Nemeszisz (Harry Hole 4.) 305 csillagozás

Jo Nesbø: Nemeszisz

A biztonsági kamera rögzíti a bankba belépő alakot, aki a pénztároshoz siet, s azonnal pisztolyt szegez rá. A nő huszonöt másodpercet kap, hogy átadja a pénzt. Időben át is adja, ám támadója hidegvérrel lelövi. A Vörösbegy című regényből már ismert Harry Hole nyomozó kapja meg az ügyet, amelyhez azonban váratlanul egy másik is társul. Miközben barátnője Moszkvában tartózkodik, Harry összejön egy régi szerelmével. Nála vacsorázik, ám reggel már a saját lakásában ébred, s az eltelt húsz órából semmire nem emlékszik. Ez pedig több, mint kellemetlen, mivel a nőt ugyanazon a reggelen agyonlőve találják az ágyában. A kíméletlen erőszakkal végrehajtott bankrablások folytatódnak, Harry pedig fenyegető e-maileket kap. Valaki gyilkost akar kreálni belőle…
Minden benne van, ami egy krimitől elvárható: hamis nyomok, váratlan fordulatok, összetett cselekmény. Mindannyiszor, amikor már úgy hiszed nyomon vagy, Nesbo, a norvég krimikirály gondoskodik valami váratlanról.

Eredeti cím: Sorgenfri

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2017
454 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242698 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2014
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242698 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2012
456 oldal · ISBN: 9789633241745 · Fordította: Petrikovics Edit

2 további kiadás


Kedvencelte 19

Most olvassa 29

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 71


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Jo Nesbø: Nemeszisz

Nesbo sikerének egyik titka, hogy fordulatos bűnügyi regényeiben társadalmi jellemzőket, mondanivalókat is taglal. A Nemeszisz például az Észak-Európában élő cigányok gondolkodásába, moráljába enged betekintést. A másik oka a szimpatikus, saját emberi hibáival is küzdő nyomozó alakja, akit Harry Holéban alkotott meg a szerző, s akinek szerepléseit a Nesbo könyveiből akár csak egyet is ismerő olvasó újra és újra várja.
Itt egy egyszerűnek és simának induló bankrablás tettesének váratlan gyilkossá válása és kiléte az egyik megoldandó feladvány, amely mellé társul a nyomozó-főtiszt egy régi barátnőjének halála, amit az ismeretlen elkövető fondorlatos módon Harry Hole nyakába kíván varrni. S hogy ne legyen elég, a néhány hónapja elvesztett volt társának halála ügyében is nyomasztja a kinyomozatlanság, azaz a tisztázatlanság. E három rejtély megoldási mozzanataiból mixelt cselekmény varázsolja az olvasót e könyvben a messzi északi Oslo világába, ahol az esendő, alkoholproblémával is küzdő nyomozó a rejtélyek lépésről-lépésre való feltárása mellett családját is igyekszik megtalálni. Szerencsére, vannak , akik hisznek neki és segítenek…
Nagyon tetszett!

1 hozzászólás
>!
wolfsteps
Jo Nesbø: Nemeszisz

A 2018-at úgy kezdtem, hogy totális olvasói válság, semmihez nem volt kedvem, semmi nem érdekelt. Mit teszünk ilyenkor? Fogunk egy könyvet, ami ígéretesnek néz ki, szeretjük az írót, egyszerre idegesít és zártuk a szívünkbe a főhőst, és elkezdjük olvasni hajnalban, amikor nem jön álom a szemünkre. Mondanom se kell, hogy a moly hangulat egyből berántott és újra visszatértem az olvasók körébe :D

Ebben a részben az olvasó egyből két esetet is kap a kezébe. Egyik egy bankrablás egy olyan tettessel a középpontban, aki nem vét egy hibát se és soha nem hagy maga után nyomokat, a másik pedig egy gyilkosság amibe Harry személyesen is belekeveredik, hiszen nincs emléke arról, mi történt vele azon a bizonyos estén és mindemellett még valaki egy gyilkosságot is rá szeretne kenni.
A két párhuzamosan kibontakozó történetnek hála a regény végig izgalmas, lapról lapra új információk birtokába kerülünk (bár ezek sokszor hamisak, mint utóbb kiderült) és már megint azt éreztem, hogy basszus, már minden gyanusítottamat kizártam szépen lassan, akkor mégis ki a tettes? De Nesbo ezért tudta megszerettetni magát velem, mert soha de soha nem tudom, mit tartogat a következő oldal.

Amit nagyon szeretek Nesbo könyveiben az az, hogy az adott gyilkossági ügyek mellett, amik már önmagukban is levennének a lábamról valószínüleg, milyen szépen szövi bele a lélektant mindig a regényeibe és Hole pszichológus barátjának köszönhetően sokszor szó is esik erről, hogyan épülnek fel az emberek, mi hajtja őket, miért tesznek meg bizonyos dolgokat amire semmi magyarázat nincsen.

>!
Zsuzsanna_Makai 
Jo Nesbø: Nemeszisz

Megint kulcsos keverès…
Hallod? Azt hittem tarthatok egy kis szünetet, de behozta ezt a Herceges dolgot az utolsò fejezetben, most folytatnom kell!
Nagyon tetszett mind a kèt vonal /az Annàs is, meg a bankrablòs is/ tök jòl össze volt rakva. Raskol szerintem jò karakter, szìvesen làtnàm a kèsőbbiekben is, ahogy Beatèt is.
Amiken jòkat mosolyogtam azok Oleg ès Harry vèrremenő Tetrisz-csatài voltak…

>!
Galagonya33
Jo Nesbø: Nemeszisz

Nem voltak bent az előző részek a könyvtárban, ezért rögtön a 4. résszel kezdtem.
Ismét van egy sorozat, amit folytatnom kell, hála az Égnek, mert úgyis olyan kevés van belőlük.
Ha Harry Hole nem norvég lenne, hanem amerikai, akkor Robert Hunternek hívnák. Mivel őt szerettem, HH-t is szeretem.
A rabló-gyilkost kitalálam, Annát nem.
(Azért bírom én a krimiszerzőket. Kiváncsi lennék rá, hogy miért kell minden jófej rendőrnek minimum alkoholistának, vagy volt-alkoholistának lenni? De most tényleg. Bár ettől függetlenül kedvelem a „csendes őrülteket”, akik küzdenek a démonjaikkal, mint Harry Hole. Érdekes módon az ő alkoholizmusuk abban nyílvánul meg, hogy jól berúgank, majd másnap nagyon rosszul érzik magukat. De közben nincs semmi agresszívitás. Érdekes. Bár az is lehet, hogy nem olvasam elég krimit.)

>!
bokrichard 
Jo Nesbø: Nemeszisz

Számomra a top 3-ban van ez a kötet. Azért nem a legjobb, mert bár végig pengeéles, azért 1-2-szer belassul a történet. Egyszerre két nyomozásra váró rejtélyt is kap az olvasó: egy szokványosnak is nevezhető bankrablás mellett szeretett Hole nyomozónk is belekeveredik egy kényes helyzetbe. A bankrablás kevésbé csavarosnak tűnik (vagy mégsem?), de a másik ügy tartogat meglepetéseket… Ami a legjobban tetszik, hogy ennyire sebezhetőnek és drámainak eddig kevésszer láttam Harry Hole-t, és helyzetét, de nem az alkohol volt a főszereplő! A hadviselés több formája mutatkozik meg: a fizikai, a vérrel, és a lelki hadviselés, a mély pszichológia. Tetszettek a neurológiai vonatkozások is, emellett nem tudok elmenni. A végén nem minden van elvarrva, de most jön a következő kötet: vajon mit tartogat a jövő??

>!
Emerencia P
Jo Nesbø: Nemeszisz

Az elején kicsit nehezen indultak be az események. Később teljesen élvezhető volt a történet.

>!
cseri P
Jo Nesbø: Nemeszisz

Hú, ez most nagyon jókor talált meg, éppen túléltem egy kisebbfajta olvasási válságot .(Egyébként nem az olvasási kedvvel volt a baj, hanem a helyzet az, hogy stresszes időszakban nem nyerő se rossz, se unalmas könyvet olvasni. Mondjuk ez amúgy sem, de különösen ilyenkor.)
Két dolgon csodálkoztam el, az egyik az, hogy az előző kötetre ötöst adtam, és hogy ennek ellenére ez öt éve volt. :D Hát, azóta nem sikerült megszereznem ezt a negyedik kötetet, így jár, aki a könyvtárra bízza magát, mert ugyan sokszor akadt kezembe a sorozat egy-egy kötete, csak soha nem ez, és valami azt súgja, hogy ezt jobb sorrendben olvasni (ld. Herceg), habár ugye eleve az első két rész később jelent meg, bár állítólag azért, mert azok nem olyan jók. Viszont remélem, öt év alatt mindenki elolvasta, aki akarta, most már én jövök.
A többiek értékelésében megfogalmazott kritikával, miszerint kicsit valószerűtlen a sztori, egyetértek. Harry Hole elég érdekes, úgy van kitalálva, hogy az legyen, de azért mondjuk nem egy Wallander, és mondjuk jellemábrázolásban Nesbo sem egy Mankell. Továbbá én se értem, hogy lehet egy kidülledt véreres szemű alkoholistába szerelmesnek lenni. Ahogy ez így le van írva. Azért lássuk be, hogy Wallander mindjárt más.
Ja, és ezenkívül bocs, de az okádós-vécés jelenet az nem kellett volna. Az még hagyján, mikor olvastam, de mikor a férjemnek elmeséltem?! na de miért kell nekem ilyeneket mesélni. A másik könyvből is egy jelenet volt, ami élesen megmaradt, gondolom, hogy ebből meg ez lesz. Hát köszi.
A fordításra külön figyeltem, nagyon jó, igényes.

9 hozzászólás
>!
Biedermann_Izabella
Jo Nesbø: Nemeszisz

Nemeszisz, a megtorlás istennője leginkább hürbriszt, a gőgös elbizakodottságot büntette. Nem a vak bosszú istennője, hanem érdem szerint osztotta az igazságot. Hesziodosz szerint tulajdonképpen a felháborodott jogérzet.
Van ez a zálogos játék, ahol a hibát elkövető zálogot ad, majd a közösségtől azt kérdezik: Mit érdemel az a bűnös, akinek a záloga a kezemben van? A közösség pedig, ahogy a vaksors is olyan gyakran, a bűnös kiléte nélkül ítél. A vak Justicia előképe Nemszisz.
Jo Nesbo olyan krimiíró tehát, aki görög sorstragédiát is tud írni. Persze skadinávosan, de ezt is szeretjük benne. A szitáló esőt, az Oslóra hasaló szürke felhőtömeget, a fegyverek hideg acéljáról lecsiszolt sorozatszámot, meg a csontig maró hideget. Mert nehogy már azt higgyük egy percig is, hogy a sors és a bosszú csak a görög istenek meleg szélben lengedező hófehér tunikáját mocskolja be.
Mit mondjak? Nem ez volt a terv. Egyáltalán nem az volt a terv, hogy egy norvég rocker krimijeit olvasom egész nyáron. De nem haragszom. Harry Hole cédéit hallgatom, és számolok. Huszonötnél tartok.

4 hozzászólás
>!
cippo IP
Jo Nesbø: Nemeszisz

Ez egy kicsit olyan volt most nekem, mint egy csajda sámlikra fölállított ingoványos létra.
Addig macskabölcsőzött itt nekem ez a Neszbő Józsi, míg úgy elkeveredtem a széles-bő epikai keretben, mint majom a házicérnában – hogy magamat idézzem.
És annak ellenére, hogy majdnem egyetlen lélegzetre slukkoltam be/le a könyvet, csaknem a teljes utolsó harmadánál volt valami kényelmetlen érzésem. Gyanús volt, hogy úgy mondjam.

Nincs érzékem a krimikhez, sose tudom összerakni a finoman elrejtett kis utalásokból, ki a rosszfiú, nekem az olyan, mint a puzzle: nincs hozzá idegzetem. (Valószínűleg pont azért bírok valami engesztelhetetlen vadsággal, dühödt türelmetlenséggel ilyesmiket olvasni.) Mondom, nincs érzékem hozzá, mégis folyamatosan az volt a benyomásom, hogy valahogy nem igazán állnak össze a dolgok. Vagy hogy legalábbis csikorognak.

Eh, mindegy is, ez már csak olyan, mint a szombati flex. Nyűglődöm rajta picit, de végülis úgyis csak bolha a fülben.

5 hozzászólás
>!
just_aGirl
Jo Nesbø: Nemeszisz

Pörgős, több szálon futó cselekményekben bővelkedő krimi. Időrendben olvasom Nesbo műveit, ez a negyedik regénye. Mindegyikben tudott valami újat, valami mást és jobbat nyújtani számomra az előzőnél. A fordulatok jól előkészítettek, nem igazán kiszámíthatóak. A végkifejlet pedig valóban frappáns. Persze Harry Hole itt is hozza a rossz életű de éles eszű nyomozó formáját, ennek ellenére még mindig szimpatikus figura. Nesbo pedig rendkívül csavaros agytekervényekkel rendelkező szerző!


Népszerű idézetek

>!
Manni P

(…) nem az a legrosszabb dolog, ami megtörténhet az emberrel, hogy elveszti az életét. (…) Hanem amikor azt veszti el, amiért él.

151. oldal

>!
tamii

A mosoly úgy vibrált, mint egy hibás neoncső.

402. oldal

2 hozzászólás
>!
koncsika

– Apám mindig azt mondta, hogy sose bízz meg olyan emberben, aki nem iszik sört.

177. oldal

8 hozzászólás
>!
egy_ember

Nem elvből nem kedvelte a kollégáit, csupán ösztönösen.

204. oldal

>!
egy_ember

Kezdek mogorva vénember lenni, régebben csak mogorva voltam.

>!
B_Tünde P

Az agy temporális lebenyében található, egyetlen funkciója van: az arcfelismerés. Semmi egyebet nem csinál. Ez az agynak az a része, aminek a segítségével különbséget tudunk tenni az emberi arcok százezrei között, de mindössze csak egy tucat orrszarvú között.

52. oldal, 6. fejezet - Chili (Animus, 2008)

>!
just_aGirl

– Sose kérjen elnézést olyasmiért, amit megkérdezett, csak azért, amit nem.

154. oldal

>!
Biedermann_Izabella

Egy utolsó gondolat. Mindenki azt akarja tudni, mi az élet értelme, de azt senki nem firtatja, hogy mi értelme van a halálnak.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
1 hozzászólás
>!
Goofry P

– (…) csak egy dolog rosszabb annál, hogy az embernek nem teljesül a vágya. Hogyha az ember egyáltalán nem érez vágyat.

377. oldal

>!
robinson P

– Cigány vagyok. Könnyen lehet, hogy az én világom egy feje tetejére állított világ. Tudja, hogy mondják cigányul Isten nevét?
– Nem.
Devel. Vagyis ugyan úgy mondják, mint az ördögöt norvégul. Különös, nem? Amikor az ember eladja a lelkét, nem árt, ha tudja, kinek is adja el, Spiuni.

232. oldal

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

142 tag · 80 karc · Utolsó karc: 2018. május 18., 15:11 · Bővebben


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Ståle Aune

Helyszínek népszerűség szerint

Oslo


Hasonló könyvek címkék alapján

Karin Fossum: Elszabadul a pokol
Thomas Enger: Hegek
Håkan Nesser: A Borkmann-elv
Samuel Bjørk: Magányos utazó
Ingar Johnsrud: Kalüpszó
Sigurd Christiansen: Két élő, egy halott
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik