35. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Police (Harry Hole 10.) 287 csillagozás

Jo Nesbø: Police

Ha egy rendőrtisztet holtan találnak egy régi, megoldatlan gyilkossági ügy helyszínén, az aligha lehet a véletlen műve. S mivel ez az eset többször is megismétlődik, bizonyossá válik, hogy egy rendőrökre vadászó gyilkos járja Oslo utcáit. Az elkövetés módja minden alkalommal brutális. A média reakciója hisztérikus, a rendőrség pedig tehetetlenül nézi, ahogy egymás után veszíti el legjobb embereit. Mindeközben az egyik városi kórházban egy súlyosan sebesült, kómában fekvő embert igyekeznek életben tartani. Kórtermét rendőrök őrzik, s kiléte szigorú titok…

Eredeti mű: Jo Nesbø: Politi

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Animus, Budapest, 2013
512 oldal · ISBN: 9789633241356 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2013
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241226 · Fordította: Petrikovics Edit

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

146 tag · 79 karc · Utolsó karc: 2018. július 12., 21:01 · Bővebben


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Katrine Bratt · Ståle Aune


Kedvencelte 32

Most olvassa 27

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 77


Kiemelt értékelések

>!
Timcsibaba77
Jo Nesbø: Police

Menthetetlenül Harry Hole függő lettem. Sajnos ez már a befejező része volt a tíz résznek, mégse csalódtam. A végén azonban kissé meglepődtem, mert mást hittem. De fellélegeztem, a boldog végkifejleten. spoiler Harry, Oleg, és Rachel egy boldog család lesz, visz az út az oltár elé egyenesen, a sok baljós és stresszes év után végre Harry megtalálja élete útját oldalán szerelmével.
Tele volt bonyolult cselekményszállal, egy megint csak fenomenális, sokat sejtető tippelgetős bűnténysorozattal, végig másra gondoltam. A legkézenfekvőbb emberke, a vörös szakállasra, no rá nem gondoltam.

Aki a skandináv krimiket szereti, annak szerintem kötelező ezt a tíz részes kötetet elolvasni. Én imádtam, tervezem az újraolvasását a jövőben.

2 hozzászólás
>!
vargarockzsolt P
Jo Nesbø: Police

Vérzik a szívem, hogy le kell pontoznom egy Harry Hole történetet. Egy olyan krimit, ami 500 oldalon keresztül annyira lekötött, hogy szinte egy pillanatra sem tudtam elszakadni tőle, még vele is álmodtam, és másfél nap alatt felfaltam.
Minden tökéletes lenne, a cselekmény, a karakterek, társadalmi környezet, a feszültség, a folyamatosan megnyíló újabb és újabb megoldási lehetőségek, a nyomozást kísérő önreflexió, szóval tényleg minden, ha nem érezném azt, hogy a szerző felrúgja a szerződést, amit velem, azaz az olvasóval kötött.
Tudatosan félrevezet, és ezt nem szeretem. Az első piszkos trükkjét még be is vettem, de a másodikat már gyanakodva figyeltem, és átláttam rajta. Az már uncsi volt.
Erre a könyvre nem az izgalmas történet vagy a bűnök és bűnhődések gonosz karneválja miatt fogok emlékezni, hanem azért, mert Nesbø átvert, tisztességtelen játékot űzött velem.
Természetesen, ettől függetlenül, minden Harry Hole rajongónak kötelező olvasmány.

4 hozzászólás
>!
Rits
Jo Nesbø: Police

Sokáig hittem, hogy rossz könyvet vettem meg. Forgattam, elolvastam többször a fülszöveget, de csak nem jött a főhős…ekkor eszembe jutott a közismert norvég közmondás: Türelem Harry Hole-t terem…na erről ennyit.

A könyv 3/4-e körül jött el a híres Agatha Christie effektus, mikor már mindenki gyanús. Én is kezdtem furcsán nézni a 14-ben lakó pszichopata szomszédomra, tökéletesen illett rá a profil. Egyszerűen már meg akartam oldani ezt a borzasztó ügyet, így kényszervallatásnak vetettem alá saját gyanúsítottamat, de mindent tagadott, sőt több gyilkosság idejére volt holtbiztos alibije, kénytelen voltam elengedni. És bejeztem a könyvet, remélem nem lövöm le a poént, de nem a szomszédom volt az.
Másnap sütöttem finom muffint, gondoltam kiengesztelem a szomszédom és viszek át egy kis kóstolót, de nem nyitott ajtót, pedig meg mertem volna esküdni rá, hogy pár perce ő ment be a házba…így levélben próbáltam bocsánatot kérni a történtekért, és egyben beláttatni vele, hogy nem volt más választásom, a nyomozás megrekedt és ilyenkor az ember a fényben keres tovább és hát nála volt…

Én is elnézem Nesbo-nak, hogy ennyire beszippantott a története, azt a pár hollywood-i klisét azért kihagyhatta volna, de nem panaszkodom. Közben valami szirénázó jármű jött és csöngetnek is, így mennem kell…

3 hozzászólás
>!
bokrichard
Jo Nesbø: Police

Az előző kötet döbbenetes zárása után végre ez a könyv is sorra került! Viszont, amit kaptam, relatíve meglepett. Nem igazán a vér, sokkal inkább az érzelmek domináltak nálam. A könyv olvasása igazi hullámvasutazás volt nekem, a legtöbbször döbbenettel, és rémülettel a főszerepben. spoiler Harry Hole új életének kapujában áll, és erről olvasni kifejezetten jól esett a sok alkoholmámoros kaland után. Nagyon tetszett ez a kiegyensúlyozottabb nyomozó énje kétségtelenül, és nagyon bejött a romantikusabb szál a könyvben.

Így év végére tehát számomra az egyik legkönnyedebben elolvasható, talán az egyik legjobb részt kaptam meg, és már nagyon várom a következő évet, amikor is az új kötettel talán össze is futok! :) (Örülök, hogy nekem nem kell éveket várnom a következő kötetre.)

>!
just_aGirl
Jo Nesbø: Police

A sorozat előző kötetének olvasása közben már többen ajánlották, hogy legyen kéznél a Police. Nos, én is ezt ajánlanám mindenkinek! Még be sem fejeztem az olvasást, máris kedvencnek jelöltem a könyvet. A történet a megszokott magas színvonalat képviseli, csavaros, izgalmas, bonyolult és lenyűgöző. A szokásos pénz, politika, hatalom és cselszövés sem hiányozhat persze a gyilkosságok mellett a történetből. Minden egyes kötetben elbűvöl Nesbo többek között a pszichológiai jártasságával is. Valószínűnek tartom, hogy ennek segítségével tudja olyan jól fogva tartani és rendkívüli módon manipulálni az olvasó gondolatait. Ahhoz ő nagyon ért és én ezt imádom benne! Remélem lesz még következő része is a Harry Hole sorozatnak!

2 hozzászólás
>!
ziara P
Jo Nesbø: Police

Én ezeket a Harry Hole sztorikat össze-vissza olvasom, de végülis nem bánom, imádom a pasit, meg persze Nesbo-t is, ahogy megírta. A gyomrom görcsbe rándult többször, miközben olvastam. Fura egy ilyen szörnyű gyilkosságokról szóló könyvről ezt mondani, de nagyon jól esett.

>!
Emerencia
Jo Nesbø: Police

Hát ez a krimi ott volt a szeren. Végig izgalmas, cselekményes. Harry képviseli a legjobban az emberi gyarlóságot, mégis a legkedvelhetőbb szereplő ,akit valaha is megalkottak.

>!
Niko_oka
Jo Nesbø: Police

Nehéz úgy írni erről a könyvről, hogy az értékelés ne legyen tele spoilerrel és sablonokkal. Zseniálisan adagolta a feszültséget, a gyomrom rég nem rándult ennyire és ennyiszer görcsbe, leginkább akkor, amikor azokról a szereplőkről volt szó, akik a szívemhez nőttek a sorozat alatt. Kezdem az író jellegzetességének betudni azt a fokú átverési hullámot, ami végigsöpört az egész könyvön -sosem lehet eléggé résen lenni hozzá. És valljuk be, nem az a szentimentális fajta: zokszó nélkül kiír bárkit a sorozatból, legyen az mellék-, vagy akár főszereplő. Persze így a végén már felesleges nyavalyogni miatta, de fájó pont volt. spoiler
Tetszik, hogy ambivalens véget kanyarított neki, valamint az is, hogy hiába zárókötet, bizonyos szálak nyitottak maradnak, miközben mégis mindent áthat a búcsú keserédessége. Ezzel remekül érzékelteti a tényt: minden vég valaminek a kezdete.

*És akkor most szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy MEGKÖSZÖNJEM azon figyelőimnek, akik jóval előttem olvasták a sorozatot, hogy az előző kötet végén adott értékelésben leírtakkal nem szálltak vitába, és semmilyen módon nem jelezték, hogy hibás következtetést vonok le. Ezzel ugyanis csökkentették volna a zárás élvezeti értékét de ezt biztos tudták is :)), ami így maradéktalanul ütős lett.

Méltán van a legjobb 20 krimi között itt a molyon. Nesbo ezzel a kötettel egy hatalmas, színarany véres és tövises koronát pakolt a sorozat tetejére. És mindig félek az ilyen klasszisok után: vajon találok még olyan jó csapatot sorozatot, ami legalább megközelíti ezt a szintet? Magas a léc, súrolja valaki?

>!
Márta_Péterffy
Jo Nesbø: Police

Az egyik legjobb könyve a szerzőnek a Fejvadászok óta, a sorozatban a Hóember óta.
Kedvenc nyomozónk, Harry Hole életének fontos állomáshoz érkeztünk, lélektanilag is érdekes, ugyanakkor izgalmas történet, „kemény krimi”-ironikus, sőt enyhén cinikus társadalom ábrázolással.

>!
nola P
Jo Nesbø: Police

A végére értem a Harry Hole történeteknek. Egy kicsit csalódott vagyok, és nem csak azért, mert egyelőre nincs még folytatás. Nesbo remek író, és végig pörög a regény, tele van történésekkel, nincs benne unalmas rész, ami ötszáz oldalnál már szép teljesítmény. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, olyan érzésem volt, hogy Nesbo-nek ez csupán ujjgyakorlat, és a végén ugyanazt a sémát alkalmazta újra meg újra meg újra meg… és akkor szerettem volna elküldeni a francba, mert persze, hogy nem ugrok az első gyanúsítottra, nem ugrok a másodikra sem, és szeretem is nagyon a csavarokat, vagy ha csak a legvégén derül ki, ki is a rosszfiú, de ha ezt csak úgy tudja elérni, hogy lényegében a szereplők felét gyanússá teszi, az valahogy nem elegáns megoldás. És végül már nem hiszek el neki semmit, így igazán meglepni sem tud. Ez itt a probléma. Mint a farkast kiáltó fiú esete…
Azért persze nem fogom bánni, ha folytatja egyszer a sorozatot.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Mindenkinek lelkiismeret-furdalása van, ha nem mer kiállni az igazság mellett.

253. oldal, 474. oldal

>!
Emerencia

– A nők képtelenek a párhuzamos parkolásra, nem emlékeznek a futballmérkőzések eredményére , ahogy arra sem bírják rávenni magukat ,hogy a számítógép – használat minden csínját-bínját elsajátítsák. Az ilyesmire ott vannak a magatokfajták, a minimális szexuális élettel rendelkező furcsa férfiak , akiknek a pólóján különféle együttesek pózolnak. Így megy ez már a pattintottkő – korszak óta.

338. oldal

1 hozzászólás
>!
Emerencia

Az emberek a moziban és a buszon a székük alá ragasztják a rágójukat, de a saját étkezőasztaluk aljára biztos nem nyomják oda.

194. oldal

>!
credo

A megérzés mindössze sok apró, de nagyon konkrét dolog összessége, amelyet az agynak még nem volt ideje megnevezni.

124. oldal

1 hozzászólás
>!
Biedermann_Izabella P

Az emberi agy egy négydimenziós labirintus. Mindenki járt már ott, mégsem tudja senki az utat.

>!
Emerencia

Hole úgy mosolygott , mintha már megkapta volna , amit akart. Bosszantó egy figura. Az a fajta , akiről képtelenség eldönteni, hogy lekeverjen – e neki egyet az ember lánya , vagy megcsókolja.

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Hole
>!
Biedermann_Izabella P

Mint egy heg vagy sántítás. Egy visszhang. Ami arra emlékeztet, hogy semmi sem tűnik el egészen, hogy minden lerakódik valahogyan, elraktározódik valahová. Mint a gyermekkor. Az emberek, akiket ismerünk. Valami, amit megkóstoltunk, de nem ízlett. Egy egykori szenvedély. Sejtszintű emlékezés.

66. oldal

>!
alaurent P

Anton ott üldögélt már egy ideje, és a kilátást bámulta. Gondolkodott. Azon, milyen lehetett volna. És megállapította magában, hogy már nem azon tűnődik, hogy milyen lenne. Valószínűleg ez is olyan, mint az öregedés. Az ember felemeli a leosztott kártyákat, s megnézi őket. És nem kap újakat. Nem marad más hátra, mint hogy a lehető legjobbat hozza ki azokból a lapokból, amelyeket kapott. És azokról sző álmokat, amelyeket kaphatott volna.

79. oldal

>!
Chöpp 

    Harry arra gondolt, hogy mindig is tudta, egyszer fel kell tennie magának a kérdést: hogyan kérheti valakitől, akit ennyire szeret, hogy ossza meg az életét egy olyannal, mint ő?

269. oldal

>!
Goofry P

(…) egy bizonyos határon túl egy Tetris-rekord lenyűgöző helyett sokkal inkább szomorúnak számít.

205. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Camilla Läckberg: Vészmadár
Thomas Enger: Hegek
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Jeffery Deaver: Ablak a halálra
Pierre Lemaitre: Téboly
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai
Tara Moss: Fétis
Carin Gerhardsen: A mézeskalács ház
Karin Fossum: Elszabadul a pokol
Samuel Bjørk: Magányos utazó