Fejvadászok 331 csillagozás

Jo Nesbø: Fejvadászok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Roger Brown igazán a szerencse fiának tűnik: ő Norvégia legsikeresebb fejvadásza, gyönyörű feleségével egy pompás házban élnek. Ám a luxus életmódot Roger műkincstolvajként igyekszik bebiztosítani, s „mellékállásában” igen ügyesnek bizonyul. Amikor felesége galériájában megismerkedik valakivel – aki egyrészt tökéletes jelölt az egyik általa kínált magas állásra, másrészt a művészettörténet egyik legkeresettebb képének a tulajdonosa – Roger úgy érzi, élete nagy lehetősége köszöntött rá. Készülni kezd eddigi legmerészebb betörésére. Ám a vadászból csakhamar vad lesz, üldözöttje egy rémálomba illő ellenfélnek.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2019
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240557 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Animus, Budapest, 2018
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240557 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Animus, Budapest, 2015
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240557 · Fordította: Pék Zoltán

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

169 tag · 86 karc · Utolsó karc: 2020. június 16., 19:46 · Bővebben


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Clas Greve · Ove Kjikerud · Roger Brown

Helyszínek népszerűség szerint

Stockholm


Kedvencelte 14

Most olvassa 12

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
B_Tünde P
Jo Nesbø: Fejvadászok

Ismét egy jól felépített történet, Jo Nesbo megfelelő ütemben adagolja az információkat ahhoz, hogy végig fenntartsa a figyelmet és az érdeklődést. A bevezető rész is érdekes volt, amiből megtudhatjuk, hogyan dolgozik egy jó fejvadász. :-) Jól felépített jellemrajzok, ok-okozati összefüggések, csavaros történet, a végén a meglepetés, és közben néhány gyilkosság: minden megvolt, ami egy jó krimit jellemez. spoiler De amíg ez kiderül, addig azért történik egy-s más… Az egyik jelenet mellett azonban, amit többen megemlítettek az értékelésükben, én sem tudok elmenni szó nélkül. Itt a szerzőnek igencsak meglódult a fantáziája, és bár utólag belátom, hogy a cselekmény szempontjából szükség volt valami ilyesmire, de hogy pont így, és pont erre – hát nem is tudom….azért az a jelenet egy kicsit megfeküdte a gyomromat. :-) spoiler Összességében nagyon tetszett, jöhet a következő skandináv krimi, lehetőleg Jo Nesbo tollából!

2 hozzászólás
>!
csillagka P
Jo Nesbø: Fejvadászok

Nem rossz, egynek elmegy, de kedvenc nem lett. Túl sok volt az elrugaszkodott elem. A fejvadászok világa mármint a céges, mert itt inkább menedzser vadászat folyik, nagyon érdekel, külön köszönet a jó tanácsokért amiket a fejembe véstem. Sose lehet tudni mikor kerülők olyan helyzetbe mikor egy fejvadász próbál eladni a céges halpiacon :)
A legnagyobb gondom a hiteltelenség, sok részletet nem reális, és akkor kizökkenek.
Sajnálom mert egy érdekes témáról, jól felépitett, rendesen utálható szereplőket megjelenítő, csavaros krimi.

>!
Zsuzsanna_Makai
Jo Nesbø: Fejvadászok

Jó volt, jó volt, jó volt, de ott van az a DE.
Nagyon jól kezdődött, hűűű-haaa, aztán jött az undorító rész /wc/, majd megint belelendült, hűűű-haaa, megint undorító /amikor kivágta magát az ikrek közül/, aztán megint jött a hűűű-haaa.
Szóval az undorítóskodásért, és a hullámzó teljesítményért kapta a mínusz egy csillagos büntit.
Egyébként sokkal jobb volt az átlagnál, utoljára ennyire jő történet-vég-elvarrással a Hideg gránitnál találkoztam.
Ez az első olvasásom Nesbótól, de még tuti fogok tőle olvasni, és holnap bizony megnézem a Fejvadászok c filmet is. Nem csalódtam benne, de megint ott a DE, de kissé mintha többet vártam volna tőle.
https://www.youtube.com/watch…

>!
tmezo P
Jo Nesbø: Fejvadászok

Igazán csavaros volt, és én tejesen más megoldást agyaltam ki arra, miért alakult ki ez az egész üldözés. Jó sok idő elteltével esett le, hogy nem a nyilvánvalót kell elhinni.
Az elején elég zavaró Roger „nagyképűsége”, márka imádata, fellengzős viselkedése, túl sok volt a jóból. A rengetegszer emlegetett technika, amitől ő valaki lett, úgy érzem a kelleténél legalább egyel többször lett megemlítve.
Az a bizonyos mellékállás adott lendületet a történetnek, és volt ebben egy pont, ahol nagyot fordult a történet, és igazán izgalmassá, pörgőssé vált. Bravúros vagy inkább szerencsés megoldásokat eszelt ki Rogernek az író több rázós helyzetben is, és én pont ezektől nagyon élveztem a hajszát.

>!
pável
Jo Nesbø: Fejvadászok

[4 túl mély interjú]
Egy kissé Ellis norvégiaiul, de túljátszotta, ráadásul – miközben egy ízben nagyképűen leszólja Coelhot, joggal –, pedig viszont ő is elkoejósodott kissé. Épp csak hogy megkapta a derék jó Neszbő a négy csillagot, mert bár akad meglepi és ütős fordulat, de szerintem nem ez az ő igazi hangja, hanem pl. a Vörösbegy.
A kiadó meg vegyen fel egy (jobb) lektort, mert ő ezt most nagyon átaludta.
(2012 k.)

1 hozzászólás
>!
Nefi P
Jo Nesbø: Fejvadászok

Helyre állt a világ rendje. A bolygó körforgása nem állt le, minden rendbe jött. Ez már az volt, aminek lennie kellett. Egy csavaros igazi történet. Nesbo tényleg tud valamit a könyvírásról :) Bár az én képzeletbeli dobogóra még mindig nem lepett fel (a legalsó fokra sem), de most azért bizonyított. Nekem ez nem a szó hagyományos értelmében vett krimi volt…
Szép felvezetés, és egy nem igazán szerethető karakter, így indultunk. Aztán a főszereplő egyre kevésbé kedvelhető, majd váltunk és elkezdünk neki drukkolni, elfelejtve minden addigi spoiler tettét. 3-4 csavar és vége. Viszonylag rövid történet, de annál cselekményesebb, jól kidolgozott karakterekkel, kevésbé jól megfogható háttér okkal, és egy csipetnyi hiteltelenséggel… a történet nem rossz, csak… spoiler De már legalább értem, hogy miért jó író Nesbo, engem magával tudott rántani a maga teremtette valóságba :)

>!
bokrichard
Jo Nesbø: Fejvadászok

Újabb „nem-HH” történet, ami az előzőnél jobban tetszett, de még mindig nincs az a húha faktor. Az egész sztori bár rövid, nehéz követni, kicsit olyan érzésem volt, mintha egy szélhámosos filmet néztem volna meg (Kapj el, ha tudsz, A látszat csal, stb.) Nehéz elsőre belerázódni. Az elején nekem kicsit vontatottan indult, de az üldözésre minden helyreállt. Ha másodikra olvasnám, talán több, vagy más részleteket is észreveszek, amiktől még jobb is lehetne. Mindenesetre kaptam egy pár órányi igazi kikapcsoló, néhol meglehetősen humoros, laza, menő, trendi könyvet, de HH forever – eddig legalábbis.

2 hozzászólás
>!
Bélabá
Jo Nesbø: Fejvadászok

Úgy volt, hogy nem krimit fogok olvasni. Erre a könyvre véletlenül bukkantam, belenéztem és… megfogott az eleje. Nem tudtam letenni. Mondom, akkor olvassuk el.
Nesbö nagyon jól ír. A történetben ott akadt kis negatívum számomra, hogy már túl naturalisztikusra sikerült egy-két jelenet. Az első olvasásom a szerzőtől (Denevérember) után nem könnyű elhelyezni ezt a könyvet. 4,5 csillag, mert helyenként túl sok volt.
Ettől függetlenül jól megírt sztori. Lesz még olvasásom Nesbötől.

1 hozzászólás
>!
ggizi P
Jo Nesbø: Fejvadászok

Már megint felületes voltam a fülszöveggel, mert a fejvadászokról nem ebben az értelemben vártam a sztorit. Aztán persze rögtön leesett, hogy nem jó úton járok, és a kezdeti csalódottságomon hamar sikerült is túllépnem. Ez persze köszönhető a szerző lebilincselő stílusának. A történet eleje kevésbé volt mozgalmas. Ott főleg Roger Brown élethelyzetével ismerkedhettünk meg, a technikával, amivel hivatása csúcsára került, és a túlzottan magas életszínvonal biztosítására szánt különútjaival. Aztán borult a bili… Ez a szakasz nagyon izgalmas és feszültséggel teli volt, nagyon kíváncsi voltam hogyan lehet (ha lehet egyáltalán) ilyen kaliberű üldözővel ilyen katyvaszból épségben kikerülni. Nagyon erősnek éreztem a szerencsefaktort és voltak benne megkérdőjelezhető részek, de összességében még így is nagyon élvezetes és izgalmas krimit kaptunk.

2 hozzászólás
>!
PRicsmond
Jo Nesbø: Fejvadászok

Ha az ember Nesbo könyvet vesz a kezébe és mire a végére ér valamilyen érthetetlen módon is függő válik és késztetést érez, hogy egy újabb könyvet kapjon le a polcról a norvég krimikirálytól. De nem is érthetetlen hihetetlen jól ír, tény a Harry Hole sorozat a legfőbb műve, de bebizonyította A fiú után ismét, hogy ha még ki is hagyja Harry karakterét adott alkotásából is fantasztikus történetet tud alkotni. Én néhány éve láttam filmen a Fejvadászokat, de könyvben sokkal nagyobb élményt nyújt, nagyon csavaros sztorit kapunk, és ismét egy nagyon egyedi főhőst, egy kedvelhető karaktert akiért lehet izgulni a történet végéig.


Népszerű idézetek

>!
Krisztaaa

Leírtam és elmagyaráztam, hogy látom az életet. Jó vagyok benne amolyan Paulo Coelho-mélységben, vagyis ami lenyűgözi az intellektuálisan fejlődésre szorulókat, de ami bosszantja a figyelmesebb hallgatókat.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Paulo Coelho · Roger Brown
2 hozzászólás
>!
Aquarius

(…) nem a fájdalomtól, hanem a félelemtől válik az ember irányíthatóvá.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clas Greve
>!
Manni

A gyönyörű embereknek nincs szükségük burokra, nem kénytelenek megtanulni azt a sok védekezőtechnikát, amit mi többiek kifejlesztünk, hogy megvédjük magunka a visszautasítástól és csalódástól.

271. oldal

6 hozzászólás
>!
Trudiz

Nem a fájdalom, a félelem teszi irányíthatóvá az embert.

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roger Brown
>!
Manni

… a férfi attól nő a leginkább önmaga fölé, ha egy nő azt mondja neki, szereti. És még ha hazudik is, a férfi egy része mindig hálás lesz ezért, és némi szeretetet érez a nő iránt.

89. oldal

>!
Manni

Hamsun azt írta, hogy mi, emberek hamar eltelünk a szerelemmel. Nem kérünk semmiből, amit túlzottan nagy adagban tálalnak. Tényleg ilyen banálisak lennénk? Ezek szerint.

123. oldal

6 hozzászólás
>!
robinson P

Az őszi időjárás bódítóan gyönyörű volt. Az esküvőm napján bezzeg zuhogott.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roger Brown
>!
egy_ember

A rizsa megy nekem. Csakhogy közbe vágott, épp, amikor lendületbe jöttem:
– Szereted a focit?
– Miért… te szereted? –kérdeztem döbbenten.
– A QPR játszik holnap az Arsenallal a ligakupában. Érdekel?
– Naná – mondtam. Persze őrá értettem. Magasról tettem a focira.
Kék-fehér csíkos sálat vett fel és rekedtre kiabálta magát a londoni őszi ködben a Loftus Roadon, miközben csóró csapatát a Queen’s Park Rangerst lenyomta a nagytesó Arsenal. Lenyűgözve figyeltem szenvedélyes arcát, és nem szűrtem le többet a meccsből, mint hogy az Arsenal klassz piros-fehér felsőt viselt, míg a QPR keresztben kék csíkos fehéret, amitől a játékosok mozgó nyalókáknak látszottak.
Félidőben megkérdeztem, miért nem egy nagy, nyerő csapatnak szurkol, mint az Arsenal, a vicces kishal QPR helyett.
– Mert nekik szükségük van rám – felelte. Esküszöm. …Aztán jött a gurgulázó nevetése, és felhajtotta a műanyag pohár sört. – Olyanok, mint a tehetetlen babák. Most nézz rájuk! Olyan édesek.

30. oldal

17 hozzászólás
>!
Nefi P

A felmérések szerint interjúkon az első benyomás hetvennyolc százalékát a testbeszéd adja, és csak olyan nyolcat az, amit az ember mond. A többit pedig a ruha, a hónalj- és szájszag, vagy éppen az, ami a falon lóg.

11. oldal

>!
Evelin_Goszták

Jó vagyok benne amolyan Paulo Coelho-mélységben, vagyis ami lenyűgözi az intellektuálisan fejlődésre szorulókat, de ami bosszantja a figyelmesebb hallgatókat.

123-124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Roger Brown

Hasonló könyvek címkék alapján

Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Malin Persson Giolito: Quicksand
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
S. J. Watson: Amnézia
Robert Galbraith: A selyemhernyó
Harlan Coben: Senkinek egy szót se
Stephen King: Álom doktor
Joe Hill: Szarvak
Harlan Coben: El ne áruld senkinek