Fejvadászok 424 csillagozás

Jo Nesbø: Fejvadászok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Roger Brown igazán a szerencse fiának tűnik: ő Norvégia legsikeresebb fejvadásza, gyönyörű feleségével egy pompás házban élnek. Ám a luxus életmódot Roger műkincstolvajként igyekszik bebiztosítani, s „mellékállásában” igen ügyesnek bizonyul. Amikor felesége galériájában megismerkedik valakivel – aki egyrészt tökéletes jelölt az egyik általa kínált magas állásra, másrészt a művészettörténet egyik legkeresettebb képének a tulajdonosa – Roger úgy érzi, élete nagy lehetősége köszöntött rá. Készülni kezd eddigi legmerészebb betörésére. Ám a vadászból csakhamar vad lesz, üldözöttje egy rémálomba illő ellenfélnek.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2020
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248072 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Animus, Budapest, 2019
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240557 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Animus, Budapest, 2018
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240557 · Fordította: Pék Zoltán

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

184 tag · 89 karc · Utolsó karc: 2022. augusztus 20., 14:21 · Bővebben


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Roger Brown · Clas Greve · Ove Kjikerud

Helyszínek népszerűség szerint

Stockholm


Kedvencelte 16

Most olvassa 12

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

B_Tünde P>!
Jo Nesbø: Fejvadászok

Ismét egy jól felépített történet, Jo Nesbo megfelelő ütemben adagolja az információkat ahhoz, hogy végig fenntartsa a figyelmet és az érdeklődést. A bevezető rész is érdekes volt, amiből megtudhatjuk, hogyan dolgozik egy jó fejvadász. :-) Jól felépített jellemrajzok, ok-okozati összefüggések, csavaros történet, a végén a meglepetés, és közben néhány gyilkosság: minden megvolt, ami egy jó krimit jellemez. spoiler De amíg ez kiderül, addig azért történik egy-s más… Az egyik jelenet mellett azonban, amit többen megemlítettek az értékelésükben, én sem tudok elmenni szó nélkül. Itt a szerzőnek igencsak meglódult a fantáziája, és bár utólag belátom, hogy a cselekmény szempontjából szükség volt valami ilyesmire, de hogy pont így, és pont erre – hát nem is tudom….azért az a jelenet egy kicsit megfeküdte a gyomromat. :-) spoiler Összességében nagyon tetszett, jöhet a következő skandináv krimi, lehetőleg Jo Nesbo tollából!

2 hozzászólás
robinson P>!
Jo Nesbø: Fejvadászok

Nem igazán az én világom. A maga módján jó, még humoros is, de nekem túl abszurd, agyament, ami azért még tetszett is, nem tagadom. Harry Hole vitt magával, de ez más. A sok menő manó, márka mánia, és amit ez magával hoz. Elég meglepő a „búvóhely”, a film biztosan jobb lesz, érzem a „gájricsit” benne, de olvasva talán Nesbo kvalitását emeli, tud ilyet is.
2,5 csillag, mert Nesbo, még ha nem a megszokott is, 1 csillag a sok csavarért, a „péniszirigységért”, a búvóhelyért…és igen, én is a feleségre gondoltam…. egy a fejre állított, lehetetlen történetért.Várom a filmet.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/03/fejvadaszok.html

4 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Jo Nesbø: Fejvadászok

Jó volt, jó volt, jó volt, de ott van az a DE.
Nagyon jól kezdődött, hűűű-haaa, aztán jött az undorító rész /wc/, majd megint belelendült, hűűű-haaa, megint undorító /amikor kivágta magát az ikrek közül/, aztán megint jött a hűűű-haaa.
Szóval az undorítóskodásért, és a hullámzó teljesítményért kapta a mínusz egy csillagos büntit.
Egyébként sokkal jobb volt az átlagnál, utoljára ennyire jő történet-vég-elvarrással a Hideg gránitnál találkoztam.
Ez az első olvasásom Nesbótól, de még tuti fogok tőle olvasni, és holnap bizony megnézem a Fejvadászok c filmet is. Nem csalódtam benne, de megint ott a DE, de kissé mintha többet vártam volna tőle.
https://www.youtube.com/watch…

csillagka P>!
Jo Nesbø: Fejvadászok

Nem rossz, egynek elmegy, de kedvenc nem lett. Túl sok volt az elrugaszkodott elem. A fejvadászok világa mármint a céges, mert itt inkább menedzser vadászat folyik, nagyon érdekel, külön köszönet a jó tanácsokért amiket a fejembe véstem. Sose lehet tudni mikor kerülők olyan helyzetbe mikor egy fejvadász próbál eladni a céges halpiacon :)
A legnagyobb gondom a hiteltelenség, sok részletet nem reális, és akkor kizökkenek.
Sajnálom mert egy érdekes témáról, jól felépitett, rendesen utálható szereplőket megjelenítő, csavaros krimi.

pável>!
Jo Nesbø: Fejvadászok

[4 túl mély interjú]
Egy kissé Ellis norvégiaiul, de túljátszotta, ráadásul – miközben egy ízben nagyképűen leszólja Coelhot, joggal –, pedig viszont ő is elkoejósodott kissé. Épp csak hogy megkapta a derék jó Neszbő a négy csillagot, mert bár akad meglepi és ütős fordulat, de szerintem nem ez az ő igazi hangja, hanem pl. a Vörösbegy.
A kiadó meg vegyen fel egy (jobb) lektort, mert ő ezt most nagyon átaludta.
(2012 k.)

1 hozzászólás
tmezo P>!
Jo Nesbø: Fejvadászok

Igazán csavaros volt, és én tejesen más megoldást agyaltam ki arra, miért alakult ki ez az egész üldözés. Jó sok idő elteltével esett le, hogy nem a nyilvánvalót kell elhinni.
Az elején elég zavaró Roger „nagyképűsége”, márka imádata, fellengzős viselkedése, túl sok volt a jóból. A rengetegszer emlegetett technika, amitől ő valaki lett, úgy érzem a kelleténél legalább egyel többször lett megemlítve.
Az a bizonyos mellékállás adott lendületet a történetnek, és volt ebben egy pont, ahol nagyot fordult a történet, és igazán izgalmassá, pörgőssé vált. Bravúros vagy inkább szerencsés megoldásokat eszelt ki Rogernek az író több rázós helyzetben is, és én pont ezektől nagyon élveztem a hajszát.

KingucK P>!
Jo Nesbø: Fejvadászok

Fordulatos és izgalmas akciódús thriller. Jo Nesbø figurái sosem fekete-fehér karakterek, amit általában kedvelek is. Itt is mindkét főszereplőről már az elején kiderül, hogy nem mai bárányok, ami nem lenne probléma, inkább az a baj, hogy nem nagyon volt bennük olyan tulajdonság, ami miatt együtt tudtam volna velük érezni, talán a kitartásuk és leleményességük.
HR-es múltam miatt megfogott a főszereplő foglalkozása (bár én nem ezt a vonalat képviseltem), és ez a foglalkozás szembeállítása a névrokon másik szakmával zseniális.
A filmet láttam már korábban, az alap történetre nem nagyon emlékeztem, de egyes ominózus jelenetek spoiler megmaradtak. Igazán jó adaptáció. Jó olvasmányélmény volt, ajánlom!

Nefi>!
Jo Nesbø: Fejvadászok

Helyre állt a világ rendje. A bolygó körforgása nem állt le, minden rendbe jött. Ez már az volt, aminek lennie kellett. Egy csavaros igazi történet. Nesbo tényleg tud valamit a könyvírásról :) Bár az én képzeletbeli dobogóra még mindig nem lepett fel (a legalsó fokra sem), de most azért bizonyított. Nekem ez nem a szó hagyományos értelmében vett krimi volt…
Szép felvezetés, és egy nem igazán szerethető karakter, így indultunk. Aztán a főszereplő egyre kevésbé kedvelhető, majd váltunk és elkezdünk neki drukkolni, elfelejtve minden addigi spoiler tettét. 3-4 csavar és vége. Viszonylag rövid történet, de annál cselekményesebb, jól kidolgozott karakterekkel, kevésbé jól megfogható háttér okkal, és egy csipetnyi hiteltelenséggel… a történet nem rossz, csak… spoiler De már legalább értem, hogy miért jó író Nesbo, engem magával tudott rántani a maga teremtette valóságba :)

Ėva71>!
Jo Nesbø: Fejvadászok

Nem igazán ismerem Nesbo munkásságát, a Harry Hole sorozat sem olvastam, így ezektől elvonatkoztatva magáról erről a történetről tudok csak véleményt mondani. Engem már az elején beszippantott Roger Brown fejvadász módszere, az az alaposság, felkészültség, amellyel kiforgatja a jelölt minden erényét és hibáját, a legjobb pszichológus is megirigyelhetné. Nekem ez a rész tetszett a legjobban a könyvben, egyszerűen itt megfogott Nesbo intelligenciája, humora. Aztán mikor Brown rádöbben arra, hogy őt is manipulálják már késő fejvadászból üldözötté válik. Maga a krimi szál és a hajsza annyira már nem volt átütő és a végkifejlett sem hozott csattanót, de mindezek ellenére a könyv első fele miatt nálam a legjobb krimik között a helye.

Roszka>!
Jo Nesbø: Fejvadászok

Valahogy nem találtunk egymásra. Még nem döntöttem el, hogy túl, vagy alulírt volt, vagy csak nem találtam a fonalat. Nem vagyok ehhez hozzászokva az írótól. Persze voltak elrugaszkodott dolgok benne, de valami nagyon nem stimmelt, vagy a történettel, vagy az olvasójával.


Népszerű idézetek

Krisztaaa>!

Leírtam és elmagyaráztam, hogy látom az életet. Jó vagyok benne amolyan Paulo Coelho-mélységben, vagyis ami lenyűgözi az intellektuálisan fejlődésre szorulókat, de ami bosszantja a figyelmesebb hallgatókat.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Paulo Coelho · Roger Brown
2 hozzászólás
Aquarius P>!

[…] nem a fájdalomtól, hanem a félelemtől válik az ember irányíthatóvá.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clas Greve
pribrgre P>!

Feltápászkodtam, a kutya úgy lógott a nyakamról, akár egy élő szőrstóla.
Tántorogva lengettem a karom, de így sem tudtam megragadni. Tudtam, hogy ez az energia testem utolsó esélye, és hogy hamarosan kiszámolnak. A látóterem úgy leszűkült már, mint a James Bond-filmek elején, amikor szól a nyitó – vagy az én esetemben záró – zene, és minden fekete, kivéve egy kis kört, amiben egy szmokingos férfi ránk céloz pisztollyal. De a lyukon át én egy kék Massey Ferguson traktort láttam. És egy utolsó gondolat merült fel az agyamban: gyűlölöm a kutyákat.

pribrgre P>!

És ahogy a számot néztem, rájöttem, hogy nekem – aki a bolygón töltött bő harminc évem alatt elég iskolai barátot, volt barátnőt, kollégát és üzleti kapcsolatot gyűjtöttem össze, högy megtöltsön két megabájtot az Outlookban – egyetlen ismerősöm maradt, akiben megbízhatok. Egy nő, akit szigorúan véve csak három hétig ismertem. Na jó, három hétig keféltem. Egy barna szemű dán lány, aki madárijesztőként öltözött, egyszótagos szavakban beszélt és öt betűből állt a neve. Nem tudom, ez melyikünkre vetett tragikusabb fényt.

Trudiz>!

Nem a fájdalom, a félelem teszi irányíthatóvá az embert.

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roger Brown
egy_ember>!

A rizsa megy nekem. Csakhogy közbe vágott, épp, amikor lendületbe jöttem:
– Szereted a focit?
– Miért… te szereted? –kérdeztem döbbenten.
– A QPR játszik holnap az Arsenallal a ligakupában. Érdekel?
– Naná – mondtam. Persze őrá értettem. Magasról tettem a focira.
Kék-fehér csíkos sálat vett fel és rekedtre kiabálta magát a londoni őszi ködben a Loftus Roadon, miközben csóró csapatát a Queen’s Park Rangerst lenyomta a nagytesó Arsenal. Lenyűgözve figyeltem szenvedélyes arcát, és nem szűrtem le többet a meccsből, mint hogy az Arsenal klassz piros-fehér felsőt viselt, míg a QPR keresztben kék csíkos fehéret, amitől a játékosok mozgó nyalókáknak látszottak.
Félidőben megkérdeztem, miért nem egy nagy, nyerő csapatnak szurkol, mint az Arsenal, a vicces kishal QPR helyett.
– Mert nekik szükségük van rám – felelte. Esküszöm. …Aztán jött a gurgulázó nevetése, és felhajtotta a műanyag pohár sört. – Olyanok, mint a tehetetlen babák. Most nézz rájuk! Olyan édesek.

30. oldal

17 hozzászólás
Manni>!

A gyönyörű embereknek nincs szükségük burokra, nem kénytelenek megtanulni azt a sok védekezőtechnikát, amit mi többiek kifejlesztünk, hogy megvédjük magunka a visszautasítástól és csalódástól.

271. oldal

6 hozzászólás
Manni>!

Hamsun azt írta, hogy mi, emberek hamar eltelünk a szerelemmel. Nem kérünk semmiből, amit túlzottan nagy adagban tálalnak. Tényleg ilyen banálisak lennénk? Ezek szerint.

123. oldal

6 hozzászólás
Manni>!

Amíg a dolgok kimondatlanok maradnak, van rá esély, hogy elfelejthetjük őket. Hogy tudunk úgy aludni és álmodni, hogy felébredve eltűnjön, absztrakt képzelgés legyen, olyan jelenet, ami csak a fejünkben játszódott le, azon a szinten, ahol azok az álnok gondolatok és fantáziák fogannak, amelyek mindennapos hűtlenségként jelen vannak minden – még a legemésztőbb – szerelmi kapcsolatban is.

130-131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roger Brown
1 hozzászólás
pribrgre P>!

Megtapogattam a nyakam, és friss vért éreztem ott, ahol a kutya foga belém mélyedt. És rájöttem, hogy az őrület határán lehetek, mert ahelyett, hogy beszállnék a kocsiba, ott állok és csak álmélkodom. Műalkotást hoztam létre. A kalüdóni felnyársalt kutya. Gyönyörű volt, komolyan mondom. Főleg a halálban is tátott szája. Talán a sokktól begörcsölt az álla, vagy ez a fajta így döglik meg.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Réti László: Kaméleon
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
Stieg Larsson: A tetovált lány
T. M. Frazier: Tyrant – Zsarnok
Sienna Cole: Ahol a százszorszépek nyílnak
Stephen King: Billy Summers
Baráth Viktória: A főnök
Allen Eskens: Temetni jöttünk…