Szeleburdi ​világvége (Doktor Proktor Pukipora 3.) 33 csillagozás

Jo Nesbø: Szeleburdi világvége Jo Nesbø: Szeleburdi világvége

Doktor Proktor és barátai egy könyörtelen invázió közepén találják magukat. Nyakukon a világvége! Kénytelenek rájönni, hogy hová tűnnek el valójában a mosógépekből a zoknik, hogy élnek körülöttünk igazi békaemberek, kevésbé igazi páviánok és más rémséges bestiák, amelyek bár ne lennének!
Ha nem akarsz egészen tudatlan és főleg felkészületlen maradni, nincs más dolgod, mint részt vállalnod Bulle, Lise, Doktor Proktor és egy hétlábú perui szívópók küzdelmében a világvége megakadályozásáért. Mi szóltunk.

Eredeti cím: Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2014
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155501470 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Mike Lowery
>!
Kolibri, Budapest, 2014
432 oldal · ISBN: 9786155234774 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Kolibri, Budapest, 2013
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155234293 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Mike Lowery

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

167 tag · 85 karc · Utolsó karc: 2020. április 20., 18:42 · Bővebben


Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
bokrichard
Jo Nesbø: Szeleburdi világvége

Jobb, mint az első, de a másodikat nem tudta számomra űberolni. Megint csak nagy elmebetegséggel állt elő szeretett norvég írónk, amely aktualitását mi sem tükrözi jobban, mint hogy most mutatták be az új Mamma Mia filmet, és hát egy-két sláger ebben a kötetben is felcsendül a maga bumfordi, fonetikus módján. Túl ezen a kreálmányok is nagyon elevenek, és agyamentek lettek spoiler. Az elején minden lógott a levegőben, később azonban a világmegmentő küldetés nagyon odatalált. Jöhet az utolsó kötet!

>!
janetonic
Jo Nesbø: Szeleburdi világvége

Igazán nagyívű történet ez is, és sok új szereplő kerül képbe, akik tovább gazdagítják ezt a fura csapatot. Apróságokban azért volt hiányérzetem spoiler, de semmi bosszantó csavar nincs benne. Jó volt ez is.

>!
pável
Jo Nesbø: Szeleburdi világvége

A Hold túlsó oldalán megbújt, majd holdkaméleonok képében (és vizes zoknikban) visszacsoszogó szörny-nácik (mert arra hajaznak erősen, bár a nácikra talán nem volt mind jellemző a valagukból fürtökben lógó aranyér), szóval a holdkaméleonok az elmondottak ellenére azért örvendetesek az én szívemnek, mert mostantól bármely elgépelésemre magyarázatul szolgálnak.
Ezt persze nem fejthetem ki, ahogy nem zúdíthatom ide az összes kedvenc poénomat sem, szóval röviden csak annyit: ezt is tessenek ki- vagy felolvasni.
Néha azért kissé sok már, mint pl. a pókember játszó Perry, a páratlan patás lábú perui pók.
(2015)

>!
Judit_Sike P
Jo Nesbø: Szeleburdi világvége

Nem igazán értem, hogy Nesbo hogy tud átszellemülni a véres krimik után, és írni egy ilyen kis cuki, aranyos, szerethető, és vicces történetet.
Nagyon tetszett, és biztos vagyok benne, hogy egyszer elolvasom majd a gyerekeimnek :))
Minden szereplő szerethető, és jól kitalált, egy kicsit mindenki kattant, de ez természetes. És tetszenek az ötletek, hogy egy ilyen kis gondolatból teremt egy könyvet, mint a mosógépből eltűnő zoknik.
Hát nem zseniális?

>!
ViraMors P
Jo Nesbø: Szeleburdi világvége

Nagyságrendekkel mókásabb volt, mint az előző rész, de a néha azért közel állt hozzá, hogy kiakasszon. Főleg, amikor a 20-30. oldalon triviális dolgokat csak 220-ra rakták össze hőseink is. A holdkaméleonos alapötlet tetszik, és azt hiszem, Perry, a pók lesz a kedvenc szereplőm a sorozatból :)

>!
Oláh_Zita P
Jo Nesbø: Szeleburdi világvége

Mindig is tudtam, hogy a közízlés nem rám jellemző :)
Ennek a legmagasabb a százaléka, szerintem meg messze alulmúlta az előző két könyv színvonalát. Merem remélni, hogy a negyedikben kicsit javulnak a dolgok, mert itt csak fel-fel csillant a Nesbo féle humor, a sok-sok vontatott jelenet között.

2 hozzászólás
>!
Boritek70 P
Jo Nesbø: Szeleburdi világvége

Háááát… Ez egy elég vad rész volt, bár kétségkívül voltak benne nagyon jól eltalált epizódok is (végre megvan a magyarázat arra, hová tűnnek el a zoknik), de az aranyeres részeknél én is majdnem eret vágtam… aranyeret :) (ja, el kellett magyaráznom a gyerekeknek, mi az :)). És azóta minden póknak megszámoljuk a lábait, hátha… :) :) :)

>!
Manni
Jo Nesbø: Szeleburdi világvége

Jodolf Sztáler, mi?
Nem tudom eldönteni, mit érzek ezzel a könyvvel kapcsolatban, és a sorozattal úgy általában. Mindig ellene voltam annak, hogy a gyerekeket hülyének kell nézni, és egyébként érthető dolgokat annyira lebutítani nekik, hogy ők is felnyögnek fájdalmukban, nem csak a felnőttek. Nem gondolom, hogy egy gyerekeknek szóló történet csak a pukitól meg az aranyértől lehet vicces. Sőt, szerintem pont azok a részek nem viccesek a könyvben. Nesbo jó író, ezek a könyvek is elég jók, csak most már elég lesz a fingonautaporból meg az egyéb gusztustalanságokból mint a merő véletlenségből megnyalintott rózsaszín fürtös aranyér.

5 hozzászólás
>!
srx
Jo Nesbø: Szeleburdi világvége

Letehetetlen könyv, vicces, kalandos és teljesen őrült. Doktor Proktor és a többiek a világvégével küzdenek. Sikerül e megmenteniük a világot? Kiderül, ha elolvasod. Ajánlom.

>!
Evna
Jo Nesbø: Szeleburdi világvége

És újra itt van Lise és Bulle, és az újabb kaland! Mikor elkezdtem a trilógiát, még három könyvre számítottam, de az újabb kereséseim során meglepődve és örömmel tapasztaltam, hogy azóta (?) két újabb darabbal bővült a sorozat. Úgyhogy még nincs itt a vége :)
Ebben a humorral és iróniával bőven megtűzdelt kalandregényben most a holdkaméleonok támadják meg az egész bolygót (természetesen Norvégiából kiindulva), hogy az emberekkel táplálkozzanak. Ezt a vezetőjük, igazi nevén Jodolf Sztáler egy kórusversenyt közvetítő TV-műsoron keresztül hipnotizálva tervezi elérni, mely után ő lesz az ország új vezetője és a romlásba dönti a királyságot.
Talán ez a kötet volt az, aminél úgy éreztem, az író megtalálta igazi hangját, az a végtelenül (csak máshogy) szórakoztató, beszippantó építkezés árad belőle, ami a jobb krimijeiből. És érdemes módon ahogy a krimik színvonala hanyatlik, úgy emelkedik ez az igazából felnőtteknek íródott gyermekkönyveié. Rengeteg kiszólás, apró – akár történelmi, akár szórakoztatóipari – utalás teszi ezt a szülők számára talán még élvezhetőbbé az esti felolvasáskor, mint gyermekeiknek. Remélem, sok hasonlót olvashatok még – ezerszer inkább, mint a Macbethet!


Népszerű idézetek

>!
Boritek70 P

– Úgy tűnik, nyakunkon a világvége – jegyezte meg szárazon doktor Proktor, majd döcögve a bejárati ajtó felé indult.
– Van valami ötlete, hogy mit tegyünk? – kérdezte Lise.
– Hogyne – válaszolta a professzor.
– Mégpedig?
– Amit mindig. Karamellpudingot készítünk.

2 hozzászólás
>!
hjanio P

Bulle feje búbján ugyanis valóban ott trónolt egy görbe lábú fekete pók. Bár pillanatnyilag nem tűnt különösebben sem peruinak, sem nótás kedvűnek, pók volt. És ha az ember alaposabban utánaszámolt, valóban hét lába volt.

44. oldal

>!
ViraMors P

– Ó, világvégék jönnek-mennek – legyintett Kaasa.

>!
Boritek70 P

Az együttest BABA-nak hívták, a dal címe pedig a Denszing Kvín volt.

>!
Judit_Sike P

A ma esti előadás egy csuklással küszködő férfiról szólt, aki legurult a lejtőn, s beleütközött valamibe. És egy hosszú orrú nőről, aki felsegítette őt. A férfi mintha megpróbált volna csókot csenni a nőtől, aki azonban elhessegette. Lise hangosan nevetett, egészen megfeledkezett arról, hogy megfeledkezett arról, amiről megfeledkezett.

>!
ViraMors P

– Teljesen elment az esze! – kiáltotta Lise.
– Ezt illetően – mormolta a professzor – soha nem volt egy szemernyi kétségem sem.

>!
Boritek70 P

„Mert bár a professzor nem volt már fiatal, többnyire olyan dolgokat talált fel, amelyek félelmetesen viccesek voltak, ám nem bizonyultak túlságosan hasznosnak a felnőttek világában. Így aztán nem tett szert sem gazdagságra, sem hírnévre. Ennek ellenére boldog ember volt. Még szép, hiszen minden áldott nap azzal foglalkozhatott, amit mindennél jobban szeretett: kissé őrült dolgokat talált fel.”

>!
ViraMors P

Strobe tanárnő a professzorra meredt. Azután Lisére. Majd Bullére. Végül a magasfeszültségű vezetékre.
– Az a gyanúm – kezdte lassan –, hogy ennél a kompániánál megveszekedettebb őrülteket még nem hordott hátán a föld.

>!
ViraMors P

De nézzük a dolog jó oldalát! Ha nem lenne a nyakunkon a világvége, nem tudnánk megmenteni a világot. Nem igaz?

>!
Judit_Sike P

A duplasüketet – pontosabban a doktor Proktor-féle Duplasüket Fülvédőt – a professzor azért találta fel, hogy megvédje hallását egy másik találmánya, a doktor Proktor-féle Fingonautapor robajától.


A sorozat következő kötete

Doktor Proktor Pukipora sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Thorbjörn Egner: A három rabló
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Timo Parvela: Ella és barátai
Miloš Macourek: Mach és Sebesztova az iskolában
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Mickey Long: Kócos és a szivárvány
Geronimo Stilton: Karácsony van, Stilton!
Roddy Doyle: A vihogik
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul