Vörösbegy (Harry Hole 3.) 423 csillagozás

Jo Nesbø: Vörösbegy

Harry Hole nyomozó egy ritka ügyletről szerez tudomást: valaki egy különleges, nagy hatóerejű, Märklin márkájú puskát rendelt. Mind kiderül, a megrendelő egy nyolcvanhoz közeledő férfi, aki a második világháború idején a németek mellett harcolt a keleti fronton. Gyilkosság, bosszú, árulás… Aggastyán korú nemzetiszocialisták és fiatal neonácik… A második világháború keleti frontja és a modern Oslo… Egykori frontharcos átvágott torokkal…Több, időben és térben egymástól messze eső történés vezeti el a sokszor önmaga gyengeségeivel is megküzdeni kénytelen nyomozót egy vakmerő merényletet tervezőjének leleplezéséhez. Csak Norvégiában több, mint 100.000 példányban kelt el!

Eredeti cím: Rødstrupe

Eredeti megjelenés éve: 2000

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2017
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242681 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2014
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242681 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2012
448 oldal · ISBN: 9789633241721 · Fordította: Petrikovics Edit

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

149 tag · 79 karc · Utolsó karc: 2018. július 12., 21:01 · Bővebben


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole


Kedvencelte 41

Most olvassa 42

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 74


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Jo Nesbø: Vörösbegy

I. Harry a nagydarab, nagyfülű nyomozó hazatér eredményes, sorozatgyilkost megtaláló kalandja után Ausztráliából, majd Thaiföldről is, a sötét, hideg Norvégia, a nyomasztó Oslo bugyraiba, amely depresszióba és alkoholizálásba taszítja újra. Kolléganője segít neki kilábalni a mentális posványból, s főnöke is felelősségteljes megbízatást ad – pont olyat, amitől Harry irtózik. Mégis egy szerencsétlen esemény visszalöki őt a söntésbe. Így kezdődik a Harry Hole sorozat 3. kötete, az egyik kiemelkedően legjobbak közé tartozónak tartott krimi Jo Nesbo tollából…Előre tudtam, hogy ez a könyv top-on van, annyit hallottam már róla, de nagyarcúan megvettem németül, s nem beletört a bicskám…Szóval megvettem az Animus kiadást is, s eddig nem csalódtam…
II. Viszont a könyvből tudtam meg – nekem újdonság volt – hogy a II.VH-ban norvég önkéntesek (15000 fő jelentkezett, 7000 főt hívtak be) harcoltak Hitler katonái, a német hadsereg és – valszeg szintén önkéntes – hollandok oldalán…
III. Annyira életszerűnek éreztem – miután magam is átéltem hasonlót – hogy először találkozik a jóravaló, jobb sorsra érdemes, magányos Harry Hole egy neki tetsző hölggyel, akivel rövid érintkezésük során, mintha feszültség is indukálódna közöttük, s aztán – úgy tűnik -vége, az élet megy tovább. Igen, életszerűsége és reális társadalomábrázolása – amely általában a skandi krimik sajátja – miatt nagyon tetszik Jo Nesbo ábrázolásmódja.
Szerencsére az író is másképp gondolta, s visszaadta Harry-nak a lehetőséget…
IV. A regény cselekménye több szálon fut logikusan és érdekfeszítően felépített, akciódús detektívtörténet. A Vörösbegy savát-borsát azonban a II.VH-s történelmi szál adja. Az író váratlan pillanatokban csavarint egyet a történet alakulásán, épp amikor egyáltalán nem számítanánk rá.
A végkifejlet egy nem szokványos, zseniális írói húzás, amely majd szembemegy a detektívtörténetek logikájával. A kirakós játék egyik darabja felderítetlen maradt. Ez persze előre jelzi a folytatás útját is, az olvasóban fenntartja a jó értelemben vett kíváncsiságot, feszültséget.

9 hozzászólás
>!
B_Tünde P
Jo Nesbø: Vörösbegy

Tegnap Pestre utaztam, de nem volt kedvem egy több mint 400 oldalas könyvet magammal cipelni a hátralévő 50-60 oldal miatt, így két másik, jóval rövidebb könyvet vittem magammal és olvastam a vonaton. Közben viszont, mivel időm volt bőven, többször is eszembe jutott, hogy mi lehet a szereplőkkel, és vajon mi lesz a történet vége – és hát ez a jó könyv egyik ismérve: később is foglalkoztatja az embert, nem csak olvasás közben. Ennek Jo Nesbo könyve tökéletesen megfelelt, ismét egy jó krimit olvashattam a szerző tollából. Sőt, talán még többet is kaptam, mint amit vártam, mert azért ez nem egy átlagos krimi: egész a második világháborúig nyúlik vissza az ezredforduló idején, – majdhogynem napjainkban – játszódó történet. Nesbo nagyon találékonyan és hatásosan szövi egymásba a múlt és jelen eseményeinek szálait, így egy meglehetősen hihető történetet épít fel, ami akár meg is történhetett volna. Harry Hole pedig minden megkeseredett/életunt/kiábrándult/stb. zsaru-tulajdonsága ellenére egy szerethető figura, én legalábbis megkedveltem, így most kíváncsian várom a sorozat következő részét.

>!
Biedermann_Izabella P
Jo Nesbø: Vörösbegy

Ej, ezt most kár volt elolvasni. Kár volt, mert már nem nagyon tudok több függést beilleszteni az életembe, és most akkor lett ez a norvég krimi-függésem, sőt nagyobb baj, hogy még ez a súlyos Harry Hole-függésem is.
Sziasztok, Izabella vagyok, Harry Hole-függő.
Jó krimi. Izgalmas, fordulatos, szomorú, kicsit vidám (na jól van, ne szórakozz, norvég, érted), és végül nem minden szemétládát kapnak el. Életszerű is.
Azt bírtam benne, hogy ez a norvég űbersztár zenészíróközgazdászvoltfocista szépen beleásta magát a történelembe. Szóval kiderítette, hogy ez a klassz kis balsors, ami eddig talán csak drága nemzetünket, meg na igen, esetleg még a dominikaiakat is tépte, kösz Junot, az hosszú téli estéken a norvégokat boldogítja. Cool. Csak be ne pereljék Kölcseyt, mert akkor nekünk annyi.
Ami az egyéb hozzáértéseket illeti, a cselekmény középpontjába kerülő fegyver tekintetében elég sok a kétely, ezért egy kicsit kár. Jobb szeretem, ha az írók mindennek utánanéznek, de jóvanna, csak fél csillaga bánta, mert a madarak rendben voltak.
A könyv nyelvezete jó, feszültséggel teli, szűkszavúan szexis, vagy ja, az lehet, hogy inkább Harry Hole.
Az elején egy kicsit zavart, hogy nem tudtam a neveket megjegyezni, és kicsit úgy éreztem magam, mint a Száz év magányban (itt mindenkit ugyanúgy hívnak baszki????), de aztán elmúlt.
Esetleg kéne nekem ennek a Holénak a száma …

12 hozzászólás
>!
robinson P
Jo Nesbø: Vörösbegy

Először nem tetszett,… aztán beindult, letarolt… Nagyon jó figurák, a történet a második világháborúig nyúlik vissza, szinte két történet egyben. A nyomozó egy önfejű, makacs figura, imádni valóan gonoszkodó poénjaival, csavaros észjárásával nagyon emberi, szerethető fazon.
Zseniális, pazar. Hangulata, a madártannal színesített II. világháborús történet, ami napjainkig vezet. Szerelemről és a hitről, kitartani egy eszme mellett, személyiségzavarról és az igazságról. Döbbenetes, a hangulatfestő tájleírásai is megkapóan szépek, már már szépirodalmi szintű.
Lélek és jellemábrázolásai, valóságszerű, sodróan érdekes lendülete van. Kerek, kidolgozott és izgalmas történet. Tudom, elfogult vagyok, de nagyon sok egyéb is van ebben a nem csak krimiben. HH hajrá!
Ezzel végig is olvastam a teljes sorozatot.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/01/vorosbegy.html

3 hozzászólás
>!
vIVIv
Jo Nesbø: Vörösbegy

Még mindig nem kapott el úgy istenigazából a gépszíj, pedig azt olvastam, hogy ez a rész nagyon jó… Hááááááááááááááááát
A könyv mondjuk úgy majdnem fele unalmas volt…ugrált az író össze vissza és nem értettem. Harry szál után mi a manót akarunk mi 1944-el és a sok ismeretlen emberrel. De persze amire az olvasó elmerülhetett volna ebben az idősíkban már megint egy gyors váltás, aminek köze se volt ehhez…o.O
Kellett kicsi spoiler idő, hogy végre legyen értelme mindennek. Leginkább a könyv 70-80%-tól lett igazán izgalmas, egészen addig amíg el nem kapták az igazi gyilkost.
Viszont maradt egy hiányérzetem…Lehet én siklottam el felette, de spoiler

>!
SteelCurtain
Jo Nesbø: Vörösbegy

Harry, iszol te rendesen?
Tetszett a történeted, érdekes volt a cselekmény felépítése, de én most elsősorban a züllöttséged miatt aggódom. Nyugtass meg, hogy nem válik belőled nyakkendős, szürke, jó fiú.
Nem szorul bizonyításra, hogy tudsz te isten igazában vedelni, no de arról szó se volt, hogy idővel esetleg megpróbálsz majd viselkedni, netán szerelembe esni. Nem mintha kifogásom lenne az érzelmek ellen, de lásd be, hogy úgy elbágyadtál Ámor nyilától, hogy legfeljebb a bodzaszörpnek csinálhatnál reklámot. De amit ezeken a lapokon legurítottál a torkodon, az nálunk egy közepesen elvetemült törzsvendégekkel dicsekedő kőműveskocsma amatőr lerészegedő tanfolyamán a regisztrációra sem lenne elég.
És a sorozatgyilkossal sem vagyok megelégedve. Oké, lelkiismeretfurdalás nélkül, professzionálisan tud ölni. És nem is csak egyszer. De tényleg létezik olyan boldog ország, ahol a könyvben érintett korszak ilyen miniatűr vérbosszúra serkent? Nyúlfarknyi célpontlista? Sehol egy nép, egy nagyobb csoport, amit feltétlenül ki kellene irtani? Tudod, egy olyan átlagos országban, mint az én hazám, az ilyen lightos sorozatgyilkos még parlamenti képviselő se lehetne.
Viszont el kell ismernem, hogy illemtanból nemcsak te, de még a norvég nácik is messze felette járnak egy bizonyos ország közszereplőinek.
Mi lesz így velünk?! Se részegség, se durva beszéd!
De meg ne sértődj! Nézz a pohár fenekére, és térj vissza minél előbb! Várlak!

>!
Kókuszka
Jo Nesbø: Vörösbegy

Zseniális krimi, amit nem lehet kutyafuttában olvasni. Rengeteg karakter, rengeteg információ, néha a nevek tengerében el is vesztem. Mind a jelen, mind a múlt szerteágazó történései lebilincselőek. A jelen egyúttal társadalmi kritika is az idealizált norvég társadalommal szemben. A múlt szálai a második világháborúig nyúlnak vissza, ahol a keleti fronton egy maroknyi önkéntes norvég katona harcol a németek oldalán. Harry Hole pedig mindent visz, fantasztikus ráérzéssel göngyölíti fel a szálakat, egyúttal itt ismeri meg élete nagy szerelmét Rakelt.

>!
Zsuzsanna_Makai 
Jo Nesbø: Vörösbegy

Hàt nem ez volt az eddigi legjobb Nesbø könyv, de a vège pl elèg izgi volt ahhoz, h mèg nem ebèdeltem, ès mindjàrt 5.
Mivel làttam màr a Hòember c filmet, ès Rakel nem lett a kedvencem, most, mèg Ellen miatt se kedveltem meg sokkal jobban.
…ès a Herceg, nem hiszem el, h tovàbb kell vàrnom vele, h Harry elkapja.
Mànap reggel: munkàba menet azon a kulcsos keverèsen gondolkodtam egy jò 10 percet, mire megint összeàllt a kèp.

2 hozzászólás
>!
Gyula_Böszörményi IP
Jo Nesbø: Vörösbegy

Első Nesbo könyvem és bizony lehet, hogy rossz kötettel kezdtem. Meg kell, hogy valljam, én ezt a regényt 99%-ban halálosan untam. A nyomozó alakja semmilyen formában nem fogott meg, az északi szürkeség – mint minden skandináv regényben – nyomasztott, a neonácikkal való huzakodás érdektelen volt. Nesbo érezhetően hadilábon áll a romantikával, mivel a regény legrosszabb jelenetei pont a férfi-nő kapcsolatokról szólnak: idétlenek, esetlenek és kicsit sem életszerűek. Boncolgathatnám még a regény hibáit, de minek. Talán próbálkozom még a szerzővel, ám félek, hiába. Hogy mégis adtam három csillagot? Volt néhány jó jelenet, meg sok-sok betű – bár most jövök rá, ez kevés a három csillaghoz. Na mindegy, ez már így marad.

1 hozzászólás
>!
Timcsibaba77
Jo Nesbø: Vörösbegy

Nagyon tetszett, még mindig a hatása alatt vagyok a könyvnek. Zseniális, hogy a múlt, és jelen össze vegyül, mindennek jelentősége lesz. Amúgy is szeretem a történelmi jellegű, háborús témájú könyveket, így most ez egy fejtörős, élménydús igazi kihívás volt számomra. Egy fokkal beljebb került a szívembe a svéd krimik világa. Nem éreztem azt, hogy túl lett írva a regény, sok más író esetében azért az utolsó száz(valahány) oldalt már majdhogynem időhúzásnak, és nehézkesnek szoktam érezni, most viszont nehéz volt letennem Jo Nesbo-t.
Két generációval ezelőtti „régi kis öregek” tudnak csak visszaemlékezni azokra a szörnyű időkre, valahol nem is csodálkozok el azon, hogy keveseknek adatott meg a tiszta fej, és a tovább élés lehetősége, mint a könyvben is….Na de nem lövöm le a lényeget, mindenkinek ajánlom az olvasást.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Egyelőre nyolc kopaszt találtam közöttük.
– És mégis, miből jött rá, hogy kopaszok?
– Felhívtam őket. Hihetetlen, mennyien otthon vannak hajnal négykor.

274. oldal

1 hozzászólás
>!
cassiesdream

– És maga, Harry, mit csinál, amikor kudarcot vall?
– Én? Hm. Én egy ideig csak ücsörgök a földön. Aztán összeszedem magam. Az embernek nem nagyon van más választása.

>!
Rits

– Ez az enyém? Rakel összecsapta a kezét, és elvette Harrytól a margarétacsokrot.
– Már nem találtam nyitva a virágüzletet, úgyhogy a saját kertedből van – mondta Harry, és belépett az ajtón.

>!
egy_ember

Sverre tekintete átvándorolt a tükörről a falakra. A Führer képe, a Burzum koncertplakátja, a horogkeresztes zászló, a vaskeresztek és a Joseph Goebbels régi propagandaplakátjának mintájára készült Blood & Honour-poszter. Most először tűnt fel neki, hogy a helyiség olyan, mint valami kiskamasz szobája. Ha a Vitt Motstånd zászlót Manchester United sálra, Heinrich Himmler képét pedig David Beckhamére cserélné, pont olyan lenne, mintha egy tizennégy éves gyerek lakna itt.

282. oldal

5 hozzászólás
>!
Swoosh

Moller visszafojtotta kacagását. Mindig olyan könnyen elneveti magát, és túl könnyű kedvelni is ezt a kissé ütődött rendőrtisztet, ahogy itt áll a nagy füleivel, amelyek mint boldog pillangók ücsörögnek leborotvált koponyáján.

38. oldal

>!
gybarbii

– Mindenki, aki úgy tesz, mintha odakinn nem folyna faji háború, az vagy vak, vagy áruló.

18. oldal

>!
Annamarie P

A listán szereplő száztíz személyből, akiket ütőfegyverrel okozott testi sértéssel gyanúsítottak, eddig hetvenet ellenőriztem. Egyelőre nyolc kopaszt találtam közöttük.
– És mégis miből jött rá, hogy kopaszok?
– Felhívtam őket. Hihetetlen mennyien otthon vannak hajnali négykor.
– Egyesével felhívta őket? -kérdezte Harry.
– Persze – válaszolta Halvorsen. – Otthon vagy a mobiljukon. Hihetetlen, mennyien…
Harry közbevágott:
– Maga megkérte ezeket az erőszakos bűnözőket, hogy ugyan, legyenek szívesek, adjanak már a rendőrség részére egy friss személyleírást magukról?!
– Nem egészen.

274. oldal

>!
Bla I

Lehet, hogy nagyon önteltnek tűnik, amit mondok, de nekünk, akik saját bőrünkön tapasztaltuk meg a háborút, kötelességünk továbbadni emlékeinket az utánunk jövő nemzedéknek, amíg még lehetőségünk van rá.

195. oldal

>!
gybarbii

Egy szürke madár szelte át a levegőt.

(első mondat)

>!
cassiesdream

– Jól hallottam, hogy megint a Schrøder vendéglőbe jársz, Harry?
– Ritkábban, mint azelőtt, főnök. Annyi jó műsor megy a tévében.
– De alkalomadtán beülsz oda?
– Nem szeretik, ha álldogál az ember.
– Állj már le! Megint iszol?
– Csak keveset.
– Mennyit?
– Ha ennél is kevesebbet innék, akkor kidobnának.


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Az órák
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Nemere István: Halj meg helyettem!
Molnár Anna Lujza: Betli
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Vavyan Fable: Vis Major
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Vavyan Fable: A halál zsoldjában