84. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Kísértet (Harry Hole 9.) 268 csillagozás

Jo Nesbø: Kísértet

Nyár. ​Harangzúgás. Egy fiú, Gusto, a konyha padlóján fekszik egy vértócsában. Az élet lassan elszáll belőle, s ő sorra veszi mindazon eseményeket, amelyek ide vezettek. Az analízis pontos és kegyetlen. Ősz. Harry Hole, a norvég rendőrség egykori nyomozója három év távollét után visszatér Oslóba. Felkeresi egykori felettesét, hogy engedélyt kérjen tőle egy ügy felderítésére. Csakhogy az esetet már lezárták. A fiatal narkóst, Gustót egy cimborája lőtte agyon, mert összekaptak az anyagon. Egy olyan anyagon, amely a heroin uralmát megtörve, villámcsapásszerűen hódította meg a várost. Harry ennek ellenére nem tágít, s eléri, hogy meglátogathassa a börtönben a Gusto meggyilkolásával vádolt srácot. Mégpedig azért, mert a cellában saját múltjának egy darabjával van találkozója. A nyomozás, amelybe Harry magányosan belevág, nehezebb s fájóbb, mint bármelyik hivatalból felgöngyölített ügye volt. S közben mindenfelől kísértetek veszik körül. A sajátjai és az is, amelyik a várost járja. Az… (tovább)

Eredeti cím: Gjenferd

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2014
ISBN: 9789633241707 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2013
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241028 · Fordította: Petrikovics Edit

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

149 tag · 79 karc · Utolsó karc: 2018. július 12., 21:01 · Bővebben


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Piroska


Kedvencelte 24

Most olvassa 14

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 96

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Timcsibaba77
Jo Nesbø: Kísértet

Egy újabb lenyűgöző remekmű, bizonyítéka széthulló világunkra, melyről nagyja java részt azért mi is tehetünk, részben, vagy egészben. Nagyszerű rálátást nyújt Jo Nesbo a lecsúszott szenvedély útjára tért betegek életére, hogy ezen utat bárki bármikor választhatja, melyről viszont nincs visszatérés. Egy örvény, melybe ha egyszer belekerül az ember, örökre benne ragad. Csodálatra méltó az emberi találékonyság, miképp használja a kémia konyháját saját örömére, illetve nyereség hajszolás címén. Egy új drog kerül elő a regényben, a violin, melynek hatása lenyűgözőbb, gyilkosabb bármely ismert drognál, mint heroin, kokain, metamfetamin. Elgondolkodtató volt számomra ez az izgalmas krimi, hogy meddig megy el az ember, hogy kárhozatra ,pusztulásra ítélje elkeseredett, óvatlan, vagy csak kíváncsi embertársait. Harry Hole újabb esete megint lebilincselt, és nehéz volt letenni. A problémám csak az, hogy nem teljes egészében olvastam a sorozatot, hanem ahogy sikerült, de ami naggyá teszi az írót írásában, és le a kalappal előtte, hogy a sorozat bármelyik részével be lehet kapcsolódni a történetbe, és nem komplett sztori, hanem külön-külön is bele lehet rázódni a rész egészbe. Engem teljesen lenyűgözött Jo Nesbo, úgy érzem, többé nem tudok szabadulni írásai bűvköréből. Izgatottan várom a következő remekművet „tesztelésre”.

>!
csillagka P
Jo Nesbø: Kísértet

A krimi egy végtelenül egyszerű műfaj kell egy áldozat, egy elkövető, és pár egyéb lehetőleg félrevivő körülmény, amitől érdekes és izgalmas lesz az egész folyamat.
Az évek folyamán kifogytam a motivációból, jó pár évig egy krimit se olvastam, tavalyi Agatha tucat is inkább csak letudandó kötelező volt számomra.
Elég régen nem találtam újdonságot és felfedni valót a krimikben, kicsit úgy éreztem ezt a kabátot valahogy kinőttem, el kell tenni a szekrény aljára és majd egyszer talán a gyereknek elajándékozható, neki talán tud újat mondani.
Persze hallottam és olvastam itt az új őrület a Skandináv krimi, de amilyen jól is hangzik, nem gondoltam, hogy többet tudna mit a Coca-Cola vagy Pepsi ellentét.
Még is a második Skandiba futok be és kezdek, szépen lassan elkötelezett rajongóvá válni.
Van valami sokkal mélyebb analitika és pszichológia bennük, mint amit a klasszikusuktól megszoktunk. Nem csak az fontos hogy ki és hogyan, hanem a miért és a hol kérdések is kirajzolódnak.
Korrekt társadalom kritika, belenézéses mély utazás a kábszeresek és kihasználok mocskos világába, na és persze a politika és a csudálatos politikusok se maradhatnak ki.
Nem hogy kevés, hanem túl sok a potenciális gyilkos ismerhettük meg (pedig a komornyik kimaradt, mint tudjuk mindig ő a tettes) hogy ki tette meg végül az majdhogynem teljesen mindegy (és mégsem) mivel mindenkinek volt motivációja és lehetősége.
Érdekes egy darab, még ha kicsit néha az ízlésemnek túl mocskosnak és kiábrándítónak hatott.
Jöhet szembe a következő Skandináv krimi, nem fogok elfutni.

2 hozzászólás
>!
bokrichard
Jo Nesbø: Kísértet

Ez valami döbbenetesen jó volt!!! Ez talán a legjobb kötet a sorozatban. A központi elem a drog, és annak hatásai, ami bár most már tucat témának számít, de mindig érdemes szem előtt tartani. Mint a biológiai, mint a szociális hatás tökéletesen megmutatkozik a könyvben. Imádtam a kétszálú cselekményt és a szellem narrációját: ő általa tökéletesedik ki a cselekmény vonalvezetése. Hole-nak több kísértettel meg kell küzdenie: a gyilkos lehet, hogy közel áll hozzá…?? Ráadásul nem maradhat el rész anélkül, hogy igazi életveszélyes kalandba ne keveredne. spoiler

>!
Emmi_Lotta IMP
Jo Nesbø: Kísértet

Sosem gondoltam volna, hogy valaha azt mondom egy Nesbo-krimire, hogy nem tetszett. Pedig most is izgalmas volt, alig lehetett letenni. Mesteri szerkesztés, minden a helyén, profi írás, és mégsem… A szerző nem tudja elhitetni, hogy olyan eseményeket beszél el, amelyek valóban megtörténhettek, ezért az olvasó kívül marad. A történet sok eleme képtelen, eltúlzott. Olykor úgy tűnt, mintha a könyv a korábbi Nesbo-krimik paródiája volna, ráadásul befejezetlen is.

Ez a kilencedik Harry Hole-történet szerintem a leggyengébb, de a tizedik rész még hátravan.

>!
Animus, Budapest, 2013
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241028 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
egy_ember
Jo Nesbø: Kísértet

Ez már a 10. Nesbom, és még mindig meg tud lepni. Remek volt, de azért egyre figyeljünk, Jo. Harry is amortizálódik, nem kéne belőle supermant csinálni. Azt a 80 méteres vízalatti úszást nehezen bocsájtom meg…

>!
bagie P
Jo Nesbø: Kísértet

Nem sorban olvasom Harry Hole történeteit…most ez akadt kézbe (na jó, kellett, hozzá két kihívás is :))…
Nagyon tetszett, jó volt Harry Hole-lal elmerülni Osló alvilágában. Mindig meglep, hogy a „bezzeg”-országoknak tartott skandináv országokban milyen mélyre lehet süllyedni: drogok, gyilkosságok, kivégzések és leszámolások sötétítik a látszólagos biztonságot. HH most volt szerelme és nevelt fia ügyében nyomoz, megküzdve önmagával és saját múltjával is. Nem nagyon szeretem az ilyen nyomasztó, félelmetes, sötét történeteket, amelyek berántanak, a főhős mellé képesek húzni (vele együtt futottam, menekültem és próbáltam gondolkodni), de Harryra rá mertem bízni magam… egy folytában arra gondoltam, hogy vajon milyen Férfi lehet…nekem bejövős…és eszembe jutott, hogy amikor az első HH-történetet olvastam, akkor azt hittem, hogy egy „trottyos” öregember…most meg kiderül, hogy 193 centi magas és mindent túlél :)
Persze a történetben elég sok utalás történik a Hóember c. részre, most vadászhatom azt is, meg a folytatást…és azt hiszem összegyűjtöm a teljes sorozatot :)

>!
just_aGirl
Jo Nesbø: Kísértet

A kötet olvasása közben azon gondolkodtam, hogy miért tetszik az egyik Nesbo könyv jobban, mint a másik, hiszen az összes művét ugyanazon a magas színvonalon írta. A szerző sokféle szemszögből járja körül a bűn fogalmát. Minden egyes könyve után úgy gondoltam, hogy ennél többet, jobbat, újabbat már nem lehet kitalálni, és mégis… Számomra az teszi mégis különbözővé a műveket, hogy hogyan tudom kezeli az felvetett témakört, mennyire taszítanak-vonzanak, egyáltalán megérintenek-e az események valamilyen formában, legyen az akár pozitív, akár negatív érzés. A kábítószer fogyasztás és kereskedelem engem nem hoz lázba, de Nesbo előadásában fel sem háborított annyira, hogy mélyen megérintsen. Attól függetlenül, hogy Harry Hole karaktere kimondottan emberire sikeredett, és ennél fogva messze áll a tökéletességtől valamint rendkívül életszerű érzelmekkel és motivációkkal rendelkezik, ebben a részben kicsit jobban szerettem volna az igazságos szuperrendőrt tisztelni személyében. Ennek ellenére ezt a kötetet is remekműnek tartom!

2 hozzászólás
>!
minnie
Jo Nesbø: Kísértet

Természetesen imádtam, nem volt kérdéses.. :))

>!
Niko_oka
Jo Nesbø: Kísértet

Hihetetlen, hogy már az elején képes volt megvezetni azzal, hogy ez bizony gyenge lesz, Nesbo kifáradt, ideje nyugdíjazni Hole-t… Nem emlékszem, hol pörgött be, de arra igen, hogy 3csillagos lehúzást terveztem bosszúból, annyira untatott az elején.
Ebben is volt olyan jelenet, aminél gúnyosan meg lehet emelni a szemöldököt, mert nevetséges, hogy ezt egy ilyen író komolyan gondolja spoiler, de mégsem tettem max. egy nanoszekundumig, mert elhittem, hogy azért a sárga bikiniért bármire képes.
És baromi dühös vagyok, mert most tényleg elhittem azt is, hogy a sors ezúttal nem torpedózza meg azt a végkifejletet, amit megérdemelt volna. De az is igaz, hogy akkor meg hiteltelen lenne, így a vége előtt eggyel. A happy end nem az ilyenek Harry Hole számára van kitalálva, ez van.

4 hozzászólás
>!
Biedermann_Izabella P
Jo Nesbø: Kísértet

Briliáns, írnám, ha szeretném, hogy az élet kevés meglepetéssel szolgál. De nem szeretem. Jobb szeretnék idealista lenni, és felháborodott leveleket írogatni Jo Nesbonek, hogy rajongásomat káromkodások mögé rejthessem.
Az a helyzet, hogy ez nem csak egy jó krimi, hanem egy okos író krimije is. Arról szól, amiről a hétköznapjaink is úgy általában, vagyis hogy az emberek nem változnak. hogy a sóvárgás mindent elsöpör maga elől, és hogy a helyes kis szivárványok a történetek végén egyszerűen csak azt jelentik, hogy nem értünk a történet végére.
A sorozat eddigi legjobb darabja, mert olyan mint Harry Hole maga. Könyörtelen.


Népszerű idézetek

>!
pwz ISP

– Golyóálló mellény vállfán? Fél, hogy összegyűrődik?

453. oldal

>!
Biedermann_Izabella P

A gyilkossági nyomozóként eltöltött hosszú évek tapasztalatai is ellene dolgoztak: a dolgokról meglepően gyakran bizonyosodott be, hogy pontosan azok, aminek tűnnek.

Tizenegyedik fejezet

5 hozzászólás
>!
Biedermann_Izabella P

– Az emberiség egy elfajzott, beteg faj – mondta Harry.- Gyógyulás nincs, csak enyhülés.
Rakel hozzásimult. – Ezt szeretem benned. A rendíthetetlen optimizmusodat.
– Magaménak érzem a feladatot, hogy napfényt szórjak mindenfelé, édes.

Harmincegyedik fejezet

7 hozzászólás
>!
Emerencia

Miért nem mondta senki,hogy ilyen mocskosul fáj meghalni?

7. oldal

>!
Csabi P

(…) ebben a szaros világban minden jó dolog receptköteles, vagy elfogyott. Esetleg olyan mocsok drága, hogy a gatyád is rámegy, és a lelkedet is eladhatod érte. Az élet egy étterem, amelyet nem engedhetsz meg magadnak.

303. oldal

1 hozzászólás
>!
B_Tünde P

Olyan, mint egy élénkpiros ruha, amelyet az embernek tényleg komolyan kell gondolnia, ha felveszi.

42. fejezet

>!
Csabi P

Talán nem volt elég ideje a teológiai tanulmányaira?
Cato megvonta a vállát. – Ahogy Jézusnak, nekem sincs formális minősítésem.

148. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

A klausztrofóbia egy akadályozó, hamis vészjelzés, valami, amit le kell küzdeni. A fenébe is. Ellenőrizte a tárat az MP5-ösben. Kísértetek csak akkor vannak, ha az ember hisz bennük.

463. oldal

>!
mate55

– A sitt rosszabb, mint a halál, Harry. A halál, egyszerű, felszabadítja a lelket. A börtön viszont felzabálja az ember lelkét, míg végül semmi emberi nem marad belőle. Amíg végül kísértetté nem válik.

146. oldal

>!
Emerencia

Az embernek nem kell fejjel a falnak mennie, ha nem muszáj.

164. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karin Fossum: Elszabadul a pokol
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök
Samuel Bjørk: Magányos utazó
Thomas Enger: Hegek
Ingar Johnsrud: Kalüpszó
Sigurd Christiansen: Két élő, egy halott
Rita Falk: Gőzgombóc blues
Mészáros Dorka: Én vagy senki
Albert Levente: A hasznos idióta