68. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Police (Harry Hole 10.) 436 csillagozás

Jo Nesbø: Police

Ha egy rendőrtisztet holtan találnak egy régi, megoldatlan gyilkossági ügy helyszínén, az aligha lehet a véletlen műve. S mivel ez az eset többször is megismétlődik, bizonyossá válik, hogy egy rendőrökre vadászó gyilkos járja Oslo utcáit. Az elkövetés módja minden alkalommal brutális. A média reakciója hisztérikus, a rendőrség pedig tehetetlenül nézi, ahogy egymás után veszíti el legjobb embereit. Mindeközben az egyik városi kórházban egy súlyosan sebesült, kómában fekvő embert igyekeznek életben tartani. Kórtermét rendőrök őrzik, s kiléte szigorú titok…

Jo Nesbø: Politi

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2020
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241226 · Fordította: Petrikovics edit
>!
Animus, Budapest, 2018
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241226 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2013
512 oldal · ISBN: 9789633241356 · Fordította: Petrikovics Edit

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

181 tag · 90 karc · Utolsó karc: 2021. január 23., 21:02 · Bővebben


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Katrine Bratt · Ståle Aune

Helyszínek népszerűség szerint

Norvégia


Kedvencelte 44

Most olvassa 17

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Jo Nesbø: Police

Huh! Ez aztán egy különösen izgalmas, fordulatos Nesbo – Harry Hole kötet volt. A szerző helyenként teljesen félrevezetett, elbizonytalanított, de a végére briliánsan megoldotta a történetet. Egy megszokott magas színvonalú skandináv mesterkrim, benne rendre elhelyezett társadalomkritikai megjegyzésekkei! Nagyon lekötött!

Rits>!
Jo Nesbø: Police

Sokáig hittem, hogy rossz könyvet vettem meg. Forgattam, elolvastam többször a fülszöveget, de csak nem jött a főhős…ekkor eszembe jutott a közismert norvég közmondás: Türelem Harry Hole-t terem…na erről ennyit.

A könyv 3/4-e körül jött el a híres Agatha Christie effektus, mikor már mindenki gyanús. Én is kezdtem furcsán nézni a 14-ben lakó pszichopata szomszédomra, tökéletesen illett rá a profil. Egyszerűen már meg akartam oldani ezt a borzasztó ügyet, így kényszervallatásnak vetettem alá saját gyanúsítottamat, de mindent tagadott, sőt több gyilkosság idejére volt holtbiztos alibije, kénytelen voltam elengedni. És bejeztem a könyvet, remélem nem lövöm le a poént, de nem a szomszédom volt az.
Másnap sütöttem finom muffint, gondoltam kiengesztelem a szomszédom és viszek át egy kis kóstolót, de nem nyitott ajtót, pedig meg mertem volna esküdni rá, hogy pár perce ő ment be a házba…így levélben próbáltam bocsánatot kérni a történtekért, és egyben beláttatni vele, hogy nem volt más választásom, a nyomozás megrekedt és ilyenkor az ember a fényben keres tovább és hát nála volt…

Én is elnézem Nesbo-nak, hogy ennyire beszippantott a története, azt a pár hollywood-i klisét azért kihagyhatta volna, de nem panaszkodom. Közben valami szirénázó jármű jött és csöngetnek is, így mennem kell…

3 hozzászólás
vargarockzsolt>!
Jo Nesbø: Police

Vérzik a szívem, hogy le kell pontoznom egy Harry Hole történetet. Egy olyan krimit, ami 500 oldalon keresztül annyira lekötött, hogy szinte egy pillanatra sem tudtam elszakadni tőle, még vele is álmodtam, és másfél nap alatt felfaltam.
Minden tökéletes lenne, a cselekmény, a karakterek, társadalmi környezet, a feszültség, a folyamatosan megnyíló újabb és újabb megoldási lehetőségek, a nyomozást kísérő önreflexió, szóval tényleg minden, ha nem érezném azt, hogy a szerző felrúgja a szerződést, amit velem, azaz az olvasóval kötött.
Tudatosan félrevezet, és ezt nem szeretem. Az első piszkos trükkjét még be is vettem, de a másodikat már gyanakodva figyeltem, és átláttam rajta. Az már uncsi volt.
Erre a könyvre nem az izgalmas történet vagy a bűnök és bűnhődések gonosz karneválja miatt fogok emlékezni, hanem azért, mert Nesbø átvert, tisztességtelen játékot űzött velem.
Természetesen, ettől függetlenül, minden Harry Hole rajongónak kötelező olvasmány.

4 hozzászólás
cseri P>!
Jo Nesbø: Police

Váá, ez de jó volt. Arra, hogy le se tudjam tenni ezzel a kissé szorongásokkal teli hétvégén, ami után egy újabb hosszú és nehéz tanév áll előttünk. Amihez semmi kedvem.
Annak ellenére mondom ezt, hogy így a tizedikre már abszolút kiismerhetők Nesbo nem is túl átlátszó kis trükkjei, és igen, nagyon hamar, teljes bizonyossággal rájöttem, ki a gyilkos. Persze azért meg tudott vezetni itt-ott. spoiler
Az előző rész nekem nagyon nyomasztó volt spoiler, ezt most nagyon élveztem. Érdemes sorrendben olvasni, és azzal a tudattal, hogy ez egy alternatív valóság, bizonyos dolgok valószínűségét nem kell számonkérni rajta, akkor nagyon szórakoztató lesz. spoiler

Kovaxka P>!
Jo Nesbø: Police

Imádom, ahogy Nesbø ír, és persze Harry Hole is a szívem csücske. Mégsem tudom zsinórban olvasni a sorozatot, pedig az előző rész zseniális volt. Ennek lezárása miatt nem csodálkoztam, hogy csak nehezen kaptam vissza tagbaszakadt nyomozómat, és sokáig ötcsillagos is volt a történet. Aztán nagyon át lettem verve, és mikor ez másodszor is megtörtént, elkezdtem unatkozni. Nem segített egyik kedvenc karakterem elvesztése sem. A lelki oldal előtérbe kerülése jót tett a sztorinak, a hollywoodi klisék viszont nagyon nem hiányoztak. Persze most is túlírt volt egy kicsit, így nálam csak négyes.

2 hozzászólás
pribrgre P>!
Jo Nesbø: Police

Úgy érzem az előző könyv óta változott az irány az első 8 egy kaptafára készült részhez képest, de nekem határozottan tetszik ez a vonal ( is ).
Tetszett, hogy míg Harry fel nem bukkant a könyvben, spoiler a többi szereplő került előtérbe, és nagyon örültem, hogy Katrine és Aune is ismét felbukkantak, már hiányoltam őket :)
Értem én, hogy kellett egy nyomós ok, hogy Harry feladja a boldog, kiegyensúlyozott életét Rakellel és bekapcsolódjon a nyomozásba, bármennyire is nem akart, de hogy spoiler Nesbo nem lehet ennyire kegyetlen… de úgy látszik az, és szerintem még csak most jön bele. :)
A történet tökéletes volt, mint mindig, Harry Hole pedig lassan úgy fog kinézni, mint Frankenstein. :)

bokrichard>!
Jo Nesbø: Police

Az előző kötet döbbenetes zárása után végre ez a könyv is sorra került! Viszont, amit kaptam, relatíve meglepett. Nem igazán a vér, sokkal inkább az érzelmek domináltak nálam. A könyv olvasása igazi hullámvasutazás volt nekem, a legtöbbször döbbenettel, és rémülettel a főszerepben. spoiler Harry Hole új életének kapujában áll, és erről olvasni kifejezetten jól esett a sok alkoholmámoros kaland után. Nagyon tetszett ez a kiegyensúlyozottabb nyomozó énje kétségtelenül, és nagyon bejött a romantikusabb szál a könyvben.

Így év végére tehát számomra az egyik legkönnyedebben elolvasható, talán az egyik legjobb részt kaptam meg, és már nagyon várom a következő évet, amikor is az új kötettel talán össze is futok! :) (Örülök, hogy nekem nem kell éveket várnom a következő kötetre.)

kolika>!
Jo Nesbø: Police

Igencsak raffinált módon tálalja Nesbo a történetet. Úgy voltam vele, hogy a korábbi kötet vége nem jelenheti a főszereplő halálát, Harry Hole nem halhat meg, hiszen nélküle nem folytatódhat a sorozat. Sejtettem, hogy valamiféle csali van a „beteg ” körül. Már mindent kigondoltam, sőt a halálát is állítólagosnak gondoltam, hogy aztán jöjjön a nagy csavar. Persze nem ez az egyetlen, ahol Nesbo tévútra vezet. A végén az a templomos jelenet is elég baljóslatú felvezetést kapott, de itt már nem tudott megvezetni a szerző. Annál inkább a többi események során. Kombináltam össze-vissza, mindenki gyanúsnak tűnt, csak éppen arra nem gondoltam, aki szinte végig az orrom előtt volt.
A gyilkosságok okát én elég eltúlzottnak érzem, nem beszélve ezek mikéntjéről. Beate Lønn -nal nem bánt kesztyűs kézzel a szerző. Számomra ő mindenképpen hiányozni fog a következő részekből.
Harry Hole továbbra sem okozott csalódást. A korábbi rész végén eldördülő lövések után meglepett a magánéletében történt változás is. Remélem, hogy a következő részekben kevesebb tanári munkát, annál több nyomozói vénát kívánó történetet olvashatok.

ppeva P>!
Jo Nesbø: Police

Szokásos fordulatos, triplacsavaros krimi, izgalmas, letehetetlen. Tegnap éjjel nem bírtam abbahagyni, muszáj volt hajnali 1-ig olvasni, csak hogy befejezzem. :) Azért szerencsére nem álmodtam rosszakat.
Elég durva krimi, kicsit sokallottam is a vérben tocsogást és kifejezetten beteges gyilkosságokat. De nem is ezért a négy csillag. Hanem azért, mert a legvégén történnek dolgok, amiket nem érzek fair-nek. Akármilyen indítékból teszik is.

2 hozzászólás
Mariann_ P>!
Jo Nesbø: Police

Valószínűleg én vagyok a hibás abban, hogy nem alakult ki túl jó kapcsolatom ezzel a könyvvel . talán nem a tizedik résszel kellett volna kezdenem.
A másik, hogy az elején elfelejtettem kijegyzetelni a neveket, ki kivel milyen kapcsolatban áll, amikor rájöttem , hogy kellett volna, akkor meg nem akartam ismét elkezdeni.
Ezért a sok-sok szereplős könyv egy átláthatatlan káosszá vált bennem.
Volt némely szál, amit szívesen olvastam, máskor fogalmam sem volt arról, hova tegyem az épp olvasottat, mert nem ismertem fel a helyzeteket.
Tanulsága számomra annyi, hogy nekem az ilyen könyvekhez , ami bonyolultnak tűnik, jegyzetet kell készítenem.
Lehúzni nem nagyon szeretném, mert úgy érzem bennem is van a hiba, de azért vonok le, mert egy könyvnek átláthatónak kell lennie.
Jo Nesbo kifogott rajtam.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Emerencia P>!

– A nők képtelenek a párhuzamos parkolásra, nem emlékeznek a futballmérkőzések eredményére , ahogy arra sem bírják rávenni magukat ,hogy a számítógép – használat minden csínját-bínját elsajátítsák. Az ilyesmire ott vannak a magatokfajták, a minimális szexuális élettel rendelkező furcsa férfiak , akiknek a pólóján különféle együttesek pózolnak. Így megy ez már a pattintottkő – korszak óta.

338. oldal

1 hozzászólás
Chöpp P>!

Mindenkinek lelkiismeret-furdalása van, ha nem mer kiállni az igazság mellett.

253. oldal, 474. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság
credo>!

A megérzés mindössze sok apró, de nagyon konkrét dolog összessége, amelyet az agynak még nem volt ideje megnevezni.

124. oldal

1 hozzászólás
Biedermann_Izabella P>!

Az emberi agy egy négydimenziós labirintus. Mindenki járt már ott, mégsem tudja senki az utat.

Emerencia P>!

Az emberek a moziban és a buszon a székük alá ragasztják a rágójukat, de a saját étkezőasztaluk aljára biztos nem nyomják oda.

194. oldal

alaurent P>!

Anton ott üldögélt már egy ideje, és a kilátást bámulta. Gondolkodott. Azon, milyen lehetett volna. És megállapította magában, hogy már nem azon tűnődik, hogy milyen lenne. Valószínűleg ez is olyan, mint az öregedés. Az ember felemeli a leosztott kártyákat, s megnézi őket. És nem kap újakat. Nem marad más hátra, mint hogy a lehető legjobbat hozza ki azokból a lapokból, amelyeket kapott. És azokról sző álmokat, amelyeket kaphatott volna.

79. oldal

Biedermann_Izabella P>!

Mint egy heg vagy sántítás. Egy visszhang. Ami arra emlékeztet, hogy semmi sem tűnik el egészen, hogy minden lerakódik valahogyan, elraktározódik valahová. Mint a gyermekkor. Az emberek, akiket ismerünk. Valami, amit megkóstoltunk, de nem ízlett. Egy egykori szenvedély. Sejtszintű emlékezés.

66. oldal

Bla I>!

Vagy a fejünkben mindannyian ugyanolyan betegek vagyunk, csak annyi a különbség, hogy egyesek kieresztik a szörnyeteget, mások meg nem?

Emerencia P>!

Hole úgy mosolygott , mintha már megkapta volna , amit akart. Bosszantó egy figura. Az a fajta , akiről képtelenség eldönteni, hogy lekeverjen – e neki egyet az ember lánya , vagy megcsókolja.

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Hole
Szelén>!

– A gyors traumafeldolgozás az alacsony intelligenciával bíró emberekre jellemző. – Aune belekortyolt a sörbe. – Csak úgy mondom.

122. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Stephen King: Aki kapja, marja
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Daniel Cole: Rongybaba
Linda Castillo: Néma eskü
Karin Slaughter: Sebek
Jeffery Deaver: Ablak a halálra
Anne Frasier: A testolvasó