászólás
Lobo P>!

A könyvtárak maguk is csodálatosak. Még a könyvesboltoknál is jobbak. Úgy értem, a könyvesboltok keresnek azon, ha eladnak neked egy könyvet, a könyvtárak azonban önzetlenül kölcsönzik őket számolatlan.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
chibizso>!

Vannak könyveim, új könyveim, és amíg azok vannak, addig bármit elviselek.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Joshua182>!

Tolkiennel, mármint A Gyűrűk Urával az a helyzet, hogy tökéletes. Az egész világ, ahogy magába szippantja az embert, az utazás. Eléggé biztosra veszem, hogy nem igaz történet, de annál csodálatosabb, hogy valaki képes volt kitalálni. Az elolvasása mindent megváltoztat. (…) Oázis a léleknek. Még most is bármikor visszatérhetek Középföldére, ha boldogságra vágyom.

48. f.

Kapcsolódó szócikkek: Középfölde
2 hozzászólás
Oriente>!

Márpedig a táj formált minket, az tett bennünket felnőve azzá, amik vagyunk, az határozott meg mindent. Azt hittük, fantasy-világban élünk, holott valójában science fiction volt.

31. oldal

csartak MP>!

Ha eléggé szereted a könyveket, azok is viszontszeretnek.

303. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Marie Moning: Álom és valóság
Naomi Novik: Rengeteg
Susanna Clarke: A hollókirály
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Kerstin Gier: Zafírkék
Joss Stirling: Misty
N. K. Jemisin: A megkövült égbolt
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit