98. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Szomjúság (Harry Hole 11.) 327 csillagozás

Jo Nesbø: Szomjúság

Harry Hole három éve visszavonult a nyomozói munkától, a rendőrtiszti főiskolán tanít, kiegyensúlyozott életet él. Ám a boldogság vékony jég, amely bármikor beszakadhat az ember lába alatt…

Amikor egy fiatal nőt brutálisan meggyilkolnak a fővárosban, Mikael Bellman rendőrfőkapitány személyes okokból Harry segítségét kéri. Hamarosan újabb hasonló gyilkosság történik, Harry pedig – sutba dobva élete szerelmének és önmagának tett ígéretét – beleveti magát a munkába. Mindössze két nyom van, amelyen elindulhatnak: az első áldozat nyakán lévő sebekben talált rozsda- és festékmaradványok, valamint a tény, hogy mindkét nő társkereső oldalak rendszeres látogatója volt.

Harry azonban valami mást is lát. Valamit, ami megragadja a figyelmét, és arra ösztökéli, hogy mit sem törődve a kockázattal újra a nyomába eredjen a gyilkosnak, aki egyszer már túljárt az eszén…

Jo Nesbø: Törst

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2019
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245361 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2017
496 oldal · ISBN: 9789633245378 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2017
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245361 · Fordította: Petrikovics Edit

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole


Kedvencelte 25

Most olvassa 26

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 96

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
Jo Nesbø: Szomjúság

Nesbø Szomjúsága már a címében is több értelmű, és mégis pofátlanul egyértelmű. Ez a regény valószínűleg inkább csak a Harry Hole életét, kétes hírű karrierjét eddig is percről percre nyomon követő rajongó tábornak jön majd be kritika nélkül. De a célját maradéktalanul eléri. Szórakoztat, bizonyos mértékig lebilincsel, és még a dörzsölt Nesbø olvasók számára is dob alkalmanként egy-egy finom, meglepetés-csontot.
Mindenesetre egy másodpercig sem hagy kétséget afelől, hogy Harry igazi nagy szerelmei a becsvágy mellett, továbbra is az addiktív erejű alkohol és a vér spoiler. Bátran állítható róla, hogy nemcsak hűséges alkat, de konzekvens személyiség is. Viszont sajnos kissé már uncsi.

Végül is jó volt ez egynek, klassz kis visszatérés, a szerző semmit nem veszített profizmusából. De gyanítom, hogy erről a rókáról már nemigen lehet sokkal több bőrt lehúzni. Ideje lenne már Jo mesternek Oslo ködös fjordja és a Frognerpark között jártában-keltében, ráérő idejében ráakadni végre egy másik érdekes alkeszra, akinek még nem ismerjük unásig minden vállvonását és ajakbiggyesztését.

Persze ettől még az életmű fontos darabja, Harry Hole története ettől is teljesebb lesz. Olvassátok!

Bla I>!
Jo Nesbø: Szomjúság

Nesbo egy újabb Harry Hole kötete, amely semmit nem vesztett a sorozat korábban felmutatott értékeiből. Miközben egy jótevőmtől megkaptam digitálisan, sikerült szert tennem a vaterán egy analóg példányra is. Már amikor először megismerkedtem Nesboval, lenyűgözött sokoldalú személyiségével. S ez a könyv sem nélkülözi írói erényeit, sőt, társadalomfilozófiai megállapításai is kristálytiszták, s előre mutatóak. Az ő skandináv krimijeiben ezeket a gyöngyszemeket külön is kell értékelni.
S a vasálkapcsos-harapós sorozatgyilkos, amely miatt Harry visszatér a tanári hivatásból a nyomozói véres valóságba, kockára téve családi boldogságát és időszakos antialkoholizmusát az izgalmas nyomozás során, megéri a ráfordított időt, bár akitől vettem, azt mondta: volt jobb. Pedig – szerintem – önmagában ez is egy kőkemény, fordulatos krimi. Nem is szólva a „majomcsapdáról” és Pirsig könyvéről – amit én is olvastam. Szóval jó volt újra találkozni Hole-val…

1 hozzászólás
mate55 P>!
Jo Nesbø: Szomjúság

Norvégia „vérzik”. Jo Nesbo „Harry Hole” – sorozatának tízedik kötete után kevés olyan könyv volt, aminek megjelenését annyira vártam volna, mint a „Szomjúság” című tizenegyedik részt. A zseniálisan megírt tízedik rész, a szinte sokkoló, de azért kellőképpen nyitva hagyott végkifejletével arra engedett következtetni, hogy Nesbo „valamikor” valami nagy dobásra készül. És most megdobta. Megdobta? Nesbo dühös és kissé titokzatos. Észak – noir uralkodó királya visszatért: torzult, fecsegő, erőszakos, vagy egyszerűen csak addiktív. Igen, Harry hibái dramatizálódtak, de alapvetően humánusak, és ez teszi őt egy könyörtelenül kedves karakterré. A történet (ahogy az írótól ekkora már szinte elvárható) nagyon nyomasztó, borús, brutális (már-már horror) és a végletekig átgondolt. A könyv címe sokrétű, nemcsak a bűncselekményekre utal, hanem a szereplők motivációira, a vér szomjúságára, a tudás szomjúságára, az alkohollal szembeni szomjúság szomjúságára:) és persze nem utolsó sorban Harry szomjúságérzése a gonosz leleplezésére. Egy többrétegű pszichológiai tanulmány, amely nemcsak Harryről szól, hanem számos más elvi karakterről. Brutálisan erőszakos, mesterien ábrázolt, egy kis melankóliával fűszerezve. A sorozat könyveihez hasonlóan a pszichológiai témák is középpontból állnak, amiben a legérdekesebb esettanulmány maga Harry Hole, aki a „bűnözés” egyik legbonyolultabb alakja marad. A zsáner társadalomkritikai sajátosságain is már rég túlléptünk, még akkor is, ha teljes mértékben a „Szomjúság” sem szakított ezzel az írói hagyománnyal. A háttérben pedig mégiscsak kirajzolódik a jóléti burok alatti ambivalens és átalakulások után álló Norvégia fantomképe. Ami igazán okos ebben a történetben is, hogy amíg azon agyalunk, ki is az, aki foglalkoztatja Harry tudatát, észre sem vesszük, hogy velünk milyen játszmát is űz az író. A végső felismerés pedig igencsak megrázó: Nesbo jóval tudatosabban építkezik, mint azt hinnénk. Másik nagy erénye: úgy ír krimit, ahogy más szépirodalmat. És nagyjából ez magyarázza meg azt is, hogy miért emelkedik ki minden vitán felül az egész skandináv krimikatyvaszból, és miért van helye egyértelműen a legnagyobbak között. spoiler Ez a rendkívül félelmetes utazás az emberi természet sötétebb mélyedéseibe, (úgy gondolom) kivételes örömet szerez majd a Nesbo rajongóinak.

7 hozzászólás
robinson P>!
Jo Nesbø: Szomjúság

Ha új vagy Nesbo és Harry Hole univerzumában, akkor azt gondolom, hogy nem fogod a Szomjúságot igazán élvezni, ha néhány háttér információd hiányzik. A könyv tele van fordulatokkal. Borotvaéles és mesterien ábrázolt a Szomjúság története, sok tudományos kriminalisztikai ténnyel.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/11/szomjusag.html

21 hozzászólás
Csabi P>!
Jo Nesbø: Szomjúság

Harry Hole visszatért, hát ez kábé olyan, mintha a Guns ’n’ Roses állna össze újra, és olyan jó lenne, mint az Appetite for destruction idején. Persze az is jó lett volna, ha H.H. is olyan jó, mint a Vörösbegy idején.
A történetben egy újabb sorozatgyilkos miatt reaktiválják Harryt, aki immár a rendőrképzőben tanít. Már megint egy sorozatgyilkos. Oké, imádjuk a sorozatgyilkosokat, mert ellátják bőven hullával az olvasót, de ha már Nesbo előkaparta Harryt, akkor igazán kitalálhatott volna valami újdonságot, amiért érdemes a vén alkeszt újra kitenni az életveszélynek. De nem, Nesbo a jól megszokott patronjait puffogtatja, fordulatait forgatja, ezzel mintegy kényelmes, puha érzést biztosít a sorozat régi olvasóinak, igen, végre, az a régi jó, otthonos érzés. Nem tagadom, annyira beépült popkulturális identitásomba H. H., hogy nem tudok haragudni még ezért sem. Persze azért a józan eszem észreveszi a hibákat, a már sokszor elsütött fordulatokat, a manírokat, de úgy van vele az ember, mint mikor az élete párja süti el a házi poént, megmosolyogja, megpaskolja bátorítóan a fenekét, jól is esik egy kicsit ez az ismerős érzés.
Ami azért mégis fájt, hogy a rutinos krimiolvasó, és főleg az, aki elolvasta az előző tíz részt is, az kb. a vége előtt 150 oldallal biztosan tudja, hogy ki is itt a főbűnös, és a megtévesztést szolgáló fordulatok csak megerősítik ezt a tudatot. Ezzel aztán oda a végkifejlet izgalma, mintha a bűvész kabátujjából kilógna a galamb farka.

dagikám>!
Jo Nesbø: Szomjúság

Majdnem a vègèig hiànyoltam a klasszikus nyomozàst,ès kicsit csalòdott is voltam,hogy csak ilyen egyszerűen kaptàk el a gyilkost. Majd az utolsò 100 oldalon jött el az az ìzig-vèrig törtènő detektìvesdi. Nagyon felvitte nàlam a szìnvonalat ezek utàn. Imàdtam. Volt egy tippem,hogy ki mozgatja a szàlakat a hàttèrben,de sikerült az ìrònak elbizonytalanìtania,de vègül örültem,hogy mègis csak igazam lett. Az utolsò oldalon ìgy lezàrni a sztorit??? :) Emberkìnzàs…:)

Márta_Péterffy P>!
Jo Nesbø: Szomjúság

Majdnem tökéletes, megadtam a 4.5 csillagot, amúgy is elfogult vagyok Nesbo-vel. Kedvenc a Harry Hole sorozat, és nagyon tetszett a Fejvadászok is. Szeretem a stílusát, piszkosul őszinte, messze nem önáltató, jól megírt regény ez az utolsó/?/ Hole történet is. Nesbo könyveiben nem kevés társadalomkritika is van, de sosem didaktikus, inkább ironikus. Az ő osloi világa, az ismerős figurák érdekesek, a kemény krimi-vonal itt is izgalmas A magánéleti ábrázolás mentes minden nyavalygástól, lélektanilag kidolgozott jellemek, szikár érzelmességgel jeleníti meg kedvenc főszereplőnket és társait.
Bizonyos jelenetek és leírások miatt nem ajánlom mindenkinek, de aki olvasott már a szerzőtől, annak érdemes végig vennie a Hole-sorozatot!

2 hozzászólás
PRicsmond>!
Jo Nesbø: Szomjúság

4 év után Nesbo és Harry Hole visszatért!:D. Én is nagyon vártam ezt a könyvet ahogy sokan másan és nem okozott csalódást, sőt nekem jobban is tetszett, mint a Police. Csak nem hagyott Nesbo cserben bennünket és folytatta tovább nagyszerű sorozatát, viszonylag rövid idő alatt fel is oldotta a Police nyitottan hagyott történet szálát, majd ismét egy brutálisan dúrva, az utolsó oldalakig feszült, csavaros történettel örvendezteti meg az olvasót, egyes helyeken szépirodalmi stílusban – ezt muszáj volt nekem is leírnom. Igazság szerint nagyon nehéz spoiler nélkül írni a könyvről, Nesbo írói kvalitásairól meg még nehezebb új dolgokat írni, amiket már nem soroltak fel.
Olvastam olyan értékelést, ahol azt írták, hogy ez a sorozat már nem olyan, mint régen és a színvonal sem a régi, mert gyengült. Én ezzel nem értek egyet inkább csak beállt egy szintre, mert előtte magasra tette a lécet, legutoljára szerintem a Kísértettel, én már a Police-t sem éreztem annyira erősnek, viszont a Szomjúság jobban sikerült, mint a 10. kötet.
Tény, hogy Harry sem a régi már nincs minden második fejezetben alkohol problémája, de szerintem nincs ezzel baj, megházasodott, kicsit megszelídült, de azért a pohár fenekére nézett most is, ami miatt lehetnek még problémái a következő részben.
Nem rosszak az új karakterek sem, bár megkedvelni nem nagyon igyekszem őket, mert Nesbo-ből kiindulva nem tudni meddig maradnak életben. Viszont Katrine-t én itt nagyon súlytalannak éreztem, holott ő a nyomozás vezetője, de Harry árnyékába fullad a karaktere. Annak viszont örülök, hogy Oleget rendbe szedte Nesbo a Kísértethez képest, az ő karakteréből még sokat ki lehetne hozni.
Nagyon örülök az új résznek, hozta a színvonalat, és az elvárásaimnak is teljesen megfelelt és már most várom a következő részt, mert biztos, hogy lesz, hasonlóan zárta le, mint az előző részt, meglebegtette a régi-új ellenség felbukkanását aki ugyancsak szomjazik és valószínűleg el is kezdi a szomját oltani, ameddig Harry fel nem veszi vele a harcot.

3 hozzászólás
vargarockzsolt>!
Jo Nesbø: Szomjúság

Ezt is felfaltam két nap alatt, de kitaláltam, hogy ki a gyilkos, és láttam a sablonjait. A korábbi részek sokkal jobban tetszettek.

3 hozzászólás
smetalin>!
Jo Nesbø: Szomjúság

Az érzés amit átéltem olvasás közben: egy dombra tekerek fel egy biciklivel, lassan megy, néha lecsúszik a lábam a pedálról, erőlködöm de felszeretnék jutni arra a dombra akkor is. Felértem. Lassan elkezdek gurulni lefelé, már nem kell tekernem sem, hisz visz a lendület, a szél az arcomba fúj, az izzadtságot felszárítja, kacagok, a lábamat eltartom a pedáltól és élvezem a száguldást.
Hát így éltem meg ezt a történetet, az eleje nehézkes volt de utána……….visszatért az érzés amit máskor is éreztem H.H. sztorijainál.
Azt hiszed kiszámítható ki a gyilkos, tudsz mindent, de hisz akkor ezt nem Nesbo írta volna! Tartogat meglepetést, jól összezavar a végére. Mondjuk ha már a végét emlegetem, akkor az egy kicsit nekem túlírtra sikerült lett, de semmi baj, ennyi belefér.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

A boldogság olyan, mintha vékony jégen járna az ember.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
1 hozzászólás
PRicsmond>!

Fogadni mertem volna – nevetett Oleg, és Jesushoz fordult. – Tudod, Harry nem szereti az embereket.
– Én szeretem az embereket – mondta Harry. – Csak nem szeretek együtt lenni velük. Különösen, amikor egyszerre sokan vannak egy helyen.

5 hozzászólás
robinson P>!

Harry futott. Pedig nem szeretett futni. Néhányan állítólag azért csinálják, mert szeretik. Murakami Haruki például. Harry szerette Murakami könyveit, kivéve azt, amelyik a futásról szólt, azt félbehagyta. Harry azért futott, mert szeretett megállni. Szerette, amikor véget ér.

111. oldal, Tizedik fejezet - Szombat reggel (Animus, 2017)

PRicsmond>!

Szeptember Oslóban. Végre visszatért a sötétség, maguk mögött tudhatták a hosszú, bosszantóan világos nyári éjszakákat és velük együtt a nyár hisztérikus, ostoba magamutogatását. Szeptemberben Oslo visszaváltozik önmagává: egy melankolikus, tartózkodó, racionális várossá. Szilárd homlokzat, de sötét helyekkel és titkokkal terhes.

4 hozzászólás
B_Tünde P>!

Talán ők is érezték az ürességet. Az ürességet, amely akkor támad, amikor az ember eléri a célt, amikor az út végére jut, és rájön, hogy nincs tovább út.

365. oldal (Animus, 2017)

robinson P>!

– Az erkölcs azonban nem egyetemes és nem örök, leginkább a korszellemtől függ, Hole.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: erkölcs
PRicsmond>!

Másfelől Harry arra is letette a nagyesküt, hogy Øystein Eikeland a tökéletes helyettes a Jealousy Barban. A pasas úgy festett, mint egy kivénhedt madárijesztő, amikor belépett az ajtón. Kopott farmeröltözékéből a régi, vidám hippi életstílus szaga áradt. És amikor Mehmet megkérdezte, állt-e már bárpultban, egy kézzel sodort cigarettát dugott a szájába, és felsóhajtott:
– Éveket töltöttem különböző bárokban, öregem. Állva, térdelve, fekve. De soha sem a pult mögött.

PRicsmond>!

– Tök mindegy, mennyire hangosítod fel! – kiabálta Øystein, és felemelte a daiquirijét.
Ez volt az ötödik pohár. Úgy vélte, mivel ő maga keverte őket, a szakmai képzésével kapcsolatos mintavételezésről van szó, ezért a kiadásokat nyugodtan tekintheti a jövőbe való befektetésnek, amelyek ily módon adócsökkentő tényezőnek minősülnek. És bár jogosult volt alkalmazotti kedvezményre, a teljes ár után szándékozott adókedvezményt igényelni, így voltaképpen nyereséget termelt azzal, hogy ivott.
– Bár abbahagyhatnám, de kevernem kell még egyet, hogy kitermeljem a bérleti díjat – dünnyögte.
– Jobb vendég vagy, mint csapos – mondta Mehmet. – Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz csapos vagy, csak azt, hogy te vagy a valaha volt legjobb vendégem…

robinson P>!

Az ötödik típus teljesen új volt Harry Hole életében. Az elégedett ébredés. Kezdetben meglepte, hogy boldogan is lehet ébredni.

65. oldal

robinson P>!

Most itt volt az idő. Itt volt az idő, hogy újra kortyoljon az életből.
Itt volt az idő, hogy visszatérjen.

6. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Samuel Bjørk: Magányos utazó
Chris Carter: Vadász
Stephen King: Aki kapja, marja
Robert Galbraith: Halálos fehér
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
Lawrence Block: Betörő a szekrényben
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció
Karin Fossum: Elszabadul a pokol
Erik Axl Sund: Bomlás
Karin Slaughter: Sebek