Kísértet (Harry Hole 9.) 375 csillagozás

Jo Nesbø: Kísértet

Nyár. ​Harangzúgás. Egy fiú, Gusto, a konyha padlóján fekszik egy vértócsában. Az élet lassan elszáll belőle, s ő sorra veszi mindazon eseményeket, amelyek ide vezettek. Az analízis pontos és kegyetlen. Ősz. Harry Hole, a norvég rendőrség egykori nyomozója három év távollét után visszatér Oslóba. Felkeresi egykori felettesét, hogy engedélyt kérjen tőle egy ügy felderítésére. Csakhogy az esetet már lezárták. A fiatal narkóst, Gustót egy cimborája lőtte agyon, mert összekaptak az anyagon. Egy olyan anyagon, amely a heroin uralmát megtörve, villámcsapásszerűen hódította meg a várost. Harry ennek ellenére nem tágít, s eléri, hogy meglátogathassa a börtönben a Gusto meggyilkolásával vádolt srácot. Mégpedig azért, mert a cellában saját múltjának egy darabjával van találkozója. A nyomozás, amelybe Harry magányosan belevág, nehezebb s fájóbb, mint bármelyik hivatalból felgöngyölített ügye volt. S közben mindenfelől kísértetek veszik körül. A sajátjai és az is, amelyik a várost járja. Az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2021
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241028 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2019
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241028 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2017
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241028 · Fordította: Petrikovics Edit

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

181 tag · 90 karc · Utolsó karc: 2021. január 23., 21:02 · Bővebben


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Piroska


Kedvencelte 26

Most olvassa 16

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Jo Nesbø: Kísértet

Nem vagyok kibékülve a kábítószerekről és függőségről szóló történetekkel, még ha a skandináv krimik királya írta is őket. Nem Nesbo tehet róla, hogy idegennek és visszataszítónak érzem a drogok világát, de arról már igen, hogy ezúttal hiányzott az a bizonyos plusz, ami a szememben őt királlyá tette. Minden zsenialitás és lehengerlő stílus ellenére túlnyújtottnak éreztem a könyvet, hiányzott a megszokott izgalom és fordulat.

2 hozzászólás
Bla I>!
Jo Nesbø: Kísértet

Egy újabb skandináv mestermű a krimik sorában – már ha nevezhetem így Nesbo kilencedik Harry Hole kötetét, amelyet most sikerült elolvasnom. Hole az örök rendőr, aki hűen tartja magát örök hivatásához. A könyv abban is különleges, hogy váratlanul szinte többször is befejeződik, azaz mégsem, csak az olvasó hinné ezt, ha nem jönne még egy, még egy és még egy csavar. Hallatlanul izgalmasra sikeredett – persze kellő társadalomkritikával –, ahol nyomozónk több ellene szőtt merényletet is túlél igaz nem sértetlenül… Szóval ezt is el kell olvasni!

Timcsibaba77>!
Jo Nesbø: Kísértet

Egy újabb lenyűgöző remekmű, bizonyítéka széthulló világunkra, melyről nagyja java részt azért mi is tehetünk, részben, vagy egészben. Nagyszerű rálátást nyújt Jo Nesbo a lecsúszott szenvedély útjára tért betegek életére, hogy ezen utat bárki bármikor választhatja, melyről viszont nincs visszatérés. Egy örvény, melybe ha egyszer belekerül az ember, örökre benne ragad. Csodálatra méltó az emberi találékonyság, miképp használja a kémia konyháját saját örömére, illetve nyereség hajszolás címén. Egy új drog kerül elő a regényben, a violin, melynek hatása lenyűgözőbb, gyilkosabb bármely ismert drognál, mint heroin, kokain, metamfetamin. Elgondolkodtató volt számomra ez az izgalmas krimi, hogy meddig megy el az ember, hogy kárhozatra ,pusztulásra ítélje elkeseredett, óvatlan, vagy csak kíváncsi embertársait. Harry Hole újabb esete megint lebilincselt, és nehéz volt letenni. A problémám csak az, hogy nem teljes egészében olvastam a sorozatot, hanem ahogy sikerült, de ami naggyá teszi az írót írásában, és le a kalappal előtte, hogy a sorozat bármelyik részével be lehet kapcsolódni a történetbe, és nem komplett sztori, hanem külön-külön is bele lehet rázódni a rész egészbe. Engem teljesen lenyűgözött Jo Nesbo, úgy érzem, többé nem tudok szabadulni írásai bűvköréből. Izgatottan várom a következő remekművet „tesztelésre”.

pável>!
Jo Nesbø: Kísértet

[4 és fél mellészúrt tű]

Szálkásra kellene hegyeznem a szavakat, ki kéne nyitnom egy Jim Beamet, már most kora reggel, meg kéne járni a poklot, és útikönyvet írni róla, ha másért nem, legalább tisztelgésül a valaha élt (egyik) legfaszább nyomozó előtt – mert Harry Hole nem papírfigura többé, ilyen erős karakterrel közülünk sem bírnak sokan, már nem csak vízjelet hagy a lapokon, hanem (szinte) már személyes emléket is itt bennünk, ami persze szintén csak egyfajta vízjel, afféle tetoválás, annak jele, hogy ismered Harryt, vigyázzanak veled. Ha nem is a börtönben, de az írók tudnák rólad: Harry után nem lehet mint olvasót papírtigrisekkel megetetni.

Ha valaha filmre viszik, nagyon kösse fel a gatyáját az a színész, akit megkínálnak vele, pláne a rendező. Mert persze Nesbø most is elveti kissé a sulykot, megint hollywoodyas túlzásokba esik egyes akciójeleneteknél ("terminátorkodik"), és nem lenne jó, ha ezt a filmekbe is átvinnék majd egyszer. De a fenébe a filmszerűséggel, meg a hibáival, sose néztem el könnyedébben hibákat, mint Jo Nesbø-nél, mert bőkezűen kárpótol az olvasásélmény. Ráadásul ebben a részben is pazar, humoros-szarkasztikus, aforizmáknak beillő félmondatok várakoznak, hogy kiidézzék őket ide (meghagytam másoknak), igaz, egyre kevesebb, ahogy a végére érünk ennek az újabb téglányi (kb 540 oldalas) kötetnek. De talán csak azért fogynak el, mert ez is egy lecke, immár kimondatlanul, a bölcsességeken túl van egy valami, ami még nagyobb megváltás.

Szóval remek könyv (ami mindig relatív ugye, a maga műfajában az), és ne legyintsünk, hogy csak egy újabb drogos történet, Nesbø azt hiszem a skandináv krimik egyre hígabb műfajának örök klasszikusa marad Harry Hole történeteivel. Bőven van benne az ügyesen gabalyított krimiszálon túl vér és bölcsesség, szépség és pusztulás, no meg nem kevés szociológia a mai Skandináviáról (Oslóról), melyet nem csak mi, de a bennszülöttek is előszeretettel képzeltek sokáig egyfajta Tündérkertnek, ám mostanában keserű az ébredés, kezü(n)k meg az Ikea-biliben.
(2013)

csillagka P>!
Jo Nesbø: Kísértet

A krimi egy végtelenül egyszerű műfaj kell egy áldozat, egy elkövető, és pár egyéb lehetőleg félrevivő körülmény, amitől érdekes és izgalmas lesz az egész folyamat.
Az évek folyamán kifogytam a motivációból, jó pár évig egy krimit se olvastam, tavalyi Agatha tucat is inkább csak letudandó kötelező volt számomra.
Elég régen nem találtam újdonságot és felfedni valót a krimikben, kicsit úgy éreztem ezt a kabátot valahogy kinőttem, el kell tenni a szekrény aljára és majd egyszer talán a gyereknek elajándékozható, neki talán tud újat mondani.
Persze hallottam és olvastam itt az új őrület a Skandináv krimi, de amilyen jól is hangzik, nem gondoltam, hogy többet tudna mit a Coca-Cola vagy Pepsi ellentét.
Még is a második Skandiba futok be és kezdek, szépen lassan elkötelezett rajongóvá válni.
Van valami sokkal mélyebb analitika és pszichológia bennük, mint amit a klasszikusuktól megszoktunk. Nem csak az fontos hogy ki és hogyan, hanem a miért és a hol kérdések is kirajzolódnak.
Korrekt társadalom kritika, belenézéses mély utazás a kábszeresek és kihasználok mocskos világába, na és persze a politika és a csudálatos politikusok se maradhatnak ki.
Nem hogy kevés, hanem túl sok a potenciális gyilkos ismerhettük meg (pedig a komornyik kimaradt, mint tudjuk mindig ő a tettes) hogy ki tette meg végül az majdhogynem teljesen mindegy (és mégsem) mivel mindenkinek volt motivációja és lehetősége.
Érdekes egy darab, még ha kicsit néha az ízlésemnek túl mocskosnak és kiábrándítónak hatott.
Jöhet szembe a következő Skandináv krimi, nem fogok elfutni.

2 hozzászólás
bokrichard>!
Jo Nesbø: Kísértet

Ez valami döbbenetesen jó volt!!! Ez talán a legjobb kötet a sorozatban. A központi elem a drog, és annak hatásai, ami bár most már tucat témának számít, de mindig érdemes szem előtt tartani. Mint a biológiai, mint a szociális hatás tökéletesen megmutatkozik a könyvben. Imádtam a kétszálú cselekményt és a szellem narrációját: ő általa tökéletesedik ki a cselekmény vonalvezetése. Hole-nak több kísértettel meg kell küzdenie: a gyilkos lehet, hogy közel áll hozzá…?? Ráadásul nem maradhat el rész anélkül, hogy igazi életveszélyes kalandba ne keveredne. spoiler

Olympia_Chavez P>!
Jo Nesbø: Kísértet

Most, hogy rákészültem egy újabb Nesbø könyvre, megint eltöltött egy fura, ambivalens érzés. Vártam a köteteken átívelő történetszálak alakulását spoiler, vártam, hogy a szerző számtalan érdekességet hozzon be a látómezőmbe, akár a norvég hétköznapokról, akár jelen esetben az orosz maffiáról, vagy csak saját életfilozófiáját, ami igen szimpatikus. De kicsit mindig kuciz is a pocim felé ilyenkor, ha eszembe jut, hány fölösleges oldalon kell majd átrágnom magam ahhoz, hogy ezekig az értékes bekezdésekig eljussak. És nem csak fölösleges oldalakból van szép számmal, de klisés, olykor melodramatikus jelenetekből, szemfényvesztő, elcsépelt trükkökből is akad szép számmal. Egyszóval visszatértünk a Leopárd előtti állapotokhoz.
Ennek a regénynek a felépítése is megint parabolaszerűre sikerült. Izgalmas és érdekes indítás után egy masszív mélyrepülés a régi dohos puskapor ismételt eldurrogtatásával, majd a végén egy dupla csavarral felhozza a kűrt. Úgyhogy szívem szerint most már tisztességesen lehúznám ezt a kötetet, mert nem nyomhatja le a torkomon újra és újra ugyanazt az olykor túltolt, misztifikációkra épülő kötelező eszköztárat, még ha az a krimi műfajának sajátja is…. No de nem eszik olyan forrón a kását.

A legutóbbi események utáni 3. évben járunk. Harry eltűnt a Távol-Kelet nem túl varázslatos, de annál inkább veszélyes világában. Így már nem norvég rendőr, de ezzel együtt végre nem is alkoholista. Valami jót is hozott az életébe Honkong.
Azonban egy nem akármilyen ügy mégis visszacsábítja Oslóba. Nevelt fia Oleg bajba került. A történetet pedig rendhagyó módon, egy már halott áldozat, a heroinista díler, Gusto kezdi mesélni, amely valahonnan Dél-Szibériából indult szintetikus útjára, hogy a norvég főváros korrupt és mocskos utcáin véreztesse ki, egy mindenre elszánt ex-rendőr. Nesbø ismét nem kíméli saját hazáját, sorra rántja le a leplet a jóléti társadalom fekélyes, tűszurkálta testéről, miközben számtalan érdekességgel, szubkultúrával ismerteti meg az olvasót. Az ilyen pillanatok és az utolsó, jól időzített csavarok, a nem akármilyen cliffhanger és a történet keretét adó elbeszélés azok a Nesbøs sajátosságok, amik miatt újra és újra esélyt adok a szerzőnek. Ezekért nagyon is megéri. Már csak azt kell kitalálnom, hogy a fentebb említett banális töltelékepizódok alatt mit kezdjek magammal, hogy abból baj ne legyen…

3 hozzászólás
pribrgre P>!
Jo Nesbø: Kísértet

Ebben a részben új, de meglehetősen érdekes az alapfelállás, ugyanis ez az 1. rész, amikor Harry Hole már nem rendőr. Amikor megtudtam, hogy spoiler gyanúsítják gyilkossággal rendesen meglepődtem, erre nem számítottam ( pedig kellett volna :D ) Miután az eddigi részekben egy szimpatikus, helyes gyerekként olvashattunk róla, furcsa volt látni a felnőtt spoiler, aki végtelenül dühös Harryre és az egész világra. Már a könyv elején érezhető volt, hogy Harry lelki békéje ( ha volt egyáltalán neki istenigazából ilyen valaha ) nem fog sokáig tartani..
Gusto részeit egyszerűen imádtam :)
Ez a rész egészen más stílusú volt, mint az előzőek, ugyanis kicsit kevesebb volt a nyomozás, viszont annál több a dráma, de megkockáztatom, hogy nekem mégis ez tetszett idáig a legjobban.
Gusto gyilkosának a kiléte és a könyv vége brutál jó húzás volt Nesbotól :)

egy_ember>!
Jo Nesbø: Kísértet

Ez már a 10. Nesbom, és még mindig meg tud lepni. Remek volt, de azért egyre figyeljünk, Jo. Harry is amortizálódik, nem kéne belőle supermant csinálni. Azt a 80 méteres vízalatti úszást nehezen bocsájtom meg…

Emmi_Lotta I>!
Jo Nesbø: Kísértet

Sosem gondoltam volna, hogy valaha azt mondom egy Nesbo-krimire, hogy nem tetszett. Pedig most is izgalmas volt, alig lehetett letenni. Mesteri szerkesztés, minden a helyén, profi írás, és mégsem… A szerző nem tudja elhitetni, hogy olyan eseményeket beszél el, amelyek valóban megtörténhettek, ezért az olvasó kívül marad. A történet sok eleme képtelen, eltúlzott. Olykor úgy tűnt, mintha a könyv a korábbi Nesbo-krimik paródiája volna, ráadásul befejezetlen is.

Ez a kilencedik Harry Hole-történet szerintem a leggyengébb, de a tizedik rész még hátravan.

>!
Animus, Budapest, 2013
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241028 · Fordította: Petrikovics Edit

Népszerű idézetek

pwz I>!

– Golyóálló mellény vállfán? Fél, hogy összegyűrődik?

453. oldal

Biedermann_Izabella P>!

A gyilkossági nyomozóként eltöltött hosszú évek tapasztalatai is ellene dolgoztak: a dolgokról meglepően gyakran bizonyosodott be, hogy pontosan azok, aminek tűnnek.

Tizenegyedik fejezet

5 hozzászólás
Biedermann_Izabella P>!

– Az emberiség egy elfajzott, beteg faj – mondta Harry.- Gyógyulás nincs, csak enyhülés.
Rakel hozzásimult. – Ezt szeretem benned. A rendíthetetlen optimizmusodat.
– Magaménak érzem a feladatot, hogy napfényt szórjak mindenfelé, édes.

Harmincegyedik fejezet

7 hozzászólás
Csabi P>!

(…) ebben a szaros világban minden jó dolog receptköteles, vagy elfogyott. Esetleg olyan mocsok drága, hogy a gatyád is rámegy, és a lelkedet is eladhatod érte. Az élet egy étterem, amelyet nem engedhetsz meg magadnak.

303. oldal

1 hozzászólás
B_Tünde P>!

Olyan, mint egy élénkpiros ruha, amelyet az embernek tényleg komolyan kell gondolnia, ha felveszi.

42. fejezet

Emerencia P>!

Miért nem mondta senki, hogy ilyen mocskosul fáj meghalni?

7. oldal

Csabi P>!

Talán nem volt elég ideje a teológiai tanulmányaira?
Cato megvonta a vállát. – Ahogy Jézusnak, nekem sincs formális minősítésem.

148. oldal

1 hozzászólás
pribrgre P>!

Az én mottóm az, hogy csak akkor lopj, ha megéri.

robinson >!

A klausztrofóbia egy akadályozó, hamis vészjelzés, valami, amit le kell küzdeni. A fenébe is. Ellenőrizte a tárat az MP5-ösben. Kísértetek csak akkor vannak, ha az ember hisz bennük.

463. oldal

mate55 P>!

– A sitt rosszabb, mint a halál, Harry. A halál, egyszerű, felszabadítja a lelket. A börtön viszont felzabálja az ember lelkét, míg végül semmi emberi nem marad belőle. Amíg végül kísértetté nem válik.

146. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Darcey Bell: Egy kis szívesség
Stieg Larsson: A tetovált lány
Lee Child: A baj nem jár egyedül
Stephen King: Aki kapja, marja
J.D. Barker: A hatodik éjszaka
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Chris Carter: Vadász
Dan Brown: Eredet
Donato Carrisi: A lelkek ítélőszéke
Sarah Pinborough: 13 perc