Kés (Harry Hole 12.) 26 csillagozás

Jo Nesbø: Kés

"Harry Hole nincs jó bőrben. Élete minden szempontból kudarcba fulladt, ismét iszik, a főiskolai állásából is szélnek eresztették. Ugyan esélyt kapott az újrakezdésre az oslói rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályán, de másra sem vágyik, mint hogy azokban az ügyekben nyomozzon, amelyek gyanúja szerint Svein Finnéhez, a sorozatos erőszaktevőhöz és gyilkoshoz köthetők, akit ő juttatott rács mögé.
Amikor Harry egy részeg éjszakán bekövetkezett filmszakadás után reggel felébred, a keze és a ruhája csupa vér. Ez jelenti a kezdetét annak a rémálomnak, ami még rá vár, és amihez foghatót elképzelni sem tudott volna. "

>!
Animus, Budapest, 2019
480 oldal · ISBN: 9789633246726 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2019
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633246719 · Fordította: Petrikovics Edit

Enciklopédia 3


Kedvencelte 7

Most olvassa 29

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Jo Nesbø: Kés

Mit mondhatnék? Számomra Nesbo a király, erről ismét meggyőzőtt!
Az év krimije – ennyi.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/11/kes.html

6 hozzászólás
>!
mate55
Jo Nesbø: Kés

Óda a magányos férfihoz. Nesbo írói és irodalmi csúcsteljesítménye, mely jócskán átlépte a Nordic Noar határait. Mintha valódi fájdalom állna mögötte. Mintha önmarcangoló melankóliája, elégikus prózája nem csupán Harry Hole karakteréből és a krimiirodalom stílustanából jött volna. Egy haláltáncot járó lovag összeroppant páncélban, az ördögi démon szorításában (alkoholizmus), egy borotvaéles prózában. Egy irányát elveszítő cinikus nyomozó, aki már maga sem tudja, miért létezik ebben a kifordult világban. Az emberi viselkedések pszichológiája, olyan mélységet és hitelességet ad, olyan érzelmi csomót kölcsönöz, amely (számomra) messze meghaladja az eddig Harry Hole történetek érzelmi világát.

6 hozzászólás
>!
smetalin
Jo Nesbø: Kés

Azt kell hogy mondjam: Nem ez a legélesebb kés a fiókban!
Ha az összes H.H. részt nézem, akkor írt már ennél jobbat is. Nem volt ez sem rossz, de most mintha több kitérőt tett volna, néha egy helyben toporgott. És hát igen, ez a fránya alkohol…tudjuk hogy alkoholista, de most ez is sok volt nekem.
Az utolsó 50 oldalnál azért persze egy jól irányzott csavart labdát még bevitt, de nem tudok elvonatkoztatni az addig megtett úttól, ami néha göröngyös volt.

13 hozzászólás
>!
Euthümia_K P
Jo Nesbø: Kés

Atyaég!!! Hogy lehet ilyen hihetetlenül jó könyvet írni?! Jo Nesbo mesterien keveri a szálakat, az orromnál fogva vezet végig. Amikor azt hiszem, hogy tudom, ki a tettes, akkor egy hatalmas csavar következik a történetben és pislogok egy nagyot, hogy mekkorát tévedtem. Ez így megy végig, míg végül egy olyan szereplőről derül ki, hogy gyilkos, akiről álmomban sem gondoltam volna. A történet végig izgalmas, a könyv letehetetlen. Imádtam minden sorát. Remélem lesz még folytatása!

>!
PRicsmond
Jo Nesbø: Kés

Nesbo visszatért ahogy Harry Hole is immár a 12. kalanddal, általában amikor egy sorozat ennyi részt megér akkor tapasztalható minőségbeli romlás, de nem itt, igaz ebben a sorozatban is vannak nagyon erős és erős részek, de hoz egy olyan szintet amit sok író megirigyelne.
És hogy tud-e Nesbo megújulni ennyi könyv után is hát a válasz persze, a norvég krimikirály ismét kitett magáért, összerakott egy nagyon kompakt krimit szinte már szépirodalmi stílusban.

Nehéz a történetről spoiler nélkül beszélni, a fülszöveg olvasása után viszont sejthető, hogy ez sem egy vidám történet lesz, de nem is ezért várják a rajongók a Nesbo könyvek megjelenését.
Miről is szól általában egy Harry történet, akad egy gyilkosság, amibe hősünk belecsöppen, hol együtt vannak Rakel-lel hol nem, hol jobb passzban van Harry hol rosszabban. Hát ha eddig azt hittük, hogy Harry már elérte a lejtő alját tévedtünk, kedvenc hősünk már rég nem a szakadék szélén táncol, hanem egyenesen zuhan a mélybe és Nesbo még belerúg egy hatalmasat, hogy a elérje főhőse a legmélyét is. Biztos meg fognak oszlani a vélemények, hogy ez a legjobb történet a 12 közül, nálam a Vörösbegy, Kísérte és Hóember ha kevéssel is, de a Kés előtt van viszont az biztos, hogy lélektanilag ez a legerősebb. Végig követhetjük Harry utazását ahogy álomba zuhan, majd csak álmodik a felébredésig ahol a halál várja tárt karokkal, miközben keresi elveszett emlékeit és próbálja összeilleszteni rejtélyes gyilkosság mozaikdarabjait. Aki már olvasott Hole kötetet az tudja, hogy Nesbo nem bánik kesztyűs kézzel a szereplőivel, de erre a részre ez hatványozottan igaz.
Kíváncsi leszek, hogy mit dobott a kocka Harrynek a végén, hogy lesz ezután a folytatás, mindenesetre elképzelhetetlennek tartom, hogy ennyi lett volna, biztos lesz új rész lennie kell, annyi minden történt ebben a kötetben ami alapjaiban változtatja meg a szereplők életét. Remélem nem kell sokat várni a folytatásra, de jó munkához idő kell, úgyhogy Jo Nesbo mindent bele én pedig már nagyon várom a jövő április könyvfesztivált, ahol ismét hazánkba látogatsz.

>!
Nushi P
Jo Nesbø: Kés

Most őszintén csalódott vagyok… főleg azért mert nem ezt a színvonalat szoktam meg :-( az első 250 oldal nyugodtan mehetett volna a kukába. Mondjuk még így is elég jó a sztori hogy az átlagot meghúzza. De akkor is na…

>!
goran78
Jo Nesbø: Kés

Harry története ismét lebilincselt! Jo Nesbo fantasztikusan keveri a régi szálakat az újakkal. Végig izgultam Harry szenvedését, magát a történetet (korábbi részekben már féltem ennek a szörnyű eseménynek a bekövetkeztétől), és azt hogy miként áll újra lábra! Imádtam ezt a könyvet! Minden Harry rajongónak kötelező olvasmány!

>!
Gyetvai_Éva
Jo Nesbø: Kés

Huhhhh, még mindig imádom Harryt! 12. rész, de milyen rész! Nesbo nem volt kíméletes Hole-val, de ez kifejezetten jót tett neki. Imádtam! És a vége …., szerintem joggal bízhatok a folytatásban!

>!
VargaZsolt83
Jo Nesbø: Kés

Féltem a könyvtől, azt hittem kezd ellaposodni Harry Hole története. Szerencsére nem vált valóra, mindig tud újat mutatni. Nesbo akkor a legjobb mikor a főhőse legjobban szenved, és most az egyik legjobb volt. Hogyan tovább?


Népszerű idézetek

>!
mate55

– Abban a pillanatban leszel felnőtt, amikor megpillantod a gyerekedet, és rájössz, hogy baromi nagy bajban van.

174. oldal

>!
mate55

A boldogság azonban olyan, mint a heroin, ha egyszer belekóstoltál, megtapasztaltad a létezését, soha nem leszel képes beletörődni az átlagos, boldogság nélküli életbe.

49. oldal

>!
mate55

Az emberek együtt élnek, megosztják az ágyukat, meg mindent, de ez még nem jelenti azt, hogy a titkaikat is.

100. oldal

>!
robinson P

Újra feltámadt benne az az idióta, kínzó, állhatatos remény.

Kapcsolódó szócikkek: remény
>!
robinson P

– Az emberek a kőkorszak óta kést mártanak egymásba, Hole. A félelem a génjeinkbe van kódolva.

Kapcsolódó szócikkek: félelem
>!
mate55

A korhadt fenyő egyik ágán rongyos női ruha lebegett.

(első mondat)

>!
lilaköd P

– Ha alkut kötsz az ördöggel, érdemes feltenned magadnak a kérdést, miért találja ezt az ördög jó üzletnek.

177. oldal

3 hozzászólás
>!
robinson P

Nem mondtak semmit. Nem kellett. Nem bírtak. Néma sírásuk fülsiketítő volt.

>!
robinson P

Egyesek valószínűleg úgy gondolták, van valami reményteli abban, ha egy temetésen felsír egy gyermek, mert arra emlékezteti őket, hogy az élet megy tovább.

>!
PRicsmond 

Oslo egy őszi város. Ilyenkor tavasszal úgy festett, mint egy bal lábbal kelt nő, akinek egy porcikája sem akar kimászni az ágyból, és teljesen jogosan gondolja, hogy szüksége lesz egy kis sminkre.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Samuel Bjørk: Magányos utazó
Ingar Johnsrud: Követők
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció
Karin Fossum: Elszabadul a pokol
Jørn Lier Horst: Fekete nap
Jussi Adler-Olsen: Palackposta
Karl Ove Knausgård: Játék
Hanne Ørstavik: Vágy
Sven Elvestad: Az ezernevű hölgy / Az ellopott ház