Hóember (Harry Hole 7.) 720 csillagozás

Jo Nesbø: Hóember Jo Nesbø: Hóember

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Hole, az oslói rendőrség különc főtisztje az ősz elején névtelen levelet kap, Hóember aláírással.
Amint lehull az első hó, titokzatos eltűnések, bestiális gyilkosságok sora kezdődik a norvég fővárosban. Az áldozatok egytől-egyig családos nők, s az esetek riasztó hasonlóságot mutatnak évekkel ezelőtti eltűnési ügyekkel. A rendőrség sorozatgyilkosra gyanakszik, ugyanis az elkövető különös nyomot hagy maga után: egy-egy hóember őrzi a tetthelyeket.

Eredeti mű: Jo Nesbø: Snømannen

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2017
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245408 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245231 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2017
416 oldal · ISBN: 9789633243831 · Fordította: Petrikovics Edit

7 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

149 tag · 79 karc · Utolsó karc: 2018. július 12., 21:01 · Bővebben


Enciklopédia 39

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Arve Stop · Bjorn Holm · Filip Becker · Gert Rafto · Katrine Bratt · Magnus Skarre · Oda Paulsen · Rakel Fauke · Sara Kvinesland

Helyszínek népszerűség szerint

Bergen Ulriken-hegy, Norvégia · Oslo · Romerike, Norvégia


Kedvencelte 85

Most olvassa 59

Várólistára tette 237

Kívánságlistára tette 212

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
vIVIv
Jo Nesbø: Hóember

Háháhááááááááá TUDTAM ;) Nesbo bácsi most nem vert át a gyilkos személyét illetően és valahogy sejtettem is, hogy megoldja azt, hogy spoiler
Imádtam a téli, havas világot, annyira sajnálom, hogy erről manapság csak olvasni lehet és itt már nem ilyen a tél :(
És hiába már megint sikeres életvitelt folytató pszichopatával volt dolgunk, akire sose gondol senki :)

3 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Jo Nesbø: Hóember

Fázik a lelkem Nesbø történeteitől, de ebben legalább számomra elviselhető mennyiségű és stílusú szörnyűség szerepelt, nem úgy, mint A fiúban. Tetszett ez a rengeteg félrevezetés és megtévesztés – folyton mindenkiről azt gondoltam, hogy NA, VÉGRE! TUTI Ő A HÓEMBER! Persze sosem találtam el, csak vezetett az író az orromnál fogva…

Oké, érdekes dolog a hetedik résznél becsatlakozni egy sorozatba, de mentségemre szóljon, hogy önálló regénynek is tekinthető, hiszen Harry Hole egyik ügyét visszük végig a történetben. Igazából elsőre elég összevisszának tűnt nekem ez az egész – és nem az időbeli múltba ugrálások miatt –, de a végén leesett az állam, mert nem erre számítottam. Nagyon tetszett a regény cselekménye, az író stílusa és az, hogy váratlanul ért a vége.

Enyhe OFF: Ha bárkinek eszébe jutott, hogy talán csak Fassbender filmadaptációja miatt olvastam el a könyvet, akkor megnyugtatom: így volt. X))

Blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/01/jo-nesbo-h…

>!
Animus, Budapest, 2012
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240434 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
sophie P
Jo Nesbø: Hóember

Tudtam, hogy ritka vércsoportba tartozom, de hogy ennyire! Gyilkosság esetén jó, ha különösen ügyelek eztán.

Szóval egy ilyen krimi letehetetlen (micsoda ritmus, micsoda cselekményszövevény), én mégsem kedveltem különösebben. Az én ízlésemhez túl sok volt a vér, túl sok volt a szereplő, és ehhez képest túl szimplán tárult elénk a megoldás, a végkifejletet pedig kifejezetten … túlságosnak tartom. A régimódibbakra bukom, na!

Harry Hole persze szerintem is szimpatikus pasas. Miközben látom, kit választottak erre a szerepre, én inkább Daniel Craigre gondolnék. Esetleg játszhatná maga Jo Nesbø.

5 hozzászólás
>!
wolfsteps
Jo Nesbø: Hóember

Lassan, de annál biztosabban, mostanra pedig teljes szabadzuhanással estem bele Nesbo-ba, hivatalosan is szerelmes vagyok az írásaiba és fanatikus lettem. Alapból mindig meglepődök, hogy ez az ember mennyi mindent tud, mekkora tudása van és azt milyen profin szővi bele random információ morzsákat elszórva egy krimibe.
Én imádom a nyers és szarkasztikus stílusát, a sötét humort és ahogy le tud írni egy vérrel és borzongással teli jelenetet úgy, hogy én azt megálmodom éjszaka és reggel is kiráz a hideg tőle, mindemelett pedig mégis teli torokból tudok nevetni egy-egy jelenetet és párbeszéden. Harry Hole karaktere pedig azt hiszem nem igényel már sok áradozást részemről, nekem az elborult elmével, alkoholizmussal, belső démonaival együtt egy olyan karakter könyvről könyvre, aki rengetegszer kiakaszt, megnevettet, megbotránkoztat hogy mégis hogy tudtál ilyet mondani? és a magának való stílusával és eszmefuttatásaival pedig teljesen bekebelez.
Bár a Harry Hole könyvek nem függnek annyira össze mintha egy fantasy trilógiáról lenne szó, anno megfogadtam, hogy sorrendben fogom olvasni a könyveket, mert engem érdekeltek a szereplők személyes szálai is, és ezt nem akartam lespoilerezni. Aztán kiderült, hogy film készül a könyvből, és hogy nehogy lelőjjem magamnak a film megnézésével a storyt, hamar megrendeltem és elolvastam a könyvet. Útközben kiderült, hogy a film nem túl jó (még nem láttam), és igazából nem kellett volna siessek a könyvvel se, de addigra már lespoilereztem egy csomó mindent, amit amúgy eléggé sajnálok. Ettől függetlenül viszont nagyon élveztem ezt is, de szerintem lassan az elfogult kategóriába tartozok.
Nem tudom amúgy, hogy az átlag krimiolvasók hogy csinálják, de én még soha egy könyvnél se fejtettem meg hogy ki a gyilkos. Most se :D Én már mindenkire gyanakodtam, és fejben húztam ki a neveket a potenciális gyilkosok listájáról, de nem maradt rajta senki. Errefel kiderült, hogy olyas valaki, akit alapból fel se írtam. Imádom :D
Szeretem Nesbo-t, szeretem Hole-t és hivatalosan is a rabja vagyok mindkettőnek (bár az én fejemben a kettő kicsit ugyanaz, személyiségként és megjelenésre is ugyanúgy jelennek meg a fejemben – valahol kicsit mindig úgy gondoltam, hogy Harry Hole Nesbo-nak az a karakterm akinek a személyiségébe beleírta kicsit önmagát is).

2 hozzászólás
>!
B_Tünde P
Jo Nesbø: Hóember

Ez a könyv ráébresztett, hogy nem bírom a hóembereket. Túl hidegek, a mosolyuk nem szívből jövő és túlságosan mesterkélt, és a tekintetük minderre rátesz egy lapáttal és tovább rontja az összképet. Jo Nesbo hóembere pedig még az átlag hóembernél is sokkal ijesztőbb.

A szerző most sem hazudtolja meg önmagát, megint olyan történetet olvashattam, ami után elgondolkodtam, hogy vajon honnan veszi az inspirációt, honnan meríti az ötleteket a művei megírásához? spoiler Azt gyanítom hogy minden tárgyban gyilkos fegyvert lát, és minden emberben potenciális gyilkost, és csak az okoz nehézséget – már ha okoz egyáltalán – hogy összeillő gyilkosokat és gyilkos fegyvereket válogasson ki egy-egy történethez, így biztosítva hogy a felépített történet igazi sodró erejű, magával ragadó krimi legyen. Mert az volt. Letehetetlen.
A legváratlanabb helyeken felbukkanó fanyar humorát pedig nagyon szeretem, valahogy emberközelivé és könnyebben emészthetővé teszi a történetet.

>!
Lénaanyukája P
Jo Nesbø: Hóember

Abszolút megértem Hollywood-ot, hogy az első Nesbo, amit megfilmesítenek, a Hóember lesz. Ha nem tudom, ki írta, simán elmenne egy bármilyen amerikai thrillernek is. És emiatt nem is lett, kedvenc, „csak” öt csillag.
Na de kérem: volt itt annyi gyanúsított, mint egy Agatha Christie regényben, konkrétan már csak Harry Hole nem volt a listán. ettől függetlenül a gyilkos első felbukkanásakor gyanús volt, aztán meg elolvastam @Niko_oka spoiler-ét, és biztos voltam benne. Még jó, hogy akkor már az összes szereplő felvonult. Taps, hülye spoilernyomkodó!
A gyilkosságok igen kreatívak voltak, ezzel abszolút nem volt gond. A könyv felépítése is tetszett, az is oké volt. Na de ez a sok név! Néha elgondolkoztam, hogy akkor ez most kicsoda, volt-e már eddig, és egyáltalán hogy kerül ide.
Azt hiszem, ez lesz az első Nesbo könyv, amire később is emlékezni fogok.

13 hozzászólás
>!
K_Szandra
Jo Nesbø: Hóember

Nagyon izgatta a fantáziám, hogy milyen lehet az a könyv, amit annyi ismerősöm olvas. Nem sejtettem, hogy egy sorozat majdnem közepébe vágok bele. Tudom, hogy nem kapcsolodnak szorosan össze, de annyira tetszett ez a rész, hogy az összeset el fogom olvasni. Nagyon tetszett sajnos a munka miatt nem tudtam olyan gyorsan haladni vele ahogy szerettem volna, de amikor hozzájutottam faltam az oldalakat. Tele volt izgalmakkal és váratlan fordulatokkal, mikor azt hittem végre minden megoldódott akkor is pofára estem. Mert jött egy újabb fordulat amire nem is gondoltam volna. Zseniálisan megírt mű örülök, hogy nekifogtam és elolvastam.

>!
Navi
Jo Nesbø: Hóember

Nagyon-nagyon nehezen rázódtam bele :(
A gond: láttam a filmet. Amit szerettem, imádtam, magával ragadott.
Erre fel, itt a könyv, s az eleje szinte köszönő viszonyban sincsen a filmmel. Legszívesebben hagytam volna a manóba.
De erőt vettem magamon (értsd: "kell a kihívásokhoz!!!!"), s csak azértis haladtam-haladgattam vele. S valahol menet közben eljutottam arra a pontra, hogy el tudtam vonatkoztatni a filmbéli cselekménytől, így kaptam egy nagyon jó sorozatgyilkosos-pszichopatás krimit, amiben a főszerepet méltán imádott exalkoholista Harrynk játszotta.
Egy genetikai rendellenességgel született fiú rájön, ki az igazi apja. Innen kezdve életcéljának tekinti, hogy az összes olyan anyát megölje, aki a gyerekét más apával nevelteti fel, mint aki a genetikai apa. Évekig-évtizedekig gyilkol, amikor leesik az első hó csakhogy a végén olyannal akasztja össze a bajuszát, akivel nem kellene. Harry a maga szisztematikus elméjével végig viszi a nyomokat, még az elsőre zavarókat is. Végül rájön, ki a tettes és még a számára fontosakat is meg tudja menteni, 1 ujja bánja.

>!
Kikiriki
Jo Nesbø: Hóember

Harmadszorra kezdtem el, és végre az első két fejezettől sokkal tovább eljutottam. :)
Nincsenek szavaim, nagyon jó volt! Nem sajnálom, hogy kétszer pár éve félbehagytam, mert legalább jobban megértem a megértéséhez. Jo Nesbo hatalmasat alkotott, egy élmény volt a Hóember borzongással teli világába belépni. A végkifejlettől teljesen ledöbbentem, ha lehetne, nem csak 5 csillagot adnék :)
Bekerült a kedvencek közé!

>!
KingucK P
Jo Nesbø: Hóember

Bár az első Harry Hole könyvem, és a már bemutatott film előzetesei után kezdtem el olvasni a regényt, így nagyjából tudtam mire számíthatok (még a filmet nem láttam). Az alaptörténet érdekes és összetett, sok minden már az elején körvonalazódik. Aki például nem olvasta az előzőeket (mint én), annak is összeáll már az elején a kapcsolati háló és képbe kerül a viszonyokkal. Sok az árnyalás és a megtévesztés, de éppen a sok utalás miatt hamar fel lehet állítani a teóriáinkat spoiler
A sok szálon futó események és múltbéli történetek beszúrása még közelebb hozta a szereplőket és az események okait, magyarázatot kaptunk, néha meg is érthettük őket. Néhány történeti szálat nem éreztem indokoltnak, de lehet csak figyelemelterelésként szolgált.
Nem tökéletes a regény, de a hangulata miatt ajánlom mindenkinek, akinek nem lesznek rémálmai a hóembertől az elolvasása után. :)


Népszerű idézetek

>!
egy_ember

Niles Bohr mondta egyszer, hogy ha a kvantumfizika nem ébreszt benned félelmet, az azért van, mert nem érted.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fizika
4 hozzászólás
>!
Angele P

– Mondjuk, azt nem tudom, mi a nagyobb elmebaj: úgy gondolkodni, mint egy fóka, vagy elképzelni, hogy valaki úgy gondolkodik, mint egy fóka.

>!
egy_ember

Rakel egyszer azt mondta, hogy Harry, ha befolyása lehetett volna rá, legszívesebben extra hosszú középső ujjal jött volna a világra, amit folyton a magasba mutogathat.

96. oldal

1 hozzászólás
>!
Angele P

Semmi nem tűnik el, legfeljebb máshol van.

>!
Manni

Teljesen normális olyasmitől félni, amit az ember nem ismer. Aki nem fél tőle, az már régen nem él.

85. oldal

1 hozzászólás
>!
Angele P

– Én azon gondolkodtam, hogyan kerítsük kézre a fickót, és nem azon, hogy hogyan fogok magyarázkodni, ha nem kapjuk el.

>!
KingucK P

– Kvantumfizika.
– Elég ijesztően hangzik.
– Az atomok világa is ijesztő.
– Mennyiben?
– Megszegik a legelemibb fizikai törvényeinket. Például azt, hogy egy dolog nem tud egyidejűleg két helyen lenni. Niels Bohr mondta egyszer, hogy ha a kvantumfizika nem ébreszt benned félelmet, az azért van, mert nem érted.
– De maga érti, nem?
– Dehogyis, megőrült? Ez maga a színtiszta káosz. Viszont ezt a káoszt lényegesen jobban kedvelem, mint a többit.

II. rész 10. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Filip Becker · Harry Hole · kvantumfizika · Niels Bohr
>!
Manni

Mindenre soha nincs válasz. Például arra a kérdésre sincs, hogy az őrültség és a gonoszság két különböző dolog-e, vagy csak mi döntöttünk úgy, hogy őrültségnek nevezzük azokat a dolgokat, amelyek esetében nem tudjuk megérteni a pusztító szándékot. Képesek vagyunk megérteni, hogy valaki atombombát dob egy ártatlan civilekkel teli városra, azt viszont nem, ha másvalaki prostituáltakat belez ki, mert meg akarja akadályozni, hogy betegséget és erkölcsi hanyatlást terjesszenek London nyomornegyedében. Ezért az egyiket kvázi elfogadjuk, a másikat pedig őrültségnek nevezzük.

186. oldal

>!
egy_ember

Mindig is hajlandó volt megadni embertársainak az esélyt arra, hogy feketelistára kerüljenek.

19. oldal

>!
Angele P

Norvégia olyan, mint egy ostoba, locsogó szőke nő, aki Bronx egyik sikátorában flangál, majd pedig fel van háborodva azon, hogy a testőre milyen brutálisan lép fel a támadói ellen.


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Kristina Ohlsson: Lotus blues
Dolores Redondo: A láthatatlan őrző
Jussi Adler-Olsen: Palackposta
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Pierre Lemaitre: Téboly
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Donato Carrisi: Démoni suttogás
M. J. Arlidge: Üsd, vágd