Idővihar ​a kádban (Doktor Proktor Pukipora 2.) 41 csillagozás

Jo Nesbø: Idővihar a kádban Jo Nesbø: Idővihar a kádban

Doktor Proktor, a kétbalkezes professzor Párizsba indul, hogy megtalálja szerelmét, Juliette Margarint. De útközben szörnyű bajba keveredik: időviharba kerül. Képeslapon értesíti két tízéves segítőjét, a vöröshajú nagydumást és okos barátnőjét, akik nyomban útnak indulnak, hogy megmentsék. Ám titokban követi őket a rettenetes Raspa, a professzor hajdani, gonosz asszisztense…

A világhírű skandináv krimiíró több mint 20 nyelven megjelent sorozatát elképesztő fordulatok, abszurd humor és a Nesbø-féle különleges atmoszféra teszi feledhetetlenné.

Eredeti cím: Doktor Proktors Prompepulver: tidsbadekaret

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2018
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634373605 · Illusztrálta: Mike Lowery
>!
Kolibri, Budapest, 2014
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155501463 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Mike Lowery
>!
Kolibri, Budapest, 2014
ISBN: 9786155234767 · Fordította: Petrikovics Edit

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

151 tag · 79 karc · Utolsó karc: 2018. július 12., 21:01 · Bővebben


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
bokrichard
Jo Nesbø: Idővihar a kádban

Soakt gondolkodtam, hogy miért az alacsonyabb százalék, de rájöttem. Az első kötet, a bevezetés, csupa móka, és kacagás, önfeledt, kissé csapongó kalandozása a fantáziának, amiből Nesbo-nek bőven akad, szerencsére. Ez a kötet azonban kevésbé csapongó; lineárisan haladó, időutazáshoz képest egyszerűen követhető, rendezettebb, átgondoltabb. És bár itt is akadnak blődségek szép számmal, az átgondoltság miatt az a szabad humor valahogy már nem úgy jön át, ahogy azt az olvasó elképzeli. Ennek ellenére nekem ez a kötet jobban tetszett a fent említett szervezettség miatt. Szeretetteljes, önfeláldozásokkal kikövezett kamu-túra Franciaország történelmében. Jeanne D'Arc-on át, Napóleonon keresztül egészen Gustav Eiffel-ig, Nyugattól Keletig mindenfelé. Hahotára alkalmas pillanatok szép számmal akadnak itt is, de azért szép, megható pillanatok is előfordulnak a történetben, ami mindig fontos szerintem. Egyre inkább érződik, hogy ez nemcsak korban és lélekben fiatal személyeknek is szól. Jöhet a következő (és ki tudja, hátha az én kádamban is tudok időben utazni, az menő lenne :) ) !

>!
janetonic P
Jo Nesbø: Idővihar a kádban

Ez a legjobb! Izgalmas, vicces és kiszámíthatatlan – persze azt tudjuk, hogy hepiend lesz, de olyan sok tekervény van közben, hogy tényleg borzasztó élvezetes az utolsó fejezetig. Az időutazásokat pazarul lehet követni*, és a három főszereplő tulajdonságai az összes furasággal együtt most domborodnak ki igazán, sokkal jobban, mint az előző kötetben. Szerintem innentől teljes a fertőzés, és muszáj olvasni a többit is, akármilyenek legyenek.

*Nesbo vajon sokszor látta a Vissza a jövőbe trilógiát?

>!
klaratakacs +SP
Jo Nesbø: Idővihar a kádban

Elég nehezen rázódtam bele a könyvbe, valahogyan szaggatottnak tűnt, emiatt kicsit nehezen volt követhető. A szereplők viszont továbbra is kedvesek a szívemnek, a humor most talán kevésbé volt altesti. A történelmi jelentek kissé a Brian életére hajaztak, kihasználva az ebből adódó félreértéseket.
Bulle pedig a kedvencem lett a rámenős nagydumás belemenő fejével.

>!
pável P
Jo Nesbø: Idővihar a kádban

Na itt Jo apuka már belejött a mesélésbe – egy óriási ívű fantasztikus meseregényt hoz össze az időutazás témájában, rengeteg nyelvi leleménnyel és sziporkával.

A kissé infantilis előző történet ennek a nyomába sem ér, úgy marad le mögötte, mint egy köhögő fing ki-kihagyó léghuzata. Mondjuk ez a túlbonyolítottság lehet hogy visszaüt a kicsiknél: a rengeteg furfangos bakugrás térben és időben talán már követhetetlen a számukra (meg Waterloo és a párizsi forradalmi terror), annál szórakoztatóbb lehet az esti mesét celebráló szülőknek – mert tuti, hogy ennél a mesénél a másik szülő is ott fülel a párnák közül – vagy a kádból.

(2015körül)

>!
Kovaxka P
Jo Nesbø: Idővihar a kádban

Pereljetek be, ez nekem nagyon tetszett! Jó a sztori, vicces, fordulatos. A remek szereplők közül Bulle kiemelkedik a nagy dumájával és rettenthetetlenségével. Nesbø nagyon tud írni – még gyerekkönyvet is. Külön tetszett, hogy iróniába burkolva erkölcsi tanulsága is van, mégsem erőltetett. Bátran adható minden gyerek kezébe! (És szerezzetek nekem egy francia orrcsipeszt!)

>!
Judit_Sike P
Jo Nesbø: Idővihar a kádban

Érdekes, hogy sokan írják, hogy sokkal jobb, mint az első könyv, mégis sokkal rosszabb százalékon áll, mint az első.
Számomra ez valamiért nem jött át. Lehet, hogy egyszerűen csak azért, mert egymás után olvastam a kettőt, és ezt nem kellett volna.
Mert ez a könyv egyébként nagyon rendben van. Sokkal összeszedettebb, alaposabb, jobban megírt, mint az előző. Nagyon tetszett, ahogy a szereplők beavatkoznak a múltba, a történelmi jelenetek.
De mégis valami miatt nem tetszett annyira, mint az előző. Nem tudom megmagyarázni.

>!
Boritek70 P
Jo Nesbø: Idővihar a kádban

Sokkal jobban tetszett, mint az első rész. Eleve bejönnek az időutazós történetek, de az, hogy főhőseink hogyan szólnak bele bizonyos történelmi események alakulásába (A Tour de France győztesétől a Waterloo-i csatáig), szerintem zseniális. Ebben a részben a pukipor (szerencsére) ritkábban lépett működésbe, bár akkor stratégiailag igen fontos szerepet töltött be. Kicsit elszomorított Raspa és az igaz szerelem története, de ha egyszer a történelmet igazán csak a halál változtathatja meg… A humora olykor nagyon el van találva (komolyan, hangosan röhögtünk, én is és a hallgatóság is), és a borzongatós részek is hatásosak :).

>!
Aylah
Jo Nesbø: Idővihar a kádban

A 8 éves fiam 5 nap alatt kiolvasta, majd kérdéseket tett fel a könyvben említett történelmi eseményekkel kapcsolatban. Sokat. Nagyjából 5 oldalanként jött elő, hogy „Anya, képzeld Bulle/Lise…..!” És jókat kacarászott olvasás közben.
Hát ki vagyok én, hogy fennakadjak ezek után egy kis máglyaeloltó pukin..?

>!
Oláh_Zita P
Jo Nesbø: Idővihar a kádban

Nagyon-nagyon tetszett! Vicces, pörgős, néhol picit morbid gyerekkönyvnek, de mivel hallottam, hogy az író krimiket is ír, így nem meglepő. Viszont a világszemlélete és a gondolkodásmódja nagyon tetszik. Ahogy az időutazó-kád és az időszappan kipattant a fejéből, az eseményekről meg csak azért nem írok, mert nincs kedvem spoilerezni, de volt egy-egy mozzanat, amikor hangosan nevettem a buszon olvasás közben, és a vicces része mellett sűrűn bólogattam, mert az erkölcsi részével maximálisan egyetértek. Biztos, hogy elolvasom a többit is!

>!
Kuckókapitány P
Jo Nesbø: Idővihar a kádban

Izgalmasabb, fordulatosabb, mint az első rész. És érzelmesebb. A Doktor harca a szerelméért történelmi korokon és minden akadályon keresztül természetesen Lise és Bulle segítségével. Egy (két) újabb fantasztikus találmány, intrika, számos víziló, kaland és remek poénok. Bulle, mint Napoleon! :D „ – Banzáj, angol kutyák! ” Szerintem az ifjúsági regényekből nem lehet kinőni és ez egy remek darab!


Népszerű idézetek

>!
Judit_Sike P

Ahhoz, hogy az emberből igazi hős legyen, előbb igaziból meg kell halnia.

>!
Judit_Sike P

De az álmodozás csak álmodozás, és az ábrándozás is csak ábrándozás.

>!
Judit_Sike P

– Nagyon jó, Bulle! – kiáltotta Madsen. – Akkor most mindenki lépjen be! Egy-két-há’-négy!
És a Dřlgen iskola katonazenekara belépett. Pontosabban bezuhant, becsörömpölt, bebotorkált. Dobok, szaxofonok, kürtök, harangjátékok és cimbalmok – pont úgy hangzott, mintha valaki a feje tetejére fordított volna egy konyhát, és a szekrényekből és a fiókokból minden a padlóra zuhant volna. Azután a nagydob és a tuba is csatlakozott. A egész helyiség beleremegett. A bordásfalak a fogaikat csattogtatták, a mászókötelek ferdén lógtak, mintha legalábbis viharos szélnek feszülnének, a megkopott ló pedig láthatólag azt vette a fejébe, hogy megszökik, ugyanis apró szökkenésekkel, centiméterről centiméterre a kijárat felé kezdett araszolni.

>!
Judit_Sike P

Vacogva felkapaszkodott a mosdókagyló előtt álló székre, és belevigyorgott a tükörbe, ahonnan – amennyiben őt kérdezik – egy különösen jóvágású, vörös hajú, szerény fizikai méretekkel, ám annál több sármmal és intelligenciával megáldott fiatalember vigyorgott vissza rá. Bizony, Bulle olyan elégedett volt a tükörképével, hogy úgy döntött, azon nyomban meg is invitálja egy kellemes, forró fürdőre ezen a fogvacogtató reggelen.

>!
dokijano 

– Gyere csak egy kisit közelebb, hogy biztosan eltaláljalak, te kis gnóm! – kiáltotta Claude Cliché Bullének, miközben a fegyver ravaszához nyomta az ujját.
– Szívesen a segítségére lennék, möszjő Cliché – válaszolta Bullé. – De figyelembe véve azt a tényt, hogy maga fog lőni, én pedig meghalni, ésszerűbbnek tűnik, hogy maga tegyen néhány lépést felém.

378-379. oldal, Crème Bullé (Kolibri, 2012)


A sorozat következő kötete

Doktor Proktor Pukipora sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Ende: Momo
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Joe Carrot: Az árnyak háza
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
Rob Harrell: Zarf élete – Támadnak a vérmenyétek
Munkácsi Gabriella: Rózsaláng
J. M. Barrie: Pán Péter
Vanessa Walder: A tündekirály átka
Sarah Mlynowski: Tükröm, tükröm…