Nemeszisz (Harry Hole 4.) 378 csillagozás

Jo Nesbø: Nemeszisz

A biztonsági kamera rögzíti a bankba belépő alakot, aki a pénztároshoz siet, s azonnal pisztolyt szegez rá. A nő huszonöt másodpercet kap, hogy átadja a pénzt. Időben át is adja, ám támadója hidegvérrel lelövi. A Vörösbegy című regényből már ismert Harry Hole nyomozó kapja meg az ügyet, amelyhez azonban váratlanul egy másik is társul. Miközben barátnője Moszkvában tartózkodik, Harry összejön egy régi szerelmével. Nála vacsorázik, ám reggel már a saját lakásában ébred, s az eltelt húsz órából semmire nem emlékszik. Ez pedig több, mint kellemetlen, mivel a nőt ugyanazon a reggelen agyonlőve találják az ágyában. A kíméletlen erőszakkal végrehajtott bankrablások folytatódnak, Harry pedig fenyegető e-maileket kap. Valaki gyilkost akar kreálni belőle…
Minden benne van, ami egy krimitől elvárható: hamis nyomok, váratlan fordulatok, összetett cselekmény. Mindannyiszor, amikor már úgy hiszed nyomon vagy, Nesbo, a norvég krimikirály gondoskodik valami váratlanról.

Eredeti cím: Sorgenfri

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2019
454 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242698 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2017
454 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242698 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2014
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242698 · Fordította: Petrikovics Edit

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

158 tag · 83 karc · Utolsó karc: 2020. január 13., 10:49 · Bővebben


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Benjamin Franklin · Nick Cave · Ståle Aune

Helyszínek népszerűség szerint

Oslo


Kedvencelte 20

Most olvassa 19

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 86


Kiemelt értékelések

>!
Bla I
Jo Nesbø: Nemeszisz

Nesbo sikerének egyik titka, hogy fordulatos bűnügyi regényeiben társadalmi jellemzőket, mondanivalókat is taglal. A Nemeszisz például az Észak-Európában élő cigányok gondolkodásába, moráljába enged betekintést. A másik oka a szimpatikus, saját emberi hibáival is küzdő nyomozó alakja, akit Harry Holéban alkotott meg a szerző, s akinek szerepléseit a Nesbo könyveiből akár csak egyet is ismerő olvasó újra és újra várja.
Itt egy egyszerűnek és simának induló bankrablás tettesének váratlan gyilkossá válása és kiléte az egyik megoldandó feladvány, amely mellé társul a nyomozó-főtiszt egy régi barátnőjének halála, amit az ismeretlen elkövető fondorlatos módon Harry Hole nyakába kíván varrni. S hogy ne legyen elég, a néhány hónapja elvesztett volt társának halála ügyében is nyomasztja a kinyomozatlanság, azaz a tisztázatlanság. E három rejtély megoldási mozzanataiból mixelt cselekmény varázsolja az olvasót e könyvben a messzi északi Oslo világába, ahol az esendő, alkoholproblémával is küzdő nyomozó a rejtélyek lépésről-lépésre való feltárása mellett családját is igyekszik megtalálni. Szerencsére, vannak , akik hisznek neki és segítenek…
Nagyon tetszett!

1 hozzászólás
>!
SteelCurtain 
Jo Nesbø: Nemeszisz

A korábbiaknál mintha többször kaptam volna a jó Jo Nesbøt logikátlanságon. De juszt se fogok fanyalogni, mert a norvég grafomán rém ravasz módon változtatott receptjén: változatlan izgalom, csökkenő logika, növekvő humor. Politikusok például tanulhatnának tőle egy kis konyhaművészetet, mert amit ők általában előadnak, abban nincs sem logika, sem izgalom, humor meg főként nincs. Nem csoda, hogy közepes képességű krimiírók is lekörözik őket, nemhogy Nesbø. Harry Hole mára már egyébként is olyan önálló márkanévvé nemesült, amivel felcímkézve még hosszú ideig el lehetne adni bármilyen vackot. Tévedés ne essék, ez a könyv nem ebbe a kategóriába tartozik, pusztán az orrom alatt dörmögöm itt, hogy több humor, kevesebb logika. De a humort én egyébként is végtelen mennyiségben képes vagyok fogyasztani. Az egyetlen igazán fájó pont nekem a következő mondatból adódott:
„Josef mesélte, hogy Magyarországon egy cigány robbantómester családja a megmaradt dinamitot a koporsóba dugta, és a levegőbe röpítették az egész krematóriumot.”
Még mielőtt valaki a cigány robbantómestert kifogásolná, elárulom, hogy 1989-90ben ipari robbantási munkákon dolgoztam, s az egyik nagyobb munkánkban a hadsereg két műszaki tiszthelyettese segített be. Az egyik őrmester egy huszas éveiben járó cigány fiú volt. Ennyit a cigány robbantómesterről. Amin valójában elhűltem, hogy Nesbø milyen lazának képzeli a magyar szabályokat a robbanóanyagokra vonatkozóan. Én viszont biztosíthatok róla mindenkit, hogy az erre vonatkozó szabályok máig sem puhultak fel annyira, hogy ez megtörténhessen. Sőt, szerintem sehol Európában nem történhetne ez. A cigány szokások ábrázolásával is szkeptikus vagyok, bár erre vonatkozóan semmi konkrétumot nem tudok felhozni. Noha gyerekkorom óta számtalan cigány barátom van, ezen a téren ők sem tudtak nekem érdemben segíteni, mert mi mindannyian egy olyan szerencsés város szülöttei vagyunk, ahol sohasem alakult ki egy gettó, minek folyományaként valamennyien sikeresen asszimilálódtak . De ez nem Nesbø érdeme!
A regényért viszont őt illeti a köszönet.

>!
Navi P
Jo Nesbø: Nemeszisz

Ez a második Hole-könyv, ami a kezembe került. Az első rész kifogott rajtam, nem bírtam elolvasni.
Na de ez … Izgalmas, fordulatos, csavar csavar hátán, már mindenki gyanús, még az is, aki nem lehetne. Megmondom őszintén, én mind a két ügy megoldásán meglepődtem. A harmadik gyorsan le lett zárva, hatékonyan.
De szívesen bemostam volna egyet-kettőt a Hercegnek. Remélem, a következő részben már pont kerül az ügy végére.
Most még a történelmi ismertető sem zavart, pont annyi volt, hogy érdekesebbé tegye a történetet. Mennyi különböző és mégis hasonló sors, testvérpárok, bosszú, önzés, látszat.
Raskol hatalmas figura, remélem, a későbbiekben is találkozunk még vele.
Biztos, hogy folytatom kapcsolatomat Hole főtiszttel :)

5 hozzászólás
>!
pável 
Jo Nesbø: Nemeszisz

[négy és fél hibás neon]

„A mosoly úgy vibrált, mint egy hibás neoncső.”

Bosszú – ez a vezérfonala a norvég krimikirály Hóember-t követő krimijének, és persze nem hagyja ki az konyhafilozófiai szintű fejtegetéseket sem, miszerint az állam is erre az érvrendszerre épül, csak épp mederbe terelte a hetedizigleni bosszú elvét, egészen a – Nesbonál szintén szokásos – lélektani extremitásokig (senki nem normális, csak egyesek ebben is kilógnak a sorból).

Az itt soron következő Harry Hole-történet ismét egy sokfonatú krimiszál, jól elhelyezett csavarokkal, Harrynk ismét iszik, de helyén van az esze, a múltkor azt írtam, nem igazán „okos” (az a lelőtt kolleginője volt), úgy értettem, nem egy tanult ember, de megvan a magához való józan esze – és nem bízik senkiben.

Két érdekes mellékszál van még, egyrészt a rossz zsaru története a befejezéséhez látszik közeledni, a másik, sokkal látványosabb pedig a cigányságé, a cigánymaffiáé, nem érdektelen, még ha kissé fantasztikus történet kerekedett is ki belőle.
Azért a fél pont levonás, mert kissé sűrű, túl körmönfont, és… hogy ne bízza el magát a jó öreg Jo.
(2011 k.)

1 hozzászólás
>!
wolfsteps
Jo Nesbø: Nemeszisz

A 2018-at úgy kezdtem, hogy totális olvasói válság, semmihez nem volt kedvem, semmi nem érdekelt. Mit teszünk ilyenkor? Fogunk egy könyvet, ami ígéretesnek néz ki, szeretjük az írót, egyszerre idegesít és zártuk a szívünkbe a főhőst, és elkezdjük olvasni hajnalban, amikor nem jön álom a szemünkre. Mondanom se kell, hogy a moly hangulat egyből berántott és újra visszatértem az olvasók körébe :D

Ebben a részben az olvasó egyből két esetet is kap a kezébe. Egyik egy bankrablás egy olyan tettessel a középpontban, aki nem vét egy hibát se és soha nem hagy maga után nyomokat, a másik pedig egy gyilkosság amibe Harry személyesen is belekeveredik, hiszen nincs emléke arról, mi történt vele azon a bizonyos estén és mindemellett még valaki egy gyilkosságot is rá szeretne kenni.
A két párhuzamosan kibontakozó történetnek hála a regény végig izgalmas, lapról lapra új információk birtokába kerülünk (bár ezek sokszor hamisak, mint utóbb kiderült) és már megint azt éreztem, hogy basszus, már minden gyanusítottamat kizártam szépen lassan, akkor mégis ki a tettes? De Nesbo ezért tudta megszerettetni magát velem, mert soha de soha nem tudom, mit tartogat a következő oldal.

Amit nagyon szeretek Nesbo könyveiben az az, hogy az adott gyilkossági ügyek mellett, amik már önmagukban is levennének a lábamról valószínüleg, milyen szépen szövi bele a lélektant mindig a regényeibe és Hole pszichológus barátjának köszönhetően sokszor szó is esik erről, hogyan épülnek fel az emberek, mi hajtja őket, miért tesznek meg bizonyos dolgokat amire semmi magyarázat nincsen.

>!
Zsuzsanna_Makai
Jo Nesbø: Nemeszisz

Megint kulcsos keverès…
Hallod? Azt hittem tarthatok egy kis szünetet, de behozta ezt a Herceges dolgot az utolsò fejezetben, most folytatnom kell!
Nagyon tetszett mind a kèt vonal /az Annàs is, meg a bankrablòs is/ tök jòl össze volt rakva. Raskol szerintem jò karakter, szìvesen làtnàm a kèsőbbiekben is, ahogy Beatèt is.
Amiken jòkat mosolyogtam azok Oleg ès Harry vèrremenő Tetrisz-csatài voltak…

>!
Galagonya33
Jo Nesbø: Nemeszisz

Nem voltak bent az előző részek a könyvtárban, ezért rögtön a 4. résszel kezdtem.
Ismét van egy sorozat, amit folytatnom kell, hála az Égnek, mert úgyis olyan kevés van belőlük.
Ha Harry Hole nem norvég lenne, hanem amerikai, akkor Robert Hunternek hívnák. Mivel őt szerettem, HH-t is szeretem.
A rabló-gyilkost kitalálam, Annát nem.
(Azért bírom én a krimiszerzőket. Kiváncsi lennék rá, hogy miért kell minden jófej rendőrnek minimum alkoholistának, vagy volt-alkoholistának lenni? De most tényleg. Bár ettől függetlenül kedvelem a „csendes őrülteket”, akik küzdenek a démonjaikkal, mint Harry Hole. Érdekes módon az ő alkoholizmusuk abban nyílvánul meg, hogy jól berúgank, majd másnap nagyon rosszul érzik magukat. De közben nincs semmi agresszívitás. Érdekes. Bár az is lehet, hogy nem olvasam elég krimit.)

>!
bokrichard
Jo Nesbø: Nemeszisz

Számomra a top 3-ban van ez a kötet. Azért nem a legjobb, mert bár végig pengeéles, azért 1-2-szer belassul a történet. Egyszerre két nyomozásra váró rejtélyt is kap az olvasó: egy szokványosnak is nevezhető bankrablás mellett szeretett Hole nyomozónk is belekeveredik egy kényes helyzetbe. A bankrablás kevésbé csavarosnak tűnik (vagy mégsem?), de a másik ügy tartogat meglepetéseket… Ami a legjobban tetszik, hogy ennyire sebezhetőnek és drámainak eddig kevésszer láttam Harry Hole-t, és helyzetét, de nem az alkohol volt a főszereplő! A hadviselés több formája mutatkozik meg: a fizikai, a vérrel, és a lelki hadviselés, a mély pszichológia. Tetszettek a neurológiai vonatkozások is, emellett nem tudok elmenni. A végén nem minden van elvarrva, de most jön a következő kötet: vajon mit tartogat a jövő??

>!
pribrgre P
Jo Nesbø: Nemeszisz

Először is, fogalmam sincs Harry Hole még hány tragédiát bír el, elég kegyetlen dolognak tartom, hogy minden könyvben elveszíti egy szerettét/barátját. Nem is értem, hogy bír úrrá lenni – többé-kevésbé – az akoholizmusán ezek után ( bár gondolom várjuk csak ki a végét :D )
Ez a rész az elejétől fogva sokkal izgalmasabb, és pörgősebb is, mint az előző 3. Habár egyértelmű volt, hogy Harry valahogy úgyis kimagyarázza magát és megoldja az ügyet, én azért rendesen izgultam érte, amíg őt üldözték a kollégái :) Jo Nesbo zseniális, ennél jobban már nem tudta volna megkeverni a szálakat :) Ja és szerintem egy könyvszereplőt sem utáltam még ennyire, mint Tom Waalert :))

>!
hcs23
Jo Nesbø: Nemeszisz

Nesbo még mindig túlértékeltnek tűnik számomra, annak ellenére, h a Hóemberrel tényleg lenyűgözött. Azt akkor azért olvastam el, mert a film előtt mindenképpen szerettem volna könyvből megismerni a történetet – nem bántam meg. A sorozat korábbi részeihez visszatérve azonban meg kellett állapítanom, h a Nemeszisz egy jóval összetettebb történet, amely bár hasonlóan sok izgalmat tartogat egy kiváló érzékkel megalkotott főhőssel a középpontban, nehezen fedi fel a párhuzamokat és kevésbé engedi a figyelem lankadását. Ha csak egy pillanatra is elkalandozunk, komoly problémát jelenthet újra felvenni a fonalat, márpedig a túlbonyolított, erőltetett történetszálak erősen ronthatnak az olvasmányélményen (legalábbis számomra). A végeredmény persze sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, de amíg addig eljutunk – kész labirintus. Az én jelszavam mindig az, h „kevesebbet, jobban”.


Népszerű idézetek

>!
Manni

(…) nem az a legrosszabb dolog, ami megtörténhet az emberrel, hogy elveszti az életét. (…) Hanem amikor azt veszti el, amiért él.

151. oldal

>!
tamii

A mosoly úgy vibrált, mint egy hibás neoncső.

402. oldal

2 hozzászólás
>!
koncsika

– Apám mindig azt mondta, hogy sose bízz meg olyan emberben, aki nem iszik sört.

177. oldal

8 hozzászólás
>!
egy_ember

Nem elvből nem kedvelte a kollégáit, csupán ösztönösen.

204. oldal

>!
egy_ember

Kezdek mogorva vénember lenni, régebben csak mogorva voltam.

>!
B_Tünde P

Az agy temporális lebenyében található, egyetlen funkciója van: az arcfelismerés. Semmi egyebet nem csinál. Ez az agynak az a része, aminek a segítségével különbséget tudunk tenni az emberi arcok százezrei között, de mindössze csak egy tucat orrszarvú között.

52. oldal, 6. fejezet - Chili (Animus, 2008)

>!
just_aGirl

– Sose kérjen elnézést olyasmiért, amit megkérdezett, csak azért, amit nem.

154. oldal

>!
Olympia_Chavez P

– Igazából nem is ildomos cigarettát kínálgatni, mivel abból kell kiindulni, hogy egy gentleman vesz magának sajátot. Ezt Benjamin Franklin mondta.

70. oldal, Kilencedik fejezet - Köd (Animus, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Benjamin Franklin · cigaretta · dohány · dohányzás
>!
Goofry P

– (…) csak egy dolog rosszabb annál, hogy az embernek nem teljesül a vágya. Hogyha az ember egyáltalán nem érez vágyat.

377. oldal

>!
Biedermann_Izabella P

Egy utolsó gondolat. Mindenki azt akarja tudni, mi az élet értelme, de azt senki nem firtatja, hogy mi értelme van a halálnak.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Aki kapja, marja
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Robert Galbraith: A selyemhernyó
Karin Slaughter: Sebek
Dan Wells: Nem akarlak megölni
J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Marcus Sakey: Briliánsok
Ingar Johnsrud: Kalüpszó
Samuel Bjørk: Őzike