Vörösbegy (Harry Hole 3.) 492 csillagozás

Jo Nesbø: Vörösbegy

Harry Hole nyomozó egy ritka ügyletről szerez tudomást: valaki egy különleges, nagy hatóerejű, Märklin márkájú puskát rendelt. Mind kiderül, a megrendelő egy nyolcvanhoz közeledő férfi, aki a második világháború idején a németek mellett harcolt a keleti fronton. Gyilkosság, bosszú, árulás… Aggastyán korú nemzetiszocialisták és fiatal neonácik… A második világháború keleti frontja és a modern Oslo… Egykori frontharcos átvágott torokkal…Több, időben és térben egymástól messze eső történés vezeti el a sokszor önmaga gyengeségeivel is megküzdeni kénytelen nyomozót egy vakmerő merényletet tervezőjének leleplezéséhez. Csak Norvégiában több, mint 100.000 példányban kelt el!

Eredeti cím: Rødstrupe

Eredeti megjelenés éve: 2000

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Debrecen, 2019
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242681 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2017
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242681 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2014
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242681 · Fordította: Petrikovics Edit

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

158 tag · 83 karc · Utolsó karc: 2020. január 13., 10:49 · Bővebben


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Freddie Mercury


Kedvencelte 45

Most olvassa 40

Várólistára tette 138

Kívánságlistára tette 86


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth I
Jo Nesbø: Vörösbegy

Gyorsan megkedveltem és megszerettem Harry Holét, de az eddig feldolgozott három könyv közül a Vörösbegy volt az első, amit gyakorlatilag végig vigyorogva vagy görcsösen összeráncolt homlokkal olvastam – a nemrég emlegetett Rejtő-etalon után gyorsan jött egy Nesbø-etalon is, érzésem szerint ha erre is rálicitál, megtaláltam az elkövetkező hónapok programját…

A Vörösbegy több tényezőjével nyert meg magának. Először is az időben visszafelé, jókora lyukakkal feldolgozott Hole-életútnak ez egy kimondottan fontos mérföldköve lehet: itt kezdődik a spoiler-trilógia, itt kerül sor spoiler, először bukkan fel a színen Krohn ügyvéd, és ami a (vélhetően kevés olvasó által felvállalt, de nekem nagyon tetsző) telenovellisztikus ízt adja a regényeken átívelő sztorinak: Harry spoiler. Vállalom gyengeségem, Hole szerethetőségét nagyban építi a családregénynek még kevés, de nagyon jól eltalált magánéleti szál, ami így vagy úgy, de mindig odakeveredik a regény fő konfliktusához. Ez a személyes vonulat pedig – amit régen mindenki azzal foglalt össze, hogy Harry alkoholista – maximálisan magával tudja ragadni az olvasót, tudunk együtt szurkolni Harrynek, hogy a sok kaland mellett valami pozitív fordulat is bekövetkezzen amúgy nem is okvetlen annyira sötét életében. Egyébként jómagam hosszú ideig meg voltam győződve arról, hogy minden skandi krimi depresszív: de a Hole-történetek nem azok, maximum hullámzó tendenciát mutatnak Harry aktuális helyzetétől függően. A Vörösbegy mindenesetre határozottan nem olyan lehúzó, sötét tónusú és torz világképű, mint mondjuk Erik Axl Sund regényei.
A konkrét cselekményt illetően a neonáci-antiknáci tematikát rettentően ügyesen fogja meg a szerző. Sőt, olyan komoly kérdéseket vet fel, amiket normál körülmények között szépíróknak kellene: mi a különbség a háborúban német oldalon harcoló norvégok és az újnácik között? Mi motiválta azokat a fiatalokat, akik elmentek Oroszországba háborúzni? Miként Nesbø egyik szereplőjével is kimondatja: mindez talán nem is volt több puszta fiatalkori botlásnál, különösen annak fényében, hogy Norvégiába visszatérve őket hazaárulásért büntették meg, miközben fő motivációjuk egyfajta hazafias lózung volt. Írjuk fel az Okos gondolatok Jo Nesbø tollából című füzetkénkbe: a hazafiság relatív.
Csakhogy a jó ötletekkel és az öles mondanivalóval is bíró cselekmény megszerkesztése is egészen figyelemreméltó, a kötet legalább harminc százalékában ugyanis Harry Hole mellékszereplő, avagy üresjáratban tötyörgő sakkbábú. A cselekményszálakat kiterítve talán az aranymetszés szabályának is megfelelő ábrát kapnánk: az olvasó Harry-val nagyjából azonos ütemben, de más adalékanyagokkal juthat egyre előrébb a rejtély megoldása felé, noha mintha becsúszna egy logikai baki, vagy annak tűnő apróság is*. Nesbø ezúttal nem akar homályos, töredékes részletekkel traktálni minket egy rejtélyes, már-már misztikus gyilkos halovány körvonalaival, helyette a II. világháborúba visszavezető, egyébként igen komplexen és hosszan kidolgozott történetszállal olyan háttér-információkhoz juttat minket, amikhez Harrynek esélye sincs hozzáférni. Megjegyezném, ez a múltbéli, a megfelelő ponton félbeszakított leírás nagyon jól sikerült, bár néhány részletében kissé nyers.
És hát emlékezzünk meg a befejezés spoiler mivoltáról: spoiler

Hogy legyen egy kis negatív felhang is az értékelésben: én általában nem szoktam problémázni a könyvekben felbukkanó hibák miatt, de itt a szöveg közepe táján hemzsegtek az elütések. Nem rontotta el az élményt, de kellemetlenül feltűnő volt. Mást viszont nem tudnék a kiadvány kárára írni.

*spoiler

>!
Animus, Debrecen, 2019
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242681 · Fordította: Petrikovics Edit
2 hozzászólás
>!
Bla I
Jo Nesbø: Vörösbegy

I. Harry a nagydarab, nagyfülű nyomozó hazatér eredményes, sorozatgyilkost megtaláló kalandja után Ausztráliából, majd Thaiföldről is, a sötét, hideg Norvégia, a nyomasztó Oslo bugyraiba, amely depresszióba és alkoholizálásba taszítja újra. Kolléganője segít neki kilábalni a mentális posványból, s főnöke is felelősségteljes megbízatást ad – pont olyat, amitől Harry irtózik. Mégis egy szerencsétlen esemény visszalöki őt a söntésbe. Így kezdődik a Harry Hole sorozat 3. kötete, az egyik kiemelkedően legjobbak közé tartozónak tartott krimi Jo Nesbo tollából…Előre tudtam, hogy ez a könyv top-on van, annyit hallottam már róla, de nagyarcúan megvettem németül, s nem beletört a bicskám…Szóval megvettem az Animus kiadást is, s eddig nem csalódtam…
II. Viszont a könyvből tudtam meg – nekem újdonság volt – hogy a II.VH-ban norvég önkéntesek (15000 fő jelentkezett, 7000 főt hívtak be) harcoltak Hitler katonái, a német hadsereg és – valszeg szintén önkéntes – hollandok oldalán…
III. Annyira életszerűnek éreztem – miután magam is átéltem hasonlót – hogy először találkozik a jóravaló, jobb sorsra érdemes, magányos Harry Hole egy neki tetsző hölggyel, akivel rövid érintkezésük során, mintha feszültség is indukálódna közöttük, s aztán – úgy tűnik -vége, az élet megy tovább. Igen, életszerűsége és reális társadalomábrázolása – amely általában a skandi krimik sajátja – miatt nagyon tetszik Jo Nesbo ábrázolásmódja.
Szerencsére az író is másképp gondolta, s visszaadta Harry-nak a lehetőséget…
IV. A regény cselekménye több szálon fut logikusan és érdekfeszítően felépített, akciódús detektívtörténet. A Vörösbegy savát-borsát azonban a II.VH-s történelmi szál adja. Az író váratlan pillanatokban csavarint egyet a történet alakulásán, épp amikor egyáltalán nem számítanánk rá.
A végkifejlet egy nem szokványos, zseniális írói húzás, amely majd szembemegy a detektívtörténetek logikájával. A kirakós játék egyik darabja felderítetlen maradt. Ez persze előre jelzi a folytatás útját is, az olvasóban fenntartja a jó értelemben vett kíváncsiságot, feszültséget.

9 hozzászólás
>!
B_Tünde P
Jo Nesbø: Vörösbegy

Tegnap Pestre utaztam, de nem volt kedvem egy több mint 400 oldalas könyvet magammal cipelni a hátralévő 50-60 oldal miatt, így két másik, jóval rövidebb könyvet vittem magammal és olvastam a vonaton. Közben viszont, mivel időm volt bőven, többször is eszembe jutott, hogy mi lehet a szereplőkkel, és vajon mi lesz a történet vége – és hát ez a jó könyv egyik ismérve: később is foglalkoztatja az embert, nem csak olvasás közben. Ennek Jo Nesbo könyve tökéletesen megfelelt, ismét egy jó krimit olvashattam a szerző tollából. Sőt, talán még többet is kaptam, mint amit vártam, mert azért ez nem egy átlagos krimi: egész a második világháborúig nyúlik vissza az ezredforduló idején, – majdhogynem napjainkban – játszódó történet. Nesbo nagyon találékonyan és hatásosan szövi egymásba a múlt és jelen eseményeinek szálait, így egy meglehetősen hihető történetet épít fel, ami akár meg is történhetett volna. Harry Hole pedig minden megkeseredett/életunt/kiábrándult/stb. zsaru-tulajdonsága ellenére egy szerethető figura, én legalábbis megkedveltem, így most kíváncsian várom a sorozat következő részét.

>!
Biedermann_Izabella P
Jo Nesbø: Vörösbegy

Ej, ezt most kár volt elolvasni. Kár volt, mert már nem nagyon tudok több függést beilleszteni az életembe, és most akkor lett ez a norvég krimi-függésem, sőt nagyobb baj, hogy még ez a súlyos Harry Hole-függésem is.
Sziasztok, Izabella vagyok, Harry Hole-függő.
Jó krimi. Izgalmas, fordulatos, szomorú, kicsit vidám (na jól van, ne szórakozz, norvég, érted), és végül nem minden szemétládát kapnak el. Életszerű is.
Azt bírtam benne, hogy ez a norvég űbersztár zenészíróközgazdászvoltfocista szépen beleásta magát a történelembe. Szóval kiderítette, hogy ez a klassz kis balsors, ami eddig talán csak drága nemzetünket, meg na igen, esetleg még a dominikaiakat is tépte, kösz Junot, az hosszú téli estéken a norvégokat boldogítja. Cool. Csak be ne pereljék Kölcseyt, mert akkor nekünk annyi.
Ami az egyéb hozzáértéseket illeti, a cselekmény középpontjába kerülő fegyver tekintetében elég sok a kétely, ezért egy kicsit kár. Jobb szeretem, ha az írók mindennek utánanéznek, de jóvanna, csak fél csillaga bánta, mert a madarak rendben voltak.
A könyv nyelvezete jó, feszültséggel teli, szűkszavúan szexis, vagy ja, az lehet, hogy inkább Harry Hole.
Az elején egy kicsit zavart, hogy nem tudtam a neveket megjegyezni, és kicsit úgy éreztem magam, mint a Száz év magányban (itt mindenkit ugyanúgy hívnak baszki????), de aztán elmúlt.
Esetleg kéne nekem ennek a Holénak a száma …

12 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Jo Nesbø: Vörösbegy

"– És maga, Harry, mit csinál, amikor kudarcot vall?
– Én? Hm. Én egy ideig csak ücsörgök a földön. Aztán összeszedem magam. Az embernek nem nagyon van más választása."

Lassan olvasom az író könyveit, ugyanis még mindig nem tudtam teljesen megszokni a stílusát.
Az első két része a sorozatnak elég megosztó volt a számomra, az legelső nem igazán hatott meg, a második már jobb volt.
Itt egy kis stagnálást érzek, mert bár sok karakterrel volt dolgom, elég kusza szálakat kellett kibogozni, mégis megmaradt az érzés miszerint valami nem jó, nem tetszik.
Nagyon szeretem a feszültséggel teli történeteket, itt ezt is megkaptam.
Volt karakter fejlődés, gyomorszorító érzés, izgalom, és mégis hiányzik valami még mindig.
Amíg ezen töprengek nem fogok újabb könyvéhez nyúlni, nem akarom büntetni, mert nem jöttem rá mi hiányzik.
Addig is csak annyit írhatok, hogy jó volt olvasni mindentől függetlenül.
Egy olvasásnak tökéletesen megfelelt.

>!
vIVIv
Jo Nesbø: Vörösbegy

Még mindig nem kapott el úgy istenigazából a gépszíj, pedig azt olvastam, hogy ez a rész nagyon jó… Hááááááááááááááááát
A könyv mondjuk úgy majdnem fele unalmas volt…ugrált az író össze vissza és nem értettem. Harry szál után mi a manót akarunk mi 1944-el és a sok ismeretlen emberrel. De persze amire az olvasó elmerülhetett volna ebben az idősíkban már megint egy gyors váltás, aminek köze se volt ehhez…o.O
Kellett kicsi spoiler idő, hogy végre legyen értelme mindennek. Leginkább a könyv 70-80%-tól lett igazán izgalmas, egészen addig amíg el nem kapták az igazi gyilkost.
Viszont maradt egy hiányérzetem…Lehet én siklottam el felette, de spoiler

>!
robinson P
Jo Nesbø: Vörösbegy

Először nem tetszett,… aztán beindult, letarolt… Nagyon jó figurák, a történet a második világháborúig nyúlik vissza, szinte két történet egyben. A nyomozó egy önfejű, makacs figura, imádni valóan gonoszkodó poénjaival, csavaros észjárásával nagyon emberi, szerethető fazon.
Zseniális, pazar. Hangulata, a madártannal színesített II. világháborús történet, ami napjainkig vezet. Szerelemről és a hitről, kitartani egy eszme mellett, személyiségzavarról és az igazságról. Döbbenetes, a hangulatfestő tájleírásai is megkapóan szépek, már már szépirodalmi szintű.
Lélek és jellemábrázolásai, valóságszerű, sodróan érdekes lendülete van. Kerek, kidolgozott és izgalmas történet. Tudom, elfogult vagyok, de nagyon sok egyéb is van ebben a nem csak krimiben. HH hajrá!
Ezzel végig is olvastam a teljes sorozatot.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/01/vorosbegy.html

3 hozzászólás
>!
pável 
Jo Nesbø: Vörösbegy

[öt dögcédula]
Sokkal több, mint egy krimi, nevezzük inkább történelmi kriminek, mert benne van Norvégia egész 20. századi múltja, néhány frontkatona múltjába rejtve, a náci örökséggel együtt, itt gondolhatunk a közelmúlt ifjú tömeggyilkosára is, de inkább a lelkeket megnyomorító világháborúra.
És természetesen ne is essünk egyik ámulatból a másikba, lehetne csak öt alá, mert azért nyelvében nem egy remekmű, és csak egy kevés, szolid humort enged meg magának (bizonyára nem véletlenül), mégis „csak” egy bűnügyi regény, és mert a közepe felé kissé megfekszik a sztori, de azért, hogy megint feszesre húzza a szálakat, és mi megint engedelmesen loholunk a szerző nyomában. Szóval nem csak a nyitva maradt korrupt, sőt gyilkos zsaru történetszála miatt rohan az ember a következő kötetekért a könyvtárba.
Az énekesmadarak ki- beletömése a regénykeretbe meg kissé erőltetett lett, de legalább elfedte/elfeledtette a vér szagát, sőt, néhol már költői magasságba szárnyal velük a szöveg.
(2011 k.)

>!
SteelCurtain 
Jo Nesbø: Vörösbegy

Harry, iszol te rendesen?
Tetszett a történeted, érdekes volt a cselekmény felépítése, de én most elsősorban a züllöttséged miatt aggódom. Nyugtass meg, hogy nem válik belőled nyakkendős, szürke, jó fiú.
Nem szorul bizonyításra, hogy tudsz te isten igazában vedelni, no de arról szó se volt, hogy idővel esetleg megpróbálsz majd viselkedni, netán szerelembe esni. Nem mintha kifogásom lenne az érzelmek ellen, de lásd be, hogy úgy elbágyadtál Ámor nyilától, hogy legfeljebb a bodzaszörpnek csinálhatnál reklámot. De amit ezeken a lapokon legurítottál a torkodon, az nálunk egy közepesen elvetemült törzsvendégekkel dicsekedő kőműveskocsma amatőr lerészegedő tanfolyamán a regisztrációra sem lenne elég.
És a sorozatgyilkossal sem vagyok megelégedve. Oké, lelkiismeretfurdalás nélkül, professzionálisan tud ölni. És nem is csak egyszer. De tényleg létezik olyan boldog ország, ahol a könyvben érintett korszak ilyen miniatűr vérbosszúra serkent? Nyúlfarknyi célpontlista? Sehol egy nép, egy nagyobb csoport, amit feltétlenül ki kellene irtani? Tudod, egy olyan átlagos országban, mint az én hazám, az ilyen lightos sorozatgyilkos még parlamenti képviselő se lehetne.
Viszont el kell ismernem, hogy illemtanból nemcsak te, de még a norvég nácik is messze felette járnak egy bizonyos ország közszereplőinek.
Mi lesz így velünk?! Se részegség, se durva beszéd!
De meg ne sértődj! Nézz a pohár fenekére, és térj vissza minél előbb! Várlak!

>!
Kókuszka
Jo Nesbø: Vörösbegy

Zseniális krimi, amit nem lehet kutyafuttában olvasni. Rengeteg karakter, rengeteg információ, néha a nevek tengerében el is vesztem. Mind a jelen, mind a múlt szerteágazó történései lebilincselőek. A jelen egyúttal társadalmi kritika is az idealizált norvég társadalommal szemben. A múlt szálai a második világháborúig nyúlnak vissza, ahol a keleti fronton egy maroknyi önkéntes norvég katona harcol a németek oldalán. Harry Hole pedig mindent visz, fantasztikus ráérzéssel göngyölíti fel a szálakat, egyúttal itt ismeri meg élete nagy szerelmét Rakelt.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Egyelőre nyolc kopaszt találtam közöttük.
– És mégis, miből jött rá, hogy kopaszok?
– Felhívtam őket. Hihetetlen, mennyien otthon vannak hajnal négykor.

274. oldal

1 hozzászólás
>!
Rits

– Ez az enyém? Rakel összecsapta a kezét, és elvette Harrytól a margarétacsokrot.
– Már nem találtam nyitva a virágüzletet, úgyhogy a saját kertedből van – mondta Harry, és belépett az ajtón.

>!
cassiesdream

– És maga, Harry, mit csinál, amikor kudarcot vall?
– Én? Hm. Én egy ideig csak ücsörgök a földön. Aztán összeszedem magam. Az embernek nem nagyon van más választása.

>!
egy_ember

Sverre tekintete átvándorolt a tükörről a falakra. A Führer képe, a Burzum koncertplakátja, a horogkeresztes zászló, a vaskeresztek és a Joseph Goebbels régi propagandaplakátjának mintájára készült Blood & Honour-poszter. Most először tűnt fel neki, hogy a helyiség olyan, mint valami kiskamasz szobája. Ha a Vitt Motstånd zászlót Manchester United sálra, Heinrich Himmler képét pedig David Beckhamére cserélné, pont olyan lenne, mintha egy tizennégy éves gyerek lakna itt.

282. oldal

5 hozzászólás
>!
Swoosh

Moller visszafojtotta kacagását. Mindig olyan könnyen elneveti magát, és túl könnyű kedvelni is ezt a kissé ütődött rendőrtisztet, ahogy itt áll a nagy füleivel, amelyek mint boldog pillangók ücsörögnek leborotvált koponyáján.

38. oldal

>!
gybarbii

– Mindenki, aki úgy tesz, mintha odakinn nem folyna faji háború, az vagy vak, vagy áruló.

18. oldal

>!
pribrgre P

Harry tisztában volt vele, milyen kicsi az esélye, hogy egy eladó minden vevőre emlékezzen, akiknek cipőt adott el. Persze, az esélyek lényegesen javulnak, ha a vevőnek Sieg Heil van a tarkójára tetoválva.

>!
Swoosh

A hóban egy drogos toporgott, tekintete ellobbanás előtti gyertyalángként kóválygott ide-oda.

107. oldal

>!
Bla I

Lehet, hogy nagyon önteltnek tűnik, amit mondok, de nekünk, akik saját bőrünkön tapasztaltuk meg a háborút, kötelességünk továbbadni emlékeinket az utánunk jövő nemzedéknek, amíg még lehetőségünk van rá.

195. oldal

>!
Emerson

[…] húszévesen Rakel egyedül körülutazta a Földet. Harry ennyi idősen mindössze egy sikertelen interrail utazást és kezdődő alkoholizmusát tudta felmutatni élettapasztalatként.

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Hole

A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nemere István: Halj meg helyettem!
Samuel Bjørk: Magányos utazó
Karin Fossum: Elszabadul a pokol
Stieg Larsson: A tetovált lány
Stephen King: Aki kapja, marja
Robert Galbraith: Halálos fehér
Ben H. Winters: Gyilkosság világvége előtt
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház