Phantom (Harry Hole 9.) 12 csillagozás

Jo Nesbø: Phantom Jo Nesbø: Phantom Jo Nesbø: Phantom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The thrilling follow-up to Jo Nesbo's #1 bestseller The Leopard

THE MURDER HAS BEEN SOLVED. BUT HAS JUSTICE BEEN DONE?

Harry Hole is back in Oslo. He's been away for some time, but his ghosts have a way of catching up with him. The case that brings him back is already closed. There is no room for doubt: the young junkie was shot dead by a fellow addict.

THE POLICE DON'T WANT HIM BACK…

Denied permission to reopen the investigation, Harry strikes out on his own. Beneath the city's eerie tranquillity, he discovers a trail of violence and mysterious disappearances seemingly unnoticed by the police. At every turn Harry is faced with a conspiracy of silence.

THE CRIMINALS DON'T WANT HIM BACK…

Harry is not the only one who is interested in the case. From the moment he steps off the plane, someone is watching his every move and tracing his every call.

SOMEONE WANTS HIM SILENCED.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Vintage, London, 2013
548 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780099554783 · Fordította: Don Bartlett
>!
Vintage, Egyesült Királyság, 2012
560 oldal · ISBN: 9780099570349
>!
Harvill Secker, London, 2012
452 oldal · ISBN: 9781846555220 · Fordította: Don Bartlett

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

184 tag · 89 karc · Utolsó karc: 2022. augusztus 20., 14:21 · Bővebben


Most olvassa 2

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

kitzz>!
Jo Nesbø: Phantom

Ez a könyv!! ÁÁÁ! Jo Nesbø!! Utállak! Mire volt ez jó? Ááááá!
No, ez nem az a szokásos sorozatgyilkosos Harry Hole könyv. Legnagyobb szerelmének (Rakel) fiát kell tisztáznia emberölés vádja alól. Van itt minden. Maffia, drog, korrupt rendőrök.A vége meg… áááááá MIÉRT? Most akkor mi van? Még 3 Harry Hole könyvet nem olvastam. Kötelező lesz megtennem. Áááá.

Anne_Shirley81>!
Jo Nesbø: Phantom

A legjobb Nesbo könyv eddig! Figyelem: nehogy ezzel kezdd a Harry Hole sorozatot. Szigorúan tartsd be szerintem a sorrendet. Lebilincselő, izgalmas, fordulatos, érzelmes, nagyon üt.

Ki tudja, mikor jön ki a következő angolul? Beállítanék egy visszaszámlálót :)

Hétvári>!
Jo Nesbø: Phantom

Elkövettem azt a főbenjáró bűnt, hogy a kilencedik Harry Hole történet elolvasása előtt már jóval korábban olvastam a tizediket, így viszonylag sok mindent tudtam a Kísértet történetéről. Valószínűleg ez is közre játszott, hogy ez könyv most annyira nem kapott el mint a korábbi Hole storyk.

A téma középpontjában a norvég drog bűnözést állítja Nesbo, ehhez kapcsolja Harry magánéletét azáltal, hogy Olegból egy drogfüggő gyilkossági gyanúsítottat kreál a szerző a történetben. Természetesen Hole nem hagyhatja cserben az általa legjobban szeretett nőt és gyermekét, így egy nyomozás erejére visszatér Osloba az önkéntes száműzetéséből. Bizonyos részeknél már annyira negatívan írja le Nesbo Oslot, hogy számomra egy harmadik világbeli drogtanyának tűnt a város. Bizonyosan mondom, hogy bár valószínűleg komoly problémákat okozhat egy pedáns skandináv városnak drog terjedése, azért néha túlzónak éreztem egyes helyszínek leírását. Valószínűleg Nesbo ilyenkor skandináv vidéki kisvárosok szintjét vette alapul, amelyekhez képes a bevándorlók által ellepett egyes nagyvárosi részek tényleg komoly hanyatlásba kezdtek.

A regényben Nesbo már korábbi könyveiben megszokott módon tereli az olvasót, hogy a könyv bizonyos szakaszaiban kire gyanakodjon a gyilkos személyét illetően. Ezért a Kísértet olvasása során is több gyanúsított rajzol az olvasó elé a történet alatt és amikor már biztosak vagyunk a gyilkos személyében, akkor is csavar még egyet rajta író. Tehát adott volt a régi recept, valamiért most még se álltak össze az alapanyagok egybe számomra. Sok volt a könyvben az üresjárat és a végkifejletben is voltak számomra kicsit erőltetett dolgok.

Az angol szöveg hozta szokásos Nesbo fordítások szintjét, azaz általánosságban jó angol tudással könnyű olvasni, de a leírásoknál sok ismeretlen szóval találkoztam egyes oldalakon.

Eleniel>!
Jo Nesbø: Phantom

Ez volt a harmadik Harry Hole-könyv, amit olvastam – a két sorozatgyilkosos sokkal jobban tetszett. Rakel karakterét egyáltalán nem szeretem, és amúgy is fura a karakterépítkezés ebben a könyvben (spoiler – féle: például a 'burner' és Skoyen drámája is erőltetett volt számomra, és Harryről is folyton csak leírja, hogy mennyire aszociális vagy hogy mennyire annak tartja magát, de a cselekményből abszolút nem ez jön át). Ráadásul biztos öregszem, de nekem túl sok minden történt egyszerre, kicsit sok volt a pörgés ennyi oldalon keresztül… és túl sok volt a valószerűtlen egybeesés, a szerencsés 'éppen arra járt – éppen hallotta' szituáció ahhoz, hogy bele tudjam magam élni a thriller részébe a cselekménynek, bár a csavarok mindenképp ütősek.


Népszerű idézetek

Ekka>!

He wanted some payback. Payback for all the things he hadn't received: respect, love, admiration, acceptance, everything it is claimed you can't buy. Although you can, of course. Isn't that right, Dad? Life owes you stuff, but sometimes you have to be your own sodding debt collector. And if we have to burn in hell for it, heaven's going to be sparsely populated. Isn't that right, Dad?

Chapter 12


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jørn Lier Horst: The Hunting Dogs
James Patterson – J.D. Barker: The Coast-To-Coast Murders
Eva García Sáenz: The Silence of the White City
Daniel Cole: Ragdoll
Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll
Chris Carter: The Night Stalker
Leylah Attar: The Paper Swan
J.D. Barker: The Fifth to Die
Robert Galbraith: The Silkworm