Fejvadászok 275 csillagozás

Jo Nesbø: Fejvadászok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Roger Brown igazán a szerencse fiának tűnik: ő Norvégia legsikeresebb fejvadásza, gyönyörű feleségével egy pompás házban élnek. Ám a luxus életmódot Roger műkincstolvajként igyekszik bebiztosítani, s „mellékállásában” igen ügyesnek bizonyul. Amikor felesége galériájában megismerkedik valakivel – aki egyrészt tökéletes jelölt az egyik általa kínált magas állásra, másrészt a művészettörténet egyik legkeresettebb képének a tulajdonosa – Roger úgy érzi, élete nagy lehetősége köszöntött rá. Készülni kezd eddigi legmerészebb betörésére. Ám a vadászból csakhamar vad lesz, üldözöttje egy rémálomba illő ellenfélnek.

Eredeti mű: Jo Nesbø: Hodejegerne

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2015
puhatáblás · ISBN: 9789633240557 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Animus, Budapest, 2014
214 oldal · ISBN: 9789633241769 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Animus, Budapest, 2011
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240557 · Fordította: Pék Zoltán

Kedvencelte 10

Most olvassa 14

Várólistára tette 84

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
B_Tünde P
Jo Nesbø: Fejvadászok

Ismét egy jól felépített történet, Jo Nesbo megfelelő ütemben adagolja az információkat ahhoz, hogy végig fenntartsa a figyelmet és az érdeklődést. A bevezető rész is érdekes volt, amiből megtudhatjuk, hogyan dolgozik egy jó fejvadász. :-) Jól felépített jellemrajzok, ok-okozati összefüggések, csavaros történet, a végén a meglepetés, és közben néhány gyilkosság: minden megvolt, ami egy jó krimit jellemez. spoiler De amíg ez kiderül, addig azért történik egy-s más… Az egyik jelenet mellett azonban, amit többen megemlítettek az értékelésükben, én sem tudok elmenni szó nélkül. Itt a szerzőnek igencsak meglódult a fantáziája, és bár utólag belátom, hogy a cselekmény szempontjából szükség volt valami ilyesmire, de hogy pont így, és pont erre – hát nem is tudom….azért az a jelenet egy kicsit megfeküdte a gyomromat. :-) spoiler Összességében nagyon tetszett, jöhet a következő skandináv krimi, lehetőleg Jo Nesbo tollából!

2 hozzászólás
>!
csillagka P
Jo Nesbø: Fejvadászok

Nem rossz, egynek elmegy, de kedvenc nem lett. Túl sok volt az elrugaszkodott elem. A fejvadászok világa mármint a céges, mert itt inkább menedzser vadászat folyik, nagyon érdekel, külön köszönet a jó tanácsokért amiket a fejembe véstem. Sose lehet tudni mikor kerülők olyan helyzetbe mikor egy fejvadász próbál eladni a céges halpiacon :)
A legnagyobb gondom a hiteltelenség, sok részletet nem reális, és akkor kizökkenek.
Sajnálom mert egy érdekes témáról, jól felépitett, rendesen utálható szereplőket megjelenítő, csavaros krimi.

>!
Zsuzsanna_Makai
Jo Nesbø: Fejvadászok

Jó volt, jó volt, jó volt, de ott van az a DE.
Nagyon jól kezdődött, hűűű-haaa, aztán jött az undorító rész /wc/, majd megint belelendült, hűűű-haaa, megint undorító /amikor kivágta magát az ikrek közül/, aztán megint jött a hűűű-haaa.
Szóval az undorítóskodásért, és a hullámzó teljesítményért kapta a mínusz egy csillagos büntit.
Egyébként sokkal jobb volt az átlagnál, utoljára ennyire jő történet-vég-elvarrással a Hideg gránitnál találkoztam.
Ez az első olvasásom Nesbótól, de még tuti fogok tőle olvasni, és holnap bizony megnézem a Fejvadászok c filmet is. Nem csalódtam benne, de megint ott a DE, de kissé mintha többet vártam volna tőle.
https://www.youtube.com/watch…

>!
tmezo P
Jo Nesbø: Fejvadászok

Igazán csavaros volt, és én tejesen más megoldást agyaltam ki arra, miért alakult ki ez az egész üldözés. Jó sok idő elteltével esett le, hogy nem a nyilvánvalót kell elhinni.
Az elején elég zavaró Roger „nagyképűsége”, márka imádata, fellengzős viselkedése, túl sok volt a jóból. A rengetegszer emlegetett technika, amitől ő valaki lett, úgy érzem a kelleténél legalább egyel többször lett megemlítve.
Az a bizonyos mellékállás adott lendületet a történetnek, és volt ebben egy pont, ahol nagyot fordult a történet, és igazán izgalmassá, pörgőssé vált. Bravúros vagy inkább szerencsés megoldásokat eszelt ki Rogernek az író több rázós helyzetben is, és én pont ezektől nagyon élveztem a hajszát.

>!
Nefi P
Jo Nesbø: Fejvadászok

Helyre állt a világ rendje. A bolygó körforgása nem állt le, minden rendbe jött. Ez már az volt, aminek lennie kellett. Egy csavaros igazi történet. Nesbo tényleg tud valamit a könyvírásról :) Bár az én képzeletbeli dobogóra még mindig nem lepett fel (a legalsó fokra sem), de most azért bizonyított. Nekem ez nem a szó hagyományos értelmében vett krimi volt…
Szép felvezetés, és egy nem igazán szerethető karakter, így indultunk. Aztán a főszereplő egyre kevésbé kedvelhető, majd váltunk és elkezdünk neki drukkolni, elfelejtve minden addigi spoiler tettét. 3-4 csavar és vége. Viszonylag rövid történet, de annál cselekményesebb, jól kidolgozott karakterekkel, kevésbé jól megfogható háttér okkal, és egy csipetnyi hiteltelenséggel… a történet nem rossz, csak… spoiler De már legalább értem, hogy miért jó író Nesbo, engem magával tudott rántani a maga teremtette valóságba :)

>!
Bélabá P
Jo Nesbø: Fejvadászok

Úgy volt, hogy nem krimit fogok olvasni. Erre a könyvre véletlenül bukkantam, belenéztem és… megfogott az eleje. Nem tudtam letenni. Mondom, akkor olvassuk el.
Nesbö nagyon jól ír. A történetben ott akadt kis negatívum számomra, hogy már túl naturalisztikusra sikerült egy-két jelenet. Az első olvasásom a szerzőtől (Denevérember) után nem könnyű elhelyezni ezt a könyvet. 4,5 csillag, mert helyenként túl sok volt.
Ettől függetlenül jól megírt sztori. Lesz még olvasásom Nesbötől.

1 hozzászólás
>!
ggizi P
Jo Nesbø: Fejvadászok

Már megint felületes voltam a fülszöveggel, mert a fejvadászokról nem ebben az értelemben vártam a sztorit. Aztán persze rögtön leesett, hogy nem jó úton járok, és a kezdeti csalódottságomon hamar sikerült is túllépnem. Ez persze köszönhető a szerző lebilincselő stílusának. A történet eleje kevésbé volt mozgalmas. Ott főleg Roger Brown élethelyzetével ismerkedhettünk meg, a technikával, amivel hivatása csúcsára került, és a túlzottan magas életszínvonal biztosítására szánt különútjaival. Aztán borult a bili… Ez a szakasz nagyon izgalmas és feszültséggel teli volt, nagyon kíváncsi voltam hogyan lehet (ha lehet egyáltalán) ilyen kaliberű üldözővel ilyen katyvaszból épségben kikerülni. Nagyon erősnek éreztem a szerencsefaktort és voltak benne megkérdőjelezhető részek, de összességében még így is nagyon élvezetes és izgalmas krimit kaptunk.

2 hozzászólás
>!
PRicsmond
Jo Nesbø: Fejvadászok

Ha az ember Nesbo könyvet vesz a kezébe és mire a végére ér valamilyen érthetetlen módon is függő válik és késztetést érez, hogy egy újabb könyvet kapjon le a polcról a norvég krimikirálytól. De nem is érthetetlen hihetetlen jól ír, tény a Harry Hole sorozat a legfőbb műve, de bebizonyította A fiú után ismét, hogy ha még ki is hagyja Harry karakterét adott alkotásából is fantasztikus történetet tud alkotni. Én néhány éve láttam filmen a Fejvadászokat, de könyvben sokkal nagyobb élményt nyújt, nagyon csavaros sztorit kapunk, és ismét egy nagyon egyedi főhőst, egy kedvelhető karaktert akiért lehet izgulni a történet végéig.

>!
Bur3sz
Jo Nesbø: Fejvadászok

Kicsit nehezen indult. Sőt zavart. Aztán megindult a cselekmények sorozata. Olyan módon, hogy nem tudtam letenni. És a vége… Az az igazi csattanó

2 hozzászólás
>!
tunczo P
Jo Nesbø: Fejvadászok

Pár éve megnéztem a belőle készült filmet, így sajnos a kétharmadáig nem volt benne újdonság. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha a cselekményt egyszerűsítették volna a vásznon, így az utolsó 80 oldalon értek meglepetések. Az összes Harry Hole-t olvastam, azokhoz képest ez nem volt Nesbo-s; gördülékeny, gyorsan olvasható, mégsem olyan átütő.


Népszerű idézetek

>!
Krisztaaa

Leírtam és elmagyaráztam, hogy látom az életet. Jó vagyok benne amolyan Paulo Coelho-mélységben, vagyis ami lenyűgözi az intellektuálisan fejlődésre szorulókat, de ami bosszantja a figyelmesebb hallgatókat.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roger Brown
2 hozzászólás
>!
Aquarius

(…) nem a fájdalomtól, hanem a félelemtől válik az ember irányíthatóvá.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clas Greve
>!
robinson P

Az őszi időjárás bódítóan gyönyörű volt. Az esküvőm napján bezzeg zuhogott.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roger Brown
>!
egy_ember

A rizsa megy nekem. Csakhogy közbe vágott, épp, amikor lendületbe jöttem:
– Szereted a focit?
– Miért… te szereted? –kérdeztem döbbenten.
– A QPR játszik holnap az Arsenallal a ligakupában. Érdekel?
– Naná – mondtam. Persze őrá értettem. Magasról tettem a focira.
Kék-fehér csíkos sálat vett fel és rekedtre kiabálta magát a londoni őszi ködben a Loftus Roadon, miközben csóró csapatát a Queen’s Park Rangerst lenyomta a nagytesó Arsenal. Lenyűgözve figyeltem szenvedélyes arcát, és nem szűrtem le többet a meccsből, mint hogy az Arsenal klassz piros-fehér felsőt viselt, míg a QPR keresztben kék csíkos fehéret, amitől a játékosok mozgó nyalókáknak látszottak.
Félidőben megkérdeztem, miért nem egy nagy, nyerő csapatnak szurkol, mint az Arsenal, a vicces kishal QPR helyett.
– Mert nekik szükségük van rám – felelte. Esküszöm. …Aztán jött a gurgulázó nevetése, és felhajtotta a műanyag pohár sört. – Olyanok, mint a tehetetlen babák. Most nézz rájuk! Olyan édesek.

30. oldal

17 hozzászólás
>!
Nefi

A felmérések szerint interjúkon az első benyomás hetvennyolc százalékát a testbeszéd adja, és csak olyan nyolcat az, amit az ember mond. A többit pedig a ruha, a hónalj- és szájszag, vagy éppen az, ami a falon lóg.

11. oldal

>!
Trudiz P

Nem a fájdalom, a félelem teszi irányíthatóvá az embert.

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roger Brown
>!
Manni P

… a férfi attól nő a leginkább önmaga fölé, ha egy nő azt mondja neki, szereti. És még ha hazudik is, a férfi egy része mindig hálás lesz ezért, és némi szeretetet érez a nő iránt.

89. oldal

>!
Manni P

Hamsun azt írta, hogy mi, emberek hamar eltelünk a szerelemmel. Nem kérünk semmiből, amit túlzottan nagy adagban tálalnak. Tényleg ilyen banálisak lennénk? Ezek szerint.

123. oldal

6 hozzászólás
>!
Manni P

A gyönyörű embereknek nincs szükségük burokra, nem kénytelenek megtanulni azt a sok védekezőtechnikát, amit mi többiek kifejlesztünk, hogy megvédjük magunka a visszautasítástól és csalódástól.

271. oldal

6 hozzászólás
>!
robinson P

Alaposan megvizsgáltam az arcát. Munch szerelmes lehetett belé, különben nem tudta volna így megrajzolni. Megragadta a néma fájdalmat, a csendes vadságot.

87. oldal

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

142 tag · 80 karc · Utolsó karc: 2018. május 18., 15:11 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Clas Greve · Ove Kjikerud · Roger Brown

Helyszínek népszerűség szerint

Stockholm


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Holt: 1222
Sven Elvestadt: Krag felügyelő bravúros nyomozásai
Erlend Loe: Fvonk
Helene Uri: Szavak a múltból
Karin Fossum: Aki fél a farkastól
Karin Fossum: Ne nézz vissza
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Kun Árpád: Boldog Észak
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna