Vér ​a havon (Vér a havon 1.) 396 csillagozás

Jo Nesbø: Vér a havon

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Olav furcsa figura, nemigen mer közeledni másokhoz. Gyermekkora óta falja a könyveket, amiben diszlexiája sem gátolja meg. Maga is azt állítja, hogy egyetlen dolgot leszámítva mindenre teljesen alkalmatlan.

Ez az egy dolog pedig az emberölés.

Mint a bérgyilkosok általában, ő is magányos életet él, csupán Maria, a siketnéma, sánta boltoslány iránt táplál plátói érzelmeket. Egy nap azonban végre fordul a kocka, s megpillantja álmai asszonyát. Csak két gond van. A nő a főnöke felesége. És Olav aktuális feladata éppen az, hogy végezzen vele.

Eredeti cím: Blod på snø

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2015
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243107 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2015
192 oldal · ISBN: 9789633243114 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2015
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243107 · Fordította: Petrikovics Edit

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Olav Johansen · Corina Hoffmann · Daniel Hoffmann

Helyszínek népszerűség szerint

Oslo


Kedvencelte 12

Most olvassa 10

Várólistára tette 101

Kívánságlistára tette 97


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Jo Nesbø: Vér a havon

Egy teljesen új közelítés Nesbo-től, egy noir, egy bérgyilkossal, akit lassan –apróbb mozaik-történeteken keresztül – megértünk, kicsit tán meg is szeretünk. Nagyon olvasmányos a stílus, szokatlan a rövidség, a mintegy 200 oldalas köteten így egy napon belül túllendülhetünk, de mégsem csalódunk, mert a szerző röviden is jól ír, s itt is szembe találjuk magunkat a nem várt fordulatokkal…
Ez az új – a Harry Hole sorozat befejeztével – sorozat első kötete, melynek bevételét afrikai gyerekek javára ajánlotta! Ajánlom – jó kikapcsolódás!

5 hozzászólás
Timcsibaba77>!
Jo Nesbø: Vér a havon

Ezt a könyvet egy szuszra muszáj volt elolvasni. Egyszerűen a hatása alá kerültem, mert nemcsak egy krimi, hanem egy lírikus, absztrakt mű volt, legalább is nekem. Egy dilemmában, és érzelmekben gazdag, kissé furcsa szerelmeket vonultat fel az író, egy bérgyilkos, és a nőkkel való kapcsolatát illetőleg.
spoiler
Jó volt kicsit más vizekre evezni, szokatlan volt, és megrázó, mely nyomot hagy az olvasóban, és egyben elgondolkodtat. A süket-némának hitt rendes lány Maria végül kiderül, nem is az, aminek a srác hitte, hanem egy roppant csendes, visszahúzódó francia lány, aki meggondolja minden érzését-szavát. A vége azért kicsit elszontyolított, hogy a könyv főszereplője meghal, és nem leli meg az igazi boldogságot.

Dióhéjban, ez is egy remek mű volt.

2 hozzászólás
Riszperidon P>!
Jo Nesbø: Vér a havon

Az első Nesbø könyvem, de tuti nem az utolsó. Régóta szemezek az íróval, és most végre a megvalósításig is eljutottam.
Egy igazi, nyomasztó, sötét alvilági történet. Egy ember drámája, aki bár legbelül jó és értékes ember, de egy alkoholista anyával és egy bűnöző apával nem tud kiemelkedni a mocsokból.
Az a fajta kegyetlenség szövi át az egészet, amire csak egyetlen szörnyeteg képes, az ember. Az a fajta, ami tényleg megérint, megráz. Mert engem valahogy ez mindig jobban szíven ütött, mint amikor kitalált lények játszadoznak a letépett fejünkből kiszürcsölt agyvelővel. Rossz azt látni, és tudni, hogy vannak emberek, akiknek tényleg ezek a mindennapjaik, mint ami itt le van írva.
Gyorsan olvasható, alvilági történet, nem túl meglepő végkifejlettel. Kezdésnek jó volt, de úgy érzem, fogok még ennél jobbakat is kapni az írótól.

8 hozzászólás
mate55 P>!
Jo Nesbø: Vér a havon

Ez a hideg Edvard Munch-szerű véres atmoszféra, úgy áthaladt rajtam, mint egy vízre hulló hópehely: van is, volt is, már nincs is.

4 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Jo Nesbø: Vér a havon

A sztori és a szereplők nem sokat adtak a világnak. Elég langyos őszi szél az egész, a főhős olyan nem tudom hova kell pakolni figura. Ha ezt a részét kellene értékelni nem sokra pontoznám, de van egy nagy kövér DE.
A stílus. Egyszerűen imádás van. Nagyon bírtam benne lenni ennek a bérgyilkos ipsének a fejében, és bár mint személy, karakter nagyon nem jött be, de az ő szemein keresztül figyelni az eseményeket azért mégis adott egy finom fűszert a dolgoknak.

bokrichard>!
Jo Nesbø: Vér a havon

Lehet, hogy úgy volt vele Nesbo, ahogy én is, hogy gyors beiktatás ez két regény közé (mellé), de az eredmény nem annyira rossz, sokkal inkább „én-idegen”. Aki Harry Hole történeteit ismeri, annak ez hatalmas kérdőjeleket fog felvetni, mert ez más. De nem feltétlen rossz, csak más, és ez furcsa lehet. Az is furcsa, hogy nálam bizonyos pontjain a kisregénynek előjött egy kifejezés a fejemben: „lírai krimi”. Bugyog a vér, előjönnek a gonoszok, a kábszer, és hasonlók, ugyanakkor a fogalmazásmód, a metaforák olyan szintűek, amik meglepők. Olaf olyan furcsa, amilyen a könyv: a szerethető bérgyilkos igen nagy oximoron, de itt ez a helyzet. Megismerhetjük e rövid idő alatt, hogy is lett az aki, és valahogy a hibái ellenére igencsak sajnálnivaló. És hogy beleillik-e a szerelem?? Elgondolkodtató, de jó.

jehuka P>!
Jo Nesbø: Vér a havon

Úgy kezdtem neki a regénynek, hogy nem olvastam sem a fülszöveget, sem a korábban írt értékeléseket, így igencsak meglepett. Szerencsére jó értelemben. Volt már rá példa, hogy olyan könyvet vettem a kezembe, amikor egy bérgyilkos bőrébe bújhattam, és meg kell mondjam, most is nagyon bejön :)
A történet nem túl hosszú, nem túl bonyolult és valljuk be, nem is túl eredeti spoiler mégis – talán a stílusa és a fekete humora miatt – izgalmas és élvezhető, bár a végkifejlet némiképpen kiszámítható. Könnyed délutáni kikapcsolódásnak ideális.

Lynn>!
Jo Nesbø: Vér a havon

Nagyon magával tudott ragadni a történet és az első olyan Nesbo regény (azóta egyébként már van egy újabb ilyen), ahol megkedveltem a főszereplőt még úgy is, hogy bérgyilkos.

Jó, hogy el lehet szakadni Harry Hole-tól, így ha vele véletlenül történne valami, akkor is lehetne Nesbo-től mit olvasni.

Nefi P>!
Jo Nesbø: Vér a havon

Háááááááááááááát nem is tudom….. azt hittem, ha Jussi Adler-Olsen, Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt és Stieg Larson annyira bejött, akkor a koronázatlan király egyszerűen el fog varázsolni.
Hát nem varázsolódtam el… amolyan elment egynek történet volt, semmi extra…. sőt kissé középszerű volt mondhatni….

Fogok még olvasni Nesbo-t, remélem az majd velem is azt mondatja, hogy ez az! De addig is nem vagyok Nesbo rajongó, sajnos.

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

Az apám mindig azt mondta, hogy hülyére olvasom magam.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
3 hozzászólás
Emerencia P>!

A józan gondolkodásmód egyik jele, hogy az ember elengedi azt, amivel nem tud mit kezdeni, és továbblép .

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Olav Johansen
robinson P>!

– És mit olvas?
– Semmi különöset. Könyveket.

53. oldal

3 hozzászólás
Emerencia P>!

A jószívű ember ritka. És mindig keresett árucikk.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Corina Hoffmann
Black_Angel>!

Szeretek filmet nézni. Nem annyira, mint könyvet olvasni, de néha egy jó film is el tudja érni, hogy másképp lássuk a dolgokat.

59. oldal

PRicsmond>!

Az élet drámaian egyszerű, csak elég betegnek kell lenni hozzá.

167. oldal

Emerencia P>!

Némelyik nőnek fogalma sincs róla, mi a jó neki, és csak ontja magából a szerelmet, anélkül , hogy bármit is követelne cserébe. Igen , olyan, mintha a viszonzatlanság csak még inkább feltüzelné őket.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Olav Johansen
_natalie_néven_ IP>!

Észrevette a szépséget ott, ahol mások nyomát sem látták. És ezért az csak az övé volt.

138. oldal

B_Viki23 P>!

(…) vélni és valóban tudni valamit nem ugyanaz.

Kapcsolódó szócikkek: Olav Johansen

A sorozat következő kötete

Vér a havon sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mario Puzo: A Keresztapa
Karin Fossum: Aki mást szeret
Anne Priest: Angyalkönny
Alexander Söderberg: A második fiú
Ben Sanders: Amerikai vér
Anne Holt: 1222
Bethany-Kris: Titokzatos és tüzes
J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Réti László: A parfümőr
Laurell K. Hamilton: A Harlekin