Leopárd (Harry Hole 8.) 469 csillagozás

Jo Nesbø: Leopárd

Harry Hole, a norvég rendőrség egykori fenegyereke a Hóember-ügy után minden hidat felégetett maga mögött, s most Hongkongban él teljes visszavonultságban, démonai és hitelezői elől bujkálva. Amikor azonban Oslóban két fiatal nő holttestére bukkannak, akiknek halálát azonosítatlan eszköztől származó sebek okozták, a rendőrség Hongkongba küldi új munkatársát, Kaja Solnesst, hogy próbálja meg felkutatni és hazahozni Harryt, mivel ő az egyetlen sorozatgyilkos specialista az országban.
Márpedig úgy tűnik, minden eddiginél nehezebb feladat lesz a tettes kézre kerítése, aki kíméletlen, rafinált és semmi nyomot nem hagy maga után. Ráadásul a gyilkossági osztály és a Nemzeti Nyomozó Iroda közötti hatalmi harc sem könnyíti meg Harry dolgát.

Eredeti megjelenés éve: 2009

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2021
556 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240540 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2019
560 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240540 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2016
556 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240540 · Fordította: Petrikovics Edit

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

183 tag · 89 karc · Utolsó karc: 2021. január 23., 21:02 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole


Kedvencelte 36

Most olvassa 17

Várólistára tette 144

Kívánságlistára tette 96


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Jo Nesbø: Leopárd

A Leopárddal Nesbo megírta a Harry Hole sorozat eddigi legütősebb részét. Nem fukarkodott az oldalszámokkal, meg is lepődtem, ennél vaskosabb skandináv krimit nem vettem még a kezembe. Ennek kimondottan örültem, ugyanis nagy rajongója vagyok ennek az önpusztító, de éles eszű, független és jellemes nyomozónak.
Nagyon tetszett a történet, csavaros volt és összetett. Annyi különböző szál fonódott mesteri módon össze, hogy csak kapkodtam a fejem. Itt most nagyon oda kell figyelni, az biztos. Jó volt bepillantást nyerni, hogyan mennek a dolgok egy harmadik világbeli országban.

vargarockzsolt>!
Jo Nesbø: Leopárd

Ó, ó,ó! Hongkong, Kongó, Osló. E három helyszínen játszódik Jo Nesbø mesterien megkomponált 10 részes krimifolyamának ez a része, 10 fejezetben, 96 címmel ellátott alfejezetben, 550 oldalon. Nem sajnálta a munkát belőle, nem összecsapott, az biztos!
És persze letehetetlenül izgalmas. Fordulatos, igényesen megírt remek skandináv krimi, amely az előzmények nélkül is érthető, de igazi helyét a többi kötettel együtt nyeri el.
Harry Hole, az alkoholizmusával és kábítószer függőségével küzdő norvég rendőrnyomozó – hála páratlan memóriájának, félelmetes logikájának, csodálatos intuíciónak és minden fájdalomküszöböt átlépő vasakaratának – ezúttal is megtalálja a sorozatgyilkost. Közben szerelmes lesz, haldokló apja mellett virraszt, átverik, megalázzák, az ellenfelei elvetemült, kegyetlen gonosztevők és gátlástalanul korrupt rendőrök – még szerencse, hogy a régi barátai segítik, ha bajba kerül – noha a legnagyobb bajból persze egyedül kell kimásznia. Igen, mese, néha hihetetlen fordulatokkal, de a motívumok olyan szépen vannak megszőve, olyan mesteri a kompozíció, annyira izgalmas, hogy az olvasó nem tud mást mondani: Ó, ó, ó! :)
Én összevissza olvasom a sorozatot, most talán a Hóember fog következni, mert szerencsére azt még nem olvastam. Állítólag az a legjobb rész.

1 hozzászólás
Kawaii_vIVIv>!
Jo Nesbø: Leopárd

Ebben a részben nem lettem volna Hole szerepében, elég durva helyzetekbe került, és úgy hogy csak lélekben voltam ott vele, engem is eléggé megviselt a dolog. A gyilkos fegyver pedig embertelen.. :O Komolyan, szinte én is éreztem a számban, pedig na XD De kitaláltam ki a gyilkos :D Megint volt sikerélmény :D Igaz, nem volt könnyű, de Nesbo most nem tudott teljesen félrevezetni ;)
Amit sajnáltam picit az a spoiler

Timcsibaba77>!
Jo Nesbø: Leopárd

Egy percig se unatkoztam, megint teljes lendülettel vetettem bele magamat az olvasásba, le vagyok még mindig nyűgöződve Lényegesen mozgalmasabb, és izgalmasabb volt ez a része Harry Hole történeteinek, hiszen rögtön Hongkongban indul el az író könyve, illetve Kongóban lesz jelentősebb szerepe, ahol is megismerkedhet az olvasó Lipót almájával, melynek jelentősége lesz majd a történetben. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire komoly harci eszköz nevét takarja ez a II. Lipót almája.
spoiler
Egy szerelmi vonal is elindul Harry életében, egy új szerelem, ami viszont nem tetszett, hogy még mindig Rachelt szereti, várja vissza a főhős, holott a szépséges Kaja mellett is megtalálhatná számításait. Szó szerint minden hidat feléget maga mögött mind karrierileg, és mind szívügyileg.
Aztán felbukkan a Hóember is, aki súlyos bőrbetegségben szenved, és bűnhődik vétkeiért Harry jóvoltából, aki nem engedte kilépni a súlyos élete béklyójából.
A végére felpörögnek az események, és én is alig bírtam már az izgalmakat, de túléltem, és alig várom Harry Hole következő esetét, ami sajnos a befejező része lesz a könyvsorozatnak. De örömmel konstatálom, mert nekem úgy jött össze az olvasás, hogy fordított időrendben tudom csak követni az eseményeket, mivel így jutottam hozzá a részekhez.

cseri P>!
Jo Nesbø: Leopárd

Azért kíváncsi vagyok, hogy ennek a könyvnek az elolvasása után ki meddig bírná krimik nélkül. :) Én mondjuk sokat, négy napot is kibírtam. Most én a Harry Hole-sorozatot olvasom, utána majd bajban leszek, mert bár van egy halom skandináv, a többi biztos nem fog annyira tetszeni, mert ez a leghíresebb, a legjobbat, a Wallandert pedig már amúgy is olvastam. Fura dolog ilyet kijelenteni egy válogatott kínzásokkal teli krimiről, de úgy tűnik, nekem ez már teljesen komfortolvasmánynak számít, idén ez a negyedik kötet a sorozatból, úgyhogy már nagyon jól tudom, hogy mire lehet és mire nem lehet számítani Harrytól. Nesbot nem a realizmusért szeretjük, és most már el is várjuk, hogy ne adja alább és minél durvább finálét találjon ki, szerintem ez sikerült spoiler. Mivel az előző részben kitaláltam a gyilkost, erre most nem törekedtem annyira, de ezt most teljes egészében nem is lehetett volna kitalálni, mert elég bonyolult volt, és minden kellőképpen csavaros, egy igazán jó rész a sorozatból.

CsakHencsi P>!
Jo Nesbø: Leopárd

Rájöttem, hogy két Harry Hole történetnél nem tudok többet elolvasni egyszerre, mert mérgezést kapok. Itt is volt egy csomó gyanúsított, na jó, nem annyi, mit a Hóemberben, de azért lehetett válogatni. Jó volt, de az előzőt nem übereli, és most egy kicsit hosszúnak is tűnt, nem tudom, mit kellett volna kihagyni belőle persze, semmit, de néhol kicsit elnyújtottnak találtam.
Viszont az imádtam, hogy nem spoilerezte el a Hóembert, ha valaki nem sorrendben olvasná a könyveket, egyszer sem írja le, hogy spoiler hívják, csak Hóemberként nevezi. De mondjuk az a rész annyira nem kellett volna bele, viszont akkor meg nem lett volna katarzis a végén, úgyhogy akkor mégis kellett. Bírom, amikor egy mondatban össze tudok vitatkozni saját magammal.
És volt benne egy nagyon finom szerelmi szál is, én drukkoltam nekik, de Harry szíve csak Rakelért dobog.
Azért volt egy-két dolog, ami lezáratlannak tűnt, azt hittem, majd valahogy beleszövi a cselekménybe, de nem. spoiler
Tehát a következő két részt egy kicsit jegelem, aztán majd egyhuzamban jól elolvasom azokat is.

43 hozzászólás
Miestas>!
Jo Nesbø: Leopárd

Bakker, ez nagyon ott van a szeren…mondanám, ha a szlenget használnám,de mivel ennél egy kicsit komolyabb vagyok, csak ennyit mondok, ez k**va jó volt! már bocs!
Nagy szerencséje a a krimiért rajongó olvasónak, hogy Jo Nesbø átváltott a futballról az írásra, azt nem tudom, hogy a foci rajongók mit veszítettek ezáltal, de nem is nagyon izgat. Sokkal jobban izgatnak a regényei,Harry Hole meghalásai és újraéledései, ahogy próbálja összerakni magát, miközben minden ügyébe belehal egy kicsit és én is, mert ez már kezd afféle szerelem lenni, amit Matt Scudder iránt is éreztem korábban….nah ja az ember eljátszik néha a gondolatokkal. Miestas szedd össze maga a könyvről is kéne írnod már valamit!

Szóval nagyon jó krimi! Azzal még gondjaim vannak, hogy a skandináv neveket néha keverem, azzal is, hogy ki a fiú és ki a lány, de tisztán érzem minden szereplőnél ki a jó és ki a rossz fiú, nem te Harry bármennyire is ezt akartad végig belém súlykolni az egész sztori alatt. Azt eddig is tudtam, hogy túlélő típus vagy Harry Hole, de hogy ennyire ezt azért nem gondoltam volna, persze nagyon örülök ennek, hogy túlélted ezt a kis kalandot, mert így várhatom a következő esetedet.

11 hozzászólás
ppeva P>!
Jo Nesbø: Leopárd

Hát ez nagyon borzalmas volt. Rettegve faltam az oldalakat.

Olympia_Chavez P>!
Jo Nesbø: Leopárd

Körülbelül egy hónapja, a nyolcadik köteténél könyveltem el magamban végleg, hogy Nesbø képtelen a megújulásra, hogy hősei kapcsolatrendszere már fásult és unalmas, és az anno körül hypolt Hóember összességében nem egy túl izgalmas krimi. A Leopárd első egy-két fejezetében sem cáfolt még rá erre a megállapításomra, de mintha csak meg akart volna leckéztetni a szerző, mire észbe kaptam, a sztori már javában becserkelt és rám vetette magát.

Harry már megint a Távol-Keleten próbálja eltemetni magát a világ elől, alkalmazkodva a helyi szokásokhoz, épp a hasis bűvöletében önpusztít. De Norvégia legjobb nyomozója nem „pihenhet” sokáig, a hóember ügy új dimenziókat nyitott a skandináv bűnügyi életben, ráadásul magánélete egy eddig kevésbé ismert szála is haza hívja. Többek közt ez a mellékszál teszi az eddigi regények között a leginkább szerethetővé és emberivé a történetet.
Na de térjünk rá a bűnügy(ek)re melyek már megint nem nélkülözik a fantáziát, a változatosságot és a csavarokat, de most az arányokat is sikerült eltalálni. Nincsenek fölösleges fordulatok, nem vontatott a történet, nincs a kelleténél több extremitás a történetben, cserébe frissül a szereplőgárda és újabb, több kötetnyi ígéretes konfliktus van kibontakozóban a helyi szervek hatalmi harcának és a becsvágyó, skrupulusoktól mentes Bellman színre lépésének köszönhetően. Harry ráadásul megint eldobhatja a kézikönyveket és a kurzusokon tanultakat, mert ez a bűnöző sem szerepel az átlag gyilkos archetípusának kézikönyvében. Szóval van egy jó kis mozgalmas történetünk ami Észak-Norvégiától Kongóig gyűrűzik, érzelmi válságokkal, egzotikummal és persze az elmaradhatatlan morális és társadalmi problémafelvetésekkel. Így nem meglepő, hogy a történet végkifejlete sem szokványos. Ráadásul időnként még Harry főnöke is bebizonyítja, neki is van humorérzéke, ami külön piros pontot érdemel.

Ha egyszer lehetőségem adódna rá, biztosan megkérdezném Nesbø -től, hogy milyen viszonyt ápol főhősével, hiszen az előző kötettel elindította a pusztulás egy újabb ösvényén, amin most egy kicsit megint előrébb lökdöste, szadista idült vigyorral az arcán. Kezdek aggódni szegény Harryért, egyre hitelesebb ez a pokoljárás.

3 hozzászólás
pribrgre P>!
Jo Nesbø: Leopárd

Most is elég hamar belecsaptunk a lecsóba, jobb is így szerintem a felesleges körök nélkül. Tetszett h bepillantást nyertünk a gyilkos gondolataiba, szeretem az ilyen könyveket :)
Örülök, hogy Katrine ismét felbukkant, spoiler én akkor is bírom :D Kaja is nagyon szimpatikus volt, egészen addig amíg spoiler amin őszintén megmondom nagyon meglepődtem, rá nem gondoltam volna.
Azt hittem kitaláltam, hogy ki a gyilkosunk, akárcsak később Harry, aztán jött egy-két jó kis csavar :) A könyv nagyon jó volt, Nesbo pedig még mindig zseniális. :)


Népszerű idézetek

csillagka P>!

– Rendszeresen szív ópiumot?
– Változó.
– És miért szívja?
– Hogy ne igyak.

25. oldal

5 hozzászólás
egy_ember>!

Az igazságtalanság olyan, mint az időjárás. Ha az ember nem tud vele együtt élni, akkor el kell költöznie. Az igazságtalanság nem a gépezet része, hanem maga a gépezet.

543. oldal

hajnalikod>!

A búcsú nagyon fontos. Különösen azoknak, akik maradnak.

546. oldal

Manni>!

Meggyújtotta a cigarettát és a plafonon függő ventilátor felé fújta a füstöt, ami olyan lassan forgott, hogy a legyek körhintának használták.

27. oldal

egy_ember>!

– … a megbocsátás képessége sokat elárul az ember értékéről. Én legfeljebb a harmadosztályba tartozom.
– Nem akartam kritizálni magát.
– Ígérem, a következő életemben jobb leszek – mondta Harry … – Amelyben, amennyiben a hinduknak igaza van, alighanem szúként fogok újjászületni. De nagyon kedves szú leszek.

232. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Hole
7 hozzászólás
egy_ember>!

Most meg olyan optimistának tűnsz, Harry, hogy mindjárt elhányom magam.

554. oldal

1 hozzászólás
Leoni I>!

Alfahímnek születni kell, azt nem lehet megtanulni.

287

egy_ember>!

– Akkor legyen óvatos – mosolyodott el Saul. – Mert ahogy Hemingway írta: ha az ember egyszer kitárta a lelkét Afrikának, azután soha nem akár már máshol lenni.
– Hemingway ezt írta? – kérdezte Harry gyanakodva,
– Bizony. De Hemingway folyton ilyen romantikus szarokat írt. Tökrészegen járt oroszlánra vadászni, utána pedig édes, whiskys vizelettel öntözte meg a hullákat. Igazság szerint, ha nem muszáj, a kutya nem tér vissza Kongóba még egyszer.

493-94. oldal

13 hozzászólás
Emerencia P>!

Sokkal intenzívebben kellett volna megélnie a napokat, sokkal egészségesebben, boldogabban, élettel, szerelemmel telve.

6. oldal

csillagka P>!

Mert ahogy Hemingway írta: ha az ember egyszer kitárja a lelkét Afrikának, azután soha nem akar már máshol lenni.
– Hemingway ezt írta? – kérdezte Harry gyanakodva.
– Bizony.
De Hemingway folyton ilyen romantikus szarokat írt. Tökrészegen járt oroszlánra vadászni, utána pedig édes, whiskys vizelettel öntözte meg a hullákat. Igazság szerint, ha nem muszáj, a kutya nem tér vissza Kongóba még egyszer.

Kapcsolódó szócikkek: Ernest Hemingway
5 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Robert Galbraith: Zavaros vér
Samuel Bjørk: Magányos utazó
James Patterson – J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit
Chris Carter: Halállista
Réti László: Kaméleon
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Kopácsi Krisztina: Sötét gondolatok
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák