52. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Police (Harry Hole 10.) 377 csillagozás

Jo Nesbø: Police

Ha egy rendőrtisztet holtan találnak egy régi, megoldatlan gyilkossági ügy helyszínén, az aligha lehet a véletlen műve. S mivel ez az eset többször is megismétlődik, bizonyossá válik, hogy egy rendőrökre vadászó gyilkos járja Oslo utcáit. Az elkövetés módja minden alkalommal brutális. A média reakciója hisztérikus, a rendőrség pedig tehetetlenül nézi, ahogy egymás után veszíti el legjobb embereit. Mindeközben az egyik városi kórházban egy súlyosan sebesült, kómában fekvő embert igyekeznek életben tartani. Kórtermét rendőrök őrzik, s kiléte szigorú titok…

Jo Nesbø: Politi

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2018
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241226 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2013
512 oldal · ISBN: 9789633241356 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2013
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241226 · Fordította: Petrikovics Edit

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

167 tag · 85 karc · Utolsó karc: 2020. április 20., 18:42 · Bővebben


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Katrine Bratt · Ståle Aune

Helyszínek népszerűség szerint

Norvégia


Kedvencelte 41

Most olvassa 19

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 96


Kiemelt értékelések

>!
Timcsibaba77
Jo Nesbø: Police

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Menthetetlenül Harry Hole függő lettem. Sajnos ez már a befejező része volt a tíz résznek, mégse csalódtam. A végén azonban kissé meglepődtem, mert mást hittem. De fellélegeztem, a boldog végkifejleten. spoiler Harry, Oleg, és Rachel egy boldog család lesz, visz az út az oltár elé egyenesen, a sok baljós és stresszes év után végre Harry megtalálja élete útját oldalán szerelmével.
Tele volt bonyolult cselekményszállal, egy megint csak fenomenális, sokat sejtető tippelgetős bűnténysorozattal, végig másra gondoltam. A legkézenfekvőbb emberke, a vörös szakállasra, no rá nem gondoltam.

Aki a skandináv krimiket szereti, annak szerintem kötelező ezt a tíz részes kötetet elolvasni. Én imádtam, tervezem az újraolvasását a jövőben.

2 hozzászólás
>!
Bla I
Jo Nesbø: Police

Huh! Ez aztán egy különösen izgalmas, fordulatos Nesbo – Harry Hole kötet volt. A szerző helyenként teljesen félrevezetett, elbizonytalanított, de a végére briliánsan megoldotta a történetet. Egy megszokott magas színvonalú skandináv mesterkrim, benne rendre elhelyezett társadalomkritikai megjegyzésekkei! Nagyon lekötött!

>!
Arcturus
Jo Nesbø: Police

Nesbø elképesztően jól ír, és át is vert, nem is kicsit, de megbocsátok neki. Ráadásul kegyetlen volt, nem is kicsit, de ezt is megbocsátom, mert a sorozat eddigi legjobb kötetét olvashattam. Ez volt a hatodik Harry Hole történet, amit olvastam, és eddig magasan a legjobb. Nálam a következőképp alakul a sorrend az eddig olvasottak között:
Police (10.), Szomjúság (11.), Boszorkányszög (5.), Kísértet (9.), Hóember (7.) és A megváltó (6.) Még idén remélem lesz rá időm, hogy elolvassak 1-2-t a sorozatból, aztán meglátjuk, hová ékelődnek be :) Nesbø könyveit azért szeretem, mert aktuális problémákkal foglalkozik, mert hiteles, mert senki sem fekete vagy fehér, mert annyira logikusan tud érvelni, hogy az ember a fejéhez csap, hogy basszus, tényleg! Egyszerű evidenciák, amiket nem veszünk észre és nem gondolunk át, talán pont azért, mert annyira evidensek, ezért nem is számolunk velük, egy rakat gyanúsítottat kizárnak, vagy épp egészen új megvilágításba helyeznek mindent. Tetszik a csavaros észjárása Harry-nak. Tetszik, hogy semmiféle különleges képessége nincs, hacsak az nem számít annak, hogy képes a tényeket és a megérzéseket megfelelően elegyíteni, és ezáltal minden sötét sarokba belesni. Csak ajánlani tudom az egész sorozatot!

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2018/09/24/a_brutalis_rendor…

6 hozzászólás
>!
vargarockzsolt P
Jo Nesbø: Police

Vérzik a szívem, hogy le kell pontoznom egy Harry Hole történetet. Egy olyan krimit, ami 500 oldalon keresztül annyira lekötött, hogy szinte egy pillanatra sem tudtam elszakadni tőle, még vele is álmodtam, és másfél nap alatt felfaltam.
Minden tökéletes lenne, a cselekmény, a karakterek, társadalmi környezet, a feszültség, a folyamatosan megnyíló újabb és újabb megoldási lehetőségek, a nyomozást kísérő önreflexió, szóval tényleg minden, ha nem érezném azt, hogy a szerző felrúgja a szerződést, amit velem, azaz az olvasóval kötött.
Tudatosan félrevezet, és ezt nem szeretem. Az első piszkos trükkjét még be is vettem, de a másodikat már gyanakodva figyeltem, és átláttam rajta. Az már uncsi volt.
Erre a könyvre nem az izgalmas történet vagy a bűnök és bűnhődések gonosz karneválja miatt fogok emlékezni, hanem azért, mert Nesbø átvert, tisztességtelen játékot űzött velem.
Természetesen, ettől függetlenül, minden Harry Hole rajongónak kötelező olvasmány.

4 hozzászólás
>!
Rits
Jo Nesbø: Police

Sokáig hittem, hogy rossz könyvet vettem meg. Forgattam, elolvastam többször a fülszöveget, de csak nem jött a főhős…ekkor eszembe jutott a közismert norvég közmondás: Türelem Harry Hole-t terem…na erről ennyit.

A könyv 3/4-e körül jött el a híres Agatha Christie effektus, mikor már mindenki gyanús. Én is kezdtem furcsán nézni a 14-ben lakó pszichopata szomszédomra, tökéletesen illett rá a profil. Egyszerűen már meg akartam oldani ezt a borzasztó ügyet, így kényszervallatásnak vetettem alá saját gyanúsítottamat, de mindent tagadott, sőt több gyilkosság idejére volt holtbiztos alibije, kénytelen voltam elengedni. És bejeztem a könyvet, remélem nem lövöm le a poént, de nem a szomszédom volt az.
Másnap sütöttem finom muffint, gondoltam kiengesztelem a szomszédom és viszek át egy kis kóstolót, de nem nyitott ajtót, pedig meg mertem volna esküdni rá, hogy pár perce ő ment be a házba…így levélben próbáltam bocsánatot kérni a történtekért, és egyben beláttatni vele, hogy nem volt más választásom, a nyomozás megrekedt és ilyenkor az ember a fényben keres tovább és hát nála volt…

Én is elnézem Nesbo-nak, hogy ennyire beszippantott a története, azt a pár hollywood-i klisét azért kihagyhatta volna, de nem panaszkodom. Közben valami szirénázó jármű jött és csöngetnek is, így mennem kell…

3 hozzászólás
>!
cseri P
Jo Nesbø: Police

Váá, ez de jó volt. Arra, hogy le se tudjam tenni ezzel a kissé szorongásokkal teli hétvégén, ami után egy újabb hosszú és nehéz tanév áll előttünk. Amihez semmi kedvem.
Annak ellenére mondom ezt, hogy így a tizedikre már abszolút kiismerhetők Nesbo nem is túl átlátszó kis trükkjei, és igen, nagyon hamar, teljes bizonyossággal rájöttem, ki a gyilkos. Persze azért meg tudott vezetni itt-ott. spoiler
Az előző rész nekem nagyon nyomasztó volt spoiler, ezt most nagyon élveztem. Érdemes sorrendben olvasni, és azzal a tudattal, hogy ez egy alternatív valóság, bizonyos dolgok valószínűségét nem kell számonkérni rajta, akkor nagyon szórakoztató lesz. spoiler

>!
Kovaxka P
Jo Nesbø: Police

Imádom, ahogy Nesbø ír, és persze Harry Hole is a szívem csücske. Mégsem tudom zsinórban olvasni a sorozatot, pedig az előző rész zseniális volt. Ennek lezárása miatt nem csodálkoztam, hogy csak nehezen kaptam vissza tagbaszakadt nyomozómat, és sokáig ötcsillagos is volt a történet. Aztán nagyon át lettem verve, és mikor ez másodszor is megtörtént, elkezdtem unatkozni. Nem segített egyik kedvenc karakterem elvesztése sem. A lelki oldal előtérbe kerülése jót tett a sztorinak, a hollywoodi klisék viszont nagyon nem hiányoztak. Persze most is túlírt volt egy kicsit, így nálam csak négyes.

2 hozzászólás
>!
pribrgre P
Jo Nesbø: Police

Úgy érzem az előző könyv óta változott az irány az első 8 egy kaptafára készült részhez képest, de nekem határozottan tetszik ez a vonal ( is ).
Tetszett, hogy míg Harry fel nem bukkant a könyvben, spoiler a többi szereplő került előtérbe, és nagyon örültem, hogy Katrine és Aune is ismét felbukkantak, már hiányoltam őket :)
Értem én, hogy kellett egy nyomós ok, hogy Harry feladja a boldog, kiegyensúlyozott életét Rakellel és bekapcsolódjon a nyomozásba, bármennyire is nem akart, de hogy spoiler Nesbo nem lehet ennyire kegyetlen… de úgy látszik az, és szerintem még csak most jön bele. :)
A történet tökéletes volt, mint mindig, Harry Hole pedig lassan úgy fog kinézni, mint Frankenstein. :)

>!
bokrichard
Jo Nesbø: Police

Az előző kötet döbbenetes zárása után végre ez a könyv is sorra került! Viszont, amit kaptam, relatíve meglepett. Nem igazán a vér, sokkal inkább az érzelmek domináltak nálam. A könyv olvasása igazi hullámvasutazás volt nekem, a legtöbbször döbbenettel, és rémülettel a főszerepben. spoiler Harry Hole új életének kapujában áll, és erről olvasni kifejezetten jól esett a sok alkoholmámoros kaland után. Nagyon tetszett ez a kiegyensúlyozottabb nyomozó énje kétségtelenül, és nagyon bejött a romantikusabb szál a könyvben.

Így év végére tehát számomra az egyik legkönnyedebben elolvasható, talán az egyik legjobb részt kaptam meg, és már nagyon várom a következő évet, amikor is az új kötettel talán össze is futok! :) (Örülök, hogy nekem nem kell éveket várnom a következő kötetre.)

>!
Olympia_Chavez P
Jo Nesbø: Police

A legritkább esetben szoktam időrendben haladni egy életművel, vagy sorozattal. Persze ez többnyire figyelmetlenségből, vagy hirtelen támadt lelkesedésből fakad. Most azonban előre megfontolt szándékkal követtem el a merényletet, azaz hogy Harry Holet már, mint kiforrott nyomozót, a tizedik történetén keresztül ismertem meg. Ennek fő oka pedig, hogy görcsösen akartam végre egy igazán jó skandináv krimit olvasni, amihez eddig nem volt szerencsém. Szóval úgy döntöttem, hogy ha legközelebb megint esélyt adok ezeknek az északiaknak, akkor bizony a nagyágyúval fogok próbálkozni. Így aztán egy nap, a moly által legjobbnak ítélt regényét szépen kölcsön is kértem a kolléganőmtől, majd egyik reggel leültem a villamoson, és elkezdtem olvasni… még szerencse, hogy a végállomáson szállok le, különben ki tudja meddig utaztam volna valószínűleg akkor is csak egy végállomásig :D. A könyv letehetetlen.

A történet szerint, egy sorozatgyilkos tevékenykedik Norvégiában, aki rendőröket öl, az oslói rendőrség pedig igyekszik elkapni, mielőtt még több kolléga áldozatul esne. Az alap történet satu egyszerű, számtalan hasonlóval találkoztunk már, de Nesbø nem kispályás. Az ő összetett, izgalmas karakterei, minden oldalon minden sorban ott vannak elevenen, akiknek még a magánélete is annyira érdekes és izgalmas, hogy egyszerűen nincs egyetlen pillanat sem, amikor a regény leülne. Szépen váltogatja, fonja, fonogatja a történetszálakat, amiket aztán néha kibogoz, hogy újra a startmezőről indulva pattanásig feszítse az olvasó idegeit. Ráadásul nem retten vissza a brutalitástól, attól, hogy saját hőseit is a sárba tiporja, és sokszor alig fessen róluk kecsegtetőbb képet, mint a bűnözőkről, akiket utálnunk kellene. Mindemellett pedig olyan logikusan építkezik, olyan jól ír, és olyan tájékozottságról tesz bizonyságot, hogy az ember képtelen nem elhinni neki azt, amit elénk tesz.
Az olvasmányélménynek pedig egyáltalán nem ártott, hogy nem ismerem az előző kilenc kötetet, sőt, talán így még izgalmasabb volt, hiszen nem tudhattam mit várhatok Harrytól. Nem voltam tisztában azzal, hogy milyen viszonyban is vannak egymással a kollégák, így kicsit misztikusan derengtek elő a ködből, szépen apránként puzzle-öztem össze az előzményeket, a kapcsolatrendszert, Harry múltját és jelenét, a sok-sok korábbi gyilkosságot, amire hivatkozva a rendőrmészáros tevékenykedik. A vége felé sajnos néha már kiismerhető volt az író szándéka, túl gyakran élt az ijesztgetés egyes eszközeivel, de ha az egyik pillanatban föl is húztam a szemöldököm, a másikban már tíz körömmel csikartam az arcom a feszültségtől. Mert Nesbø mellett egy szereplő sincs biztonságban, végig ott lóg a levegőben, hogy a jó történet megírásának, az olvasó megdöbbentésének reményében bárkit képes beáldozni, amivel a frászt hozza az olvasóra.
Szóval ez a „Jo ember”, engem most maradéktalanul meggyőzött, hogy érdemes lesz még olvasnom tőle, és az sem tántorít el, hogy az első két regény gyenge kis szárnypróbálgatásnak ígérkezik. Szeretem, hogy egy ennyire emberi, kicsit sem feddhetetlen nyomozóval van dolgom egy olyan világban, ahol bárkiből lehet áldozat, és ahol a rosszak sem mindig nyerik el a megérdemelt büntetésüket, hiszen a világ sem így működik, és persze jellemfejlődésre is mindig van lehetőség.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Emerencia P

– A nők képtelenek a párhuzamos parkolásra, nem emlékeznek a futballmérkőzések eredményére , ahogy arra sem bírják rávenni magukat ,hogy a számítógép – használat minden csínját-bínját elsajátítsák. Az ilyesmire ott vannak a magatokfajták, a minimális szexuális élettel rendelkező furcsa férfiak , akiknek a pólóján különféle együttesek pózolnak. Így megy ez már a pattintottkő – korszak óta.

338. oldal

1 hozzászólás
>!
Chöpp 

Mindenkinek lelkiismeret-furdalása van, ha nem mer kiállni az igazság mellett.

253. oldal, 474. oldal

>!
credo

A megérzés mindössze sok apró, de nagyon konkrét dolog összessége, amelyet az agynak még nem volt ideje megnevezni.

124. oldal

1 hozzászólás
>!
Biedermann_Izabella P

Az emberi agy egy négydimenziós labirintus. Mindenki járt már ott, mégsem tudja senki az utat.

>!
Emerencia P

Az emberek a moziban és a buszon a székük alá ragasztják a rágójukat, de a saját étkezőasztaluk aljára biztos nem nyomják oda.

194. oldal

>!
Emerencia P

Hole úgy mosolygott , mintha már megkapta volna , amit akart. Bosszantó egy figura. Az a fajta , akiről képtelenség eldönteni, hogy lekeverjen – e neki egyet az ember lánya , vagy megcsókolja.

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Hole
>!
alaurent

Anton ott üldögélt már egy ideje, és a kilátást bámulta. Gondolkodott. Azon, milyen lehetett volna. És megállapította magában, hogy már nem azon tűnődik, hogy milyen lenne. Valószínűleg ez is olyan, mint az öregedés. Az ember felemeli a leosztott kártyákat, s megnézi őket. És nem kap újakat. Nem marad más hátra, mint hogy a lehető legjobbat hozza ki azokból a lapokból, amelyeket kapott. És azokról sző álmokat, amelyeket kaphatott volna.

79. oldal

>!
Biedermann_Izabella P

Mint egy heg vagy sántítás. Egy visszhang. Ami arra emlékeztet, hogy semmi sem tűnik el egészen, hogy minden lerakódik valahogyan, elraktározódik valahová. Mint a gyermekkor. Az emberek, akiket ismerünk. Valami, amit megkóstoltunk, de nem ízlett. Egy egykori szenvedély. Sejtszintű emlékezés.

66. oldal

>!
Bla I

Vagy a fejünkben mindannyian ugyanolyan betegek vagyunk, csak annyi a különbség, hogy egyesek kieresztik a szörnyeteget, mások meg nem?

>!
Szelén P

– A gyors traumafeldolgozás az alacsony intelligenciával bíró emberekre jellemző. – Aune belekortyolt a sörbe. – Csak úgy mondom.

122. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Stephen King: Aki kapja, marja
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Daniel Cole: Rongybaba
Linda Castillo: Néma eskü
Karin Slaughter: Sebek
Jeffery Deaver: Ablak a halálra
Anne Frasier: A testolvasó