Értékelések 113

Olympia_Chavez P>!
Jo Nesbø: Kísértet

Most, hogy rákészültem egy újabb Nesbø könyvre, megint eltöltött egy fura, ambivalens érzés. Vártam a köteteken átívelő történetszálak alakulását spoiler, vártam, hogy a szerző számtalan érdekességet hozzon be a látómezőmbe, akár a norvég hétköznapokról, akár jelen esetben az orosz maffiáról, vagy csak saját életfilozófiáját, ami igen szimpatikus. De kicsit mindig kuciz is a pocim felé ilyenkor, ha eszembe jut, hány fölösleges oldalon kell majd átrágnom magam ahhoz, hogy ezekig az értékes bekezdésekig eljussak. És nem csak fölösleges oldalakból van szép számmal, de klisés, olykor melodramatikus jelenetekből, szemfényvesztő, elcsépelt trükkökből is akad szép számmal. Egyszóval visszatértünk a Leopárd előtti állapotokhoz.
Ennek a regénynek a felépítése is megint parabolaszerűre sikerült. Izgalmas és érdekes indítás után egy masszív mélyrepülés a régi dohos puskapor ismételt eldurrogtatásával, majd a végén egy dupla csavarral felhozza a kűrt. Úgyhogy szívem szerint most már tisztességesen lehúznám ezt a kötetet, mert nem nyomhatja le a torkomon újra és újra ugyanazt az olykor túltolt, misztifikációkra épülő kötelező eszköztárat, még ha az a krimi műfajának sajátja is…. No de nem eszik olyan forrón a kását.

A legutóbbi események utáni 3. évben járunk. Harry eltűnt a Távol-Kelet nem túl varázslatos, de annál inkább veszélyes világában. Így már nem norvég rendőr, de ezzel együtt végre nem is alkoholista. Valami jót is hozott az életébe Honkong.
Azonban egy nem akármilyen ügy mégis visszacsábítja Oslóba. Nevelt fia Oleg bajba került. A történetet pedig rendhagyó módon, egy már halott áldozat, a heroinista díler, Gusto kezdi mesélni, amely valahonnan Dél-Szibériából indult szintetikus útjára, hogy a norvég főváros korrupt és mocskos utcáin véreztesse ki, egy mindenre elszánt ex-rendőr. Nesbø ismét nem kíméli saját hazáját, sorra rántja le a leplet a jóléti társadalom fekélyes, tűszurkálta testéről, miközben számtalan érdekességgel, szubkultúrával ismerteti meg az olvasót. Az ilyen pillanatok és az utolsó, jól időzített csavarok, a nem akármilyen cliffhanger és a történet keretét adó elbeszélés azok a Nesbøs sajátosságok, amik miatt újra és újra esélyt adok a szerzőnek. Ezekért nagyon is megéri. Már csak azt kell kitalálnom, hogy a fentebb említett banális töltelékepizódok alatt mit kezdjek magammal, hogy abból baj ne legyen…

3 hozzászólás
pappma>!
Jo Nesbø: Kísértet

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Már azt hittem, hogy nem érhet meglepetés a regény végén, de mégis! Ennek a könyvnek igazán nincs befejezése. Ezért muszáj azonnal elkezdenem a következő részt! Nagyon tetszik ez a megoldás, hogy nem derül ki, mi lesz a főhőssel, életben marad – e vagy nem. Persze tudom, hogy nem hal meg Harry, hiszen a Kést olvastam először Nesbotól, és azóta nincs megállás!